➔ ParentsCafe.gr

Μάθετε στα παιδιά σας να αναπνέουν σωστά

Ποιός είναι ο σωστός τρόπος αναπνοής – μπορούν να τον μάθουν τα παιδιά;

Αναπνέουμε με λάθος τρόπο;

Όταν αναπνέουμε ρηχά, ή απλώς δεν έχουμε στο νού μας να αναπνέουμε καλά, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλο το οξυγόνο που κανονικά θα μπορούσαμε να αναπνέουμε.

Διαφημίσεις

Δείτε εδώ τι χαρακτηρίζει μία αναπνοή που εκμεταλλεύεται όλο τον όγκο των πνευμόνων αλλά είναι και χαλαρωτική.

Το στρές και το άγχος, που ακόμα και ένα παιδί σχολικής ηλικίας μπορεί να έχει, μπορεί να προκαλέσει γρήγορες και ρηχές αναπνοές, που ειδικά σε απαιτητικές συνθήκες όπως ένας αγώνας, ή ένα τέστ, μπορεί να το δυσκολέψουν αλλά και να μειώσουν την όποια απόδοση θα μπορούσε να έχει εάν είχε καλή αναπνοή.

Πως να κάνουμε το παιδί μας να ενδιαφερθεί;

Ο πιό απλός τρόπος για να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον είναι το να τους πούμε να φανταστούν ότι κοιλιά τους είναι ένα μπαλόνι – θα καταφέρουν να το φουσκώσουν όσο περισσότερο μπορούν κουνώντας μόνο όμως την κοιλιά & τραβώντας τον αέρα από την μύτη ;

Πείτε “Ποιός μπορεί να φουσκώσει την κοιλιά του,… από τη μύτη;”
Μπορείτε και να παρουσιάσετε τα πνευμόνια σαν ένα φυσερό ή μία τρόμπα ποδηλάτου – η κοιλιά τεντώνεται και τραβά τον αέρα μέσα στα πνευμόνια – η μύτη είναι η “μύτη” της τρόμπας.

Αυτή η αναπνοή ή τεχνική αναπνοής, ονομάζεται και διαφραγματική αναπνοή, χρησιμοποιείται απο την γιόγκα αλλά και σε πολεμικές τέχνες για χαλάρωση, όμως στην πραγματικότητα, είναι ο σωστός τρόπος αναπνοής που μας βοηθά να παίρνουμε όσο περισσότερο οξυγόνο έχουμε ανάγκη αλλά και να χαλαρώνουμε.

Ξεκινάμε από μια καλή εκπνοή

Μόνο με καλά αδειασμένα πνευμονάκια μπορούμε να τα γεμίσουμε σωστά. Άρα πρώτα πιέζουμε το “φυσερό” για να αδειάσει!

Τώρα τραβάμε προς τα έξω το “φυσερό”

Δηλαδή τραβάμε την κοιλιά προς τα έξω παίρνοντας αέρα από τη μύτη

Να και ένα πραγματικό φυσερό:

Βγάλτε τον αέρα από το στόμα, αργά

Η χαλάρωση έρχεται όταν, έχοντας γεμίσει τα πνευμόνια μας, βγάζουμε τον αέρα πολύ αργά. Σαν να στέλναμε ένα φιλάκι!

Αστείο ξεφούσκωμα

Ένα άλλο παιχνίδι που μπορείτε να συνεχίσετε μετά το “φούσκωμα του μπαλονιού” είναι να κρατήσετε μερικά δευτερόλεπτα όλο τον αέρα με κλειστό το στόμα και να τον αφήσετε δυνατά έξω!

Εξηγήστε πως οι τεράστιες φάλαινες των ωκεανών κρατάνε την αναπνοή τους κάτω απο το νερό και όταν βγαίνουν στην επιφάνεια φουσκώνουν τα “μάγουλά” τους και βγάζουν όλο τον αέρα έξω.

Τα δύο αυτά “κολπάκια” μαζί θα δώσουν στα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν να αναπνέουν σωστά, αλλά και να ξέρουν πώς μπορούν να χαλαρώσουν.

Πριν παίξετε αυτό το παιχνίδι μπορείτε να κινήσετε το ενδιαφέρον των παιδιών ρωτώντας τα “ποιός ξέρει αν έχει μια φάλαινα, μύτη; ”   και  “Αν, ναι, που βρίσκεται αυτή;”

Η απάντηση είναι – η μύτη της φάλαινας βρίσκεται στην πλάτη της – από εκεί βγαίνει ο αέρας!

Οι φάλαινες όπως και τα δελφίνια έχουν πνευμόνια – όπως και εμείς.

Τι να μην κάνετε

Σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτών των πειραμάτων να μην ανασηκώνονται οι ώμοι ούτε να φουσκώνει το στέρνο – οι επιστήμονες δηλώνουν ότι αυτές οι κινήσεις εμποδίζουν την σωστή διαστολή των πνευμόνων και του θώρακα.

Από τι ηλικία;

Τα “παιχνίδια” αυτά μπορείτε να τα παίξετε και με παιδιά απο 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία είναι και ιδιαίτερα περίεργα για το πως λειτουργεί το σώμα τους και για αυτό το λόγο αυτή η δραστηριότητα θα είναι αρκετά διασκεδαστική. Μην ξεχάσετε φυσικά να δείξετε εσείς πρώτα τί είναι αυτό που τους περιγράφετε για να μπορέσουν να σας μιμηθούν!

Αναπνέετε σωστά;

Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να ελέγξετε πόσο σωστός είναι ο τρόπος που αναπνέετε:http://www.breathing.com/tests.htm

Γιατί να αναπνέουμε καλά;

Το οξυγόνο μας κρατά στην ζωή. Δυναμώνει τους μύς μας, ξυπνά το μυαλό μας – άρα θέλουμε να παίρνουμε από τον αέρα όσο περισσότερο οξυγόνο μπορούμε σε κάθε αναπνοή – με προσοχή όμως, και με τον ρυθμό που μας δείχνει το σώμα μας.

Πάν μέτρον άριστον

Εξηγήστε στα παιδιά άνω των 5 ετών ότι μπορεί και να ζαλιστούμε εάν αναπνεύσουμε περισσότερο οξυγόνο από αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτό ονομάζεται υπερξυγόνωση – και μπορούμε να το πάθουμε εύκολα όταν φουσκώνουμε μπαλόνια, επειδή παίρνουμε περισσότερες αναπνοές από ότι είναι απαραίτητο!

Γιατί είναι καλό να έχουμε αίσθηση της αναπνοής μας;

Η αναπνοή μας μας δείχνει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Μας ειδοποιεί για το πως αισθανόμαστε, ενώ είναι το εργαλείο για να καταφέρουμε κάποια πράγματα:

Αν θέλουμε να καταφέρουμε να τρέξουμε γρήγορα ένα ολόκληρο γύρο, στο στάδιο του σχολείου, θα πρέπει να έχουμε στο νού μας να αναπνέουμε καλά & σωστά όχι μόνο ρηχά και γρήγορα.

Αν θέλουμε να συγκεντρωθούμε σε κάποια άσκηση στο σχολείο ή σε ένα τέστ, επίσης θα πρέπει να έχουμε στο νού μας, ότι από το άγχος μπορεί να μην αναπνέουμε βαθειά, και έτσι ο εγκέφαλός μας δεν θα έχει την τροφή που χρειάζεται. Μια καλή αναπνοή, θα μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε δυνάμεις!

Μερικά σχετικά βίντεο (στα αγγλικά!)

 

 

Καλή Χαλάρωση!

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: