Ένα γεύμα πλούσιο σε ιχνοστοιχεία βιταμίνες και ενέργεια!
Γλυκιές μπουκίτσες…!
Αλείψτε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο της αρεσκείας σας (εμείς προτιμάμε πάντα το σκέτο Ελληνικό βούτυρο και όχι υποκατάστατα βούτυρου).
Κόψτε ψωμί με το βούτυρο, όπως και μια μπανάνα, σε μικρά κομματάκια μπουκίτσες.
Διαφημίσεις
Τοποθετήστε στη μέση του πιάτου και δύο-τρείς κουταλιές της σούπας πετιμέζι – την ώρα που βλέπει το παιδί σας το πιάτο, έτσι ώστε να δεί ότι είναι σαν σιρόπι το πετιμέζι.
Αφήστε το να ανακατέψει τα πάντα όπως επιθυμεί και να δοκιμάσει τις γεύσεις που προκύπτουν.
Αφήστε το να παίξει με τα κομματάκια – το σνάκ αυτό θα είναι και νόστιμο αρκετή ώρα μετά, ειδικά εάν το ψωμί ρουφήξει το πετιμέζι και μαλακώσει. Τότε κατά τη γνώμη μας, το σνάκ αυτό είναι η παιδική βερζιόν του εκ-μέκ κανταίφι 😉 !
Το πετιμέζι χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες, στον Λίβανο (debess-ennab), στην Γαλλία (raisine), Ιταλία, Τουρκία (pekmez) όπως και σε Ασιατικές χώρες. Στα αγγλικά ονομάζεται grape molasses.
Ιχνοστοιχεία Πετιμέζι
Διατροφική αξία ανά 100g
Θερμίδες: 33 kcal
Πρωτεΐνες: 0,9 g
Carbohydrates: 80,9 g
Λιπαρά: 0,4 g
Ασβέστιο: 74 mg
Σίδηρος: 1,2 mg
Φώσφορος: 110 mg
Petimezi
From Wikipedia, the free encyclopedia https://en.wikipedia.org/wiki/Petimezi
It has been suggested that this article be merged into Must. (Discuss) Proposed since November 2015.
Petimezi (Greek: πετιμέζι Greek pronunciation: [petiˈmezi]), also called epsima (έψημα) and in English grapemust or grape molasses, is a thick, non-fermented grape juice. It was a specialty on the Greek island of Crete, and was referred to as epsima, as it is still called in Cyprus,[1] by the Ancient Greeks.[2] It is produced by cooking down must or moustos (Greek: μούστος Greek pronunciation: [ˈmustos])[3] for hours, until it becomes dark and syrupy.Musa, word derived from the Latin “Mustum Vinum” which means New Wine is the juice resulting from the crushing of the grapes, which formerly was going on with the “step on” them while now most are made with modern machinery. The colors vary from white to red, depending on the pigment of the grape skins that generated. While the nutritional value is large because it contains all the vitamins and antioxidants of grape.
In particular the must contains vitamins A and C, B vitamins, minerals like potassium, calcium, phosphorus and iron while our attaches 80 calories per 100g. Furthermore we must emphasize that the must from grapes and especially the dark red contains powerful antioxidants like resveratrol, which helps reduce the L.D.L. cholesterol and the risk of developing cardio diseases. It also contains flavonoids which are also offered cardio protection action but also strengthen the immune system
Petimezi keeps almost forever, and it was one of the ancient sweeteners, along with honey.[4] Its flavor is not just sweet, but much more complex, with slight bitter undertones. There are light colored syrups and dark colored ones. Both are dependent on the type of grape that is being used.
The word petimezi comes from the Turkish pekmez which can refer to any[citation needed] molasses-like syrup from reduced fruit must.
The modern Cypriot word, epsima, was used for the compound by ancient Greek authors.[2]