➔ ParentsCafe.gr

Γονικός ελεγχος Για Mac (Parental control)

Διαβάστε έναν χρήσιμο οδηγό για το πως να ενεργοποιήσετε τον Γονικό Έλεγχο
(Parental Control) στον Mac υπολογιστή σας.

Γονικός έλεγχος για υπολογιστές Mac (Parental control)

Διαφημίσεις

Σε αυτό το σύνδεσμο θα βρείτε επικαιροποιημένες οδηγίες ενεργοποίησης γονικού ελέγχου για υπολογιστές MAC:

https://support.apple.com/kb/PH25799?viewlocale=en_US&locale=hu_HU

Εδώ θα βρείτε και ένα βίντεο (2016)

Μην ξεχάσετε ότι αφού ρυθμίσετε τις επιλογές του Η/Υ πρέπει να ρυθμίσετε και τις επιλογές του περιηγητή (browser) – του εργαλείου δηλαδή με το οποίο θα ψάχνει το παιδί σας τα δεδομένα του διαδικτύου.

Υπάρχουν αρκετά σημαντικοί λόγοι για να δράσετε προληπτικά όσον αφορά την χρήση του υπολογιστή σας από τα παιδιά σας.

  • να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους  κινδύνους του διαδικτύου (grooming, bullying, etc),
  • να περιορίσετε τις ώρες ή ημέρες στις οποίες έχουν πρόσβαση στον Η/Υ.
  • η προστασία του υπολογιστή σας από τα παιδιά (πχ σβήσιμο αρχείων, προγραμμάτων, αλλαγή σημαντικών δεδομένων).

Ευτυχώς οι Mac, στο λειτουργικό τους σύστημα OS X εχουν ενσωματωμένο γονικό ελεγχο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να πετύχετε και τους δύο παραπάνω στόχους.

Εδώ θα βρείτε  εναν γρήγορο οδηγό για να μπορέσετε να κλειδώσετε τον Μακ σας, και να τον κάνετε πιο ασφαλή ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να τον χρησιμοποιούν χωρίς την επιβλεψή σας με ασφάλεια. Η διαδικασία ειναι αρκετά απλή , αλλά θα ξεκινήσουμε απο ένα ή δύο διαφορετικά σενάρια.

Οι παρακάτω οδηγίες έχουν συνταχθεί το 2009 (δείτε πιο κάτω την πηγή) – εάν ο υπολογιστής σας είναι νεότερος, στραφείτε στο βίντεο πιο πάνω.

 Εάν δεν υπάρχει παιδικός λογαριασμός

Ξεκινώντας απο την αρχή ανοίξτε System Preferences (κάτω από το εικονίδιο της Apple)  και διαλεξτε Accounts. Πατήστε το “+” κουμπί για να δημιουργήσετε προφίλ καινούργιου λογαριασμού. Η πρώτη γραμμή πανω πάνω ειναι
ο καταράκτης που θα σας δώσει επιλογές.  Από τις επιλογές διαλέξτε “Managed with Parental Controls” και δημιουργήστε τον υπόλοιπο λογαριασμο ως συνήθως. Μόλις ολοκληρώσετε, ο καινούργιος λογαριασμός θα φαίνεται μαζι με ένα κουμπί πιο κάτω το οποίο θα σας οδηγήσει στο Parental Controls Preference Pane.

Εάν υπάρχει ήδη παιδικός λογαριασμός 

Η αλλαγή ενός ήδη προυπάρχοντως λογαριασμού είναι το ίδιο εύκολη να γίνει για χρήση με Parental Controls (Γονικό Έλεγχο).

Μέσα απο το Accounts Pane στο System Preferences, διαλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε να αλλάξετε για να  περιέχει Parental Controls.

Στο κάτω μέρος της σελίδας του συγκεκριμένου προφίλ, το μόνο που χρειάζεται να τσεκάρετε
είναι το κουτί που γράφει “Enable Parental Controls” και μετά να ανοίξετε το Preference Pane για να κάνετε αλλαγές.

Parental Control Preference Pane

Ασχέτως από το ποιά επιλογή ξεκινήσατε, από εδω και κάτω συνεχίζουμε με τις ίδιες ακριβώς επιλογές.

Για να ξεκινήσετε να φτιάξετε τους ζητούμενους ελέγχους στον λογαριασμό, πρέπει πρώτα να τον διαλέξετε μέσα απο την λίστα (αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας για να διαχειριστείτε). Αν κάθε φορά που κάνετε κλικ πάνω του ο υπολογιστής σας ΄φωνάζει’, τότε πρέπει πρώτα να ξεκλειδώσετε τις ρυθμίσεις με το να κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου απο κάτω (και σε αυτό το σημείο θα σας ζητηθεί και ο κωδικός σας). Μετά απο αυτό είναι καλύτερα να δούμε την κάθε επιλογή ξεχωριστά.

System

Η επιλογή System ειναι εκείνη που θα σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τι (και ποιά ) δικαιώματα θα τους επιτραπούν να χρησιμοποιούν. Αν αυτός ο λογαριασμός ειναι όντως για παιδιά, τότε η επιλογή Simple Finder είναι η ιδανική. Επίσης μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας και να τσεκάρετε με ένα κλικ ποιές απο αυτές θα μπορεί να χρησιμοποιεί το παιδί σας. Τέλος υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να τους δώσετε το δικαίωμα να τα διαχειρίζονται μέσα στον δικό τους λογαριασμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Content (περιεχόμενο)

Προστατέψτε τα μικρά σας από μη αποδεκτά περιεχόμενα σε αυτή την επιλογή. Περιορίστε το λεξιλόγιο ώστε ας πούμε να μην περιλαμβάνει στην παρουσίαση του βρισίες. Η επόμενη πολύ σημαντική επιλογή ειναι πώς θα τους επιτραπεί να χρησιμοποιούν το ιντερνετ. Υπάρχουν τρεις επιλογές. Η πρώτη δεν έχει κανένα περιορισμό. Η δεύτερη είναι μια προσπάθεια να περιορίζονται οι “κακές” ιστοσελίδες και η τελευταία είναι αυτή που διαλέγει ο γονέας ποιες ιστοσελίδες επιτρέπεται να δει το παιδί.

Η τελευταία επιλογή σας δίνει και τον μεγαλύτερο έλεγχο, αλλά μπορει να χρειαστεί και περισσότερη διαχείρηση απο εσάς. Τουλάχιστον όμως ειστε σίγουροι οτι βλέπουν σελίδες που κρίνετε οτι είναι σωστές.

Προτεινόμενες σελίδες που μπορείτε να επιτρέψετε στα παιδιά σας να “σερφάρουν” (πατήστε εδώ link)

 

 

 

 

 

 

 

Mail & iChat

Αν τους επιτρέψετε πρόσβαση στο Mail και στο ichat, μπορείτε να περιορίσετε τις επικοινωνίες τους μέσα απο τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε τα ονόματα των χρηστών με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσουν αλληλογραφία και με τους οποίους μπορούν να μιλούν απευθείας μέσα απο αυτή την επιλογή.

Αν διαλέξετε την επιλογή Permission request email address (που κατα πάσα πιθανότητα θα ειναι το δικό σας email), η διεύθυνση η δικιά σας θα λαμβάνει ένα email ζήτησης άδειας κάθε φορά που το παιδί σας θα προσπαθεί να επικοινωνήσει με μία διεύθυνση που δεν έχετε εσείς εγκρίνει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Time Limits (χρονικά ορια )

Θα έχετε την ικανότητα να περιορίσετε τον χρόνο που το παιδί σας θα περνάει στον Mac του (με αυτόν τον λογαριασμό τουλάχιστον). Μπορείτε να βάλετε ώρες ανά μέρες της εβδομάδας αλλα και Σαββατοκύριακου. Επίσης μπορείτε να βάλετε τις ώρες της μέρες που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή (όπως ώρες ύπνου).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logs

Δείτε μια ανάλυση όλων των σελίδων διαδικτύου που έχουν επισκεφτεί, τις σελίδες που προσπάθησαν αλλα μπλοκαρίστηκαν, αρχεία με αναλυτική παρουσίαση συζητήσεων ichat, και όλων των εφαρμογών που χρησιμοποίησαν. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να οργανώσετε τα δεδομένα σας αυτά (όπως ο χρόνος που θα διατηρούνται τα αρχεία αυτά, και το γκρουπαρισμά τους με βάση την ημερομηνία, και τα περιεχόμενα ή και τις επαφές). Αυτά τα αρχεία αναφοράς είναι ίσως τα πιο σημαντικά κυρίως αν έχετε αφήσει περισσότερο έλεχγο στον χρήστη, αλλά ετσι και αλλιώς θα σας καθυσηχάσουν.

 Με μόνο μερικές απλές αλλαγές έχετε κάνει την χρήση υπολογιστή από το παιδί σας, πολύ πιο ασφαλή όπως επίσης προστατεύετε το μηχανημά σας από τυχαία κλικ τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη ζημιά.

Φυσικά χρειάζεται συνεχόμενη επίβλεψη, μιας και τα ενδιαφέροντα των παιδιών για το ίντερνετ και τις ιστοσελίδες τους αλλάζουν.

Είναι πολύ σημαντικό οτι κάποιες αλλαγές στον διαχειρίσιμο λογαριασμό μπορούν να γίνουν μέσα απο τον ίδιο τον λογαριασμό του παιδιού αν καταχωρηθεί το Administrator Password (του ενήλικα).

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι ρυθμίσεις θα σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τι κάνουν τα παιδιά σας και πότε, όταν χρησιμοποιούν τον Mac υπολογιστή  σας.

Δείτε και άλλα άρθρα σχετικά με το διαδίκτυο εδώ: https://parents.org.gr/tag/diadiktyo/

Διαφημίσεις


Πηγή :  https://gigaom.com/2009/01/13/kid-proofing-a-mac-with-parental-controls/

https://gigaom.com/2010/12/13/how-to-turn-mac-parental-controls-into-productivity-boosters/

Μετάφραση :Κελλυ Θεοδωροπούλου
Επιμέλεια : Γιούλη Καλλιβρετάκη

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. Saferinternet STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φωτιά Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: