Χρώμα και πάγος, ένα σίγουρα διασκεδαστικό “βρώμικο” παιχνίδι!
Θα χρειαστείτε
υγρή τέμπερα σε 3 χρώματα
παγοθήκες ή πλαστικά κυπελάκια ή οτιδήποτε άλλο έχει πιο φαρδύ στόμιο έτσι ώστε ο πάγος να βγαίνει
ένα κουτάλι, νερό & ένα μπώλ για να ανακατέψετε το νερό με το χρώμα
μερικές μπατονέττες για χερούλι στα παγάκια (για ζωγραφική με παγάκια)
λίγο αλάτι (για γλυπτική με παγάκια)
Για κάθε χρώμα χρησιμοποιήσαμε
μία κούπα νερό
μία κουταλιά της σούπας χρώμα
Εάν θέλετε τα παγάκια σας να φαίνονται διάφανα, ή λίγο χρωματισμένα χρησιμοποιήστε την διπλή αναλογία νερού.
Διαφημίσεις
Σε αυτή την αναλογία τα παγάκια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ζωγραφική. Για αυτό το λόγο τοποθετήσαμε πριν παγώσουν, από μια μπατονέτα σε κάθε παγάκι. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να κρατήσουν τα παγάκια χωρίς να παγώνουν τα δάχτυλά τους.
Μπορείτε και να φτιάξετε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι πάγου για βάση στην γλυπτική σας, γεμίζοντας ένα άδειο τετραπάκ κουτί χυμού & βάζοντάς το στην κατάψυξη.
Δείτε πως διασκέδασαν τα παιδιά και τι έκαναν με τα παγάκια – όπως βλέπετε κάποια εργαλεία μαγειρικής μπορεί να χρησιμεύσουν – και τελικώς, μετά την ζωγραφική να προχωρήσει το εγχείρημα σε μαγειρική!
Παγάκια που κολλάνε μεταξύ τους
Για να κολλήσουν τα κομμάτια πάγου μεταξύ τους θα χρειαστείτε λίγους κόκκους αλατιού. Επειδή ακριβώς θα χρειαστείτε πολύ λίγο, τοποθετήστε ελάχιστο αλάτι σε κάποιο μικρό πιατάκι, από όπου δεν θα μπορούν τα παιδιά να πάρουν πολύ με μιάς αλλά λίγο λίγο.
Όπου θέλετε να κολλήσετε ένα παγάκι, τοποθετήστε λίγο αλάτι και αμέσως κρατήστε το παγάκι που θέλετε να κολλήσετε στο σημείο αυτό και …. μετρήστε μέχρι το δέκα !
Φυσική: κατάσταση υλικών πήξη & τήξη
Εάν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα (8+) μπορείτε και να τους εξηγήσετε ότι το νερό, μπορούμε εύκολα να το δούμε σε 2 καταστάσεις ύλης – τήξη όταν είναι υγρό, πήξη όταν είναι παγωμένο. Στην κουζίνα, εάν βράσουμε το ίδιο το νερό που έλιωσε, γίνεται υδρατμός στον βρασμό.
Προσεχώς φωτογραφίες από χειμωνιάτικα “igloo” με γύψο!