➔ ParentsCafe.gr

Σχέδιο νόμου για διαζύγιο/επιμέλεια/διατροφή

Πληροφορίες για διάφορα θέματα από το Γον.ις

Νομικό πλαίσιο & αποφάσεις

Για διάφορες νομικές έννοιες που αφορούν το διαζύγιο την επιμέλεια όπως και το σύμφωνο κοινής επιμέλειας, δείτε εδώ https://www.gonis.gr/gonis/ennoies-webpage_305

Διαφημίσεις

Δείτε εδώ εγκύκλιο που αφορά την εκπαίδευση και την επιμέλεια egiklios_YPEPTH

Παράδειγμα συμφώνου κοινής επιμέλειας

https://www.gonis.gr/gonis/ennoies-webpage_305/Symfono-koinis-epimeleias_465


Ακολουθεί το δελτίο τύπου που είχε σταλεί:

Δελτίο τύπου απο http://www.gonis.gr/ :

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989 (1).   περισσότερα

Πρίν από 20 ολόκληρα χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1992, με τον  νόμο υπ’αρ. 2101/1992 (ΦΕΚ Α 192)  κυρώθηκε   από την Ελλάδα η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Εντούτοις σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τα διεθνή όργανα ελέγχου σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον σύλλογο  ΓΟΝ.ΙΣ και συγκεκριμένα τόσο για το ότι στην Ελλάδα  σε περίπτωση διαζυγίου ανατίθεται  αποκλειστική επιμέλεια  αντί της κοινής ανατροφής του παιδιού όσο και το ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και μηχανισμοί προστασίας του παιδιού.

Για τους πιο πάνω λόγους η ανεξάρτητη αρχή συνήγορος του παιδιού εισηγήθηκε στον ΟΗΕ (δες κεφάλαιο 8.1 της Έκθεσης) την διατήρηση της κοινής επιμέλειας στη διάσταση / διαζύγιο και την σύσταση μηχανισμών προστασίας.

Σε αποκορύφωμα της προσπάθειας ετών, την 3η Σεπτεμβρίου 2012 (ημέρα της δημοκρατίας) 6μελής αντιπροσωπεία των σωματείων ΓΟΝ.ΙΣ απ’ όλη την Ελλάδα συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη. (φωτο)

Μετά την ενημέρωση του κ. Υπουργού και την ανταλλαγή απόψεων, η οποία συνεχίστηκε σε τεχνικό επίπεδο σε δεύτερη συνάντηση την 18η/9/2012 και σε συνέχεια με συνεργάτες του, ο σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ, όπως του ζητήθηκε, κατέθεσε σχέδιο νόμου το οποίο συνοπτικά προέβλεπε τα ακόλουθα :

α. Την διατήρηση της κοινής γονικής μέριμνάς (συμπεριλαμβανομένου της επιμέλειας) στην περίπτωση διαζυγίου – διάστασης και την επέκταση της διάταξης σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα οικογενειακής κατάστασης των γονέων τους (2).

β. της διατήρηση μετά τη διάσταση ως τόπου κατοικίας του παιδιού του τόπου της τελευταίας κοινής κατοικίας των γονέων και την αλλαγή του μόνο με κοινή συμφωνία των γονέων ή με δικαστική απόφαση που θα εκδίδεται λαμβάνοντας υπόψη του μόνο το συμφέρον του παιδιού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το άρθρο 18 της ΔΣΔΠ.

γ. την  κατάρτιση αντικειμενικού πίνακα διατροφών τέκνων με κριτήρια την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών, τα εισοδήματα των γονέων κα. ώστε στο Δικαστήριο να εισάγονται μόνο οι αποκλίσεις από τον κανόνα(3).

δ. την πλήρωση των δικαστικών κοινωνικών υπηρεσιών με ελεύθερους επαγγελματίες  ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς…) οργανωμένους σε σώμα κατά το πρότυπο των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών κλπ.

Με όλες τις προτάσεις δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός ενώ εξυπηρετείται η ταχύτερη και “δικαιότερη” απονομή της δικαιοσύνης.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάσαμε δημόσια  στο συνέδριο του Συνηγόρου του Παιδιού και σε άλλα συνέδρια. Ήδη πολλοί φορείς έχουν ταχθεί υπέρ των προτάσεών μας.

Ο ΓΟΝ.ΙΣ προσκαλεί τα μέλη του να διαδώσουν την κοινωνική πρωτοβουλία για τα παιδιά συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης κάθε φορέα, οργάνωσης, συλλόγου και  πολίτη ώστε να εκφραστεί η δεδομένη κοινωνική συναίνεση για την πρωτοβουλία μας.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 18:00, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού  στην Ελλάδα και την καθιερωμένη ετήσια αιμοδοσία για τα παιδιά σας καλούμε  στο γραφείο του συλλόγου Αιόλου 102 στην Αθήνα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη προώθηση της πρότασής μας.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΙΔΙ-ΓΟΝ.ΙΣ.

Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ είναι μια ένωση προσώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2006. Περισσότερα για το στόχο/σκοπό εδώ:http://www.gonis.gr/

Αιόλου 102 (Ομόνοια)210 3251850  6932419799 info(at)gonis.gr

Διαφημίσεις


1. Την έχουν επικυρώσει 191 κράτη, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας, και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής. Η επέτειος αυτή έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

2. Δηλαδή προτείνουμε να καταργηθούν οι διατάξεις που αφορούν τα παιδιά εκτός γάμου ώστε να ισχύει το ίδιο για τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου όπως και για τα παιδιά εντός γάμου ή εντός σύμφωνου ελεύθερης συμβίωσης.

3. Αυτό ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι διατροφές κατ’ αρχάς καθορίζονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

. Bιβλία ENCA Kids in Athens LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami S.O.S. STEM vbac Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διατροφή Δικαιοσύνη Δώρο Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Πρωτοχρονιά Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σπίτι Συμβουλές Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη


This is the First Placement in the SidebarThis is the Second Placement in the Sidebar
"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "

      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: