Γιατί υπάρχει το boycott της Nestle’;
Από το βίντεο Formula for Disaster, τα οποία απεικονίζουν την πραγματικότητα που ισχύει σε χωριά των Φιλιππίνων, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η έλλειψη ηθικής και η παραβίαση του κώδικα περι διαφήμισης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, σε ακόμα μια χώρα που αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα με την φτώχεια και έλλειψη υποδομών.
Οι εταιρείες Nestle και Wyeth πρωταγωνιστούν στην εκμετάλλευση των άπορων αυτών ανθρώπων.
Τα δημόσια νοσοκομεία & τα τηλεοπτικα σπότ, προωθούν το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος σαν να είναι κάτι που δημιουργεί πιο έξυπνα και πιο “προχωρημένα” παιδιά.
Οι πολίτες αυτοί μένουν σε παράγκες και δεν έχουν πρόσβαση σε αποστειρωμένο νερό, πόσο μάλλον χρήματα για να αγοράζουν τα προιόντα αυτά.
Όπως και στην Αφρική και εκεί μωρά πεθαίνουν απο δυσεντερία, επειδή για να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα αγοράς των προιόντων αυτών, οι κάτοικοι αραιώνουν την τροφή με περισσότερο νερό, οπότε τα βρέφη και δεν παίρνουν τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, αλλά και αρρωσταίνουν απο το νερό και τα μπουκάλια που δεν είναι αποστειρωμένα.
“Πιστεύω ότι το Promil μπορεί να κάνει τα παιδιά έξυπνα”
“Αυτό βλέπω στην τηλεόραση”
“Η τηλεόραση λέει ότι είναι σαν το μητρικό γάλα”
“Έχει μια ουσία η οποία κάνει τα μωρά ιδιοφυίες.”
“Η ανάπτυξη της (κόρης μου) είναι προχωρημένη, γίνεται όλο και πιο έξυπνη (εξαιτίας του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος)”
“Η πλειοψηφία των μαιών που εργάζονται στα κέντρα (μαιευτήρια) προωθούν τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.”
“Σαν αντάλλαγμα του ότι προωθούν αυτά τα προιόντα, τους δίνονται “κίνητρα”.”
Στο βίντεο μετέπειτα εξηγεί ότι εννοεί ταξιδάκια με αεροπλάνο, σε πιο γνωστές μαίες, ενώ σε μαίες που λειτουργούν σε μικρότερες ομάδες, δωρεές φαγητού. (Είναι τόσο φτωχοί οι κάτοικοι που δεν έχουν να φάνε).
“Δεν μπορείς πραγματικά να αποφύγεις τους φαρμακευτικούς αντιπροσώπους, θα είναι πάντα εδώ.”
Μια νοσηλεύτρια στο δημόσιο νοσοκομείο, σχολιάζει ότι υπάρχουν παντού αφίσες και μακέτες που προβάλλουν εικόνες των προιόντων υποκατάστατου μητρικού γάλακτος,
Χαρίζονται στα νοσοκομεία αξεσουάρ τα οποία βοηθούν στην λειτουργία του, όπως αυτή η κουβερτούλα, τα οποία έχουν τοποθετημένα τα λογότυπα των εταιρειών.
Με αυτό το τρόπο οι πολίτες των χωριών και των συνοικιών συνδυάζουν αυτές τις εταιρείες με πλούτο, ευμάρεια, φιλανθρωπία, την στιγμή που στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές οι εταιρείες, εκμεταλλεύονται την άγνοια και την φτώχια τους.
Ένα σουπερμάρκετ, που δείχνει την παρουσία δυο εταιρειών της Nestle και της Wyeth, σαν προταγωνιστές.
Αφίσα τοποθετημένη στρατηγικά μπροστά απο την ζυγαριά που χρησιμοποιούν οι ασθενείς.
Σύμφωνα με τον κώδικα απαγορεύεται η οποιαδήποτε διαφήμιση τέτοιων προιόντων, στα δημόσια νοσοκομεία, με οποιοδήποτε τρόπο.
H διαφήμιση του προιόντος της Nestle BearBrand http://www.youtube.com/watch?v=dvaU3ESUpsA
Η οποία φυσικά δεν αναφέρει πόσα βρέφη έχουν πεθάνει εξαιτίας έλλειψης αποστειρωμένων μπιμπερό/νερού, ή υποσίτισης εξαιτίας αραιώματος του υποκατάστατου, ή πόσα χρήματα κοστίζει ανά μήνα η διατροφή με τα προιόντα αυτά (όσο ολόκληρος ο μισθός ενός απλού εργαζόμενου εκεί).
Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα του ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε το μάιο του 2007. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ακόμα η ίδια όπως μαρτυρούν δημοσιογράφοι που τακτικά επισκέπτονται την περιοχή.
Αυτή τη στιγμή κάποια προιόντα που η Nestle έχει στην Ελλάδα ,είναι Nescafe, Nesquik, κ φυσικά πολλά δημητριακά όπως Fitness, Crunch, Clusters, Cheerios, Golden Grahams, Cini minis.
Επίσης στην εταιρεία αυτή ανήκουν και τα Maggie και η L’ oreal
Δείτε αυτά τα βίντεο (στα Αγγλικά):
Aπό τότε δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία της εταιρείας όσον αφορά ότι δεν μπορεί να ελέγξει πως χρησιμοποιείται ή πως προωθείται το προιόν, απο άτομα τα οποία δεν μπορεί να επηρεάσει..
Θυμηθείτε ότι σε αυτές τις χώρες, δεν υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό βρύσης, όπως αυτό που υπάρχει στις πόλεις τις ευρώπης.
Στην ιστοσελίδα της Nestle θα δείτε την φράση Good Food Good Life. Για ποιό λόγο αυτη η εταιρεία ή και άλλες, έχει ανάγκη να διαφημίζει τα προιόντα της, σε χώρες στις οποίες οι μητέρες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό (δυσεντερία=θάνατος βρέφους), και ο μισθός τους δεν επιτρέπει την συνέχιση της διατροφής του παιδιού τους, εάν δεν χρησιμοποιήσουν το προιόν σε λιγότερη αναλογία στο νερό, για να κρατήσει περισσότερο η κάθε συσκευασία (ασιτία) ;
Πρώτη δημοσίευση: 2009
Διαφημίσεις (5)