2,5 χλμ Περίπατου και 5 χλμ Αγώνας δρόμου, στην Φιλοθέη!
Worldwide Endomarch Movement
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, υποστηριχτές της κίνησης κατά της Ενδομητρίωσης, κινητοποιούνται! Ως μήνας ενημέρωσης της Ενδομητρίωσης ορίστηκε ο Μάρτιος ενώ το χρώμα της πάθησης το κίτρινο.
Σκοπός των λεγόμενων «Endomarchers» είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την Ενδομητρίωση. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγώνες δρόμου και πορείες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα η καμπάνια «ενδυναμώνεται» με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών για να αναδειχθεί το πρόβλημα και να προωθηθεί επικοινωνιακά η στήριξή του αγώνα κατά της Ενδομητρίωσης.
Το Worldwide Endomarch προσκάλεσε λοιπόν τον πλανήτη να συμμετέχει στην κοινή αυτή προσπάθεια ορίζοντας έναν Επικεφαλής ανά χώρα.
Το σλόγκαν της καμπάνιας του ENDOMARCH WORLDWIDE είναι: “ITS TIME TO END THE SILENCE!” Το Endomarch Worldwide τονίζει: “Οι γυναίκες θα πρέπει να πάψουν επιτέλους να σιωπούν και να ντρέπονται. Ήρθε η ώρα να μιλήσουν ανοιχτά για τη Γυναικεία Υγεία και τις Γυναικολογικές Παθήσεις!”
Το κοινό του Endomarch περιλαμβάνει γυναίκες νεαρής και μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν ή μη από την ασθένεια, άνδρες ευαισθητοποιημένους για την Ενδομητρίωση και γενικότερα την υγεία των γυναικών, γενικό κοινό και δρομείς και αθλητές που λαμβάνουν μέρος στην πορεία και στους αγώνες δρόμου.
Σήμερα στο Κίνημα Endomarch συμμετέχουν πάνω από 50 χώρες, όπως Αγγλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδά, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μεξικό, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Νότια Ιρλανδία, Ουγγαρία, Παναμάς, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Πουέρτο Ρίκο, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τζαμάικα, Τουρκία, Φιλανδία, Φιλιππίνες, Χιλή… κ.α.
Πως ξεκίνησε το Παγκόσμιο κίνημα του Endomarch:
Το Πανεπιστήμιο του Stanford και ο καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου, Δρ. Camran Nezhat, FACOG, FACS, ξεκίνησαν το 2014 από την Ουάσινγκτον ένα παγκόσμιο «κίνημα» ευαισθητοποίησης του κόσμου, το οποίο πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.
Ο Δρ. Nezhat και η ομάδα του έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες αφιερώσει το έργο τους στην υγεία των γυναικών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών ο ίδιος γνώρισε γυναίκες, που έχουν υποφέρει σωματικά και ψυχολογικά λόγω της Ενδομητρίωσης. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την ανάγκη της κοινωνίας, ανέλαβε να αναπτύξει τεχνολογίες διάγνωσης και αντιμετώπισης της Ενδομητρίωσης και να ενημερώσει τον κόσμο γι’ αυτή την «αόρατη» επιδημία, ώστε εκατομμύρια γυναίκες και νεαρά κορίτσια να έχουν τη δυνατότητα διάγνωσης, ποιοτικής ιατρικής αντιμετώπισης και θεραπείας στο μέλλον.
Τι είναι η Ενδομητρίωση;
Ενδομητρίωση ορίζεται η παρουσία και εμφύτευση ενδομητρικού ιστού σε θέσεις εκτός από τη φυσιολογική που είναι το εσωτερικό της μήτρας (ή ενδομήτριο). Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών).
Δυστυχώς είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση στη διάγνωσή της, με μέσο όρο περίπου έξι χρόνια, από την έναρξη των συμπτωμάτων, ως την κατάλληλη θεραπεία. Για παράδειγμα όταν η ενδομητρίωση προσβάλλει νεαρές γυναίκες στην εφηβεία τα συμπτώματα ενίοτε παραβλέπονται από τον παιδίατρο ή τον γυναικολόγο αφού χαρακτηρίζονται “φυσιολογικά”.
Η διάγνωση της ενδομητρίωσης γίνεται συνήθως έγκαιρα αν η ασθενής απευθυνθεί σε εξειδικευμένους γυναικολόγους με εμπειρία των ηπιότερων αλλά και σοβαρότερων μορφών ενδομητρίωσης. Συχνά, οι ηπιότερες μορφές της νόσου ανευρίσκονται τυχαία κατά τη διερεύνησης υπογονιμότητας σε διαγνωστική λαπαροσκόπηση ή σε υπερηχογράφημα τυχαίου ελέγχου.
Τι δημιουργεί την Ενδομητρίωση και τα αποτελέσματά της
Η Ενδομητρίωση προκαλείται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός που υπό κανονικές συνθήκες περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, βρεθεί εκτός αυτής – πιο συχνά στην κοιλιά, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στους συνδέσμους που περιβάλλουν τη μήτρα, στην περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού, στην ουροδόχο κύστη, στο έντερο, στον τράχηλο της μήτρας και σε πολλά άλλα σημεία και όργανα του γυναικείου οργανισμού.
Αυτός ο μετατοπισμένος ιστός έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραμορφώσεις στη φυσιολογική ανατομία των οργάνων και βλάβες που ανταποκρίνονται στην έμμηνο κύκλο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον ιστός της επενδύσεως της μήτρας: κάθε μήνα ο ιστός αναπτύσσεται, διασπάται και αποβάλλεται. Φυσιολογικά η εν λόγω διαδικασία ολοκληρώνεται μέσω της ροής του αίματος της περιόδου και την έξοδο από τον οργανισμό από τον κόλπο, όμως στην περίπτωση της Ενδομητρίωσης το αίμα δεν μπορεί να βρει φυσιολογική διέξοδο. Έτσι έχουμε την πρόκληση εσωτερικής αιμορραγίας και φλεγμονών, που συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς πόνους, υπογονιμότητα, σχηματισμό ουλώδους ιστού, συμφύσεις και εντερικά προβλήματα.
Η Ενδομητρίωση είναι πολύ επικίνδυνη για τη μήτρα, τις ωοθήκες και τις γυναικείες σάλπιγγες. Εκτιμάται ότι το 40% των γυναικών οι οποίες έχουν διαγνωστεί με Ενδομητρίωση παρουσιάζουν παράλληλα προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι μία στις τρεις γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας πάσχει από ενδομητρίωση.
Τα συμπτώματα της Ενδομητρίωσης
Τα κυριότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:
α) Πυελικός Πόνος.
Πρόκειται για πόνο σε διάφορες θέσεις χαμηλά στη λεκάνη με συνήθως πρόσφατη έναρξη (6 μήνες) ή επιδείνωση προϋπάρχοντος πόνου (που σε γενικές γραμμές ήταν ανεκτός και σταθερής έντασης.) Ο πόνος της ενδομητρίωσης συχνά περιγράφεται και ως αφόρητος.
Τα πιο συνήθη είδη είναι: πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια), πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής (δυσπαρεύνια), μόνιμος πόνος στη λεκάνη (χρόνιος πυελικός) και συνδυασμός των παραπάνω. Τέλος ο πόνος μπορεί να έχει και εντοπισμένα συμπτώματα αναλόγως το όργανο που έχει προσβληθεί όπως π.χ. πόνος κατά την ούρηση με η χωρίς αίμα στα ούρα (ενδομητρίωση ουροδόχου κύστεως) ή πόνος κατά την κένωση με ή χωρίς αίμα στα κόπρανα (ενδομητρίωση παχέος εντέρου).
β) Υπογονιμότητα.
Συνήθως λόγω βλάβης στις σάλπιγγες ή και τις ωοθήκες αλλά και λόγω άλλων πιο σύνθετων μηχανισμών.
γ) Διαταραχή του κύκλου (συνήθως λόγω ενδομητρίωσης των ωοθηκών).
δ) συνδυασμός των α β και γ.
Πηγή : http://www.endomarch.gr/
Πληροφορίες για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο Endomarch :
http://www.endomarch.gr/guidelines.php
Πατήστε στο χάρτη για να τον δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος:
Διαφημίσεις (5)