Μια υπέροχη συνταγή για Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά (για 45-50 μέτρια κουλουράκια):
Όταν κάνουμε “κρέμα” το βούτυρο όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (βούτυρο, αυγά, πορτοκάλι).
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ να αφρατέψει.Θέλει περίπου 15λεπτά ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το ξύσμα, τη βανίλια, το αλάτι και το χυμό μέσα στον οποίο διαλύετε τη σόδα.
Χαμηλώνετε το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτετε το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.
H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.
Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.
Η ζύμη είναι εύπλαστη και κάνετε εύκολα σχήματα και πλεξούδες.
Μπορείτε να κάνετε, επίσης, σχήματα με κουπ πατ, ανοίγοντάς την με ένα μικρό ρολάκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο πάχος θέλετε. Ένα-ένα τα έκανα, χωρίς να χρειαστεί να παγώσω τη ζύμη και να ανοίξω φύλλο. Τα άλειψα με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, κόλλησα ματάκια από cranberries, πασπάλισα με άσπρη ζάχαρη την ουρίτσα τους και τα στόλισα με ένα φιογκάκι στο λαιμό.
Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά με κρόκο αυγού, αραιωμένο με λίγο νερό και μια πρέζα ζάχαρη. Κάνει καλύτερο “λουστράρισμα” της επιφάνειας.
Ψήστε στους 175 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 25 λεπτά). Φουσκώνουν λίγο, μισή φορά ο όγκος τους.
Αν ενώ πήραν χρώμα, σας φαίνονται λίγο μαλακά, τελειώστε το ψήσιμο όλων και μετά διπλοφουρνίστε τα, δηλαδή βάλτε τα όλα σε μια λαμαρίνα πάλι στο φούρνο για 5λεπτά. Θα παραμείνουν τραγανά μέχρι το τελευταίο κουλουράκι.
Βίκυ Κουμάντου (http://www.tastefull.gr)
Διαφημίσεις (5)