Πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά και την έκθεση ζωγραφικής που θα παρουσιάσει στην Art Athina η Γραμμή σύνδεσμος, όπως και για τα περίπτερα που θα στηθούν το Σάββατο 17 Μαίου σε δύο κεντρικά σημεία της Αθήνας.
Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική «Γραμμή-Σύνδεσμος» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε) συμμετέχει ενεργά στον εορτασμό της 17ης Μαΐου με τις δραστηριότητες που έχει οργανώσει θέλοντας να προβάλλει το παραπάνω μήνυμα.
Το Σάββατο 17 Μαΐου, από τις 9:30 πμ έως τις 16:00 μμ, η Διεπιστημονική ομάδα της Γραμμής-Σύνδεσμος θα βρίσκεται σε δύο κεντρικά σημεία της Αθήνας, ενημερώνοντας άμεσα όλους τους ενδιαφερομένους για τη λειτουργία της Γραμμής-Σύνδεσμος, μοιράζοντας ενημερωτικά έντυπα και αναμνηστικά δώρα, κονκάρδες, στυλό, μπαλόνια…
Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν δύο ενημερωτικά περίπτερα στον πεζόδρομο της Κοραή, κοντά στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ, και στον Πεζόδρομο της Σκουφά, έξω από το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Κοάν, Σκουφά 64, από τις 10:00 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ.
Επίσης, η «Γραμμή-Σύνδεσμος» θα συμμετάσχει στη μεγάλη καλλιτεχνική έκθεση “Art Athina” (www.art-athina.gr) με ζωγραφιές παιδιών που φιλοξενούνται σε ή υποστηρίζονται από δομές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε με θέμα «ζωγραφίζω κάτι που με κάνει χαρούμενο/η», καθώς και με ενημερωτικό υλικό της λειτουργίας της και της λειτουργίας των άλλων δομών της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε, από 23-25 Μαίου 2008, στον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO, Κηφισίας 39, στο Μαρούσι.
Στις 14 Μαΐου 2008, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, Ακαδημίας 23 (τηλ: 210 3618036) με θέμα:
«17η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοήθειας για Παιδιά.
Γραμμή-Σύνδεσμος 801 801 1177»
Θα μιλήσουν:
Η Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), η ένωση που παρακολουθεί την ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών ενημέρωσης και επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο, γιορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου την ανάπτυξη μιας ανά τον κόσμο «κοινωνίας της πληροφόρησης». Η Παγκόσμια Ένωση Τηλεπικοινωνιών και ο οργανισμός Child Helpline International (CHI) αναγνωρίζοντας το ρόλο των γραμμών βοήθειας για παιδιά και εφήβους στην προαγωγή των δικαιωμάτων τους και
της ψυχοκοινωνικής τους υγείας ανακηρύσσουν φέτος την συγκεκριμένη ημέρα σε παγκόσμια ημέρα γραμμών βοήθειας για παιδιά.
Στις 17 Μαΐου τα παιδιά σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο ή τους υπολογιστές τους, για να πάρουν βοήθεια για κάποιο πρόβλημα που τα απασχολεί ή για να μιλήσουν με κάποιον.
Η Τηλεφωνική Συμβουλευτική «Γραμμή-Σύνδεσμος» για την ψυχοκοινωνική υγεία του παιδιού και του εφήβου απαντά στον αριθμό 801 801 1177 και άρχισε να λειτουργεί στις 6 Ιουνίου 2005 υπό την επιστημονική ευθύνη του κ. Ιωάννη Τσιάντη, Αν. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, και με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Πρόκειται για την πρώτη συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή στην Ελλάδα, που λειτουργεί με επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Από τις 7 Νοεμβρίου 2007, η «Γραμμή-Σύνδεσμος», λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006» με συγχρηματοδότηση κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και κατά 20% από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στις 21 Μαρτίου 2008 εκχωρήθηκε στη «Γραμμή-Σύνδεσμο» ο κοινός ευρωπαϊκός αριθμός 116111 από την Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).
Ο συγκεκριμένος αριθμός θα λειτουργήσει στα πλαίσια ευρωπαϊκής προσπάθειας, την οποία συντονίζει το CHI, για παροχή βοήθειας σε παιδιά και εφήβους που έχουν ανάγκη να μιλήσουν για κάποιο πρόβλημα που τα απασχολεί.
Στην Τηλεφωνική Γραμμή εργάζονται παιδοψυχίατροι, κλινικοί ψυχολόγοι, επισκέπτες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι απαντούν απευθείας στην κλήση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες.
Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επαγγελματίες υγείας και γενικότερα σε οποιοδήποτε χρειάζεται συμβουλή ή υποστήριξη σε θέματα που αφορούν στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
Λειτουργεί σε πανελλαδική εμβέλεια, καθημερινές, 9.30 π.μ-8.30 μ.μ και το Σάββατο 9.30 π.μ-2.00 μ.μ, με χρέωση μία αστική μονάδα.
Οι δραστηριότητες της Γραμμής διευρύνονται διαρκώς. Υπάρχει συστηματική συνεργασία με σχολεία, και επιδιώκεται η συνέχισή της, ενώ σχεδιάζεται η άμεση λειτουργία ιστοσελίδας που θα απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους για τη λήψη βοήθειας μέσω του διαδικτύου. Υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν με επιπλέον πόρους οι αυξανόμενες δραστηριότητες της Γραμμής-Σύνδεσμος.
Από την περίπου τριετή έως τώρα λειτουργία της:
– 72% των κλήσεων έγιναν από γονείς,
– 12% από τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους,
– 12% από το ευρύτερο συγγενικό και κοινωνικό περιβάλλον, και
– 4% από εκπαιδευτικούς
Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα των ενδιαφερομένων που κάλεσαν στη Γραμμή:
– 40% των κλήσεων αφορά σε θέματα σχετικά με τον «γονεϊκό ρόλο», πώς δηλαδή οι γονείς να χειριστούν συμπεριφορές των παιδιών τους στην καθημερινότητα,
– 18% των κλήσεων αφορά σε ερωτήματα για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων,
– 13% των κλήσεων αφορά σε θέματα σχέσεων των παιδιών και των εφήβων με τους γονείς τους και τους συνομηλίκους τους,
– 5% αφορά σε αναπτυξιακές δυσκολίες,
– 5% αφορά σε θέματα σχετικά με το διαζύγιο,
– 4% αφορά σε μαθησιακές δυσκολίες,
– 4% αφορά σε θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα, και
– 11% άλλο/διάφορα
Περισσότερες πληροφορίες:
Το βιβλίο της Γραμμής Σύνδεσμος 801 801 1177 με θέμα «Πως να μιλήσετε σε ένα παιδί για …»
Συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Ενημέρωσης Γονέων (parents.org.gr) με την «Γραμμή-Σύνδεσμος 801-801-1177» της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Διαφημίσεις (5)