Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν απο χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια. (απο 2 ετών)
Ανακυκλώστε χαρτί μαζί και δείξτε στα παιδιά σας τι μπορούν να φτιάξουν απο χαρτί που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια.
Θα χρειαστείτε:
Σκίστε τα χαρτιά σε όσο πιο μικρά κομματάκια μπορείτε και μαζέψτε τα σε ένα μπώλ ή κουτί.
Σε ένα άλλο μπωλ βάλτε μια κουταλιά της σούπας άσπρη κόλλα (απο μαγαζί με χρώματα – κρυσταλλιζέ, 3 ευρώ το κιλό περίπου) και ανακατέψτε την σταδιακά με νερό – περίπου ένα λίτρο, ρίξτε όλα τα χαρτιά μέσα στο υγρό και αφήστε τα να μουλιάσουν (γύρω στα 5 -10 λεπτά).
Οσο περισσότερη κόλλα βάλετε, τόσο πιο «πλαστικό» και «αδιάβροχο» χαρακτήρα θα έχουν τα αντικείμενα που θα φτιάξετε.
Όσο λιγότερη κόλλα, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να τα βάψετε με τέμπερες μιας και το χαρτί θα είναι πιο απορροφητικό.
Αναλόγως τι χαρτιά χρησιμοποιήσετε, ο χαρτοπολτός που θα δημιουργηθεί θα έχει γκρί ή άσπρο χρώμα. Προσθέτοντας λίγο μεταξόχαρτο (το χρώμα του ξεβάφει στο νερό) ή τέμπερα μπορείτε να δώσετε όποια απόχρωση θέλετε στο μίγμα και να φτιάξετε διάφορα χρώματα χαρτοπολτού.
Τώρα θα χρειαστείτε το μίξερ. Βάζετε μια – δύο χούφτες από το μίγμα, με αρκετό υγρό (νερού-κόλλας) και χρώμα αν θέλετε. Μόλις περάσετε αυτό το μείγμα τοποθετήστε το σε νέο μπώλ – και συνεχίστε με τις επόμενες χούφτες – καλύτερα μην ανακατέψετε με μιάς όλο το μείγμα.
Όταν έχετε περάσει από το μίξερ όλα τα χαρτιά, είσαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το χαρτοπολτό σας.
Στίψτε τον χαρτοπολτό ελαφρά έτσι ώστε να φύγει το πολύ νερό. Τώρα μπορείτε να τον πλάσετε, ανάλογα με το πόσο πολτοποιήσατε το μείγμα, σαν πλαστελίνη !
Σε αυτό το στάδιο αφήστε τα παιδιά να παίξουν με την υφή αυτού του μείγματος!
Όταν στεγνώσει θα σκληρύνει διατηρώντας το σχήμα που θα του έχετε δώσει. Είτε αυτό είναι μία μπάλα, ένα κεφάλι για μία κούκλα είτε ακόμα και ένα μπώλ ή ένα βραχιόλι.
Για να φτιάξετε μπώλ θα τοποθετήσετε μία γεναία δόση χαρτοπολτού επάνω σε όλη την επιφάνεια ενός μπώλ ή πιάτου (αφού το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη έτσι ώστε να μην κολλήσει επάνω στο πιάτο).
Ότι και αν φτιάξετε, θα σας βοηθήσει μια σίτα ή ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος – πιέζοντας τον πολτό πάνω της θα απομακρυνθεί το νερό πιο εύκολα και θα μπορέσετε να φτιάξετε πιο εύκολα επίπεδα σχήματα ή χαρτόνι.
Έτσι θα φαίνεται εάν πατήσετε το μείγμα και ισιώσει. Απομακρύνετε μετά τα βρεγμένα πανιά και τοποθετήστε επάνω σε νέες στεγνές εφημερίδες ή σχάρα, για να φύγει η υγρασία με τον πιο γρήγορο τρόπο.
Εάν θέλετε να φτιάξετε χαρτόνι ίσιο, τότε μήν πλάσετε τον χαρτοπολτό – απλώστε τον σε μια σίτα πατήστε με δύναμη να φύγει όλο το νερό και να συμπυκνωθούν οι ίνες του χαρτιού και αφήστε να στεγνώσει εντελώς πριν το ακουμπήσετε ξανά.
Ο χαρτοπολτός στεγνώνει αρκετά αργά – μέχρι λοιπόν οι κατασκευές σας να στεγνώσουν εντελώς, θα είναι εύθραυστες. Για αυτό το λόγο φροντίστε να τις τοποθετήσετε σε ασφαλές μέρος μέχρι να στεγνώσουν αρκετά. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι απο μία εβδομάδα εώς και τρείς ανάλογως το πάχος του χαρτοπολτού.
Για να επισπεύσετε το στέγνωμα, απλώς τοποθετήστε τις κατασκευές στο φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία, για μια ώρα και αφήστε μερικές μέρες να φύγει η υγρασία πολύ καλά.
Ότι και αν φτιάξετε, όταν έχει στεγνώσει καλά, θα μπορέσετε να το κόψετε με ψαλίδι ή κοπίδι και να το βάψετε με νερομπογιές ή τέμπερες. Αφού αυτές στεγνώσουν, μία στρώση διαφανές βερνικιού σε σπρέι, θα δώσει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα!
Καλή επιτυχία!
Διαφημίσεις (5)