➔ ParentsCafe.gr

Νευροπλαστικότητα

Ο εγκέφαλός μας και αλλάζει και προσαρμόζεται!

Τι είναι η νευροπλαστικότητα;

Η νευροπλαστικότητα είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε νέες εμπειρίες, μάθηση και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αναδιοργανώνει τον εαυτό του δημιουργώντας νέες νευρικές συνδέσεις και δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.

Διαφημίσεις

Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν σε μεγάλο βαθμό στατικός και αμετάβλητος μετά από ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο, όμως η έρευνα έχει δείξει ότι ο εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα αρκετά προσαρμόσιμος και ικανός να αλλάζει.

Αυτή η ικανότητα για αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρώνες, οι κύτταρα που απαρτίζουν τον εγκέφαλο, είναι ικανοί να τροποποιούν τις συνδέσεις τους μεταξύ τους ανταποκρινόμενοι σε νέες πληροφορίες και εμπειρίες.
Η νευροπλαστικότητα είναι μια θεμελιώδης διεργασία που βρίσκεται πίσω από πολλές πτυχές της μάθησης, της μνήμης, του αισθητηριακού και κινητικού ελέγχου, της αναγνώρισης των προσώπων, της γλώσσας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Η νευροπλαστικότητα μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, καθώς οι θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να επηρεάσουν τη διαμόρφωση νέων νευρικών συνδέσεων και δρόμων στον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές στη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό ειδικά και για τους γονείς;

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει.  Δεν είναι αμετάβλητος ο τρόπος που λειτουργεί και αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μπορούν να καταφέρουν μεγάλες αλλαγές, εάν έχουν και την κατάλληλη υποστήριξη, οπότε οι δυσκολίες  που πιθανώς αντιμετωπίζει ένα παιδί ή μία/ένας έφηβη/-ος, μπορούν επίσης να διαμορφωθούν σε μεγάλο βαθμό.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδα στο ότι τα πράγματα δεν είναι υποχρεωτικό να μένουν στάσιμα, αλλά και στο ότι αξίζει η προσπάθεια για μικρές σταδιακές αλλαγές που στο μέλλον ίσως μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Υπάρχει κάποιο παράδειγμα;

Ναι. Επειδή υπάρχει επιστημονικά επιβεβαιωμένη τεχνική,

[που δεν είναι η μόνη, καθώς και ο διαλογισμός έχει επιβεβαιωθεί ότι “αλλάζει” τον εγκέφαλο (δείτε το συναρπαστικό βιβλίο bestseller Emotional life of our Brain του καθηγητή Richard Davidson που βασίζεται σε έρευνες 20 ετών, μεταξύ άλλων και με fMRI/λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας) ]

δημιουργήσαμε το άρθρο για το Tapping.

Mπορείτε να διαβάσετε μεταξύ άλλων και για την πολύ απλή μέθοδο του tapping (EFT) που στα Ελληνικά ονομάζεται και τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης, η οποία απλά βασίζεται στην θεωρία ότι ο εγκέφαλός μας με κάποια απλά σωματικά ερεθίσματα (ελαφριά χτυπηματάκια) σε κάποια σημεία, μπορεί να διαμορφώσει διαφορετικά την συναισθηματική & σωματική μας κατάσταση.

Στο άρθρο θα βρείτε αναφορές σε πολλαπλές κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα ακόμα και μιας τόσο μικρής παρέμβασης, όπως και τίτλους βιβλίων που αναφέρονται σε αυτές τις τεχνικές, ειδικά για παιδιά.

Photo credit:Lakshmiraman Oza / Pixabay

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: