Το «Πολιτιστικό Πάρκο» καλεί μικρούς και μεγάλους στη Βιωματική Δραστηριότητα «Τότε που οι μύλοι..άλεθαν» που διοργανώνει εκτάκτως την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 11.00 π.μ. το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας.
«Τότε που οι μύλοι..άλεθαν», Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 11πμ
Δείτε το κατάξανθο σιτάρι και κριθάρι στους βιολογικούς σιτοβολώνες καθώς και το λυγερόκορμο καλαμπόκι, να μεγαλώνουν υπομονετικά, να δένουν και να ομορφαίνουν μέρα με την ημέρα, περιμένοντας μικρούς και μεγάλους που θα τα μελετήσουν και θα λάβουν γνώση για το πώς οι άνθρωποι τα καλλιεργούσαν κάποτε με μόχθο, αφού ήταν για χιλιάδες χρόνια τα κύρια στοιχεία της διατροφής τους. Μετά τον κοπιαστικό θερισμό με ”δρεπάνια” και ”λελέκια”, πρέπει όλοι να παροτρύνουμε τα αλογάκια να αλωνίσουν, γυρίζοντας γύρω γύρω μέχρι να “πέσει” ο καρπός ολόφρεσκος, ενώ ο άνεμος θα μας βοηθήσει να “λιχνίσουμε” και έτσι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το πολύτιμο σιτάρι. Μα να! Η μεγάλη στιγμή ήρθε και το τρεχούμενο νερό πέφτει ήδη από ψηλά πάνω στην ολοστρόγγυλη ”φτερωτή” ενός εντυπωσιακού α υ θ ε ν τ ι κ ο ύ ν ε ρ ό μ υ λ ο υ! Έτσι, δίνει κίνηση στη μία από τις δύο μεγάλες βαριές φρεσκοακονισμένες μυλόπετρες, που περιμένουν το “γέννημα” να το αλέσουν για να βγει το τόσο χρήσιμο για τη διατροφή μας αλεύρι.
Μικροί και μεγάλοι, εκστατικοί μπροστά στην αστείρευτη εφευρετικότητα του ανθρώπου μα και στην απαραίτητη επικουρία και δύναμη του νερού, μαθαίνουν τα πάντα για τη λειτουργία, την ιστορία και τον πολιτισμικό χαρακτήρα των παραδοσιακών νερόμυλων.
Όμως κι εμείς δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια! Θα γυρίσουμε με κόπο τους οικιακούς πέτρινους ”χερόμυλους”, θα νιώσουμε τον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων και θα αλέσουμε τα αγνά δημητριακά και με αυτόν τον τρόπο. Με προσμονή βλέπουμε σιγά σιγά τα μικρά αυτά σποράκια να μετατρέπονται σε αφράτο αλεύρι. Αλεύρι, το οποίο έχοντας τα μανίκια σηκωμένα, θα ζυμώσουμε για να φτιάξουμε ψωμί! Μέχρι να ζυμωθεί το ψωμί, ο μεγάλος π α ρ α δ ο σ ι α κ ό ς ξ υ λ ό φ ο υ ρ ν ο ς έχει “φάει” τα ξύλα κι έχει “κάψει” όσο πρέπει για να το ψήσει. Μόλις βγει ζεστό ζεστό, όλοι όσοι δούλεψαν, δικαιούνται ένα κομμάτι από τον κόπο τους…
Το δημοφιλέστατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τότε που οι μύλοι ..άλεθαν”, εντάσσεται στα Διεθνώς Αναγνωρισμένα και Βραβευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και με μεγάλη επιτυχία το “Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας”, το οποίο εδρεύει εντός του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ”, με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προστασίας και Ανάδειξης Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Αγαθών “ΤΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ”, πρόγραμμα που επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 25.000 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα καθώς και φοιτητές Πανεπιστημίων από όλον τον κόσμο. Τα σπανιότατα μουσειακά εκθέματα ζ ω ν τ α ν ε ύ ο υ ν στα χέρια μικρών και μεγάλων, που μπορούν να εργαστούν με αυτά και να μεταφερθούν σε άλλες εποχές. Μοναδική βέβαια εμπειρία για όλους ο αρχοντικός πέτρινος νερόμυλος, που λειτουργεί με την απαραίτητη συνεργασία του ορμητικού νερού και αλέθει ακούραστα το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι.
Οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες.
Στην ιστοσελίδα του “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ” www.politistikoparko.gr, έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του “Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας” και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση.
Σημ. 1: Το ”Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας” όπως και το ”ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ” δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι’ αυτά σε όλη του την έκταση.
Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες κ.λ.π.) καθώς επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές.
16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο. Τηλ. (0030) 22990 – 47999 / 67999 / 67770, wellcome[at]politistikoparko.gr, www.politistikoparko.gr
Διαφημίσεις (5)