➔ ParentsCafe.gr

Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι;

Μία πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή για το τι είναι το θεατρικό παιχνίδι – απο την Γ.Καλλιβρετάκη.

Τι χρειάζεται ένας γονέας για να μπορέσει το παιδί του να παίξει στο σπίτι “θεατρικό παιχνίδι”;

Στην ουσία, ακόμα και η χρήση περίεργων ρούχων, καπέλων και άλλων αξεσουάρ μπορούν να βάλουν το παιδί σε έναν άλλο ρόλο (role playing).

Διαφημίσεις

Εάν επιθυμείτε να έχει το παιδί σας ευκαιρία να παίξει “θεατρικά” με τους φίλους του/της, μαζέψτε απλώς σε μια τσάντα, παλιά ρούχα, τσαντάκια, ζώνες, γραβάτες, μαντήλια, καπέλα και αφήστε τα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν.

Δεν είναι απαραίτητη κάποια άλλη παρέμβαση, από την στιγμή που τα παιδιά από μόνα τους έχουν φαντασία και δημιουργική σκέψη.

Θέλαμε να ακούσουμε και την άποψη μιας ηθοποιού & σκηνοθέτριας, εμψυχώτριας θεατρικών ομάδων τι σημαίνει για εκείνη το θεατρικό παιχνίδι :

Τι είναι το Θεατρικό Παιχνίδι;

“Είναι το παιχνίδι εμπνευσμένο από το θέατρο, χωρίς όμως ο αυτοσκοπός του να είναι η παρουσίαση ενός θεατρικού έργου. Μέσα από διάφορα παιχνίδια όπως η μίμηση η παντομίμα, δομημένος ή μη αυτοσχεδιασμός αλλά και διάφορα παιχνίδια που ευαισθητοποιούν τις αισθήσεις του, το παιδί έρχεται σε μια πιο λεπτή επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο αλλά και το περιβάλλον του.”

Χρησιμότητα του θεατρικού παιχνιδιού:

“Επιτρέπει στο παιδί να εκφραστεί συνολικά, να διοχετεύσει δημιουργικά την ενέργεια του, ενώ παράλληλα ενισχύει την αίσθηση της ομαδικότητας.”

Τα μέσα που χρησιμοποιεί το θεατρικό παιχνίδι:

“Όπως το θέατρο είναι “η τέχνη των τεχνών”, συνδυάζει δηλαδή τις περισσότερες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, έτσι και το θεατρικό παιχνίδι κάνει χρήση όλων των τεχνών με σκοπό την σφαιρική προσέγγιση των αισθήσεων του παιδιού. Η ζωγραφική, τα χρώματα, η μουσική, το σώμα μας η φωνή και η σιωπή μας, οι εκφράσεις μας όλα αυτά και ακόμα περισσότερα είναι τα εργαλεία μας.”

Τελικά όμως ποιός είναι ο σκοπός του;

“Για μένα ο σκοπός του θεατρικού παιχνιδιού είναι να μπορέσω να καταφέρω μέσα στον χρόνο που μου δίνεται να κάνω τα παιδιά να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις ικανότητες τους, να χαλαρώσουν, να εκφραστούν, να χαρούν, να γελάσουν και τελικά να μπορέσουν με έναν έμμεσο και χαλαρό τρόπο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν κάνοντας χρήση όλων των δυνατοτήτων τους.”

Γιούλη Καλλιβρετάκη “Ο Μίτος της Αριάδνης”

Λίγα λόγια για την κ.Καλλιβρετάκη και τον Μίτο της Αριάδνης.

Η Γιούλη Καλλιβρετάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο το 1995 οπού μετά ακολούθησε σπουδές στην Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Δημόσιο ΙΕΚ και στην συνέχεια την Δραματική Σχολή ΑΡΧΗ της Ν. Καρρά όπου και αποφοίτησε το 2002. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο θέατρο αλλά και μετά, παρακολούθησε πολλά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στο παιδικό θέατρο , το θέατρο δρόμου , τις πολεμικές τέχνες, την σκηνοθεσία , τα ζογκλερικά  και το θεατρικό παιχνίδι.

Από το 2004 έχει αναλάβει πολλές παιδικές ομάδες μεταξύ άλλων και το παιδικό τμήμα θεάτρου του Δήμου Αλίμου αλλά και πολλών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων .

Μερικά από τα έργα που έχει ανεβάσει με παιδιά είναι το “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”, “Μέρες ραδιοφώνου”, “Όπως σας αρέσει”, “Στην αυλή του βασιλιά” κ.α.- όλα σε διασκευές ή αποκλειστικά δικά της κείμενα βασισμένα πάνω σε αυτοσχεδιασμούς των ίδιων των πρωταγωνιστών.

Επίσης αναλαμβάνει το θεατρικό παιχνίδι και την δημιουργική απασχόληση σε παιδικά πάρτυ και εκδηλώσεις όπως και play dates με μικρές ομάδες παιδιών σε ιδιωτικούς χώρους (σπίτια ή παιδικούς σταθμούς).

Επικοινωνία : Τηλ 6944145814  julie.kallivretaki(at)gmail.com “Μίτος της Αριάδνης”

Φωτογραφίες απο παραστάσεις που σκηνοθετήθηκαν κ διοργανώθηκαν απο την κ.Καλλιβρετάκη:

Πρώτη δημοσίευση Ιούλιος 2011.

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: