Δραστηριότητες της Μέριμνας – Εταιρεία για την στήριξη και φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστεια και στο θάνατο.
H Μέριμνα ιδρύθηκε το 1995 από εννέα έμπειρους επιστήμονες από το χώρο της υγείας. Τα ιδρυτικά μέλη της, έχοντας διαμορφώσει τη φιλοσοφία και τις αρχές της εταιρίας, συνεργάζονται διεπιστημονικά και προσφέρουν εθελοντικό έργο για την υλοποίηση των τριών βασικών στόχων της Μέριμνας που περιλαμβάνουν:
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Από το Σεπτέμβριο του 1998 ιδρύθηκε και λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της ΜΕΡΙΜΝΑΣ που παρέχει ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας ή την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχολεία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας που αντιμετωπίζουν κρίση εξαιτίας πένθους ή θανάτου μαθητή ή καθηγητή.
Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 18.00 μ.μ. στην οδό Τιμολέοντος Βάσσου 16, Πλατεία Μαβίλη, στα τηλέφωνα 210 646 3622 και 210 646 3367.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ:
Από την ίδρυση της εταιρίας έχουν υλοποιηθεί οι ακόλουθες δραστηριότητες στους εξής τρεις τομείς:
1. Ευαισθητοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας
α. 1996, Σεπτέμβριος: Συμπόσιο με θέμα “Το Πένθος στη Ζωή μας”. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν διεθνούς κύρους επιστήμονες και τα πρακτικά του συμποσίου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις της ΜΕΡΙΜΝΑΣ.
β. 1997, Μάιος: Διάλεξη του Dr. Robert Neimeyer με θέμα “Η απόδοση νοήματος στην εμπειρία της απώλειας”.
γ. 1998, Νοέμβριος, Συμπόσιο με θέμα “Όταν η Χρόνια Αρρώστια και ο Θάνατος Αγγίζουν τη Σχολική Ζωή”, με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με στελέχη της ΜΕΡΙΜΝΑΣ στo πλαίσιo Έργου με τίτλο “Ευαισθητοποίηση και κατάρτιση επαγγελματιών παιδείας και υγείας στην υποστήριξη παιδιών που αντιμετωπίζουν αρρώστια ή/και θάνατο στη ζωή τους” (ΕΠΕΑΕΚ-Ενέργεια 1.1.ζ.2) που χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
δ. 1998, 1999: Ημερίδες και σεμινάρια στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Άργος, Χαλκίδα, Πάρο, Ιωάννινα, Καβάλα και Λιβαδειά. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σ’ αυτές τις εκδηλώσεις περιελάμβαναν:
2. Εξειδικευμένη Κατάρτιση επαγγελματιών υγείας και παιδείας
Η ΜΕΡΙΜΝΑ έχει ήδη προσφέρει τα ακόλουθα προγράμματα κατάρτισης:
α. 1996-1997: “Ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο” (250 ώρες) με συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
β. 1997: “Ανακουφιστική φροντίδα παιδιών στο τελικό στάδιο της ζωής τους και στήριξη των οικογενειών τους” (60 ώρες) με συμμετοχή παιδιάτρων, νοσηλευτών και ψυχολόγων.
γ. 1999: “Ψυχολογική στήριξη παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο”. Το πρόγραμμα αυτό, που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με στελέχη της ΜΕΡΙΜΝΑΣ, παρακολούθησαν τρεις ομάδες ειδικών από όλη την Ελλάδα: εκπαιδευτικοί (100 ώρες), επαγγελματίες υγείας (100 ώρες) και επαγγελματίες ψυχικής υγείας (150 ώρες).
3. Συνεργασίες με ελληνικούς και ξένους φορείς
Στην Ελλάδα: Η Μέριμνα συνεργάζεται με άλλα 9 ελληνικά σωματεία που ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών με ιδιαίτερες ανάγκες. Κάτω από τον τίτλο “Μαζί για το Παιδί”, αυτά τα σωματεία έχουν οργανώσει από κοινού σειρά καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων.
Στο εξωτερικό: Η Μέριμνα συνεργάζεται στενά με αντίστοιχα Συμβουλευτικά Κέντρα της Αγγλίας, “Winston’s Wish”, του Καναδά, “Bereaved Families of Ontario” και των Ηνωμένων Πολιτειών, “The Dougy Center”.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Μέριμνας www.merimna.org.gr
Διαφημίσεις (5)