➔ ParentsCafe.gr

2019 Επιστολή Γονέων Ειδικής Αγωγής

Άλλαξε κάτι μετά την κινητοποίηση των γονέων και την συνάντησή τους με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ.Παναγιωτίδη, το 2017;

Δύο χρόνια μετά

Δύο χρόνια μετά την πρώτη εκδήλωση των γονέων της Ειδικής Αγωγής στην Αθήνα και την συνάντηση αυτών στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κο.Παναγιωτίδη (σύμβουλο του Πρωθυπουργού), η ομάδα γονέων με τίτλο “Παρέμβαση για την ειδική αγωγή”  δημοσιεύει μια νέα επιστολή, με παραλήπτη τον ίδιο & τον Πρωθυπουργό.

Διαφημίσεις

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση των γονεων μετά την συνάντηση στο Μαξίμου το 2017 https://parents.org.gr/2017/01/28/goneis-eidikis-agogis-vinteo-anakinosis-281/

Τι άλλαξε;

Δύο χρόνια μετά, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα όπως βλέπουμε από το παρακάτω κείμενο, αντιθέτως απλά μειώνεται ο προυπολογισμός για την ειδική αγωγή κατά 40%! Δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ενασχόληση με το θέμα έτσι ώστε να επιλυθούν τα πιο βασικά αιτήματα των γονέων της ειδικής αγωγής:

Η επιτροπή που κατόπιν πιέσεων των συλλόγων γονέων, είχε επισήμως συσταθεί μετά από ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ, δίνοντας μια αισιοδοξία στους γονείς σε σχέση με τις προθέσεις όλων, συνεδρίασε κάποιες φορές & μετά από κάποιες παραιτήσεις μελών, δεν ξανασυνεδρίασε, ενώ δεν έχουν δημοσιευτεί τα πρακτικά.
Έρχόμαστε λοιπόν στο 2019  χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως πρόοδος στους στόχους που ο ίδιος ο ΕΟΠΠΥ είχε δώσει το 2017:

“Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, προς όφελος όλων των Πολιτών. Ο ΕΟΠΥΥ θα διασφαλίσει με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό των ιδιαίτερων αναγκών αυτής της ειδικής ομάδας πληθυσμού, την καθολική κάλυψη και ποιοτική φροντίδα των δικαιούχων.”

Ως απάντηση σε αυτό το κείμενο του 2017 , έρχεται φέτος απλώς η μείωση του προυπολογισμού: Από το 2015 όπου διατέθηκαν σύμφωνα με τον ΕΟΠΠΥ 105 εκατ. ευρώ, ο προυπολογισμός για το 2019 εγκρίνει μόνο 65 εκατ. κάτι που συνιστά σε μείωση 40% !

Ήδη όλοι οι γονείς  παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής, συμπληρώνουν με δικά τους χρήματα τις θεραπείες, μιας και όσες δικαιολογεί το κράτος, ή δεν αρκούν ή απορρίπτονται από τους επαγγελματίες ως ανεπαρκείς από πλευράς αποζημίωσης του ΕΟΠΥ ή χρονικής διαρκείας, κάτι που συμβαίνει φυσικά και σε άλλες ιατρικές παθήσεις.

Στην περίπτωση αυτή όμως, έχουμε ασθενείς ανήλικους ή μη ικανούς να έχουν την δύναμη της φωνής τους, κάτι το οποίο δεν θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και θα συνεχίσει να υπάρχει δυστυχώς για πολλά χρόνια, πέραν κιόλας από τα όρια ζωής των ίδιων των γονιών που τώρα μάχονται για αυτές τις παροχές που το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη ρυθμίσει.

Οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν για αυτούς είναι οι γονείς τους.

Ο χειρισμός του θέματος από τους υπευθύνους επιδεικνύει αξεπέραστη αδιαφορία για τις ανάγκες μικρών & μεγάλων παιδιών όπως και ενηλίκων των οποίων θα έπρεπε να είναι προστάτης.

Το νέο κείμενο (2019) των γονέων της Παρέμβασης για την ειδική αγωγή:

“Θέση της ομάδας μας για τις τελευταίες εξελίξεις

Αθήνα 11/02/2019

Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υγείας να “νοικοκυρέψει τον χώρο της ειδικής αγωγής” , με λύπη αλλά και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Ειδικότερα:
• Θεωρούμε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησής είναι η δραστική μείωση του κονδυλίου της ειδικής αγωγής και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί.

• Ο νέος ΕΚΠΥ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΦΕΚ 2315/Β/19.6.2018) που συντάχθηκε τόσο βιαστικά και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο βάση της απόφασης του υπουργείου Υγείας ισχύει μετά από πολλές παρατασεις και αναμονές από την 1η Νοεμβρίου 2018. Ακόμη και σήμερα υπάρχει ασαφές νομικό πλαίσιο και υπαλλήλοι του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν σαφείς οδηγίες και ερμηνεύουν τον νόμο κατά την κρίσης τους. Ο παραλογισμός ξεκινά από το ίδιο το περιεχόμενο του νέου ΕΚΠΥ που μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους. Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες.

• Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είναι άξιον απορίας πως δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική βούληση να περαιωθεί το ζήτημα αυτό που θα είναι και το κλειδί ελέγχου της δαπάνης. Με την ασάφεια που επικρατεί λόγω του νέου ΕΚΠΥ αλλά αλλά και με την προσμονή της ΗΣ οι γονείς από 01 Φεβρουαρίου έχουν μπει σε νέα περιπέτεια προσκόμισης της νεας γνωμάτευσης αρ.εγγράφου ΔΒ3Β/Φ11/οικ.1647/15-01-2019.
Σε ένα ηλεκτρονικό συστημα που ακόμη δεν είναι έτοιμο, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να το “εκβιασεί” (σύστημα e-ΔΑΠΥ) με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τους γιατρούς να μην καταφερνουν να μπουν στην πλατφόρμα και τους γονείς σε αναμονή.
Παίρνοντας την πολυπόθητη νέα γνωμάτευση από τους πιστοποιημένους γιατρούς του Εοπυυ στα χέρια τους οι γονείς, θα πρεπει να πηγαίνουν για έγκριση στους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών στον ΕΟΠΥΥ στην αρμόδια περιφερειακή διευθύνση που ανήκουν. Από εκεί θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο καθώς και την πρότυπη γνωμάτευση θα την προωθούν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από όπου και θα ελέγχονται πανελλαδικά από ειδική ελεγκτική επιτροπή.
Από μια επιτροπή που δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύστασή της ούτε το επιστημονικό της υπόβαθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι οτι αντί να απλουστευθεί η διαδικαδία προστέθηκε ένα ακόμη ενδιαμέσο στάδιο αναμονής και καθυστέρησης. Μεγαλώνουμε την γραφειοκρατία με ακόμη ένα γρανάζι.

• Τέλος το θέμα των voucher που επίμονα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία εκδίκασης στο ΣτΕ όπου προσέφυγαν οι θεραπευτές. Το μέτρο αυτό αναμφίβολα είναι το «όχημά» σας για την μείωση του κονδυλίου. Οι εισφορές όμως που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους και είναι ένας ακόμη τρόπος αποθάρυνσης των οικογενειών να συνεχίσουν το έργο τους.

Όλοι εμείς οι γονείς αισθανόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που μας βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα. Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι γονείς έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.
Άλλωστε το αποδιδόμενο ποσό από την πολιτεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές θεραπείες των παιδιών μας.

Η Ομάδα Συντονισμού

Γεροδημου Γιωτα, 6936111694 / 2102530910 [email protected]
Μαρία Παπαδοπουλου, 693 102 4849 / 2104319166, [email protected]
Δήμητρα Κοκκίνου, 6944 254887 / 2102317537, [email protected]

Τέλος επιστολής.”

Δείτε όλα τα άρθρα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή

https://parents.org.gr/tag/eidiki-agogi/

Επιστολή άλλων συλλογικοτήτων που σχετίζεται με την περικοπή 40%

“Καλαμάτα 12/2/2019

Προς:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΌΨΗ: Γρ. Υπουργού Υγείας

ΑΦΟΡΑ: “ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΜΟΥ & ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΕΙΡΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ”

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Από τον Δεκέμβριο του 2016, οι οικογένειες, που τα παιδιά μας χρήζουν θεραπειών ειδικής αγωγής, βιώνουμε μεγάλη ανασφάλεια και ταλαιπωρία. Όλα ξεκίνησαν, όταν μάθαμε για την απαίτηση του ΕΟΠΥΥ προς τους θεραπευτές των παιδιών μας να υπογράψουν συμβάσεις με τον οργανισμό με ουσιαστικά παντελώς άγνωστους όρους! Και αφού πέρασε ένα περιπετειώδες διάστημα αντιδράσεων, επιστολών, συναντήσεων συνεντεύξεων κλπ, και αφού μείναμε οι γονείς απλήρωτοι για τις θεραπείες των παιδιών μας επί μήνες, και αφού πολλοί από μας αναγκάστηκαν ακόμη και να διακόψουν θεραπείες, με αποτελέσματα επώδυνα έως καταστροφικά για τα παιδιά μας και αφού συστάθηκε διεπιστημονική επιτροπή να διερευνήσει και να αποφανθεί, και αφού η μια παράταση διαδεχόταν την άλλη, … όλα εξακολουθούσαν να είναι στον αέρα για μας…

Από τον Ιούλιο του 2018, ξεκίνησε μια νέα σειρά από συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ), με νέα παραρτήματα, εγκυκλίους και καινούριες παρατάσεις, που συνδυάστηκαν με έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ενώ οι οδηγίες που μας μεταφέρονταν (και μας μεταφέρονται ενίοτε) από τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ ήταν ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πρωτοφανές χάος με προφανείς συνέπειες για τους γονείς και την ήδη διαταραγμένη ψυχολογία τους.

Και ερχόμαστε στο παρόν, όπου οι γνωματεύσεις από 1/2/2019, με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για μια σειρά από θεραπείες, όπως: λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.α. θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω επί τούτου υπάρχουσας (?) ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ωστόσο, το σύστημα δεν είναι έτοιμο ακόμη για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για το λόγο αυτό, για αυτό και προκειμένου να χορηγηθεί στους δικαιούχους η νέα γνωμάτευση, οι γιατροί που δεν μπορούν να εισέλθουν στο αναμενόμενο μηχανογραφημένο “σύστημα”, θα πρέπει να “κατεβάσουν” το “Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών” και να το συμπληρώσουν χειρόγραφα, ώστε να δρομολογηθεί η αποζημίωση των θεραπειών. Στη συνέχεια, οι δικαιούχοι θα παίρνουν το χειρόγραφο από τον θεράποντα ιατρό και θα το καταθέτουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΠΥ της περιοχής τους. Από κει και πέρα, κάθε γνωμάτευση θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσία, ώστε να εγκρίνεται από τους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών. Πρόκειται στην ουσία για μια πολυδαίδαλη και χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, με μεγάλη λίστα αναμονής, αφού όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να την υποστούν, πολλοί δε και κάθε τέσσερις μήνες(!), η οποία μέχρι να ολοκληρωθεί θα προκαλεί το χάσιμο πολύτιμου θεραπευτικού χρόνου…

Επιπροσθέτως, έχει υπάρξει μείωση του προϋπολογισμού στην ειδική αγωγή, περίπου 40%, χωρίς όμως η μείωση αυτή να συνάδει και με τα πορίσματα αντίστοιχης επιστημονικής μελέτης, που να αποδεικνύει τις πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες του πληθυσμού που χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης. Λαμβάνει χώρα, δηλαδή, η εκτέλεση ενός “κλειστού” προϋπολογισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ΑμεΑ (ή μη) παιδιών μας, που δυστυχώς, βαίνουν αυξανόμενες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των θεραπειών ανά άτομο και την απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης από τον νέο ΕΚΠΥ σοβαρών διαταραχών.

Όλα αυτά εξελίσσονται, χωρίς παράλληλα κανένας να γνωρίζει, τι θα γίνει με τις συμβάσεις των θεραπευτών και το θέμα των voucher, εφόσον οι τελευταίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, προκειμένου να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Διότι η απόφαση του Υπουργείου στη μεταμνημονιακή Ελλάδα να περικόψει αυθαίρετα 40% από το κόστος της ειδικής αγωγής, ορίζοντας ως πλαφόν τα 65 εκατομμύρια ευρώ, απειλεί να αφήσει απλήρωτους τους συμβεβληθέντες θεραπευτές, εφόσον ξεπεραστεί! Και τα παιδιά μας πού βρίσκονται μέσα σε όλα αυτά; Απλά στον αέρα! Με το θεραπευτή τους (τον οποίο μετά από πολύ κόπο και αναζήτηση ανακαλύψαμε ως επαρκή για τις ιδιαιτερότητες του παιδιού μας) να μας ενημερώνει ότι (δικαίως) δε θα υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ μια σύμβαση με εξευτελιστικούς γι’ αυτόν όρους. Και μ’ εμάς να πρέπει ή να πληρώνουμε τις θεραπείες από την τσέπη μας ή να υποστούμε μια περιπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αναμονής και γραφειοκρατίας, που ακόμη και μετά από αυτή δεν ξέρουμε “αν” θα πληρωθούμε και “πότε”, ούτε αν θα υπάρξουν θεραπευτές που θα αποδεχθούν τις νέες συμβάσεις. Βιώνοντας όλα αυτά, γεννιούνται εύλογα τα κάτωθι ερωτήματα και αιτούμαστε ενώπιόν σας την αμεσότερη δυνατή αρμόδια απάντησή τους:

1. Ποιες είναι οι ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των εξαιρετικά μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας, όταν μάλιστα σε πολλά από αυτά (π.χ. με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού) και μόνο η τυχόν αναγκαστική αλλαγή θεραπευτή, μπορεί να καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της θεραπείας τους, καθώς, σ’ αυτά τα παιδιά το χτίσιμο σχέσης με τον θεραπευτή τους και η δημιουργία μιας θεραπευτικής “ρουτίνας είναι το Α και το Ω για την ισορροπία τους; (…Σημειωτέο ότι και για άλλα, η μη συνέχιση των θεραπειών τους συνιστά κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους! όπως. παιδιά με σύνδρομο “RETT”…) .

2. Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε αυθαίρετη μείωση της δαπάνης στην ειδική αγωγή, όταν οι ανάγκες στον εν λόγω χώρο βαίνουν αυξανόμενες;

3. Γιατί δεν δρομολογήθηκε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να αποδεικνύει τις πραγματικές και διαπιστωμένες ανάγκες του πληθυσμού που χρήζει ειδικής αγωγής, οπότε, με βάση αυτή να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός που την αφορά;

4. Γιατί ο προϋπολογισμός στην ειδική αγωγή προβλέφθηκε νομοθετικά να είναι “κλειστός”;

5. Γιατί με βάση τα “clawback” και “rebate” οι θεραπευτές των παιδιών μας κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;

6. Γιατί οι οικογένειες παιδιών με διαταραχές, μαθησιακά προβλήματα και αναπηρίες να ανησυχούμε, να αγωνιούμε, να μένουμε επί μήνες απλήρωτοι για τις δαπάνες θεραπειών ή χωρίς θεραπείες και πως θεωρείται ότι πρέπει να είναι ανεκτό να βλέπουμε τα παιδιά μας να παλινδρομούν, κινδυνεύοντας να χάσουν όσα με κόπο έχουν κατακτήσει;

7. Γιατί, άραγε, αντί να είμαστε επικεντρωμένοι στις θεραπείες των παιδιών μας να ασχολούμαστε με εγκυκλίους, παραρτήματα παρατάσεις, εγκρίσεις, ελεγκτές, πλαφόν,voucher, clawback και rebate;

Κύριε Υπουργέ,
τα παιδιά μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, δεν είναι νούμερα που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό σας. Είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, που δικαιούνται ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης και η κυβέρνηση σας που ισχυρίζεται ότι μια απ’ τις προτεραιότητές της είναι η προάσπιση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και η στήριξη των ΑμεΑ, οφείλει να σταθεί δίπλα μας και όχι απέναντί μας

Την επιστολή συνυπογράφουν:

1. ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης, Σύλλογος Γονέων και Παιδιών για παιδιά και ενήλικες με Αυτισμό και Asperger
2. “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη”
3. Μ.Κ.Ο. Μελέτη-Απασχόληση-Συμβουλευτική
4. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με ΔΑΦ και νοητική αναπηρία “Ευτοπία” Ν. Πέλλας
5. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λιμεναριών Θάσου
6. Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό νομού Δράμας “Αλκυόνη”
7. Μεριμνα Ατόμων με Αυτισμό Μαμα Βέροια Ημαθίας
8. Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας
9. ΜΑΝΑ Κοιν.Σ.Επ.-Σύλλογος ΑμεΑ
10. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Εκπαιδευτηρίων Ραφήνας
11. “αβάλη” Φορέας στήριξης οικογενειών με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού
12. Φάσμα Σωματείο Γονέων Παιδιών με Αυτισμό και Asperger Κορινθίας

 

Τέλος επιστολής”

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: