➔ ParentsCafe.gr

Ανάποδα παιδικά καθίσματα (οδηγία AAP)

Νέα οδηγία της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, συνιστά ανάποδα καθίσματα όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα!

Το κείμενο της οδηγίας  (30/8/2018)

“Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όλα τα νεογνά να βρίσκονται σε καθισματάκι που κοιτά ανάποδα/προς τα πίσω ξεκινώντας από την πρώτη διαδρομή από το μαιευτήριο προς το σπίτι. Όλα τα βρέφη ή μικρά παιδιά θα είναι καλό να βρίσκονται σε ανάποδα καθίσματα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα αυτό γίνεται, μέχρι να φτάσουν το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος ή ύψος του κατασκευαστή του καθίσματος.”

Διαφημίσεις

Η παλαιότερη οδηγία ήθελε τα παιδιά να κάθονται ανάποδα/προς τα πίσω εώς τα 2 και μετά να κάθονται προς τα μπρος στα συνηθισμένα μεγαλύτερα καθίσματα. Αυτός όμως πλέον δεν θεωρείται πια ο ασφαλέστερος τρόπος:

Ο Δρ. Χόφμαν, πρόεδρος της επιτροπής της ΑΑΠ που αφορά Τραυματισμούς, Βία και προστασία από Δηλητηριασμούς, που συνέταξε την ανακοίνωση εξηγεί:

“(Oι γονείς) χαίρονται την στιγμή που το παιδί τους γυρνά το κάθισμα από τα πίσω/ανάποδα, προς τα μπρος. Εμείς όμως θέλουμε οι γονείς να εξισορροπήσουν κατάλληλα αυτή τους την προσμονή και να την αλλοιώσουν. Ευτυχώς οι κατασκευαστές έχουν πλέον διαθέσει στην αγορά μοντέλα που επιτρέπουν το κάθισμα να μένει ανάποδα εώς και τα +25 κιλά κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν πλέον μετά τα 2 έτη σε αυτή τη θέση.

Το καλύτερο είναι να κρατήσετε το παιδί σας να κοιτά προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτός είναι (ακόμα και μετά τα 2 έτη) ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς.

“The AAP recommends that all infants ride rear-facing starting with their first ride home from the hospital. All infants and toddlers should ride in a rear-facing seats, as long as possible, until they reach the highest weight or height allowed by their car safety seat manufacturer.”

Πηγή: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-updates-recommendations-on-car-seats-for-children.aspx

https://www.huffingtonpost.com/entry/rear-facing-car-seat-safety_us_5b8936b0e4b0cf7b0034d637

Η ανωτερώτητα των ανάποδων καθισμάτων στο θέμα της ασφάλειας είναι γνωστή εδώ και χρόνια:

Η γνώση για το ότι τα ανάποδα παιδικά καθίσματα είναι η καλύτερη επιλογή ακόμα και μέχρι την σχολική ηλικία υπάρχει εδώ και πάνω από δέκα έτη και αυτό οφείλεται σε έρευνες που έχουν γίνει σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου τα ανάποδα καθίσματα χρησιμοποιούνται σε παιδιά αυτών των ηλικιών, εδώ και πολλά χρόνια.

Γιατί τελικά είναι καλύτερο το ανάποδο παιδικό κάθισμα;

Η θεωρία, οι έρευνες, αλλά και η πράξη (μέσω crash test), σημειώνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων με αυτοκίνητο, αυτό που επιβαρύνεται στο σώμα του παιδιού είναι ο αυχένας και το κεφάλι, εξαιτίας της ορμής με την οποία αυτό τραβιέται σε μια σύγκρουση μακριά από το σώμα του παιδιού, το οποίο είναι δεμένο στο κάθισμα που κοιτά προς τα εμπρός.

Το ανάποδο παιδικό κάθισμα, διασφαλίζει ότι η ορμή μιας μετωπικής σύγκρουσης, θα σπρώξει όλο το σώμα του παιδιού απλώς πάνω στην πλάτη του παιδικού καθίσματος, προστατεύοντας έτσι όλο το σώμα και τον αυχένα/κεφάλι, με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Σχετικό βίντεο (δεν έχει ήχο):

 Θέμα χρόνου να δοθεί και από άλλες εταιρείες τέτοια οδηγία

Είναι πολύ θετικό ότι επιτέλους δόθηκε οδηγία από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, για το ότι τα ανάποδα παιδικά καθίσματα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς παιδιών, όχι μόνο μέχρι την ηλικία των 2 ετών αλλά όσο το επιτρέπει ο κατασκευαστής του καθίσματος.

Πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσουν τέτοιες οδηγίες και από άλλες χώρες ενώ ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα σύντομα.

Τα περισσότερα καταστήματα έχουν ελάχιστες επιλογές ανάποδων καθισμάτων, ή είναι εξαιρετικά ακριβές – κάτι που δεν ισχύει στο εξωτερικό, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερη γκάμα καθισμάτων που βλέπουν προς τα πίσω, ενώ υπάρχουν απευθείας καθίσματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από 6 μηνών εώς 4-5 ετών (25 κιλά), έτσι ώστε ο γονέας να χρειαστεί όσο το δυνατόν λιγότερα καθίσματα.

Τι γράφει η οδηγία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής ;

Η ΑΑΠ (Aap) σημειώνει ότι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς ενός παιδιού είναι να κοιτάει ανάποδα, προς τα πίσω, για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό γίνεται και το επιτρέπει ο κατασκευαστής του καθίσματος που έχετε.

Δηλαδή, ανακοινώνει ότι είναι καλύτερο να κοιτάει το κάθισμα του παιδιού προς τα πίσω, από ότι να το γυρνούν οι γονείς σε μικρή ηλικία (πχ και από 2 ετών) προς τα μπρος.

Τι ισχύει τώρα;

Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα καθίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο, για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών ή 12 κιλών+ κοιτούν προς τα εμπρός.

Η ΑΑΠ αυτό που λέει εμμέσως είναι ότι πλέον, αυτός ΔΕΝ είναι πια ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς!

Αντίθετα ο ασφαλέστερος είναι να κοιτά ανάποδα και για πολύ μεγαλύτερη ηλικία από ότι απλώς τα 2 έτη.

Πόσο μεγαλύτερη ηλικία;

Εάν βρείτε, εάν διαθέτετε ή θα αγοράσετε παιδικό κάθισμα που να κοιτά προς τα πίσω, θα είναι καλό να αφήσετε το παιδί σας να κάθετε ανάποδα μέχρι να συμπληρώσει αυτό το βάρος και για όσο μεγαλύτερο διάστημα το επιτρέπει ο κατασκευαστής:

Συνήθως τα ανάποδα παιδικά καθίσματα που υπάρχουν στο εξωτερικό επιτρέπουν βάρος εώς 25 κιλά – τα παιδιά συνήθως φτάνουν σε αυτό το βάρος μέχρι την ηλικία 5-7 ετών.

Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Child_safety_seat

Τι ισχύει βάση  Κ.Ο.Κ

Ο Κ.Ο.Κ., : «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ».

Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους»

Πόσα καθίσματα θα χρειαστούν τελικώς;

Θα χρειαστεί ένα κάθισμα για την βρεφική ηλικία 0 (0 εώς 6 μηνών), ένα δεύτερο για 6 μηνών εώς ιδανικά εώς 6-7 ετών (εώς 25 κιλά)  ή κάποιο που να καλύπτει από 0 κιλά εώς και 25 κιλά & ένα για την ηλικία 7 εώς 12 ετών (ή εώς 1,35μ ύψος).

Μετάφραση/επιμέλεια: Μ.Στυλιανάκη

Δεν επιτρέπεται χρήση ή αναδημοσίευση του κειμένου του άρθρου χωρίς άδεια & χωρίς πηγή!
. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: