Όταν ακούμε μουσική, συμβαίνουν πολύ περισσότερα πράγματα από ότι νομίζουμε 🙂
Πέρα από απλή διασκέδαση, η μουσική μπορεί να δώσει πολύ περισσότερα πράγματα στα παιδιά:
Η μουσική προσφέρεται ιδανικά για την γνωριμία των παιδιών προσχολικής ηλικίας με έννοιες όπως
1. Έκφραση συναισθημάτων
2. Συμβολικό παιχνίδι
3. Απλές μαθηματικές έννοιες
Το απλό παιχνίδι με την μουσική, μέσω της αλλαγής της έκφρασής μας, ή του τρόπου με τον οποίο κινούμε το σώμα μας, είναι ευεργετικό.
Σε παιδιά κάτω των 6 ετών, είναι αρκετή η εναλλαγή των τραγουδιών με διάφορα μουσικά παιχνίδια όπως σημειώνουμε πιο κάτω, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να ενταχθεί η μάθηση ενός μουσικού όργανου σε αυτή τους την καθημερινή ενασχόληση με την μουσική.
Όσον αφορά την μάθηση ενός μουσικού οργάνου και μαθημάτων μουσικής, ισχύει ότι και για τις μαθηματικές έννοιες :
Ένα παιδί είναι απαραίτητο να έχει φτάσει στην ηλικία των 5 – 6 χρόνων για να μπορέσει να αντιλαμβάνεται την μαθηματική (χρονική) αξία της κάθε νότας και το υπόλοιπο απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.
Μέχρι αυτή την ηλικία οι ειδικοί συνιστούν την απασχόληση των παιδιών με μουσικά παιχνίδια, που δεν έχουν ακόμα στόχο την εκμάθηση συγκεκριμένων μουσικών όρων αλλά αντιθέτως έχουν σαν γνώμωνα την εκμετάλλευση των ιδιοτήτων της μουσικής με τα παραδείγματα που αναφέρουμε:
Μέσα από παιχνίδια με μουσικά όργανα, τα παιδιά καθισμένα σε ένα κύκλο μπορούν να δοκιμάσουν να παίξουν όλα μαζί:
(Έκφραση συναισθημάτων)
Ένταση (με την οποία κουνάμε το μουσικό όργανο ή το σώμα μας)
Αναλόγως την ηλικία των παιδιών μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι προχωρώντας και στην έννοια του ρυθμού. Δηλαδή παίζουμε κάθε φορά που μας το δείχνει ο “μαέστρος” απο δύο φορές, σε ένα σταθερό ρυθμό. (ρυθμός της καρδιάς π.χ.) (Απλές μαθηματικές έννοιες)
Με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση τα παιδιά μπορούν να κάνουν ότι:
Το συμβολικό παιχνίδι ταιριάζει στην μουσική & ο εμπλουτισμός του μουσικού παιχνιδιού των παιδιών με αυτές τις έννοιες, εξασκεί τις αισθήσεις και οξύνει την αντίληψη τους, ενώ παράλληλα τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν.
Κατασκευάστε ένα μουσικό όργανο με απλά υλικά όπως χαρτόνι, σελοτέιπ: /2007/01/21/ftiaxte-ena-aplo-mousiko-organo/
Δεν είναι όλα τα παιχνίδια ίδια – υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών & υπάρχουν παιχνίδια που ενισχύουν την χρήση της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της μουσικής εκπαίδευσης. Δείτε εδώ /2006/10/28/ti-pechnidia-na-agorasoyme-sto-pedi-mas/
Διαφημίσεις (5)