Δείτε εδώ ποιές εκδηλώσεις διοργανώνουν οι Δήμοι Αθηναίων, Πατρών, Θεσσαλονίκης και Ξάνθης για αυτό το Σαββατοκύριακο.
Αυτό το άρθρο αφορά παλιότερες ημερομηνίες.
ΑΠΟΚΡΙΑ 2009
Στην Κομοτινή
Τοποθεσία: Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
Διοργανωτής: Δήμος Κομοτηνής και Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του εορτασμού της Αποκριάς, διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Kλόουν και ξυλοπόδαροι θα παίξουν με τα παιδιά στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής σε ένα πρόγραμμα με άφθονο χορό, κέφι, σερπαντίνες και πολλές πολλές εκπλήξεις.
Επίσης οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας, συμμετέχοντας κι αυτοί στο αποκριάτικο ξεφάντωμα θα παρουσιάσουν γεύσεις γλυκές και αλμυρές, παραδοσιακά χειροποίητα εδέσματα φτιαγμένα με μεράκι και φαντασία που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.
Την ίδια μέρα το απόγευμα ακολουθεί γλέντι με τραγούδια, μουσική, χορό, ενώ ομάδες καρναβαλιστών ντυμένοι με μεράκι και φαντασία θα ξεσηκώσουν τους παρευρισκόμενους και θα διαγωνιστούν για την ανάδειξη της πιο ευφάνταστης παρέας.
Πηγή: Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμικής Αναπτυξης Κομοτηνής
Χίο
Με τη “Μόστρα” στο χωριό Θυμιανά την Τυρινή Κυριακή και με τον “Αγά” στα Μαστιχοχώρια γιορτάζει τις απόκριες η Χίος.
Την Κυριακή στα Θυμιανά “κατεβαίνει” όπως λένε οι ντόπιοι η Μόστρα που είναι η αναβίωση της μάχης που φέρεται να είχαν δώσει οι ντόπιοι με τους πειρατές το μεσαίωνα. Οι θυμιανούσοι θέλει η παράδοση να νίκησαν τους πειρατές και επειδή έτυχε να είναι Τυρινή Παρασκευή πήγαν τους αιχμαλώτους στην πλατεία του χωριού και τους “μόστραραν”. Τα παιδιά του χωριού ντυμένα πειρατές και βρακάδες χορεύουν τον παραδοσιακό χορό “ταλίμι” που στην ουσία είναι η αναπαράσταση της μάχης με τους πειρατές. Στις μέρες μας το έθιμο έχει δεθεί και με άλλα στοιχεία όπως παρέλαση αρμάτων και φυσικά μασκαράδες που δίνουν άλλη όψη στο χωριό Θυμιανά, την έδρα του Δήμου Αγίου Μηνά. Την ίδια μέρα δεν θα λείψουν και οι παραδοσιακοί γάμοι όπως για παράδειγμα στο Νεοχώρι και στα Καρδάμυλα.
Την Καθαρή Δευτέρα, η Χίος αποχαιρετά τον Καρνάβαλο με τον Αγά. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία και διατηρείται στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου. Φαίνεται να ξεκίνησε γύρω στο 1830 για να εμπαίξει τους Τούρκους δικαστές, τους καδήδες που ποτέ δεν άφηναν ατιμώρητο το ρωμιό. Ο χριστιανός “Αγάς” της Καθαρής Δευτέρας εξέταζε όλες τις υποθέσεις χριστιανών και τούρκων. Από το ιδιότυπο δικαστήριο που στήνεται στην πλατεία των χωριών, όπως στα Μεστά, στους Ολύμπους, την Ελάτα, το Λιθί και το Πιτυός δεν αθωώνεται κανένας. Όλοι είναι ένοχοι και το δικαστήριο επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο για τις ανάγκες πια του Συλλόγου του χωριού.
Τοπικό κρασί και παραδοσιακές λιχουδιές θα συνοδέψουν κάθε σας βήμα μαζί με τους γραφικούς “κουδουνάτους”, τα πειράγματα και την ιλαρότητα της γιορτής.
Σκόπελο
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες της Αποκριάς στη Σκόπελο όλος ο κόσμος νέοι, γέροι και παιδιά συνηθίζουν να διασκεδάζουν μεταμφιεσμένοι γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι στους δρόμους στις γειτονιές. Αυτοί οι μεταμφιεσμένοι λέγονται μουτσούνες, μασκαράδες λόγω της μάσκας την οποία φοράνε. Μάλιστα συνηθίζουν να δίνουν μικρές παραστάσεις όπου βρεθούν μιμούμενοι και σατιρίζοντας διάφορα γεγονότα της καθημερινής ζωής, ανθρώπινους χαρακτήρες, ακόμη και συντοπίτες τους.
Πιο αριστοκρατικές μεταμφιέσεις φορούν οι “Μπράμδες”. Εκείνοι φορούν καλά μαντήλια και τοπικές ενδυμασίες (φουστανέλες, βράκες, τουαλέτες της εποχής) και πολλά τσαπράζια ασημένια. Γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το επικό τραγούδι της “Βλάχας”:
Άντε να πάμε Βλάχα στον πέρα καφενέ
Να σε τρατάρω Βλάχα σουμάδα κι αργιλε…
Δε θέλω τη σουμάδα ούτε τον αργιλέ
Μον θέλω ένα λουκούμι κι ένα γλυκό καφέ…
Οι Μπράμδες μαζεύονται την Κυριακή της τυρινής στις πλατείες της Παναγίας Παπαμελετίου, στο Γυφτόρεμα, στο Μύλο, στον Αι – Γιάννη και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν ενώ οι νοικοκύρηδες τους κερνούν ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και άφθονο κρασί .
Επίσης την ίδια Κυριακή συναντάμε και το έθιμο της “τράτας” κατά το οποίο μασκαράδες μουντζούρηδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι την τράτα και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας ευτράπελα τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκόμενους. Το μπουλούκι που ακολουθεί την τράτα με τους “τραταραίους” αποτελείται από λογής λογής μασκαρεμένους οι οποίοι τραγουδούν, πίνουν και κερνιόνται τα ρυζόγαλα από τις νοικοκυρές ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παραλία όπου και θα “φουντάρουν” στη θάλασσα την τράτα τους.
Το γλέντι όμως και οι χοροί θα συνεχίσουν στα σπίτια μέχρι τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για έθιμο που αναπαριστά τους κουρσάρους που παλιότερα λυμαίνονταν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.
Την Καθαρή Δευτέρα όλοι οι Σκοπελίτες θα ξεχυθούν στους αγρούς και στις ακρογιαλιές για να γιορτάσουν με χορούς και τραγούδια την έναρξη της νηστίσιμης περιόδου της Μ. Σαρακοστής. Αυτή μέρα τρώνε θαλασσινά (αχινούς, φούσκες, μύδια, πεταλίδες) ταραμά ή ταραμοσαλάτα , τουρσιά, τη λαγάνα, ελιές, ενώ πίνουν άφθονο κρασί. Συνηθίζουν μάλιστα να σχηματίζουν με λουλάκι στο μέτωπό τους έναν σταυρό και στο αυτί τους κρεμούν ένα κλωνί ζουμπούλια μυρωδάτα. Η διασκέδαση τελειώνει αργά τη νύχτα οπότε και οι παρέες χωρίζουν ενώ εύχονται χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή.
Αμφίκλεια
Οι Απόκριες στην Αμφίκλεια μυρίζουν παράδοση και κοντοσούβλι. Το προτελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς η κάθε γειτονιά ανάβει τη δική της φωτιά ενώ οι κουδουνοφόροι ξορκίζουν το κακό για να έρθει η Άνοιξη χωρίς εμπόδια.
Ο συναγωνισμός είναι εντυπωσιακός και η χαρά των παιδιών δεν περιγράφεται. Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας οι εκδηλώσεις κορυφώνονται, με το παραδοσιακό άναμμα της φωτιάς (Χέι), τόσο στις γειτονιές του χωριού όσο και στο μεγάλο Χέϊ, στην πάνω Πλατεία του χωριού, με χορούς κουδουνοφόρων μασκαράδων, με τύμπανα και πνευστά.
Την Κυριακή (της Τυρινής) παρασκευάζεται από το πρωί ένα κοντοσούβλι γίγας, μήκους 150 μέτρων, το οποίο δίνει το τόνο, τη μυρωδιά και τη γεύση που μόνο στη Ρούμελη γνωρίζουν να δίνουν.
Την Καθαρή Δευτέρα το πέταγμα του Χαρταετού συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική, φασολάδα, σαρακοστιανά και άφθονο κρασί, στην Κάτω Πλατεία της Άμφικλειας.
Γρεβενά
Βαλκανική, χάλκινη αναρχία, «πειραγμένη» παράδοση, παλλόμενα κρουστά που εναλλάσονται με μελωδικούς ψιθύρους.
Το 2009 τα «Ανακατωσάρια» τοποθετούν στον πυρήνα τους το αστικό τοπίο των Γρεβενών και αυτούς που με την προσωπική τους ματιά, το προσωπικό τους έργο το διαμόρφωσαν. Αποφασίζουν να περιηγηθούν στους αυτοκινητόδρομους και τους πεζόδρομους της πόλης, στους ανοιχτούς και τους χτισμένους χώρους της, στα πράσινα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ. Επικεντρώνουν το βλέμμα τους σε επαγγελματίες παλιούς, αλλά και νέους, ανθρώπους που μόχθησαν και μοχθούν, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, υπαλλήλους. Εστιάζοντας, προσπαθούν να αντιληφθούν τις επιθυμίες, να νιώσουν την κούραση, να αποκωδικοποιήσουν τη ρουτίνα.
Τα «Ανακατωσάρια» φέτος θα διηγηθούν ιστορίες ανθρώπων και μέσω αυτών ιστορίες τόπου και τοπίου. Θα τις διηγηθούν με τη βοήθεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου («Αόρατες πόλεις»/ «FWD: See you in Walhalla»/ «Lights on you»…) και της ομάδας της και στη μορφή μιας παράστασης πολυμεσικού χοροθεάτρου. Ανθρώπινα σώματα και τεχνολογικά εφέ θα εμπλακούν στην κατασκευή ενός «παιγνιδιού» χωροχρονικών συσχετισμών: το τοπικό θα αναμιχθεί με το παγκόσμιο, το παρελθόν με το παρόν.
Τα «Ανακατωσάρια» φέτος, όπως κάθε χρονιά, θα συνοδεύσουν τις διηγήσεις τους με μουσική: Η φετινή πρόταση περιλαμβάνει σύμπραξη του Π. Παυλίδη και των B-Movies, των Imam Baildi, της Μόνικα, των Fanfare Ciocarlia και φυσικά δεκάδων μουσικών δρόμου. Ο φετινός ήχος θα προκύψει από το συνδυασμό της ηλεκτρονικής διάθεσης με τη βαλκανική, χάλκινη αναρχία και της «πειραγμένης» παράδοσης με τους μελωδικούς ψιθύρους.
Σάββατο 14.2.2009
Ώρα 13.00 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Ανακατωσάρια επισκέπτονται τη Λάρισα. Στην πλατεία Ταχυδρομείου στήνεται ένα ολοήμερο γλέντι,πρόγευση για ότι επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες..
Ώρα 17:30 Στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο Prince Filmcenter (Λ.Συγγρού 106,Φιξ), το κοινό των Αθηνών θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια 40λεπτη προβολή, που εστιάζει στη φετινή θεματική των Ανακατωσαρίων.
Τσικνοπέμπτη 19.2.2009
Ώρα 21:00. Αποκαλύπτονται τα ταμπλό με αρχειακό και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό με τη συνοδεία χάλκινων ορχηστρών.
Παρασκευή 20.2.2009
Η Νομαρχιακή Ορχήστρα Γρεβενών δίνει το δικό της στίγμα στα φετινά Ανακατωσάρια,με μια υπαίθρια μεσημεριανή συναυλία .Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, στην πάροδο Εθνικής Αντιστάσεως ερμηνεύει τραγούδια της πλούσιας Γρεβενιώτικης δημοτικής παράδοσης.
Σάββατο 21.2.2009
Ώρα 13:00. Θεσσαλονίκη και πλατεία Άθωνος.Στα στενά της παλιάς αγοράς 5 ορχήστρες χάλκινων πνευστών μεταφέρουν το κλίμα της Γρεβενιώτικης Αποκριάς
Πέμπτη 26.2.2009
Οι μπάντες κρουστών δρόμου μαζί με τις ορχήστρες πνευστών σηματοδοτούν την έναρξη ενός τετραημέρου γιορτής,κεφιού και ξεφαντώματος.Τα Ανακατωσάρια είναι εδώ και βάζουν τον πήχη της διασκέδασης ψηλά, για 9η συνεχόμενη χρονιά
Παρασκευή 27.2.2009
Στις 12:00 το μεσημέρι οι Μανιταρόφιλοι Δυτικής Μακεδονίας δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στις εκδηλώσεις.Η πλατεία των Γρεβενών πλημμυρίζει με μανιταρογεύσεις και αρώματα.Το γαστριμαργικό τελετουργικό πλαισιώνουν πέραν των χάλκινων ήχων,οι μαθητές των σχολείων της πόλης και πλήθος μανιταρόφιλων επισκεπτών από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Στις 21:00 το βράδυ το κέντρο της πόλης δονείται από τους ήχους των χάλκινων οργάνων,ενώ οι μπάντες κρουστών δρόμου σκορπίζουν πάθος και ρυθμό στο πέρασμά τους.Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά.
Στη 01:00 τα ξημερώματα στα “Μανάβικα”,κάτω από το δημαρχείο Γρεβενών,οι Imam Baildi ενδοσκοπούν ηλεκτρονικά στις δεκαετίες του ’40,’50 και ’60.Στολίζουν τη φωνή της Σοφίας Βέμπο με samples από αρμόνια και τυμπανα,ντύνουν με σύγχρονη ηχητική περιβολή κομμάτια των Τσιτσάνη και Χιώτη και καταλήγουν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα μείξη λαϊκής μουσικής παράδοσης και σύγχρονου ήχου.
Σάββατο 28.2.2009
21:00 Αποκορύφωμα των Ανακατωσαριών του 2009 αποτελεί η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό πολυθέαμα με χορευτές και ακροβάτες υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και την αρωγή μιας μεγάλης ομάδας συντελεστών. Η πρότυπη ματιά της δημιουργικής ομάδας προχωρεί σε μια αφηγηματική καταγραφή της τοπικής ιστορίας, συνδυάζοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό αρχείου με state of the art ψηφιακά μέσα και τεχνικές καινοτομίες.Το πρωτότυπο αυτό σκηνικό ζωντανεύει σε μια γιγαντιαίων διαστάσεων οθόνη, «αμφίδρομα διαπερατή» στην κίνηση του ανθρώπινου στοιχείου, καθιστώντας τα μέλη της χορευτικής ομάδας χρονοταξιδευτές σε μια μη γραμμική χρονικά πορεία, που εκτείνεται από τα τέλη του 19ου αιώνα ως σήμερα.
Με το πέρας της επίσημης έναρξης οι Compagne Chameleon,οι Paranaue,οι Balkan Brass Band και 15 ακόμα ορχήστρες χάλκινων πνευστών δυναμιτίζουν το κέντρο της πόλης και παρασύρουν στο ρυθμό τους πολίτες και επισκέπτες.
Στις 05:00 τα ξημερώματα εμφανίζεται στην κεντρική σκηνή ο Παύλος Παυλίδης,γνωστός και από τη θητεία του στα Ξύλινα Σπαθιά,μαζί με τους b-movies.Με ένα ιδιαίτερο ακουστικό live set, κλείνουν ιδανικά τη βραδιά.
Κυριακή 01.03.2009
17:30 Στην κεντρική πλατεία της πόλης ακροβάτες,ζογκλέρ,ξυλοπόδαροι και ταχυδακτυλουργοί δίνουν μια απογευματινή παράσταση αφιερωμένη στους μικρούς σε ηλικία φίλους του θεσμού.
19:30 Οι Balkan Brass Band είναι η Σέρβικη ορχήστρα χάλκινων πνευστών που ερμηνεύει Bregovic καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη.Αγαπητή στο κοινό των Ανακατωσαρίων (με την ονομασία Kike band) από τα πρώτα χρόνια των εκδηλώσεων,επιστρέφει φέτος όχι μόνο σε εκτελέσεις δρόμου, αλλά και με μια ζωντανή εμφάνιση στη μικρή σκηνή στην κεντρική πλατεία της πόλης.
21:00 Στην ίδια σκηνή εμφανίζονται οι διάσημοι Ρουμάνοι Fanfare Ciocarlia που το 2006 κατέκτησαν το βραβείο BBC WORLD ως η καλύτερη ευρωπαϊκη μπάντα.Η “πιο γρήγορη μπάντα του κόσμου¨ επιλέγει τα Γρεβενά και τα Ανακατωσάρια για μια μοναδική εμφάνιση, μετά την επιτυχημένη της περιοδεία σε Ιαπωνία,Αυστραλία και Kεντρική Ευρώπη.
Οι ορχήστρες χάλκινων και κρουστών για μια ακόμη μέρα θα δώσουν το παρόν στο κέντρο της πόλης ενώ στη 01:00 η νεαρή τραγουδοποιός και performer Monika στη μικρή σκήνή, θα παρουσιάσει το “Avatar”,την κορυφαία κατά πολλούς ελληνική μουσική παραγωγή για τη χρονιά που πέρασε.
Καθαρή Δευτέρα 02.03.2009
Το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι στήνεται στις 14:00 το μεσημέρι στα “Μανάβικα”.
http://www.anakatosaria.gr/2009gr/
Άστρος
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας διοργανώνει την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008 στις 11:00 π.μ. στην κεντρική πλατεία Άστρους αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: καρναβαλοπαρέλαση, ξυλοπόδαρους, μπαλονοκατασκευές, κλόουν, κυνήγι θησαυρού, παιχνίδια, χορό, διαγωνισμό κουστουμιού, μαγικά κόλπα, καραόκε. http://www.agrotravel.gr/agro/site/AgroTravel/t_docpage?doc=/Documents/Agrotravel/event/arcadia/astroskarnavali
Νάυπακτο
Tην Κυριακή 9 Μαρτίου, θα κορυφωθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με την παρέλαση των καρναβαλιστών στους δρόμους της Ναυπάκτου. Η Αναπτυξιακή Ναυπάκτου, σε συνεργασία με το σύλλογο «Ναύπακτος Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργανώνουν και φέτος τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν επίσημα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου με μια Rock συναυλία από νεανικά συγκροτήματα της πόλης, δίνοντας το έναυσμα σε μικρούς και μεγάλους για το ξεφάντωμα που θα ακολουθήσει την περίοδο της Αποκριάς.
Την επόμενη μέρα μικροί και μεγάλοι θα ξεχυθούν στους δρόμους, με μοναδικό εφόδιο τη χαρά και τη διασκέδαση για να τοποθετήσουν τα άρματα στις πλατείες.
Ξεχωριστό δρώμενο για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις αποτελεί ο Επαχτίτικος Γάμος που παρουσιάζεται κάθε Τσικνοπέμπτη από το 1997. Η εβδομάδα πριν το γάμο, η ημέρα και η νύχτα του γάμου ζωντανεύουν θεατρικά με αρκετή σάτιρα και με στοιχεία της εποχής που καθορίζουν κάθε χρόνο το σενάριο.
Το Σάββατο 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση ”Νταβάδες στην οδό Μεζεδίων”. Ναυπάκτιοι και μη, επισκέπτες και περαστικοί γίνονται όλοι μια παρέα εκεί στο Στενοπάζαρο, που για ένα βράδυ θυμίζει κάτι απ’ τα παλιά.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, 9 Μαρτίου, με την νυχτερινή παρέλαση των αρμάτων, εμπνευσμένα από την επικαιρότητα και κατασκευασμένα με μεράκι και φαντασία.
Η παρέλαση θα διασχίσει τον κεντρικό δρόμο της πόλης και θα καταλήξει στο λιμάνι όπου μετά το διάβασμα της σατυρικής διαθήκης του βασιλιά Καρνάβαλου θα ακολουθήσει ρίψη πυροτεχνημάτων. Μετά τους μασκαράδες, σειρά έχει η Καθαρά Δευτέρα. Με τραγούδια και νηστίσιμα θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν όσοι παραβρεθούν στο λιμάνι της πόλης.
Όσοι ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση του δικού τους γκρουπ μπορούν να αντλήσουν υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και τεχνογνωσία επικοινωνώντας με την Αναπτυξιακή Ναυπάκτου στο 26340 38803 (κα. Σάσα Αντωνοπούλου και κα. Βίβιαν Αναγνωπούλου).
Δημητσάνα
Ο Δήμος Δημητσάνας διοργανώνει και φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις από τις 8 μέχρι τις 10 Μαρτίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με την αναβίωση του εθίμου του Μακαρονά.
Χαλκίδα
Αποκορύφωμα του εορτασμού των Αποκριών είναι η τελευταία Κυριακή της αποκριάς στις 9 Μαρτίου, οπότε και προγραμματίζεται από το Δήμο Χαλκιδέων η καθιερωμένη παρέλαση των καρναβαλιστών στη παραλία της Χαλκίδας, καθώς και το «Ναυτικό Καρναβάλι», με πλοιάρια τα οποία θα μεταμορφωθούν και θα γεμίσουν τον Ευβοϊκό με πληρώματα καρναβαλιστών.
Ο δήμος Χαλκιδέων έχει ως στόχο να δοθεί μια παραδοσιακή νότα στην αποκριά της πόλης. Για το λόγο αυτό και σχεδιάζει εκδηλώσεις, στις οποίες θα αναβιώσουν παραδοσιακά αποκριάτικα δρώμενα από κάθε γωνιά της Ελλάδας από τοπικούς Συλλόγους της Χαλκίδας, αλλά και Συλλόγους άλλων ελληνικών πόλεων και οι οποίες προγραμματίζονται για τα Σαββατοκύριακα 23 – 24 Φεβρουαρίου και 1 – 2 Μαρτίου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο: 22210 85666 (ώρες γραφείου).
Πρόσκληση συμμετοχής στα αποκριάτικα παιχνίδια
Οι αποκριές θέλουν τρέλα και παιχνίδι. Αν είστε ηλικίας από 7 έως 13 ετών, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ομάδα, να της δώσετε όνομα και να συμμετέχετε στους αγώνες που θα γίνουν στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου. Αγώνας δρόμου με σακιά, παιχνίδια με γιαούρτια και πολλά άλλα θα κρίνουν το νικητή της αποκριάς! Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης και των παιχνιδιών θα ορισθεί βάσει των συμμετοχών που θα υπάρξουν, ωστόσο προσδιορίζεται χρονικά για το διάστημα από την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 8 Μαρτίου.
Μπορείτε να δηλώσετε τις συμμετοχές σας μέχρι και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στο Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλκιδέων, στο τηλέφωνο: 22210 – 85666 (ώρες γραφείου).
Τύρναβο
Το Τυρναβίτικο Καρναβάλι είναι ένα έθιμο με ιστορία τουλάχιστον 100 ετών. Με την έναρξη του Τριωδίου ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διαρκούν περίπου ένα μήνα. Πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνονται θεατρικές βραδιές και βέβαια όλα αυτά πλαισιώνονται από άφθονη μουσική και χορό. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τη Μεγάλη Παρέλαση των αρμάτων.
Την Καθαρή Δευτέρα, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία συγκεντρώνεται όλος ο Τύρναβος (παλιότερα μόνο οι άντρες) και πρώτα από όλα παρασκευάζουν το «μπουρανί». Πρόκειται για μία χορτόσουπα με βασικά υλικά το σπανάκι και το ξύδι. Αφού σερβιριστεί το φαγητό και με τη λήξη του γεύματος αρχίζει το πραγματικό γλέντι με τραγούδια και χορούς.
Η διαφορά με άλλα γλέντια είναι ότι στον Τύρναβο, βασικό στοιχείο είναι τα φαλλικά ομοιώματα και τα πειράγματα που διακρίνονται από απόλυτη ελευθεροστομία ενώ συνοδεύονται από αντίστοιχες χειρονομίες και κινήσεις των ομοιωμάτων. Η όλη ατμόσφαιρα και πρακτική παραπέμπουν ευθέως σε Διονυσιακά δρώμενα και δε συνίσταται για άτομα με ανεπτυγμένη σεμνοτυφία.
Έδεσσα
Ποικίλες αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται στην πόλη της Έδεσσας κάθε χρόνο. Παραδοσιακοί χοροί, μουσική, μεζέδες, παραδοσιακά έθιμα, εκδηλώσεις για την νεολαία, για τα μικρά παιδιά που οργανώνονται μεταξύ διάφορων εκδηλώσεων & καλό κόκκινο κρασί.
Πρόκειται για μια πόλη με πλούσια Λαογραφική παράδοση όπου ξεχωρίζει το έθιμο της Λάμκας που οργανώνεται την Κυριακή το Βράδυ πριν την Καθαρά Δευτέρα.
Νάουσα
Η παράδοση και η σάτιρα θα είναι τα κύρια στοιχεία των αποκριάτικων εκδηλώσεων, «ΝΑΟΥΣΑ-ΑΠΟΚΡΙΑ 2008» που θα διοργανώσει ο Δήμος και ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας από την Τσικνοπέμπτη (28/2) έως και την Καθαρά Δευτέρα (10/3). Το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων επιμελήθηκε η Επιτροπή Καρναβαλιού, που ορίστηκε από το Δήμαρχο Νάουσας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην παράδοση και στα έθιμα της Νάουσας, με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γιανίτσαροι και Μπούλες», καθώς και στη συμμετοχή των λαογραφικών συλλόγων («Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας», «Πυρσός», «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας», «Σύλλογος Βλάχων Νάουσας», Όμιλος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας «Αράπιτσα»), του συλλόγου «Φίλοι του Καρναβαλιού» και των σχολείων της πόλης.
Η σάτιρα, βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το καρναβάλι της Νάουσας, θα αναδειχθεί στα δύο σατιρικά προγράμματα, τα οποία θα επιμεληθεί ο κ. Κώστας Κόλλας, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης (28/2) και το μεσημέρι της Κυριακής (9/3) κατά τη διάρκεια της μεγάλης αποκριάτικης παρέλασης. Στο πρώτο μέρος της αποκριάτικης παρέλασης θα λάβουν μέρος οι λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης, των δημοτικών διαμερισμάτων, ο Ιστορικός Πολιτιστικός Όμιλος «Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄» Παναγιάς Πάφου Κύπρου κ.ά., και στο δεύτερο μέρος θα παρελάσουν σατιρικά άρματα και καρναβαλικές ομάδες του συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού, με τη συμμετοχή των σχολείων της πόλης. Επίσης, θα διοργανωθούν δύο διαγωνισμοί: «Καλύτερης αποκριάτικης διακόσμησης μπαλκονιού» και «Καλύτερης καρναβαλικής μεταμφίεσης» με 3 βραβεύσεις για κάθε διαγωνισμό. Σοχό
Οι «Κουδουνοφόροι Τράγοι» που αιώνες πριν, μέχρι σήμερα, την περίοδο της Αποκριάς γεμίζουν τους δρόμους του Σοχού, αναστατώνουν γη και ουρανό. Ομάδες μεταμφιεσμένων με μαύρες γιδοπροβιές ζωσμένοι με τη ντουζίνα, τα τέσσερα ογκώδη σιδερένια κουδούνια κ.α. παρουσιάζονται από παντού, χοροπηδούν και σείουν τα κουδούνια τους, μαζεύονται και τραγουδούν. Επίσης συμβολικές πράξεις συνδυάζονται με ιστορικά γεγονότα ή μύθους.
Oι «αράπηδες» όπως ονομάζονται εδώ οι μασκοφόροι, τις τρεις τελευταίες μέρες της Aποκριάς τριγυρνάνε στο χωριό από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ούζο σε φίλους και συγγενείς. Iδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η προσωπίδα τους, μια μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο και καταλήγει σ’ ένα ψηλό λοφίο από κορδέλες. Eίναι φτιαγμένη από μαύρο ύφασμα, πάνω στο οποίο κεντιούνται σε γεωμετρικούς σχεδιασμούς πολύχρωμα κομμάτια υφάσματος. Στη θέση του στόματος κρέμονται μουστάκια από ουρά αλόγου.
Στη μέση οι “αράπηδες” φοράνε κουδούνια, μέσα αποτρεπτικά εναντίον των δαιμόνων. Παρόλο που οι ρίζες αυτών των εθίμων ανάγονται στην παγανιστική λατρεία, η τελευταία ημέρα στο Σοχό είναι επηρεασμένη από τη χριστιανική θρησκεία. Eίναι η μέρα της μετάνοιας ή “προσταβάνι”, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Oι νεότεροι επισκέπτονται τους ηλικιωμένους συγγενείς και τους ζητούν συγχώρεση. Tους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.
Πολύγυρο
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής οι Απόκριες διαρκούν 12 μέρες και οι εορτασμοί έχουν κυρίως λαογραφικό χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μπορεί κανείς να διασκεδάσει με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια αλλά και να γευτεί τοπικά προϊόντα όπως χωριάτικα λουκάνικα, πίτες, χαλβά και άφθονο κρασί..
Ύδρα
Ονομαστό το Υδραίϊκο καρναβάλι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν, διασκεδάζουν και χαίρονται, με τους μεταμφιεσμένους να περιδιαβαίνουν στα σοκάκια της πόλης , έχοντας μπροστά τους το βασιλιά καρνάβαλο.
Το καρναβάλι της Ύδρας χει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών εξαιτίας του παραδοσιακού και αυθόρμητου χαρακτήρα του. Η πομπή διαβαίνει όλα τα γραφικά σοκάκια της Ύδρας, ενώ στις στάσεις που πραγματοποιούνται στις πλατείες, σερβίρονται κρασί και μεζέδες. Προηγείται συνήθως ένα κάρο που σέρνεται από μουλάρι ή γαϊδούρι με το οποίο μεταφέρονται η Νύφη και ο Γαμπρός από τον αποκριάτικο γάμο, έχοντας από πίσω πλήθος κόσμου, για να καταλήξει στο λιμάνι, όπου συνεχίζεται το ξεφάντωμα, μέχρι αργά το βράδυ.
Περιστέρι Αττικής
Με σύνθημα «κάθε γιορτή ξεχωριστή» ο Δήμος Περιστερίου διοργανώνει αποκριάτικες δραστηριότητες και εκδηλώσεις από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου, με είσοδο ελεύθερη για τους πολίτες.
Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις και φέτος επικεντρώνονται στη διεξαγωγή του παιχνιδιού “Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού”, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σ΄ αυτήν την ξέφρενη περίοδο για μικρούς και μεγάλους.
Από τις 18 έως 27 Φεβρουαρίου, κάθε μέρα (εκτός από Σαββατοκύριακα) από τις 17:30 – 18:30, παίζουμε, κερδίζουμε και ξεφαντώνουμε με το 4ο κυνήγι χαμένου θησαυρού, όπου θα αναζητείται ο «θησαυρός» στην Καρναβαλούπολη.
Προκριματικοί: Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου. 1ος ημιτελικός: Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου. 2ος ημιτελικός: Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου. Τελικός: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.
Η 1η Παιδική Χαρά, καθημερινά από 17:00 – 20:30 και τα Σαββατοκύριακα 11:00 – 20:30 θα μετατραπεί σε «mega πάρκο παιχνιδιών». Φουσκωτά παιχνίδια, μέγα τραμπολίνο, χταπόδι και γόνδολα.
Στον ίδιο χώρο, καθημερινά από 17:00 – 20:00 και τα Σαββατοκύριακα 12:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00 θα ζωντανεύουν στη μεγάλη οθόνη «CINE TSIRIKO» αγαπημένοι κινηματογραφικοί ήρωες των παιδιών, ενώ στα πρόσωπά του θα μπορούν να ζωγραφίσουν από ειδικούς χαρούμενες φιγούρες.
Στις 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 θα γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη με μεζέδες, τσίκνα και ρετσίνα!!!, με τη συντροφιά του αυθεντικού ρεμπετάδικου συγκροτήματος «το Μπαλουκλί» και τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του Δήμου Περιστερίου.
Γεύση αποκριάς, όμως θα υπάρχει και στις γειτονιές της πόλης, μουσικές, άρματα και εκπλήξεις στους δρόμους και το ατελείωτο γλέντι στις πλατείες:
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, 2ο Διαμέρισμα (Πλατεία Οδών και Οδοστρωμάτων – Λόφος Αξιωματικών)
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, 4ο Διαμέρισμα (Πλατεία Σφακίων & Αγ. Τριάδας – Αγ. Τριάδα)
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, 3ο Διαμέρισμα (Πλατεία Δασκαλογιάννη – Μπουρνάζι)
Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, 1ο Διαμέρισμα (Πλατεία Αγ. Μαρίνας
Κορύφωση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00, με ένα μεγάλο πάρτι «DJ – KARAOKE» και ζωντανά με το νεανικό συγκρότημα ΑΣΟΡΤΙ.
Τέλος, τα καθιερωμένα Κούλουμα, 2 Μαρτίου και ώρα 11:00 θα γιορτάσουν οι δημότες και οι επισκέπτες στο Άλσος της πόλης, με τη Έφη Θώδη, παρουσιάζει ο Κώστας Βενετσάνος. Εκτός από τη διασκέδαση με παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι, ο Δήμος θα προσφέρει δωρεάν και φέτος σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί.
Αποκριάτικη Παρέλαση στο Δήμο Πετρούπολης.
Η καθιερωμένη Αποκριάτικη Παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο της πόλης μας, θα γίνει φέτος την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το πρωί. Συμμετέχουν ομάδες του Πολιτιστικού Κέντρου, εθνικοτοπικοί σύλλογοι της πόλης μας, δημοτικά σχολεία, και άλλοι φορείς.
Μετά την παρέλαση, σας περιμένουμε στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, με ζωντανή μουσική, και δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους.
ΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΑΜΟΓΕΛ
Πολύ κέφι, δημιουργική έκφραση, δυνατό χρώμα και περίσσευμα φαντασίας είναι και φέτος η κινητήριος δύναμη στο παζλ των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων για τη φετινή Αποκριά, αντίδοτο στη δύσκολη καθημερινότητά μας. Για φέτος τις Αποκριές η επιδίωξη του Δήμου Αθηναίων είναι να μας παρασύρει όλους σε ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι, τόσο στους παραδοσιακούς αποκριάτικους προορισμούς, όσο και στις γειτονιές. Μια γιορτή για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις, συνδυάζοντας αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες ιδέες και εκδηλώσεις που θα είναι ελκυστικές για όλους τους κατοίκους, τα παιδιά, αλλά και τους επισκέπτες της Αθήνας.Αυτό που επιδίωξε ο Δήμος Αθηναίων και έδωσε προτεραιότητα ήταν, αφενός να προσφέρει όσα μπορεί περισσότερα στα παιδιά, δεδομένου ότι οι Αποκριές είναι η γιορτή των παιδιών, και αφετέρου να μεταφέρει την εορταστική ατμόσφαιρα στις γειτονιές της πόλης.Οι βασικοί άξονες των φετινών εκδηλώσεων, για το πρόγραμμα των οποίων συνεργάστηκαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός, τα Μουσικά Σύνολα, η Τεχνόπολις, ο Οργανισμός Νεολαίας & ΄Αθλησης, και η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας, είναι η Τσικνοπέμπτη, οι εκδηλώσεις για τα παιδιά στο κέντρο και στην περιφέρεια, τα δύο Σαββατοκύριακα της Αποκριάς σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και πλούσιο πρόγραμμα σε διάφορα σημεία της.Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Κολωνακίου με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο με την Παιδική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων και συνεχίζουν την Τσικνοπέμπτη 19 Φεβρουαρίου, όπου το γλέντι ξεκινάει το μεσημέρι με πολλή μουσική και εδέσματα στη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ το βράδυ μεταφέρεται στον στο Θησείο και στην Πλάκα.Τα Σαββατοκύριακα 21 – 22 Φεβρουαρίου & 28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου το κέφι θα ανάψει στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στα δρομάκια της Πλάκας, στον Πεζόδρομο της Ερμού, μ’ ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με latin, jazz, disco, αλλά και πολλή ελληνική μουσική.Στην Τεχνόπολι θα γίνουν πέντε μεγάλα αποκριάτικα πάρτυ με χρώμα και φαντασία, με πολύ μουσική και χορό.
Για τα δύο Σαββατοκύριακα 21 – 22 Φεβρουαρίου & 28 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει μεγάλη αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά της πόλης μας, μ’ ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα.
Για τα παιδιά έχουν προγραμματιστεί από τον ΟΝΑ έντεκα παιδικά πάρτυ στα Πολιτιστικά Κέντρα, με στόχο να έχουν τα παιδιά την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να διασκεδάσουν.
Όμως, και τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων θα δώσουν το δικό τους παρόν στη γιορτές της Αποκριάς. Η Συμφωνική Ορχήστρα, η Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, οι De Stijl θα σκορπίσουν τις μελωδικές τους νότες σε διάφορα σημεία της πόλης. Επίσης, σε συνεργασία με του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, θα δώσουν έξι συναυλίες σε σχολεία της Αθήνας.
Φέτος ο Δήμος Αθηναίων αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, που έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετική δουλειά, καθώς και τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, η οποία υπόσχετε μουσικές εκπλήξεις στους κατοίκους της πόλης μας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αποκριάς εντάσσονται και δύο εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο:
Η έκθεση Χαρταετών με οικολογικό χαρακτήρα στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου από 22 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου και η έκθεση φωτογραφίας με μάσκες από τη Βενετία της Εύας Τερζή από 17 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.
Η αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Μουσείο Σπύρου Βασιλείου και στο ΄Αλσος ΚΑΠΑΠΣ , όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο 210 3621601, στη Γραμμή του Δημότη 195 και στο www.cityofathens.gr
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ’09
ΜΙΑ ΑΘΗΝΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τσικνοπέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Βαρβάκειος Αγορά: Παραδοσιακό γλέντι από τις 11 το πρωί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου
θηναίων να ανοίγει το πρόγραμμα με εορταστική μουσική. Η γιορτή θα συνεχιστεί με μουσική και
ραγούδια από το συγκρότημα «Της Νύχτας τα Καμώματα» με ρεμπέτικο, λαϊκό και έντεχνο τραγούδι
Θησείο: Μουσική και τραγούδια από τις 20.30, όπου η νύχτα θα γεμίσει από τις μουσικές και τα τραγούδια
του Λάμπρου Καρελά και του Θοδωρή Παπαδόπουλου.
Πλάκα: Η Μικτή Χορωδία Μουσικών Συνόλων Δήμου Αθηναίων στις 19:00, σ’ ένα
περιπατητικό πρόγραμμα με αποκριάτικα τραγούδια. Ξεκινάει από την οδό Αδριανού.
Εκδηλώσεις για παιδιά
Κυριακή 15 και 22 Φεβρουαρίου – Ζάππειο
Το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων:
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΓ. ΣΩΣΤΗ (Ν. ΚΟΣΜΟΣ ) 19.00 – Λάτιν ρυθμοί και χορός με το συγκρότημα Sambaxe
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ 13.00 – Μουσική με τσιγγάνικα βιολιά από τους ADRIATICA
ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΚΟΤΖΙΑ) 13.00 Συναυλία με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την παρέα του
ΠΛΑΚΑ 19.30 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ – ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ» ερμηνεύει παλιές καντάδες στα δρομάκια της Πλάκας
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ – ΖΑΠΠΕΙΟ
11.00 H ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του Δήμου Αθηναίων σε εύθυμη μουσική
12.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καρναβαλιστές ψυχαγωγούν τα παιδιά. Dj για πολύ μουσική και χορό. Εργαστήρια μάσκας. καπέλων, αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά. Κυνήγι θησαυρού.
15.00 Αθηναϊκές Καντάδες και Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας με τους
λυρικούς καλλιτέχνες Δέσποινα Τσολάκη και Κωνσταντίνο Τζέμο
ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ 12.00
Παραδοσιακά τραγούδια , μουσική και χορός με τον Σάββα Σιάτρα και την παρέα του
ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ 12.00
Το παραδοσιακό σεργιάνι με τη Στέλλα Διαμαντή σε ένα πρόγραμμα από σμυρναίικα, νησιώτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από όλη την Ελλάδα
ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ 12.00
Η Πανελλήνια Ένωση Παραδοσιακής Μουσικής σε μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Και στους τρεις λόφους θα προσφέρονται λαγάνες , ελιές και χαλβάς
Διαβάστε εδώ το Πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού !
Εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ, ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ Ν. ΕΛΒΕΤΙΑΣ
Την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει στον Κέδρινο Λόφο, στο Άλσος Κρυονερίου και στο Άλσος της Ν. Ελβετίας εκδηλώσεις με χαρταετούς, σαρακοστιανά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.
Συγκεκριμένα :
Στο Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση με θέμα «ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΙΝΟ ΛΟΦΟ», την Καθαρά Δευτέρα, στις 10:00, στην Πλατεία Τσάτρα (είσοδος ζωολογικού Κήπου) σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου. Εδώ θα αναβιώσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα και κυρίως το πέταγμα του χαρταετού. Στην εκδήλωση θα μοιραστούν λαγάνες, χαλβάς και χαρταετοί ενώ θα εμφανιστεί το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τα χορευτικά συγκροτήματα του Γ΄ Δημοτικού Διαμερίσματος και του Δήμου Αγίου Παύλου.
Στο Δ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα, την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικο Γλέντι στο Άλσος Κρυονερίου. Την εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 10.00, θα πλαισιώσουν παραδοσιακά συγκροτήματα συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής, καθώς και κλόουν, ταχυδακτυλουργοί κ.α. Στους παρευρισκόμενους θα μοιρασθούν νηστίσιμα εδέσματα (χαλβάς, λαγάνα, φασόλια, σουπιές, τουρσί, ελιές και ρετσίνα) καθώς και χαρταετοί.
Στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα την Καθαρά Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικη γιορτή με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά συγκροτήματα, στις 11:00, στο Άλσος της Ν. Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα (λαγάνα και χαλβάς).
Χοροί, τραγούδια και δρώμενα από την Ερυθραία της Μ. Ασίας
Τις μέρες της Αποκριάς οι παραθαλάσσιοι Μικρασιάτες χόρευαν «ειδικούς» και «ιδιαίτερους» χορούς. Στόλιζαν δε τα τραγούδια αυτά με φαλλικά σύμβολα και πειράγματα.
Συμμετέχει το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος».
Καρναβάλια από το Βαμβακόφυτο Σερρών
Οι μεταμφιέσεις της Αποκριάς στο Βαμβακόφυτο αποτελούν ίσως την
μοναδική περίπτωση όπου οι μεταμφιέσεις και η μάσκα γεφυρώνουν
αιώνες όχι μόνο ελληνικού αλλά ενός παγκόσμιου πολιτισμού.
Συμμετέχουν κάτοικοι του χωριού.
Αποκριές στα Πιέρια
Η γκάιντα, η πολυφωνία και τα δρώμενα στα χωριά των Πιερίων
συνυπάρχουν τις μέρες της Αποκριάς για να καταδείξουν και να
εκφράσουν όσα δεν γίνονται και δεν λέγονται έναν ολόκληρο χρόνο
Συμμετέχει η «Εστία Πιερίδων Μουσών».
Αποκριές στον Πόντο
Χοροί μιμικοί με σατυρικό στίχο αλλά και κίνηση δίνουν νόημα και
περιεχόμενο στις Αποκριές στον Πόντο και αποτυπώνουν ευτράπελα την καθημερινότητα.
Συμμετέχουν χορευτές του «Κύκλου».
Κοζανίτικος Φανός
Οι «Φανοί» στην Κοζάνη, χάρη στην ποιητική διάθεση των Κοζανιτών και στην ακαταμάχητη ευωχία τους, αποτελούν μια γιορτή γλεντιού και ξεφαντώματος σε κάθε γειτονιά της πόλης.
Συμμετέχουν χορευτές του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.
Το γαϊτανάκι
Το γαϊτανάκι είναι ο κυρίαρχος αποκριάτικος και ταυτόχρονα ερωτικός
χορός – παιχνίδι στην Θεσσαλία, τη Ρούμελη, το Μοριά αλλά και την
Ήπειρο. Ένα χορευτικό μπέρδεμα που καταλήγει στην κάθαρση.
Συμμετέχει ο «Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης».
Εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης:
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου
Νίκος Πορτοκάλογλου, 20.30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου
Solea Flamengo Andalousia 20.30 Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 11:30-13.30 με ομαδικά παιχνίδια, χορευτικά, γιγαντοτουβλάκια, μουσικοθεατρική παράσταση. Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
13.30 Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με άρματα μουσική ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ κα.
18.00 Παραδοσιακό έθιμο, το κάψιμο του “Τζάρου” στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου
Πιό αναλυτικές πληροφορίες απο το φυλλάδιο του Δήμου Ξάνθης σε μορφή pdf: http://www.cityofxanthi.gr/Karnavali2007/program2007.pdf
Διαφημίσεις (5)