Από την ΕΨΥΠΕ και τις εκδόσεις ΚΟΑΝ κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γραμμής-Σύνδεσμος γραμμένο από την διεπιστημονική ομάδα της γραμμής-Σύνδεσμος. Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
«Πως να μιλήσετε σε ένα παιδί για …» 1η έκδοση – Απρίλιος 2007:
Από την ΕΨΥΠΕ και τις εκδόσεις ΚΟΑΝ κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γραμμής-Σύνδεσμος γραμμένο από την διεπιστημονική ομάδα της Γραμμής-Σύνδεσμος 801 801 1177.
Επιστημονική Εποπτεία: Ι.Τσιάντης, Αν. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής
Επιστημονική Επιμέλεια: Δημήτρης Τζίκας, Παιδοψυχίατρος, Σοφία Βγενοπούλου, Παιδοψυχίατρος
Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
1. για το διαζύγιο
2. για την υιοθεσία
3. για το θάνατο
4. για τη χρόνια νόσο του αδελφού του
5. για τη χρόνια νόσο του γονιού του
6. για τον αποχωρισμό … .
7. για τις αλλαγές στην εφηβεία
8. για το καινούργιο μωρό … και τη ζήλεια
9. που χρειάζεται να νοσηλευτεί
10. για την τιμωρία
11. για τον εκφοβισμό
12. για την κλοπή
13. που έχει μεταναστεύσει
14. για την ομοφυλοφιλία
15. για τη σεξουαλική παρενόχληση
16. για το ψέμα
17. για το σεξ
18. για την σημασία του να ζητάς συγγνώμη
19. για το δεύτερο γάμο της μαμάς ή του μπαμπά
20. που θέλει να εγκαταλείψει το σχολείο
21. για την υπερβολική χρήση του υπολογιστή
22. εκτός γάμου για το φυσικό του πατέρα
23. για το ρόλο του ειδικού ψυχικής υγείας (του ψυχολόγου, του ψυχιάτρου, του ψυχοθεραπευτή)
“… Η γενική εντύπωση μάλλον είναι ότι έχουν αναλυθεί πια όλα όσα αφορούν στις σχέσεις γονικών και παιδιών. Για ποιο λόγο λοιπόν να γραφτεί ένα ακόμα βιβλίο;
Αυτό που συνεχώς αντιμετωπίζουμε στη ΓΡΑΜΜΗ-ΣΥΝΔΕΣΜΟ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι γονείς στην αξία της επικοινωνίας με τα παιδιά τους. «Γιατί λέτε εσείς ότι το κάνει αυτό;» μας ρωτούν συχνά οι γονείς… Και μοιάζουν να εκπλήσσονται και να αιφνιδιάζονται από την απάντηση: «Τον έχετε ρωτήσει;»
«Το έχεις συζητήσει αυτό με τους γονείς σου;» ρωτάμε εμείς τα παιδιά που μας καλούν προβληματισμένα για κάτι. «Όχι βέβαια..», απαντούν αυτά με φυσικότητα, σαν να είναι αναμενόμενο το γεγονός ότι οι προβληματισμοί τους δεν αφορούν τους γονείς.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Γονείς και παιδιά έχουν ξεχάσει την τέχνη του διαλόγου ή έχουν χάσει την πίστη τους σε αυτή; Είμαστε όλοι τόσο πια απασχολημένοι που δεν διαθέτουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον, ακόμα και όταν πρόκειται για τα ίδια μας τα παιδιά;
Έχουμε τόσο αποπροσανατολιστεί, ώστε να καλύπτουμε τα συναισθηματικά κενά με έναν άκρατο καταναλωτισμό, με την εξασφάλιση της «τέλειας» , μόρφωσης, με το εξωτερικό «βερνίκι» της πολιτισμένης ανατροφής και της καλλιέργειας, αλλά την ίδια στιγμή τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα;
Μήπως διαβάσαμε πολλά βιβλία, μάθαμε τι «πρέπει» να κάνουμε ως γονείς και αναλώσαμε πολλές ώρες κάνοντας κηρύγματα στα παιδιά, αλλά χωρίς να ακούμε αρκετά απ΄ όσα έχουν αυτά να μας πουν; Παρά το ότι τα παιδιά είναι μάρτυρες της καθημερινότητας μας μέσα στην οικογένεια, γιατί δεν τους απευθύνουμε το λόγο; Εντέλει τα παιδιά έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί τους: να τα ακούσουμε και να τα συντροφέψουμε με τις κουβέντες μας πολύ περισσότερο από τις υλικές φροντίδες που τους παρέχουμε …. ”
Μπορείτε να το αγοράσετε σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ: Σκουφά 64, Κολωνάκι ή ζητήστε το από τον βιβλιοπώλη σας.
ΕΨΥΠΕ https://epsype.org/ Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε)
Η ΕΨΥΠΕ έχει κυκλοφορήσει πλέον αρκετά βιβλία, μπορείτε να τα δείτε όλα εδώ
https://epsype.org/wp-content/uploads/2020/01/PAROUSIASI_EPSYPE_vivlia.pdf
Διαφημίσεις (5)