Μερικοί βασικοί κανόνες ασφαλείας που είναι καλό να έχουμε εν γνώση μας !
Πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά όταν τρώνε (κίνδυνος πνιγμού) ή παίζουν – ακόμα και όταν είναι 6 ή 7 ή 8 ετών. Δεν είναι ασφαλές για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού να παίζουν μόνα τους σε παιδικές χαρές, χωρίς κάποιον να τα επιτηρεί.
Εάν ένα παιδί είναι κάτω των 3 ετών, μην το αφήσετε να φάει μικρά και στρογγυλά ή σκληρά τρόφιμα (αμύγδαλα ή φρούτα με την φλούδα τους π.χ.). Τα σταφύλια & τα ντοματάκια πρέπει να κόβονται στην μέση.
Διαβάστε τις προειδοποιήσεις που αναγράφονται στα παιχνίδια. Ψάξτε τα για μικρά κομμάτια που μπορεί να πνίξουν ένα παιδί σε περίπτωση που αυτό τα καταπιεί.
Βάζετε το μωρό σας για ύπνο πάντα ανάσκελα.
Αφαιρέστε τα μαλακά παιχνιδάκια από το κρεβατάκι του μωρού σας όταν κοιμάται.
Ελέγχετε τα πατώματα για μικρά αντικείμενα όπως τα κουμπιά, χάντρες, βόλους, νομίσματα, καρφίτσες και πέτρες.
Τοποθετήστε όλες τις πλαστικές σακούλες (κίνδυνος ασφυξίας) και τα φάρμακα και απορρυπαντικά, κάδους με νερό (σφουγγαρίστρες) σε σημείο που να μην μπορούν να τα φτάσουν τα μωρά/παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί ακόμα και σε έναν κουβά νερό.
Στερεώστε όλα τα ψηλά έπιπλα (π.χ. βιβλιοθήκες) με ειδικές λωρίδες στον τοίχο (έτσι ώστε σε περίπτωση σεισμού ή εάν προσπαθήσει να σκαρφαλώσει ένα παιδί επάνω τους, να μήν πέσουν).
Μωρά μέχρι και ενός έτους πρέπει να κάθονται σε καθισματάκι αυτοκινήτου το οποίο να κοιτάει προς την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει αερόσακο στο εμπρός κάθισμα πάντα να τοποθετείτε το καθισματάκι που κοιτάει στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, στο πίσω κάθισμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο μεγάλο διάστημα μπορεί ένα παιδί να κάθεται σε καθισματάκι αυτοκινήτου που κοιτάει προς τα πίσω (rearfacing,reboarder κλπ), τόσο μικρότερη είναι η θνησιμότητα κ περίπτωση τραυματισμού σε τροχαίο – επενδύστε σε κάθισμα που είναι εώς και 25 κιλά με κατεύθυνση προς τα πίσω.