Με τα πιο απλά υλικά, φτιάξτε μαζί με το παιδί σας (από 5 ετών) ένα λαβύρινθο!
Γνωρίζατε ότι … η λέξη Λαβύρινθος, προκύπτει από την λέξη λάβρυς (διπλός πέλεκυς);
Διαβάστε στο τέλος του άρθρου περισσότερα για την ιστορία του Λαβύρινθου.
Με τα πιο απλά υλικά, φτιάξτε μαζί με το παιδί σας (από 5 ετών) έναν πιο απλό ή έναν πιο περίπλοκο λαβύρινθο & μιλήστε για τον λαβύρινθο του Μινώταυρου και τον μίτο της Αριάδνης.
Θα χρειαστείτε:
Κλείστε στις γωνίες καλά με χαρτοταινία το κουτί, έτσι ώστε να είναι κλειστό όπως όταν το αγοράσατε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κόψετε με το κοπίδι μία “τρύπα” στην πάνω πλευρά όπως βλέπετε στην εικόνα.
Αυτή είναι η βάση του λαβύρινθου.
Κόψτε λουρίδες (πάχος περίπου δύο δάχτυλα) όσο το δυνατόν ίσιες από το κομμάτι που αφαιρέσατε από το κουτί – μετά κόψτε τις σε παραλληλόγραμμα.
Με αυτά τα κομμάτια, θα “χτίσετε” τους τοίχους του λαβύρινθου.
Δείξτε στο παιδί σας πρίν ένα λαβύρινθο ζωγραφισμένο σε χαρτί, έτσι ώστε να δεί με ποιον τρόπο φτιάχνεται.
Τοποθετήστε κόλλα με ξυλαράκι ή Q-tip στα σημεία που θέλετε να κολλήσουν τα τοιχάκια και κολλήστε τα κάθετα. Δώστε στο παιδί σας κομμάτια χαρτοταινίας για να τα στερεώσει και να μήν πέσουν. Αφήστε τα να στεγνώσουν λίγες ώρες πρίν χρησιμοποιήσετε τον λαβύρινθο.
Πάρτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και δώστε το στο παιδί σας να το τσαλακώσει όσο μπορεί καλύτερα για να σχηματιστεί μία μπαλίτσα.
Με ένα μολύβι, στυλό ή ψαλίδι σχηματίστε στο σημείο που θέλετε να οδηγηθεί η μπαλίτσα, ένα βαθούλωμα ή τρύπα. Εκεί μπορεί να είναι ο θρόνος ή κάποιο άλλο μέρος που θα διαλέξετε με το παιδί σας. Εάν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε ή να βάψετε τον λαβύρινθό σας, με χρώματα ή κόλλα. (π.χ. για να γίνει σαν το παλάτι/ανάκτορο της Κνωσσού)
Διαβάστε με το παιδί σας για τον Μινώταυρο και τον μίτο τις Αριάδνης!
Η θεματολογία του λαβύρινθου χρησιμοποιείται σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους & παιχνίδια:
Η αγγλική σελίδα του Λαβύρινθου έχει δεκαπλάσιο περιεχόμενο από την Ελληνική, ενώ περιέχει απεικονίσεις λαβυρίνθων άλλων χωρών, όπως και μεταγενέστερη χρήση των λαβυρίνθων ως διακοσμητικών στοιχείων, στον μεσαίωνα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Labyrinth
Παράδειγμα στρογγυλού λαβύρινθου είναι ο λαβύρινθος της Chartes Cathedral που εκτιμάται ότι είναι ο αρχαιότερος λαβύρινθος μέσα σε χριστιανική εκκλησία (κατασκευή το 1200 μ.Χ.).
Είναι πραγματικά δύσκολος και θα μπορούσε να είναι ένα project για μεγαλύτερα παιδιά (άνω των 8 ετών) με την βοήθεια ενός διαβήτη & δημιουργία ομόκεντρων κύκλων (γεωμετρία) ανά ίσα διαστήματα, ως προσχέδιο.
Προσχέδια ομόκεντρων τετραγώνων και κύκλων :
Εκτυπώστε τα σχέδια και προσπαθήστε με απλά βήματα να σχεδιάσετε τον δικό σας λαβύρινθο.
Το ζητούμενο είναι: να υπάρχει ένας σωστός δρόμος + ένας ή δύο λανθασμένοι, ή ένας δρόμος που είναι σωστός αλλά δαιδαλώδης.
Θα χρειαστείτε:
Μπορείτε να προσθέσετε κύκλους ή τετράγωνα με διαβήτη/χάρακα, εάν για το σχέδιό σας χρειάζεστε περισσότερες γραμμές.
Για να προχωρήσετε επιλέξτε πόσο μεγάλη δυσκολία θα έχει ο λαβύρινθός σας
Τώρα στα σημεία των γραμμών που κάνατε, επιλέξτε τα σημεία όπου το μονοπάτι του λαβύρινθου θα στρίβει ή θα συνεχίζει, κάνοντας αχνές σημειώσεις με το μολύβι σας. Μπορείτε να προσθέσετε “εμπόδια” για να αλλάξετε την διαδρομή.
Εάν δεν έχετε εκτυπωτή ή χάρακα/διαβήτη:
Σε χαρτί “μαθηματικών” σχεδιάστε ομόκεντρα τετράγωνα και ακολουθήστε τα ίδια βήματα
Φτιάξτε τον δικό σας λαβύρινθο με την βοήθεια στρογγυλών αντικειμένων
Διαλέξτε ένα ποτηράκι σφηνάκι, ένα ποτήρι νερού, ένα μπωλάκι παγωτού, ένα μεγαλύτερο μπώλ ή κατσαρολάκι / κατσαρόλα.
Ξεκινήστε με το αντικείμενο που έχει το μεγαλύτερη διάμετρο για να μπορέσετε μετά εύκολα να κεντράρετε τα υπόλοιπα.
Ακολουθήστε τα ίδια βήματα όπως οι παραπάνω οδηγίες.
Περισσότερα για τον λαβύρινθο:
Το ανάκτορο της Κνωσσού στην Κρήτη, ήταν το παλάτι του Βασιλιά Μίνωα. Από το Μίνωα πήρε την ονομασία του ο Μινωικός πολιτισμός, που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από το 3000 έως το 1450 π.Χ..
( https://el.wikipedia.org/wiki/ )
Ο μινώταυρος σύμφωνα με την μυθολογία είναι παιδί της Πασιφάης (γυναίκας του Μίνωα) με τον ταύρο & ζούσε μέσα σε έναν λαβύρινθο – ενώ ο μίτος της Αριάδνης είναι το κορδόνι που χρησιμοποίησε ο Θησέας για να μπορέσει να βγεί από αυτόν.
(https://el.wikipedia.org/wiki/)
Μπορείτε να δείτε τον “λαβύρινθο της Πύλου” ως έκθεμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών:
Αυτό το ασημένιο νόμισμα βρίσκεται στο Μουσείο της Κνωσσού:
(https://el.wikipedia.org/wiki/)
Διαφημίσεις (5)