Κάπνισμα δίπλα σε παιδιά που παίζουν σε ανοιχτούς χώρους. Είναι σωστό ή όχι;
Κάπνισμα στις παιδικές χαρές;
Υπάρχει ομάδα Facebook που έχει ως θέμα την ανάδειξη του θέματος του καπνίσματος σε παιδικές χαρές ή χώρους αναψυχής/διασκέδασης όπου συχνάζουν παιδιά, η οποία ήταν η αφορμή για αυτό το άρθρο: https://www.facebook.com/groups/262773427388091/
Διαφημίσεις
Παραθέτουμε πιο κάτω το κείμενο της περιγραφής αυτής της ομάδας facebook. Την ομάδα μας την γνωστοποίησε αναγνώστρια της ιστοσελίδας. Η άποψή μας (ΕΕΕΓ) για το θέμα είναι η εξής: Οι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να αποθαρρύνεται σε παιδικές χαρές το κάπνισμα είναι
Παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβεί και σε εξωτερικούς χώρους, εάν στην ίδια παιδική χαρά, συχνάζουν καθημερινά γονείς οι οποίοι καπνίζουν δίπλα στα παιδιά. Παιδιά αναπνευστικές ευαισθησίες, ή άσθμα, μπορεί να εμφανίσουν έξαρση συμπτωμάτων ακόμα και μετά από μία ανάσα.
Αποτσίγαρα
Τα αποτσίγαρα (κίνδυνος μάσησης), ή ο μιμητισμός (τα παιδιά βλέπουν ενήλικα να καπνίζει-βαζει στο στόμα του το τσιγάρο) είναι επιπλέον λόγοι που θα έπρεπε να κάνουν τους ενήλικες να απέχουν ή να μειώνουν το κάπνισμα μπροστά ή δίπλα σε παιδιά σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν παιδικές χαρές ή χώροι αναψυχής.
Κάνισμα στις παιδικές χαρές από άτομα που δεν έχουν σχέση με τα παιδιά
Αρκετοί γονείς καπνιστές εφαρμόζουν κοινή λογική σε αυτή τη περίπτωση, τηρούν αποστάσεις / μαζεύουν αποτσίγαρα, αλλά όχι όλοι, πόσο μάλλον επισκέπτες παιδικών χαρών που δεν είναι γονείς, πχ. έφηβοι ή απλώς φίλοι που κάθονται σε ένα παγκάκι που τυχαίνει να είναι σε παιδική χαρά, μη λογαριάζοντας ότι ο χώρος αυτός είναι ειδικός για μια ευπαθή ομάδα.
Ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να κάνει πολύ εύκολη την προειδοποίηση με σχετικές πινακίδες, για χρήστες που δεν είναι γονείς και ίσως δεν έχουν αυτό το περιορισμό κατά νού.
Καμπάνιες ενάντια στο κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους που παίζουν παιδιά
Δράση για άκαπνες παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους αναψυχής για παιδιά
Εξωτερικό – τι κάνουν άλλες χώρες;
Σε έρευνα που κάναμε είδαμε ότι σε κρατίδια που δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση, οι γονείς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες δημιούργησαν με επιτυχία δράσεις τοποθέτησης ειδικών πινακίδων που στόχο έχουν να αποθαρρύνουν τους καπνιστές από το να καπνίσουν στα συγκεκριμένα σημεία (σλόγκαν “Young Lungs at Play”). Όπως αναφέρεται στην ομάδα facebook, υπάρχει το παράδειγμα της Αυστραλίας και είναι και στα Ελληνικά – εκεί έχει θεσμοθετηθεί απαγόρευση από το 2013.
Τοποθετούμε και εδώ τον σύνδεσμο έτσι ώστε να πάρουν μια γεύση οι αναγνώστες μας σχετικά με το τι αφορά και πως εφαρμόζεται ο νόμος:
Ακολουθεί το κείμενο που βρίσκεται στην ομάδα. Οι αναγνώστες μπορούν να επισκεφτούν την ομάδα και να δηλώσουν θέληση για στήριξη αυτού του σκοπού ανάλογα με τις ανάγκες που υποδείξουν οι διαχειριστές της. Αρχή του κειμένου: “Θέμα: ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ. Έχοντας κατά νου τα δικαιώματα των παιδιών σε δημόσιους χώρους αναψυχής και διασκέδασης όπως είναι οι παιδικές χαρές , και την μέγιστη ασφάλεια αυτών, παρακαλούμε να ελεγχθεί σοβαρά το γεγονός πως υπάρχουν ενήλικες καπνίζοντες συνοδοί (γονείς, κηδεμόνες, συγγενείς, φροντιστές κλπ ) όπου καταπατούν και δεν τηρούν μια ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας από τα παιδιά όσον αφορά το κάπνισμα.
(Σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο νόμος, ισχύει η απόσταση των 10 εώς και 20 μέτρων )
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε άπειρες ιατρικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία όπου αποδεικνύουν τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Και τα παιδιά δυστυχώς ανήκουν στην πρώτη θέση των πιο ευάλωτων και ευπαθών ομάδων .
Επίσης, προκύπτει το ζήτημα των αποτσίγαρων όπου είναι διάσπαρτα στο χώρο όπου παίζουν νήπια και παιδιά. Είναι άκρως επικίνδυνη η μάσηση και κατάποση τους και έχουν καταγραφεί ακόμη και μοιραία περιστατικά . Ένας χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης μετατρέπεται αυτομάτως σε “ναρκοπέδιο”. Επιπλέον προκύπτει περιβαλλοντολογικό ζήτημα αλλά και αισθητικό με τα αποτσίγαρα/ απορρίμματα στο χώρο.Το κάπνισμα για όλους τους αρνητικούς λόγους που το συνοδεύουν, θα πρέπει να μην γίνεται ορατό σε παιδιά. Ο μιμητισμός είναι ένας σημαντικός λόγος, και η εικόνα του ενήλικα που καπνίζει είναι ισχυρή και δημιουργεί οικειοποίηση.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον αντικαπνιστικό νόμο στην Αυστραλία όπου απαγορεύει το κάπνισμα σε έναν αριθμό υπαίθριων δημόσιων χώρων συμπεριλαμβανόμενων των παιδικών χαρών.
Όπως και, τους λόγους που ψηφίστηκε αυτός ο νέος νόμος.
Αιτούμαστε να εφαρμοστεί και στην χώρα μας ανάλογος αντικαπνιστικός νόμος σε όλες τις παιδικές χαρές όπως και σε δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπου απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά. ” Τέλος του κειμένου της ομάδας facebook.
Πρώτη δημοσίευση 2016, επεξεργασία άρθρου & συνδέσμων 2022