Διαβάσαμε το άρθρο του Κ.Παπαβέντση (παιδίατρος και πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας), το οποίο περιέχει αυτό το pdf που αξίζει να το διαβάσουν όλοι οι γονείς. Το άρθρο: http://pediatros-thes.gr/ και απευθείας το Pdf :http://pediatros-thes.gr/ περιγράφει με απλά λόγια και ειδικά με γραφήματα γιατί οι καμπύλες που υπάρχουν στο βιβλιάριο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απο όσους κάνουν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, εξαιτίας του ότι οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος διαγνώσεις.
Παραθέτουμε εδώ τους συνδέσμους που διαθέτει ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) για τις καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών, οι οποίες σύμφωνα με το pdf είναι οι σωστές που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται:
UPDATE 10/02/13
Πατήστε στην εικόνα ή εδώ για να δείτε και να εκτυπώσετε τον πίνακα στον οποίο μπορείτε να καταχωρείτε τις εβδομαδιαίες σας μετρήσεις, έτσι ώστε εάν είναι απαραίτητη κάποια παρέμβαση απο Σύμβουλο Γαλουχίας (πχ για αύξηση παραγωγής του μητρικού γάλακτος) αυτή να γίνει έγκαιρα χωρίς να χάνετε χρόνο. Η καμπύλη είναι αυτή η οποία βρίσκεται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Η μή έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπες/αντιμέτωπους με αναγκαστική χορήγηση συμπληρώματος. Παρέμβαση είναι ίσως αναγκαία όταν το βρέφος δεν παίρνει το απαραίτητο βάρος ανά εβδομάδα έτσι ώστε να παραμένει σε καμπύλες άνω του 3% του πληθυσμού ή η καμπύλη είναι καθοδική αντί ανοδική (πχ το βρέφος συνεχίζει να χάνει βάρος μετά την έξοδο απο το μαιευτήριο ή παίρνει πολύ λίγο βάρος σχετικά με τις καμπύλες). Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για περισσότερες πληροφορίες.
Τα νέα βιβλιάρια υγείας: (update 1/11/12)
Πιστοποιημένη διανομή και δωρεάν διάθεση 280.000 αντιτύπων του νέου, επισήμου και εγκύρου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού(Β.Υ.Π.)
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, το Υπουργείο Υγείας αρχίζει τη διανομή, από τον προσεχή Νοέμβριο 2012, στις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων 280.000 αντιτύπων του νέου, επισήμου και εγκύρου Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού(Β.Υ.Π.) με το τεύχος Α’ “Για τους Γονείς” και το τεύχος Β’ “Εμβόλια και Πιστοποιητικά”.
Αυτά τα νέα 280.000 Βιβλιάρια Υγείας του Παιδιού ήδη εκτυπώνονται από το Εθνικό Τυπογραφείο με μείωση του κόστους εκτύπωσης ανά αντίτυπο σε 0,37 ευρώ έναντι 1,19 ευρώ αντίστοιχου κόστους κατά το 2010, καλύπτουν τις υφιστάμενες ανάγκες των ετών 2011 και 2012, καθώς και τις προβλεπόμενες για το 2013, και θα χορηγούνται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων στις εποπτευόμενες δημόσιες και ιδιωτικές μαιευτικές – νεογνολογικές κλινικές, από όπου και θα διατίθενται δωρεάν στους γονείς των νεογνών.
Επίσης, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, λόγω έλλειψης του τεύχους Β’ “Εμβόλια και Πιστοποιητικά”, οι γονείς εξαναγκάζονταν μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν ” το άτυπο, φωτοτυπημένο και συμπληρωμένο τμήμα του Β.Υ.Π. ” προβλέπεται η αντικατάστασή του και η χορήγηση του νέου, επίσημου και έγκυρου Β.Υ.Π. από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Επισημαίνεται ότι, και παρά την τρέχουσα δεινή δημοσιονομική κρίση, με την απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου, διασφαλίζεται η έγκυρη, επαρκής, διαφανής και υπεύθυνη δημόσια διανομή και διάθεση στους δικαιούχους γονείς των Βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού, τερματίζεται η παράτυπη και εξωθεσμική διακίνησή τους, ελαχιστοποιείται το κόστος έκδοσής τους, διευκολύνεται ο έλεγχος τήρησης της νομιμότητας από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, αναβαθμίζεται η συστηματική καταγραφή, κωδικοποίηση και μελέτη των δεδομένων υγείας του παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα και προασπίζεται αποτελεσματικότερα η υγεία του παιδιού και κατ’ επέκτασιν η δημόσια υγεία.
Τέλος δελτίο τύπου
Σ.Σύνταξης. Να επισημάνουμε εδώ ότι όντως είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης βιβλιαρίων, ανάπτυξη παρεμπορίου με αντικείμενο την πώληση βιβλιαρίων υγείας σε γονείς που δεν είχαν πρόσβαση στα πρωτοτυπα/δεν ήθελαν φωτοτυπίες.
1/9/12
*Aπάντηση του Διευθυντή – Καθηγητή της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεώργιου Χρούσου
Ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το υπάρχον βιβλιάριο Υγείας του παιδιού;
Το 2002, η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για το βιβλιάριο Υγείας του Παιδιού, αποφάσισε να αντικαταστήσει τις τότε υπάρχουσες καμπύλες αύξησης (1986) με πλέον σύγχρονα διαγράμματα. Ο κος Καφάτος είχε υποβάλει στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας (καθηγήτρια Μαλακά-Ζαφειρίου, Καθηγητή Κωνσταντόπουλο, αναπληρ καθηγήτρια Συριοπούλου), τα δικά του δεδομένα από μετρήσεις παιδιών μιας περιοχής της Κρήτης, προκειμένου να περιληφθούν στα βιβλιάρια Υγείας ως εθνικώς αντιπροσωπευτικά.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονταν από διαχρονική παρακολούθηση παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας. (Παιδιατρική 2000:63:391-407) 1
Τότε η επιτροπή, προφανώς μη ικανοποιημένη, ζήτησε δεδομένα που ήταν πρόσφατα, από την Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία και εστάλησαν. Τα δεδομένα αυτά αφορούσαν μετρήσεις παιδιών που διαβιούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, που ως γνωστόν αποτελεί περίπου το 50% του Ελληνικού πληθυσμού, αλλά κυρίως κάλυπτε όλες τις ηλικίες (0-18 ετών).2,3
Η επιτροπή του Υπουργείου έκρινε ότι τα δεδομένα αυτά, κατά τη χρονική εκείνη στιγμή, ήταν σύγχρονα και τα πλέον ολοκληρωμένα και αντιπροσωπευτικά. Έτσι, τα υιοθέτησε για τα βιβλιάρια Υγείας του Παιδιού.
Το υλικό της μελέτης αυτής προερχόταν από περιοχές των Αθηνών με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό υπόστρωμα.
Είναι μελέτη τομής, δηλαδή όλα τα παιδιά μετρήθηκαν μια φορά και κατά τεκμήριο ήταν φυσιολογικά παιδιά. Αξίζει να τονιστεί ότι η στατιστική αξιολόγηση έγινε υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Αθηνών κυρίας Αναστασίας Τζώνου.
Αναφέρει ο κος Καφάτος ότι οι καμπύλες είναι ακατάλληλες γιατί έγιναν το 2001 όταν η επιδημία της παχυσαρκίας ήταν σε έξαρση. Είναι γνωστό ότι η έξαρση της παχυσαρκίας αρχίζει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δυστυχώς, με αυξανόμενο ρυθμό.
Ήδη σε δημοσιευμένη εργασία (Παιδιατρική 1986, 49:1-15) 4 με τίτλο «Εθνικά πρότυπα ανάπτυξης: Βάρος και ύψος παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα», με τη συγγραφική ομάδα του αείμνηστου Δοξιάδη αναφέρεται ότι «τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, ο δείκτης μάζας σώματος είναι αυξημένος. Τα δεδομένα δείχνουν μια έντονη παχυσαρκία και φέρουν το Ελληνόπουλο να είναι το πιο παχύσαρκο παιδί στην Ευρώπη».
Είναι πλέον γνωστό ότι τα παιδιά και οι έφηβοι, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς, έχουν αυξημένο βάρος.
Η επίγνωση αυτή και η διαφοροποίηση των τιμών στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, έχει οδηγήσει την υιοθέτηση των κριτηρίων IOTF 5 (International Obesity Task Force) που χρησιμοποιούνται για το χαρακτηρισμό ενός παιδιού ως παχύσαρκου ή υπέρβαρου και όχι η 85η ή η 97η Ε.Θ. της εκάστοτε πληθυσμιακής ομάδας.
Προκειμένου να βοηθήσουμε τον Παιδίατρο στην αναγνώριση του Υπέρβαρου ή Παχύσαρκου παιδιού, στις καμπύλες ΒΜΙ των Ελληνοπαίδων που δημοσιεύσαμε, έχει αποτυπωθεί και η γραμμή ΒΜΙ που – σύμφωνα με τα IOTF κριτήρια – διαχωρίζει το φυσιολογικό από το υπέρβαρο και το παχύσαρκο. Εικόνες 1, 2. Η γραμμή αυτή διατέμνει εκατοστιαίες θέσεις κατωτέρω της 85ης (υπέρβαρο) και της 97ης (παχύσαρκο), κάτι που αναμένεται λόγω της ανωτατοποίησης των καμπύλων ΒΜΙ ως αποτέλεσμα της «επιδημίας της παχυσαρκίας» που αναφέρει ο κος Καφάτος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο – και δεν ξέρουμε γιατί απορεί – ότι η IOTF καμπύλη αντιστοιχεί σε χαμηλότερες Εκ.Θ. στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών.
Στόχος της μελέτης ήταν η αποτύπωση των σωματομετρικών στοιχείων σε μια χρονική στιγμή, με ένα στατιστικά αποδεκτό τρόπο και όχι η αναγραφή της ιδεατής κατάστασης. Εάν τέτοιες καμπύλες διαθέτει ο κος Καφάτος μπορεί να τις δημοσιεύσει και να προτείνει προς υιοθέτηση.
Αναρωτιέται, μήπως η αντικατάσταση των καμπυλών σχετίζεται με τη διακίνηση της αυξητικής ορμόνης από μια φαρμακευτική εταιρεία.
Τον ενημερώνουμε ότι τουλάχιστον πέντε (5) είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες που στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν την αυξητική ορμόνη.
Αγνοεί ακόμη, ότι ένα παιδί δεν παίρνει αυξητική ορμόνη, επειδή είναι μόνο κάτω από την 3η Ε.Θ. Απαιτούνται : α) Χαμηλός ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης, β) Δυναμικές δοκιμασίες, δύο τουλάχιστον, που να δείχνουν χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης.
Όλα αυτά τα δεδομένα ελέγχονται από πενταμελή επιτροπή διακεκριμένων παιδοενδοκρινολόγων που ορίζει εκάστοτε το Υπουργείο Υγείας.
Επίσης, αγνοεί ότι σε κάποιο παιδί που ανεπαρκεί μερικώς ή απουσιάζει η αυξητική ορμόνη, η θεραπεία ονομάζεται θεραπεία υποκατάστασης και δεν είναι καρκινογόνος, στις παθολογικές καταστάσεις που εφαρμόζεται και με τις προϋποθέσεις που έχουν προταθεί διεθνώς.
Ο κος Καφάτος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προφανώς «χολωμένος» για άλλη μια φορά, γιατί όπως ισχυρίζεται το 2005 το Υπουργείο Υγείας δεν του έκανε δεκτό το αίτημά του, να εγκρίνει «το νέο βιβλιάριο Υγείας που ετοίμασε εντός 3 μηνών» στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προβαίνει σε κατασυκοφάντηση των υπαρχουσών καμπυλών ανάπτυξης. Ο τρόπος που συνήθως χρησιμοποιεί υπερβαίνει τους κανόνες επιστημονικής αναλυτικής επεξεργασίας και κρίσης, και κυρίως τα όρια της ευπρέπειας.
Προτρέπει τον αναγνώστη, σε απόσπασμα άρθρου του στην εφημερίδα «Η Αυγή», σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όπου χωρίς αντίλογο προβάλλει τις δικές του θέσεις και απόψεις. Σημειωτέον ότι είναι ο μοναδικός απ’ όλη την Παιδιατρική κοινότητα πανελληνίως που σχολιάζει ποικιλοτρόπως τις καμπύλες ανάπτυξης, ως μη όφειλε, αφού η ειδικότητά του είναι η διατροφή.
