Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Χρειαζόμαστε την εμπειρία σας!

Recommended Posts

Είναι το δεύτερο post που κάνω και αφού στο πρώτο δεν έδωσα τις απαραίτητες πληροφορίες ας το κάνω εδώ. Ο μπέμπης μας γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου, 3700 κιλά με ΦΤ και επισκληρίδιο αναισθησία την 37η εβδομάδα και 3 ημέρες της κύησής του...Το πρωί πριν φύγουμε από το μαιευτήριο μας είπαν ότι παρουσίασε ίκτερο 15 και μείναμε άλλη μια μέρα.Ελάχιστη τιμή δεν μας είπαν ποτέ!

3300 κιλά γυρίσαμε σπίτι.Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...Η γυναίκα μου προσπαθεί να θηλάσει απο το μαιευτήριο αλλά οι θηλές της δεν είναι καλές σύμφωνα με τις μαιες οπότε τι; Θηλές σιλικόνης είναι η απάντηση...Όλα καλά για αρχή, η παιδίατρός μας το επιβεβαίωσε και μάλιστα στις 5 ημέρες μετά την έξοδό μας ο μικρός ήταν 3550...

Στο επόμενο ζύγι (1 εβδομάδα μετά), με ζυγαριά που νοικιασαμε 3900 ο μικρός! Ωραία...

Γαλά η Άννα είχε πολύ και μάλιστα έβγαζε και πέταγε 1-2 φορές γιατί του μικρού δεν του άρεσε από το ψυγείο ζεσταμένο! 100ml από κάθε στήθος για πεταμα!

Σήμερα κλείσαμε την 4 εβδομάδα σπιτι μας! Από τα 3900 ο μικρός πήγε στα 4280 αλλά....

Εδώ και μερικές ημέρες "πιπίλαγε" την πλαστική θηλή, ήταν πολύ ανήσυχος (τον πήγαμε στην γιατρό), η Άννα αισθανόταν άδειο το στήθος και τελικά σήμερα στο ζύγισμα ήταν μόλις 4370 δλδ 70γρ. σε μια εβδομάδα!

Ψυχολογικά είμαστε χάλια και του δώσαμε frisolac γιατί από το στήθος έτρωγε στην μισή ώρα 10ml...

Μπορείτε να μου πείτε τι μπορεί να συνέβει την τελευταία εβδομάδα; Τελείωσε το γάλα;

.png

Διαφημίσεις

Να σας ζήσει το μωρακι σας :D

Εχω μερικά κενά σε αυτά που γράφεις ... μπορει και να ειμαι κουρασμένη αλλα διευκρινησε λιγο σε παρακαλω αυτα :

Γαλά η Άννα είχε πολύ και μάλιστα έβγαζε και πέταγε 1-2 φορές γιατί του μικρού δεν του άρεσε από το ψυγείο ζεσταμένο! 100ml από κάθε στήθος για πεταμα!

Χρησιμοποιείτε θήλαστρο ? Δεν το αναφέρεις .

Ψυχολογικά είμαστε χάλια και του δώσαμε frisolac γιατί από το στήθος έτρωγε στην μισή ώρα 10ml...

Πως ξέρετε ποσο έφαγε σε μισή ώρα ?

Το γάλα σίγουρα δεν τελειωσε και δεν πρόκειτε να τελειωσει οσο το μωρό και η μητέρα θέλουν να συνεχίσουν τον θηλασμό! :D

Προσωπικά αν και δεν ειμαι πολυ εμπειρη , θα σε βοηθήσουν τα υπολοιπα κορίτσια και η Αγλαΐα , νομίζω οτι τα πάτε πολυ καλά ! Το μωρό σας έχει πάρει πολυ καλό βάρος !

Ειστε σίγουροι οτι πήρε μονο 70 γρμ? Μηπως αλλάξατε κάτι στον τροπο ζύγισης ?

Αν και δεν υπάρχει κανενας λογος ανησυχίας γιατι οπως ειπα το βάρος που έχει παρει το μωρακι σας ειναι πολυ καλό :)

VgL7.jpgIgLdp2.png

Ευχαριστώ για την απάντηση Λαμπρινή!. Λοιπόν, ναι είμαι λίγο κουρασμένος...

Πήραμε θήλαστρο από το μαιευτήριο για να ανακουφίζεται το στήθος της Άννας. Εχθές το βράδυ και σήμερα το χρησιμοποιήσαμε πρώτη φορά για να ταϊσουμε τον μικρό...

Τον ζυγίσαμε πριν και μετά τον θηλασμό!

Καλό βάρος έχει αλλά όλοι μας είπαν να παίρνει 200 γρ. την εβδομάδα! Και πήρε μόλις 70 την τελευταία...

.png

Καταρχήν να σας ζήσει το μωράκι σας :D

Νομίζω οτι το μωράκι σου τα πήρε στην αρχή τα κιλά μαζεμένα και τώρα "χαλαρώνει".

Να συνεχίσει αποκλειστικά να θηλάζει η γυναίκα σου, αν βέβαια αυτό είναι το ζητούμενο, συνεπώς να μην δώσεις άλλο ξένο γάλα.

Θα έρθουνε σε λίγες ημέρες απο τις διακοπές οι ειδήμονες και θα σου πούν με περισσότερη λεπτομέρεια τι να κάνετε. Πάντως το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να το θηλάζει αποκλειστικά. Διαφορετικά θα της μειωθεί το γάλα και στο τέλος θα απογαλακτήσει... είναι κρίμα :cry:

Ψάξτε το forum να διαβάσετε κοτσάνες παιδιάτρων σχετικά με τον θηλασμό, για να'χετε τον νού σας τι ασχετοσύνη υπάρχει....

Για μενα ελεγα πως ειμαι κουρασμένη :lol::lol:

Να μην ζυγιζετε το μωρο πριν και μετα το θηλασμό . Αυτες οι τακτικές μονο αγχος φέρνουν και τιποτα αλλο . :)

Μπορεί (αν ειναι σωστή η ζυγιση επιμένω) να πηρε 70 γρμ αυτη την εβδομάδα αλλα την προηγουμενη πήρε 380 !

Θα δειτε στην πορεία οτι το μωράκι σας θα έχει διαφορες "φάσεις" τουλάχιστον εγω αυτο εχω παρατηρήσει με την μικρουλίνα μου :D

Εκτος απο τα άλματα ανάπτυξης που θα τρώει πιο πολυ και θα θέλει να ειναι στο στήθος πολλες ώρες , θα υπάρχουν και αλλες εβδομάδες που θα τρώει πιο αραιά και θα τελειώνει πιο σύντομα τα γεύματα του :)

Θα προτεινα να μην ξαναδωσετε συμπλήρωμα και να βάζετε το μωρο στο στήθος να τρώει οποτε θέλει ! Μετρατε 6-8 πάνες το 24ωρο και ολα θα πάνε τελεια ήδη τα πάτε παρα πολυ καλά :D

Πηγαινε για ύπνο ειναι δύσκολος ο πρώτος καιρός ! Ολα ειναι πολυ καλά με το μωράκι σας :D

VgL7.jpgIgLdp2.png

Διαφημίσεις

Το πρόβλημά μας είναι το εξής απλό: Αν συνεχίζει να δίνει μόνο στήθος τότε ο μικρός θα κλαίει θα οδύρεται...Οπότε την δύσκολη ώρα που θα είναι πεινασμένος είμαστε κομμάτια...Τώρα την ξύπνησα να βγάλει με το θήλαστρο...

Να πω επίσης ότι και με το θήλαστρο δεν μπορεί να "τραβήξει" όσο γάλα "τράβαγε' παλιότερα...Πιο συγκεκριμένα 80 με 90 ml και από τα 2 στήθια "βγάζει" τώρα!

Κσι δεν μπορώ και να βοηθήσω σε αυτό το κομμάτι!

Το μητρικό γάλα από το μπουκάλι διαφέρει από τον αποκλειστικό θηλασμό;

.png

Μήπως κλαίει και οδύρετε διότι έχει πολύ γάλα η γυναίκα σου, με δυνατή ροή, ένα φαινόμενο πολύ συνηθισμένο; Αν πατήσει την θηλή μήπως πετιέται σαν πίδακας;;;

Αποκλειστικός θηλασμός είναι να του δίνεις μητρικό γάλα και μόνο, είτε απο μπουκαλι μέσω θήλαστρου είτε απο το στήθος...

Κατσε γιατι σε χανω παλι ....

Γιατι να κλαιει το μωρακι αν δινετε μονο στήθος ? Το φυσιολογικό ειναι να τρώει απο το στήθος της μανουλας του :)

Εσεις ξέρετε καλύτερα αλλα ετσι οπως κανετε και στηθος και αντληση κουραζεται πολυ η γυναικα σου και την ώρα που το μωρό κοιμαται αναγκαζετε να κανει αντλησεις ενω θα πρεπει και αυτη να ξεκουράζεται .

Γιατι γινετε ολο αυτό το μπέρδεμα ??

Αποκλειστικό θηλασμό λεμε οταν το μωράκι παιρνει μόνο μητρικό γάλα και τιποτα άλλο . Φυσικά και ειναι αποκλειστικός θηλασμός οταν παιρνει το γάλα με μπουκάλι αλλα στην δική σας περίπτωση γιατι να παιρνει γάλα με το μπουκάλι ?

Καλο θα ήταν να μην μπερδευεται το μωρό με μπουκάλι και στήθος τουλάχιστον μεχρι να εδραιωθεί η γαλουχία δηλαδή για 6-8 εβδομάδες .

Ποιο θήλαστρο έχετε ? Μηπως ειναι ακατάλληλο ? Αν ειναι κουρασμένη σιγουρα δνε θα μπορει να αντλήσει πολύ γαλα . Μα γιατί τραβατε αυτη την ταλαιπωρια με το θήλαστρο ??

VgL7.jpgIgLdp2.png

@Elenia: Μερικές φορές συνέβη. Αλλά σήμερα που πάθαμε πανικό ότι δεν τρώει το πίεζε και μπορεί να μην έβγαινε ούτε σταγόνα!

@ Λαμπρινή: Κλαίει γιατί προσπαθεί να φάει αλλά δεν μπορεί! Είτε γιατί πιπιλίζει το στήθος, είτε για κάποιο άλλο λόγο!

Θήλαστρο νοικιάσαμε ένα της ameda που είχε στο "Μητέρα". Λέει το κουτί "Διπλή Αντλία Στήθους" και κάτι άλλα...

.png

Να σας ζήσει ο μπέμπης!

Θα πάρω τα γραφόμενα σου με τη σειρά και συγνώμη αν επαναλάβω κάποιες απαντήσεις.

Γιατί οι θηλές της γυναίκας σου δεν είναι καλές; Πώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα; Το μωρό θηλάζει όχι από τις θηλές αλλά πρέπει να πιάνει στο στόμα του μεγάλο μέρος από τη θηλαία άλω, για να είναι αποτελεσματικός ο θηλασμός. Οι ψευδοθηλές που χρησιμοποιούνται χωρίς λόγο, δυσκολεύουν τα πράγματα για τη μαμά και μπερδεύουν το μωρό. Αν και πολλές γυναίκες καταφέρνουν και θηλάζουν για πολλούς μήνες με ψευδοθηλές, είναι πολύ αποτελεσματικότερος ο άμεσος θηλασμός.

Σε μένα η μαία είχε πει ότι οι θηλές μου "δεν είναι ό,τι καλύτερο" και τώρα που δεν μπορώ να τις "κρύψω" στην μπλούζα, μου έρχεται να πάω να την .... ψεκάσω :lol::lol:

Από ό,τι καταλαβαίνω, μπήκατε στο λούκι των αντλήσεων και των ζυγίσεων, για να είστε σίγουροι ότι σιτίζεται καλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να μετράτε βρεγμένες/λερωμένες πάνες. Τα γραμμάρια, όπως ειπώθηκε, μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα από βδομάδα σε βδομάδα αλλά εφόσον τα πάτε καλά (1 κιλό σε ένα μήνα!!!), δεν χρειάζεται να ζυγίζετε κάθε εβδομάδα και φυσικά όχι πριν και μετά το θηλασμό. Βάζετε το μωρό στο στήθος ελεύθερα και αφήστε να πιεί όσο συχνά θέλει και όσο θέλει από το ένα στήθος και, αφού θηλάσει αρκετά και το αφήσει μόνος του, το βάζετε και στο άλλο στήθος και όσο πιεί. Στον επόμενο θηλασμό, ξεκινάτε από το δεύτερο στήθος. Θηλάζετε τουλάχιστον 8-12 φορές στο 24ωρο.

Για τις αντλήσεις που περιγράφεις, δεν ξέρω πόσες κάνετε την ημέρα αλλά: οι συνηθισμένες αντλήσεις είναι πολύ ικανοποιητικές όταν ένα στήθος δίνει 40-50ml. Άρα είστε πιο πάνω από το μέσο όρο. Το γάλα που αντλείται δεν αποτελεί ένδειξη για το αν η γυναίκα έχει γάλα (που αυτή η γυναίκα έχει σίγουρα πολύ γάλα). Το γάλα που αντλείται δείχνει πόσο μπορεί να αντλήσει η συγκεκριμένη γυναίκα με το συγκεκριμένο θήλαστρο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όμως, το τάισμα με το μπιμπερό, μπορεί να μπερδεύει το μωρό, γιατί αλλιώς βυζαίνει το στήθος και αλλιώς ρουφάει από το μπιμπερό, οπότε μάλλον για αυτό δυσανασχετεί στο στήθος. Ή μπορεί να μην βρίσκει καλή εφαρμογή από τις ψευδοθηλές, οπότε δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά.

Το μητρικό γάλα δεν διαφέρει στη σύσταση από το θηλασμό, αρκεί να μην έχει αλλοιωθεί λόγω κακής συντήρησης/ζεστάματος. Όμως το στήθος δεν προσφέρει μόνο τροφή αλλά και ασφάλεια και χαλάρωση και παρηγοριά.

Το να πιέζεις το στήθος, για να δεις αν βγαίνει γάλα είναι μια τακτική που ακολουθούν οι γιατροί που βιάζονται να δώσουν συμπλήρωμα. Το μωρό έχει την ικανότητα να αντλήσει αυτό που του χρειάζεταιι, ανεξάρτητα από το τί συμβαίνει με το πάτημα ή με το θήλαστρο.

Αν θέλεις, πες μας, πόσες φορές την ημέρα θηλάζει, πόση ώρα σε κάθε στήθος, πόσα μλ της μαμάς και πόσα ξένα πίνει από το μπουκάλι, κάθε πότε δίνετε μπουκάλι, πόσες πάνες βρέχει/λερώνει, αν θηλάζει τη νύχτα, αν χρησιμοποιεί πιπίλα και γιατί κρίθηκαν οι θηλές της γυναίκας σου ακατάλληλες. Πάνω στη ρουτίνα σας, θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ειδικές παρατηρήσεις.

Να έρχεστε εδώ, για να φεύγει ο πανικός σας!

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

να σας ζήσει :D

τα είπαν όλα τα κορίτσια παραπάνω,δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πέρα απο το οτι εγώ πάντα σχεδόν είχα "αδειο" στηθος,ποτε δεν το πιεζες κι εβγαινε γαλα,με το θήλαστρο δεν ειχα μεγάλη επιτυχία :wink: κι ομως θηλασαμε αποκλειστικά μεχρι τον εκτο μηνα,και συνεχίζουμε :cool: παραλληλα με τις στερεες τροφες (κλεινουμε σε λιγο τον δεκατο).

Καλημέρα και πάλι...Πάμε με τη σειρά:

@amaretto: Κάτσε να πάρω το τεφτέρι για να σου απαντήσω!Λοιπόν εχθές όλη τη μέρα (και τη νύχτα) έβγαζε η Άννα γάλα και του το δίναμε με το μπουκάλι. Πριν θήλαζε από 6 φορές ελάχιστο μέχρι και 13 μέγιστο με τις πρισσότερες ημέρες να κινούμαστε κοντά στους 10 θηλασμούς!

Περίπου 20-25 λεπτά σύνολο με το πρώτο στήθος να έχει τη μερίδα του λέοντος. Δηλαδή, 19 στο πρώτο 6 στο δεύτερο ή κάτι αντίστοιχο.

Δεν πίνει ξένο από μπουκάλι παρά μια φορά εχθές. 80 - 100 ml από το γάλα της μαμάς με μπουκάλι.

Πάνες. Σύνολο όσες κατουράει ή κάνει κακάκια;

Θηλάζει τη νύχτα.

Του δώσαμε πιπίλα σε μεγάλες ποσότητες αυτή την εβδομάδα, μέχρι που πιπιλούσε τις θηλές σιλικόνης και του την κόψαμε γιατί θεωρήσαμε ότι δεν του κάνει καλό.

Γιατί από το μαιευτήριο όλες οι μαίες μας είπαν ότι δεν είναι καλές οι θηλές. Είναι επίπεδες και δεν τις "πιάνει" ο μικρός...Πράγματι δεν τις "πιάνει" και τώρα ακόμα αλλά έχει συνηθίσει και την σιλικόνη πλέον...

Νομίζω τα απάντησα όλα!

.png

Να σας ζήσει!

Και οι δικές μου θηλές είναι επίπεδες και η μικρή μου στην αρχή δεν μπορούσε να θηλάσει, της γλυστρούσε το στήθος από το στόμα και την έπιανε νευρικό κλάμα. Με την ψευδοθηλή λύθηκε το πρόβλημα. Σιγά σιγά καταργήσαμε και την ψευδοθηλή. Την έβαζα δλδ να θηλάσει, και μετά από λίγα λεπτά που είχε βγει έξω η θηλή, αφαιρούσα την ψευδοθηλή και η μικρή συνέχιζε να θηλάζει χωρίς πρόβλημα. Λίγες μέρες αργότερα δεν χρειαζόταν πια καθόλου ψευδοθηλή.

Όσο για το βάρος, θα συμφωνήσω με τα άλλα κορίτσια ότι καλύτερα να μην το ζυγίζετε τόσο συχνά. Βγάλτε από το μυαλό σας τη σκέψη ότι μπορεί να μην του φτάνει το γάλα και θηλάστε το χωρίς λογαριασμούς όσο θέλει και όποτε θέλει. Θα δείτε, όλα θα πάνε καλά! Μέχρι τώρα τα καταφέρατε τόσο καλά.

Συμβουλή Νο1! πέτα το τεφτέρι! Μεγαλώσατε! :D

Εφόσον τα πήγατε τόσο καλά ως τώρα χωρίς το ξένο συμπλήρωμα, δεν το χρειάζεστε. Ακόμη και η περιστασιακή χρήση δεν βοηθάει, μόνο περιπλέκει τα πράγματα. Το ίδιο και η πιπίλα, τουλάχιστον μέχρι το μωρό να μάθει να πιάνει σωστά το στήθος, οπότε καλό ήταν που την κόψατε.

Εννοείς 80-100μλ γάλα της μαμάς μετά από κάθε θηλασμό ή σε όλο το 24ωρο; Πόσα μλ παίρνει όλο το 24ωρο από το μπουκάλι;

Πόσο μεγάλο εκτιμάτε ότι είναι το πρόβλημα με τις θηλές; Αν "βγαίνουν", όταν η γυναίκα σου πχ ανατριχιάζει, βρέχεται με κρύο νερό, σε "ιδιαίτερες" στιγμές ή μετά από το θηλασμό ακόμη και με τις ψευδοθηλές, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το μωρό μπερδεύεται με το μπιμπερό, τότε δυσκολεύεται, γιατί προσπαθεί να πιπιλίσει τη θηλή όπως το μπιμπερό και φυσικά, δεν είναι αποτελεσματικό. Μπορεί να θηλάσει και με θηλές που δεν "βγαίνουν" αλλά χρειάζεται λίγη καθοδήγηση για τη σωστή τοποθέτηση στο στήθος.

Θα επανέλθω για περισσότερα.

Αν ακολουθήσετε οτι σας λένε στο forum, θα θηλάσετε χωρίς κανένα πρόβλημα...και μην το ζυγίζετε συνέχεια γιατί μόνο άγχος θα σας δώσει.

Δείτε τα τικεράκια μας... η μια θηλάζει 1 χρόνο, η άλλη 7 μήνες κλπ όλες μας με την αλληλοσυμπαράσταση τα καταφέραμε. Πάντως ο πρώτος καιρός είναι κάπως δύσκολος εως ότου να συνηθίσετε τον θηλασμό... το πάτημα το πρότινα διότι αναφέρθηκες οτι η γυναίκα σου μάλλον δεν έχει γάλα. Αν πατήσεις την δική μου θηλή, λούζω τον άντρα μου... :shock:

επιμένω και γράφω ξανά μήπως η γυναίκα σου έχει δυνατή ροή και πνίγετε το μωράκι καθώς πίνει... και εγώ το είχα και έχω και πολλές κοπέλες του φόρουμ. Αν γνωρίζεις αγγλικά διάβασε το κάτω:

http://www.kellymom.com/bf/supply/fast-letdown.html

Διαφημίσεις

Elenia, αν και δεν αποκλείεται η απότομη ροή, επειδή χρησιμοποιούν ψευδοθηλές, η δυνατή ροή μάλλον θα βρίσκει εμπόδιο στην ψευδοθηλή και ίσως να μην είναι τόσο εμφανές.

Στη θηλή δεν παράγεται γάλα, είναι τυχαίο το αν θα βγάλει γάλα την ώρα που την πατάς.

Το τεφτέρι είναι ανασφάλεια μάλλον, οπότε ελπίζω ν' ακολουθήσουμε τη συμβουλή σου σύντομα!

Τα στοιχεία για το πόσο παίρνει από το μπουκάλι είναι φτωχά (μόνο το τελευταίο 24ωρο) οπότε στα δίνω...Από τη Δευτέρα τα ξημερώματα και για ένα 24ωρο που του δώσαμε μόνο μπουκάλι και λίγο στήθος για παρηγοριά έφαγε 7 φορές 80ml τουλάχιστον τη φορά...Αν έφαγε και από το στήθος θα είναι λίγο!

Ναι οι θηλές "βγαίνουν" κάποιες στιγμές αλλά το μωρό δεν μπορεί να τις "πιάσει" αμέσως και εκνευρίζεται! Οπότε καταφέυγουμε στη σιλικόνη!

.png

Τα στοιχεία για το πόσο παίρνει από το μπουκάλι είναι φτωχά (μόνο το τελευταίο 24ωρο) οπότε στα δίνω...Από τη Δευτέρα τα ξημερώματα και για ένα 24ωρο που του δώσαμε μόνο μπουκάλι και λίγο στήθος για παρηγοριά έφαγε 7 φορές 80ml τουλάχιστον τη φορά...Αν έφαγε και από το στήθος θα είναι λίγο!

Μάλλον σε μπέρδεψα και τώρα μπερδεύτηκα κι εγώ. :lol:

Είχα καταλάβει ότι ξένο δώσατε μόνο μια μέρα και για μια φορά (Δευτέρα βράδυ) και ότι τις προηγούμενες μέρες δίνατε αντλημένο γάλα της μαμάς. Αν για μέρες δίνατε σε 6-7 γεύματα αντλημένο γάλα, τότε πάνω από το μισό γάλα που πίνει το μωρό είναι αντλημένο.

Θα απαντήσω με βάση αυτό και, αν κατάλαβα λάθος, διόρθωσε με.

Καταρχάς, θα επιμείνω ότι το ξένο δεν χρειάζεται, εφόσον η μαμά τα καταφέρνει.

Ναι οι θηλές "βγαίνουν" κάποιες στιγμές αλλά το μωρό δεν μπορεί να τις "πιάσει" αμέσως και εκνευρίζεται! Οπότε καταφέυγουμε στη σιλικόνη!

Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με τις θηλές. Οι μαίες δεν ήξεραν πώς να συμβουλεύσουν και έγινε κακή αρχή με τις ψευδοθηλές. Με λίγη επιμονή και βοήθεια όμως, μπορείτε να απαλλαγείτε και να έχετε αποτελεσματικότερο θηλασμό. Όσο γρηγορότερα προσπαθήσετε να τις κόψετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι.

Για να προκαλέσουμε τις θηλές να βγουν, μπορούμε πριν από το θηλασμό να αντλούμε για λίγα λεπτά, ώστε να δώσουμε ερέθισμα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι βοηθάει μια ελαφριά πίεση στη βάση της θηλής με τον αντίχειρα και το δείκτη και απαλό τράβηγμα προς τα έξω και πάνω-κάτω. Όταν πιάνει η γυναίκα στη βάση της θηλής, νιώθει τα όρια που ξεχωρίζουν τη θηλή από τον υπόλοιπο μαστό. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη αυτή η άσκηση.

Μια άλλη πρόταση είναι τα κοχύλια θηλασμού, που φοριούνται για μισή ώρα πριν τον θηλασμό.

Προσωπικά, πιστεύω ότι όταν αποκαταστήσετε τη σχέση του μωρού με το στήθος, δεν θα χρειάζεται καμιά τέτοια τεχνική.

Για να το επαναφέρουμε στο στήθος, προσπαθούμε το το φέρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε επαφή με το γυμνό στήθος, όταν δεν είναι πολύ πεινασμένο αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον. Αν το μωρό αντιδρά έντονα, όταν είναι ξύπνιο, μπορούμε να δοκιμάσουμε πριν καλοξυπνήσει ή όταν είναι πολύ νυσταγμένο ή όταν επικρατεί σκοτάδι. Απόπειρα θηλασμού εν κινήσει (περπατώντας, κουνώντας κτλ) μπορεί να βοηθήσει να ηρεμεί το μωρό.

Το μωρό έχει "καλομάθει" με το μπιμπερό και τις ψευδοθηλές. Περιμένει να βρει καλή ροή και νόστιμο γαλατάκι. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να αντλούμε λίγο, πριν το θηλασμό, ώστε να κατέβει το γάλα και το μωρό να το βρει άμεσα. Δεν επιδιώκουμε ένα φουσκωμένο στήθος, γιατί αυτό δυσκολεύει το καλό πιάσιμο. Η άντληση επιμηκύνει ελαφρά τις θηλές διευκολύντας το μωρό στο καλό πιάσιμο.

Ένα άλλο κόλπο είναι, πριν το θηλασμό, να δώσουμε να πιπιλίσει το μωρό το μικρό δαχτυλάκι μας για λίγο. Αυτό το εξασκεί στο σωστό ρούφηγμα και είναι πιθανότερο να συνεχίσει να ρουφάει σωστά, μόλις πιάσει το στήθος.

Πριν προσφέρουμε το στήθος, μπορούμε να αλείψουμε με λίγες σταγόνες γάλα τη θηλή και τη θηλαία άλω (ή τις ψευδοθηλές, αν έχει αρχίσει να αντιδρά γενικώς στο γυμνό στήθος). Ή μπορούμε να στάξουμε λίγο γάλα την ώρα που το μωρό πιάνει το στήθος, ώστε να του δείξουμε τι υπάρχει αυτού.

Είτε με ψευδοθηλές, είτε χωρίς, προσέχουμε τα παρακάτω, όταν βάζουμε το μωρό στο στήθος:

Κρατάμε το μωρό κοιλιά με κοιλιά προσέχοντας το μωρό να μη στρέφει μακρυά από το στήθος. Μια χρήσιμη οδηγία είναι το αυτάκι, ο ώμος και ο πωπός του μωρού (καλά το θυμάμαι;) να είναι στην ίδια ευθεία.

Για να πιάσει το μωρό καλά, το προκαλούμε να ανοίξει το στόμα του πολύ πολύ καλά. Για να το πετύχουμε, "γαργαλάμε" με τη θηλή με μια κίνηση από τη μύτη προς το σαγόνι ή ανάποδα και μόλις το μωρό ανοίξει καλά το στόμα του σαν να χασμουριέται, φέρνουμε το μωρό στο στήθος (δεν σκύβουμε εμείς για να φτάσουμε το μωρό, θα μας κουράσει πάρα πολύ).

Αν το μωρό θηλάζοντας γλυστράει το στόμα του και καταλήγει να πιάνει μόνο τη θηλή, το βγάζουμε μαλακά βάζοντας το δαχτυλάκι μας στη γωνία του στόματος του, ώστε να "σπάσουμε" τη βεντούζα που δημιουργεί, και ξαναπροσπαθούμε. Μερικές φορές τα μωρά μιμούνται τη μαμά, οπότε βοηθάει να κάνει κι εκείνη ταυτόχρονα το άνοιγμα με το στόμα, μαζί με τον αντίστοιχο ήχο (αααα, άνοιξε κτλ).

Βοηθάει αν κάνουμε ελαφρά συμπίεση στο στήθος, ώστε να ρέει το γάλα και να μην κοπιάζει το μωρό που εκνευρίζεται εύκολα.

Εφόσον καταφέρει να θηλάσει για λίγα λεπτά και αρχίσει το γάλα να ρέει (η μαμά μπορεί να νιώθει ένα τσίμπημα/τράβηγμα κτλ), δοκιμάζουμε να βγάλουμε την ψευδοθηλή. Ή τη βγάζουμε στο δεύτερο στήθος.

Αν το μωρό αναστατώνεται με την προσπάθεια, το ηρεμούμε πριν ξαναδοκιμάσουμε (γι'αυτό έχει σημασία να μην είναι πολύ πεινασμένο). Δεν πρέπει να ταράζεται το μωρό στο στήθος. Έχει πιο πολύ σημασία το μωρό αν πιεί το γάλα, παρά ο τρόπος που θα το πιει. Βοηθάει να κρατάμε το μωρό αγκαλιά με γυμνό στήθος, έστω και αν δεν είναι ώρα θηλασμού. Μερικές μαμάδες γυμνώνουν το στήθος την ώρα που δίνουν το μπιμπερό, και κρατούν το μωρό πολύ όμοια με τη στάση του θηλασμού και κρατούν το μπιμπερό πολύ κοντά στο στήθος, ώστε το μωρό να εξοικειώνεται και να συνδυάζει το φαΐ με το στήθος. Βοηθάει να αλείφει την άλω με γάλα της, ώστε να είναι πιο έντονη η μυρωδιά.

Η μαμά μπορεί να δοκιμάζει την επαφή με το γυμνό στήθος σε κάθε γεύμα ή μόνο στα γεύματα που θεωρεί ότι το μωρό θα είναι πιο δεκτικό. Δεν χρειάζεται να αγχώνεται, αν το μωρό δεν ανταποκρίνεται, με επιμονή θα έρθει και το ποθητό.

Αν το μωρό θηλάζει καλά με τις ψευδοθηλές, τότε είναι προτιμότερο από το να αντλεί η μαμά και να προσθέτει επιπλέον κούραση. Οι βρεγμένες πάνες είναι πάντοτε η ένδειξη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα και φυσικά η καλή ανάπτυξη του μωρού.

Πιο πολλές λεπτομέρειες στα αγγλικά για την κατάργηση των ψευδοθηλών:

http://www.kellymom.com/bf/concerns/baby/wean-shield.html#weaning

Πιστεύω ότι θα ωφελούσε μια ζωντανή επαφή με μια σύμβουλο θηλασμού, ακόμη και από το τηλέφωνο είναι πιο αποτελεσματική η επικοινωνία, παρά μέσα από γραπτές οδηγίες. Ωστόσο, κράτα μας ενήμερες για κάθε πρόοδο, πρόβλημα ή απορία :wink:

Καλή συνέχεια!

Είμαι η μαμά που δυσκολεύεται και ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Πάντως πίστευα ότι μια τόσο φυσιολογική διαδικασία όπως ο θηλασμός θα ήταν μια απλή και αυθόρμητη λειτουργία! Έχω πια την αίσθηση ότι είναι ολόκληρη επιστήμη! Απορίας άξιον πώς θηλάζανε οι γυναίκες στο παρελθόν όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα(ψευδοθηλές, θήλαστρα κλπ.).Ξεκινάω να θηλάσω και αισθάνομαι λες και προσπαθώ να κάνω λεπτή χειρουργική επέμβαση.

.png

Να που σας μίλησε και η καθ' ύλην αρμόδια! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά amaretto, τα μελετάμε ήδη...

Τώρα, γι' αυτό το μπέρδεμα που λες...Ξεκαθαρίζω λίγο...Δευτέρα 11 Αυγούστου ζυγίζουμε και ο μικρός είναι 4280 μόνο με θηλασμό...Τρίτη 12, δύσκολη μέρα, κλαίει πολύ πάμε παιδίατρο και μας λέει ότι είναι βουλομένη η μύτη του και δεν μπορεί να φάει αλλά τον ζυγίζει 4350!

Τετάρτη 13 λιώσαμε στον ύπνο και οι 3!

Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο φυσιολογικά πράγματα. Κυριακή, δύσκολη μέρα όλη μέρα στο στήθος, πολύ κλάμα, τον ζυγίζουμε 4340.Μας ζώνουν τα φίδια.

Δευτέρα 18, δύσκολη μέρα, συχνά ζυγίσματα, frisolac!

Τρίτη ξημερώματα μέχρι Τρίτη μεσημέρι όλα τα γεύματα με άντληση! Τρίτη απόγευμα μέχρι τώρα και άντληση και στήθος σχεδόν εναλλάξ!

Ουφ! Τα έγραψα όλα νομίζω...

.png

Είμαι η μαμά που δυσκολεύεται και ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Πάντως πίστευα ότι μια τόσο φυσιολογική διαδικασία όπως ο θηλασμός θα ήταν μια απλή και αυθόρμητη λειτουργία! Έχω πια την αίσθηση ότι είναι ολόκληρη επιστήμη! Απορίας άξιον πώς θηλάζανε οι γυναίκες στο παρελθόν όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα(ψευδοθηλές, θήλαστρα κλπ.).Ξεκινάω να θηλάσω και αισθάνομαι λες και προσπαθώ να κάνω λεπτή χειρουργική επέμβαση.

Να σου ζήσει το μωράκι!

Δυστυχώς, δεν έχουμε τόσα παραδείγματα να παρακολουθήσουμε και να μάθουμε και ξεκινάμε από τη θεωρία. Παλιά, οι παλιές ήξεραν να καθοδηγήσουν τις νέες μαμάδες και ήταν δίπλα τους. Και, τουλάχιστον τα μισά από τα βοηθήματα που υπάρχουν, υπάρχουν επειδή εμείς καταργούμε τη φυσιολογική διαδικασία πχ χωρίς σοβαρό λόγο παρακάμπτουμε το φυσιολογικό τοκετό, που δίνει την ευκαιρία να λειτουργήσει σωστά το σώμα της μαμάς αλλά και του μωρού, δίνουμε μπιμπερό πριν μάθει το μωρό να πιάνει το στήθος, η μαμά λείπει πολλές ώρες από το μωρό κτλ και μετά αγωνιζόμαστε να επαναφέρουμε την ισορροπία :roll:

Είναι μεν φυσιολογική λειτουργία αλλά είναι και κάτι που μαθαίνεται. Ακόμη και ζώα σε αιχμαλωσία, που δεν έχουν δει όμοιους τους να φροντίζουν μωρά, δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τα μικρά τους με επιτυχία και χρειάζεται να τα διδάξουν οι άνθρωποι.

Μην αγχώνεσαι όμως με τη θεωρία, παρακολούθησε το μωρό σου και άσε το ένστικτο σου να σε οδηγήσει, τα πάτε μια χαρά!

Να σας ζήσει το μωράκι σας! Το οποίο by the way μέχρι ώρας τα πάει περίφημα! Οι γονείς του είναι λίγο κουρασμένοι και μπερδεμένοι αλλά αυτό είναι πέρα για πέρα κατανοητό!

:D:D

Ο θηλασμός είναι ότι πιο φυσιολογικό και εύκολο πράγμα υπάρχει για τις περισσότερες γυναίκες και πιστεύω ότι αν δεν ζούσαμε σε αυτή την εποχή που το lifestyle μας, οι κοινωνικές επιταγές, αλλά κυρίως τα οικονομικά συμφέροντα τον υπονομεύουν ασύστολα, θα θηλαζαμε όλες με τεραστια επιτυχία!!!!

Συμφωνώ με τις όλες τις προηγούμενες συμβουλές και να προσθέσω 2 ακόμα:

Λοιπόν, αν θέλετε να θηλάσετε αποκλειστικά, επειδή είναι νωρίς ακόμη, σταματήστε τα μπιμπερό και τις πιπίλες....με τα παραπάνω βοηθήματα, το πάτε φιρί φιρί για συγχυση θηλών, δηλ. να μπερδευτει το μωράκι και να μην κάνει καλές θηλαστικές κινήσεις στο στήθος πλέον.

Σταματήστε να ζυγίζετε και να μετράτε βάρος και γάλατα....όπως είπαν και πιο πρίν, άλλο το πόσο γάλα νιώθω μέσα στο στήθος μου, άλλο το πόσο μπορώ να ζουλήξω με το χέρι, άλλο το πόσο μπορώ να αντλήσω με το θήλαστρο, άλλο το πόσο μπορώ να αντλήσω κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας...τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να σας πει αν θηλάζει επαρκώς το μωρό....Το μωράκι θηλάζει αποτελεσματικότερα και απο το πιο super duper θηλαστρο! Αστο να κάνει τη δουλειά του. Αν βρέχει 6-8 πάνες τη μέρα (βρεγμένη πάνα = οχι στεγνή πάνα, δηλ και ελάχιστα τσισάκια να έχει είναι βρεγμένη) τότε όλα βαίνουν καλώς...κάντε το αυτό 1 εβδομάδα χωρίς θήλαστρα χωρίς συμπληρώματα, μόνο με ανεμποδιστο θηλασμό, όσο και όποτε θέλει το μωρό και μετά τη βδομάδα τσεκάρετε βάρος να δείτε.

-- Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό το μωρό να ζητά να θηλάσει μέχρι και κάθε 10 λεπτά....δεν σημαίνει ότι δεν έχεις γάλα

-- Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό να θέλει να μένει στο στήθος για πιπίλα και μόλις το βγάζεις μετά απο λίγο να ξυπνάει και να κλαίει....άστο να κάνει τη δουλειά του...όσο πας με τα νερά του τόσο πιο εύκολα θα εδραιωθεί η γαλουχία σου....

-- Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό το μωρό να περνάει φάσεις που γκρινιάζει πιο πολύ και να θέλει στήθος πιο συχνά...αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις γάλα....σημαίνει ότι μεγαλώνει και προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή σου....γιαυτό θηλαζει πιο συχνά και ζητάει να θηλάσει στα καπάκια...αυξημένη ζήτηση = αυξημένη παραγωγή! Θα σας συμβούλευα να μην επεμβαίνετε σε αυτή τη φάση με συμπληρώματα και αντλημένα μητρικά γάλατα.

Breast is best! Nature knows best!

-- Αν νιώθεις κουρασμένη και έχεις τη δυνατότητα, μείνε 2-3 μέρες στο κρεβάτι με το μωράκι σου αγκαλιά και θήλαζέ το όποτε θέλει....! ΄Να δεις που όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά!

Αυτή είναι η γενική μου συμβουλή: προσπάθησε να ακούς τις ανάγκες του μωρού σου (κλαίει? βυζί πρώτα και πάντα αγκαλιά) και όχι το τι θα έπρεπε να κάνεις σύμφωνα με όλους τους ειδικούς! Πιστεύω ότι όσο πιο φυσική προσέγγιση έχεις, τόσο πιο εύκολα θα προσπεράσετε τα όποια εμποδια βρεθούν στο δρόμο σας!

Θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε τις εξελίξεις σας!!!!

Τα πάτε μια χαρά πάντως... Προσπαθήστε να μην μπλέξετε τα πράγματα με τον πανικό σας, αφήστε το μωράκι να σας δείξει το δρόμο και όλα θα πάνε μια΄χαρα.

Αυπνίες, μαραθώνιοι θηλασμοί και αυξημένες γκρινίτσες, είναι μέσα στο πρόγραμμα στην αρχή και δεν σημαίνει ότι δεν έχεις γάλα....Κάνει λίγη υπομονή και όλα θα στρώσουν!!!!!

Πολλά φιλιά και να σας ζήσει και πάλι!!!! :wink:

Να σας ζήσει!

Και μένα στην κλινική οι μαίες μου είχαν πει ότι έχω επίπεδες θηλές (ήταν πράγματι επίπεδες) και να πάρω ψευδοθηλές.

Πήρα, και εννοείται ότι με κόμπλαραν τόσο οι υποτίθεται "ειδικές" στο θέμα, που δεν πίστευα πως θα μπορούσα να θηλάσω χωρίς αυτές.

Όμως τελικά, το μωράκι μου προτίμησε τις θηλές μου με τα χίλια! :wink:

Αφού για κάποιο διάστημα παιδευόμασταν και οι δύο με τις σιλικόνες, όχι να τις στρώσω καλά, να τις αποστειρώνω, να μην παίζει μ'αυτές για να μην βγουν κ.λ.π. - φαντάζομαι θα τα ξέρετε κι εσείς αυτά - τελικά διαπίστωσα πως μου είναι άχρηστες :!:

Βάλτε το μωράκι να θηλάσει ΧΩΡΙΣ τις ψευδοθηλές! Μια - δυο, μετά θα δείτε ότι τα μωρά βρίσκουν το σωστό δρόμο χωρίς σιλικονάτες βοήθειες! Ετσι κάνουν από καταβολής κόσμου προφανώς :wink:

Καλή επιτυχία!

Να σας ζήσει το μωράκι.

Ο μπέμπης μου με το που τον έβαζα στο στήθος ρουφουσε 2 φορες και κοιμόταν, μόλις τον έπιανα εκλαιγε ξανα ρουφουσε 2 φορες και παλι ύπνος.Αυτο γινόταν ανα μισή ώρα μεχρι που πηρα θήλαστρο να το βγάζω.Οι παιδίατροι του μαιευτηριου μου είπαν οτι επειδή γεννήθηκε ηλικιακα μικρος (36 εβδομαδες και 3 ημερων) μυριζε μανούλα και νόμιζε οτι βρισκόταν ακόμα στην κοιλιά γι'αυτο κοιμόταν.Βέβαια κανείς δεν μου είπε να επιμείνω όσπου να μάθει. Αναγκαστηκά το έβγαζα με θήλαστρο και του το έδινα και μια χαρά το έπινε.

Να τον βάζετε στο στήθος όσο πιο συχνά μπορείτε, λυπάμε για μένα που ζητούσα βοήθεια απο τις μαιες να μου δείξουν πως θηλάζουν και καμιά δεν βρέθηκε...

Καλή επιτυχία...

Z1wgp3.png?2viAIhybxo82p3.png?qeXjQ4Ll