Τι είναι & πότε έγινε για πρώτη φορά;
Η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας είναι μια διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται τα ωράρια άλλης γυναίκας, η οποία συνήθως είναι ανώνυμη.
Αυτή η διαδικασία είναι κατάλληλη για γυναίκες που δεν προχωρούν σε εγκυμοσύνη με τα δικά τους ωάρια για διάφορους λόγους, όπως η προχωρημένη ηλικία, η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ή γενετικές διαταραχές που μπορούν να μεταδοθούν στα παιδιά τους.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας περιλαμβάνει μια διαδικασία παρόμοια με την παραδοσιακή εξωσωματική γονιμοποίηση:
Ένα από τα κύρια οφέλη της χρήσης ωαρίων δότη για εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα για γυναίκες που είναι μεγαλύτερες ή έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη γονιμότητά τους. Τα ωάρια δωρητών μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή της μετάδοσης ορισμένων γενετικών παθήσεων που μπορεί να φέρει η προβλεπόμενη μητέρα.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση ωαρίων δότη είναι προσωπική απόφαση και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Υπάρχουν επίσης ηθικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως τα συναισθήματα των προβλεπόμενων γονέων και τα δικαιώματα της δότριας των ωαρίων.
Συνολικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δωρητών είναι μια βιώσιμη επιλογή για υπογόνιμα ζευγάρια και άτομα που και θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.
Εάν σκέφτεστε αυτήν την επιλογή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο ειδικό γονιμότητας που μπορεί να σας παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια δότριας εισήχθη για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έκτοτε έχει γίνει μια κοινή και ευρέως αποδεκτή επιλογή θεραπείας γονιμότητας. Η πρώτη επιτυχημένη εγκυμοσύνη με χρήση ωαρίων δότη αναφέρθηκε στην Αυστραλία το 1983 και από τότε, χιλιάδες μωρά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την Εταιρεία για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγική Τεχνολογία (SART), μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 10.000 μωρά γεννήθηκαν χρησιμοποιώντας ωάρια δωρητών το 2019. Σε όλο τον κόσμο, ο ακριβής αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια δωρητή είναι δύσκολος για να προσδιοριστεί, αλλά υπολογίζεται ότι είναι σε εκατοντάδες χιλιάδες.
Η χρήση ωαρίων δότη στην εξωσωματική γονιμοποίηση έχει επιτρέψει σε πολλά άτομα και ζευγάρια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους να αποκτήσουν βιολογικό παιδί. Έχει γίνει μια σημαντική και αποτελεσματική επιλογή στον τομέα της θεραπείας γονιμότητας, βοηθώντας στην αντιμετώπιση μιας σειράς ζητημάτων υπογονιμότητας και παρέχοντας ελπίδα σε όσες αγωνίζονται να συλλάβουν.
Είναι πιθανό μια μικρή ποσότητα DNA από τη μητέρα που φέρει ένα έμβρυο δότη να μεταφερθεί στο μωρό μέσω του πλακούντα. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως μητρικός μικροχιμαιρισμός και προκαλείται από τη μεταφορά μητρικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του DNA, στο αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ο μητρικός μικροχιμαιρισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει τεκμηριωθεί τόσο σε κυήσεις με φυσική όσο και σε εγκυμοσύνες με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν ωάρια δότη. Ωστόσο, η ποσότητα του μητρικού DNA που μεταφέρεται είναι συνήθως πολύ μικρή και δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία ή την ανάπτυξη του μωρού.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση ωαρίων δότη στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας γονιμότητας και η μικρή ποσότητα μητρικού DNA που μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί ανησυχία. Η υγεία και η ευημερία του μωρού που γεννήθηκε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης με ωάρια δωρητών είναι γενικά συγκρίσιμη με εκείνη των μωρών που γεννήθηκαν μέσω φυσικής σύλληψης ή παραδοσιακής εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Ναι φυσικά! Μπορείτε να διαβάσετε τις απαντήσεις τους, σε ερωτήματα που τους κάναμε, εδώ:
Ναι! Στα φόρουμ μας μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτά θέματα συζητήσεων
Photo by Nadezhda Moryak
Διαφημίσεις (5)