Αδειοδότηση κέντρων εξωσωματικής & Μητρώο Δοτών, είναι τα πρώτα έργα που παρουσιάζει η ΕΑΙΥΑ
Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.I.Y.A.)
Η Ε.Α.Ι.Υ.Α. υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια, τον τελευταίο καιρό όμως ενεργοποιήθηκε δυναμικά & τα αποτελέσματα της προσπάθειας ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται. Τα μέλη της αρχής, είναι στην πλειονότητά τους καθηγητές Ιατρικής και Νομικής κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό.
Στόχος μεταξύ άλλων είναι η δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων και η ηλεκτρονική διασύνδεσή της αρχής με τις 45 αδειοδοτημένες Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) της χώρας, όπως και να δημιουργηθεί Μητρώο Δοτών.
Το 2015 έγιναν περιπου 13.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα, αριθμός που υπολογιζεται ότι έχει πλέον μειωθεί λόγω της κρίσης.
Δημόσια αδειοδοτημένα νοσοκομεία είναι τα Έλενα Βενιζέλου, Αττικόν, Παπαγεωργίου, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Για την Μονάδα Εξωσωματικής του Αλεξάνδρα, δεν έχει υποβληθεί φάκελος αδειοδότησης.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα που θέτει και ελέγχει τα επιστημονικά, τα νομικά και τα ηθικά πλαίσια της λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κοινό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΥΑ), πρωτίστως διασφαλίζει τις γυναίκες και τα υποψήφια ζευγάρια, ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι ασφαλείς και αξιόπιστες. Για τους λόγους αυτούς η Αρχή έλαβε εντολή επαναλειτουργίας τον Μάρτιο του 2014, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο κενό στον έλεγχο του πεδίου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και την εναρμόνιση της λειτουργίας των Μονάδων που παρέχουν σχετικές υπηρεσίες.
Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, η Αρχή πραγματοποιεί ελέγχους, κάνει συστάσεις, συγκεντρώνει στοιχεία, καταγράφει ένα προς ένα τα περιστατικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και γενικά χαρτογραφεί και κυρίως διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του πεδίου της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας. Σκοπός της καταγραφής είναι πρωτίστως η προστασία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των Μ.Υ.Α.
Το «άνοιγμα» της Αρχής προς το ευρύ κοινό περιλαμβάνει και την άμεση παροχή «ειδικής άδειας» σε περιπτώσεις, όπως αυτή των οροθετικών ασθενών, της παρένθετης μητρότητας και της μεταθανάτιας χρήσης βιολογικού υλικού για τεκνοποίηση.
Σκοπός της Αρχής είναι η διασφάλιση των ωφελούμενων πολιτών και η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μέσα από την απόλυτα σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.