Δώστε το παράδειγμα: Είναι αποδεδειγμένο οτι τα παιδιά που έχουν καλύτερη αίσθηση αυτοελέγχου, αποκτούν καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους και είναι ικανά να χειριστούν πολύ καλύτερα κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και ο θυμός.
Τι είναι ο αυτοέλεγχος; Έίναι αποδεδειγμένο οτι τα παιδιά που έχουν καλύτερη αίσθηση αυτοελέγχου, αποκτούν καλύτερες σχέσεις με τους φίλους τους και είναι ικανά να χειριστούν πολύ καλύτερα κάποια έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση και ο θυμός.
Ο αυτοέλεγχος είναι μια πολύπλοκη δεξιότητα, η οποία απαιτεί την ικανότητα να μπορεί ένα παιδί ή ενήλικας να ηρεμήσει τον εαυτό του, να καταπολεμήσει μία πολύ δυνατή ορμή και να συμπεριφερθεί με τρόπο που να είναι κοινωνικά αποδεκτός. Αυτή η δεξιότητα είναι δύσκολη ακόμα και για ενήλικες.
Έτσι λοιπον, τα παιδιά για να αποκτήσουν την δεξιότητα του αυτοέλεγχου, έχουν ανάγκη από πολύ εξάσκηση και μικρές επιτυχίες.
Επίσης η διαδικασία απόκτησης της δεξιότητας του αυτοελέγχου, είναι λίγο πιό αργή και σταδιακή από ότι οι άλλες δεξιότητες. Για αυτό το λόγο, μην απογοητεύεστε όταν αρνητικές συμπεριφορές που είχατε συνηθίσει όταν το παιδί σας ήταν πιο μικρό, όπως temper tantrums ή εκρήξεις θυμού, ξαναεμφανίζονται στην σχολική ηλικία.
Βέβαια οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα νέο σχολικό περιβάλλον ωθεί τα παιδιά να αποφεύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τα βάλει στο επίκεντρο ή ακόμα να τους προκαλέσει το συναίσθημα της ντροπής – με αποτέλεσμα η συμπεριφορά τους στην πρώτη τους κανονική “τάξη” να είναι αρκετά πιό “κόσμια” απο αυτή που μπορεί να περίμεναν οι γονείς.
Παρόλα αυτά, μπορεί ένα παιδί να χρειαστεί την βοήθεια των γονιών του ώστε να καθοδηγηθεί σε μια διαφορετική συμπεριφορά.
Οι συναισθηματικές εκρήξεις ειδικά το απόγευμα, μετά το σχολείο, είναι πολύ συχνές. Το περιβάλλον του σχολείου το οποίο περιλαμβάνει ξαφνικά πολύ περισσότερους κανόνες, όπως και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα όπου είναι απαραίτητο να κάθονται τα παιδιά κάνει την ύπαρξη αυτών των εκρήξεων αναμενόμενη και φυσιολογική.
Κάποιες φορές ενδεχομένως εκείνη την στιγμή τα παιδιά από πείνα να αισθάνονται ανήσυχα αλλά να μην μπορούν να το εκφράσουν εξαιτίας της υπερέντασης που βρίσκονται – δοκιμάστε να έχετε κάτι στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι έτοιμο, την στιγμή που επιστρέφουν!
Επίσης έρευνες δείχνουν, ότι τα αγόρια, τα οποία εκφράζουν αρκετές φορές περισσότερη ανάγκη για κίνηση και άθληση, αντιμετωπίζουν πιο συχνά αυτό το πρόβλημα.
Διαβάστε εδώ την συνέχεια του άρθρου, με εύκολες συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις:
Πως να μεταδώσετε στα παιδιά σας την αίσθηση του αυτοέλεγχου.
Δείτε το βίντεο που αναφέρεται στο τέστ του marshmallow του πανεπιστημίου του Stanford – που αναφέρει ότι παιδιά τα οποία έχουν αποκτήσει την δεξιότητα του αυτοελέγχου, έχουν αργότερα καλύτερους βαθμούς και λιγότερη απογοήτευση σε αποτυχίες.
Διαφημίσεις (5)