Τα νέα του Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή. Δείτε εδώ τα νέα αυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.
Συνεδρίαση προσωρινού ΔΣ IBFAN Ελλάδας
Παρασκευή 14/ 09/ 2012
Παρευρισκόμενοι:
Α. Ενέργειες που πρέπει να γίνουν πριν την ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου:
Β. Ιδρυτική Γενική Συνέλευση IBFAN Ελλάδας.
Αποφασίστηκε και έκλεισε ως χώρος να γίνει το κτίριο ΕΔΟΘ, Προξένου Κορομηλά 51, Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012. Ώρα έναρξης 1030, λήξη το απόγευμα.
Προσκλήσεις θα λάβουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όλα τα έγκαιρα εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου (που έστειλαν αίτηση το αργότερο μέχρι 15 Νοεμβρίου 2012). Οι προσκλήσεις θα σταλούν το αργότερα έως 10 μέρες πριν την γενική συνέλευση. Οι λεπτομέρειες της ΓΣ θα κοινοποιηθούν προς το ευρύ κοινό μέσα από την ιστοσελίδα του συλλόγου και την ομάδα facebook.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ
Η πρώτη Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του κτιρίου ΕΔΟΘ Θεσσαλονίκης, Προξένου Κορομηλά 51, ώρα έναρξης 1030 το πρωί, λήξη το απόγευμα.
Παρακαλείστε όσοι ενδιαφέρεστε για την δράση στην βρεφική διατροφή στην Ελλάδα να εγγραφείτε ως μέλη του συλλόγου έως και δύο εβδομάδες πριν τη ΓΣ, ώστε να έχετε δικαίωμα παρουσίας στην Συνέλευση και στις εκλογές.
Η θεματολογία της ΓΣ θα αποσταλεί με email στα γραμμένα μέλη του συλλόγου.
Η διαδικασία εγγραφής μέλους περιγράφεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/ibfangr/
Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLCΠαιδίατρος – Διπλωματούχος Βασιλικού Κολλεγίου Παιδιατρικής Μεγάλης Βρετανίας, Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας, Συγγραφέας βιβλίων για γονείς, Diploma in Child Health, Royal College of Pediatrics and Child Health, UK Certificate in Breastfeeding Policy and Practice, International Institute of Child Health, University of London, Πρόεδρος προσωρινού ΔΣ Δικτύου Δράσης για την Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας, w
Επιτέλους ξεκινάνε οι εγγραφές μελών στον σύλλογο Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή IBFAN Ελλάδας. Παρακαλούμε για την ενεργοποίησή σας.
Τα μέλη που θα εγγραφούν έως αρχές Νοεμβρίου 2012 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην ιδρυτική πρώτη Γενική Συνέλευση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, που θα γίνει τον Νοέμβριο 2012 (μέσα Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ακριβής τόπος και χρόνος θα κοινοποιηθεί σύντομα).
Η συνδρομή των 30 ευρώ θα καλύπτει 2 έτη, τα έτη 2012 και 2013 για τα μέλη που θα εγγραφούν από σήμερα και στο εξής.
Καλή αρχή!
Για το πως στέλνετε αίτηση εγγραφής υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες εδώ: https://www.facebook.com/ibfangr/
Με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του «Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας» θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την δράση του. Πρόκειται για έναν Πανελλήνιο Σύλλογο που αποτελεί μη κερδοσκοπική μη κυβερνητική οργάνωση.
Το Δίκτυο υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς. Υιοθετούμε τις επτά αρχές του IBFAN (International Baby Food Action Network/ Διεθνές Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή):
Το δίκτυο συλλέγει επίσης καταγγελίες για παραβίαση του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος και αποστέλλονται στο διεθνές IBFAN, στην Εθνική Επιτροπή Θηλασμού και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.
Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.facebook.com/ibfangr/ όπου συλλέγουμε και υπογραφές για την προστασία του θηλασμού στη χώρα μας. Γίνετε μέλη του συλλόγου για να βοηθήσετε στην προστασία του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και στην καλύτερη δυνατή υγεία των παιδιών μας.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία και δημοσιοποίηση ερευνών σχετικά με το μητρικό θηλασμό, την βρεφική και παιδική διατροφή στην Ελλάδα.
Με εκτίμηση
Στέλιος Παπαβέντσης
Πρόεδρος προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου
Παιδικές τροφές μολυσμένες με μικρόβιο
Τον Απρίλιο του 2012 εντοπίστηκαν από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο παιδικές τροφές μολυσμένες με το βακτηρίδιο Σακαζάκι. Καλούνται οι γονείς που πιθανό να έχουν στην κατοχή τους τέτοιες τροφές να αποφύγουν τη χρήση τους και να τις επιστρέψουν στο χώρο από τον οποίον τις έχουν αγοράσει.
Το μικρόβιο Σακαζάκι είναι ένα εντεροβακτηρίδιο που έχει ανευρεθεί συχνά σε παιδικές και βρεφικές τροφές. Έχει υπολογιστεί ότι ανιχνεύεται σε κανούργια κλειστά κουτιά επεξεργασμένου βρεφικού γάλακτος σε σκόνη σε ποσοστό 15 – 20%. Έχει ενοχοποιηθεί ως αίτιο επιδημιών μηνιγγίτιδας, σηψαιμίας και γαστρεντερίτιδας κυρίως σε πρόωρα, νεογέννητα και μικρά βρέφη. Στις επιδημίες αυτές η θνητότητα και η νοσηρότητα των προσβεβλημένων παιδιών είναι μεγάλη. Περισσότερο κινδυνεύουν τα πρόωρα, τα πάσχοντα και τα ανοσοκατεσταλμένα βρέφη. Τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά προστατεύονται σημαντικά από δυνητικά παθογόνα βακτηρίδια του εντέρου όπως το εντεροβακτηρίδιο Σακαζάκι.
Οι τροφές όπου εντοπίστηκε το μικρόβιο στην Κύπρο έχουν την επωνυμία REMEDIA και είναι πιο συγκεκριμένα:
I. Πολύσπορα ΑΜΕΣΗ χυλό, για παιδιά από 6 μηνών
II. Φαγόπυρο ΑΜΕΣΗ χυλό, για παιδιά 4 μηνών
III. Βρώμη ΑΜΕΣΗ χυλό, για παιδιά από 5 μηνών
IV. Καλαμπόκι ΖΕΛΕ ΑΜΕΣΗ, χυλό, για παιδιά από 5 μηνών
V. Σταφυλοσάκχαρα, για παιδιά από τη γέννηση και έπειτα.
Ο θηλασμός στην Ελλάδα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ
H Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ απαρτίζεται από διεθνείς προσωπικότητες και ελέγχει τακτικά κάθε χώρα του κόσμου για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παιδιά. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει φέτος το 2011 την Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών.
Η Επιτροπή δέχεται σχετικές αναφορές από την κοινωνία των πολιτών και από μη κυβερνητικές οργανώσεις της κάθε χώρας, δέχεται τις κυβερνητικές αναφορές, συνεδριάζει επιλέγοντας να συζητήσει τα θέματα με συγκεκριμένες οργανώσεις που έδωσαν αναφορά και τέλος παράγει συστάσεις προς την εξεταζόμενη χώρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των παιδιών.
Ο μητρικός θηλασμός συνιστά δικαίωμα για κάθε μητέρα. Στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, ο μητρικός θηλασμός αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικό μέσο για να επιτύχει κάθε παιδί στον κόσμο το υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, επίπεδο που αναγνωρίζεται ως δικαίωμα του κάθε παιδιού. Επομένως θα λέγαμε ότι και για το παιδί ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα – και όχι «πολυτέλεια».
Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μπροστά στην Επιτροπή στην Γενεύη για την κατάσταση του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας, κατά την επίσημη συνεδρίασή της για την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2011. Η σχετική αναφορά είχε συνταχθεί από τον Σύλλογο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας «Γαλαξίας», σε συνεργασία με την Διεθνή Δράση για την Βρεφική Διατροφή (IBFAN) και με την ιστοσελίδα θηλασμού www.mitrikosthilasmos.com. Ήταν ιδιαίτερη η τιμή από το γεγονός ότι για πρώτη φορά και για οποιαδήποτε χώρα του κόσμου κλήθηκε να μιλήσει σε αυτήν την Επιτροπή εκπρόσωπος του IBFAN, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον που προκάλεσε στα μέλη της η αναφορά μας και βέβαια η τραγική κατάσταση με τον θηλασμό στην χώρα μας.
Πολιτεία και Σύστημα Υγείας έχουν υποχρέωση να δημιουργήσουν περιβάλλον που ενεργά προστατεύει, προωθεί και υποστηρίζει τον μητρικό θηλασμό. Oι γονείς χρειάζονται προστασία από την επιθετική προώθηση της κουλτούρας του μπιμπερό και της τεχνητής διατροφής. Αντ’ αυτού, στην χώρα μας η κατάσταση στην βρεφική διατροφή συνεχίζει να είναι τραγική. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων και των επιτόκων (89%) επιθυμούν να θηλάσουν και πράγματι ξεκινούν τον θηλασμό, πολύ γρήγορα τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά στους 3 μήνες πέφτουν στο 10%, στους 6 μήνες μόλις στο 0.8% ενώ στους 12 μήνες συνεχίζουν να θηλάζουν μόλις το 6%. Οι μητέρες και τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στην πορεία, αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον για τον θηλασμό, την κυρίαρχη κουλτούρα του μπιμπερό, που τους αφαιρεί το δικαίωμα στον θηλασμό με κάθε αφορμή.
Στην ομιλία μου περιέγραψα τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε με απαντήσεις για πάνω από 2300 μωρά στην χώρα μας, που δείχνουν ότι το πιο σημαντικό εμπόδιο για επιτυχή θηλασμό των παιδιών μας είναι η επιθετική και χωρίς κανέναν έλεγχο προώθηση βρεφικού ξένου γάλακτος στα μαιευτήρια, στο σύστημα υγείας και γενικότερα στον περίγυρο της μητέρας, προώθηση που αντιβαίνει τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος.
Καταδείξαμε ότι οι παραβιάσεις του Κώδικα είναι συστηματικές και πολυεπίπεδες. Σημαντικά προβλήματα ακόμα παρουσιάζονται και με την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην βρεφική διατροφή, με την υπέρμετρη ιατρικοποίηση του τοκετού στην χώρα μας, με τα απίστευτα ποσοστά καισαρικών τομών, με την έλλειψη Φιλικών προς τα Βρέφη Νοσοκομείων, με την έλλειψη Εθνικού Συντονιστή Θηλασμού και Εθνικής Καμπάνιας Προώθησης Θηλασμού, με την ανεπαρκή άδεια μητρότητας ιδιαίτερα όσον αφορά τον ιδιωτικό και ανεπίσημο τομέα απασχόλησης, με την μη χρησιμοποίηση από την πολιτεία των ειδικών στο μητρικό θηλασμό κα.
Στην ομιλία μου κατέληξα ότι η έκταση που έχει πάρει στην Ελλάδα η αφαίρεση του δικαιώματος της μητέρας να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές στη βρεφική διατροφή, μέσα από σωστή ενημέρωση, έχει εξελιχθεί σε ένα μείζον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο απαιτεί επείγουσα δράση από την πολιτεία. Συστηματική δράση σε κάθε κατεύθυνση ώστε να συγχρονιστούν τα διαφορετικά βήματα που απαιτούνται για να ξεπεραστούν τα πολλαπλά εμπόδια που επιβάλλονται στον μητρικό θηλασμό, στοχεύοντας παράλληλα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο σύστημα υγείας, στην κοινότητα και στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η τελική αξιολόγηση της χώρας μας γίνεται τον Νοέμβριο και οι συστάσεις της Επιτροπής θα προκύψουν μέχρι τέλος του χρόνου. Καλούμαστε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για καλύτερα πρώτα χρόνια για τα παιδιά μας να ακολουθήσουμε τις επιταγές εκσυγχρονισμού της χώρας μας στο θέμα της βρεφικής διατροφής που θα προκύψουν, να αναλάβουμε οργανωμένη δράση και να πιέσουμε την πολιτεία για γρήγορη, άμεση και πλήρη εφαρμογή τους.
Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος – Σύμβουλος Γαλουχίας 2011
To Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας – υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Το Δίκτυο υιοθετεί πλήρως τις Επτά Αρχές του International Baby Food Action Network – IBFAN, οι οποίες είναι:
Θα αναρτούμε εδώ ως update όλα τα νέα του Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική Διατροφή!
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.facebook.com/ibfangr/
Διαφημίσεις (5)