Η διεξοδική αυτή ενημέρωση, ως προαναφέρθηκε, έχει σκοπό, όχι να αλλάξει αντιλήψεις ο κος Καφάτος, αλλά να ενημερωθεί σωστά ο γονιός και ο παιδίατρος που χρησιμοποιούν τα διαγράμματα ανάπτυξης για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους. Εξάλλου η επιτροπή που σχετικά πρόσφατα αναθεώρησε το βιβλιάριο Υγείας και συμπεριέλαβε τους πίνακες ανάπτυξης της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών ( Ύψους – Βάρους – Περιμέτρου κεφαλής και ΒΜΙ ) απαρτιζόταν από τα πλέον φερέγγυα άτομα της Παιδιατρικής Κοινότητας.
Γεώργιος Π. Χρούσος
Διευθυντής – Καθηγητής Α’ Παιδιατρικής Κλινικής
Πανεπιστημίου Αθηνών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγ. Σοφία»
Εικόνα 1.
Εικόνα 2.
Βιβλιογραφία
Λιναρδάκης Μ., Μοσχανδρέα Ι., Καφάτος Α., Καμπύλες σωματικής ανάπτυξης παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας της Κρήτης που προέκυψαν από διαχρονική παρακολούθησή τους., Παιδιατρική 2000; 63:391-407
Χιώτης Δ., Κρίκος Ξ., Τσίφτης Γ., Χατζησυμεών Μ., Μανιάτη-Χρηστίδη Μ., Δάκου-Βουτετάκη Α., Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) και ποσοστό παχυσαρκίας σε άτομα της ευρύτερης περιοχής Αθηνών, ηλικίας 0-18 ετών., Δελτίο Α’ Παιδιατρικής Κλινικής 2004, 51(2): 139-154.
Ματζαγριώτη – Μεϊμιρίδη Μ., Πανταζίδης Ν., Δοξιάδης Σ., Ραφαήλ Μ., «Εθνικά πρότυπα ανάπτυξης: Βάρος και ύψος παιδικού πληθυσμού στην Ελλάδα», Παιδιατρική 1986, 49: 1-15.
Cole Tj, Freeman JV, Preece M.A., Body mass index reference curves for the UK, 1990, Arch. Dis Child 1995, 73(1): 25-9
Το αρχικό κείμενο αυτού του άρθρου, στο οποίο αναφέρεται η πιο πάνω απάντηση – όπως δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Patris.gr :
Του Αντώνη Καφάτου*
Το 2003 το υπουργείο Υγείας άλλαξε τις υπάρχουσες κατάλληλες καμπύλες ανάπτυξης των παιδιών με τελείως ακατάλληλες καμπύλες οι οποίες διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Αυτές οι καμπύλες ανάπτυξης είναι ακατάλληλες γιατί έγιναν το 2001, όταν η επιδημία της παχυσαρκίας ήταν σε έξαρση. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν μετακινηθεί προς τα άνω και να αποκρύπτουν το πρόβλημα των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, ενώ αντίθετα ψευδώς παρουσιάζουν μεγάλο ποσοστό παιδιών με ανεπαρκή ανάπτυξη. (Παιδιατρική, 2007; Τεύχος 70: σελ. 70-74)
Οι καμπύλες αυτές ανάπτυξης παρόλα αυτά προωθήθηκαν και μπήκαν στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού με πρωτοβουλία της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει την αυξητική ορμόνη.
Οι καμπύλες αυτές συμβάλουν στο να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που παίρνουν αυξητική ορμόνη την οποία πληρώνει το Υπουργείο Υγείας. Όταν ένα παιδί παίρνει για παράδειγμα αυξητική ορμόνη καθημερινά και για 6 χρόνια, απαιτούνται πάνω από 350,000 ευρώ. Εκτός όμως του τεράστιου οικονομικού κόστους, η ζημιά στην υγεία είναι ακόμη πιο σοβαρή, γιατί η αυξητική ορμόνη είναι καρκινογόνος ουσία.
Στις 30/8/2005 ο υφυπουργός Υγείας κος Κωνσταντόπουλος υπέγραψε με το Πανεπιστήμιο Κρήτης μια σύμβαση για να ετοιμαστεί ένα νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού εντός τριών μηνών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ετοίμασε το βιβλιάριο υγείας μέσα τις προθεσμίες της σύμβασης. Από τότε το Υπουργείο Υγείας δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο. Μια προφορική δικαιολογία ήταν ότι ήταν μεγάλο μέγεθος. Γι΄αυτό το συμπτύξαμε και ελαττώσαμε τις σελίδες από 76 σε 64 (το Βρετανικό και Γαλλικό βιβλιάριο είναι 97 και 92 σελίδες αντίστοιχα).
Το πανεπιστήμιο Κρήτης συνέλεξε βιβλιάρια υγείας απ΄όλες σχεδόν τις Ευρωπαικές Χώρες και την Αυστραλία.
Η προσπάθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν να γίνει ένα βιβλιάριο υγείας που να βοηθά τους γονείς της Χώρας μας να προλάβουν τα σοβαρότερα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία και ανάπτυξη και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
1. Έλλειψη θηλασμού με λιγότερες από 10% των μητέρων να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους (80%των μητέρων θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους στις Σκανδιναβικές Χώρες)
2. Παιδική παχυσαρκία. Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην ΕΕ. Η έλλειψη θηλασμού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, κ.α.
3. Διατροφή. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο, όπως αποκαλύφθηκε από τη μελέτη των 7 Χωρών, όπου ο πληθυσμός της Κρήτης έχει το υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης με τους λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά και καρκίνους σε σύγκριση με όλους τους άλλους πληθυσμούς της μελέτης.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει την παρακολούθηση του πληθυσμού της Κρήτης που άρχισε από το 1960 και διαπιστώνει ότι οι νεώτερες γενιές, και ιδιαίτερα τα παιδιά, έχουν αλλάξει ριζικά τη διατροφή που δεν διαφέρει από εκείνη των παιδιών του δυτικού κόσμου.
Γι’ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο παραδοσιακό τρόπο διατροφής της ελληνικής οικογένειας, και φυσικά του παιδιού για τον οποίο ο καλύτερος τρόπος εκπαίδευσης είναι το παράδειγμα που παίρνει από τους ίδιους τους γονείς.
4. Η έλλειψη σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με την κακή διατροφή ευθύνονται για την επιδημική έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας τις τελευταίας δεκαετίες στη χώρα μας.
Γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού στη σωματική άσκηση παράλληλα με μια καλή διατροφή για την άριστη ανάπτυξη του παιδιού.
Πολλά παιδιά, κυρίως εφηβικής ηλικίας, καταφεύγουν σε κέντρα αδυνατίσματος που αγνοούν συνήθως τη φάση ταχείας ανάπτυξης του παιδιού (growth spurt), όπου η καλή διατροφή και άθληση έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Έτσι συχνά βλέπουμε εφήβους και έφηβες να έρχονται από κέντρα αδυνατίσματος με υποθερμιδικές δίαιτες. Τα αποτελέσματα από αυτές τις δίαιτες είναι η αναστολή της ανάπτυξης τους, η διακοπή ή μη έναρξη της εμμηνορρυσίας στα κορίτσια, σιτιογενείς αναιμίες, κακή επίδοση στα σχολεία και ψυχολογικά προβλήματα(π.χ. ψυχογενής ανορεξία και βουλημία).
Το πρόσφατο διαφημιστικό μήνυμα του Υπουργείου Υγείας «Ρίξε το βάρος στο παιδί» είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Μητέρες με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κατανοούν με το σύνθημα αυτό ότι πρέπει με κάθε τρόπο να ελαττώσουν το βάρος του παιδιού τους χωρίς αυτές να δίνουν γενικά και αόριστα προσοχή στο παιδί τους. Στόχος πρέπει να είναι η ελάττωση του ρυθμού αύξησης του βάρους με περισσότερη σωματική άσκηση και επαρκή λήψη ενέργειας για την ανάπτυξη του (όχι ελάττωση του βάρους με υποθερμιδικές δίαιτες).
5. Κάπνισμα. Η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι το 36% των εγκύων γυναικών συνεχίζουν το κάπνισμα σε όλη την εγκυμοσύνη. Επίσης, παιδιά σε νηπιαγωγεία στα Χανιά με δύο γονείς καπνιστές έχουν 11 φορές υψηλότερα επίπεδα κοτινίνης (μεταβολίτης της νικοτίνης) στο αίμα τους σε σύγκριση με παιδιά μη καπνιστών γονιών.
Γι’ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού τονίζεται αυτό το τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
6. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό στο νέο βιβλιάριο υγείας παρουσιάζεται με συντομία ο γλυκαιμικός δείκτης και το γλυκαιμικό φορτίο. Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι τα περισσότερα τρόφιμα της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής ελαττώνουν τον κίνδυνο σακχαρώδους διαβήτη.
7. Ατυχήματα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από τροχαία ατυχήματα, γι΄ αυτό γίνεται σύντομη αναφορά στα οινοπνευματώδη ποτά.
8. Αρτηριακή υπέρταση. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου στην χώρα μας που έχουν ως κύριο αίτιο την υπέρταση. Γι΄ αυτό τονίζεται η σημασία της διατροφής χαμηλής σε αλάτι και αυξημένης σε κάλιο.
9. Η στοματική υγεία είναι ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα για το οποίο δίνονται σύντομες οδηγίες.
10. Επίσης, το νέο βιβλιάριο υγείας του παιδιού περιλαμβάνει καμπύλες για την αρτηριακή πίεση, για την περίμετρο μέσης και το Δείκτη Μάζας Σώματος εκτός από τις συνήθεις καμπύλες βάρους, ύψους και περιμέτρου κεφαλής που υπάρχουν σε όλα τα βιβλιάρια στον κόσμο.
11. Στα εμβόλια ακολουθήσαμε τις πρόσφατες οδηγίες της επιτροπής εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος (NewGeneris) εξέδωσε πρόσφατα σύντομο τεύχος για την εγκυμοσύνη με τίτλο «Υγεία και διατροφή στην περίοδο της εγκυμοσύνης». Το τεύχος αυτό έχουμε προτείνει στο Υπουργείο Υγείας να το επανεκδώσει και να δίνεται δωρεάν σε όλες τις εγκύους γυναίκες της χώρας μας όσο το δυνατόν νωρίτερα από την αρχή της κυήσεως. Αυτό προετοιμάζει τις γυναίκες να θηλάσουν και δίνει κατευθύνσεις για τη σωστή διατροφή τους. Δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απάντηση για το θέμα αυτό και έχει περάσει ήδη ένα έτος.
* O Αντώνης Καφάτος, είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής
“Σχετικό πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα «Η Αυγή» με τίτλο “Φαρμακοβιομηχανία “συνέγραψε” το βιβλιάριο υγείας παιδιού!”, υποστηρίζει πως οι καμπύλες ανάπτυξης προωθήθηκαν από εταιρεία που πουλούσε αυξητική ορμόνη! Διαβάστε το εδώ.
Απόσπασμα του άρθρου:
«Με τις καμπύλες που υπάρχουν στο βιβλιάριο για την ανάπτυξη των παιδιών ένα υπέρβαρο παιδί χαρακτηρίζεται ως κανονικό και ένα κανονικό παιδί ως αδύναμο. Κατήγγειλε ότι οι καμπύλες προωθήθηκαν από εταιρεία που πουλούσε αυξητική ορμόνη και ότι το 2005 το υπουργείο Υγείας υπέγραψε σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης για νέες καμπύλες, το Πανεπιστήμιο τις κατέθεσε μετά από 3 μήνες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα. “Κάποιοι πλουτίζουν από αυτό το βιβλιάριο υγείας του παιδιού”, τόνισε και πρόσθεσε ότι με το βιβλιάριο θίγεται και ο θηλασμός, καθώς τα παιδιά που θηλάζουν παίρνουν λιγότερο γάλα. Κατά συνέπεια, είπε, και οι εταιρείες γάλακτος έχουν λόγο να παραμείνουν αυτές οι καμπύλες.» Πουλακίδας Κ.
Φωτοτυπίες αντί βιβλιάριο:
Λάβατε κανονικό βιβλιάριο υγείας με την έξοδό σας απο το μαιευτήριο ή σας έδωσαν φωτοτυπίες;
Τα παρακάτω διαγράμματα συνοψίζουν την σχετική ψηφοφορία (ψήφισαν εώς σήμερα 4/7/12, 427 άτομα) στην οποία μπορείτε ακόμα να ψηφίσετε εδώ http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=95825) που πραγματοποιήθηκε στο forum του Parents.gr σχετικά με το βιβλιάριο υγείας παιδιού.