➔ ParentsCafe.gr

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: συμπτώματα & ενημέρωση

Προλάβετε εγκαίρως την μη ανατρέψιμη εξέλιξη αυτού του αυτοάνοσου νοσήματος!

Η εταιρεία abbvie (κατασκευάστρια φαρμάκων) σε ενημερωτική εκδήλωσή της για την ρευματοειδή αρθρίτιδα ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με δελτίο τύπου που παραθέτουμε πιο κάτω.

Διαφημίσεις

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε ειδικό;

Εάν αισθάνεστε εσείς ή άλλο συγγενικό πρόσωπο (παππούς/γιαγιά) ότι έχετε αρθρώσεις ζεστές, διογκωμένες, ευαίσθητες στο άγγιγμα ή την πίεση, ή πονούν και είναι δύσκαμπτες, ο γιατρός που θα πρέπει ενδεχομένως να επισκεφθείτε είναι ο Ρευματολόγος.
Μεταξύ άλλων, η κόπωση, ανορεξία, ναυτία, ή ξηροφθαλμία είναι επίσης συμπτώματα της νόσου της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας.
1 στους 100 θα προσβληθούν, ενώ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 70.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Σε ποιές ηλικίες εμφανίζεται ;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1, από 25 ετών, ακόμα και παιδιά. Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνονται στο διάστημα κάποιων μηνών και η όξυνσή τους είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ασθένειας.

Καθυστερεί συνήθως η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

Παρατηρείται καθυστέρηση της διάγνωσης από 2-4 χρόνια, στα οποία οι ασθενείς επισκέπτονται άλλες ειδικότητες χωρίς να έχουν φτάσει σε αυτήν που καλείται να βοηθήσει σε αυτές τις περιπτώσεις – που είναι ο Ρευματολόγος.

Η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων και μόνιμη μη επιδιορθώσιμη βλάβη των αρθρώσεων.

 

Μπορώ κάπου να ρωτήσω για τα συμπτώματα που έχω εγώ ή άλλο μέλος της οικογενείας;

Θα κλείσετε ραντεβού σε Ρευματολόγο (είτε ιδιώτη είτε μέσω του ΕΟΠΠΥ)

Που μπορώ να ενημερωθώ για περισσότερα;

http://www.ere.gr/ Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας
http://www.elire.gr/ Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας

Πως θα κλείσω ραντεβού με ρευματολόγο – τον καλύπτει ο ΕΟΠΠΥ;

Ναι καλύπτεται και η θεραπεία και τα ραντεβού των ρευματολόγων.
Βρείτε εδώ Ρευματολόγους μέσω ΕΟΠΠΥ : https://apps.ika.gr/eFindDoctor/
Βρείτε εδώ Ρευματολόγους στην περιοχή σας http://www.elire.gr/net_add.php

H φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από το στάδιο της ασθένειας – υπάρχουν χάπια & ενέσεις (βιολογικό υλικό).

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

«Σου ζητώ να μπεις για λίγο στη θέση μου και να γίνεις η φωνή μου. Να προσπαθήσεις να νιώσεις τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις. Πιάσε το μολύβι, βίωσε για λίγο αυτή τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου».

Σε αυτά τα λόγια μιας γυναίκας που πάσχει από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα της Εκστρατείας Ενημέρωσης για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα «Πιάσε το Μολύβι», την οποία υλοποιεί η βιο-φαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ασθένεια και να κινητοποιήσει όσους εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα προκειμένου να επισκεφθούν τον κατάλληλο γιατρό, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο ρευματολόγος.

Εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης για τη νόσο, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν αξιολογούν τα πρώτα συμπτώματα ως ανησυχητικά και καθυστερούν να αναζητήσουν κατάλληλη ιατρική συμβουλή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων, έως την τελική διάγνωση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας, είναι 2-4 χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα, ο ασθενής μπορεί να επισκέπτεται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, όπως παθολόγους, ορθοπεδικούς ή/και φυσιοθεραπευτές ενώ η νόσος μπορεί να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του, να μειώνεται η λειτουργικότητά του και να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής του1,2. Εάν όμως ο ασθενής διαγνωστεί έγκαιρα, η εξέλιξη της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας μπορεί να επιβραδυνθεί και η ποιότητα ζωής του να βελτιωθεί.

 

Λίγα λόγια για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Ως αυτοάνοσο νόσημα, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα δε θεραπεύεται ποτέ πλήρως και οι διαθέσιμες θεραπείες στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Τα τελευταία χρόνια, οι ρευματολόγοι έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία θεραπευτικών προσεγγίσεων, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την αντιμετώπιση της νόσου:

Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις και άλλα όργανα του σώματος. Είναι το πιο συχνό από τα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται στους 70.000 περίπου. Συνήθως εκδηλώνεται στις ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ οι γυναίκες ασθενείς είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Τα αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένα, ωστόσο η γενετική παράμετρος φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό με ορμονικούς, περιβαλλοντικούς ή κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες3,6.

Όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας παρατηρούν ότι οι αρθρώσεις τους είναι ζεστές, διογκωμένες, ευαίσθητες στο άγγιγμα ή την πίεση, μπορεί να πονούν και να είναι δύσκαμπτες. Επιπρόσθετα, μπορεί να αισθάνονται μεταξύ άλλων, κόπωση, ανορεξία, ναυτία, ή ξηροφθαλμία. Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, η φλεγμονή βαθμιαία καταστρέφει τα οστά των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κινητικότητάς τους. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα ή να εκτελούν απλές καθημερινές δραστηριότητες, με συνέπεια να μειώνεται η παραγωγικότητά τους, να στηρίζονται όλο και περισσότερο στη βοήθεια της οικογένειάς τους και να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τους. Επιπλέον, η οικονομική επιβάρυνση της νόσου είναι σημαντική τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, λόγω της αύξησης των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της μειωμένης ή περιστασιακής επαγγελματικής δραστηριότητας των ασθενών 3,6.

Δείτε εδώ για τα νέα της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με την Αρθρίτιδα:

Διαφημίσεις


https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/diseases_conditions/arthritis/

Παραπομπές:

1. Rheumatoid Arthritis in Greece: patient journey, access to treatment barriers and their impact to adherence, V. Stathakopoulos, A. Evaggelatos, G. Painesis, K. Kottikas. Marketing and Communication, Athens University of Economics and Business, Athens, Greece, http://www.abstracts2view.com/eular/view.php?nu=EULAR16L_AB1017Ποσοτική Έρευνα για τα Ρευματικά Νοσήματα – Bridge, Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης και Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΕΛΕΑΝΑ, 2014.
2. Andrianakos A, Trontzas P, Christoyiannis F, kaskani E, Nikolia Z, Tavaniotou E, Georgountzos A, Krachtis P; ESORDIG Study Group. Prevalence and management of RA in the general population of Greece- The ESORDIG study. Rheumatology (oxford) 2006Dec;45(12) 1549-54.
3. Katherine P. Liaoand Elizabeth W. Karlson in Rheumatology, 83, 691-697 bu Hochberg et al, 6th edition, 2015, Mosby.
4. Οδηγός του Πολίτη με ρευματικά νοσήματα. Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Γιάννης Τούντας / Κυριάκος Σουλιώτης. Εκδόσεις Παπαζήση.
5. Επώδυνες Καταστάσεις Μυοσκελετικού συστήματος-Ν.Γ Γαλανόπουλος, Αθήνα 2009, Εκδόσεις Focus On Health.

Διευκρίνιση: Δεν υπάρχει οικονομικό αντίτιμο για αυτή την δημοσίευση ούτε άλλη οικονομική συνεργασία με την εταιρεία abbvie

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. Saferinternet STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φωτιά Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: