Ναι, ένα απλό νευρολογικό τρίκ βοηθά γρήγορα & αποτελεσματικά!
Το tapping, ή η επονομαζόμενη στην Ελλάδα, Τεχνική Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT), περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο ελαφρύ χτύπημα (με τον ήχο “ταπ, ταπ”) σε συγκεκριμένα, στοχευμένα σημεία του σώματος, για την μείωση του στρες.
Συνήθως οι τεχνικές αυτές γίνονται με την καθοδήγηση ειδικού ψυχικής υγείας, αλλά εν τέλει, καθώς η τεχνική δεν αφορά τίποτε άλλο πέραν από καποιες κινήσεις επάνω στο σώμα, δεν χρειάζεται ειδικός για να δοκιμάσετε το tapping.
Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μπορεί για πολλούς λόγους να έχει πρόσβαση σε ειδικούς.
Μπορείτε, αναζητώντας πληροφορίες από την πληθώρα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο, να δοκιμάσετε τις διάφορες τεχνικές, αναζητώντας τις με την λέξη tapping.
Μια θεωρία είναι ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει στην “αναδιασύνδεση” του εγκεφάλου διακόπτοντας (μέσω αυτής της συνειδητής πρόκλησης σωματικού ερεθίσματος) αρνητικά μοτίβα σκέψης και δημιουργώντας νέους νευροδιαδραστικούς δρόμους. Αυτή η θεωρία βασίζεται στις αρχές της νευροπλαστικότητας, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να αλλάξει και να προσαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανταπόκρισης του σώματος στο άγχος, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους.
Για να διαβάσετε περισσότερο για την νευροπλαστικότητα (neuroplasticity) δείτε αυτό το σύντομο άρθρο: Νευροπλαστικότητα
Για να διαβάσετε περισσότερο για τo παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (parasympathetic nervous system) δείτε αυτό το σύντομο άρθρο:[προσεχώς]
Ναι, έχουν διενεργηθεί αρκετές κλινικές μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις των Τεχνικών Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.
Μερικά κύρια ευρήματα:
Αυτές και πολλές άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι το EFT μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας σειράς συναισθηματικών, ψυχολογικών ή ψυχοσωματικών ζητημάτων.
Ωστόσο, περισσότερες έρευνες απαιτείται για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς λειτουργίας της.
Διαδίκτυο: Υπάρχουν επίσης πολλές διαδικτυακές πηγές συμπεριλαμβανομένων βίντεο στο YouTube και άρθρων, που προσφέρουν ασκήσεις και συμβουλές tapping ειδικά για παιδιά.
Εφόσον το EFT / tapping αφορά την διαχείριση συναισθημάτων, και στην ΔΕΠΥ αυτός ο παράγοντας φαίνεται να διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των παιδιών, δεν θα ήταν περίεργο αυτή η τεχνική να έχει ήδη δοκιμαστεί απο ειδικούς και σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.
Υπάρχουν μερικά ανεπίσημα στοιχεία και περιστατικά μελέτης που υποδεικνύουν ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα ειδικά για τη χρήση του tapping στην ΔΕΠΥ.
Μια μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Attention Disorders το 2019 έδειξε ότι μια σύντομη παρέμβαση με tapping μέσα στο σχολείο οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και στην ικανότητα σε μαθητές δημοτικού σχολείου. Ωστόσο, αυτή ήταν μια μικρή μελέτη με μόνο 30 συμμετέχοντες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.
Συνολικά, ενώ υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα στοιχεία και ανεπίσημες αναφορές που υποδεικνύουν ότι το tapping μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα με ΔΕΠΥ, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά και οι καλύτερες πρακτικές για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής.
Photo credit Ajay Karpur / Unsplash
Διαφημίσεις (5)