➔ ParentsCafe.gr

Συνέδριο νέων με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Συνεντεύξης εφήβων με θέμα το ίντερνετ;

 

Αποτελέσματα ερωτηματολογίου νέων 11-17 ετών

Τέσσερις νέοι μιλούν για τη εμπειρία τους στο πρώτο διεθνές συνέδριο νέων με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο – δελτίο τύπου απο τον Ελληνικό Κόμβο Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο (www.saferinternet.gr)

Διαφημίσεις

764 νέοι 11-17 ετών συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίων νέων με θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο «International Youth Advisory Congress » που υλοποιήθηκε στο Λονδίνο μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα:

  • Μόνο 10% νοιώθουν ότι η φωνή τους ακούγεται για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στους εικονικούς κόσμους ενώ 34% νοιώθουν ότι δεν τους δίνονται αρκετές ευκαιρίες για να εκφραστούν.
  • Σχεδόν το 40% ομολογεί ότι σπάνια μιλάει με τους γονείς του για το τι κάνει στο Διαδίκτυο, καθώς οι γονείς δε φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτές τις ασχολίες των παιδιών τους.
  • 73% λένε ότι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο οποτεδήποτε θέλουν χωρίς κανέναν περιορισμό.
  • 9% λένε ότι έγιναν στόχος παιδόφιλων μέσω chat room, email ή social networking site.
  • 44% έχουν συναντήσει στο Διαδίκτυο εικόνες ή περιεχόμενο που θεωρούν ότι είναι ακατάλληλο για την ηλικία τους.
  • 57% λένε ότι θα ήταν “χαμένοι χωρίς το Διαδίκτυο”.

Με αυτά τα δεδομένα 150 νέοι από 19 χώρες και 6 ηπείρους συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο.

Εκ μέρους της Ελλάδας συμμετείχαν οι Μάγδα Τσούτη, Άννα Χαραλαμπίδη, Βίκη Καϊσίδου και Σπύρος Ρούμπας, μαθητές Β και Γ λυκείου, και πρέσβεις του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet.gr στο συνέδριο αυτό. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τους 4 μαθητές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ελληνικός Κόμβος σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.

Μια από τις σημαντικότερες διαπιστώσεις των παιδιών ήταν ότι η φωνή τους δεν εισακούεται από τους ενήλικες. Υψώνουν λοιπόν κραυγή βοήθειας και απαιτούν από τις κυβερνήσεις:

  • Να εντάξουν την εκπαίδευση των παιδιών στην ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο στο σχολικό πρόγραμμα.
  • Να ενισχύσουν τη δραστηριοποίηση των τοπικών και εθνικών συμβουλίων νέων.
  • Να ασκήσουν επιρροή στα ΜΜΕ ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο σε εκπομπές και δημοσιεύματα με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για τα ζητήματα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.
  • Να υπάρξει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο μεταξύ των αστυνομικών αρχών.
  • Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των εταιριών για την προστασία των νέων καθώς ο ανταγωνισμός μπορεί να οδηγεί μεν σε καλύτερα προϊόντα αλλά, εάν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δεν δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και δεν εργαστούν συλλογικά με την εκπαίδευση, τους νέους και τα ΜΜΕ, τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά
  • Τέλος πρότειναν την εφαρμογή συστήματος καταγγελιών μέσα από την ενσωμάτωση ειδικού «κουμπιού/εικονιδίου» που θα υπάρχει σε κάθε οθόνη και το οποίο θα ενεργοποιούν τα παιδιά όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή προσβάλλονται.
  • Ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης, πρότειναν να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, μέσα από workshops, δηλαδή μαθητικές ομάδες όπου τα παιδιά θα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το Διαδίκτυο στην πράξη. Πρότειναν δε την αμφίδρομη εκπαίδευση από νέους προς νέους.

Οι προτάσεις των νέων που έλαβαν μέρος στο συνέδριο θα τύχουν επεξεργασίας και θα κατατεθούν στον ΟΗΕ με σκοπό να ενσωματωθούν στη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού το 2009.

Στη σημερινή συνέντευξη παρέστησαν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και της παιδικής προστασίας και σχολίασαν τις παρουσιάσεις των παιδιών. Συγκεκριμένα:
Ο κύριος Γρηγόρης Καλομοίρης- αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ δήλωσε:

«Παρατηρείται αδικαιολόγητος εφησυχασμός από γονείς και Πολιτεία στο θέμα της δραστηριοποίησης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες. Η ΟΛΜΕ μεταξύ άλλων προτείνει την καθιέρωση της πρόσβασης των μαθητών σε ιστοσελίδες από ασφαλείς παρόχους (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου και δεσμεύεται να προωθήσει τις προτάσεις των παιδιών στο Υπουργείο Παιδείας.»

Ο καθ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας & Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας πρόσθεσε: «15.000 έφηβοι κινδυνεύουν στο μέλλον να κάνουν κατάχρηση του Διαδικτύου. Ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου, ο Συνήγορος του Παιδιού, ή Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συνεργαστούν για να καταγράψουν τους κινδύνους και τις ασφαλιστικές δικλείδες και να ζητήσουν στη συνέχεια τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας.»

Η Κα Άλκηστις Μπλάουτ, Δ/ντρια Marketing & Συλλογής Πόρων Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κατάθεσε το δικό της σχολιασμό: «Η UNICEF κάνει έρευνες, εντοπίζει τα προβλήματα από την επαφή των νέων με το Διαδίκτυο και αναπτύσσει πρωτοβουλίες με προεξάρχουσα την διάδοση της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.»

Τέλος, η Δρ. Άρτεμις Τσίτσικα, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β Παιδιατρική Κλινική Παν. Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού είπε τα εξής: «1% των παιδιών στην Ελλάδα έχουν ήδη εθιστεί στη χρήση του Διαδικτύου και 13% παρουσιάζουν συμπτώματα που θα οδηγήσουν στον εθισμό. Στη ΜΕΥ παρακολουθούνται ήδη 40 παιδιά με τέτοια συμπτώματα.

Παράγων πρόληψης θεωρείται η ενασχόληση των παιδιών με το Διαδίκτυο στο σχολείο. Σημαντική είναι η συμβολή των συνομήλικων στην εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση. Προσοχή: Το παιδί που μένει ήσυχο στο δωμάτιό του δε σημαίνει ότι είναι και καλά. Η παιδίατροι όπως δίνουν συμβουλές στους γονείς για τα εμβόλια πρέπει να δίνουν συμβουλές και για τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.»

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με:
Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, κα Σταυρούλα Παπαβασιλείου
Ελληνικός Κόμβος Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο
Τηλ. 210 8033400, 6948 729493, 694 2710198

Email: info(at)saferinternet.gr – vsam(at)saferinternet.gr / URL : www.saferinternet.gr

 

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: