➔ ParentsCafe.gr

Tapping: μέθοδος έλεγχου συναισθημάτων

Ναι, ένα απλό νευρολογικό τρίκ βοηθά γρήγορα & αποτελεσματικά!

Τι είναι το tapping;

Το tapping,  ή η επονομαζόμενη στην Ελλάδα, Τεχνική Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT), περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο ελαφρύ χτύπημα (με τον ήχο “ταπ, ταπ”) σε συγκεκριμένα, στοχευμένα σημεία του σώματος, για την μείωση του στρες.

Διαφημίσεις

Χρειάζεται ειδικός για να δοκιμάσουμε το tapping;

Συνήθως οι τεχνικές αυτές γίνονται με την καθοδήγηση ειδικού ψυχικής υγείας, αλλά εν τέλει, καθώς η τεχνική δεν αφορά τίποτε άλλο πέραν από καποιες κινήσεις επάνω στο σώμα, δεν χρειάζεται ειδικός για να δοκιμάσετε το tapping.

Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν μπορεί για πολλούς λόγους να έχει πρόσβαση σε ειδικούς.

Μπορείτε, αναζητώντας πληροφορίες από την πληθώρα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο, να δοκιμάσετε τις διάφορες τεχνικές, αναζητώντας τις με την λέξη tapping.

Γιατί είναι αποτελεσματικό;

Μια θεωρία είναι ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει στην “αναδιασύνδεση” του εγκεφάλου διακόπτοντας  (μέσω αυτής της συνειδητής πρόκλησης σωματικού ερεθίσματος) αρνητικά μοτίβα σκέψης και δημιουργώντας νέους νευροδιαδραστικούς δρόμους. Αυτή η θεωρία βασίζεται στις αρχές της νευροπλαστικότητας, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος είναι ικανός να αλλάξει και να προσαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανταπόκρισης του σώματος στο άγχος, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους.

Τι είναι η νευροπλαστικότητα;

Για να διαβάσετε περισσότερο για την νευροπλαστικότητα (neuroplasticity) δείτε αυτό το σύντομο άρθρο:  Νευροπλαστικότητα

Τι είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα;

Για να διαβάσετε περισσότερο για τo παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (parasympathetic nervous system) δείτε αυτό το σύντομο άρθρο:[προσεχώς]

Υπάρχουν κλινικές μελέτες για το tapping;

Ναι, έχουν διενεργηθεί αρκετές κλινικές μελέτες και συστηματικές ανασκοπήσεις των Τεχνικών Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

Να τι έδειξαν οι μελέτες;

Μερικά κύρια ευρήματα:

  1. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nervous and Mental Disease το 2016 απέδειξε ότι οι Τεχνικές Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους. Η ανάλυση περιλάμβανε 20 μελέτες και πάνω από 1.000 συμμετέχοντες.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26894319/
  2. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Evidence-Based Integrative Medicine το 2018 απέδειξε ότι οι Τεχνικές Απελευθέρωσης Συναισθημάτων (EFT) αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και του PTSD. Η ανασκόπηση περιλάμβανε 14 μελέτες και πάνω από 800 συμμετέχοντες.
  3. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nervous and Mental Disease το 2012 απέδειξε ότι η EFT ήταν αποτελεσματική θεραπεία για βετεράνους με PTSD. Η μελέτη περιλάμβανε 59 βετεράνους και έδειξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων του PTSD μετά από μόνο έξι συνεδρίες EFT.
  4. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alternative and Complementary Medicine το 2013 απέδειξε ότι η EFT ήταν αποτελεσματική θεραπεία για την λαιμαργία στο φαγητό. Η μελέτη περιλάμβανε 96 συμμετέχοντες και έδειξε ότι η EFT μείωσε τις επιθυμίες και αύξησε την αυτορύθμιση.
  5. Αντίστοιχα ευρήματα και εδώ:  Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, Vol 24, Feb 14 , 2019, Article 2515690X18823691. https://psycnet.apa.org/record/2019-29122-001.  Clinical EFT (emotional freedom techniques) improves multiple physiological markers of health: To tapping ή EFT βελτιώνει πολλούς δείκτες υγείας. https://psycnet.apa.org/record/2019-29122-001

Αυτές και πολλές άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι το EFT μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας σειράς συναισθηματικών, ψυχολογικών ή ψυχοσωματικών  ζητημάτων.
Ωστόσο, περισσότερες έρευνες απαιτείται για να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς λειτουργίας της.

Υπάρχουν βιβλία για το tapping με παιδιά;

  • Tapping for Kids” της Angie Muccillo: Αυτό το βιβλίο παρέχει μια εισαγωγή στην EFT για παιδιά και περιλαμβάνει απλά σενάρια και ασκήσεις tapping που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν συνηθισμένα συναισθηματικά ζητήματα.
  • “The Tapping Solution for Parents, Children & Teenagers” του Nick Ortner: Αυτό το βιβλίο προσφέρει τεχνικές tapping για γονείς και παιδιά για να αντιμετωπίσουν μια ποικιλία θεμάτων, από άγχος και στρες μέχρι αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
  • “Tapping for Kids: A Children’s Guide to Emotional Freedom Technique” της Lori Lite: Αυτό το βιβλίο είναι σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 4-14 ετών και περιλαμβάνει ασκήσεις tapping και σενάρια για τη διαχείριση του άγχους, του θυμού και άλλων συναισθημάτων.
  • Η εφαρμογή “The Tapping Solution”: Αυτή η εφαρμογή περιλαμβάνει meditations και ασκήσεις tapping για ενήλικες και παιδιά. Προσφέρει μια συγκεκριμένη ενότητα για tapping με παιδιά, συμπεριλαμβανομένων συνεδριών tapping για άγχος και στρες, βελτίωση της εστίασης και βελτίωση του ύπνου.

Διαδίκτυο: Υπάρχουν επίσης πολλές διαδικτυακές πηγές συμπεριλαμβανομένων βίντεο στο YouTube και άρθρων, που προσφέρουν ασκήσεις και συμβουλές tapping ειδικά για παιδιά.

Βοηθά το Tapping και στην ΔΕΠΥ;

Εφόσον το EFT / tapping αφορά την διαχείριση συναισθημάτων, και στην ΔΕΠΥ αυτός ο παράγοντας φαίνεται να διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των παιδιών, δεν θα ήταν περίεργο αυτή η τεχνική να έχει ήδη δοκιμαστεί απο ειδικούς και σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Υπάρχουν μερικά ανεπίσημα στοιχεία και περιστατικά μελέτης που υποδεικνύουν ότι το tapping μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα ειδικά για τη χρήση του tapping στην ΔΕΠΥ.

Μια μικρή πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Attention Disorders το 2019 έδειξε ότι μια σύντομη παρέμβαση με tapping μέσα στο σχολείο οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και στην ικανότητα σε μαθητές δημοτικού σχολείου.  Ωστόσο, αυτή ήταν μια μικρή μελέτη με μόνο 30 συμμετέχοντες και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Συνολικά, ενώ υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα στοιχεία και ανεπίσημες αναφορές που υποδεικνύουν ότι το tapping μπορεί να είναι χρήσιμο για τα άτομα με ΔΕΠΥ, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά και οι καλύτερες πρακτικές για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής.

 

Photo credit Ajay Karpur / Unsplash

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: