Αδιάγνωστες 7 στις 10 γυναίκες που παρουσιάζουν επιλόχειο κατάθλιψη..
Κάθε πρώτη Τετάρτη του Μαίου, προσδοκούν αρκετές οργανώσεις να εορτάζεται & να αναδεικνύεται μελλοντικά η Ψυχική Υγεία της Μητέρας, παγκοσμίως.
Είναι συγκλονιστικό ότι 2 στις 10 γυναίκες πλήττωνται από διάφορα συμπτώματα περιγεννητικά, (κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εώς και ένα χρόνο μετά), ενώ μόνο 7 στις 10 από αυτές, παίρνουν κάποια διάγνωση ή λαμβάνουν βοήθεια για να ξεπεράσουν αυτές τις ασθένειες.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, το 50-85% των νέων μητέρων αναπτύσσουν μια ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας (baby blues), που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κατάθλιψη.
Το 10-15% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη και το 0,1 – 0,2% των νέων μητέρων αναπτύσσουν επιλόχεια ψύχωση (Δημόσια Διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη, 2008) στοιχεία που συνάδουν με τα πορίσματα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας, τα οποία συγκλίνουν στον έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων, για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στη γυναίκα, το παιδί αλλά και σε όλη την οικογένεια, και επισημαίνουν την αποτελεσματικότητα της ανίχνευσης των εν λόγω συμπτωμάτων ήδη από την εγκυμοσύνη.
Ντρέπονται οι γυναίκες να ζητήσουν περισσότερη βοήθεια, ή ο περίγυρος δεν λαμβάνει αρκετά σοβαρά τα συμπτώματα που εκφράζει η νέα μητέρα;
Φαίνεται ότι ο λόγος της μη διάγνωσης είναι και ότι δεν γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα και η βαρύτητα αυτών, από τις ίδιες, τους οικείους τους, ακόμα και από τους επαγγελματίες υγείας με τους οποίους έρχονται σε επαφή.
Οι περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές (ΠΨΔ), όπως η κατάθλιψη (προγεννητική και επιλόχεια), αγχώδεις διαταραχές, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κλπ. μπορεί να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανόμενων του κινδύνου για αυτοκτονία, τις μαιευτικές επιπλοκές, την παγίωση και χρονιότητα των ψυχικών διαταραχών, τις δυσκολίες στη σχέση του ζευγαριού, τα αυξημένα διαζύγια. Επιπλέον, τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από κάποια ΠΨΔ, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συναισθηματικά, συμπεριφορικά και γνωστικά προβλήματα, κατά την ανάπτυξή τους.
Δεν έχει κάθε γυναίκα η οποία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο της ρόλο, κάποια περιγεννητική διαταραχή.
Όπως περιγράφεται πιο πάνω, τις πρώτες δύο εβδομάδες υπάρχουν τα baby blues..
Εάν μετά τις 2 εβδομάδες συνεχίζει να υπάρχει παρουσία στεναχώρις, αρνητισμού, εκνευρισμού σε συνδυασμό με απουσία στήριξης από το υπόλοιπο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον ή άλλοι παράγοντες που δυσκολεύουν ή στεναχωρούν την νέα μητέρα, είναι πιο πιθανό να κάνει την εμφάνισή της η επιλόχειος κατάθλιψη.
Επίσης, δυσάρεστες εμπειρίες ή άλλη κατάθλιψη πρό της εγκυμοσύνης, επίσης συμβάλλουν αυξάνοντας αυτές τις πιθανότητες.
Μια έγκυος/νέα μητέρα μπορεί να εσωτερικεύει πολλά αρνητικά συναισθήματα, να μην δείχνει μεγάλη ανησυχία αλλά παρόλα αυτά να αισθάνεται άγχος το οποίο πρέπει να “καταπιεί” ή άλλα συναισθήματα τα οποία να κάνουν δύσκολη την επιστροφή στον παλιό της εαυτό.
Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες όπως σε λέξεις ή φράσεις που θα πεί, που ενδεχομένως φανερώνουν προβληματισμό.
Παρατηρήστε εάν η έγκυος ή νέα μητέρα δείχνει να μην μπορεί ή να μην θέλει να ακολουθήσει πράγματα τα οποία της προσέφεραν απόλαυση στο παρελθόν.
Εάν αισθάνεστε την οποιαδήποτε αμφιβολία ή έχετε σκέψεις που σας ανησυχούν μην χάνετε χρόνο, επικοινωνήστε με την ειδική γραμμή που λειτουργεί η ΜΚΟ Φαιναρέτη από το 2014 στο 210-9319054 (Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της Ψυχικής Υγείας της Εγκύου και της Νέας Μητέρας ).
Ναι θεραπεύονται, όμως εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία τότε μπορεί και να γίνουν χρόνιες. Άρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό όσο νωρίτερα γίνεται, να υπάρχει συμβουλευτική με κατάλληλο ειδικό.
World Maternal Health Day
#mothersMHmatters http://wmmhday.postpartum.net/
Διαφημίσεις (5)