➔ ParentsCafe.gr

Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας Assistant Dogs Greece

Οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας επισκέπτονται τα σχολεία: Δείτε πως θα έρθουν στο δικό σας!

Παρουσιάζουμε αυτόν τον οργανισμό γιατί θεωρούμε ότι τα παιδιά θα επωφεληθούν στο μέγιστο αποκτώντας επαφή με την εικόνα ότι ο σκύλος μπορεί να είναι ένας κρίσιμος & χρήσιμος βοηθός του ανθρώπου, όχι μόνο φίλος του, ενώ ταυτόχρονα ανακαλύπτουν βιωματικά την διαφορετικότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες & τι είναι απαραίτητο για την καθημερινή τους ζωή.

Διαφημίσεις

Η ένταξη αυτής της δραστηριότητας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δηλαδή διπλά θετικό αποτέλεσμα.

Τι είναι οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας;

Ο οργανισμός  Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας εκπαιδεύει σκύλους βοηθούς για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση. Όραμά είναι σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου να εκπαιδεύονται σκύλοι βοηθοί για όλες τις αναπηρίες (π.χ. για κινητικά προβλήματα, διαβήτη, κ.ά.).
Η διάρκεια εκπαίδευσης διαρκεί περίπου 2 χρόνια και ξεκινάει από οταν ο σκύλος είναι ακόμα κουταβάκι.

Πως αποκτά κάποια οικογένεια που έχει ανάγκη, έναν σκύλο βοηθό;

Αν κάποια οικογένεια ενδιαφέρεται να αποκτήσει σκύλο βοηθό θα πρέπει αρχικά να επικοινωνήσει με τον οργανισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά για αυτή την περίοδο το άτομο είτε να είναι νομικά τυφλό ή το παιδί της οικογένειας να ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Μετά ακολουθεί μια διαδικασία αξιολόγησης και ενημέρωσης των οικογενειών.

Συγκεκριμένα για τους σκύλους βοηθούς παιδιών με αυτισμό διοργανώνονται Ημέρες Ενημέρωσης που οι ενδιαφερόμενες οικογένειες καλούνται να παρακολουθήσουν.

Οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας αποτελούν Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και παρέχουν εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τον σκύλο βοηθό στις ωφελούμενες οικογένειες.

Παρόλα αυτά το κόστος εκπαίδευσης ενός σκύλου βοηθού μπορεί να αγγίξει και τις 20.000€ για αυτό κάθε δωρεά σε είδος ή χρήματα είναι καλοδεχούμενη, ώστε να μπορέσουν να συνεχίζουν να εκπληρώνονται οι στόχοι του οργανισμού.

Υπάρχει και σε άλλες χώρες αυτός ο οργανισμός;

Υπάρχει συνεργασία με τον οργανισμό Dogs For Autism από το Ηνωμένο Βασίλειο για ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, ενώ αυτή τη στιγμή οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας δραστηριοποιούνται μόνο στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη των Σκύλων Βοηθών Ελλάδας σε σχολεία

Οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας – ναι δηλαδή τα εκπαιδευμένα ή εκπαιδευόμενα σκυλάκια, έρχονται στο σχολείο σας, μαζί με τις εκπαιδεύτριές τους!

Προς τα παρόν γίνονται επισκέψεις μόνο σε σχολεία στην Αττικη λόγω περιορισμένων πόρων. Είναι όμως στα σχέδια του οργανισμού να οργανωθούν ομάδες εθελοντών στην επαρχία, ώστε να εξαπλωθεί η γνώση αυτού του προγράμματος.

Ποιο είναι το θέμα; Τι ακριβώς μαθαίνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά εξοικειώνονται με την καθημερινότητα ενός τυφλού, διαχωρίζουν μύθους και πραγματικότητες γύρω από την τυφλότητα και μαθαίνουν πώς μπορούν να βοηθήσουν έναν τυφλό άνθρωπο στον δρόμο είτε τον δουν μόνο του είτε με σκύλο οδηγό.

Με ποιον τρόπο γίνεται το βιωματικό εργαστήρι;

Η εκπαίδευση διαρκεί γύρω στις 2 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει διαδραστική παρουσίαση και πολλά βιωματικά παιχνίδια όπου τα παιδιά συμμετέχουν μόνα τους και σε ζευγάρια.

Για τι ηλικίες είναι;

Η εκπαίδευση προσαρμόζεται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών που θα συμμετέχουν.

Πόσα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν;

Προτείνεται να είναι μέχρι και 25.

Έχει κόστος;

Η ενδεικτική δωρεά που προτείνεται κατά άτομο είναι 5€ .

Οφέλη για τα παιδιά:

Το βιωματικό εργαστήρι εξοικείωσης με την τυφλότητα γίνεται με έναν διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Πέρα από την εξοικείωση με την αναπηρία της όρασης, άλλα οφέλη για τα παιδιά είναι:

  • η εξάλειψη των στερεοτύπων γύρω από την αναπηρία
  • η ενίσχυση της ομαδικότητας και της συνεργασίας με τους συμμαθητές τους
  • η καλλιέργεια κριτικής και δημιουργικής σκέψης
  • η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων
  • η προαγωγή ενσυναίσθησης και συναισθηματικής νοημοσύνης
  • η συνύπαρξη και ο σεβασμός για τα ζώα.
Τι οραματίζονται οι υπεύθυνοι του οργανισμού;

“Οραματιζόμαστε κάθε άνθρωπος με αναπηρία στη χώρα μας να μπορεί να ζει με έναν σκύλο βοηθό που θα παρέχει σε αυτόν ή και στους φροντιστές του ποιότητα ζωής αλλά και περισσότερη αυτονομία, ανεξαρτησία κινήσεων, ασφάλεια και εν τέλει κοινωνική αποδοχή και ενσωμάτωση.
Δεσμευόμαστε να εκπαιδεύουμε σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα σκύλους βοηθούς που θα παρέχουμε δωρεάν σε ανθρώπους με αναπηρία.
Εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους με αναπηρία και τους φροντιστές τους, ώστε να δημιουργήσουν δυνατή σχέση με τον σκύλο βοηθό τους.
Απώτερος στόχος η αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας και η συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία ως ισάξια και ισότιμα μέλη της.”

Τι πρέπει να γίνει για την επίσκεψη σε ένα σχολείο;

Για να κλείσει ένα σχολείο ένα εργαστήρι, μπορεί να καλέσει την Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πέννυ Στούμπου και θα συνεννοηθούμε για τη διαθεσιμότητα.

Η ομάδα των Σκύλων Βοηθών Ελλάδας:

Αγγελική Ανδριοπούλου

Η Αγγελική κατέχει πολυετή εμπειρία ως Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας & Προσανατολισμού με Σκύλο Οδηγό. Η αγάπη της για αυτό που κάνει την έχει οδηγήσει στο να διευρύνει τις γνώσεις της και να εκπαιδεύσει σκύλους βοηθούς και για άλλες αναπηρίες.

Πέννυ Στούμπου

Η Πέννυ είναι Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας & Προσανατολισμού με Λευκό Μπαστούνι και έχει εργαστεί σε ΜΚΟ για ΑμεΑ, όπως η Αμυμώνη. Πιστεύει στη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν αυτονομία και ανεξαρτησία.

Έφη Λάγγαρη

Η Έφη διαθέτει εμπειρία στο μάρκετινγκ & την επικοινωνία. Μέσω της εθελοντικής της προσφοράς γνώρισε από κοντά τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένας σκύλος στη ζωή ενός ανθρώπου και έκτοτε χρησιμοποιεί τα ακαδημαϊκά της εφόδια για να φέρει στην κοινωνία την αλλαγή που είδε μέσα της.

UPDATE 2022:

Ανάδοχοι εθελοντές κουταβιών; Τι είναι;

Κάθε τόσο αναζητείται ανάδοχος εθελοντής κουταβιού. Έτσι και τώρα, από τον Σεπτέμβριο 2022 αναζητείται ανάδοχος εθελοντής:

 Ο εθελοντής ανάδοχος εκπαιδευόμενου σκύλου συνεισφέρει στην ανάπτυξη ενός μελλοντικού σκύλου βοηθού και φροντίζει ένα κουτάβι από την ηλικία των 6-7 εβδομάδων μέχρι την ηλικία των 12-15 μηνών, δηλαδή για ένα διάστημα ενός έτους.

Στο πλαίσιο αυτό και με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή ο εθελοντής προσέχει:

  • τη διατροφή, την εκπαίδευση στη βασική υπακοή και γενικά τη φροντίδα των βασικών αναγκών ενός κουταβιού σε καθημερινή βάση, φροντίζοντας να μη μένει μόνο του για περισσότερες από 4 ώρες,
  • την πρόσβαση και την καθημερινή ενασχόληση του κουταβιού σε κατάλληλο χώρο (για παιχνίδι, βόλτα, τουαλέτα, κ.α.).
Η βόλτα με τον ανάδοχο

Η βόλτα απαιτεί χρόνο, ενέργεια, υπομονή και συνειδητοποίηση της εργασίας που το κουτάβι θα πρέπει να κάνει όταν θα είναι ώριμο. Το κουτάβι πρέπει να εκτίθεται σε καθημερινά πράγματα και ερεθίσματα που μπορεί να αντιμετωπίσει με τον μελλοντικό χειριστή του, συμπεριλαμβανομένων του

  • να πηγαίνει για ψώνια
  • στον γιατρό
  • να μετακινείται με ΜΜΜ, αυτοκίνητο, στην κίνηση με άλλους σκύλους, γάτες, joggers, ποδηλάτες, πεζούς.

Γενικά το κουτάβι θα χρειαστεί σε τακτική βάση να εκτεθεί σε αντίξοες συνθήκες πόλης, στην κυκλοφορία και στα πλήθη, να έχει εγρήγορση και άμεση επικοινωνία με τον εκπαιδευτή στην περίπτωση διαπίστωσης τυχόν κακών συνηθειών που εάν αφεθούν θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και προσπάθεια στην βασική εκπαίδευση.

Επικοινωνία με την ομάδα

690 882 4561 penny(at)assistancedogs.gr www.assistancedogs.gr  www.instagram.com/assistancedogsgr www.facebook.com/assistancedogsgr

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: