Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ"

Recommended Posts

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!

Για να μην επαναλαμβανομαι θα ηθελα να σας παραπεμψω σε παλαιοτερα post μου. Τα νεοτερα μας ειναι αρκετα ευχαριστα. Ο μικρος μου παρουσιασε βελτιωση σε ολους τους τομεις (ακομη και στα γραφοκινητικα που ελεγα ειμαστε ... πολλλυυυυ πισω, αφου μεχρι περισυ δυσκολευοταν να αντιγραψει τριγωνο και τετραγωνο, τωρα πια γραφουμε το ονομα μας, γραφουμε μαμα :D και αντιγραφουμε ολα τα κεφαλαια και ολα τα μικρα με ανεση. Επιπλεον ξερει να αναγνωριζει και να γραφει και ολους τους αριθμους μεχρι το 10). Φετος πηγαινουμε νηπια και ειναι μια καλυτερη χρονια απο την περσινη. Σημερα η νηπιαγωγος μου ειπε πως ο μικρος τα παει πολυ καλα, συμμετεχει σε ολα τα ομαδικα παιχνιδια, ακολουθει ολους τους κανονες. Στο μονο που "υστερει" ειναι το λεγομενο ελευθερο παιχνιδι. Οταν δηλαδη τα παιδια παιζουν μονα τους. Η αληθεια ειναι πως το εχω καταλαβει και εγω γιατι βλεπω πως ειναι ενα παιδι που θελει να γινονται τα πραγματα οπως θελει εκεινος. 'Η ειναι με τις ωρες του... Αλλοτε θα υποχωρησει και αλλοτε θα διεκδικησει. Αυτο ομως δυσκολευει την επικοινωνια με τα αλλα παιδια. Ειναι λετε κατι ανησυχητικο? Και πως θα μπορουσα να βοηθησω? Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Διαφημίσεις

γειά σου!:-)

τωρα πια γραφουμε το ονομα μας, γραφουμε μαμα Very Happy και αντιγραφουμε ολα τα κεφαλαια και ολα τα μικρα με ανεση. Επιπλεον ξερει να αναγνωριζει και να γραφει και ολους τους αριθμους μεχρι το 10).

εννοείς ότι πριν αρχίσει το νήπιο έχει ήδη μάθει μικρά και κεφαλαία και με άνεση?....?....?

Αυτό σας το είπε κάποιος ότι πρέπει να κατακτηθεί σε τέτοια ηλικία?

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Καλησπερα Μαρια!

Ναι, πριν αρχισει τον νηπιο, δηλαδη φετος το καλοκαιρι, εμαθε να τα κανει ολα αυτα. Εδω θα πρεπει βεβαια να πω οτι δεν πιεστηκε απο εμας, ηταν κατι που ο ιδιος θελησε και εδειξε μεγαλο ενδιαφερον. Δεν μας ζητηθηκε απο καποιον, αλλα η νηπιαγωγος την περσινη χρονια εδινε στα προνηπια να αντιγραψουν το ονομα τους, να προσπαθησουν τουλαχιστον... εμεις βεβαια τοτε ... ουτε καλα καλα σταυρο δεν αντιγραφαμε! Τωρα ομως το κανει μονος του, του αρεσει να αντιγραφει λεξεις και με ρωταει πολλες φορες "μαμα, τι λεει εδω?". Εγω δεν τον πιεζω. Ισως ομως να εδειξα μεγαλο ενθουσιασμο οταν αρχισε να γραφει τα πρωτα του γραμματακια και ετσι να αισθανθηκε και αυτος οτι κατεκτησε κατι. Ο εργοθεραπευτης που μας παρακολουθουσε μεχρι τον Απριλιο, μου αφησε να εννοηθει οτι δεν θα μπορουσε να αντιγραψει το ονομα του και μια τετοια διαδικασια θα τον φορτιζε συναισθηματικα, αφηνωντας ομως να εννοηθει οτι ειναι μια δεξιοτητα που θα επρεπε λογικα να εχει κατακτησει. Μας ειπε οτι ειναι αρκετα πισω σε σχεση με την ηλικια του στα γραφοκινητικα. Μας εδωσε ενα βιβλιο για το καλοκαιρι που ειχε γραφοκινητικες ασκησεις και στο τελος ειχε ιχνηλασιες. Σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα ο μικρος ξεκινησε να κανει τις ιχνηλασιες και ετσι εφτασε να ξερει τα γραμματα. Επειδη διακρινω μια ανησυχια στα γραφομενα σου, μηπως εκανα κατι λαθος? :(

....η νηπιαγωγος την περσινη χρονια εδινε στα προνηπια να αντιγραψουν το ονομα τους, να προσπαθησουν τουλαχιστον...

Αυτό εμένα γιατί μου φαίνεται παράλογο??

Η κόρη μου φέτος πάει στα προνήπια και ούτε ένα ανθρωπάκι καλά καλά δεν ζωγραφίζει και δεν είναι η μόνη.Τώρα να μάθει να αντιγράφει και το όνομα της?

Δηλαδη τα παιδιά μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο πλέον να γράφουν?

Και στην Α' Δημοτικού τι θα κάνουν? :roll:

Κατά τη γνώμη μου είναι νωρίς από την ηλικία των 4 ετών και πολλές φορές και λιγότερο να τους δίνεται έστω σαν εξάσκηση η γραφή.Άλλα πράγματα πρέπει να μαθαίνουν και όχι να γράφουν έστω να αντιγράφουν το όνομα τους.Παιδαγωγός δεν είμαι αλλά να αν τώρα στα προνήπια που είναι η κόρη μου(ούτε καν στα νήπια) της έδιναν αντιγραφή ονόματος θα είχα μείνει άφωνη.

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

και εμενα μου φανηκε περιεργο, αλλα φανταστηκα οτι για να το κανουν μαλλον ετσι πρεπει να γινεται... Ο μικρος μου περσι δεν μπορουσε να ζωγραφισει ουτε ενα ανθρωπακι! και να φανταστεις οτι ηταν απο τα μικρα προνηπια, καθως ειναι γεννημενος τον Δεκεμβριο. Παντως τωρα που ρωτησα φιλες που εχουν παιδια στην ηλικια του γιου μου, μου εχουν πει οτι δεν ξερουν να αναγνωριζουν ουτε τους αριθμους μεχρι το δεκα. Και για να ειμαι ειλικρινης, δεν νομιζω οτι θα επρεπε.

Κ. Στυλιανακη μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε τη γνωμη σας γι' αυτο καθως και για το ελευθερο παιχνιδι?

Διαφημίσεις

δυστυχώς και μένα,

μου φαίνεται άκρως παράλογο αυτό

αφηνωντας ομως να εννοηθει οτι ειναι μια δεξιοτητα που θα επρεπε λογικα να εχει κατακτησει.

Μας ειπε οτι ειναι αρκετα πισω σε σχεση με την ηλικια του στα γραφοκινητικα.

αυτό δηλαδή με τα μαύρα γράμματα, κρατιέμαι πάρα πολύ στο πως να εκφραστώ!

αγαπητά μέλη όταν σας λενε κάτι τέτοιο να ρωτάτε που το στηρίζει αυτό το πράγμα κάποιος.

σου ανέφερε κάτι? δηλαδή σε σχέση με τι ήταν πίσω?

και το άλλο όμως!

σας το ειπε το καλοκαίρι,

να έπρεπε να έχει κατακτήσει ΠΡΙΝ πάει στο νήπιο να γράφει το όνομά του?

που το είδε - διάβασε αυτό ο εργοθεραπευτής?

λες οτι αφησε να εννοηθεί οπότε, μπορεί να κατάλαβες λάθος?

αν το υποννοησε όντως,............ (..... )

και όρεξη να έχει ένα παιδί, ναι δείχνεις κάποια πραγματάκια πάνω στο παιχνίδι, αλλά

σε αυτή την ηλικία υπάρχουν άλλοι στόχοι και άλλα θέματα που καλύπτονται,

δυστυχώς, ακόμα και σε μεγάλα και "καλά" ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπάρχουν τέτοιοι παράλογοι στόχοι, όπου πανικοβάλλουν τους γονείς εάν στο ΝΗΠΙΟ (απο την αρχη κιόλας) τα παιδιά δεν εχουν καταφέρει να γράφουν το όνομά τους.

έχω συναντήσει πολλά παιδιά, που έμαθαν στην πρώτη δημοτικού για πρώτη φορά να γράφουν το όνομά τους,

και με χαρά έκαναν όλα τα μαθήματα! χωρίς πρίν να ξέρουν τίποτα να γράφουν γράμματα ούτε αριθμούς ούτε τίποτα!

τα παιδιά έχουν ένα φυσικό ρυθμό ανάπτυξης.

το αν κάποια εχουν περιέργεια,

την περιέργεια αυτή μπορεί κάποιος να την χρησιμοποιήσει για να παίξει με αυτήν δημιουργικά.

το να προσπαθούν τα παιδιά να αντιγράφουν κιόλας τα γράμματα, με διάφορους τρόπους έιναι μια εργασία, είναι μία δουλειά.

δεν είναι μια φυσική αναπτυξιακή διαδικασία που κατακτούν τα παιδιά αυτόματα ή ηλικία στην οποία πρίν πανε σχολείο να πρέπει να έχουν καταφέρει.

όλοι όσοι επιδιώκουν αυτά τα πράγματα, (εννοώ τους "ειδικούς")

το κάνουν επειδή φοβούνται, ότι τα παιδιά στην πρώτη δημοτικού για κάποιο λόγο δεν θα τα καταφέρουν, (?????)

ότι θα μπλέξουν, αν ενα παιδί έχει αργότερα δυσκολίες (???? κοιτάζουν το βόλεμά τους)

ή οτι δεν θα τα καταφέρουν την επόμενη χρονιά

πολλοί επίσης το κάνουν για να καθησυχάζουν τους γονείς οι οποίοι φοβούνται οτι το παιδί τους δεν θα είναι έτοιμο για το σχολείο.

οπότε γιατί να μην τα μάθει όλα νωρίτερα ένα παιδί? (ειρωνικά το λέω)

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΤΟΣΑ πολλά θέματα τα οποία είναι πολύ πιο βασικά, να μάθει ένα παιδί, μέσω ιστοριών παραμυθιών, και ηθικών θεμάτων,

τα οποια εχουν προτεραιότητα,

και τα οποία οταν πηγαίνει σχολείο, πλέον ΔΕΝ θα υπάρχει χρόνος πολύς,

για να ασχοληθούν οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί.

υπάρχουν τόσα θέματα με τα οποία μια νηπιαγωγός μπορεί να κάνει με τα παιδιά στο προνήπιο και στο νήπιο.

άπειρες φορές εχω συναντήσει, να τρομοκρατούν τους γονείς με τέτοια θέματα,

οτι "θα έπρεπε να το είχε καταφέρει"

μα είναι δυνατον απο το προνήπιο να πρέπει γράφει το όνομα?

σε αυτές τις ηλικίες, το θέμα ειναι να εκμεταλλευτεί το χρόνο κανείς για να υπάρξουν δημιουργικές δραστηριότητες, και όχι για να "προετοιμαστεί"

το παιδί για αργότερα. (σε μορφή αντιγραφής γραμμάτων)

όλα αυτά λειτουργούν με βάση το φόβο των ειδικών, την έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες του παιδιού, στην φυσική του περιέργεια και στην χαρά που θα έχει όταν πάει στην πρώτη δημοτικού για να κάνει τις δουλειές του όλες.

ειδικά φέτος με ένα πρωτάκι, είδα πόσο ωραίο είναι για το παιδί, να έχει αυτή την αίσθηση. χωρίς ποτέ να ξαναέχει γράψει γράμματα, τα γράφει τώρα,

στον πρώτο μήνα της πρώτης, απο μόνο του, τόσο καλά όσο ένα παιδί 3 τάξεις πιο πάνω. και του αρέσει! και ούτε έχει άγχος, και του φαίνεται και πανεύκολο!

Α - και κάτι άλλο.

τα κεφαλαία,

είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απο τα μικρά.

στο νήπιο, αν είναι, τότε είναι που τα παιδιά γνωρίζουν τα γράμματα. και γνωρίζουν πρώτα τα κεφαλαία και όχι τα μικρά ακόμα.

μια εύκολη πρώτη δραστηριότητα είναι απλώς να χρωματίζουν τα γράμματα στο εσωτερικό τους, στο νηπιαγωγείο. ούτε καν ακόμα να τα γράφουν απο μόνα τους, ή να αντιγράφουν!. αυτό γίνεται στα μέσα της χρονιάς και προς το τέλος.. ενώ η αντιγραφή,... (δηλαδή αναπαραγωγή του γράμματος δίπλα στο πρότυπο χωρίς να είναι προσχεδιασμένο )

γινεται στην πρώτη δημοτικού!

R.I.P. Michael Jackson.

απο αυτά που περιγράφεις για το ελεύθερο παιχνίδι, δεν βλέπω κάτι προβληματικό.

αν μπορείς περιέγραψέ το καλύτερα, υπάρχει κάποιος λόγος που ανησυχείς?

μήπως σου είπαν κάτι περίεργο και σε αυτή την περίπτωση και σε έχουν επηρεάσει?

αυτα που περιγράφεις ειναι φυσιολογικά για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

θα ήταν βοηθητικό για μένα να μου περιγράψεις πιο συγκεκριμένα μια κατάσταση (διάλογο με άλλο παιδάκι και πράξεις) έτσι ώστε να σου πω πιο καλά τι και πως.

απογοητεύεται εύκολα? απομονώνεται κάπως?

επίσης για να σιγουρευτείς, ζήτα απο την νηπιαγωγό να σου περιγράψει ακριβώς τι κάνει πχ στα 20 λεπτά που μπορεί να έχουν το ελεύθερο παιχνίδι.

η ιστορία με τα γράμματα που περιέγραψες, είναι κάτι πολύ ατομικό,

και όχι κάτι που βοηθάει στην κοινωνικοποίηση.

δείχνει κάπως στο παιδί οτι αυτό που έχει σημασία είναι το τι κανουμε μόνοι μας σαν μονάδα και το αν καταφέρνουμε κάτι...

R.I.P. Michael Jackson.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Σύνδεση/Εγγραφή

Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν: 

• Δημοφιλή μέλη

Nobody has received reputation this week.

• Δημιουργία νέου...