Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Ψυχολογία

Ανάπτυξη

Συμπεριφορά

 
Εμπιστοσύνη ή δυσπιστία?
31/08/2006

Εμπιστοσύνη καλείται να αισθανθεί ένα παιδί όταν βρίσκεται με κάποιον άνθρωπο που ακόμα δεν τον ξέρει καλά - με κάποια babysitter ή με την καινούρια του δασκάλα. Πότε όμως θα χρειαστεί να είναι δύσπιστο?

Μήν πιέζετε/αναγκάζετε το παιδί σας να είναι διαχυτικό με όλους, ειδικά εάν είναι άτομα τα οποία δεν του είναι ακόμα οικεία.

Αφήστε το να διαλέγει μόνο του πιό άτομο θα αγκαλιάσει ή θα δώσει φιλάκι - με αυτόν τον τρόπο θα ακούει το ένστικτό του και όταν νιώθει άβολα με ένα άλλο άτομο δεν θα νιώθει υποχρεωμένο να ενδώσει σε κάτι που δεν θέλει.    

Μάθετε στο παιδί σας να λέει "όχι" και πως να δείχνει ότι το εννοεί κιόλας - μπορείτε να του πείτε: "Κάποιες φορές, ακόμα και άν του πείς όχι μπορεί να μήν το καταλάβει κάποιος (παιδί ή και ενήλικας). Τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την δυνατή σου φωνή και να φωνάξεις όσο μπορείς καλύτερα." Δοκιμάστε με το παιδί σας πόσο δυνατά μπορεί να φωνάξει "όχι", "σταμάτα τώρα" ή "βοήθεια".

Απο την άλλη πλευρά, υπάρχουν παιχνίδια που παίζονται αρκετά στους παιδικούς σταθμούς, ονομάζονται "παιχνίδια εμπιστοσύνης" στα οποία το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να νιώσουν τα παιδιά άνετα, οικεία και να εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Αυτά είναι συνήθως παιχνίδια που συμπεριλαμβάνουν γαργάλημα ή κουβάλημα του ενός παιδιού απο τα άλλα, παιχνίδια με ζευγαράκια και βοηθούν τα παιδιά να εξοικιωθούν μεταξύ τους.   

Αυτές οι τόσο αντίθετες μεταξύ τους έννοιες, είναι και οι δύο απαραίτητες στην καθημερινότητα ενός παιδιού  - γονείς και παιδαγωγοί καλούνται να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά απέναντι σε αυτές, δίνοντας τους εργαλεία για το πώς να αποκτήσουν φιλίες αλλά και πως να προστατέψουν τον εαυτό τους απο άτομα που ενδεχομένως να μήν είναι καλόβουλα.  

Διαβάστε επίσης: Κακόβουλα άτομα: πως να προστατέψετε τα παιδιά σας! 

 Μ.Στυλιανάκη

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008