Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εξασκήσουν την δημιουργικότητά και την φαντασία τους – διαβάστε εδώ τι θα χρειαστείτε! (για παιδιά από 2 ετών)
Τι είναι η δημιουργικότητα, που είναι απαραίτητη & γιατί να θέλει ο γονέας να είναι το παιδί του δημιουργικό; Αυτός ο όρος δεν είναι απλώς διακοσμητικός – έχει τεράστια αξία η οποία επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζει ένα παιδί τα προβλήματα που συναντά, σε όλη του την ζωή.
Η δημιουργικότητα σημαίνει η ικανότητα για εύρεση νέων τρόπων επίλυσης δεδομένων “προβλημάτων”. Αυτό επιτυγχάνεται με το να δίνουμε στα παιδιά δεδομένα προβλήματα (πχ ένα κουτί με αντικείμενα, χωρίς οδηγίες χρήσης, χωρίς συγκεκριμένο τρόπο χρήσης, χωρίς τελικό στόχο) και να ζητάμε από αυτά απλώς να κάνουν με αυτά ότι επιθυμούν στα πλαίσια των κανόνων του σπιτιού.
Βάζουμε με αυτό το τρόπο τα παιδιά να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις, χρήσεις, αποτελέσματα. Μαθαίνουν ότι μπορούν να το κάνουν αυτό, ενώ και την στιγμή εκείνη συνδυάζεται αυτή η διαδικασία με θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία, για το ότι μπορούν μόνα τους να βρούν τρόπους να χρησιμοποιήσουν κάτι – με εντελώς δικό τους, προσωπικό τρόπο.
Φυσικά αυτό ενισχύει και την αυτοεκτίμηση και διαμορφώνει την αυτοεικόνα :
“δεν χρειάζεται κάποιος να μου δείξει ή να μου πεί τι να κάνω, για να περάσω ωραία ή για να καταφέρω κάτι!”
Ένας τρόπος για να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να απασχοληθούν με κάτι διασκεδαστικό και δημιουργικό είναι να ετοιμάσετε και να μαζεύετε σιγά σιγά υλικά τα οποία άλλες φορές θα τοποθετούσατε σε κάδους ανακύκλωσης ή στα σκουπίδια.
Αφήστε τα απλώς να παίξουν με τα παρακάτω υλικά:
Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω και μαρκαδόρους, ψαλίδια και κόλλες θα μπορέσουν τα παιδιά σας να κατασκευάσουν καταπληκτικά πράγματα, αλλά και να παίξουν συμβολικά με αυτά τα αντικείμενα.
Θα χρειαστείτε 4 κουτιά παπουτσιών και ένα μικρότερο κουτί για να συλλέξετε και να οργανώσετε τα διάφορα υλικά.
Όποτε βλέπετε ότι τα παιδιά σας βαριούνται, πείτε τους τραβήξουν με κλειστά μάτια ένα χαρτάκι απο το κουτί. Μην ξεχνάτε να ανανεώνετε τα χαρτάκια που και που για να κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών σας.
Το συμβολικό παιχνίδι (pretend play) είναι θεραπευτικό αλλα και δημιουργικό – τα παιδιά χρησιμοποιούν την φαντασία τους για να δημιουργήσουν νέες ιστορίες ή να ξαναπαίξουν διαφορετικά γνωστές ιστορίες.
Μια μεγάλη τσάντα ή μικρή βαλίτσα με ρούχα που δεν φοράτε πια ή ρούχα που έχετε για το καρναβάλι, μαντήλια, παλιά καπέλα και τσάντες, θα απασχολήσει επίσης πολύ ευχάριστα τα παιδιά σας στον ελεύθερό τους χρόνο δίνοντας τους έναυσμα να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους σε συμβολικά παιχνίδια.
Μεγαλίστικα παιχνίδια: συγκεντρώστε όλα τα παλιά πορτοφόλια (γεμάτα με παλιές κάρτες), κλειδιά, ατζέντες, ρολόγια κλπ και δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να αισθανθούν λίγο “ενήλικες” και να παίξουν με “απαγορευμένα” παιχνίδια όπως θέλουν.
Φυσικά το παιχνίδι με χρώματα & ζυμάρια είναι open end, δηλαδή αφήνει ανοιχτή την τελική λύση & είναι αρκετά συνηθισμένες δραστηριότητες που όμως δεν προσφέρονται πια συχνά σε παιδιά σχολικής ηλικίας, κάτι που είναι εξαιρετικά αρνητικό.
Ειδικά τα παιδιά της σχολικής ηλικίας θα είναι καλό να παίζουν με τέτοια υλικά, καθώς τις υπόλοιπες ώρες, τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν ή να μάθουν, είναι δεδομένα με σπάνια την δυνατότητα για δημιουργική σκέψη ή δράση.
Δείτε εδώ ιδέες για παιχνίδια με χρώματα και ζυμάρια: Χρώματα και πειράματα για αρχάριους & μικρά παιδιά!
Μ.Στυλιανάκη
Πρώτη δημοσίευση 2008
Διαφημίσεις (5)