➔ ParentsCafe.gr

Αρχείο: Σεμινάρια, μετεκπαίδευση, αυτοβελτίωση (για ενήλικες)

Αρχείο: Σεμινάρια, μετεκπαίδευση, αυτοβελτίωση για ενήλικες. Δείτε ποιές δραστηριότητες έχουν προβληθεί στην ιστοσελίδα μας στο παρελθόν.

25/5 Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας: Διαδραστική εκδήλωση αφηγηματικής ψυχοθεραπείας: «ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ» (Ελεύθερη συμμετοχή) (Θεσσαλονίκη)

Διαφημίσεις

Ανοιχτή στο κοινό διαδραστική εκδήλωση αφηγηματικής ψυχοθεραπείας για ζευγάρια με τις Tali Gogol Ostrowsky και Andrea Lazar την Παρασκευή 25-5-2012.

  • Παρασκευή 25-5- 2012, 7.00 μ.μ.- 9.30 μ.μ.
  • Αμφιθέατρο Τοπογράφων, Πολυτεχνείο, Θεσσαλονίκη

Ανοιχτή (και για το ευρύ κοινό) δωρεάν διαδραστική εκδήλωση για την αφηγηματική συμβουλευτική θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με θέμα “ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ: Η δημιουργία ενός πλαισίου ακρόασης σε ζευγάρια και οικογένειες, όταν υπάρχει σύγκρουση, κατά την αφηγηματική συμβουλευτική πρακτική”.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 25 Μαίου, στις 7.00 μ.μ-9.30 μ.μ., στην αίθουσα Δ13, στη Φυσικομαθηματική Σχολή, Θεσσαλονίκη (είσοδος από το περίπτερο απέναντι από το Νοσοκ. «Γεννηματάς)

Στην ανοιχτή εκδήλωση θα μιλήσουν και θα συντονίσουν οι Tali Gogol Ostrowsky και Andrea Lazar, συν-διευθύντριες του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας Barcai του Τελ Αβίβ. Οι δύο εκπαιδεύτριες-θεραπεύτριες από το Τελ Αβίβ έχουν μία πολύχρονη θεραπευτική και εκπαιδευτική εμπειρία και εκπαιδεύουν θεραπευτές σε όλο το Ισραήλ αλλά και έξω από αυτό.

Η Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία διαπνέεται από σεβασμό στα πρόσωπα και και βοηθά τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή με τις ικανότητες και αξίες τους. Έτσι αντιμετωπίζουν συνεργατικά τα προβλήματα και μπορούν να προχωρήσουν στις προτιμώμενες κατευθύνσεις της ζωής τους.

Η ανοιχτή αυτή εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τριήμερου με θέμα «ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ. Αφηγηματική ψυχοθεραπεία για τη ζωή και τις συντροφικές σχέσεις», που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από το Ινστιτούτο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (25-27 Μαΐου 2012). Περιλαμβάνει επίσης σχετικό σεμινάριο το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαΐου.

Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό τριήμερο και την ανοιχτή εκδήλωση θα βρείτε από τον κ. Αδάμ Χαρβάτη, ψυχολόγο, MSc, Phd, ψυχοθεραπευτή, διευθυντή του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας, στο τηλέφωνο 6974-361096 και στο e-mail adamharvatis[at]gmail.com.

1/6-5/7 «Ανοιχτό Σχολείο»: Καλοκαιρινή Ομάδα Μαμάδων

Αυτή η ομάδα απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν παιδιά, και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μεγάλωμα τους. Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο διάλογος, η ενημέρωση. Παράλληλα ελπίζουμε ότι με την βοήθεια της ομάδας θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες να κάνουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή και την οικογένειά τους, απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών.

  • Πότε: Παρασκευή 1/06 και 15/06, Πέμπτη 28/06 και 5/07, 18:30-20:30(4 Συναντήσεις)
  • Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ τη φορά
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα
  • Λόγω των περιορισμένων θέσεων απαραίτητη είναι η τηλεφωνική κράτηση θέσης.

Πληροφορίες & Εγγραφές:Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

31/5 «Ακαδήμεια»: “Αυτοεκτίμηση: Γιατί μου λείπει; Πώς να αποκτήσω ή να ενισχύσω την αυτοεκτίμησή μου”

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ: 5:00μ.μ. – 8:00μ.μ.

ΕΝΟΤΗΤΑ: Σεμινάρια – Εργαστήρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας για την κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεων μας με τους άλλους.

Ψυχοθεραπεύτρια: Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

Όταν κανείς δεν νιώθει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, τα πράγματα δυσκολεύουν στην ζωή του.

  • Δεν νιώθει σιγουριά για τις επιλογές και τις αποφάσεις του.
  • Δεν νιώθει δυνατός στις επαγγελματικές και συντροφικές του σχέσεις.
  • Δεν νιώθει επάρκεια μέσα στους ρόλους του, ως γονιός, φίλος, σύζυγος κ.λπ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να καταλάβουν οι συμμετέχοντες τι φταίει για την έλλειψη αυτοεκτίμησης και τι βοηθά στην απόκτησή της… Η μάθηση και η αυτογνωσία γίνονται παιχνίδι

Δουλεύοντας μέσα σε ομάδες, ατομικά, στην ολομέλεια με μέσα τις ιστορίες, την συζήτηση, τις εικόνες και το μοίρασμα εμπειριών θα διερευνήσουμε μαζί, βήμα – βήμα, πώς μπορούμε στο σήμερα να νιώσουμε μεγαλύτερη εκτίμηση για τον εαυτό μας.

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 28 Μαΐου 2012
  • Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), Twitter: akademeiagr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η Μαρία Μαραγκοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός (ΜD Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική). Η Μαρία Μαραγκοπούλου είναι Ψυχοθεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός.

Έχει εξειδίκευση στην Συστημική Προσέγγιση ως μεθόδου Ψυχοθεραπείας. Είναι αριστούχος κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Υπήρξε Εργαστηριακός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες, εργαστήρια, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων – σεμιναρίων και ημερίδων και έχει δημοσιεύσει άρθρα – ανακοινώσεις – εργασίες σε σχετικά περιοδικά και Επιστημονικά Συνέδρια. Είναι μέλος της ΕΛΕΣΥΘ (Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας) και του ΣΚΛΕ (Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας).

Δουλεύει με μεμονωμένα άτομα – ομάδες – ζευγάρια-οικογένειες στον χώρο της ψυχικής υγείας υλοποιώντας ομάδες θεραπείας, βιωματικά εργαστήρια, ομάδες έκφρασης και δημιουργίας κ.α. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την αυτογνωσία, την ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική και υποστηρικτική σε γονείς, εκπαιδευτικούς, νέους, οικογένειες, ζευγάρια, εργαζόμενους που επιθυμούν να κατανοήσουν και να βιώσουν μια ζωή σε αρμονία με τον εαυτό τους και τους άλλους. Από το 2010 συνεργάζεται και με το «Θέατρο Νέων» του Δ. Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια» πραγματοποιώντας σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας. Από φέτος δε, πραγματοποιεί και On – line συνεδρίες Συμβουλευτικής – Ψυχοθεραπείας μέσω της ιστοσελίδας της http://www.maragopoulou.gr/index.php/onlinesessions

10&19&31/5 Σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας (Αθήνα και Σκάλα Ωρωπού)

  • Υλοποίηση του σεμιναρίου προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας με κόστος συμμετοχής 15 ευρώ/σεμινάριο στη ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ με θέμα: “Σχέσεις Ζευγαριών: Συντροφικότητα Vs Αυτονομίας”, Σάββατο 19/5/2012 11.00 – 13.00μμ: Να νιώθω μοναξιά, αλλά να είμαι ελεύθερος? Ή να έχω σχέσεις, αλλά να μην μπορώ να κάνω ότι θέλω? Συμφέρει να χάσω την συντροφικότητα ή την αυτονομία μου? Η απάντηση είναι ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ. Πώς όμως κανείς μπορεί να καταλάβει την συνθετότητα των συντροφικών ερωτικών σχέσεων, τις ανάγκες και των δύο, ώστε να ζήσει με δέσμευση και ελευθερία? Αυτά και άλλα ερωτήματα θα είναι οι θεματικές αυτού του σεμιναρίου. Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής καλέστε στο 22950-30003.
  • Υλοποίηση 2 σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας στην ΑΘΗΝΑ με θέμα:
    • ”Πως βλέπω τον εαυτό μου και πως με βλέπουν οι άλλοι?”, Πέμπτη 10/5/2012, 17.15- 20.15 μμ: Στο παρόν εργαστήρι οι συμμετέχοντες μέσω του σχεδίου και της ενεργητικής συμμετοχής θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν τον εαυτό τους. Θα αξιοποιηθεί δουλειά στην μεγάλη ομάδα – ολομέλεια, ατομική επεξεργασία θεμάτων και συνεργασία σε μικρές ομάδες. Μέσα από αυτό το διπλό καθρέφτισμα (στον εαυτό του και στους άλλους) κανείς δύναται να φωτίσει προσωπικές του πληροφορίες – πιθανά μη συνειδητές, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αυτογνωσία.Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής καλέστε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»: Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600 Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 7 Μαΐου 2012 Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους.
    • ”Η έλλειψη και η απόκτηση της αυτοεκτίμησής μου”, Πέμπτη 31/5/2012, 17.15- 20.15 μμ: Όταν κανείς δεν νιώθει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, τα πράγματα δυσκολεύουν στην ζωή του. Δεν νιώθει σιγουριά για τις επιλογές και τις αποφάσεις του. Δεν νιώθει δυνατός στις επαγγελματικές και συντροφικές του σχέσεις. Δεν νιώθει επάρκεια μέσα στους ρόλους του, ως γονιός, φίλος, σύντροφος, σύζυγος κ.λ.π. Στόχος του σεμιναρίου είναι να καταλάβουν οι συμμετέχοντες τι φταίει για την έλλειψη αυτοεκτίμησης και τι βοηθά στην απόκτησή της… Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής καλέστε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»: Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600 Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 28 Μαΐου 2012 Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους.

Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κοινωνική Λειτουργός | MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο: http://www.maragopoulou.gr/

12/5-10/6 Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτών-Συντονιστών Σχολών Γονέων

Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία από το 1999, απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους, παιδοψυχιάτρους, ψυχοπαιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς) που ενδιαφέρονται να συντονίσουν ομάδες Σχολών Γονέων. Η διάρκειά του είναι 40 ώρες και πραγματοποιείται σε 3 σαββατοκύριακα στα γραφεία των Σχολών Γονέων, Ασκληπιού 43 (Σάββατο: 10:15-17:30 και Κυριακή: 9:30-14:00). Το κόστος συμμετοχής είναι 480 ευρώ και ο αριθμός των συμμετεχόντων περιορισμένος. Πρόκειται για ΤΟ ΜΟΝΟ πρόγραμμα, που βασίζεται στο ‘Εξελικτικό Σύστημα’ της Μαρίας Χουρδάκη και το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τη ‘Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων’ (Federation Internationale pour l’ Education des Parents – F.I.E.P.).

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

  • Φάκελος με έντυπο υλικό-άρθρα σχετικά με τις Σχολές Γονέων.
  • Το βιβλίο “Γονείς, Παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς” της Β. Παππά.
  • Tο βιβλίο “Επάγγελμα Γονέας. Ψυχολογικοί Τύποι Γονέων και Συμπεριφορά Παιδιών και Εφήβων” της Β. Παππά.
  • Το βιβλίο “Who, Me Lead a Group?” της Jean Illsley Clarke.
  • Πιστοποιητικό συμμετοχής.
  • Καφές ή τσάι κατά τα διαλείμματα.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν ως συντονιστές Σχολών Γονέων σύμφωνα με τις αρχές του ‘Εξελικτικού Συστήματος’ της Μ. Χουρδάκη.

Το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις 12, 13/5, 19, 20/5 & 9, 10/6/2012.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας ένα βιογραφικό τους σημείωμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: vaspap2[at]otenet.gr

Η επιβεβαίωση της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται μέσω e-mail.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ.: 210-7647872, καθημερινά από τις 15:00 ως τις 16:00, ή με το 697-3233673.

Aπό 22/3 «Ανοιχτό Σχολείο»: “Ομάδα Μαμάδων”

Στις 22 Μαρτίου 2012, 19:30 -20:30 ξεκινάει στο “Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο” “Ομάδα Μαμάδων”

Αν έχετε θέματα που αφορούν τα παιδιά σας και θα θέλατε να δείτε πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε….

Λεπτομέρειες:

  • 1η Συνάντηση: Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, 19:30-21:30
  • 2η Συνάντηση: Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, 19:30-21:30
  • Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ τη φορά (η ομάδα συναντιέται 2 φορές το μήνα, από 2 ώρες τη φορά)
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Αυτή η ομάδα απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν παιδιά, και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μεγάλωμα τους. Στόχος μας είναι η ανταλλαγή εμπειριών, ο διάλογος, η ενημέρωση. Παράλληλα ελπίζουμε ότι με την βοήθεια της ομάδας θα μπορέσουν οι συμμετέχοντες να κάνουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη ζωή και την οικογένειά τους, απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας είναι η κράτηση θέσης στο 2106640433.

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

Προετοιμασία για τη μητρότητα: Ομάδες συμβουλευτικής & υποστήριξης (Θεσσαλονίκη)

Η ομάδα απευθύνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν ή μόλις έχουν αποκτήσει παιδί και στοχεύει:

  • Στην ενημέρωση για τις αλλαγές που επιφέρουν η εγκυμοσύνη και η απόκτηση παιδιού στη ζωή της γυναίκας
  • Στην απόκτηση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των δυσκολιών που συναντούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους
  • Στην ενίσχυση της επίγνωσης τους για το νέο τους ρόλο ως μητέρες

Η ομάδα θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 19.30- 21.00 και θα ολοκληρωθεί σε 8 συναντήσεις

Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 160 ευρώ. Σε 2 δόσεις, χρέωση 130 ευρώ.

Πληροφορίες- δηλώσεις συμμετοχής: Δέσποινα Ζηλιασκοπούλου | Κλινική ψυχολόγος MSc Α.Π.Θ. | Γνωστική- συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Τηλ. 2310 22.34.33, Εγνατίας 115, Θεσσαλονίκη

Από 30/1 Μαθήματα προετοιμασίας: Εγκυμοσύνη – Τοκετός – Νεογνό (Θεσσαλονίκη)

Μια νέα ζωή καλείται να φέρει στον κόσμο η μέλλουσα μητέρα. Αυτή την περίοδο συμβαίνουν πολλές αλλαγές. Οι σωματικές αλλαγές, οι ποικίλες αλλαγές διάθεσης, τα συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού μαζί με την αγωνία, τη στεναχώρια για την πορεία της κύησης και το φόβο για τη διαδικασία του τοκετού αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Τα μαθήματα προετοιμασίας βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να προετοιμαστεί συναισθηματικά, ψυχικά, σωματικά για αυτήν την τόσο σημαντική περίοδο που περιλαμβάνει την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία.

Τα μαθήματα προετοιμασίας περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρει η γυναίκα για την εγκυμοσύνη, την εξέλιξη του εμβρύου, τις αλλαγές στον τρόπο της ζωής της ώστε να μην βλάψει το έμβρυο. Η γυναίκα ενημερώνεται για τη διαδικασία του τοκετού – τα σημάδια έναρξης, τα στάδια τοκετού, τον πόνο και τις διάφορες παρεμβάσεις. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται με όσα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα για τη φροντίδα του νεογνού (θηλασμός, μπάνιο, κ.α) καθώς και τη δική της φροντίδα στην περίοδο λοχείας.

  • Μέρες των μαθημάτων: Δευτέρα και Τετάρτη
  • Ώρες των μαθημάτων: 6-7:30 μμ.
  • Διάρκεια προγράμματος: 8 συναντήσεις (σχεδόν 1 μήνας)
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 6-8 άτομα
  • Κόστος συμμετοχής: 10 Ευρώ η κάθε συνάντηση
  • Υπεύθυνη μαθημάτων: Κική Γρηγοριάδου, Μαία – Βοηθός αναισθησιολόγου
  • Χώρος Διεξαγωγής: Αγίας Τριάδος 3, Περιοχή Μονή Λαζαριστών, Θες/νίκη
  • Έναρξη στις 30 Ιανουαρίου

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 231 3 003 925. Ώρες επικοινωνίας: Δε-Πα από τις 10:00 – 14:00.

Εργαστήρι Προσωπικής και Οικογενειακής Ανάπτυξης και Θεραπείας: Ομάδες Σχολών Γονέων

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πολύ απαιτητικός τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Τα θέματα που συζητούνται σε μία σχολή Γονέων προκύπτουν από τα ενδιαφέροντα των γονέων και το αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών. Κάθε συνάντηση είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι 10 Ιανουαρίου τηλεφωνικά στο 210 8215788 ή ηλεκτρονικά στο exelissomai[at]yahoo.gr, Διεύθυνση: Ζαίμη 34, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.exelisomai.gr/

Το κόστος συμμετοχής είναι 40 ευρώ το μήνα. Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τις 12 συναντήσεις είναι 240 Ευρώ με δυνατότητα έκπτωσης σε περίπτωση που προπληρωθούν.

Έναρξη ομάδας μέσα Ιανουαρίου 2012.

Συντονίστρια ομάδων: Πηνελόπη Καραγιάννη Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Ομάδων Σχολών Γονέων, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Σχολών Γονέων Μαρίας Χουρδάκη.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης και Θεραπείας Alma: Ομάδες Ψυχολογικής Υποστήριξης Διαζευγμένων Γονέων

Μέσα από μικρές ομάδες γονιών και με την παρουσία ψυχολόγου, σε ένα περιβάλλον υποστήριξης και ασφάλειας και μέσα από το μοίρασμα εμπειριών από άτομα που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση με σας , θα μπορέσετε …

  • Να βοηθηθείτε ως προς την έκφραση κι επεξεργασία των συναισθημάτων σας για την σχέση που τελείωσε, τα παιδιά, το υπόλοιπο περιβάλλον σας, το μέλλον σας
  • Να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας για τις πιθανές συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών σας και να ενημερωθείτε για τους κατάλληλους χειρισμούς των συμπεριφορών τους
  • Να ενδυναμωθείτε στον γονεικό σας ρόλο αλλά και να βρείτε σταδιακά ισορροπίες στη ζωή σας..

Οι ομάδες θα πραγματοποιούνται 2 φορές/μήνα με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, σε χώρο του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης και Θεραπείας ALMA, Λ.Βουλιαγμένης 421, Ηλιούπολη (κοντά στο μετρό του Αγ. Δημητρίου)

  • Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες
  • Κόστος συμμετοχής ανά συνάντηση: 25 €
  • Εναρξη συναντήσεων : τελευταία βδομάδα Νοέμβρη 2011
  • Συντονίστρια ομάδας : Βουλγαράκη Μαρία, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους και Οικογένειας

Για μια πρώτη, ατομική δωρεάν συνάντηση γνωριμίας καλέστε στο τηλ. του Κέντρου (210 9927569) ή στο 6937 087217 (10.00-14.00 & 17.00-20.00)

Από 17/11: Κέντρο προσχολικής αγωγής “Αρλεκίνος”: ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Οι συναντήσεις αυτές έχουν ως στόχο την επεξεργασία θεμάτων που προβληματίζουν τους γονείς μέσα από βασικές δραματοθεραπευτικές τεχνικές.

Η Δραματοθεραπεία (ψυχοθεραπεία μέσω Δράματος) είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που αντλεί από το θέατρο αλλά και από ολόκληρο το φάσμα της Τέχνης, από το παιχνίδι και την τελετουργία και προωθεί την ελεύθερη, δημιουργική, ενεργητική έκφραση και την επίλυση ζητημάτων με ευφάνταστους τρόπους.

Οι 7 συνολικά συναντήσεις θα έχουν μηνιαία συχνότητα (μια Πέμπτη το μήνα), θα διαρκούν 2 ώρες (18:00-20:00) και είναι ανοιχτές σε γονείς και υποψήφιους γονείς που θέλουν να επεξεργαστούν βασικές έννοιες της ανάπτυξης του παιδιού, του γονεϊκού ρόλου και της σχέσης γονιού-παιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η κάθε συνάντηση θα αφορά σε μια συγκεκριμένη θεματική, που θα λειτουργεί ως άξονας γύρω από τον οποίον θα εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα που οι συμμετέχοντες επιθυμούν να μοιραστούν και να εξελίξουν. Όλες οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς μα και αλληλοσυμπληρούμενες εφόσον καλύπτουν βασικές θεματικές σε μια εξελικτική συνέχεια .Ο στόχος των συναντήσεων είναι συμβουλευτικός και δημιουργικός.

Απευθύνονται σε όσους που επιθυμούν:

  • να βελτιώσουν τη σχέση τους με το παιδί τους
  • να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του αναπτύσσοντας μια νέα, ενσυναισθητική ματιά
  • να επεξεργαστούν τον ρόλο τους ως γονείς, ώστε να τον εξελίξουν προς όφελος των ιδίων και των παιδιών τους
  • να προβληματιστούν γύρω από την έννοια και τις εσωτερικές δυναμικές της οικογένειας
  • να ενημερωθούν σχετικά με αναπτυξιακά ζητήματα του παιδιού
  • να αισθανθούν υποστήριξη σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας

Αναλυτικά, οι συναντήσεις και οι θεματικές είναι οι εξής:

  • 17/11/2011: Εμπιστοσύνη και γονεϊκά άγχη (αγωνία, προσδοκία,ενοχή)
  • 15/12/2011: Κατανοώντας τον κόσμο του παιχνιδιού σαν γλώσσα επικοινωνίας
  • 19/1/2012: Οριοθέτηση και ταυτότητα του παιδιού
  • 16/2/2012: Βία, επιθετικότητα ,σεξουαλικότητα
  • 15/3/2012: Οικογενειακά δυναμικά και ιδιομορφίες
  • 5/4/2012: Αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες
  • 10/5/2012: Κοινωνικότητα και προσωπικός χώρος

Συντονιστές συναντήσεων:Τάσος Μπάμπαλης (ψυχολόγος-δραματοθεραπευτής-θεατροπαιδαγωγός) και Αγγελική Θεοδωρίδου (παιδαγωγός-διευθύντρια του κέντρου προσχολικής αγωγής “Αρλεκίνος”)

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων τα 15 άτομα

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Το κόστος συμμετοχής για κάθε συνάντηση γονέων είναι 15 ευρώ το άτομο και 20 ευρώ για ζευγάρια. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210 5022033

Πρεβέζης 82, Ίλιον

Από 7/11 Aνοιχτό Σχολείο: Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων

Στο «Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο», σε μια δύσκολη εποχή για όλους μας, δημιουργήθηκε μια ομάδα γονέων στην οποία οι γονείς, δίνοντας ένα συμβολικό ποσό, θα μπορούν να μιλάνε με κάποιον ειδικό για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τα παιδιά τους.

Έτσι λοιπόν από 7 Νοεμβρίου 2011 στις 20:00-22:00, και την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, θα πραγματοποιείται στην Παιανία «Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων» την οποία θα συντονίζει η κ. Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη, MSc.

Το κόστος συμμετοχής σε αυτή την ομάδα ανέρχεται στο ποσό των 10? για την κάθε συνάντηση.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα στήριξης, διαλόγου και επικοινωνίας στην οποία θα μπορούν όλοι όσοι έχουν προβληματισμούς και ερωτήματα για τον ρόλο τους ως γονείς, να συμμετέχουν.

Για περισσότερες πληροφορίες 2106640433

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/ , e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

Από 2/11 Κέντρο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαίδευσης «Βραδιές Γονέων» Απαντήσεις σε ερωτήματα που μας αφορούν

Οι «Βραδιές Γονέων», αρχίζουν την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011, στο Κέντρο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Εκπαίδευσης (ΣΕΠ&Ε, Φλέμινγκ 24, Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου).

Οι εισηγήτριες Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, PhD, Licensed NPL Trainer, Μαρία Κουτσαύτη, M.Sc., Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας και Αγγελική Χούγια, M.A., Ψυχολόγος, Οικογενειακή Θεραπεύτρια απαντούν σε ερωτήματα που αφορούν σε νήπια, παιδιά και εφήβους με στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες αρμονικών σχέσεων στην οικογένεια.

Αν σας απασχολούν θέματα όπως, το παιδί μου:

  • Δεν με ακούει και κάνει ό,τι θέλει
  • Δεν διαβάζει, δεν τρώει, δεν κοιμάται
  • Έχει άγχος για τις εξετάσεις
  • Δεν μπορεί να αποφασίσει τί θέλει να κάνει
  • Είναι συνέχεια στον Η/Υ ή στο ίντερνετ

με την ολοκλήρωση των συναντήσεων θα μάθετε να:

  • μπαίνετε στη θέση του εφήβου
  • ακούτε και να καταλαβαίνετε
  • καταναοείτε τους τρόπους σκέψης και τις συμπεριφορές των παιδιών
  • πετυχαίνετε καλύτερη επικοινωνία

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 5 δίωρες διαδοχικές συναντήσεις (Τετάρτες 18:00 – 20:00) με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ανά ομάδα ώστε να γίνεται εξατομικευμένο coaching και feedback.

Το συνολικό κόστος συμμετοχής για τις 5 δίωρες συναντήσεις είναι 250 Ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ομπορείτε να καλέσετε τα 210.68.91.460 και 210.68.16.850 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.careerassociates.gr

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία καλέστε στο 210.68.91.460 κα Β. Καπελιώτη/ΣΕΠ&Ε ή στο 6944630099 κα Ελ. Μπλούχου/BONELLO)

Οκτώβριος 2011 – Ιούνιος 2012 Δίωρα Σεμινάρια Προσωπικής Ανάπτυξης και Αυτογνωσίας (Σκάλα Ωρωπού)

Η Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Κοινωνική Λειτουργός (ΜSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής, Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων), θα πραγματοποιήσει δίωρα σεμινάρια με στόχο την προσωπική ανάπτυξη και την αυτογνωσία, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο στην Σκάλα Ωρωπού (Πεύκων 10 και Αγράμπελης, όπισθεν Δημαρχείου Ωρωπού)

Τα σεμινάρια χωρίζονται με βάση τον μήνα υλοποίησης και τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνονται ως εξής:

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

  • «Όρια και επικοινωνία στην οικογένεια» – Σαβ 15/10 17.00-19.00
  • «Βοηθώντας το παιδί μου να έχει αυτοεκτίμηση» – Τρίτη 25/10 17.30-19.30
  • «Εφηβεία: Κίνδυνοι και συγκρούσεις πριν την ενηλικίωση» – Τρίτη 8/11 17.30-19.30

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • «Οδηγός ψυχολογικής επιβίωσης σε καιρούς οικονομικής κρίσης» – Τρίτη 11/10 17.30-19.30
  • «Συναισθήματα: Μπορείς να τα αλλάξεις αν…» – Σαβ 12/11 17.00-19.00
  • «Ο εαυτός μου, η εικόνα μου και οι άλλοι.Πως βλέπω τον εαυτό μου και πως με βλέπουν οι άλλοι» -Τρίτη 31/1 17.30-19.30
  • «Διευρύνοντας τον προσωπικό μου χώρο και χρόνο μέσα από τους ρόλους μου» – Παρασκευή 3/2 17.30-19.30
  • «Διαφορετικότητα και επικοινωνία» -Παρασκευή 28/2 17.30-19.30
  • «Γιατί δεν νιώθω ευτυχία? Τι μου λείπει?» -Τρίτη 13/3 17.30-19.30
  • «Έλλειψη και απόκτηση αυτοεκτίμησης» – Σαβ 31/3 11.00-13.00

ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  • «Ρόλοι γυναικών» Τρίτη 24/4 17.30-19.30

ΓΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

  • «Σχέσεις ζευγαριών: Αυτός, αυτή και …τα μυστήρια. Συντροφικότητα και αυτονομία» – Σαβ 19/5 11.00-13.00

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

  • «Το εκρηκτικό τρίγωνο Δάσκαλος – Μαθητής – Γονιός: Επίλυση δυσκολιών συνεργασίας» – Παρασκευή 15/6 17.30-19.30

 

Διάρκεια σεμιναρίων: 2 ώρες
Κόστος Σεμιναρίων: 15 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Τηλ.:22950-30971, http://www.maragopoulou.gr/, e-mail: info[at]maragopoulou.gr (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων: Σχολή Γονέων στο Nομό Αττικής (Κέντρο)

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ίδρυσε και θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 7 εκπαιδευτικά προγράμματα. H λειτουργία του έργου υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ).

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση) του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Αναλυτικότερα το έργο στοχεύει στο να :

  • Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
  • Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
  • Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
  • Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
  • Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου
  • Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
  • Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
  • Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
  • Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
  • Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
  • Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

• Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες

Τα προγράμματα που παρέχονται στις Σχολές Γονέων είναι τα εξής:

1. Η οικογένεια στην σύγχρονη εποχή, διάρκειας 50 ωρών

2. Διαφυλικές σχέσεις, διάρκειας 25 ωρών

3. Ανάπτυξη στην Τρίτη ηλικία, διάρκειας 25 ωρών

4. Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών

5. Ψυχολογική υποστήριξη και αγωγή υγείας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, διάρκειας 25 ωρών

6. Συμβουλευτική γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, διάρκειας 50 ωρών

7. Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια, διάρκειας 25 ωρών

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Οι βασικές θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται στα τμήματα των παραπάνω προγραμμάτων είναι:

  • Δομή και λειτουργία της ελληνικής οικογένειας
  • Προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο
  • Υγεία και ασφάλεια στο χώρο της οικίας, του σχολείου και χώρων παιδικής αναψυχής.
  • Εξάρτηση από καπνό, αλκοόλ, ναρκωτικά
  • Οδική συμπεριφορά και ασφάλεια
  • Θέματα διατροφής
  • Σημασία της σωματικής άσκησης
  • Υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας
  • Σεξουαλική Αγωγή
  • Τρίτη ηλικία και οικογένεια
  • Διαχείριση ελεύθερου χρόνου
  • Χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • Κατανάλωση και Διαφήμιση
  • Οικογενειακός Προϋπολογισμός
  • Συνεργασία εκπαιδευτικού-γονέων- παιδιού
  • Εκπαιδευτικοί, οικογένεια και διάγνωση κλίσεων
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων
  • Προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών/τριών
  • Συνεργασία γονέων-μεταναστών
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Αγωγή Υγείας
  • Συμβουλευτική Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

• Στερεότυπα και διακρίσεις στην οικογένεια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία με την εγγραφή 18-20 ατόμων.

Για πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην έδρα του Κ.Ε.Ε του Νομού Αττικής, που στεγάζεται στο ΚΕΕ Αθηνών Στρατηγού Δαγκλή 53, Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νταφαλιά Νάνσυ, Τηλ. 6995530530, κεντρικά γραφεία 2131311521-22, email: athanasiantafalia[at]gmail.com, φαξ: 2131311524

Aπό τον Ιούλιο, Family Wellness Athens: Δωρεάν Σεμινάρια «Προετοιμασία Μητρικού Θηλασμού»

Προγεννητικά σεμινάρια σχετικά με τον μητρικό θηλασμό προσφέρονται δωρεάν, κάθε μήνα, από το Family Wellness Athens, Σωρού 3-5, 15125, Μαρούσι.

Το πρώτο βήμα για να έχετε αποτελεσματικό θηλασμό είναι να παρακολουθήσετε το σχετικό σεμινάριο που γίνεται πριν τον τοκετό, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες του νεογέννητου. Εξάλλου, η σημασία της πληροφόρησης πριν τον τοκετό έχει αποδειχθεί σε μελέτες διότι αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θηλασμού. Γι΄αυτό το λόγο, διοργανώνω το σεμινάριο «Προετοιμασία Θηλασμού» πριν τον τοκετό, κάθε μήνα στην κλινική θηλασμού στο Μαρούσι.

Το σεμινάριο αρχίζει στις 11 π.μ και διαρκεί περίπου 2 ώρες (αλλά καλύτερα να έχετε άνεση χρόνου μέχρι τις 2.00 για πιθανές ερωτήσεις ή άλλες απρόβλεπτες καθυστερήσεις).

Για τη συμμετοχή σας μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 210 6754075 / nfo[at]familywellness.gr, www.familywellness.gr

Lauri-Ann Robertson, IBCLC, HHC, International Board Certified Lactation Consultant, Holistic Health Coach

29/6-1/7 “Παιχνιδοκαμώματα”: βιωματικό σεμινάριο για ενήλικες “Τα παιδία παίζει” (Λίμνη Ευβοίας)

«Τα παιδία παίζει»: Μία εναλλακτική θεώρηση της ζωής, μέσα απ’ το θεατρικό παιχνίδι με την Φρόσω Μπενετή (ηθοποιό – σκηνοθέτη)

Χαλάρωση, ηρεμία, ανταύγειες από γαλάζια νερά, χαρούμενες φωνές. Τα χρώματα του ουρανού, οι ήχοι του δειλινού, το αεράκι, η φύση. Το παιχνίδι μπορεί να σου δείξει καινούργιους δρόμους, ο καθένας όμως πάει εκεί που ο ίδιος θέλει να φτάσει. Ελάτε να γνωριστείτε, να χαλαρώσετε, να γελάσετε, να επικοινωνήσετε. Ελάτε να παίξετε. Να ενεργοποιήσετε τις αισθήσεις, τη φαντασία, να καλλιεργήσετε την εμπιστοσύνη.

  • Δηλώσεις συμμετοχής: έως 11-6-2012
  • Στοιχεία επικοινωνίας: 210-8259.289, info[at]paixnidokamomata.gr
  • Κόστος συμμετοχής: 160,00€
  • Προκαταβολή με την κράτηση: 60,00€

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή

  • 13.30 & εξής: Άφιξη-καλωσόρισμα

Σάββατο

  • 09.00-10.00: Πρωινό
  • 10.00-15.00: Σεμινάριο
  • 15.00 & εξής: Ελεύθερο πρόγραμμα

Κυριακή

  • 09.00-10.00: Πρωινό
  • 10.00-15.00: Σεμινάριο
  • 14.00 & εξής: Ελεύθερο πρόγραμμα

Πληροφορίες

  • Ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων για να γίνει το σεμινάριο είναι 12 άτομα και ο μέγιστος 35.
  • Το σεμινάριο θα γίνει στον οικισμό Χρόνια, περίπου 4 χιλιόμετρα από τη Λίμνη Ευβοίας, στο ξενοδοχείο Αστρολάβος. Το ξενοδοχείο μπορεί να φιλοξενήσει έως 40 άτομα.
  • Αστρολάβος: 2227-0-32.412, http://www.astrolabehotel.gr/

Πώς θα φτάσετε:

Από Αθήνα: Με κατεύθυνση τη Βόρεια Εύβοια, ακολουθείτε το δρόμο προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο – Στροφιλιά – Λίμνη – Χρόνια, διασχίζοντας την κοιλάδα του ποταμού Κηρέα και διανύοντας μια απίστευτα όμορφη διαδρομή στο βουνό, ανάμεσα στο πράσινο.

Από Αρκίτσα: Με ferry boat υπολογίζετε 45 λεπτά περίπου έως Αιδηψό και στη συνέχεια οδικώς, με κατεύθυνση τη Λίμνη. Πορθμείο Αρκίτσας: 2233-0-91.290

Από Γλύφα: Με ferry boat υπολογίζετε 30 λεπτά προς Αγιόκαμπο και στη συνέχεια οδικώς, με κατεύθυνση τη Λίμνη. Πορθμείο Γλύφας: 2238-0-61.288

Διαμονή & παροχές

Στην τιμή περιλαμβάνονται το κόστος σεμιναρίου, οι δύο διανυκτερεύσεις (Παρασκευή & Σάββατο) με ελεύθερη ώρα αναχώρησης την Κυριακή και τα πρωινά γεύματα Σαββάτου & Κυριακής.

Κάθε δωμάτιο διαθέτει:

  • επιλογή μονών ή διπλού κρεβατιού
  • καναπέ – κρεβάτι
  • ιδιωτική βεράντα 20 τμ.
  • πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα & ψυγείο
  • αυτόνομα ρυθμιζόμενο κλιματισμό
  • τηλεόραση LCD
  • προσωπικό χρηματοκιβώτιο
  • μπάνιο με διαχωρισμένο χώρο ντους
  • επώνυμα προϊόντα προσωπικής υγιεινής
  • στεγνωτήρα μαλλιών
  • αυτόματο σύστημα αφύπνισης
  • ασύρματη σύνδεση WiFi

Ο Αστρολάβος προσφέρει επιπλέον στους επισκέπτες:

  • Έναν υπέροχο κήπο με δέντρα & φυτά
  • κοινόχρηστες βεράντες και χώρο με πέργκολα
  • αίθουσα προγεύματος
  • πισίνα
  • σνακ – μπαρ
  • αίθουσα παιχνιδιών & αναψυχής
  • παιδική χαρά
  • χώρο στάθμευσης

‘Παιχνιδοκαμώματα’ για μικρούς & μεγάλους: Δερβενίων 43, 106 81 Αθήνα • τηλ.: 210-8259.289, fax: 210-8256.203, http://www.paixnidokamomata.gr/, info[at]paixnidokamomata.gr

Από 26/5 Σχολή Αυτογνωσίας: Ομαδικά Μαθήματα Φωνητικής Αγωγής & Θεραπείας

  • Από Σάββατο 26 Μαϊου & για 5 συνεχόμενες εβδομάδες.
  • Ώρα έναρξης: 6μμ

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ανθρώπους για τους οποίους η φωνή αποτελεί σημαντικό εργαλείο της εργασίας τους και η μη ορθή χρήση της έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της. Συγκεκριμένα:

  • Ηθοποιοί, Δικηγόροι, Δικαστές, Πολιτικοί, Δάσκαλοι, Γυμναστές,
  • Επίσης, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις φωνητικές τους χορδές, όπως κόπωση, κάλους, όζους κτλ
  • Τέλος, σε οποιονδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιεί σωστά τη φωνή του για να σαγηνεύει το κοινό του.

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία, μέσα από σωματικές και φωνητικές ασκήσεις, να αποκτήσουν βασικές βιωματικές γνώσεις με στόχο την ποιοτική εξέλιξη της φωνής.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν:

  • Τεχνική αναπνοής και άρθρωσης
  • Διεύρυνση της έκτασης και του όγκου της φωνής, εμπλουτισμό ηχοχρώματος
  • Ενίσχυση της «αντοχής» της φωνής
  • Προστασία φωνητικών χορδών και εκμάθηση τρόπων ίασής τους
  • Συνειδητοποίηση των παραγόντων που εμποδίζουν την ελεύθερη φωνητική και σωματική έκφραση

Συντονισμός: Νίνα Καλούτσα

Η υψίφωνος Νίνα Καλούτσα είναι απόφοιτος του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, κάτοχος master Καλών Τεχνών (1987-92). Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες της Ρωσίας και της Ελλάδας. Μεταξύ άλλων: Ορχήστρα της Κινηματογραφίας της ΕΣΣΔ, Φιλαρμονική Ορχήστρα των Ουραλίων, Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσείο Πούσκιν Μόσχας, Φεστιβάλ «Λευκές Νύχτες» Αγίας Πετρούπολης κ.α. Κυκλοφορούν δύο CDs της με πρώτες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη Μανόλη Καλομοίρη. Υπήρξε υπεύθυνη ύλης του λευκώματος «Ο αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης» (έκδοση Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών). Για την προσφορά της στη διάδοση της κλασικής ρωσικής μουσικής στην Ελλάδα, της απονεμήθηκε το μετάλλιο «Αλεξάντρ Πούσκιν» από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Κράτηση Θέσεων έως Πέμπτη 24 Μαϊου: 211 409 4463, 6934 606 545

Συμμετοχή: Το δικαίωμα συμμετοχής για τα 5 μαθήματα είναι 100€.
*Στις συμμετοχές το κόστος δεν συμπεριλαμβάνει τον ΦΠΑ 23%.

Τόπος: Σχολή Αυτογνωσίας: Αλεξάνδρου Ασημακοπούλου 9, Αγ. Δημήτριος 17342, Τηλ:2114094463, Κιν:6934 606 545, Email:autognwsia[at]autognwsia.gr

26/5 AKMI METROPOLITAN COLLEGE & Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας: Ημερίδα «Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Πρώιμη Ανίχνευση, Διάγνωση, Αποκατάσταση»

Σε ποιους απευθύνεται: η Ημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες Ειδικούς Παιδαγωγούς, Παιδαγωγούς/Νηπιαγωγούς, Λογοθεραπευτές, Παιδοψυχολόγους, γονείς, φοιτητές και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο και η Ελληνική Εταιρία Δυσλεξίας συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα : “Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες: Πρώιμη Ανίχνευση, Διάγνωση, Αποκατάσταση”.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 26 Μαΐου μεταξύ 09:30-18:30 στο Αμφιθέατρο του Μητροπολιτικού Κολλεγίου στο Μαρούσι.

Οι πρωινές εισηγήσεις της ημερίδας αφορούν όλο το φάσμα των μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων του παιδιού στην κανονική τάξη, ενώ το μεσημέρι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν δύο (2) ανάμεσα σε 4 Βιωματικά Εργαστήρια.

Κόστος Συμμετοχής: € 70 (περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στα 2 Βιωματικά Εργαστήρια της επιλογής σας). Απαιτείται η προεγγραφή των ενδιαφερόμενων το αργότερο έως την 21η Μαΐου 2012, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Δείτε εδώ το προκαταρκτικό πρόγραμμα της Ημερίδας και την απαραίτητη Φόρμα Συμμετοχής ή μπείτε στο http://www.amc.edu.gr/

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ [Δευτέρα-Παρασκευή 09:30-18:00]: AKMI METROPOLITAN COLLEGE: Σωρού 74, Μαρούσι 151 25, Τηλ: 210 6199891, Fax: 210 6199320, e-mail: info[at]amc.edu.gr

20/5 «Ακαδήμεια»: Σεμινάριο Για Εκπαιδευτικούς: «Με Ένα Βιβλίο… Κάνω Θέατρο!»

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.

ΕΝΟΤΗΤΑ: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου πιο ενδιαφέρον για εμένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη. Πώς μεταμορφώνουμε ένα λογοτεχνικό έργο σε θεατρική παράσταση.

Εμψυχώτρια: Μάρω Λιάτσου (Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός (MA Drama in Education))

Το σεμινάριο προτείνει εναλλακτικές μεθόδους και πρακτικές τεχνικές (Εκπαιδευτικό Δράμα, Θέατρο Εικόνων, σωματικό θέατρο) προκειμένου:

  • Να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας ή της ομάδας μας για ένα λογοτεχνικό κείμενο
  • Να μετατρέψουμε τις λέξεις του κειμένου σε εικόνες και να διασκευάσουμε μαζί με τους μαθητές μας/ την ομάδα μας το λογοτεχνικό κείμενο σε θεατρικό
  • Να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα του εν λόγω κειμένου μέσα από τη θεατρική διαδικασία.
  • Να παράγουμε υλικό για θεατρική παράσταση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και ηθοποιούς και βασίζεται στη προετοιμασία για θεατρική παράσταση του διηγήματος «Ο Λιόντας» της Νάνση Τουμπακάρη, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού, στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας.

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
  • Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), twitter: akademeiagr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΩΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Η Μάρω Λιάτσου είναι θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» (Drama in Education – University of Central England, Birmingham, UK). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, φωνητικής, κινηματογραφικού σεναρίου, πολιτιστικής διαχείρισης κ.α. και μαθήματα χορού (κλασσικό, μοντέρνο, παραδοσιακό). Από το 1997, διδάσκει θέατρο σε ολοήμερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια Δήμων για παιδιά, έφηβους και ερασιτεχνικές ομάδες ενηλίκων. Έχει ανεβάσει πάνω από 20 θεατρικές παραστάσεις με παιδιά, έφηβους και ενήλικες ενώ έχει διασκευάσει παραμύθια, διηγήματα και κλασσικά θεατρικά κείμενα για παιδιά. Υπήρξε εισηγήτρια θεατρικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς για το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος». Από το 2005 έως και το 2010 διατηρούσε μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής ως πολιτιστική συντάκτρια της εφημερίδας ΗΧΩ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και ήταν στην οργάνωση παραγωγής του Φεστιβάλ Γαλατσίου. Από το 2007 έως σήμερα είναι εργαστηριακή συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, όπου διδάσκει κουκλοθέατρο. Από το 2009 εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός (Θεατρική Αγωγή) στη δημόσια εκπαίδευση.

21 & 28/5 “Ανοιχτό Σχολείο”: Δουλεύοντας στην τάξη, με παιδιά που έχουν δυσκολίες

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σε κάποιο στάδιο της επαγγελματικής τους καριέρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με κάποιους μαθητές, είτε λόγω συμπεριφοράς είτε λόγω μαθησιακών δυσκολιών. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός μέσα σε μια τάξη με τουλάχιστον 25 παιδιά όταν τα πράγματα δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου; Πώς μπορεί να χειριστεί κάποιες καταστάσεις; Μπορεί να πει κάτι στους γονείς και τι είναι αυτό;

Σε αυτό το εργαστήριο οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών είναι αυτές που θα καθορίσουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και με τη βοήθεια της συντονίστριας ψάχνουν να βρουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που τους δυσκολεύουν.

  • Πότε: Δευτέρα 21 & 28/05, 19:30-21:30 (2 συναντήσεις)
  • Κόστος: 40 ευρώ
  • Συντονίστρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη
  • Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

23 & 30/5 «Ακαδήμεια»: Σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού

Αφήγηση παραμυθιών -ένας λόγος “άλλος”

23 Μαΐου 2012, Ώρα: 6:00μ.μ. – 9:00μ.μ.

Στο σεμινάριο θα επιχειρηθεί μια πρακτική προσέγγιση της αφήγησης παραμυθιών προφορικής παράδοσης. Οι συμμετέχοντες θα αποπειραθούν να αφηγηθούν ένα λαϊκό παραμύθι ή να αυτοσχεδιάσουν πάνω σ’ ένα μοτίβο παραμυθιού. Θα εξερευνήσουμε μαζί με την Λίλη την τέχνη της αφήγησης που δεν βασίζεται σε θεατρική τεχνική, αλλά στην προσωπικότητα του κάθε παραμυθά και στην ποιότητα της στιγμής. Το παραμύθι δεν είναι καθημερινός λόγος και δεν το υπηρετούμε με μάσκες επιβίωσης ή ευπρέπειας, αλλά με ό,τι κουβαλάμε στην ψυχή μας.

Ομήρου Οδύσσεια -από την Πηνελόπη στην Πηνελόπη

30 Μαΐου 2012, Ώρα: 6:00μ.μ. – 9:00μ.μ.

Το σεμινάριο εστιάζει στις γυναικείες μορφές στην Οδύσσεια του Ομήρου. Θα επιχειρηθεί μια συμβολική προσέγγιση του έπους από την πλευρά της “Γυναίκας”. Θα δούμε την Οδύσσεια με την οπτική του μαγικού παραμυθιού και επίκεντρο τις γυναικείες μορφές του μύθου: Τις θνητές, όπως η Πηνελόπη, η Ελένη, η Ναυσικά και οι μητρικές μορφές Ευρύκλεια-Αντίκλεια, και τις αθάνατες, όπως η Αθηνά, η Κίρκη, οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη, η Καλυψώ.

Λίγα Λόγια για τη Λίλη Λαμπρέλλη…

Με ρίζες στη Μυτιλήνη και τη Μικρασία, γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά. Μετανάστρια κατ’ εξακολούθηση, ζει στις Βρυξέλλες εδώ και δυο δεκαετίες. Από το 1998 αφηγείται παραμύθια προφορικής παράδοσης. Στο δρόμο των παραμυθιών συνάντησε την ανθρωπολόγο Nicole Belmont και πολλούς παραμυθάδες: τον Αφρικανό Maurice Boyasse, τον Άραβα Hamadi, το Βέλγο Stephane van Hoecke, το Γάλλο Michel Hindenoch κι άλλους κι άλλους… Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής ένωσης αφηγητών «Passeurs d΄ Histoires», και μέλος του «Μaison du Conte de Bruxelles». Όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους Γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud, και χάρη σ’ αυτόν νιώθει ότι ανήκει στην ευγενική γενιά των σαλτιμπάγκων.

Έχει γράψει τα «Λόγος Εύθραυστος κι Αθάνατος», «Το κρυμμένο Νερό», «Ο πολυροβιθάς», «Η στρίγκλα», «Αχ Σοκολάτα…», «Δέκα και ένα παραμύθια σοφίας για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ κ.α.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Κόστος συμμετοχής σε κάθε σεμινάριο: 25 ευρώ. Κόστος συμμετοχής και στα δύο σεμινάρια: 40 ευρώ. Ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), Twitter: akademeiagr

12&21&28/5 «Ανοιχτό Σχολείο»: Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς

1. «Αναζητώντας τoν Εκπαιδευτικό Μέσα μας»

  • Τι είναι αυτό που κάνει τους μαθητές να εμπιστευτούν τον εκπαιδευτικό που έχουν απέναντί τους;
  • Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει την κατάλληλη μαθησιακή ατμόσφαιρα;
  • Πώς μπορεί το μάθημα να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό;

Η εκπαίδευση είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα. Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει ο εκπαιδευτικός την ώρα της δουλειάς του είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να εστιάσουμε στον Εκπαιδευτικό ως Άνθρωπο, με τις δικές του ανάγκες, δυσκολίες και επιθυμίες. Να δούμε πώς αναγνωρίζοντας κάποια δικά μας κομμάτια, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επαφή με τους μαθητές – γιατί η εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από τη μεταφορά γνώσεων από τον εκπαιδευτικό στον μαθητή. Το κλίμα που θα δημιουργηθεί, η σχέση εμπιστοσύνης, το θετικό συναίσθημα, η αίσθηση ασφάλειας που θα νιώσει ο μαθητής, όλα θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη μεταφορά της γνώσης.

  • Πότε: Σάββατο 12 Μαΐου, 10:00-13:30
  • Κόστος: 30 ευρώ
  • Συντονίστρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη

2. Δουλεύοντας στην τάξη, με παιδιά που έχουν δυσκολίες

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σε κάποιο στάδιο της επαγγελματικής τους καριέρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με κάποιους μαθητές, είτε λόγω συμπεριφοράς είτε λόγω μαθησιακών δυσκολιών. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός μέσα σε μια τάξη με τουλάχιστον 25 παιδιά όταν τα πράγματα δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου; Πώς μπορεί να χειριστεί κάποιες καταστάσεις; Μπορεί να πει κάτι στους γονείς και τι είναι αυτό;

Σε αυτό το εργαστήριο οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών είναι αυτές που θα καθορίσουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και με τη βοήθεια της συντονίστριας ψάχνουν να βρουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που τους δυσκολεύουν

  • Πότε: Δευτέρα 21 & 28/05, 19:30-21:30 (2 συναντήσεις)
  • Κόστος: 40 ευρώ
  • Συντονίστρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

10&17/5 «Ακαδήμεια»: Τρίωρα Σεμινάρια Για Εκπαιδευτικούς: «Xίλια ταξίδια με έναν προορισμό – Η διδασκαλία της Οδύσσειας μέσω της κίνησης Ι & ΙΙ» – Δημοτικό & Γυμνάσιο

  • ΠΕΜΠΤΗ 10 & 17 ΜΑΪΟΥ 2012, ΩΡΑ 5:30π.μ. – 8:30μ.μ.
  • ΕΝΟΤΗΤΑ: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη
  • Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα (Χορεύτρια, Χορογράφος, Δασκάλα Δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού)

Επειδή ζητήσατε να επαναληφθεί και επειδή οι συμμετέχοντες στο ίδιο σεμινάριο της 23ης Φεβρουαρίου επιθυμούν να εμβαθύνουν περισσότερο, το σεμινάριο θα χωριστεί σε δύο μέρη: Στο πρώτο μπορεί να συμμετάσχουν όλοι όσοι επιθυμούν και στο δεύτερο μόνο όσοι έχουν παρακολουθήσει το πρώτο (είτε της 23ης Φεβρουαρίου είτε της 10ης Μαΐου)

Η Οδύσσεια, σαν μάθημα στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για βιωματικό μάθημα κίνησης. Μέσα από τις ιστορίες του ομηρικού έπους που θα δουλέψουμε, θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς οι ιδέες και οι τεχνικές ώστε όχι μόνο να μάθουν οι μαθητές τις ραψωδίες, αλλά να εμβαθύνουν στα νοήματα του έπους. Στο μάθημα θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές δημιουργικής κίνησης και εκπαιδευτικού δράματος.

Συγκεκριμένα θα δουλέψετε πάνω στα θέματα:

  • Η επιστροφή στην πατρίδα (όνειρα, φόβοι, προσδοκίες)
  • Ο ασκός του Αιόλου (αποπροσανατολισμός )
  • Οι λωτοφάγοι (μνήμη και λήθη)
  • Κίρκη (σαγήνη)
  • Κύκλωπας (ζωώδη ένστικτα)
  • Καλυψώ (απαγόρευση)
  • Σειρήνες (κίνδυνος και εμπειρία)
  • Πηνελόπη (ο χρόνος που κυλάει)
  • Άργος (αγάπη μεταξύ ανθρώπου και σκύλου)
  • Μνηστήρες (κατάχρηση εξουσίας)
  • Θάλασσα (ταξίδι)

Η δουλειά αυτή βασίζεται στον σχεδιασμό μαθημάτων που θα δοθεί από την εισηγήτρια Μάτα Μάρρα και δομείται όλη πάνω στον κινητικό αυτοσχεδιασμό των παιδιών. Γι αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται σωματικές δεξιότητες από τον-την εκπαιδευτικό. Επίσης μπορεί να αποτελέσει το υλικό για σχολική παράσταση.

  • ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΡΟΥΧΑ.
  • ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 25 ευρώ, Εδικές τιμές για ανέργους και φοιτητές
  • Ημερομηνία Λήξης συμμετοχών: Δευτέρα 7 & Δευτέρα 14 Μαΐου αντίστοιχα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook (Ομάδα & fan page): Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο, twitter: akademeiagr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΤΑΣ ΜΑΡΡΑ

Η Μάτα Μάρρα γεννήθηκε το 1970. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Δ. Γρηγοριάδου, όπου και αποφοίτησε. Παρακολούθησε σεμινάρια χορού και χοροθεάτρου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία. Σπούδασε κλασσικό ινδικό χορό με την Λήδα Shantala και τον Rajib Saha. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων κουκλοθέατρου από το Θέατρο της Κούκλας. Χόρεψε με τις ομάδες: “Seresta”, “Iώ”, “Χορευτές”, “Εννιάμορφο”, “Χρυσέα Φόρμινξ”, ” Ήρως Άγγελος”, Χοροθέατρο Λήδα Shantala”, “Ιntra Venus”, “Ανάσα”, ” Namaste” κ. ά. Συνεργάστηκε με τους θιάσους “Θέατρο της κούκλας” “Θέατρο κάτω από τη γέφυρα”, “Θίασος 81”, “Προσωπείο” κ.ά.

Σαν δασκάλα δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, συνεργάστηκε με νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολές χορού, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Γουλανδρή, εργαστήρια Θεάτρου Πόρτα, Εθνικό Θέατρο κ.ά.. Από το 2010 συνεργάζεται και με το Θέατρο Νέων του Δημήτρη Σεϊτάνη στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»

Βιωματικά εργαστήρια Μουσικοθεραπείας Μαΐου

  • 19 & 20 Μαΐου Εργαστήριο φωνητικής μουσικοθεραπείας και έκφρασης
  • 26 Μαΐου Εργαστήριο μουσικοθεραπείας και αυτοσχεδιασμού (με μουσικά όργανα)
  • Χώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν. Ψυχικού) Αποστολοπούλου 64
  • Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 6724052, Δευτέρα-Παρασκευή 3-8μμ
  • Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια GIM

Α) Εργαστήριο Φωνητικής Μουσικοθεραπείας & Έκφρασης

  • Ημερομηνίες: 19 & 20 Μαΐου 2012
  • Ωρες: 11-3μμ (8 ώρες)

Περιεχόμενο και στόχοι

Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού φωνής, ασκήσεις φωνής και σωματικής κίνησης, όπως και ατομικές και ομαδικές ασκήσεις ψυχοδυναμικού ή δημιουργικού χαρακτήρα με κύριο εργαλείο τη φωνή. Στόχος η απελευθέρωση οποιουδήποτε εσωτερικού, συναισθηματικού μπλοκαρίσματος καθρεφτίζεται στη φωνή μας, η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων και αδυναμιών της και η ενδυνάμωσή της καθώς και η αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την εκφορά λόγου ή με το τραγούδι. Οι στόχοι είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε εξειδικευμένη τεχνική φωνητικής.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Σε εκείνους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους ως μέσο έκφρασης (παιδαγωγούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, στελέχη επιχειρήσεων, κ.α. ) και που επιθυμούν να αποδώσουν εκφραστικά καλύτερα
  • σε επαγγελματίες ειδικούς φωνής (λογοθεραπευτές, καθηγητές τραγουδιού, κ.α.)
  • σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοράς λόγου
  • σε όσους γενικότερα θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τη φωνή τους.
  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
  • Κόστος 70 ευρω

Β) Εργαστήριο μουσικοθεραπείας και αυτοσχεδιασμού (με μουσικά όργανα)

  • Ημερομηνία: Σαββάτο 26 Μαΐου 2012
  • Ώρες: 11-5μμ (6 ώρες)

Περιεχόμενο και στόχοι

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βιωματική προσέγγιση της μουσικοθεραπείας καθώς και η ενημέρωση πάνω σε διάφορα είδη και τεχνικές μουσικοθεραπείας μέσα από μια συστηματική και δημιουργική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με τους οποίους η μουσική λειτουργεί ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς. Θα εστιάσουμε στο κυριότερο και επικρατέστερο είδος μουσικοθεραπείας, με χρήση μουσικών οργάνων.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις:

  • ενεργητικής/διαδραστικής μουσικοθεραπείας
  • μουσικοκινητικές δραστηριότητες
  • αυτοσχεδιασμό και δημιουργική έκφραση με χρήση μουσικών οργάνων

Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, μουσικούς, φοιτητές, γονείς, και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για τη Μουσικοθεραπεία σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο.

  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
  • Κόστος : 50 ευρώ

Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) έως και 2 ημέρες πριν την έναρξη του κάθε εργαστηρίου.

13/5 «Ακαδήμεια»: Σεμινάριο Για Εκπαιδευτικούς: «ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ… ΚΑΝΩ ΘΕΑΤΡΟ!»

ΕΝΟΤΗΤΑ: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου πιο ενδιαφέρον για εμένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.

Πώς μεταμορφώνουμε ένα λογοτεχνικό έργο σε θεατρική παράσταση

Εμψυχώτρια: Μάρω Λιάτσου (Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός (MA Drama in Education))

Το σεμινάριο προτείνει εναλλακτικές μεθόδους και πρακτικές τεχνικές (Εκπαιδευτικό Δράμα, Θέατρο Εικόνων, σωματικό θέατρο) προκειμένου

  • Να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών μας ή της ομάδας μας για ένα λογοτεχνικό κείμενο
  • Να μετατρέψουμε τις λέξεις του κειμένου σε εικόνες και να διασκευάσουμε μαζί με τους μαθητές μας/ την ομάδα μας το λογοτεχνικό κείμενο σε θεατρικό
  • Να εξερευνήσουμε τα βαθύτερα νοήματα του εν λόγω κειμένου μέσα από τη θεατρική διαδικασία.
  • Να παράγουμε υλικό για θεατρική παράσταση.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και ηθοποιούς και βασίζεται στη προετοιμασία για θεατρική παράσταση του διηγήματος «Ο Λιόντας» της Νάνση Τουμπακάρη, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού, στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας.

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως: Πέμπτη 10 Μαΐου 2012
  • Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), twitter: akademeiagr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΩΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Η Μάρω Λιάτσου είναι θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» (Drama in Education – University of Central England, Birmingham, UK). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, φωνητικής, κινηματογραφικού σεναρίου, πολιτιστικής διαχείρισης κ.α. και μαθήματα χορού (κλασσικό, μοντέρνο, παραδοσιακό). Από το 1997, διδάσκει θέατρο σε ολοήμερα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, δραματικές σχολές και θεατρικά εργαστήρια Δήμων για παιδιά, έφηβους και ερασιτεχνικές ομάδες ενηλίκων. Έχει ανεβάσει πάνω από 20 θεατρικές παραστάσεις με παιδιά, έφηβους και ενήλικες ενώ έχει διασκευάσει παραμύθια, διηγήματα και κλασσικά θεατρικά κείμενα για παιδιά. Υπήρξε εισηγήτρια θεατρικών εργαστηρίων για εκπαιδευτικούς για το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» και τον «Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος». Από το 2005 έως και το 2010 διατηρούσε μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής ως πολιτιστική συντάκτρια της εφημερίδας ΗΧΩ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και ήταν στην οργάνωση παραγωγής του Φεστιβάλ Γαλατσίου. Από το 2007 έως σήμερα είναι εργαστηριακή συνεργάτης του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, όπου διδάσκει κουκλοθέατρο. Από το 2009 εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός (Θεατρική Αγωγή) στη δημόσια εκπαίδευση.

19-20/5 Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος: Σεμινάριο Περιγεννητικής Αγωγής

  • Οργάνωση: Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (η παρακολούθησή του αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση)
  • Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής: 19-20/5/2012, 10:00 – 18:00
  • Εκπαιδεύτρια: Μιλένα Ρούζκοβα
  • Τόπος Διεξαγωγής: Καζαντζάκη 4, Χαλάνδρι (studio yoga4life)
  • Κόστος συμμετοχής: 200 €, σε περίπτωση εξόφλησης πριν τις 4/5/2012 έκπτωση 15% (170 €)

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και ασχολείται με την περιγεννητική υγεία, για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους:

  • σε γονείς και μέλλοντες γονείς
  • σε γιατρούς, μαίες, νοσηλευτές, βοηθούς μητρότητας, παιδιάτρους, συμβούλους θηλασμού και άλλους επαγγελματίες υγείας
  • σε όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες
  • σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και όσους ασχολούνται με τη
  • συναισθηματική/ψυχολογική πλευρά της περιγεννητικής περιόδου
  • σε δασκάλες/δασκάλους γιόγκα και άλλων μεθόδων και πρακτικών που
  • χρησιμοποιούνται τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας
  • σε συμβούλους οικογένειας και όσους ασχολούνται με σχολές γονέων, τη γονεϊκότητα και τις σχέσεις γονέων-παιδιών

Θεματολογία

  • Φυσιολογική εγκυμοσύνη
  • Φυσιολογικός τοκετός
  • Φυσιολογικό τρίτο στάδιο
  • Φυσιολογική λοχεία
  • Πώς διευκολύνεται ο φυσιολογικός τοκετός
  • Υποστηρίζοντας το τρίτο στάδιο
  • Υποστηρίζοντας τη φυσιολογική περίοδο λοχείας
  • Παρεμβάσεις και Επιπλοκές – Συνέπειες στη φυσιολογική εγκυμοσύνη, τοκετό, θηλασμό, λοχεία – Εναλλακτικές προτάσεις

Για δηλώσεις συμμετοχής: info[at]mitrotita.org, 2109823257 ή 6974999675

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑΣ: Μιλοσλάβα (Μιλένας) Ρούζκοβα γυναικολόγος – μαιευτήρ, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού, IBCLC

Το 1976 αποφοίτησα από τη Σχολή Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας και το 1984 απέκτησα την ειδικότητα του γυναικολόγου – μαιευτήρα. Στην Τσεχία εργαζόμουν για ένα χρόνο σε μια επαρχιακή πόλη και κατόπιν στην Πράγα σε πανεπιστημιακή γυναικολογική κλινική, για πάνω από 14 χρόνια. Από το 1988 ζω στην Ελλάδα και μετά την αναγνώριση του πτυχίου και της ειδικότητας μου το 1988, εργαζόμουν για 4 χρόνια ως Επιμελητής Β στη Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Το 1997 άνοιξα ιδιωτικό ιατρείο στη Ξάνθη, το οποίο και έκλεισε το Νοέμβριο 2010 λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας. Έχω παραστεί σε πάνω από τρεις χιλιάδες τοκετούς σε νοσοκομεία και σε περίπου πενήντα τοκετούς κατ’οίκον συμπεριλαμβανομένων και δύο HBVAC. Από το Μάιο 1998 μέχρι σήμερα εργάζομαι ως ιατρός γυναικολόγος στην πρώην ΝΜΥ ΙΚΑ Ξάνθης. Το 1996 ήμουν μεταξύ των τριών πρώτων ατόμων που πιστοποιήθηκαν ως IBCLC στην Ελλάδα, ενώ πάνω από 10 χρόνια εκτελούσα τα χρέη Συντονίστριας για Ελλάδα και Κύπρο του Διεθνούς Συμβουλίου των Εξεταστών των Συμβούλων Γαλουχίας (IBLCE). Από το 1996 κάθε 5 χρόνια ανανεώνω την πιστοποίησή μου, τελευταία φορά το 2011. Είμαι παντρεμένη, και έχω ένα γιο, 24 χρονών, τον οποίο θήλαζα για πάνω από 3 χρόνια.

5-27/5 ΔΙΚΕΨΥ: Προβολικές Δοκιμασίες Cat-Tat, Παιδικό Ιχνογράφημα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις προβολικές δοκιμασίες CAT και TAT, απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους και φοιτητές ψυχολογίας, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Υπάρχουν 2 τρόποι ερμηνείας των προβολικών τεστ Τ.Α.Τ και C.A.T

  • 1ος τρόπος: Με βάση τον Bellak (Θα αναλυθεί με αυτόν τον τρόπο το C.A.T)
  • 2ος τρόπος: Με βάση τη Γαλλική σχολή (Θα αναλυθεί με αυτόν τον τρόπο το Τ.Α.Τ)

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Παιδικό Ιχνογράφημα, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί.

Πρόκειται για κλινικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση και την εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Η εκπαίδευση του ΔΙΚΕΨΥ περιλαμβάνει:

  • Κάλυψη θεωρητικών θεμάτων σχετικά με τις Προβολικές Δοκιμασίες
  • Λεπτομερή ανάλυση των καρτών
  • Ερμηνεία των καρτών
  • Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης

http://dikepsy.gr/index.php/seminar_terms

  • Ημερομηνία διεξαγωγής: 05-06/05, 12-13/05, 19-20/05, 26-27/05
  • Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο: 15:30-20:30, Κυριακή: 11:00-16:00
  • Διάρκεια: 40 ώρες
  • Χώρος Διεξαγωγής: ΔΙΚΕΨΥ – Σοφ. Βενιζέλου 16, Νέο Ηράκλειο, 14122
  • Κόστος Σεμιναρίου: €480 για επαγγελματίες, €420 για φοιτητές, ανέργους / *€100 για επαγγελματίες, €80 για φοιτητές, ανέργους – αφορά μόνο το Παιδικό Ιχνογράφημα

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-18:00 στο 0030 2102830100 και για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=10.

Απρίλιος-Μάιος 2012 «Ανοιχτό Σχολείο»: Δραστηριότητες για Εκπαιδευτικούς

Σχέδια εργασίας στην τάξη: Εισαγωγή

  • Πότε: Παρασκευή 27 Απριλίου 2012, 17:30-19:30
  • Κόστος Συμμετοχής: χωρίς οικονομική επιβάρυνση

Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε Σχέδια Εργασίας (projects) στην τάξη, πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών και πώς διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες είναι κάποιες από τις βασικές αρχές που χρειάζεται να έχουμε υπ’ όψιν όταν δουλεύουμε με σχέδια εργασίας;

Ένα εισαγωγικό εργαστήριο που στόχο έχει να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τη δουλειά μας.

Αναζητώντας τoν Εκπαιδευτικό Μέσα μας

  • Πότε: Σάββατο 12 Μαΐου 2012, 10:00-13:30
  • Κόστος Συμμετοχής: 40 ευρώ
  • Τι είναι αυτό που κάνει τους μαθητές να εμπιστευτούν τον εκπαιδευτικό που έχουν απέναντί τους;
  • Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει την κατάλληλη μαθησιακή ατμόσφαιρα;
  • Πώς μπορεί το μάθημα να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό;

Η εκπαίδευση είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα. Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει ο εκπαιδευτικός την ώρα της δουλειάς του είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να εστιάσετε στον Εκπαιδευτικό ως Άνθρωπο, με τις δικές του ανάγκες, δυσκολίες και επιθυμίες. Να δείτε πώς αναγνωρίζοντας κάποια δικά σας κομμάτια, μπορείτε να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην επαφή με τους μαθητές – γιατί η εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από τη μεταφορά γνώσεων από τον εκπαιδευτικό στον μαθητή. Το κλίμα που θα δημιουργηθεί, η σχέση εμπιστοσύνης, το θετικό συναίσθημα, η αίσθηση ασφάλειας που θα νιώσει ο μαθητής, όλα θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη μεταφορά της γνώσης.

Δουλεύοντας στην τάξη, με παιδιά που έχουν δυσκολίες

  • Πότε: Δευτέρα 21 & 28/05, 19:30-21:30 (2 συναντήσεις)
  • Κόστος Συμμετοχής: 40 ευρώ

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σε κάποιο στάδιο της επαγγελματικής τους καριέρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με κάποιους μαθητές, είτε λόγω συμπεριφοράς είτε λόγω μαθησιακών δυσκολιών. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός μέσα σε μια τάξη με τουλάχιστον 25 παιδιά όταν τα πράγματα δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου; Πώς μπορεί να χειριστεί κάποιες καταστάσεις; Μπορεί να πει κάτι στους γονείς και τι είναι αυτό;

Σε αυτό το εργαστήριο οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών είναι αυτές που θα καθορίσουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και με τη βοήθεια της συντονίστριας ψάχνουν να βρουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που τους δυσκολεύουν.

Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε όλα τα εργαστήρια, καλό είναι να κάνετε τηλεφωνική κράτηση ή να επικοινωνήσετε για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κενές θέσεις.

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/

26/3-23/5 Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας: Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, γονείς

1. Σεμινάριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Εισηγήτρια: Άννα Μερτζάνη, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και γονείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν το θέμα αυτό με τα παιδιά. Στόχος των συναντήσεων είναι η γνωριμία με το περιεχόμενο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των παιδιών, η ενημέρωση για τους προβληματισμούς που εγείρονται και για τα δίκτυα πρόνοιας της χώρας μας, αλλά και η συζήτηση πάνω στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τα άρθρα της Σύμβασης.

Πέρα από το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου, θα αφιερωθεί χρόνος σε βιωματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτικό υλικό τόσο για τη σχολική τάξη, όσο και ως υλικό για τον ποιοτικό χρόνο του γονέα με το παιδί του. Μέσα από τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, οι συμμετέχοντες θα μπουν σε ρόλους, θα πάρουν θέση σε ηθικά διλήμματα και θα διαδράσουν με τους υπολοίπους μπαίνοντας στη θέση των μαθητών-παιδιών τους. Το βιωματικό κομμάτι του σεμιναρίου έχει στόχο να φέρει σε μια πιο βαθειά επαφή τους συμμετέχοντες με έννοιες όπως η σύγκρουση και η διαχείριση της, το όριο και η παραβίαση, το δικαίωμα και η υποχρέωση. Κυρίως όμως το βιωματικό μέρος στηρίζεται και υποστηρίζει το συναισθηματικό κομμάτι των συμμετεχόντων, το οποίο χρειάζεται να ανασύρουν προκειμένου να μπορέσουν να διαχειριστούν τις διάφορες καταστάσεις.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βιβλιογραφία και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

  • Ημερομηνίες διεξαγωγής: 26 Μαρτίου, 2 και 9 Απριλίου, 19.00-21.00.
  • Κόστος συμμετοχής 60 ευρώ και φοιτητές 50 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 24 Μαρτίου στο τηλ. 211-4051903 στο e-mail: info.childhood[at]gmail.com και στο http://www.childhood.gr/

2. Σεμινάριο: Η αινιγματική φύση των λαϊκών, «μαγικών» παραμυθιών. Παραμύθι και παιδί

  • Γιατί άραγε η Ελληνίδα Σταχτοπούτα δεν έχει μητριά;
  • Γιατί η Πεντάμορφη βασιλοπούλα αποφάσισε να παντρευτεί… ένα κεφάλι;
  • Ποιοι είναι ο Μισοκωλάκης, το Δαφνοκούκουτσο, η Ξυλομαρία, ο αναποδογεννημένος;
  • Πόσο τρομάζουν άραγε οι δράκοι, τα τέρατα και οι στρίγκλες τα παιδιά;

Στόχος του σεμιναρίου αυτού είναι η γνωριμία με το λαϊκό, προφορικό παραμύθι ως ξεχωριστό λογοτεχνικό είδος. Με τον ιδιαίτερο και συναρπαστικό κώδικά του, τον φτιαγμένο από σύμβολα, ονειρικές εικόνες, κομμάτια από την ψυχική μας ανάπτυξη από τότε που είμαστε παιδιά (ακόμα και βρέφη), και ντυμένο με τα πολιτισμικά στοιχεία της εκάστοτε κοινωνίας που το υιοθετεί και το διαδίδει.

Το σεμινάριο οργανώνει η Εμμανουέλα Κατρινάκη (Φιλόλογος, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, συγγραφέας) και απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους παιδαγωγικών και φιλοσοφικών σχολών, νηπιαγωγούς, δασκάλους, γονείς και όλους όσοι αγαπούν τα παραμύθια.

Οι συμμετέχοντες θα πάρουν βιβλιογραφία και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

  • Ημερομηνίες διεξαγωγής: Δευτέρα 23 και 30 Απριλίου, Δευτέρα 7, 14 και 21 Μαΐου 2012, 18.00-20.00.
  • Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. Φοιτητές: 80 ευρώ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι τις 20 Απριλίου) στο τηλ. 211 4051903, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmakatrinaki[at]childhood.gr και στο site http://www.childhood.gr/

3. «Εισαγωγή στην τεχνική αφήγησης προφορικών ιστοριών»

Εισηγητής: Δ. Προύσαλης, Εκπαιδευτικός, Αφηγητής

  • Ημερομηνίες διεξαγωγής: Τετάρτη 25 Απριλίου, Τετάρτη 2, 9, 16 και 23 Μαΐου 2012, 18.00-20.00.
  • Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. Φοιτητές: 80 ευρώ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι τις 23 Απριλίου) στο τηλ. 211 4051903, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: emmakatrinaki[at]childhood.gr και στο site http://www.childhood.gr/

Aπό 19/3 Ανοιχτό Σχολείο: Ομάδα Εκπαιδευτικών “Συν…εκπαιδεύοντας”

Στόχος σε αυτή την ομάδα εκπαιδευτικών θα είναι η ανταλλαγή απόψεων, η κατάθεση προβληματισμών, η επίλυση δυσκολιών και η πρακτική και συναισθηματική στήριξη των συμμετεχόντων. Οι συναντήσεις θα οργανώνονται και θα συντονίζονται από κάποιον συνεργάτη του Ανοιχτού Σχολείου.

Κατά καιρούς και ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέματα που θα έχουν τεθεί, θα καλούνται στις συναντήσεις διάφοροι ομιλητές, από το χώρο της εκπαίδευσης, και όχι μόνο, οι οποίοι θα παρουσιάζουν την δική τους οπτική και θα ανταλλάσουν απόψεις με τους συμμετέχοντες.

Κάποια από τα θέματα στα οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση είναι:

  • Διαχείριση σχολικής τάξης
  • Εφαρμογή σχεδίων εργασίας στην τάξη (και εποπτεία)
  • Μαθητές με δυσκολίες
  • Συναισθηματική στήριξη των εκπαιδευτικών

Ημερομηνίες Συναντήσεων*:

  • Μάρτιος: Δευτέρα 19, 19:30-21:30
  • Απρίλιος: Δευτέρα 23, 19:30-21:30
  • Μάιος: Δευτέρα 14, 19:30-21:30
  • Ιούνιος: Δευτέρα 11, 19:30-21:30
  • Ιούλιος: Δευτέρα 9, 19:30-21:30

Λόγω τον περιορισμένων θέσεων απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας είναι η κράτηση θέσης.

  • Πότε: Μια φορά το μήνα*
  • Κόστος: 20 ευρώ την φορά
  • Συντονίστρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 2106640433, site: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr,

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

Aπό 18/2 “Εργαστήρι Μαιρηβή”: Εργαστήρι Κουκλοθέατρου

Ξεκινά το “εργαστήρι κουκλοθέατρου” το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, στις 10 π.μ., στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” http://www.mairivi.gr/

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο 210 5222181

Εργαστήρι κουκλοθέατρου: Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας

Το εργαστήρι είναι βιωματικό και ακολουθεί τα στάδια:

  • Κατασκευή γαντόκουκλας
  • Τεχνική papier mache
  • Εμψύχωση γαντόκουκλας
  • Επίπεδο, βλέμμα, βάδισμα, προσανατολισμός, γνωριμία με τον έξω κόσμο.
  • Ανακάλυψη της λογικής συμπεριφοράς. Η κούκλα δρα και αντιδρά.
  • Μεταμόρφωση της κούκλας σε πρωταγωνιστή ακολουθώντας τους θεατρικούς νόμους.
  • Μικρές αυτοσχέδιες παραστάσεις

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, και σε όσους τους ενδιαφέρει το κουκλοθέατρο σαν μορφή έκφρασης.

  • Τα υλικά διατίθενται από το Εργαστήρι.
  • Δίνεται βεβαιώση παρακολούθησης.
  • Διδασκαλία: Μαιρηβή Γεωργιάδου, κουκλοπαίκτρια
  • Έναρξη: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012
  • Ολοκληρώνεται: σε 4 Σάββατα (18 Φεβρουαρίου, 3,10 και 17 Μαρτίου 2012)
  • Ώρα: 10π.μ. – 2μ.μ.
  • Κόστος: 150 ευρώ

“Εργαστήρι Μαιρηβή”: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5222181, info[at]mairivi.gr, http://www.mairivi.gr/

Θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού: Εργαστήριο Κουκλοθεάτρου: “Η Κούκλα Στην Εκπαίδευση”

Για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτές

Γενική περιγραφή

Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι η αξιοποίηση της διαδικασίας δημιουργίας κούκλας και εμψύχωσης της στην τάξη για μαθησιακούς σκοπούς.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν με βιωματικό τρόπο σε διάφορες τεχνικές κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας κουκλοθέατρου. Δηλαδή θα κατασκευάσουν οι ίδιοι κούκλα και θα μάθουν να την χειρίζονται.

Θα εξερευνηθεί ο ρόλος της κούκλας ως

  • στοιχείο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας(δασκάλου-μαθητών, μαθητών-μαθητών)δεδομένου οτι στην κούκλα τα παιδιά εξωτερικεύουν ευκολότερα σκέψεις και επιθυμίες
  • εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω της διαδικασίας στησίματος παράστασης(φαντασία,δημιουργικότητα,έκφραση,συλλογικότητα…)
  • μέσο μάθησης με βάση τις αρχές του επικοδομητισμού

4 ΚΥΚΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

  • Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας μαρότ με χαρτοπολτό-και απλή κατασκευή επιτραπέζιας αρθρωτής κούκλας από χαρτόνι
  • Βασικές γνώσεις σύγχρονου θεάτρου σκιών – Κατασκευή δυσδιάστατης κούκλας-φιγούρας-Παιχνίδια με τη σκιά
  • Κουκλοθεατρικά παιχνίδια με αντικείμενα – εμψύχωση αντικειμένων
  • Κατασκευή και εμψύχωση μαριονέτας με νήματα

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ο κάθε κύκλος διαρκεί τέσσερεις συναντήσεις από 3,5ώρες εβδομαδιαίως

ΚΟΣΤΟΣ:Κάθε κύκλος : 90 ευρώ, Συμμετοχή σε όλους τους κύκλους: 320 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται τα υλικά του εργαστηρίου.

ΧΩΡΟΣ: Κουκλοθεατρικό εργαστήρι ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ: Κρέοντος 110, Σεπόλια ( μετρό , στάση Σεπόλια)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: email: antamapantahou[at]gmail.com / 6932274208

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Παναγιώτου, http://www.antamapantahou.gr/,

Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ – Marionette theater ANTAMAPANTAHOU, www.antamapantahou.gr, www.unimahellas.org

12-13/5 Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος: Σεμινάριο Περιγεννητικής Αγωγής Lamaze – 2012

  • Οργάνωση: Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (η παρακολούθησή του αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση)
  • Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής: 12-13/5/2012, 10:00 – 17:00
  • Εκπαιδεύτρια Αναστασία-Τάνια Ζώτου
  • Τόπος Διεξαγωγής: Θα ανακοινωθεί με νεότερη επιστολή μας
  • Κόστος συμμετοχής: 200 €

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και ασχολείται με την περιγεννητική υγεία, για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους:

  • σε γονείς και μέλλοντες γονείς
  • σε γιατρούς, μαίες, νοσηλευτές, βοηθούς μητρότητας, παιδιάτρους, συμβούλους
  • θηλασμού και άλλους επαγγελματίες υγείας
  • σε όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες
  • σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και όσους ασχολούνται με τη
  • συναισθηματική/ψυχολογική πλευρά της περιγεννητικής περιόδου
  • σε δασκάλες/δασκάλους γιόγκα και άλλων μεθόδων και πρακτικών που
  • χρησιμοποιούνται τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας
  • σε συμβούλους οικογένειας και όσους ασχολούνται με σχολές γονέων, τη γονεϊκότητα και τις σχέσεις γονέων-παιδιών

Θεματολογία

  • Φυσιολογική εγκυμοσύνη
  • Φυσιολογικός τοκετός
  • Φυσιολογικό τρίτο στάδιο
  • Φυσιολογική λοχεία
  • Πώς διευκολύνεται ο φυσιολογικός τοκετός
  • Υποστηρίζοντας το τρίτο στάδιο
  • Υποστηρίζοντας τη φυσιολογική περίοδο λοχείας
  • Παρεμβάσεις και Επιπλοκές – Συνέπειες στη φυσιολογική εγκυμοσύνη, τοκετό, θηλασμό, λοχεία – Εναλλακτικές προτάσεις

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑΣ:

Αναστασία Τάνια Ζώτου – Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, βοηθός μητρότητας, σύμβουλος περιγεννητικής αγωγής (Lamaze), σύμβουλος θηλασμού IBCLC.

Μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής

Είμαι Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια και ασκώ την oργονοθεραπεία, ψυχοθεραπευτική μέθοδο του Βίλχελμ Ράιχ, σε ενήλικες, νεογέννητα, μεγαλύτερα παιδάκια και εφήβους, ζευγάρια και οικογένειες. Συμμετέχω στο δια βίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αμερικάνικου Κολλεγίου της Οργονομίας με έδρα το Πρίστον των ΗΠΑ. Εργάστηκα επί σειρά ετών στην Ελλάδα και ευκαιριακά στη Μεγάλη Βρετανία. Μέσα από την εκπαίδευση αλλά κυρίως από την κλινική-ψυχοθεραπευτική εμπειρία μου έγινε απόλυτα σαφές το πόσο δραματικά καθοριστικές είναι οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας στη διαμόρφωση της δομής του ανθρώπου και στην εδραίωση της ικανότητάς του να αγαπάει και να δημιουργεί. Καταλυτική είναι η εμπειρία του τοκετού, η περιγεννητική περίοδος και ο πρώτος χρόνος της ζωής! Αυτό με οδήγησε να εκπαιδευτώ από τους Μισέλ Οντάν & Λιλιάνα Λάμερς στο Λονδίνο και από εκπαιδευτές του οργανισμού DONA International στις ΗΠΑ ως βοηθός μητρότητας (Doula). Εκπαιδεύτηκα ως σύμβουλος θηλασμού IBCLC και σύμβουλος περιγεννητικής αγωγής (childbirth educator) Lamaze. Έχω δώσει πλήθος ομιλιών σε θέματα πρόληψης και ανατροφής των παιδιών.

Με συγκινεί ιδιαίτερα να δουλεύω με εγκύους, με στόχο να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τις βασικές ανάγκες, τόσο τις δικές τους όσο και του αγέννητου μωρού τους και να μπορέσουν να τις υποστηρίξουν ώστε να αφεθούν στη συνέχεια στην εμπειρία του τοκετού.

Λατρεύω τη μουσική, τραγουδάω και παίζω κρουστά. Απολαμβάνω τη συντροφιά, τη φύση και την ορειβασία. Είμαι μητέρα μιας κόρης στην εφηβεία που μου χάρισε τη συγκλονιστική εμπειρία του τοκετού στο σπίτι, του θηλασμού καθώς και του να μεγαλώνω ένα τόσο αξιολάτρευτο πλάσμα.

8/10/2011 – 30/6/2012 Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.): Εκπαίδευση Ειδικών στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού

Ανακοίνωση της επιστημονικής επιτροπής του εκπαιδευτικού προγράμματος

Hμέρα

ημερ/νια

Θέμα

ΩΡΕΣ

08/10/2011

Εισαγωγή στις ΔΦΑ: Η Παρούσα Κατάσταση – Διαφορική διάγνωση, Συνοσηρότητα & Αξιολόγηση αναγκών – Θεραπευτικές προσεγγίσεις

5

15/10/2011

Η Λειτουργία του Εγκεφάλου: Στοιχεία νευροφυσιολογίας

4

22/10/2011

Δοκιμασίες Αξιολόγησης: CARS, PEP-R, AAPEP-Πρακτική

6

12/11/2011

Αξιολόγηση των Νοητικών Δεξιοτήτων – Ερμηνεία & εφαρμογή των αποτελεσμάτων & Παρουσίαση περιστατικού

6

26/11/2011

Οι ανάγκες της οικογένειας – συνεργασία γονέων και επαγγελματιών

4

03/12/2011

Άτυπη Αξιολόγηση – Καθορισμός ψυχο-εκπαιδευτικών στόχων- Δημιουργία υλικού αξιολόγησης – Πρακτική εφαρμογή

5

17/12/2011

Δομημένη Εκπαίδευση: Φυσικό περιβάλλον -σπίτι, γενικό & ειδικό σχολείο

5

07/01/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Φυσικό περιβάλλον -σπίτι, γενικό & ειδικό σχολείο

4

21/01/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στο σπίτι

4

04/02/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στην Α/θμια

4

18/02/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Ατομικό Ημερήσιο Πρόγραμμα στη Β/θμια

4

10η

03/03/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στην Α/θμια

4

11η

17/03/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στην Β/θμια

4

12η

31/03/2012

Δομημένη Εκπαίδευση: Σύστημα Εργασίας στο σπίτι

4

13η

07/04/2012

Εκπαίδευση στην Επικοινωνία

4

14η

28/04/2012

Κοινωνικές Ιστορίες – Πρακτική εφαρμογή

4

15η

05/05/2012

Εκπαίδευση & διαχείριση συναισθημάτων – Στρατηγικές Θεωρίας Νου

4

16η

19/05/2012

Κατανόηση των φίλων – Η Έκτη Αίσθηση

4

17η

02/06/2012

Εκφοβισμός

5

18η

09/06/2012

Σεξουαλικότητα στις ΔΦΑ

5

19η

16/06/2012

Εκπαίδευση στην Αυτογνωσία

5

20η

23/06/2012

Παρουσίαση Περιστατικών

5

21η

30/06/2012

Παρουσίαση Περιστατικών

5

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πρώτη – πιλοτική ομάδα θα είναι 25 άτομα.

Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: Στο mail: pedikeomata[at]gmail.com

Στα Τηλέφωνα: 210-65.25.959 / 6934-994.777 – 210-28.14.770 / 6977-282.826

Κόστος Συμμετοχής: 1.700 ?

-Προκαταβολή 800 Ε. -Τα υπόλοιπα (900 Ε) σε δόσεις των 100 Ε κάθε μήνα.

-Χώρος εκπαίδευσης: Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας» – Μετρό / στάση Μοναστηράκι – Παλλάδος 21 / Πλατεία ψυρρή (50 μέτρα από την έξοδο του μετρό).

1/10/2011-30/6/2012 Ένωση για τα Δικαιώματα Ατόμων του Αυτιστικού Φάσματος: Εκπαίδευση Ειδικών στις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (Ελεύθερη συμμετοχή)

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ειδικούς, το οποίο στηρίζεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης 1.200 ωρών που έχει ήδη προταθεί στο ΥΠΕΠΘ. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι:

  • Η οργανωμένη-σφαιρική και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκπαίδευση ειδικών, στις ιδιαίτερες γνωστικές λειτουργίες των παιδιών με ΔΦΑ.
  • Η κατανόηση του ιδιαίτερου τρόπου μάθησης και της εξατομικευμένης παρέμβασης, ιατρικής, ψυχολογικής και εκπαιδευτικής.
  • Η κατανόηση των αποκλίσεων στις κοινωνικές δεξιότητες και στην επικοινωνία και η επίπτωση αυτών στη μάθηση και την προσαρμογή.
  • Η αξιολόγηση αναγκών και ο καθορισμός των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών στόχων.
  • Η εκπαίδευση σε έγκυρες μεθόδους διδασκαλίας που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες μαθησιακές ανάγκες μαθητών με ΔΦΑ, διαφορετικών ηλικιών.
  • Η ένταξη με ευελιξία, στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.
  • Η συνεργασία με την οικογένεια και η ενδυνάμωση γονέων, αδελφών και του εγγύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εκτός από την έγκυρη θεωρητική κατάρτιση στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, δίνεται έμφαση κυρίως στην εφαρμοσμένη εποπτεία σε τρέχοντα περιστατικά των συμμετεχόντων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στους τομείς των θεραπευτικών και εκπαιδευτικών στόχων, της μάθησης, της ένταξης και της επικοινωνίας ατομικά, στην οικογένεια, στην τάξη, στον κοινωνικό περίγυρο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε επιστήμονες που έχουν ήδη γνώσεις σχετικά με τις ΔΦΑ (παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ειδικοί παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γυμναστές κλπ). Σκοπός είναι η εξέλιξη των γνώσεων των συμμετεχόντων σε υψηλό επίπεδο και η δημιουργία ενός πυρήνα ειδικών επιστημόνων στις ΔΦΑ, που θα αυξάνονται σταδιακά, έως ότου να οργανωθεί επίσημα από την πολιτεία η δωρεάν εκπαίδευση των 1.200 ωρών που προτάθηκε και παραμένει πρωταρχικός στόχος.

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα των Διαταραχών του Φάσματος του Αυτισμού. Θα έχει διάρκεια 104 ώρες, που οργανώνονται σε 21 μαθήματα, τα οποία θα γίνονται κατά κανόνα κάθε δεύτερο Σάββατο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 στην Αθήνα. Η επιστημονική ευθύνη του προγράμματος ανατέθηκε από τους γονείς στην παιδοψυχίατρο Β. Α. Παπαγεωργίου, η οποία έχει εξειδικευθεί στη διάγνωση-αξιολόγηση των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, στη θεραπευτική αντιμετώπιση και στην εκπαίδευση των μαθητών με ΔΦΑ και στην εκπαίδευση επαγγελματιών διαφορετικών ειδικοτήτων, σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην πρώτη – πιλοτική ομάδα θα είναι 25 άτομα.

Δηλώσεις συμμετοχής – Πληροφορίες: Στο mail: pedikeomata[at]gmail.com, Στα Τηλέφωνα: 210-65.25.959 / 6934-994.777 – 210-28.14.770 / 6977-282.826

14&15/1 «Εργαστήρι Μαιρηβή»: Βιωματικό εργαστήρι: Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή

Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ.

Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» http://www.mairivi.gr/, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων για ενήλικες, έχει προγραμματίσει σειρά εργαστηρίων που αφορούν την τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή.

Πρόκειται γία μια σειρά 6 αυτοτελών εργαστηρίων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο 2011και θα συνεχιστούν ως τον Απρίλιο 2012. Το κάθε εργαστήρι έχει διάρκεια 10 ώρες, ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την σειρά ή μεμονωμένα εργαστήρια ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους αλλά και απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.

Το Σαββατοκύριακο 14 – 15 Ιανουαρίου 2012, το 3ο εργαστήρι: Το ορατό σώμα του παραμυθιού κι ο αόρατος αφηγητής.

  • Φωνή και κίνηση. Τεχνικές και ασκήσεις σωματικές, αναπνευστικές, φωνητικές. Ρυθμός και μουσική στην προφορική αφήγηση.
  • Η τέχνη του ραψωδού και η επική αφήγηση
  • Σάββατο: 10π.μ. – 3μ.μ.
  • Κυριακή: 10π.μ. – 3μ.μ.

Το Σαββατόβραδο 14 Ιανουαρίου 2012 στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η Λέσχη Αφήγησης όπου οι μαθητές μπορούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να ακούσουν το δάσκαλο τους και άλλους αφηγητές σε διαφορετικά είδη προφορικής λογοτεχνίας και τρόπους αφήγησης.

Η λέσχη αφήγησης συμπληρώνει ως πρακτική το εργαστήρι.

Κόστος εργαστηρίου: 110 ευρώ

Τα επόμενα Σαββατοκύριακα είναι:

  • 11 – 12 Φεβρουαρίου 2012 “Σκαλίζοντας την ρίζα του παραμυθιού”.
  • 3 – 4 Μαρτίου 2012 “Θεραπευτικές και παιδαγωγικές εφαρμογές της προφορικής αφήγησης και της προφορικής παράδοσης”.
  • Απρίλιος 2012 “Εγκαταλείποντας την βάρκα της γραφής. Κολύμπι και καταδύσεις στην θάλασσα της προφορικότητας”.

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: 210 5222181

“Εργαστήρι Μαιρηβή”: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Τηλ.: 210 5222181, info[at]mairivi.gr, http://www.mairivi.gr/

21&28/1 Ανοιχτό Σχολείο: Δουλεύοντας με παιδιά που έχουν δυσκολία στην τάξη

  • Πότε: Σάββατο 21 & 28/01, 11:00-13:00 (2 συναντήσεις)
  • Κόστος Συμμετοχής: 40 ευρώ

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, σε κάποιο στάδιο της επαγγελματικής τους καριέρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες με κάποιους μαθητές, είτε λόγω συμπεριφοράς είτε λόγω μαθησιακών δυσκολιών. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός μέσα σε μια τάξη με τουλάχιστον 25 παιδιά όταν τα πράγματα δείχνουν να είναι εκτός ελέγχου; Πώς μπορεί να χειριστεί κάποιες καταστάσεις; Μπορεί να πει κάτι στους γονείς και τι είναι αυτό;

Σε αυτό το εργαστήριο οι εμπειρίες και οι προβληματισμοί των εκπαιδευτικών είναι αυτές που θα καθορίσουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Σε κάθε συνάντηση οι συμμετέχοντες καλούνται να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και με τη βοήθεια της συντονίστριας ψάχνουν να βρουν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που τους δυσκολεύουν

Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε όλα τα εργαστήρια, καλό είναι να κάνετε τηλεφωνική κράτηση ή να επικοινωνήσετε μαζί μας πριν έρθετε για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κενές θέσεις.

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

14&15/01 Ελληνικό Ωδείο: Εργαστήρι Φωνητικής Μουσικοθεραπείας & Έκφρασης

Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, MA, Msc, FAMI

Περιεχόμενο και στόχοι

Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού φωνής, ασκήσεις φωνής και σωματικής κίνησης, όπως και ατομικές και ομαδικές ασκήσεις ψυχοδυναμικού ή δημιουργικού χαρακτήρα με κύριο εργαλείο τη φωνή. Στόχος η απελευθέρωση οποιουδήποτε εσωτερικού, συναισθηματικού μπλοκαρίσματος καθρεφτίζεται στη φωνή μας, η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων και αδυναμιών της και η ενδυνάμωσή της καθώς και η αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την εκφορά λόγου ή με το τραγούδι. Οι στόχοι είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε εξειδικευμένη τεχνική φωνητικής.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Σε εκείνους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους ως μέσο έκφρασης (τραγουδιστές, ηθοποιούς, παιδαγωγούς, στελέχη επιχειρήσεων, κ.α. ) και που επιθυμούν να αποδώσουν εκφραστικά καλύτερα
  • σε επαγγελματίες ειδικούς φωνής (λογοθεραπευτές, καθηγητές τραγουδιού, κ.α.)
  • σε αθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοράς λόγου
  • σε όσους γενικότερα θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τη φωνή τους.

Κόστος: 80Ε

Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) έως 12 Ιανουαρίου το αργότερο.

  • Ημερομηνίες: 14 & 15 Ιανουαρίου 2012
  • Ωρες: 12-4μμ (8 ώρες)
  • Xώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν.Ψυχικού), Αποστολοπούλου 64
  • Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 6724052, Δευτέρα ως Παρασκευή 3-8μμ (εκτός διαστήματος εορτών)

4-5/2, 3-4/3 Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Κύκλος Εκπαίδευσης Βοηθών Μητρότητας Τοκετού και Λοχείας

Ο Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας θα προσφέρει, μέσα στο 2012, το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για έναν ολοκληρωμένο κύκλο εκπαίδευσης βοηθών μητρότητας τοκετού και λοχείας, ενώ παράλληλα έχει ολοκληρώσει τα κριτήρια για την πιστοποίηση επαγγελματιών.

Πρόκειται για ένα κύκλο εκπαίδευσης που προετοιμάζουμε εδώ και πολλούς μήνες, με την υποστήριξη και κάτω από την καθοδήγηση του διεθνούς οργανισμού DONA International, του Michel Odent και της συνεργάτιδάς του & βοηθού μητρότητας Liliana Lammers, του Ευρωπαϊκού Δικτύου βοηθών μητρότητας European Doula Network, και του Ευρωπαϊκού Δικτύου ENCA.

Σε ποιους απευθύνεται:

  • σε οποιαδήποτε γυναίκα ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το λειτούργημα της βοηθού μητρότητας – δεν είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία ή προηγούμενη εμπειρία. Παρόλα αυτά, η εμπειρία μητρότητας είναι προτιμητέα
  • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας ή τοκετού που θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και για τις δύο περιόδους της περιγεννητικής φροντίδας
  • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας και τοκετού που θέλουν να διευρύνουν, να ανανεώσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους

Tι προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης βοηθών μητρότητας του Συλλόγου θα καλύψει όλη την περιγεννητική περίοδο (εγκυμοσύνη, τοκετό, λοχεία), με εργαλεία από τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο, καθώς και βιωματικές ασκήσεις, ανταλλαγή εμπειριών, γραπτές εργασίες και πρακτική εξάσκηση. Με την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχουσες θα είναι ικανές να εξασκούν το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας τοκετού ή βοηθού μητρότητας λοχείας με υπευθυνότητα, γνώση, ακεραιότητα και διάθεση για συνεχή μάθηση.

Γιατί να επιλέξετε το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα;

Η ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού μας προγράμματος βρίσκεται στο ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από βοηθούς μητρότητας προς βοηθούς μητρότητας. Και το κυριότερο: εκτός από το εκπαιδευτικό κομμάτι, σκοπός και όραμά μας είναι, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, να δημιουργήσουμε ένα δυνατό δίκτυο ενημέρωσης, αλληλοϋποστήριξης, αφύπνισης, και συνεχούς επιμόρφωσης, τόσο για τις βοηθούς μητρότητας που τώρα μόλις αναδεικνύονται στην ελληνική κοινωνία, αλλά και για τις οικογένειες που χρειάζονται τη στήριξη και τις υπηρεσίες μας!

Με την ολοκλήρωση των κριτηρίων πιστοποίησης θα είστε σε θέση να εγγραφείτε ως τακτικό μέλος στο Σύλλογο Βοηθών Μητρότητας και να είστε μέλος ενός δικτύου επαγγελματιών.

Συνημμένα μπορείτε να βρείτε πιο αναλυτικά τα κριτήρια πιστοποίησης του Συλλόγου Β.Μ., τις προϋποθέσεις συμμετοχής και την περιγραφή των σεμιναρίων (θεματικές ενότητες, εκπαιδεύτριες).

Στην ενημερωτική/ εισαγωγική συνάντηση του Συλλόγου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου 2012, 16:00 – 19:00, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε από κοντά τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Οργανωτική & Εκπαιδευτική Επιτροπή του Προγράμματος: Τηλ.: 6974999675, 2109823257

  • Οργάνωση: Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος (η παρακολούθησή του αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση)
  • Ημερομηνίες & Ώρες Διεξαγωγής: 4-5/2/2012, 10:00 – 17:00
  • 3-4/3/2012, 10:00 – 17:00
  • Εκπαιδεύτρια: Μαρία Ανδρεουλάκη
  • Τόπος Διεξαγωγής: Θα ανακοινωθεί με νεότερη ανακοίνωση
  • Κόστος συμμετοχής: 400 €

Σε ποιους απευθύνεται:

  • σε οποιαδήποτε γυναίκα ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το λειτούργημα της βοηθού μητρότητας – δεν είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία ή προηγούμενη εμπειρία. Παρόλα αυτά, η εμπειρία μητρότητας είναι προτιμητέα
  • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας ή τοκετού που θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και για τις δύο περιόδους της περιγεννητικής φροντίδας
  • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας και τοκετού που θέλουν να διευρύνουν, να ανανεώσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους

Θεματολογία

  • Η βοηθός μητρότητας στην ιστορία – η ανάγκη για βοηθό μητρότητας
  • Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας στον κόσμο και στη χώρα μας
  • Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας σε εθνικό επίπεδο (εύρος πρακτικής, δεοντολογικός κώδικας)
  • Φυσιολογία της γέννας
  • Φυσιολογία της λοχείας
  • Τεχνικές και παρουσία της Β.Μ. στον τοκετό και τη λοχεία (γαλουχία/φροντίδα μωρού κ.ά.)
  • Πλάνο τοκετού -Πλάνο λοχείας
  • Η πραγματικότητα του επαγγέλματος της βοηθού μητρότητας
  • Σενάρια για πρακτική εξάσκηση
  • Δημιουργία ρεαλιστικών εθνικών δικτύων

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ: Eκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το τεστ νοημοσύνης WISC III

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ διοργανώνει τον Ιανουάριο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το τεστ νοημοσύνης WISC III, συνολικής διάρκειας 40 ωρών.

http://dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=8

  • Ημ/νίες Διεξαγωγής: 14/01, 21/01, 28/01, 04/02, 11/02, 18/02, 03/03, 10/03
  • Τόπος Διεξαγωγής: ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
  • Ώρες Διεξαγωγής:10:00-15:00
  • Διάρκεια Σεμιναρίου: 40 ώρες
  • Κόστος Συμμετοχής: €480 για επαγγελματίες, €420 για φοιτητές, ανέργους

Η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών επιβαρύνεται με το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το τεστ νοημοσύνης WISC III απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους, με άδεια ή δυνατότητα απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος. Το τεστ αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο εκτίμησης της νοημοσύνης καθώς και σημαντικών ικανοτήτων και αδυναμιών παιδιών και εφήβων.

Η εκπαίδευση του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ περιλαμβάνει:

  • Κάλυψη θεμάτων σχετικά με τις ψυχομετρικές δοκιμασίες
  • Λεπτομερή ανάλυση των κλιμάκων
  • Βαθμολόγηση και ερμηνεία του WISC III
  • Χορήγηση του τεστ στο χώρο του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
  • Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ: ΣΟΦ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 16 & ΡΟΔΩΝ, Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ 141 22, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 32, Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ 141 22 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ), ΤΗΛ/ ΦΑΞ: 210 283 0100, e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr, www.dikepsy.gr, http://www.autismdikepsy.gr/

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών: 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο

To 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου των Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών με θέμα «Κλινικές παρεμβάσεις στις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας: διεπιστημονική προσέγγιση» θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 27 έως 29 Απριλίου 2012.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της διεπιστημονικής διεργασίας στις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης επιστημόνων από πολλά και διαφορετικά γνωστικά πεδία. Εξ αντικειμένου λοιπόν, οι κλινικές παρεμβάσεις στις διαταραχές λόγου και επικοινωνίας χρήζουν συνεργασίας διαφόρων συναφών ειδικοτήτων. Επιπλέον, οι σύγχρονες ολιστικές προσεγγίσεις απαιτούν την συνεισφορά από ένα ευρύ πεδίο επιστημόνων, καθώς και τη συμμετοχή της οικογένειας.

Οι διαταραχές στις οποίες θα επικεντρωθούν οι συζητήσεις είναι: οι διαταραχές λόγου και ομιλίας σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και ειδικές γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές ροής της ομιλίας, διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, γνωστικές διαταραχές (νοητική υστέρηση), νευρολογικές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων (αφασικά σύνδρομα, όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νόσος Alzheimer), δυσφαγία παιδιών και ενηλίκων, γναθοπροσωπικές δυσπλασίες, λαρυγγεκτομή (φωνητικές προσθέσεις-βαλβίδες), διαταραχές φωνής, βαρηκοΐα-κώφωση-κοχλιακά εμφυτεύματα, και θα συζητηθούν οι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας.

Το συνέδριο αφορά και απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (λογοπεδικούς-λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, καθώς και άλλες ειδικότητες), σε γιατρούς (ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, νευρολόγους, παιδονευρολόγους, παιδίατρους, ωτορινολαρυγγολόγους, αναπτυξιολόγους, φωνιάτρους), σε εκπαιδευτικούς (ειδικούς παιδαγωγούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς) και σε γλωσσολόγους, νευροψυχολόγους και άλλους επιστήμονες-ερευνητές.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν με διαλέξεις διακεκριμένοι ομιλητές, που θα αναπτύξουν σύγχρονες απόψεις στην διεπιστημονική προσέγγιση των διαταραχών λόγου και επικοινωνίας, ενώ το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει εργαστήρια με στόχο την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε κλινικές πρακτικές που αφορούν αυτές τις διαταραχές.

Κόστος Συμμετοχής

 

10/2/2012

10/2-8/4/2012

Στο χώρο του Συνεδρίου

Μέλη ΠΣΛ-ΣΕΛΛΕ-ΣΕΛΚ

150€

170€

190€

Μη Μέλη, Άλλοι επαγγελματίες

160€

180€

200€

Φοιτητές *

100€

120€

140€

Εργαστήρια

60€

80€

Δεν γίνονται εγγραφές

*Φοιτητές με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.logopedists.gr/

12-13/3 ΔΙΚΕΨΥ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΕΠΙΛΗΨΙΑ: Η αντιμετώπιση τους στο θεραπευτικό πλαίσιο»

Προσκεκλημένη εισηγήτρια η Δρ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Παιδονευρολόγος, Διευθύντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Το σεμινάριο αφορά, κυρίως, θεραπευτές (λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς) που αντιμετωπίζουν περιστατικά παιδικής και εφηβικής επιληψίας.

Θα παρουσιαστούν και θα διερευνηθούν οι κλινικές, ψυχολογικές και γνωστικές παράμετροι της επιληψίας και θα προταθούν τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των περιστατικών.

Πώς αναγνωρίζονται οι επιληπτικές κρίσεις.
Πώς αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις που προηγούνται της κρίσης.
Πώς ένας ειδικός θεραπευτής μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια ένα παιδί ή έφηβο την ώρα της κρίσης.
Πώς επιδρά η επιληψία αλλά και η φαρμακευτική αγωγή σε επιμέρους γνωστικές και πρακτικές λειτουργίες.
Πώς μπορούμε να παρέμβουμε στους επιμέρους τομείς ανάλογα με τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 12-13 Μαρτίου 2011 και ώρες 10:00-17:00 στο ΔΙΚΕΨΥ.
Το κόστος είναι 180,00 ευρώ (120,00 για φοιτητές).
Η έκδοση τιμολογίων επιβαρύνεται με το εκάστοτε νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ

Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες

  • Περιγραφή και ταξινόμηση κρίσεων (Βίντεο)
  • Eπιδημιολογία, Αιτιολογία
  • Διάγνωση-Διαφοροδιάγνωση
  • Φαρμακολογία
  • Οι ενδείξεις για θεραπεία
  • Αντιμετώπιση κρίσεων στο θεραπευτικό πλαίσιο
  • Γνωστικές λειτουργίες και επιληψία

Το επιληπτικό παιδί

  • Οι επιπτώσεις της επιληψίας στην οικογένεια και τα αδέλφια
  • Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού με επιληψία
  • Οι δευτερογενείς δυσκολίες του παιδιού με επιληψία
  • Επιληψία και νοητική υστέρηση
  • Η επίδραση των φαρμάκων

Γνωστικές παράμετροι στα παιδιά με επιληψία.

  • Οι προκλήσεις στο θεραπευτικό πλαίσιο
  • Το επιληπτικό παιδί στο σχολείο

Για πληροφορίες και εγγραφές
Ελενη Φουρναρου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Οργάνωσης
Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο 141 22
Πολυτεχνείου 32, Ν. Ηράκλειο 141 22 (Παράρτημα)
Τηλ/ Φαξ: 210 283 0100
e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr
www.dikepsy.gr; http://www.autismdikepsy.gr/

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012 “Εργαστήρι Μαιρηβή”: Εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων

Στο “Εργαστήρι Μαιρηβή” www.mairivi.gr, ξεκινά δεύτερος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα, Φεβρουάριος – Μάρτιος 2012, περιλαμβάνονται παραμύθι, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι. Τα εργαστήρια απευθύνοται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, θεατρολόγους, εμψυχωτές, γονείς και σε όσους τους ενδιαφέρει το κουκλοθέατρο και το παραμύθι σαν μορφή έκφρασης.

Πληροφορίες – εγγραφές στο 210 5222181

Βιωματικό εργαστήρι: Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή

Σκαλίζοντας την ρίζα του παραμυθιού

Η αναζήτηση τοπικών, εθνικών και ξένων παραλλαγών κάθε παραμυθιού, η αναζήτηση των μοτίβων σε μύθους, θρύλους, μυθολογία αλλά και στην ιστορία της γραπτής λογοτεχνίας, της μουσικής, της ζωγραφικής και του κινηματογράφου.

Η βοήθεια της εθνολογίας και πώς όλα αυτά ενσωματώνονται σε μια παράσταση.

  • Σάββατο & Κυριακή: 11 -12 Φεβρουαρίου 2012
    • Σάββατο: 10π.μ.-3 μ.μ.
    • Κυριακή: 10π.μ.-3 μ.μ.
  • Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ.

Το Σαββατόβραδο 11 Φεβρουαρίου 2012 στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η Λέσχη Αφήγησης όπου οι μαθητές, παλιοί και νέοι, μπορούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να ακούσουν το δάσκαλο τους και άλλους αφηγητές σε διαφορετικά είδη προφορικής λογοτεχνίας και τρόπους αφήγησης.

Η λέσχη αφήγησης συμπληρώνει ως πρακτική το εργαστήρι.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους αλλά και απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.

Κόστος: 110 ευρώ

«Εργαστήρι Μαιρηβή»: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 2105222181, info[at]mairivi.gr, www.mairivi.gr

18/2 Εργαστήρι κουκλοθέατρου: Κατασκευή και εμψύχωση κούκλας

Το εργαστήρι είναι βιωματικό και ακολουθεί τα στάδια:

  • Κατασκευή γαντόκουκλας, Τεχνική papier mache
  • Εμψύχωση γαντόκουκλας, Επίπεδο, βλέμμα, βάδισμα, προσανατολισμός, γνωριμία με τον έξω κόσμο.
  • Ανακάλυψη της λογικής συμπεριφοράς. Η κούκλα δρα και αντιδρά.
  • Μεταμόρφωση της κούκλας σε πρωταγωνιστή ακολουθώντας τους θεατρικούς νόμους.
  • Μικρές αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Τα υλικά διατίθενται από το Εργαστήρι.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές θεατρικών και παιδαγωγικών σχολών, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, και σε όσους τους ενδιαφέρει το κουκλοθέατρο σαν μορφή έκφρασης.

  • Έναρξη: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, Ώρα: 10π.μ. – 2μ.μ.
  • Ολοκληρώνεται: σε 4 Σάββατα
  • Διδασκαλία: Μαιρηβή Γεωργιάδου, κουκλοπαίκτρια
  • Κόστος: 150 ευρώ

«Εργαστήρι Μαιρηβή»: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 2105222181, info[at]mairivi.gr, www.mairivi.gr

Θεατρικό Παιχνίδι: H διδακτική του θεάτρου στο σχολείο για την διαχείριση συγκρούσεων

Ένα ταχύρυθμο βιωματικό εργαστήρι με στόχο την εξοικείωση με τις τεχνικές και τη μεθοδολογία του θεατρικού παιχνιδιού. Θεωρία και πρακτική της δραματοποίησης, του εκπαιδευτικού δράματος, της εμψύχωσης, με στόχο την επίλυση συγκρούσεων μέσα και έξω από την σχολική τάξη. Το εργαστήρι απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους, θεατρολόγους, εμψυχωτές κ. ά.

  • Έναρξη: Σάββατο 3 Μαρτίου 2012, Ώρα: 11π.μ. – 3μ.μ.
  • Ολοκληρώνεται: σε 4 Σάββατα
  • Διδασκαλία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός
  • Κόστος: 150 ευρώ

«Εργαστήρι Μαιρηβή»: Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 2105222181, info[at]mairivi.gr, www.mairivi.gr

11/2 Ανοιχτό σχολείο: Ομάδα για εκπαιδευτικούς

Δημιουργική διδασκαλία

  • Πότε: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, 10:00-15:00
  • Κόστος Συμμετοχής: 40€

Γιατί η διδασκαλία και η μάθηση να είναι μια επίπονη και κουραστική διαδικασία, όταν εκπαιδευτικοί και παιδιά μπορούν να γίνουν συνεργάτες σε μια ανακαλυπτική και βιωματική εμπειρία;

Σε αυτό το πεντάωρο εργαστήριο θα γίνει μια εισαγωγή για τη δουλειά με σχέδια εργασίας και στην συνέχεια θα δοθούν χειροπιαστά παραδείγματα και εργαλεία για δουλειά στην τάξη (πχ: προτάσεις για καρτέλες εργασίας, ιδέες για σχέδια εργασίας, σχεδιασμός για διδασκαλία με στόχο την κατανόηση κτλ). Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μιλήσουν για γνωστικά αντικείμενα και ενότητες που τους δυσκολεύουν και με τη βοήθεια της συντονίστριας να βρουν ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους να τις διδάξουν στα παιδιά

Λόγω των περιορισμένων θέσεων σε όλα τα εργαστήρια, καλό είναι να κάνετε τηλεφωνική κράτηση ή να επικοινωνήσετε μαζί μας πριν έρθετε για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν κενές θέσεις.

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/

28/1 & 4/2 ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ Βιωματικό Εργαστήρι Εικαστικής Έκφρασης & Προσωπικής Ανάπτυξης (Eλεύθερη είσοδος)

Μια πρωτοβουλία του Τομέα Παιδαγωγικών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Πρόγραμμα Σεμιναρίων

Σάββατο 28-1-2012 10:00 – 12:00 «Το μεγάλο μας τσίρκο»

Εσείς δεν μας γνωρίζετε, αλλά εμείς όποτε θέλουμε να νιώσουμε άλλοι άνθρωποι ερχόμαστε εδώ… Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σάββατο 4-2-2012 10:00 – 12:00 «Μια μικρή δική μας πόλη»

Ήρθε η ώρα να βρούμε ένα σπίτι που μας ταιριάζει… Αλλά πού; Και ποιοι θα ‘ναι οι γείτονές μας;

Δηλώστε συμμετοχή στη γραμματεία του ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κα Αγγέλα Μυλωνάκου: Κοινωνική λειτουργός | Εκπαιδευόμενη εικαστική ψυχοθεραπεύτρια

Αίθουσα διαλέξεων ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: Λ. Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως 31 – Γλυφάδα, Τηλ. 2109640117, glyfsec[at]xinis.com, http://www.iek-xini.edu.gr/

18/1 Ανοιχτό Σχολείο: Βιωματικό Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς (χωρίς οικονομική επιβάρυνση)

Tην Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 στις 18:30-20:30 θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο, βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Σχέδια εργασίας στην τάξη: Εισαγωγή». Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η ψυχολόγος Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη και δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για την συμμετοχή σας.

«Σχέδια εργασίας στην τάξη: Εισαγωγή»

  • Γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε Σχέδια Εργασίας (projects) στην τάξη;
  • Πως συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών και πώς διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία;
  • Ποιες είναι κάποιες από τις βασικές αρχές που χρειάζεται να έχουμε υπ όψιν όταν δουλεύουμε με σχέδια εργασίας;

Ένα εισαγωγικό εργαστήριο που στόχο έχει να συνειδητοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί την αξία που έχει η χρήση σχεδίων εργασίας στην τάξη – τόσο σε μαθησιακό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα πάρουν μια πρώτη γεύση για το πώς μπορούν οι ίδιοι να εφαρμόσουν ένα σχέδιο εργασίας στην δική τους τάξη.

Λόγω τον περιορισμένων θέσεων απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας είναι η κράτηση θέσης στο 2106640433.

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

22/1 Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»: Τρίωρο Σεμινάριο Για Εκπαιδευτικούς: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.

ΕΝΟΤΗΤΑ: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

«Μια γιορτή …μια συνάντηση» : Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης και οργάνωσης μιας σχολικής γιορτής, Εμψυχώτρια: Λένα Μαυρίδου (Δασκάλα, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Θέατρο και Εκπαίδευση»)

Στόχος του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να οργανώσουν με δημιουργική διάθεση μαζί με τους μαθητές τους τη γιορτή του σχολείου που έχουν αναλάβει. Με την κατάλληλη χρήση των τεχνικών του Θεάτρου και του Δράματος (δραματοποίηση, διακειμενική σύνθεση, εργαστήρι γραφής, θεατρικό αναλόγιο) και με αφορμή την γιορτή της 25ης Μαρτίου οι συμμετέχοντες δουλεύοντας σε ομάδες θα «χτίσουν» σταδιακά το περιεχόμενο της γιορτής με βάση τους άξονες (ιστορικό-πληροφοριακό, ιδεολογικό, καλλιτεχνικό-αισθητικό) που αυτή πρέπει να καλύπτει ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν «γέφυρες» επικοινωνίας με το παρόν και την επικαιρότητα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 30 ευρώ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΝΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

Η Ελένη Μαυρίδου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Έχει μετεκπαιδευτεί στo Μαράσλειο Διδασκαλείο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ΠΤΔΕ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην κατεύθυνση: «Θέατρο στην Εκπαίδευση». Έχει παρακολουθήσει το μονοετές σεμινάριο του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης «Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση» με την Πέγκυ Στεφανίδου. Έκανε μελέτη & δημιουργική απασχόληση για τους μαθητές των εργαζόμενων γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Υμηττού (1994 – 1996),όπου και οργάνωσε θεατρικό εργαστήρι με στόχο το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων. Εργάστηκε ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στη Σχολή Χιλλ (1996-2003), όπου σχεδίασε και υλοποίησε αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα («Οι 12 θεοί του Ολύμπου», «Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα», «Η καθημερινή ζωή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», «Ερευνώντας και γνωρίζοντας το σχολείο μου», «170 χρόνια Σχολή Χιλλ») Από το 2003 υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια Λογοτεχνίας, Θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook (Ομάδα & fun page): Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο

3&4/3 Ελληνικό Ωδείο: Σεμινάρια-εργαστήρια Μουσικοθεραπείας Μαρτίου

Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια GIM

Α) Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Ημερομηνία: Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ώρες: 11-5μμ (6 ώρες)

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, τη χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
  • βασικές σχολές και είδη μουσικοθεραπείας
  • βασικές αρχές ψυχοδυναμικής μουσικοθεραπείας
  • εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε διάφορα κλινικά πλαίσια
  • κλινικά παραδείγματα
  • διάκριση και σύγκριση της μουσικοθεραπείας με παρεμφερή επιστημονικά ή εμπειρικά πεδία
  • η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
  • βιβλιογραφία

Β) Βιωματικό εργαστήριο Μουσικοθεραπείας

Ημερομηνία: Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ώρες: 11-5μμ (6 ώρες)

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βιωματική προσέγγιση της μουσικοθεραπείας καθώς και η ενημέρωση πάνω σε διάφορα είδη και τεχνικές μουσικοθεραπείας μέσα από μια συστηματική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με τους οποίους η μουσική λειτουργεί ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει :

βιωματικές ασκήσεις:

  • ενεργητικής/διαδραστικής μουσικοθεραπείας
  • μουσικοκινητικές δραστηριότητες
  • φωνητικό και οργανικό αυτοσχεδιασμό

Τα δυο παραπάνω σεμινάρια απευθύνονται σε παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, μουσικούς, φοιτητές, γονείς, και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για τη Μουσικοθεραπεία σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο.

  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης
  • Κόστος: 60 ευρώ για το κάθε ένα ξεχωριστό σεμινάριο
  • Ειδική τιμή παρακολούθησης και για τα δυο σεμινάρια: 100 ευρώ

Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) έως 1η Μαρτίου το αργότερο.

3/3/12 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας (Θεωρητικό)

4/3/12 Εργαστήριο Μουσικοθεραπείας (Βιωματικό)

Χώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν. Ψυχικού) Αποστολοπούλου 64, Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 6724052, Δευτέρα-Παρασκευή 3-8μμ

Από 12/2 Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»: Φεβρουάριος για ενήλικες

Ομιλία από το σύλλογο Γον.Ις.: Νέες μορφές οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία & Η κοινωνικοποίηση και η συναισθηματική εξέλιξη του εμβρύου. Πόσο η αρχή επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή μας; (Ελεύθερη Είσοδος)

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, Ώρα: 12:00 – 2:00μ.μ.

Εισαγωγή: Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος , Δικηγόρος, Πρόεδρος του ΓΟΝ.ΙΣ.

1. « Νέες Μορφές Οικογένειας στη Σύγχρονη Κοινωνία»

Ομιλήτρια: Δήμητρα Πανταζοπούλου , Κοινωνική Λειτουργός, ειδικευμένη στις αναπτυξιακές διαταραχές παιδιών & εφήβων, Εθελόντρια στο Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων -ΜΚΟ Δίκτυο για το Παιδί.

Η οικογένεια και η συγγένεια αποτελούν τους σημαντικότερούς κοινωνικούς θεσμούς . Ανεξάρτητα από τις μορφές με τις οποίες εμφανίζονται κάθε φορά, τους συναντάμε ανεξάρτητα σε όλες τις κοινωνίες, πράγμα που δείχνει, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αποτελούν μια από τις βασικότερες μορφές οργάνωσης της συλλογικής ζωής του ανθρώπου. Στη μεταβαλλόμενη διαρκώς κοινωνία μας η οικογένεια αγωνίζεται να προσαρμοστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμβαδίσει με τις νέες συνθήκες και τα νέα ήθη. Είναι πλέον γεγονός, ότι οι παραδοσιακές μορφές οικογένειας χάνουν έδαφος. Οι πολύτεκνες επίσης οικογένειες μειώνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια , ενώ τα μονομελή νοικοκυριά αυξάνονται συνεχώς. Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός διαζυγίων και η δημιουργία νέων οικογενειών , μέσω ενός δεύτερου γάμου συνθέτουν ένα ολοένα διαφορετικό τοπίο μονογονεϊκών ή ανασυγκροτημένων οικογενειών.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να μιλούν για απομυθοποίηση του παραδοσιακού προτύπου και για σταδιακή αντικατάστασή του από διαφορετικές μορφές οικογένειας.

2. « Η κοινωνικοποίηση και η συναισθηματική εξέλιξη του εμβρύου. Πόσο η αρχή επηρεάζει την υπόλοιπη ζωή μας;»

Ομιλήτρια: Λήδα Ράγγα, Ψυχολόγος-Μυραγωγός, Εθελόντρια στο Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων-ΜΚΟ Δίκτυο για το Παιδί

Νέες μελέτες στην προγεννητική ψυχολογία δείχνουν ότι ήδη από την εμβρυακή περίοδο επηρεαζόμαστε από τον περίγυρό μας. Αρνητικές επιδράσεις κατά τη διάρκεια της κύησης δείχνουν ότι ανεβάζουν το ρίσκο για αύξηση των ψυχικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή. Οι πρώτες δεσμεύσεις ξεκινάνε πολύ πιο νωρίς από ό,τι είχαμε φανταστεί μέχρι σήμερα. Πόσο επηρεάζει η σχέση των γονέων την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών πριν ακόμα και από την γέννησή τους; Πόσο σημαντική είναι η ηρεμία στην ατμόσφαιρα του σπιτιού;

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

Β. Παράλληλο Εργαστήριο Αποκριάτικων Κατασκευών Για Παιδιά (5-12 ετών)

Παράλληλα με την ομιλία, θα υπάρχει αποκριάτικο εργαστήρι κατασκευών για παιδιά 5-12 ετών, ώστε να απασχολούνται δημιουργικά και τα παιδιά όσων γονέων επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ομιλία, με την Σωτηρία Ορφανίδου, Εμψυχώτρια & Υπεύθυνη του: www.mamakid.gr

Κόστος Συμμετοχής στο Εργαστήριο: 10 ευρώ, Για αδέλφια: 8 ευρώ

Τρίωρο σεμινάριο για εκπαιδευτικούς: Ενότητα: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

Update 21/1: Το σεμινάριο άλλαξε ημερομηνία και θα διεξαχθεί στις 23/2

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, Ωρα 6:00π.μ. – 9:00μ.μ.

IV. «Xίλια ταξίδια με έναν προορισμό – Η διδασκαλία της Οδύσσειας μέσω της κίνησης» – Δημοτικό & Γυμνάσιο,

Εμψυχώτρια: Μάτα Μάρρα (Χορεύτρια, Χορογράφος, Δασκάλα Δημιουργικής κίνησης και σύγχρονου χορού)

Η Οδύσσεια, σαν μάθημα στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για βιωματικό μάθημα κίνησης. Μέσα από τις ιστορίες του ομηρικού έπους που θα δουλέψουμε, θα δοθούν στους εκπαιδευτικούς οι ιδέες και οι τεχνικές ώστε όχι μόνο να μάθουν οι μαθητές τις ραψωδίες, αλλά να εμβαθύνουν στα νοήματα του έπους. Στο μάθημα θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές δημιουργικής κίνησης και εκπαιδευτικού δράματος.

Συγκεκριμένα θα δουλέψετε πάνω στα θέματα:

  • Η επιστροφή στην πατρίδα (όνειρα, φόβοι, προσδοκίες)
  • Ο ασκός του Αιόλου (αποπροσανατολισμός)
  • Οι λωτοφάγοι (μνήμη και λήθη)
  • Κίρκη (σαγήνη)
  • Κύκλωπας (ζωώδη ένστικτα)
  • Καλυψώ (απαγόρευση)
  • Σειρήνες (κίνδυνος και εμπειρία)
  • Πηνελόπη (ο χρόνος που κυλάει)
  • Άργος (αγάπη μεταξύ ανθρώπου και σκύλου)
  • Μνηστήρες (κατάχρηση εξουσίας)
  • Θάλασσα (ταξίδι)

Η δουλειά αυτή βασίζεται στον σχεδιασμό μαθημάτων που θα δοθεί από την εισηγήτρια Μάτα Μάρρα και δομείται όλη πάνω στον κινητικό αυτοσχεδιασμό των παιδιών. Γι αυτό τον λόγο δεν χρειάζεται σωματικές δεξιότητες από τον-την εκπαιδευτικό.

Επίσης μπορεί να αποτελέσει το υλικό για σχολική παράσταση.

Κόστος Συμμετοχής: 30 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=128138517236236

2/3 «Ακαδήμεια» Σεμινάριo Μουσικοθεραπείας: Θεωρία και Πράξη

Εμψυχώτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, MA, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια, GIM

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας: Θεωρία και Πράξη (2/3/2012, Ώρα: 6:00μ.μ. – 9:00μ.μ.)

Στόχος του θεωρητικού σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, τη χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια. Απευθύνεται σε παιδαγωγούς, επαγγελματίες υγείας, μουσικούς, καλλιτέχνες, φοιτητές και σε όλους όσους έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για τη μουσικοθεραπεία. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.

  • Ημερομηνία Λήξης Συμμετοχών: Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012
  • Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ.
  • Μονοήμερο σεμινάριο 3 ωρών

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/ , e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: «Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο» (Ομάδα & Fun Page)

31/3 «Ανέλιξη»: Βιωματικό Σεμινάριο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας

Σάββατο 31 Μαρτίου, 10.30-14.30

Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου: ΜΑ, Μsc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια- εξειδικευμένη θεραπεύτρια και βοηθός εκπαίδευσης της μεθόδου δεκτικής Μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM).

Το σεμινάριο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές της δεκτικής μουσικοθεραπείας (μουσική ακρόαση) και ειδικότερα στη μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM), μια από τις 5 αναγνωρισμένες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο, σε ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μουσικούς, ή παιδαγωγούς, και σε όποιους γενικότερα ενδιαφέρονται για τις χρήσεις της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.

*Για τους επαγγελματίες υγείας που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στον πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο εξειδίκευσης στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία GIM.

  • Πιστοποίηση παρακολούθησης θα δοθεί από το φορέα ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»
  • Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής : Στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Ημέρας «Ανέλιξη» (αναγράφεται παραπάνω), ώρες επικοινωνίας: 08:00-12:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κα Γαμπιέρη Θεοδώρα.

Με την υποστήριξη του Φορέα Ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»

Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας «Ανέλιξη»: Δεινοστράτου 95-97& Ηλία Ηλιού 34, Αθήνα, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9022010

2/4 Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων: Eκδήλωση Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης Και Ευαισθητοποίησης Για Τον Αυτισμό (Ελεύθερη είσοδος)

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) σε συνεργασία με τα κέντρα ΜΟΝΟΡΟΔΙ, ΕΞΕΛΙΞΗ και ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ και με τη συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων σας προσκαλούν τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 και ώρα 09:00-14:30 στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2, Αθήνα για τον εορτασμό της καθιερωμένης από τον ΟΗΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

  • 09:00-09:30 Προσέλευση κοινού-Διάθεση ενημερωτικού υλικού
  • 09:30-09:45 Έναρξη Εκδήλωσης-Χαιρετισμοί
  • 09:45-10:15 Κώστας Φρανσίς: Νεότερα βιολογικά δεδομένα για την θεραπευτική του Αυτισμού
  • 10:15-10:45 Στράτος Αλεξάνδρου: Αισθητηριακή υπερδιέγερση, εκρήξεις και καταρρεύσεις. Όταν τα πράγματα γίνονται πραγματικά δύσκολα
  • 10:45-11:15 Ιγνάτιος Καφαντάρης: Η προσέγγιση Active Support για ενήλικες με αυτισμό
  • 11:15-11:45 Στεφανία Φούσκα: Παιδιά με αυτισμό, γονείς, θεραπευτές, εκπαιδευτικοί: Δρόμοι παράλληλοι;
  • 11:45-12:00 Συζήτηση – Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων
  • 12:00-12:30 Διάλειμμα
  • 12:30-12:45 Δρώμενα: Παράσταση παιδιών με Αυτισμό από το Κέντρο Ημέρας «ΣΕΙΡΙΟΣ»
  • 12:45-13:00 Προβολή βίντεο δραστηριοτήτων του Κέντρου Ημέρας «ΣΕΙΡΙΟΣ»
  • 13:00-13:15 Φωτεινή Κρυονερίτη: Απόρθητα Κάστρα
  • 13:15-14:00 Προβολή ντοκιμαντέρ
  • 14:00-14:15 Αποφώνηση
  • 14:15-14:30 Κλείσιμο εκδήλωσης

Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.): Αναγνωρισμένη Ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο | Μέλος Των Διεθνών Οργανώσεων Για Τον Αυτισμό Autism – Europe Και World Autism Organization

Οδος: Αθηνάς 2, 2ος Όροφος, 105 51 ΑΘΗΝΑ, Τηλ./Fax: 210 3216550, 210 3216549, E-mail: gspap[at]autismgreece.gr, Website: http://www.autismgreece.gr/

1/4 “Spring People” Σεμινάριο: “Παιχνίδια Από Όλο Τον Κόσμο”

1 Απριλίου 2012, για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές, ηθοποιούς, θεατρολόγους και φοιτητές

Σε αυτό το σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν παιχνίδια συνεργασίας-συνενοχής-γνωριμίας-κίνησης-σωματικής έκφρασης κ.ά., από πολλές χώρες του κόσμου, όπως Γαλλία, Τυνησία, Γερμανία, Αίγυπτο, Σιέρρα-Λεόνε, Αγγλία κ.λ.π.

Το παιχνίδι είναι κάτι ιδιαίτερο. Είναι η ίδια η μάθηση, μέσα από αυτό ελευθερώνονται νέες δυνάμεις. Όταν παίζουμε συμμετέχει όλο το είναι μας, η σκέψη, το συναίσθημα και το σώμα μας βρίσκονται άμεσα συνδεδεμένα. Ενεργούμε τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με τους άλλους ανθρώπους ανακαλύπτοντας μία άλλη άποψη του εαυτού μας που μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας γεμίζει με καινούρια ενέργεια, για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινότητα.

ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΜΑΙΡΗ ΤΣΑΡΕΑ [Δασκάλα Θεατρικού Παιχνιδιού-Παντομίμας-Σωματικού Θεάτρου-Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Συγγραφέας του βιβλίου ‘’Πρωτότυπες Ιστορίες για Θεατρικό Παιχνίδι”. Εκδ.Γρηγόρης. ΑLEXIS LAGUEL [Θεάτρο-παιδαγωγός εκπαιδευτής, animateur-σκηνογράφος -σκηνοθέτης παιδικών παραστάσεων στην Γαλλία]

  • Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες, 12.00-16.00
  • Κόστος: 35 ευρώ
  • Τηλ. επικοινωνίας: 2103252034, 6980480971
  • Για κρατήσεις θέσεων θα πρέπει να γίνεται κατάθεση στην Marfin Egnatia Bank (αρ. λογαριασμού 1001541-40/4 ή στην Εθνική Τράπεζα (αρ. λογαριασμού 154/323667-67)

Χώρος διεξαγωγής: Πολυχώρος Spring People, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, 2ος όροφος (Μετρό Μοναστηράκι, έξοδος Αθηνάς)

31/3 & 1/4 “Εργαστήρι Μαιρηβή”: Βιωματικό εργαστήρι: Ψυχική, κοινωνική (και πολιτική;) χρησιμότητα της δημόσιας αφήγησης. Πολλαπλή νοημοσύνη. Ειδική αγωγή και εύθραυστες ομάδες πληθυσμού

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή.

Θεραπευτικές και παιδαγωγικές εφαρμογές της προφορικής αφήγησης και της προφορικής παράδοσης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους αλλά και απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.

  • Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ.
  • Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 & Κυριακή 1 Απρίλιου 2012
    • Σάββατο: 10π.μ.-3 μ.μ.
    • Κυριακή: 10π.μ.-3 μ.μ.
  • Κόστος: 110 ευρώ (στην τιμή δεν περιλαμβάνεται Φ.Π.Α.)

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 20 Μαρτίου 2012 στο τηλ. 210 5222181

“Εργαστήρι Μαιρηβή”, Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210 52.22.181, email: info[at]mairivi.gr, site: http://www.mairivi.gr/

18/3 «Ακαδήμεια»: Σεμινάριο Για Εκπαιδευτικούς: «Οργανώνω δεξίωση και χρειάζομαι τη βοήθεια του… πολλαπλασιασμού! – Η αξιοποίηση του Εκπαιδευτικού Δράματος στα Μαθηματικά»

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.
  • Νηπιαγωγείο & Πρώτες τάξεις Δημοτικού
  • Εμψυχώτρια: Θάλεια Καλλιαντά Δασκάλα, Δασκάλα Δράματος/ Θεάτρου (MA: Drama In Education)

Πολλαπλασιασμός – Δράμα

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο προτείνεται η διδασκαλία του πολλαπλασιασμού μέσα από την προσέγγιση του Εκπαιδευτικού Δράματος. Βασικοί στόχοι του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη της μαθηματικής λογικής, η εξοικείωση των παιδιών με την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και η γνωριμία με τις δραματικές τεχνικές και συμβάσεις. Μέσα στο φανταστικό πλαίσιο – ιστορία μαθητές και δάσκαλος «γίνονται» υπεύθυνοι μια εταιρίας catering services που χρειάζεται να φέρουν σε πέρας τις παραγγελίες, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με… πολλαπλασιασμό! Πώς μπορούν τα παιδιά να κάνουν υπολογισμούς και να κατανοήσουν μαθηματικές έννοιες χωρίς να αναφέρουν καν τη λέξη «πολλαπλασιασμό» και ταυτόχρονα να περάσουν και όμορφα; Μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και σύμφωνα με τις οδηγίες του σχολικού βιβλίου, χρησιμοποιώντας τη φαντασία, αλλά και στοιχεία όλων των μαθημάτων τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορούν να έλθουν σε επαφή με μαθηματικές έννοιες και ως εκ τούτου να αγαπήσουν αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο μάθημα: Τα μαθηματικά!

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως: Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
  • Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους
  • ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), twitter: akademeiagr

7/4 Κέντρο Αντιμετώπισης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και Συμβουλευτικής Γονέων: Ομιλία: “Σχολική Ετοιμότητα:πρώιμη ανίχνευση δυσκολιών και πρόγραμμα παρέμβασης” (Ελεύθερη είσοδος)

Σάββατο 07/04/2012 στις 18:00

Πιο αναλυτικά στην ομιλία θα εξεταστούν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Ανίχνευση Δυσκολιών (Αθηνά τεστ, Άλφα τεστ)
  • Πρώιμη Παρέμβαση
  • Ψυχολογικές προεκτάσεις για το παιδί και την οικογένεια

Η ομιλία απευθύνεται σε γονείς, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την πρώιμη ανίχνευση πιθανών δυσκολιών, για τους τρόπους αντιμετώπισής τους και για τις ψυχολογικές παραμέτρους που προκύπτουν. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και γι’ αυτό η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Κρατήσεις γίνονται μέχρι και την Τετάρτη 04/04/2012 (τηλ. επικοινωνίας: 2106464898). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ομιλητές:

  • Μαρία Κουλούρη, Λογοθεραπεύτρια-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
  • Μαρία Σκόκου, Ειδική Παιδαγωγός MSc
  • Γιώργος Κεσίσογλου,Ψυχολόγος-Οικογενειακός Θεραπευτής MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Κέντρο Αντιμετώπισης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και Συμβουλευτικής Γονέων, Πρόγραμμα Σχολικής Ετοιμότητας: http://www.mariaskokou.gr/, Αργυρουπόλεως 14, Λυκαβηττός τηλ: 2106464898

16-18/3 ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – SSIP (Social Skills Intervention Program) (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ δουλεύουν με παιδιά στο Φάσμα από το 1999. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, αλλά και τα σύγχρονα δεδομένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ συνεργάζεται με τον National Autistic Society – NAS, ως το πρώτο υπό πιστοποίηση Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού στην Ελλάδα), έχουν δείξει πως το παιχνίδι είναι ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος διδασκαλίας ενός παιδιού με ΔΑΔ.

Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης;

Το σεμινάριο αυτό αφορά στη χρήση του παιχνιδιού ως μέσο ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Το υλικό του είναι δομημένο έτσι ώστε να παρουσιαστεί βιωματικά και να μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι. Θα παρουσιαστεί πλήθος δοκιμασμένων παιχνιδιών, το καθένα από τα οποία θα αντιστοιχεί στο επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού και θα αποσκοπεί στη διδασκαλία συγκεκριμένων δεξιοτήτων και την κατάκτηση της επικοινωνίας.

Θα αναλυθούν οι δυσκολίες στο παιχνίδι για τα παιδιά με ΔΑΔ, τα στάδια του παιχνιδιού ανάλογα με το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού και οι τρόποι παρέμβασης για την ενίσχυση δεξιοτήτων και επικοινωνίας. Θα δοθούν ιδέες για πλήθος παιχνιδιών τα οποία θα παρουσιαστούν βιωματικά.

Οι γονείς που θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο θα μπορούν να συνεχίζουν την αποκατάσταση του παιδιού τους στα πλαίσια της καθημερινής οικογενειακής ζωής. Χρησιμοποιώντας τη χαρά που προσφέρει το παιχνίδι θα του μεταδώσουν γνώσεις και δεξιότητες και θα ενισχύσουν στο μέγιστο βαθμό το συναισθηματικό δέσιμο και τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Η εκπαίδευση του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ περιλαμβάνει:

  • Ποιες είναι οι ρίζες του παιχνιδιού
  • Πως διαφοροποιείται το παιχνίδι στα παιδιά με αυτισμό
  • Ανορθόδοξο Παιχνίδι
  • Στόχοι του Προγράμματος
  • Αξιολόγηση δεξιοτήτων παιχνιδιού
  • Φόρμα παρατήρησης
  • Παρουσίαση επιπέδων (Α+Β+Γ) παιχνιδιού
  • Λειτουργικό – Κατασκευαστικό Παιχνίδι
  • Συμβολικό Παιχνίδι-Παιχνίδι με κανόνες
  • Μεθοδολογία ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων στα διάφορα επίπεδα παιχνιδιών – Παρουσίαση παιχνιδιών

Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό με πραγματικά περιστατικά στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

http://dikepsy.gr/index.php/seminar_terms

  • Ημερομηνία διεξαγωγής: 16-18 Μαρτίου 2012
  • Ώρες διεξαγωγής: Παρασκευή 14:00-21:00, Σάββατο/Κυριακή: 09:00-17:00
  • Διάρκεια: 23 ώρες
  • Χώρος Διεξαγωγής: ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ Θεραπευτική Παρέμβαση: 17ης Νοεμβρίου 81, Κτίριο Β’, Θεσσαλονίκη 54352 (Περιοχή Κωνσταντινοπολίτικα)
  • Κόστος Σεμιναρίου: €300 για επαγγελματίες, €200 για φοιτητές, γονείς και ανέργους
  • Απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) εκπαιδευτικούς και γονείς.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-18:00 στο 0030 2102830100 και για εγγραφές, όπως συμπληρώσετε την online αίτηση που θα βρείτε στο ακόλουθο link http://dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=34.

15/3 Mediterranean College: Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα «Παιδική Βία και Εγκληματικότητα» (Ελεύθερη είσοδος)

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Ψυχολογίας του Mediterranean College και ο IANOS, διοργανώνoυν Ανοιχτή Διάλεξη με θέμα Παιδική Βία & Εγκληματικότητα, την Πέμπτη, 15 Μαρτίου, ώρα 17.00-19.00, στο Cafe του ΙΑΝΟΥ, Σταδίου 24, Αθήνα.

Εισηγήτρια είναι η Δρ Τζένυ Σουμάκη , Παιδοψυχίατρος- Ψυχαναλύτρια, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχιάτρων. Η εκδήλωση απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες της Ψυχικής Υγείας, Ιατρούς, γονείς & εφήβους. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Είσοδος Ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, μπορείτε να απευθύνεστε στο Mediterranean College, Πελλήνης 8 & Πατησίων 107, Αθήνα, τηλ. 210 8899600, e-mail: info[at]medcollege.edu.gr, http://www.medcollege.edu.gr/

To Mediterranean College στα Social Media:

10/3 “Ανοιχτό Σχολείο”: Δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς

Δημιουργική Διδασκαλία

Γιατί η διδασκαλία και η μάθηση να είναι μια επίπονη και κουραστική διαδικασία, όταν εκπαιδευτικοί και παιδιά μπορούν να γίνουν συνεργάτες σε μια ανακαλυπτική και βιωματική εμπειρία;

Σε αυτό το πεντάωρο εργαστήριο θα γίνει μια εισαγωγή για τη δουλειά με σχέδια εργασίας και στην συνέχεια θα δοθούν χειροπιαστά παραδείγματα και εργαλεία για δουλειά στην τάξη (πχ: προτάσεις για καρτέλες εργασίας, ιδέες για σχέδια εργασίας, σχεδιασμός για διδασκαλία με στόχο την κατανόηση κτλ). Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να μιλήσουν για γνωστικά αντικείμενα και ενότητες που τους δυσκολεύουν και με τη βοήθεια της συντονίστριας να βρουν ευχάριστους και δημιουργικούς τρόπους να τις διδάξουν στα παιδιά.

  • Πότε: Σάββατο 10 Μαρτίου 2012, 10:00-15:00)
  • Κόστος: 40€

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγ. Τσιμίνη 9, 19002 Παιανία, Τηλ/φαξ: 210 6640433, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr

23/3 “Προσαρμογή”: Eπιστημονική ημερίδα «Μουσική και Δημιουργικότητα στην Ψυχιατρική: Κλινικές Εφαρμογές Μουσικοθεραπείας» (Ελεύθερη είσοδος)

Η Διεπιστημονική Εταιρία Ψυχολογικής Παρέμβασης “Προσαρμογή” με επιστημονικό υπεύθυνο τον Ψυχίατρο Δρ. Ορέστη Γιωτάκο, σε συνεργασία με την Ευαγγελία Παπανικολάου, Μουσικοθεραπεύτρια, θεραπεύτρια- βοηθό εκπαίδευσης μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM) και ιδρυτική πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματικών Μουσικοθεραπευτών, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Μουσική και Δημιουργικότητα στην Ψυχιατρική: Κλινικές Εφαρμογές Μουσικοθεραπείας»

Στις 23 Μαρτίου 2012, ώρα 4μμ-8μμ, στο Αμφιθέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

Με Επίτιμο προσκεκλημένο τον Dag Körlin, MD, PhD, FAMI, Ψυχίατρο- Ψυχοθεραπευτή, Διευθυντή του European Bonny Method of Guided Imagery and Music (GIM) Training Program και συγγραφέα του “Music Listening, Imagery and Creativity in Psychiatry”.

Η επιστημονική ημερίδα φέρει την Αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://www.prosarmogi.gr/

3-4/3 “Εργαστήρι Μαιρηβή” Βιωματικό εργαστήρι «Σκαλίζοντας τη ρίζα του παραμυθιού»

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή

Η αναζήτηση τοπικών, εθνικών και ξένων παραλλαγών κάθε παραμυθιού, η αναζήτηση των μοτίβων σε μύθους, θρύλους, μυθολογία αλλά και στην ιστορία της γραπτής λογοτεχνίας, της μουσικής, της ζωγραφικής και του κινηματογράφου. Η βοήθεια της εθνολογίας και πώς όλα αυτά ενσωματώνονται σε μια παράσταση.

Το Σαββατόβραδο 3 Μαρτίου 2012 στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η Λέσχη Αφήγησης όπου οι μαθητές, παλιοί και νέοι, μπορούν να εφαρμόσουν όσα έμαθαν και να ακούσουν το δάσκαλο τους και άλλους αφηγητές σε διαφορετικά είδη προφορικής λογοτεχνίας και τρόπους αφήγησης.

Η λέσχη αφήγησης συμπληρώνει ως πρακτική το εργαστήρι.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδαγωγούς, συγγραφείς, ψυχοθεραπευτές, καλλιτέχνες, γονείς, εθνολόγους αλλά και απλούς εραστές των προφορικών ιστοριών.

  • Σάββατο & Κυριακή: 3 – 4 Μαρτίου 2012
    • Σάββατο: 10π.μ.-3 μ.μ.
    • Κυριακή: 10π.μ.-3 μ.μ.
  • Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ.
  • Κόστος: 110 ευρώ
  • Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 5222181

“Εργαστήρι Μαιρηβή”, Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, τηλ. 210 52.22.181, email: info[at]mairivi.gr, site: http://www.mairivi.gr/

1/4 «Ακαδήμεια»: Σεμινάριο Για Εκπαιδευτικούς: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου πιο ενδιαφέρον για εμένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.
  • Εμψυχώτρια: Μάρω Λιάτσου (Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός (MA Drama in Education))

«Ταξιδεύοντας στην Χώρα των Πουλιών» – Η διδασκαλία των Ορνίθων του Αριστοφάνη με τη χρήση Εκπαιδευτικού Δράματος με στόχο την θεατρική παράσταση. – Τελευταίες τάξεις Δημοτικού και Δευτεροβάθμια.

Το εργαστήριο προτείνει μεθόδους και τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος που μπορούν να εφαρμοστούν για την διδασκαλία των Ορνίθων του Αριστοφάνη τόσο στο Δημοτικό (για την διασκευή του κειμένου στο Ανθολόγιο για τις Ε’-Στ’ τάξεις) όσο και στο Γυμνάσιο (Όρνιθες για την Γ’ Γυμνασίου).

Στόχος είναι να διερευνήσετε το πώς μπορείτε να εμβαθύνετε με βιωματικό τρόπο μαζί με τους μαθητές σας στα νοήματα της αρχαίας κωμωδίας – η κοινωνική διαφθορά, η πολιτική ουτοπία αλλά και το όραμα – και να τα συνδέσετε με την σημερινή πραγματικότητα. Έχετε πραγματικά την δύναμη να αλλάξετε τον εαυτό σας και τον κόσμο γύρω σας και πως;

Παράλληλα θα πειραματιστείτε πάνω στην θεατρική φόρμα (Χορός και χορικός λόγος κα) και θα αναζητήσετε τρόπους σκηνικής παρουσίασης κάποιων βασικών σκηνών του έργου, για την παραγωγή σχολικής παράστασης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε δασκάλους, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς και γενικά εκπαιδευτικούς που αναζητούν εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας ενός θεατρικού κειμένου και λύσεις για την σκηνική του παρουσίαση. Επιθυμητό θα ήταν οι συμμετέχοντες να έχουν διαβάσει μια μετάφραση των Ορνίθων.

  • Δηλώσεις συμμετοχής έως: Τετάρη 28 Μαρτίου 2012
  • Κόστος Συμμετοχής: 25 ευρώ, Ειδικές τιμές για φοιτητές και άνεργους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: Ακαδήμεια Πολιτιστικό Κέντρο (Ομάδα και fan page), twitter: akademeiagr

26/3 Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου: “Μεγαλώστε έξυπνα παιδιά με την «καρδιά» σας” (Ελεύθερη είσοδος)

Tη Δευτέρα 26 Μαρτίου η Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου, στο πλαίσιο της σειράς σεμιναρίων που διοργανώνει για γονείς και μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και το ευρύτερο κοινό, έχει τη χαρά να έχει ως προσκεκλημένο ομιλητή τον Dr Γιάννη Καλογεράκη CEO JMK LTD , διεθνούς φήμης ειδικό στην επικοινωνία, σε ομιλία με θέμα: Μεγαλώστε έξυπνα παιδιά με την «καρδιά» σας. EQ(συναισθηματική νοημοσύνη)-SQ(κοινωνική νοημοσύνη) -CQ(δημιουργική νοημοσύνη)

Ο Dr. Γιάννης Καλογεράκης, ένας από τους καλύτερους ομιλητές στη χώρα μας, καλεί τους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν δεξιότητες, χρήσιμες για τις σπουδές τους, την αγορά εργασίας, αλλά και την προσωπική τους γαλήνη και όραμα:

  • Τα παιδιά χρειάζονται συμπαραστάτες και όχι κριτές
  • Μας θέλουν δίπλα τους και όχι απέναντι τους
  • Δώστε τους ερεθίσματα και όχι έτοιμες λύσεις
  • Δομείστε ασφαλές και ισχυρό συναισθηματικό υπόβαθρο για τα παιδιά σας
  • Μάθετε να βάζετε όρια και κανόνες
  • Μπείτε στη ζωή τους αλλά μην τη ζείτε γι’ αυτά

Μια παρουσίαση που θα οδηγήσει τους γονείς να σκύψουν βαθιά μέσα τους ανακαλύπτοντας μεθόδους αποτελεσματικής επικοινωνίας, κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ο Dr Γιάννης Καλογεράκης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας JMK της πλέον εξειδικευμένης εταιρείας για Ανθρωποκεντρική Εκπαίδευση, Ανάπτυξη, Εμψύχωση και Ενδυνάμωση Ανθρώπινου Δυναμικού, σπούδασε στην Αγγλία/Σκωτία, Β.Sc., M.Sc., & Ph.D. Έχει 29 χρόνια εργασιακή εμπειρία από Αγγλία, Ελλάδα, Μ.Ανατολή, ΗΠΑ και τις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Το καταστάλαγμα αυτής του της πρακτικής εμπειρίας μαζί με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις ήταν μια μοναδική ανθρωποκεντρική και βιωματική προσέγγιση στην εκπαίδευση, ενδυνάμωση και εμψύχωση στελεχών επιχειρήσεων, για μέγιστα αποτελέσματα και υψηλή εργασιακή ικανοποίηση.

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΩΡΑ 18.30 μ.μ.
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα – Λιναρδάτου: Ελ. Βενιζέλου 112-114, 121 32 Περιστέρι, Τ: 211 5002300 2105773884, Φ: 210 5773 680, e-mail: info[at]avgouleaschool.gr, http://www.avgouleaschool.gr

Έως 30/4 «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας»: Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας (Ελεύθερη είσοδος)(Θεσσαλονίκη)

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, αλλά και ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».

Στις συναντήσεις αυτές θα συζητήσετε και θα αναλύσετε θέματα καθημερινά που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν σε σχέση με το γνωστό – άγνωστο κόσμο των παιδιών μας.

Κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη, από τις 29 Φεβρουαρίου ως και τις 30 Απριλίου 2012, από τις 18:30 ως τις 20:30 θα συναντιόσαστε στους χώρους του σχολείου, όχι μόνο για να ακούσετε καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και για να συζητήσετε, να εκφράσετε τις απορίες και τα ιδιαίτερα προβλήματά σας.

Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στη γραμματεία του σχολείου ή στο e-mail: seminaria[at]protypa.gr.

Παρατηρήσεις:

  • Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος
  • Τις ώρες των συναντήσεων θα υπάρχει δυνατότητα φύλαξης των παιδιών στο χώρο του σχολείου.
  • Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους τους γονείς της πόλης μας.

Πρόγραμμα συναντήσεων

Ημερομηνία: Δευτέρα 5/03/2012

Τηλεόραση, διαδίκτυο, ηλεκτρονικά παιχνίδια: Γιατί εξακολουθούν να παραμένουν από τα πιο συχνά θέματα εντάσεων στην οικογένεια;

Η τηλεόραση και η χρήση του διαδικτύου αποτελούν πλέον μέσα όχι μόνο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης αλλά και επικοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες εντοπίζουν την αρνητική επιρροή της τηλεόρασης και του διαδικτύου στις νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα, η ενασχόληση των παιδιών με το ηλεκτρονικό παιχνίδι, έχει αλλάξει την έννοια και τη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μελών της οικογένειας. Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα μέσα θετικά, αποφεύγοντας τους κινδύνους;

Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Σχολική Σύμβουλος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία: Τετάρτη 7/03/2012

Προληπτική οδοντιατρική.

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε γερά δόντια για μια ζωή; Η σημασία της πρόληψης στη σωστή οδοντιατρική υγιεινή. Ενημέρωση για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής που εφαρμόζεται στο σχολείο.

Αρχάκης Αριστείδης (DDS MDentSci), Παιδοδοντίατρος

Συνήθη οφθαλμολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία.

Προσέξτε τα σαν τα μάτια σας!! Η σημασία της πρόληψης στην υγεία των ματιών και στη σωστή όραση. Ενημέρωση για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζεται στο σχολείο.

Σουλτανίδης Μαρίνος, Χειρουργός οφθαλμίατρος

Ημερομηνία: Τετάρτη 14/03/2012

Συχνές ερωτήσεις: Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τις απορίες των παιδιών μας.

Η περιέργεια κυριαρχεί και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πώς βλέπουν τα παιδιά τον κόσμο. Πολύ συχνά είτε με ειδικές αφορμές ή απλά από ενδιαφέρον, αφοπλίζουν τους γονείς με ερωτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ερωτήσεις σχετικά με το «πώς γεννήθηκα;», «γιατί ο παππούς πήγε στον ουρανό;», «γιατί αυτό το παιδί είναι σε καροτσάκι;» και να αποφύγουμε τις άβολες καταστάσεις;

Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Σχολική Σύμβουλος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης.

Ημερομηνία: Δευτέρα 19/03/2012

Πρώτες βοήθειες

Αντιμετώπιση προβλημάτων όπως : λιποθυμίες, αιμορραγίες, ρινορραγίες, κατάγματα, δηλητηριάσεις, ηλεκτροπληξία, εγκαύματα, έμφραγμα, υπογλυκαιμία, κακώσεις κεφαλής, πνιγμός.

Νικόλαος Γκούρτσας – Διασώστης ΕΚΑΒ-Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών. Διευθυντής των προγραμμάτων εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Ημερομηνία: Τετάρτη 28/03/2012

Παιδικό ιχνογράφημα: Η διαφορετική γλώσσα των παιδιών.

Το παιδικό ιχνογράφημα, αυθόρμητο και παγκόσμιο, υπακούει σε ορισμένους δικούς του νόμους και διαγράφει μια δική του εξέλιξη. Η ζωγραφική είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους έκφρασης των παιδιών. Το παιδί ζωγραφίζοντας εκφράζει τη χαρά του, τη λύπη του, τις σχέσεις του με την οικογένειά του και το περιβάλλον του. Μπορούμε να δούμε τις παιδικές ζωγραφιές ως προσωπικές δηλώσεις που περιέχουν συνειδητά ή ασυνείδητα μηνύματα και σκέψεις που αντιπροσωπεύουν την ψυχολογική κατάσταση των παιδιών.

Λίνα Συμεωνίδου, εκπαιδευτικός, κλινική ψυχολόγος, οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Ημερομηνία: Δευτέρα 2/04/2012

Μελέτη στο σπίτι: Πώς μπορούμε ως γονείς να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας ώστε το διάβασμα στο σπίτι να αποβεί αποδοτικό.

Η μελέτη στο σπίτι αποτελεί ένα από τα βασικά καθήκοντα του παιδιού που ζητείται να διεκπεραιώσει μόνο του. Για την επίτευξή της απαιτούνται συγκεκριμένες ικανότητες αλλά και δεξιότητες, με τις οποίες οι γονείς και το σχολείο εξοπλίζουν το παιδί. Θα παρουσιάσουμε τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στη μελέτη στο σπίτι .

Πέπυ Κολλαρά, Λογοπαιδικός-ειδική παιδαγωγός

Ημερομηνία: Τετάρτη 25/04/2012

Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό: Προτάσεις για την ομαλή προσαρμογή του μαθητή στο νέο σχολικό περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους ειδικούς στο θέμα της προσαρμογής των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό. Βασικό επίκεντρο αποτελεί πλέον η κοινωνική και η συναισθηματική διάσταση της προσωπικότητας του παιδιού ως προς την προσαρμοστικότητά του στο νέο περιβάλλον. Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς και ποιος είναι ο ρόλος τους σε αυτή τη σημαντική στιγμή του παιδιού;

  • Πόπη Λάμπα, MSc Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Σχολική Σύμβουλος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
  • Στέλλα Λύκου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
  • Νίκος Πανουργιάς, Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

Ημερομηνία: Δευτέρα 30/04/2012

Σωματική άσκηση και Διατροφή: Ένας δυναμικός συνδυασμός για υγιή και δραστήρια παιδιά.

Στο πλαίσιο της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής προς τους μαθητές μας, θα συζητήσουμε τον ζωτικής σημασίας συνδυασμό άσκησης και σωστής διατροφής. Θα παρουσιαστούν επίσης τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας του σχολείου σχετικά με τη διάπλαση του σώματος και τη διατροφή.

  • Όλγα Καραγιάννη, υποψήφια διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ,
  • Ιορδάνης Δουρβανίδης, Διατροφολόγος, ειδικός συνεργάτης Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Μύθοι και αλήθειες για τη σκελετική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης;

Ενημέρωση για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου της σπονδυλικής στήλης χωρίς ακτινοβολία, για κύφωση, σκολίωση, λόρδωση και της δυναμικής πελματογράφησης που εφαρμόζεται στο σχολείο .

Διονύσιος Γ. Νικηφόρος Ορθοπαιδικός-χειρουργός

Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης: Ελαιώνες Πυλαίας, 555 35 Θεσσαλονίκη, Info[at]protypa.gr, 2310 300002, 2310 300440

Μάρτιος “Ανοιχτό Σχολείο”: Δραστηριότητες για γονείς

Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων

Tην πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, ένα δίωρο για γονείς που έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Μια ομάδα στήριξης, διαλόγου και επικοινωνίας που στόχο έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών μας.

Προσοχή: Τελευταία ευκαιρία για εγγραφή σε αυτή την ομάδα γονέων, μετά τις 5 Μαρτίου η ομάδα δεν θα δέχεται νέα μέλη!

  • Πότε: Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, 20:00-22:00
  • Κόστος: 10€

Νέοι γονείς… εξερευνώντας έναν καινούργιο κόσμο!

  • Για πρώτη φορά γονείς!!! …Kαι τώρα τι;
  • Τι σημαίνει είμαι γονιός;
  • Tι είναι καλό για το παιδί μου και τι όχι;
  • Μπορεί να κάνω κάτι που θα βλάψει το παιδί μου;
  • Τι κάνω όταν νοιώθω ότι δεν αντέχω ή δεν μπορώ να χειριστώ κάποιες καταστάσεις;

Αυτά και άλλα τέτοια ερωτήματα θα ψηλαφίσετε σε αυτό το δίωρο εργαστήριο που απευθύνεται σε νέους γονείς (με παιδιά από 0 έως 3 ετών). Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει στους γονείς κάποια πρώτα εφόδια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται σε αυτόν τον πολύ απαιτητικό ρόλο.

  • Πότε: Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012, 19:00-21:00
  • Κόστος: 20€

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγ. Τσιμίνη 9, 19002 Παιανία, Τηλ/φαξ: 210 6640433, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr

22/2-28/3 Πύρνα: Διάλεξη για γονείς «Ο μικρόκοσμος της οικογένειας και η εξέλιξη των προσδοκιών της»

Κάθε Τετάρτη (μέχρι τις 28/3) 11.30-13.00 στην πολιτιστική εταιρεία ΠΥΡΝΑ διάλεξη για γονείς της ψυχογλωσσολόγου-εκπαιδευτικού Μαρίας Σαββάκη, με θέμα «Ο μικρόκοσμος της οικογένειας και η εξέλιξη των προσδοκιών της». Πώς επηρεάζεται η οικογένεια από τις διαρκείς μεταβολές της ηλικίας γονέων και παιδιών και πώς συνεξελίσσεται με την κοινωνική πραγματικότητα; Πώς μπορεί ο θεσμός της να μας προστατέψει σε συνθήκες κοινωνικής και επαγγελματικής ανασφάλειας όπως οι σημερινές; Το ήθος που παράγουν οι θεσμοί.

Τιμή ενότητας 6 διαλέξεων: μέλη 124€, φίλοι 135€. Για πληροφορίες-εγγραφές 210-6230913, http://www.pyrna.gr/

Κοκκιναρά 43, 145 63 Κηφισιά, Tηλ.: 210 6230913, Fax: 210 6232141, e-mail: pyrnanet[at]otenet.gr, web: http://www.pyrna.gr

Από 20/2 4o Γ. Λύκειο Ν. Σμύρνης & Γραφείο Παιδείας Του Δήμου Ν. Σμύρνης & Ένωση Γονέων: Σεμινάριο Συμβουλευτικής γονέων (Ελεύθερη συμμετοχή)

Το 4o Γ. ΛΥΚΕΙΟ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ σε συνεργασία με το ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ και την ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, υπό την αιγίδα της Δ΄ Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αθήνας, με την υποστήριξη του ΚΕΣΥΠ Καλλιθέας και τη στήριξη του Δήμου Π. Φαλήρου διοργανώνει σεμινάριο με γενική θεματική.

Στο σεμινάριο αυτό, ειδικοί επιστήμονες, ενημερώνουν και υποστηρίζουν γονείς σημερινών και μελλοντικών εφήβων, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ξεπεράσουν προβλήματα που ανακύπτουν στην κρίσιμη φάση της εφηβείας και να πάρουν σωστές αποφάσεις για σπουδές και επάγγελμα, στις παρακάτω ημερομηνίες και επιμέρους θεματικές ενότητες:

 

Ημερ/νία

Επιμέρους θεματικές ενότητες

Εισηγητές

A΄ Κύκλος: Εφηβεία

1

Δευτέρα

20/2/2012

Καταστάσεις εφηβείας: Ζητήματα-προκλήσεις για τον έφηβο την οικογένεια την κοινωνία

Κ. Κανελλέα

Παιδοψυχίατρος

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

2

Δευτέρα

5/3

Γονείς – έφηβοι και σχολείο

(Από τις συγκρούσεις στη συνεργασία)

Μ. Σιώκου Ψυχολόγος

Μ. Τασούλη Παιδοψυχίατρος

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

3

Δευτέρα

12/3

Ο έφηβος αναζητά την ταυτότητά του…

Ο ρόλος των γονέων

Κ. Βάμβουρα

Κοιν. Λειτουργός – Υπ. ΚΕΣΥΠ Καλλιθέας

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

Β΄ Κύκλος: Επαγγελματικός Προσανατολισμός

4

Δευτέρα

19/3

Ο έφηβος επιλέγει το επάγγελμά του…

Ο ρόλος των γονέων

Α. Κάππου

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

5

Δευτέρα

26/3

Σχεδιασμός σταδιοδρομίας στη σημερινή διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας

Φ. Βλαχάκη

Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

Ημερίδα στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

6

Δευτέρα 2/4

Θέμα ημερίδας: «Οικονομική κρίση και Επαγγελματικός Προσανατολισμός»

Δ. Μπουραντάς

Καθ. Οικον/κού Παν-μίου – Συγγραφέας

Δ. Αναγνωστόπουλος

Επ. Καθ. Παιδοψυχιατρικής Παν. Αθηνών

Ν. Δεμερτζής

Καθηγητής-Σύμβ Ε.Π.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Γεν. Λυκείου Ν. Σμύρνης: Μηδείας 2Α, Ν. Σμύρνη (στάση τραμ «Μηδείας-Μυκάλης»). Ώρα 18:30 – 21:00

Ημερίδα 2/4/2012: Αμφιθέατρο Ευγενίδειου Ιδρύματος (Πλανητάριο)

  • Συνδιοργάνωση: Δήμος Π. Φαλήρου
  • Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6977251668
  • Διοργάνωση και συντονισμός του σεμιναρίου: Νίκος Α. Δεμερτζής (Καθηγητής 4ου ΓΕ.Λ. Ν. Σμύρνης- Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού)
  • Ελεύθερη είσοδος.
  • Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Φεβρουάριος Ανοιχτό Σχολείο: Ομάδες γονέων

Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων

  • Πότε: Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00
  • Κόστος: 10€

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση, και θέλοντας να στηρίξουμε τους γονείς και τον σημαντικό τους ρόλο αποφασίσαμε, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, να αφιερώνουμε ένα δίωρο σε γονείς που έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Το κόστος συμμετοχής σε αυτή την ομάδα είναι το ελάχιστο δυνατό. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο, σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για κάθε έναν από μας ξεχωριστά, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα στήριξης, διαλόγου και επικοινωνίας που στόχο θα έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών μας.

Σημείωση: Νέα μέλη στην ομάδα θα μπορούν να μπουν έως της 5 Μαρτίου .

Βάζοντας όρια… μεγαλώνοντας “ήρεμα” παιδιά

  • Πότε: Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30
  • Κόστος: 20€
  • Ποιες είναι ο συνέπειες όταν επιτρέπουμε στα παιδιά να μας «κάνουν ό,τι θέλουν;»
  • Τι διδάσκουμε βάζοντας όρια;
  • Τι προσπαθούν τα παιδιά να κάνουν όταν τεστάρουν την αντοχή και την υπομονή μας;

Σε αυτό το εργαστήριο θα ψηλαφίσετε την έννοια των ορίων και μέσα από παραδείγματα αλλά και τις εμπειρίας των συμμετεχόντων θα δείτε γιατί και πώς πρέπει να βάζετε όρια στα παιδιά σας.

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/

29/1 Βιωματικό Εργαστήριo: “Γονείς & Παιδιά – Ενδυναμώνοντας Την Αγάπη”

29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, 11.00 – 16.00

  • Πότε είναι οι γονείς και τα παιδιά πραγματικά ευτυχισμένοι;
  • Πως ο γονιός μπορεί να νιώσει και να πει στο παιδί του “Είμαι ο καλύτερος γονιός για σένα”;
  • Τι αλλάζει για το παιδί όταν νιώθει την άνευ όρων αποδοχή;
  • Πως τα βάρη που κουβαλά ο κάθε σύντροφος από την πατρική οικογένεια επιδρούν στις σχέσεις του;
  • Πως μπορούν οι γονείς να παραμείνουν σε καλή σύνδεση μετά το διαζύγιο;
  • Πως αποκαθίσταται η ροή της αγάπης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας;

Πληροφορίες:

  • Συντονίστρια: Ιωάννα Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια
  • Τόπος: ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΖΩΗΣ – Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος
  • Κόστος: 50 ευρώ

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 210.8629007, 697 2141052

21/1 «Ακαδήμεια»: ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΑΙΝΙΓΜΑ» (Ελεύθερη είσοδος)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ: 12:00μ. – 2:00μ.μ.

Ομιλία για τις ανθρώπινες σχέσεις με τον π. Βασίλειο Θερμό, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων και διδάκτωρ θεολογίας, με αφορμή τα βιβλία του «Πού να βρω την ψυχή μου», «Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει», «Ο έρωτας του απόλυτου».

Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας σημαδεύουν, πλάθουν την προσωπικότητά μας, χαρτογραφούν τις περιπέτειες των συναισθημάτων μας, διαπλέκονται με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας, συμβάλλουν στην ευτυχία μας ή τη δυστυχία μας. Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε ή μας αρρωσταίνει ή μας θεραπεύει. Και όταν λάβουμε υπ’ όψιν πως οι σχέσεις μας δεν είναι μόνο εξωτερικά άλλα και ενδοψυχικά γεγονότα, με πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, ή και με πρόσωπα που ζουν άλλα τα προσλαμβάνουμε διαστρεβλωτικά, τότε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα.

Ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και διδάκτωρ θεολογίας, μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις, με αφορμή τα βιβλία του «Πού να βρω την ψυχή μου», «Άνθρωπος μόνος και μπερδεμένος ψάχνει», «Ο έρωτας του απόλυτου».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=128138517236236

18/1 ΣΧΟΛΗ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «Αγχώδεις διαταραχές στη σχολική ηλικία», «Διαχείριση του άγχους κατά την περίοδο των εξετάσεων» (Eλεύθερη είσοδος)

Στο πλαίσιο του κύκλου των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνει η Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012, ώρα 18.30, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Π. και Α. Κυριακού, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Οδυσσέας Ελύτης» του σχολείου, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα : «Αγχώδεις διαταραχές στη σχολική ηλικία», «Διαχείριση του άγχους κατά την περίοδο των εξετάσεων»

Οι συναισθηματικές διαταραχές, μέσα στις οποίες εμπεριέχονται και οι αγχώδεις διαταραχές, παρατηρούνται συχνά στην παιδική και εφηβική ηλικία και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό γονείς και εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για το θέμα ακόμα και αν ένας μαθητής δεν έχει εκδηλώσει ανάλογες συμπεριφορές τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι διαταραχές αυτές κάνουν την εμφάνισή τους για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ενώ, παράλληλα εκδηλώνονται με ποικίλες μορφές και συμπεριφορές που άλλες φορές φανερώνουν το άγχος του παιδιού και άλλες όχι (στενοχώρια, συναισθηματική επιβάρυνση, κατάθλιψη, δυσφορία, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, αντιδραστική συμπεριφορά, μαθησιακές δυσκολίες, κ.λπ.).

Εκδηλώσεις που μπορούν να εμφανιστούν κατά την παιδική ηλικία είναι:

  • Το άγχος αποχωρισμού (στην Προσχολική Αγωγή και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού)
  • Φοβική αγχώδης διαταραχή (ειδικές φοβίες)
  • Αγχώδης διαταραχή σχολικής άρνησης (παρουσιάζει δραματική αύξηση ακόμα και σε μαθητές με πολύ καλή επίδοση)
  • Κοινωνική αγχώδης διαταραχή
  • Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  • Μετατραυματική αγχώδης διαταραχή (π.χ. μία οικογενειακή κρίση, θέματα υγείας)
  • Διαταραχή της διάθεσης

Ειδική αναφορά θα γίνει στο άγχος επίδοσης, διαταραχή η οποία εμφανίζεται συχνά κατά την περίοδο των εξετάσεων και οφείλεται στις κοινωνικές-οικογενειακές απαιτήσεις, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην ιδιοσυγκρασία του εφήβου.

Ομιλήτριες της εκδήλωσης είναι:

Η κ. Καραγιάννη Σταυρούλα, Διευθύντρια του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Π. και Α. Κυριακού.

Η κ. Καραγιάννη εργάζεται 24 χρόνια με παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους που παρουσιάζουν διαφορετική ψυχοπαθολογία. Είναι ομιλήτρια και εισηγήτρια σε πολλές ημερίδες και συνέδρια, καθώς και εξετάστρια της Παιδοψυχιατρικής ειδικότητας. Υπεύθυνη της διεπιστημονικής ομάδας του τμήματος καθώς και της εκπαίδευσης-εποπτείας των ιατρών στην ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής. Έχει συμμετάσχει σε σταθμίσεις εργαλείων και ερωτηματολογίων, που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη.

Η κ. Παναγιωτοπούλου Ελευθερία Κλινική Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος.

Η κ. Παναγιωτοπούλου από το 1988 εργάζεται σε χώρους ψυχικής υγείας συμμετέχοντας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία-συμβουλευτική των παιδιών, των εφήβων και συμβουλευτική-υποστηρικτική των οικογενειών. Έχει εκπαιδευτεί στην Ομαδική ψυχοθεραπεία. Συμμετέχει σε συνέδρια, ημερίδες, σταθμίσεις ψυχολογικών εργαλείων. Είναι επόπτρια στην πρακτική άσκηση των φοιτητών των τμημάτων ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και των υπόλοιπων Πανεπιστημίων της χώρας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 18.30, ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΗ Σ. ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 112-114 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 28/1 Ομιλία: Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Εκμάθηση Ξένης Γλώσσας (Ελεύθερη είσοδος)

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 στις 18:00 με θέμα: “Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και εκμάθηση ξένης γλώσσας”. Πιο αναλυτικά στην ομιλία θα εξεταστούν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Ιδιαίτεροι τομείς δυσκολιών στην εκμάθηση των γλωσσών (η περίπτωση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας)
  • Πιθανές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία
  • Συμβουλές-Προτάσεις προς τους γονείς

Η ομιλία απευθύνεται σε γονείς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκύπτουν κατα την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, ιδιαίτερα σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο αριθμός θέσεων είναι περιρισμένος και γι’ αυτό η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη. Κρατήσεις γίνονται μέχρι και την Δευτέρα 23/01/2012 (τηλ. επικοινωνίας: 2106464898). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ομιλητές

  • Μαρία Σκόκου, Ειδική Παιδαγωγός MSc
  • Γιώργος Κεσίσογλου,Ψυχολόγος-Οικογενειακός Θεραπευτής MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

Κέντρο Αντιμετώπισης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και Συμβουλευτικής Γονέων: Αργυρουπόλεως 14, Λυκαβηττός τηλ: 2106464898, http://www.mariaskokou.gr/

9/1 Ανοιχτό Σχολείο: Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων

  • Πότε: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, 20:00-22:00
  • Κόστος: 10€

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την οικονομική κρίση, και θέλοντας να στηρίξουμε τους γονείς και τον σημαντικό τους ρόλο αποφασίσαμε, την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, να αφιερώνουμε ένα δίωρο σε γονείς που έχουν προβληματισμούς και ανησυχίες για τα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να τις χειριστούν. Το κόστος συμμετοχής σε αυτή την ομάδα είναι το ελάχιστο δυνατό. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο, σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα μας αλλά και για κάθε έναν από μας ξεχωριστά, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα στήριξης, διαλόγου και επικοινωνίας που στόχο θα έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών μας.

Πληροφορίες & Εγγραφές: Τηλ: 210 6640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr

23/1-2/4 Βραχεία Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Δέκα Συνεδριών Με θέμα: “Μάνα, Μανούλα, Μαμά” Ξαναβρίσκοντας τον εαυτό μου μετά την εγκυμοσύνη

Δευτέρα 23/1/2012 μέχρι 2/4/2012 και ώρα 5.00-6.30

Σε αυτή την ψυχοθεραπευτική ομάδα θα επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που νιώθετε μετά από μία γέννα.

  • Πως είναι η σχέση σας με το βρέφος ;
  • Πως νιώθετε για το σώμα σας;
  • Πως αλλάζει η σχέση με τον σύντροφο;
  • Θα θελήσετε ξανά ν’ αποκτήσετε ερωτική ζωή;

Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι παίξιμο ρόλων, σωματική έκφραση, χορός και ζωγραφική.

Τιμή συμμετοχής: 350€ σε τρεις δόσεις

Τα σεμινάρια συντονίζουν οι: Κατερίνα Κουρούκλη- Ρόμπερτσον, Ph.D., Ψυχοθεραπεύτρια με Διδακτορικό στη Δραματοθεραπεία | Νάντια Λάγγα-Ιωάννοβιτς-Ψυχολόγος-Χοροθεραπεύτρια

8/11 Σεμινάριο για γονείς με θέμα «ΕΦΗΒΕΙΑ» (Σκάλα Ωρωπού)

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011, 17.30-19.30 (2 ώρες)

Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια -Κοινωνική Λειτουργός | MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

Στην περίοδο της εφηβείας η εκρηκτική κατάσταση δεν αφορά μόνο τις ραγδαίες αλλαγές στον έφηβο, αλλά και τις συνεχείς προκλήσεις στον γονέα ο οποίος καλείται συνεχώς να ανταπεξέρχεται σε νέες δυσκολίες. Ποιές είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που χρειάζεται να γνωρίζουν οι σημερινοί γονείς; Τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους σε μια περίοδο τόσο κυρίαρχη και σύμπλοκη; Στο σεμινάριο θα συζητηθεί η σχέση με το παιδί μας στην εφηβεία και ο τρόπος που ένας γονιός μπορεί να είναι ενεργητικά παρόν χωρίς να καταργεί το παιδί του, αλλά και χωρίς να το αφήνει χωρίς όρια και κανόνες.

Kόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11/2011
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ.: 22950-30971, email: info[at]poulou.gr, ή στον ιστότοπο: www.maragopoulou.gr

30/11 Ανοιχτό Σχολείο: Ομάδα Συμβουλευτικής Γονέων

«Πώς φροντίζοντας τον εαυτό μας προσφέρουμε στα παιδιά μας;»
Πότε: Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011, 18:30-20:30
Κόστος Συμμετοχής: 20?
Πολλές είναι οι στιγμές που οι γονείς σήμερα νιώθουν αγωνία, ακόμα και αδυναμία να χειριστούν μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τα παιδιά τους. Υπάρχει κάτι βοηθητικό και ανακουφιστικό μέσα σε αυτές τις δυσκολίες; Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει τα πράγματα να κυλήσουν καλύτερα;

Το Ανοιχτό Σχολείο, μέσα από τα βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς που διοργανώνει μπαίνει σε μια αναζήτηση μαζί με τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτετε μαζί τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα που αναδύονται σχετικά με το γονικό ρόλο.

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

24/10 Ομάδα Συμβουλευτικής Υποστήριξης για Γονείς: “Ενδυναμώνοντας την Αγάπη”

Κύκλος 8 εβδομαδιαίων συναντήσεων

Έναρξη πρώτου κύκλου: Δευτέρα 24 Oκτωβρίου 2011, 17.30-19.00

Συντονίστρια: Ιωάννα Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή θεραπεύτρια

Τόπος: Λαμψάκου 5-7, Πλ. Μαβίλη (πλησίον σταθμό μετρό Μέγαρο Μουσικής). Στόχος της ομάδας είναι η απόκτηση γνώσεων και κατάλληλων εργαλείων από τους συμμετέχοντες γονείς, προκειμένου να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις καθημερινές δυσκολίες της οικογενειακής τους ζωής.

Θέματα που θα συζητηθούν είναι:

  • Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο – άγχος αποχωρισμού
  • Άτακτη / επιθετική συμπεριφορά – όρια – λογικές συνέπειες
  • Δυσκολία στον ύπνο – νυχτερινοί εφιάλτες
  • Λειτουργική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας – το δημοκρατικό συμβούλιο
  • Διατροφή / υποφαγία / υπερφαγία / διατροφικές διαταραχές
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών
  • Εφηβεία – διαμόρφωση ταυτότητας – διαφοροποίηση από την πατρική οικογένεια – σεξουαλοκότητα
  • Μονογονεική οικογένεια

Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 140?

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 210. 8629007 και 6972141052.

18/10-12/06 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Σεμινάριο Αφήγησης με την ψυχοπαιδαγωγό – παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

ΠΑΡΑ – ΜΥΘΕΟΜΑΙ II

Σεμινάριο για την Προφορική Αφήγηση και την Τέχνη του Λόγου

Κάθε Τρίτη από τις 18:00 έως τις 21:00

Μετά και τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο, την περασμένη χρονιά, η Σάσα Βούλγαρη συνεχίζει τα σεμινάρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πριν από τα βιβλία και πριν από τις εικόνες, πριν από το θέατρο και πριν από τα γοητευτικά σύγχρονα μέσα, οι άνθρωποι επικοινωνούσαν τα βιώματα και τις εμπειρίες τους μέσα από τις… ιστορίες!

Το συγκεκριμένο σεμινάριο προτείνει μια διερεύνηση στη μαγεία της προφορικής αφήγησης και μια γνωριμία με τις τεχνικές της και τα μυστικά της. Αποτελείται από τρεις κύκλους, των δέκα τρίωρων συναντήσεων, που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ανεξάρτητα από αυτόν που έχει προηγηθεί, και που ο κάθε κύκλος θα αναφέρεται σε μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Συνοπτικά:

  • Α΄ Κύκλος: 18 Οκτωβρίου- 20 Δεκεμβρίου 2011:Τεχνικες Προφορικής Αφήγησης και Ανάγνωσης
  • Β΄ Κύκλος: 10 Ιανουαρίου – 13 Μαρτίου 2012: Ρυθμός και Μουσικότητα στην Προφορική Αφήγηση
  • Γ΄ Κύκλος: 20 Μαρτίου – 12 Ιουνίου 2012:Μυθοπλαστικές Τεχνικές και Δημιουργική Γραφή με Αφορμή την Προφορική Αφήγηση: Φτιάξτε Τις Δικές σας Ιστορίες

Προδιαγραφές Συμμετοχής:

  • Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα ή προεργασία για την παρακολούθηση του σεμιναρίου
  • Το σεμινάριο είναι ομαδικό και βιωματικό και ζητείται συνέπεια στην παρακολούθηση όλων των συναντήσεων του κάθε κύκλου
  • Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ακόμα και έναν κύκλο ανεξάρτητα από το αν έχει παρακολουθήσει κάποιον προηγούμενο.
  • Θα προτιμηθούν τα άτομα εκείνα που έχουν την διάθεση να παρακολουθήσουν και τους τρεις κύκλους.
  • Υπάρχει η πρόθεση στο τέλος του κάθε κύκλου να γίνονται παρουσιάσεις σε σχέση με το θέμα που επεξεργαστήκαμε, εφόσον υπάρχει η διάθεση από τους συμμετέχοντες.

Κόστος Συμμετοχής ανά Κύκλο: 300?

Παρέχεται έκπτωση 20% σε όσους παρακολουθήσουν περισσότερους από έναν κύκλους

Περισσότερες Πληροφορίες: Σάσα Βούλγαρη: 210 9572613, 6972 261037

Εκδήλωση ενδιαφέροντος αποστέλλοντας τη φόρμα συμμετοχής στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sassa_v[at]otenet.gr

http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info[at]mcf.gr Ιστοσελίδα: http://www.mcf.gr/

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.mcf.gr/

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.

28 & 30/9 Εργαστήρια και σεμινάρια για γονείς (Θεσσαλονίκη)

«Είναι υπέροχο να είσαι γονέας»

Ο ρόλος του γονέα δεν είναι εύκολος. Πως θα μπορούσαν όμως να αρθούν οι δυσκολίες για να γίνει ο ρόλος αυτός υπέροχος; Στόχος του εργαστηρίου είναι η βελτίωση της επικοινωνίας γονέων και παιδιών και η ενδυνάμωση του ρόλου του γονέα. Θα δοθεί η ευκαιρία στου γονείς ν’ ανταλλάξουν εμπειρίες και προβληματισμούς. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ συναντήσεις.

Έναρξη:

  • 1ο τμήμα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, απόγευμα
  • 2ο τμήμα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, πρωί

«Μ’ ένα παραμύθι»

Στα παραμύθια και στους μύθους θ’ αναζητήσετε εκείνα τα στοιχεία και τους χαρακτήρες με τα οποία μπορεί να εκφρασθεί και να καλλιεργηθεί ο ψυχισμός των παιδιών και να ενισχυθεί η επικοινωνία του γονέα με το παιδί.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε δύο συναντήσεις.

Έναρξη: Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, πρωί

«Όρια – Τιμωρία»

Γιατί πρέπει να οριοθετείτε την συμπεριφορά των παιδιών; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος; Και τι γίνεται όταν επιβάλλεται η τιμωρία; Σ’ αυτά και σ’ άλλα ερωτήματα θα αναζητήσετε απαντήσεις. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συναντήσεις.

Έναρξη: Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, πρωί

Το εργαστήριο και τα σεμινάρια απευθύνονται σε γονείς με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Η κάθε συνάντηση της ομάδας είναι διάρκειας 90 λεπτών. Οι ομάδες είναι κλειστού τύπου έως 10 μέλη. Έναρξη από Σεπτέμβρη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Τηλ: 231 3 003 925, Υπεύθυνη: Μαρία Ορφανίδου, Μητροπολίτου Γενναδίου 10, 54631 Θεσσαλονίκη, Ώρες επικοινωνίας 10:00 – 14:00

8/10 Eυτοκία: Ημερίδα «Καισαρική τομή, Αναγκαιότητα, Επιλογή ή Διευκόλυνση. Εναρμονίζοντας την επιστήμη με την φύση»

Ημερίδα με θέμα «Καισαρική τομή, Αναγκαιότητα, Επιλογή ή Διευκόλυνση. Εναρμονίζοντας την επιστήμη με την φύση» διοργανώνει το Σωματείο «Ευτοκία» για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού στις 8 Οκτωβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα.

Σκοπός της ημερίδας είναι: η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, της οικογένειας και του ευρύτερου κοινού για την αύξηση των καισαρικών τομών στην χώρα μας. Τις επιπτώσεις που έχει στην μητέρα, το παιδί, την οικογένεια, την κοινωνία και την δυνατότητα κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή (VBAC).

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

ARTION Conferences & Events, 9ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης, Κτίριο Thomas, 2ος όροφος, Τ.Θ. 60705, Τ.Κ. 57001, Θεσσαλονίκη, T: 2310 257813 (Γραμμή Σεμιναρίου), 2310 272275, F: 2310 272276, E: eutokiaevents[at]artion.com.gr

14/5-25/6 Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας Μ. Σκόκου: Ομάδες γονέων

Συναντήσεις – συζητήσεις με γονείς παιδιών όλων των ηλικιών πάνω σε θέματα που προβληματίζουν: μια ευκαιρία μοιράσματος σκέψεων και βιωμάτων….

Συντονιστές:
Μ. Σκόκου Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός M.Sc.
Γ. Κεσίσογλου Ψυχολόγος M.Sc.

Πρόγραμμα Συναντήσεων:

  • 14/5/11: Μαθησιακές Δυσκολίες και η επικοινωνία γονέα – παιδιού
  • 28/5/11: Γονείς και Παιδί: Ζητήματα του Καλοκαιριού
  • 11/6/11: Γονεϊκές Προσδοκίες
  • 25/6/11: Χρήση των Η/Υ: Οφέλη & Κίνδυνοι

Ώρα έναρξης: 10:30 π.μ.

Δήλωση Συμμετοχής: 2106464898 ή http://omadesgoneon.eventbrite.com/
facebook event: http://www.facebook.com/event.php?eid=223307517682238

Κέντρο Αντιμετώπισης Δυσλεξίας Μ. Σκόκου
Αργυρουπόλεως 14, Λυκαβηττός, www.mariaskokou.gr

4/6 Ηλιότεχνο: Σεμινάριο Αφήγησης- Δραματοποίησης Παραμυθιού

‘Ενα βιωματικό σεμινάριο για την Τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών, που έχει αποδειχτεί η θεραπευτική αλλά και η εκπαιδευτική αξία της.

«Τα Μυστικά Και Η Μαγεία Της Αφήγησης». Υπεύθυνη σεμιναρίου: Βίκυ Γεωρέττη (ηθοποιός, εμψυχώτρια)

Σάββατο 4 Ιουνίου, ώρες: 4 μ.μ.-7 μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών Ηλιότεχνο (Ηλιού & Έγγελη 34, Νέος Κόσμος. Κοντά στη στάση μετρό- τραμ)

Κόστος σεμιναρίου: 25?

Δηλώσεις συμμετοχής στο: 210 9523028

Xορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου

29/5 Life Therapy Academy: Εκδήλωση-ομιλία “Μύθοι και αλήθειες για το θηλασμό”

Την Κυριακή 29 Μαϊου 2011, στο χώρο του της Σχολής Ολιστικών Θεραπειών “Life Therapy Academy”, Αιγαίου 54 και Θερμαϊκού, στο πλαίσιο του 1ου Green Festival θα κουβεντιάσουμε για το θηλασμό:

Στις 19:00-20:00 Η Νατάσσα Καψάλη, σύμβουλος Θηλασμού της La Leche League International θα μιλήσει για Μύθους και αλήθειες για το Θηλασμό.

Εαν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την εκδήλωση μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα: http://www.facebook.com/event.php?eid=221947037818984

13 & 20 & 27/5, 3/6 Η ΑΝΑΣΑ: Κύκλος Ευαισθητοποίησης γονέων για το σύγχρονο ψυχοπαθολογικό πρόβλημα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής

Κύκλος Ευαισθητοποίησης γονέων από τους ειδικούς ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ, 13, 20, 27 Μαΐου & 3 Ιουνίου

Η ΑΝΑΣΑ, με σκοπό την αφύπνιση και ενημέρωση των γονέων, πραγματοποιεί σεμινάρια που περιλαμβάνουν εισηγήσεις, από τους ειδικούς ψυχικής υγείας του Κέντρου Ημέρας, για το σύγχρονο ψυχοπαθολογικό πρόβλημα των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (Ψυχογενή Ανορεξία, Ψυχογενή Βουλιμία, Ψυχαναγκαστική Πολυφαγία) και ανοιχτό διάλογο με τους γονείς.

Η ΑΝΑΣΑ είναι η πρώτη ΜΚΟ στη χώρα μας, που ιδρύθηκε με σκοπό την αφύπνιση του κοινού και την θεραπεία των ασθενών. Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι σύνθετες ψυχογενείς ασθένειες που απορρέουν από συνδυασμό μακροχρόνιων συμπεριφορικών, συναισθηματικών, ψυχολογικών, διαπροσωπικών & κοινωνικών παραγόντων. Τα γενικά στατιστικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί για τη χώρα μας αποτυπώνουν ότι 9 στους 10 γονείς δεν «αναγνωρίζουν» τα συμπτώματα ενώ το 50% δεν παραδέχεται την αρρώστια ή την κρύβει από το περιβάλλον λόγω έλλειψης πληροφόρησης.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ημέρας της ΑΝΑΣΑ, Λ. Συγγρού 36-38, Κουκάκι – στάση μετρό Ακρόπολη, στον 3ο όροφο. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη γραμματεία: 210 9234904 & 210 9212345, 10:00-18:00 καθημερινά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι προγραμματισμένες θεματικές είναι :

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ Παρασκευή 13 Mαΐου, 18:30-20:30

«Αναλύοντας την προσχολική ηλικία»

Σχέση μητέρας-παιδιού. Ο ρόλος του πατέρα.
Εισηγήτρια: Δρ. Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια / Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ / Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχίατρων
Το σεμινάριο περιλαμβάνει την εισήγηση και διάλογο με τους γονείς για τα θέματα που θα θέσουν οι ίδιοι.

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ Παρασκευή 20 Μαΐου, 18:30 – 20:30

Α ΕΝΟΤΗΤΑ: «Το παιδί σχολικής ηλικίας προκαλεί…»
Εισηγήτρια: Δρ. Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια / Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ / Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχίατρων

Β ΕΝΟΤΗΤΑ: «Όταν τα παιδιά παίζουν μαζί»
Εισηγήτρια: Ήρα Λαμπίρη, Κλινική Ψυχολόγος – εικαστική θεραπεύτρια Το σεμινάριο περιλαμβάνει την εισήγηση και διάλογο με τους γονείς για τα θέματα που θα θέσουν οι ίδιοι.

3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ Παρασκευή 27 Μαΐου, 18:30 – 20:30

«Διαταραχές διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία»

Εισηγητές: Σοφία Σέρρα, Κλινική Ψυχολόγος Κ.Η ΑΝΑΣΑ, Ίρις Χατζητζάνου, Ψυχολόγος Κ.Η ΑΝΑΣΑ, Δρ. Λεωνίδας Κωνσταντίνου Γενικός Ιατρός Κ.Η ΑΝΑΣΑ Το σεμινάριο περιλαμβάνει την εισήγηση και διάλογο με τους γονείς για τα θέματα που θα θέσουν οι ίδιοι.

4η ΘΕΜΑΤΙΚΗ Παρασκευή 3 Ιουνίου, 18:30 – 20:30

«Η εφηβεία ως πρόκληση στις σχέσεις γονιών – παιδιών»
Εισηγήτρια: Δρ. Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλύτρια / Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας ΑΝΑΣΑ / Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδοψυχίατρων
Το σεμινάριο περιλαμβάνει την εισήγηση και διάλογο με τους γονείς για τα θέματα που θα θέσουν οι ίδιοι.

Mη Κερδοσκοπική Εταιρία Υποστήριξης Ατόμων που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές

ΑΝΑΣΑ Λ. Συγγρού 36-38, 11742 Αθήνα, Τηλ: 210 9234904, Fax: 210 9234907e-mail: anasa07[at]otenet.gr -Website:www.anasa.com.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑΣΑ Λ. Συγγρού 36-38, 11742 Αθήνα, Τηλ: 210 9212345, Fax: 210 9234908e-mail: anasa08[at]anasa.com.gr

 

10/12 Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης: Εισαγωγικό Εργαστήρι Brain Gym® για Εκπαιδευτικούς

  • Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 (10:00 – 14:00), Μητσαίων 19, Ακρόπολις.
  • Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ συν Φ.Π.Α.

Γνωρίστε γιατί τα μάτια, τα αυτιά και ο συντονισμός αυτών, τα αντανακλαστικά και το σύστημα ισορροπίας είναι απαραίτητα στη διαδικασία μάθησης.

Μάθετε απλές, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις για να βοηθήσετε τους μαθητές σας μέσα στην τάξη.

Ασκήσεις που όταν γίνονται στην αρχή του μαθήματος βοηθούν τα παιδιά μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση, την γραφή, την ανάγνωση, τη συνδυαστική σκέψη, την προσοχή, τη συμμετοχή, τον αυτό-έλεγχο. Ασκήσεις που προετοιμάζουν τις σωματικές, απαραίτητες για τη μάθηση, δεξιότητες ώστε οι αισθήσεις, τα αντανακλαστικά και το σύστημα ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας να συνεργάζονται μεταξύ τους, επιτρέποντας έτσι στους μαθητές να παρακολουθούν και να αφομοιώνουν πιο εύκολα το μάθημα.

Το Brain Gym® δημιούργημα του εκπαιδευτικού Δρ Paul Dennison από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ χρησιμοποιείται σε χιλιάδες σχολεία σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ τα τελευταία 15 χρόνια αναγνωρίζεται ως μία από τις δέκα αποτελεσματικότερες μεθόδους υποστήριξης της μάθησης από το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Παρότι η πλήρης και αναγνωρισμένη διεθνώς βασική εκπαίδευση διαρκεί 4 ημέρες, μέσα στο 4ωρο αυτό εργαστήρι θα πάρετε ουσιαστικά και άμεσα στη χρήση τους εργαλεία που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε στις τάξεις σας.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.kinesiology.gr/ , http://www.braingym.org/ ή επικοινωνήστε με το Κέντρο Κιναισθητικής Νοημοσύνης στο 210 9223 536 ή 6945 706780.

Μαρία Καρακωνστάνογλου: Εξειδικευμένη Κινησιολογία, Σύμβουλος/Εκπαιδεύτρια Brain Gym®

9-11/12 Δεκέμβριος για ενήλικες στο «Ακαδήμεια»

ΕΝΟΤΗΤΑ: Τρίωρα Σεμινάρια Αφήγησης Παραμυθιού με τη Λίλη Λαμπρέλλη (Αφηγήτρια παραμυθιών)

9 Δεκεμβρίου 2011, Ώρα: 6:00μ.μ. – 9:00μ.μ.

ΤΙΤΛΟΣ: Εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης

Θεωρητική προσέγγιση των παραμυθιών προφορικής παράδοσης και της αφήγησής τους. Συμβολική ανάλυση του “Σιμιγδαλένιου”.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ

10 Δεκεμβρίου, Ώρα: 12:00μ. – 2:00μ.μ.

Ομιλία της πρώην σχολικής συμβούλου, Δρ Κοινωνικής Ψυχολογίας Ράνιας Κυριαζή με θέμα «Προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών στο σχολείο και στο σπίτι» (Ώρα 12:00μ.)

Τα παιδιά, αναμφισβήτητα, αποτελούν ανεξάντλητες πηγές χαρά και ικανοποίησης για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Όμως, πολλές φορές, σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής τους, αντιδρούν και συμπεριφέρονται με τρόπο που προκαλεί αμηχανία, σύγχυση, ανησυχία ή και θυμό σε αυτούς που ασχολούνται μαζί τους. Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στο «Ακαδήμεια», ώρα 12:00μ., θα γίνει αναφορά στα συχνότερα και συνηθέστερα προβλήματα, τα οποία αποτελούν μόνιμη πηγή άγχους για εμάς τους ενηλίκους και , αθροιστικά, μας εμποδίζουν στην πραγματοποίηση του έργου μας και μας εξουθενώνουν συναισθηματικά και σωματικά. Επί παραδείγματι, ένα πρώτο θέμα στη ρουτίνα του καθημερινού προγράμματος στο σπίτι, στις ελεύθερες δραστηριότητες και στο σχολείο είναι η διασπαστική συμπεριφορά, η οποία συνήθως σχετίζεται με την αδυναμία και την άρνηση των παιδιών να τηρήσουν τους κανόνες που εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους και την αρμονική τους συνύπαρξη στην ομάδα, στην οποία κάθε φορά συμμετέχουν (σχολική τάξη, ομάδα παιγνιδιού, οικογένεια), Επίσης, η διασπαστική συμπεριφορά (ή απείθεια) αναφέρεται στην έλλειψη αυτοέλεγχου και επαρκούς αντίστασης στους «πειρασμούς» που συναντούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την εφηβεία και την ενηλικίωση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα γίνει αναφορά στους τρόπους με τους οποίους εμείς οι «μεγάλοι» μπορούμε να βοηθήσουμε τους «μικρούς» προς την κατεύθυνση αυτή. Πιο συγκεκριμένα, θα σχολιαστεί η αξία του δικού μας παραδείγματος, ο έγκαιρος καθορισμός «λίγων» κανόνων, εύκολα κατανοητών και αναγνωρισμένων ως προς την αξία και την αναγκαιότητα της εφαρμογής τους και η κατάλληλη χρήση των φυσικών και λογικών συνεπειών της εκάστοτε ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.

Παράλληλα, θα υπάρχει εργαστήρι χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά 5-12 ετών με τη Σωτηρία Ορφανίδου (Εμψυχώτρια, Υπεύθυνη του site: http://www.mamakid.gr/), ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθήσουν την ομιλία.

Περίληψη εργαστηρίου:

Ακούτε και τραγουδάτε τα κάλαντα και άλλες χριστουγεννιάτικες μουσικές και τραγούδια! Βλέπετε εικόνες, παίρνετε ιδέες και… πηλός, χρώματα και λαμπερή χρυσόσκονη μεταμορφώνονται από τα μικρά χεράκια σε υπέροχα στολιδάκια για τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια!

Κόστος συμμετοχής στο εργαστήριο: 12 ευρώ

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011, Ώρα 10:00π.μ. – 1:00μ.μ.

ΕΝΟΤΗΤΑ: Τρίωρα Βιωματικά Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς:

Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

ΤΙΤΛΟΣ. «Το βαρελάκι με το μέλι – Η συναισθηματική ανάπτυξη στο νηπιαγωγείο», Εμψυχώτρια: Μαρία Βουβούση (Νηπιαγωγός, Δασκάλα Δράματος, MA: Management in Education)

Μέσα από μια διαδικασία ενεργούς μάθησης, όπως είναι το Εκπαιδευτικό Δράμα, οι συμμετέχοντες θα βιώσουν διαφορετικούς ρόλους προσεγγίζοντας διαφορετικές οπτικές του τρόπου που μπορεί να προσεγγιστεί το πεδίο της συναισθηματικής ανάπτυξης στο Νηπιαγωγείο.

Το κατευθυντήριο ερώτημα επικεντρώνεται στην έννοια της ευτυχίας και την ερευνά.

Το δραματικό πλαίσιο εξελίσσεται σ’ ένα φανταστικό χωριό, σ’ ένα μυθικό χρόνο όπου οι κάτοικοι υποφέρουν από το δυνάστη βασιλιά τους που βγάζει συνεχώς αυστηρούς νόμους. Όμως μια μαγισσούλα προσπαθεί να τους βοηθήσει και τους δίνει να δοκιμάσουν ένα μαγικό μέλι.

Είναι αυτό η λύση στα προβλήματα τους; Θα το δοκιμάσουν; Θα το αρνηθούν; Ποιο θα είναι το μέλλον αυτών των ανθρώπων;

Συμμετέχοντες και εμψυχωτής μαζί θα διαμορφώσουν ένα μαθησιακό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό θα τους βοηθήσει έτσι ώστε να δουν από κοντά έναν διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας και να μάθουν τεχνικές, απαραίτητες για την καθημερινότητα τους στο σχολείο.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, http://www.akademeia.gr/, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=128138517236236

Από 25/11 Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου: Master Class (για δύο Σαββατοκύριακα) με τον Chris Cooper με θέμα «Εκπαιδευτικό Δράμα-Θέατρο και Κλασσικό Παραμύθι»

Βασικές αρχές και προεκτάσεις στην κοινωνική πραγματικότητα των ημερών μας, σε ένα βιωματικό σεμινάριο με αφορμή το παραμύθι του Χ.Κ Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα»

Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.

Να, πώς περιγράφει ο ίδιος τους βασικούς άξονες αυτού του master class:

On the Trail of the Emperor

The course will be practically based and focused on using a traditional story (The Emperor’s New Clothes) to develop theatre and drama in education programmes of work. Participants will explore the story, dramatise it and construct the elements of a “TIE-Theatre In Education”-programme while analysing the theory and philosophy underpinning it.

The key elements will be:

  • The need for story – A child without stories is just a human shell. This master class will explore the importance of story in our culture and the need to dramatise our experience
  • “The Site”
  • “The Centre” – Every drama or play has a centre.
  • “Dramatic action” and the use of objects
  • “Enactment”
  • “Working in role” – the basic components of working in role.
  • Things to consider.
  • “Reflections” on Frame, Role & Tasks.

Οι λέξεις ή φράσεις που βρίσκονται σε εισαγωγικά στο παραπάνω κείμενο του Chris Cooper, αποτελούν έννοιες που αποκτούν ειδική σημασία σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία του Εκπαιδευτικού Δράματος και Θεάτρου (Drama and Theatre in Education) διεθνώς.

Οι έννοιες αυτές θα αναλυθούν και θα διερευνηθούν θεωρητικά αλλά κυρίως πρακτικά στα πλαίσια του συγκεκριμένου master class.

H διδασκαλία θα γίνει στα αγγλικά

Μόνο οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να διδάσκει ο ίδιος καθώς και να εφαρμόζει, στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας, το νέο του πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου (ΤΙΕ) « Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα» *

Διάρκεια σεμιναρίου : 20 ώρες

Πότε;

  • Παρασκευή 25/11/2011: 17.30-21.30
  • Σάββατο 26/11/2011: 17.30-21.30
  • Κυριακή 27/11/2011: 11.00-15.00
  • Σάββατο 10/12/2011: 17.30-21.30
  • Κυριακή 11/12/2011: 11.00-15.00

Που: Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου: Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο, Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής). Τηλ. 210 32.49.829, Portastu[at]otenet.gr, Portastu[at]gmail.com, http://portaergastiri.blogspot.com/, http://www.portatheatre.gr/, Facebook:ΠΟΡΤΑΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Διεύθυνση Εργαστηρίου: Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου
Υπεύθυνη Προβολής: Γιάννα Καμπουρίδου
Υπεύθυνη Γραμματείας: Αντωνία Βλάχου

  • Έναρξη Εγγραφών: Τετάρτη 9/11/2011,από τις 16.00 μμ.
  • Αριθμός συμμετεχόντων περιορισμένος
  • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
  • Κόστος: 230 € (συμπεριλαμβάνεται φ.π.α. 23%)
  • Για όσους φοίτουν (οι ίδιοι ή τα παιδιά τους) στα οκτάμηνα προγράμματα του Εργαστηρίου τη χρονιά 2011-2012 ισχύει έκπτωση 10%
  • Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης του Master Class σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk) και μόνιμος πια συνεργάτης του Εργαστηρίου θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου.

Την φετινή χρόνια ο Chris Cooper θα είναι κοντά μας, όχι μόνο για να διδάξει στις ομάδες παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, αλλά αναλαμβάνει ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα.

Να γράψει και να σκηνοθετήσει, έπειτα από παραγγελία του Εργαστηρίου μας ,για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου -Theatre in Education- που θα παρουσιάζεται από έλληνες εκπαιδευτικούς θεάτρου, μόνιμους δασκάλους μας, στην ελληνική γλώσσα.

Το πρόγραμμα αυτό, που στηρίζεται στο κλασσικό -και τόσο επίκαιρο- παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα», θα εφαρμοστεί πρώτα στα τμήματα των παιδιών του Εργαστηρίου μας και έπειτα θα παρουσιαστεί στο θέατρο Πόρτα σε ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό. Στην συνέχεια ευελπιστούμε να εφαρμοστεί σε σχολεία της Αθήνας και ίσως της περιφέρειας.

Θα ενημερωθείτε για όλα αυτά με νέα ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου -Theatre in Education- «Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα» πραγματοποιείται ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

11/12 Κέντρο Ψυχικής Υγείας Μαρίας Λιονέττι: Βιωματικό Σεμινάριο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου , 10.00-14.00

Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας. Εξειδικευμένη θεραπεύτρια (FAMI) και βοηθός εκπαίδευσης της μεθόδου δεκτικής Μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM). Επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας «Έρεισμα». Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Το σεμινάριο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές της δεκτικής μουσικοθεραπείας (μουσική ακρόαση) και ειδικότερα στη μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM), μια από τις 5 παγκοσμίως αναγνωρισμένες προσεγγίσεις μουσικοθεραπείας. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο, με ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές, με σκοπό την εξερεύνηση διαφόρων τρόπων με τους οποίους λειτουργεί η μουσική ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς.

Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις χρήσεις της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία, όπως επίσης και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μουσικούς, παιδαγωγούς και γονείς. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο εργαστήριο.

Κόστος συμμετοχής: 60 Ευρώ

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Μαρίας Λιονέττι: Θουκυδίδου 39 – (2os όροφος), Αλιμος, Τηλ: 210.98.27.790 | Δηλώσεις συμμετοχής : Στα τηλεφωνα 210 8025536 και 697 2234171 (Ε.Παπανικολάου) και στο musictherapy.news[at]gmail.com

26/11 Σ.Ε.Θ.Ε: ΗΜΕΡΙΔΑ ’αν το εγώ γινόταν εμείς…’

Mια σύγχρονη πρόταση της εικαστικής ψυχοθεραπείας: Διαλέξεις, Workshops, Βιωματικά Εργαστήρια, Εικαστικά Δρώμενα, Προβολές Video

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Ο Σ.Ε.Θ.Ε. ανταποκρινόμενος στις δυσκολίες των καιρών προτείνει την εκ νέου ανακάλυψη της απόλαυσης της αρμονικής συνύπαρξης, της εποικοδομητικής συνεργασίας και της συμφιλίωσης με έμφαση στη δύναμη που έχει το ‘Εμείς’ έναντι των περιορισμών ενός μοναχικού ‘Εγώ’. Με δημιουργικούς και ευφάνταστους τρόπους μέσα από διαλέξεις πάνω σε σύγχρονους προβληματισμούς, βιωματικά εργαστήρια, εικαστικά δρώμενα και προβολές video προσκαλεί κοινό και επαγγελματίες σε μια συνάντηση επαναπροσδιορισμού και επανασύνδεσης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν θεραπευτές μέσω τέχνης, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, καλλιτέχνες, άτομα από το χώρο της ψυχικής υγείας και της τέχνης, φοιτητές όπως και άτομα που ενδιαφέρονται να μυηθούν σε δημιουργικούς τρόπους έκφρασης και αυτογνωσίας.

Kόστος Συμμετοχής:

  • Επαγγελματίες 95 €
  • Ειδικευόμενοι/φοιτητές/σπουδαστές* 55 €
  • Μέλη Σ.Ε.Θ.Ε. 50 €

Πληροφορίες στο τηλ. 210 7665 822 & στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Θ.Ε. http://www.arttherapists.gr/

19&20/11 Ελληνικό Ωδείο: Σεμινάρια-εργαστήρια Μουσικοθεραπείας Νοεμβρίου

19/11/11 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας (Θεωρητικό)
20/11/11 Εργαστήριο Μουσικοθεραπείας (Βιωματικό)

Χώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν. Ψυχικού) Αποστολοπούλου 64
Πληροφορίες-Εγγραφές: 210 6724052, Δευτέρα-Παρασκευή 3-8μμ
Εισηγήτρια: Ευαγγελία Παπανικολάου, ΜΑ, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια-Ψυχοθεραπεύτρια GIM

Α) Επιμορφωτικό Σεμινάριο

Ημερομηνία: Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, Ώρες: 11-5μμ (6 ώρες)

Στόχος του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και εξοικείωση με το γνωστικό αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, τη χρησιμότητα της, το ρόλο της και τις εφαρμογές της σε διάφορα θεραπευτικά, κλινικά και παιδαγωγικά πλαίσια.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
  • βασικές σχολές και είδη μουσικοθεραπείας
  • βασικές αρχές ψυχοδυναμικής μουσικοθεραπείας
  • εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε διάφορα κλινικά πλαίσια
  • κλινικά παραδείγματα
  • διάκριση και σύγκριση της μουσικοθεραπείας με παρεμφερή επιστημονικά ή εμπειρικά πεδία
  • η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
  • βιβλιογραφία

Β) Βιωματικό εργαστήριο Μουσικοθεραπείας

Ημερομηνία: Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, Ώρες: 11-5μμ (6 ώρες)

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βιωματική προσέγγιση της μουσικοθεραπείας καθώς και η ενημέρωση πάνω σε διάφορα είδη και τεχνικές μουσικοθεραπείας μέσα από μια συστηματική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με τους οποίους η μουσική λειτουργεί ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει :

Bιωματικές ασκήσεις:

  • ενεργητικής/διαδραστικής μουσικοθεραπείας
  • μουσικοκινητικές δραστηριότητες
  • φωνητικό και οργανικό αυτοσχεδιασμό

Τα δυο παραπάνω σεμινάρια απευθύνονται σε παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, μουσικούς, φοιτητές, γονείς, και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για τη Μουσικοθεραπεία σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο.

  • Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
  • Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Κόστος: 60€ για το κάθε ένα ξεχωριστό σεμινάριο (Σάββατο ή Κυριακή)
Ειδική τιμή παρακολούθησης και για τα δυο σεμινάρια: 100€

ΟΙ συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) έως 17 Νοεμβρίου το αργότερο.

20/11 ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ: Πώς μπορώ να κάνω το μάθημά μου ενδιαφέρον για μένα και τους μαθητές μου; Διαφορετικές προτάσεις διδασκαλίας για κάθε τάξη

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011, Ώρα 10:00μ. – 1:00μ.μ.

(1 σεμινάριο το μήνα: Νοέμβριος – Μάιος):

1ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

«Σώπασαν τα γράμματα – Ένας σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Δράματος για τη δύναμη της γλώσσας» – Νηπιαγωγείο & Πρώτες τάξεις Δημοτικού,

Εμψυχώτρια: Μαρία Βουβούση, Νηπιαγωγός, Δασκάλα Δράματος, MA: Management in Education

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο εφαρμόζονται οι τεχνικές και η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος.

Το κατευθυντήριο ερώτημα του συγκεκριμένου δράματος διερευνά τη δύναμη της χρήσης της γλώσσας στην καθημερινή μας ζωή.

Οι βασικοί στόχοι του σχεδιασμού εστιάζονται στο να εμβαθύνουν οι συμμετέχοντες τις γνώσεις τους, αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Το φανταστικό πλαίσιο διαδραματίζεται ‘Στη Χώρα της Γνώσης και της Επικοινωνίας’ όπου οι άνθρωποι της εκμεταλλεύονται τα γράμματα και τα χρησιμοποιούν φτιάχνοντας συνεχώς δυσάρεστες λέξεις. Τα γράμματα επαναστατούν και επιβάλουν στους ανθρώπους να λένε και ευχάριστες. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι άνθρωποι ανακατεύουν τις ευχάριστες με τις δυσάρεστες και η κούραση και η θλίψη τους μεγαλώνει. Τα γράμματα σε απάντηση σταματούν να εργάζονται. Οι άνθρωποι σιωπούν και παλεύουν να βρουν νέους τρόπους να μάθουν και να επικοινωνήσουν. Τι έχασαν; Τι κέρδισαν;

Οι συμμετέχοντες περνούν μέσα από το ρόλο των ανθρώπων και των γραμμάτων αυτής της χώρας.

Μαζί δομούν το σχεδιασμό ενός δράματος ενώ περνώντας μέσα από συμβάσεις-τεχνικές γίνεται μια προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι αυτού του σχεδιασμού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Κόστος Συμμετοχής στο σεμινάριο: 35 ευρώ. Κόστος συμμετοχής σε όλο τον κύκλο σεμιναρίων: 120 ευρώ (υπάρχει έκπτωση)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, www.akademeia.gr, e-mail: info[at]akademeia.gr, Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=128138517236236

13/11 «Κόκκινη κλωστή…»: Βιωματικό σεμινάριο «Το Παραμύθι ως παιδαγωγικό εργαλείο»

Το εργαστήρι «Κόκκινη κλωστή…» οργανώνει βιωματικό σεμινάριο για το παραμύθι ως παιδαγωγικό εργαλείο. Το παραμύθι εμπνέει ιδανικά και πρότυπα, αποκαλύπτει την εσωτερική μας φύση με τις άπειρες ψυχικές και πνευματικές δυνατότητές της και οδηγεί στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Στα χέρια του παιδαγωγού γίνεται ένα σπουδαίο μέσο για την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών της ομάδας του.

Θέμα: «Πιστεύω στον εαυτό μου»

Όλοι γνωρίζουμε ότι αναγκαία προϋπόθεση για την πρόοδο του παιδιού αποτελεί η πίστη στον εαυτό του. Εάν το άτομο διαθέτει πίστη στον εαυτό του και στις δυνατότητές του, μπορεί να τα καταφέρει, ακόμα κι όταν συναντιέται με τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της ζωής.

Στο σεμινάριο θα επεξεργαστούμε με βιωματικές ασκήσεις ένα παραμύθι με θέμα την πίστη στον εαυτό μας και θα διερευνήσουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να την ενδυναμώσουμε.

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς καθώς και σε κάθε επαγγελματία που δουλεύει με ομάδες παιδιών.

  • Εμψυχώτρια: Πόλα Καραντάνα, δασκάλα-ψυχοθεραπεύτρια
  • Διάρκεια: 10.00 – 14.00
  • Κόστος συμμετοχής: 40,00 ευρώ

Η ομάδα θα είναι ολιγομελής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα : 210 3421541, 6944222639, 6978368180 ή e-mail: kokiniklosti[at]yahoo.com, www.kokkiniklosti.gr

Διεύθυνση εργαστηρίου: Κυδαντιδών 34, Άνω Πετράλωνα (πλησίον ΗΣΑΠ).

12/11 Σεμινάριο για όλους με θέμα «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ» (Σκάλα Ωρωπού)

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, 17.00-19.00 (2 ώρες)

Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Κοινωνική Λειτουργός | MSc Κοινωνική Ψυχιατρική – Παιδοψυχιατρική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων

Μερικές φορές έντονα συναισθήματα μας καθηλώνουν και μας απαγορεύουν να δούμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει μέσα μας. Κάνοντας χώρο στα συναισθήματά μας μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Όλα τα συναισθήματα επιτρέπονται και μας προσφέρουν πολύτιμο προσωπικό υλικό. Οι συμμετέχοντας θα έχουν την ευκαιρία να τα εκφράσουν και να τα κατανοήσουν με έναν άλλο τρόπο που μπορεί να τους εμπλουτίσει και να τους απελευθερώσει, φέρνοντας τους σε επαφή με τις εσωτερικές τους δυνατότητες.

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 10/11/2011
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ.: 22950-30971, email: info[at]maragopoulou.gr, ή στον ιστότοπο: www.maragopoulou.gr

10-13/11 Διεθνής Σύνδεσμος Βρεφικού Μασάζ: Γίνετε Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Βρεφικού Μασάζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεξάγεται σεμινάριο Εκπαιδευτών Βρεφικού Μασάζ από τον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage – IAIM).
Οι Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Βρεφικού Μασάζ διδάσκουν σε τάξεις γονέων – παιδιών ή προσφέρουν ατομική εκπαίδευση.Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους τους γονείς και υπάρχουν εξειδικευμένα μαθήματα για μωρά πρόωρα γεννημένα, για μωρά με ειδικές ανάγκες καθώς και για γονείς με υιοθετημένα παιδιά.

Το βρεφικό μασάζ είναι μια αρχαία τέχνη που συνδέει βαθιά τον γονέα με το μωρό θέτοντας τις βάσεις για μια σχέση εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης. Είναι αναγνωρισμένο από έρευνες και κλινική εμπειρία ότι έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στη φυσική όσο και στη συναισθηματική υγεία του αναπτυσσόμενου παιδιού.
Το βρεφικό μασάζ αναγνωρίζεται ότι:

  • ενισχύει το δεσμό γονέα-παιδιού
  • προωθεί την επικοινωνία
  • βελτιώνει το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα
  • ενδυναμώνει τη γαστρεντερική λειτουργία

• βοηθά το μωρό να απελευθερώσει την ένταση και το γονέα να χαλαρώσει και να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του

Σε ποιους απευθύνεται
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου (νοσηλευτές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μασέρ, σύμβουλους τοκετού/θηλασμού, μαίες, βοηθούς μητρότητας, δασκάλους γιόγκα), γονείς και σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με πρωτεύοντα ρόλο το άγγιγμα και τη στήριξη υγιών σχέσεων γονέων-παιδιών.
Ως εκπαιδευτές βρεφικού μασάζ αναγνωρίζεστε παγκόσμια από τον ΙΑΙΜ που εδρεύει στη Σουηδία και αντιπροσωπεύεται σε περισσότερες από 50 χώρες.

Πληροφορίες Εκπαίδευσης
Ημερομηνία: 10 με 13 Νοεμβρίου 2011
Τοποθεσία: Αθήνα
Ώρες: 9.00 – 17.30 καθημερινά
Τιμή: 570 ευρώ μέχρι 3/10/2011 και 630 ευρώ μετά. Η τιμή περιλαμβάνει: 4ήμερη εκπαίδευση, βιβλία, εγχειρίδια, συνοψίσεις, τη γραπτή εξέταση και τη χορήγηση πτυχίου, έλαια, σνακ και συνδρομή για ένα χρόνο στο Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ.
Σημείωση: Η διδασκαλία θα γίνει στα αγγλικά και θα υπάρχει διερμηνεία. Συστήνεται ωστόσο μια βασική κατανόηση των αγγλικών.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και γι’αυτό ενθαρρύνεται η έγκαιρη εγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραίοτητας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στα ακόλουθα:
τηλ: 6948409474
e-mail: thomai[at]gmail.com

Ανοιχτό Σχολείο: Εργαστήρια Για Εκπαιδευτικούς

Δουλεύοντας με τα Συναισθήματα στην Τάξη
Πότε: Δευτέρα 21 και 28 Νοεμβρίου 2011, ‘Ώρα 18:00-20:00, (2 Συναντήσεις)
Κόστος Συμμετοχής: 30? (και οι 2 συναντήσεις)

  • Γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην συναισθηματική ωριμότητα των μαθητών μας;
  • Πως μπορεί ο εκπαιδευτικός να δουλέψει με τα συναισθήματα μέσα στην τάξη;
  • Πως μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές τους να εντοπίζουν και να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται;
  • Τι δραστηριότητες μπορεί να εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμα έτσι ώστε τα παιδιά να αξιοποιούν τα συναισθήματά τους;

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το εργαστήριο.
Η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Βασικές Αρχές
Πότε: Σάββατο 5 και 12 Νοεμ. 2011, 3 και 17 Δεκεμ.2011 και 14 και 21 Ιαν. 2012 (6 Συναντήσεις)
Κόστος Συμμετοχής: 100? (και οι 6 συναντήσεις)
Οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τις αρχές που θεμελιώνουν τη Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση. Θα γνωρίσουν τις επιστήμες και τις τέχνες που δανείζονται στοιχεία τους, πάνω στα οποία βασίζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των μαθημάτων. Θα επεξεργαστούν βιωματικά και θεωρητικά τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Θα οργανώσουν υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή τον προσωπικό τους σχεδιασμό (σειράς) μαθημάτων για τις επιμέρους ειδικότητές τους.

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: www.anoixto-sxoleio.gr, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

24 & 31/10 Ανοιχτό Σχολείο: Εργαστήριο για Εκπαιδευτικούς «Αναζητώντας τον Εκπαιδευτικό Μέσα μας»

Συντονίστρια: Βαρβάρα Στεφανάκου-Ρεκλείτη

  • Τι είναι αυτό που κάνει τους μαθητές να εμπιστευτούν τον εκπαιδευτικό που έχουν απέναντί τους;
  • Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να δημιουργήσει την κατάλληλη μαθησιακή ατμόσφαιρα;
  • Πώς μπορεί το μάθημα να γίνει μια διασκεδαστική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό;

Η εκπαίδευση είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα. Το πιο σημαντικό εργαλείο που έχει ο εκπαιδευτικός την ώρα της δουλειάς του είναι ο ίδιος του ο εαυτός.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να εστιάσει στον Εκπαιδευτικό ως Άνθρωπο, με τις δικές του ανάγκες, δυσκολίες και επιθυμίες. Να δει πώς αναγνωρίζοντας κάποια δικά μας κομμάτια, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην επαφή με τους μαθητές – γιατί η εκπαίδευση είναι κάτι παραπάνω από τη μεταφορά γνώσεων από τον εκπαιδευτικό στον μαθητή. Το κλίμα που θα δημιουργηθεί, η σχέση εμπιστοσύνης, το θετικό συναίσθημα, η αίσθηση ασφάλειας που θα νιώσει ο μαθητής, όλα θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη μεταφορά της γνώσης.

Πότε: Δευτέρα 24 & 31 Οκτωβρίου, 18:00-20:00 (2 Συναντήσεις)
Που: Στο Χώρο Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο, στην Παιανία
Πληροφορίες / εγγραφές: 210 6640433 ή http://www.anoixto-sxoleio.gr/

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Τηλ: 2106640433

10 & 24/10 Ψυχής άκεσμα: Eργαστήριο εκμάθησης τεχνικών εικαστικής έκφρασης

Θεματική ενότητα: ΔΕΝΤΡΟ

“ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ”

Στο εργαστήριο εκμάθησης τεχνικών εικαστικής έκφρασης θα αναζητήσετε πολλούς τρόπους και διαφορετικά υλικά για να κατασκευάσετε δέντρα δύο και τριών διαστάσεων.

Θα ανταλλάξετε γνώσεις και ιδέες ώστε η θεματική “δέντρο” να αποτελέσει έναυσμα για εκπαιδευτικές και εικαστικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη, σε ομάδες παιδιών και προσωπικής έκφρασης.

Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν θεωρητική ενότητα, επίδειξη, βιωματική ενότητα με κατασκευές, προτάσεις, έντυπο υλικό.

Η θεματική ενότητα “Δέντρο” ολοκληρώνεται σε δύο συναντήσεις 10 και 24 Οκτωβρίου 2011, ώρα 5.30-8.30

Ομάδα έως 12 άτομα

  • Τα υλικα παραχωρούνται από το Ψυχής Άκεσμα
  • Χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης
  • Δίδεται έντυπο υλικό
  • Κόστος συμμετοχής σε μία θεματική: 90 ευρώ
  • Ομαδική εγγραφή: 10% έκπτωση

Συντονίστριες: Πάολα Παρτσαλάκη (Ειδική Παιδαγωγός μέσω των εκφραστικών τεχνών-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια), Ελένη Γιαννούλη (Ψυχολόγος-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια)

Ψυχής άκεσμα: Τόπος Ψυχοθεραπείας και δημιουργικότητας μέσω των εκφραστικών τεχνών, Κλεισούρας 12 – Τ.Κ.:16121 – Αθήνα (Όπισθεν Νοσ. Ανδρέας. Συγγρός)

Τηλ-Fax: 2130043194, Κιν: 6973003832, 6942619766, www.arts2heal.gr, E-mail:info[at]arts2heal.gr

15/10 «Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο»: Μονοήμερo εργαστήριo για Εκπαιδευτικούς: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και…διδασκαλία της Λογοτεχνίας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011, 10:00-13:00

Διοργανωτής: Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης: Ανοιχτό Σχολείο

Τοποθεσία: Στο χώρο «your stage» που βρίσκεται πίσω από το Σταθμό Λαρίσης

Πληροφορίες / εγγραφές: 210 6640433 ή www.anoixto-sxoleio.gr

Κόστος συμμετοχής: 25?

Συντονιστής: Γεράσιμος Ιωάννου, Θεατροπαιδαγωγός

Οι εκπαιδευτικοί θα έρθουν σε επαφή με τις μεθόδους και τη φιλοσοφία της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, συμμετέχοντας οι ίδιοι βιωματικά στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού. Οι σχεδιασμοί είναι συνδυασμένοι με συγκεκριμένα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος, και διαστάσεις της σχολικής ζωής.

Χώρος Προσωπικής Ανάπτυξης:Ανοιχτό Σχολείο: Ευαγγέλου Τσιμίνη 9, Παιανία 19002, Site: http://www.anoixto-sxoleio.gr/, e-mail: anoixto[at]anoixto-sxoleio.gr, Tηλ: 2106640433

7-13/10 ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ “Εκπαίδευση στην Αξιολόγηση & Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών” (Κύπρος)

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) διοργανώνει το Φθινόπωρο στην Κύπρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αξιολόγηση και Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 07-13 Οκτωβρίου στο Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών-ΑΝΕΜΩΝΗ

Ηλιουπόλεως 3, 1101, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία

Η εκπαίδευση αφορά ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και όλους τους ειδικούς που εμπλέκονται στην υποστήριξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και περιλαμβάνει

το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες

την αξιολόγηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και

την αποκατάσταση στην ορθογραφία, την ανάγνωση-κατανόηση, τη γραπτή έκφραση, τα μαθηματικά και την πρώτη ανάγνωση

Το σεμινάριο δεν αφορά σε θεωρητικές προτάσεις σχετικά με τους τρόπους παρέμβασης αλλά είναι αμιγώς πρακτικό, όπως και όλες οι τεχνικές που προτείνονται.

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.dikepsy.gr/ ή επικοινωνήστε στο 0030210 2830100.

****

Πληροφορίες σχετικά με το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από έγκυρη επιστημονική διάγνωση και εξειδικευμένες υποστηρικτικές θεραπείες. Μια έμπειρη διεπιστημονική ομάδα ειδικών, η οποία στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Ψυχίατρο, Παιδοψυχολόγο, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, συμβάλει στην επιτυχή διεκπεραίωση του στόχου αυτού με την ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ βρίσκεται σε συνεργασία με τον NAS ώστε να αποκτήσει πιστοποίηση ως Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού.

Υπηρεσίες που προσφέρονται στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ:

  • Ψυχοθεραπεία (ατομική, ομαδική)
  • Λογοθεραπεία
  • Εργοθεραπεία
  • Ειδική αγωγή/αγωγή δυσλεξίας
  • Συμβουλευτική γονέων/ζευγαριών
  • Ένταξη στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης παιδιών με αυτιστική διαταραχή (Lovaa’s)
  • Επαγγελματικός προσανατολισμός
  • Μετεκπαιδεύσεις

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Έφη Βοϊνά dikepsy[at]dikepsy.gr

Eλένη Φουρνάρου dikepsy[at]dikepsy.gr

1/10 «Άνοδος»: Βιωματικό Σεμινάριο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας

Εισηγήτρια

Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας. Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music). Επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας «Ερεισμα». Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Το σεμινάριο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές της δεκτικής μουσικοθεραπείας (μουσική ακρόαση) και ειδικότερα στη μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM), μια από τις 5 αναγνωρισμένες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο, σε ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μουσικούς, ή παιδαγωγούς, και σε όποιους γενικότερα ενδιαφέρονται για τις χρήσεις της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.

*Για τους επαγγελματίες υγείας που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στον πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο εξειδίκευσης στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν την μέθοδο ως συμπληρωματική προσέγγιση στην κλινική τους άσκηση.

Πιστοποίηση παρακολούθησης θα δοθεί από το φορέα ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»

Κόστος συμμετοχής: 50?

Δηλώσεις συμμετοχής: Στο τηλέφωνο επικοινωνίας του Κέντρου Ημέρας «Ανοδος» (αναγράφεται παραπάνω), ώρες επικοινωνίας: 12:00-16:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κα Παπαδάκη Κατερίνα.

Σάββατο 1η Οκτωβριου , 11.00-15.00
Με την υποστήριξη του Φορέα Ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»
Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας «Άνοδος»
Αγίου Δημητρίου 54, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9737021

7/10 Eυρυμάθεια: Ομάδα Εφήβων

Συντονιστής: Στέφανος Σαρλικιώτης, Ειδικός Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπευτής

Εισαγωγή

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και κτίζουν την ταυτότητά τους, έχουν ανάγκη να αναγνωρίσουν τα δυνατά τους σημεία, τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους και να καλλιεργήσουν εκείνες τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να στηριχτούν στα πόδια τους, να αυτονομηθούν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τη ζωή.

Απευθυνόμαστε σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Στόχος της ομάδας:

Η έγκυρη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για θέματα αυτονόμησης, φροντίδας εαυτού και εκπαίδευση των μαθητών σε δεξιότητες ζωής. Προτείνουμε εντός του Κέντρου ενημερώσεις και ανοιχτές συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους νέους (εφηβεία, χρήση ουσιών, aids, διαφυλικές σχέσεις, αντισύλληψη κλπ.)

Για την επίτευξη του στόχου αυτού η ομάδα εφήβων θα διαπραγματευθεί θέματα όπως:

  • συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια
  • προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο
  • ριψοκίνδυνες μορφές συμπεριφοράς και έντονου θυμού
  • ερωτικές σχέσεις
  • αυτοεκτίμηση
  • γνωστικές δεξιότητες
  • κοινωνικές δεξιότητες
  • διαχείριση άγχους
  • εναλλακτικές προτάσεις ελεύθερου χρόνου

Ενθάρρυνση των νέων ώστε να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους καθώς και να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους θετικά ή αρνητικά μέσω της εμψύχωσης, της δραματοποίησης και της ανοιχτής συζήτησης. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση των νέων μέσα από την δουλειά των μικρών ομάδων καθώς και ενδυνάμωση των στοιχείων εκείνων που θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους ώστε να ορίσουν με υγιείς τρόπους το ταξίδι της ζωής τους.

Στατιστικά στοιχεία ερευνών δείχνουν ακόμη ότι όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι “επιλέγουν” την χρήση και κατάχρηση ουσιών και καπνού για να αντιμετωπίσουν στο μεγάλωμα τους μια πραγματικότητα που βιώνουν ως εχθρική, ανταγωνιστική, μοναχική και απρόσωπη. Μπορεί, όμως, κανείς να αλλάξει τα αισθήματα μοναξιάς, απόγνωσης και δυσφορίας που νιώθει και εκφράζει ένας έφηβος πιο έντονα από όλους εμάς τους ενήλικες; Αν ναι, πως;

Έναρξη Ομάδας: 7/10/2011
Λήξη Ομάδας: 29/06/2012
Ώρα: 16.30 – 18.00 (κάθε Παρασκευή)
Τόπος διεξαγωγής: Αυγής 55 & Μπιζανίου 1, Ν. Ηράκλειο (1ος όροφος)
Κόστος συμμετοχής: 80? τον μήνα

Διαδικασία εγγραφής

  • Με τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 -2814378, ώρες 15.00 – 21.00
  • Με υποβολή των στοιχείων σας στο ειδικό χώρο της ιστοσελίδας www.evrymathia.com.gr, στη φόρμα των σεμιναρίων

16/10 Ευρυμάθεια: Ψυχοσωματικές Εκδηλώσεις: Μορφές, Αιτιολογία, Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση

Εισηγήτρια: Αιμιλία Χατζηπάνη, D.E.S.S. Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Εξαρτήσεων

Η σύνδεση σωματικής υγείας και ψυχικής διάθεσης είναι πλέον γεγονός.

Τα προβλήματα υγείας είναι αλληλένδετα με τα συναισθήματα και τα ανεπίλυτα προβλήματα της ζωής.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα επηρεάζουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινού οργανισμού, όπως το πεπτικό, το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό κλπ.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου το οποίο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και κοινωνικών επιστημών (απόφοιτους και τελειόφοιτους αντίστοιχων σχολών) είναι να δείξει τη σύνδεση ψυχικής και σωματικής υγείας ώστε να βοηθήσει τον επιστήμονα που έρχεται σε επαφή με τέτοια περιστατικά να έχει μια ολιστική εικόνα του προβλήματος και άρα να είναι πιο αποτελεσματικός στη βοήθεια που θα προσφέρει.

Οι ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:

  • Μηχανισμοί δημιουργίας και εμφάνισης μιας ψυχοσωματικής νόσου
  • Μορφές με τις οποίες εμφανίζεται
  • Συνεργασία γιατρού- ειδικού ψυχικής υγείας.
  • Ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση
  • Παρουσίαση και ανάλυση περιστατικών

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 5 ώρες.

Ημερομηνία Διεξαγωγής: Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, Ώρες: 10πμ -3μμ
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Κόστος συμμετοχής: 50?

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 23%

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 7 Οκτωβρίου 2011.

Η πληρωμή μπορεί να γίνεται με:

Κατάθεση στην EUROBANK, Αριθμός Λογαριασμού: Σταθάκου Μαρία, 0026.0456.55.0200017341.

Στο κόστος του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

  • Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
  • Kαφές στα διαλείμματα

Διαδικασία εγγραφής: Με τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210 2814378, ώρες 15.00 – 21.00

Με υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας www.evrymathia.gr

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων. Οι Θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες.

1/10 Ευρυμάθεια: Εισαγωγικό Θεωρητικό-Βιωματικό Σεμινάριο Στη Δραματοθεραπεία

Συντονίστρια σεμιναρίου: Βίβιαν Γκουτζή, παιδαγωγός, ηθοποιός, δραματοθεραπεύτρια ΜΑ

Περιεχόμενο σεμιναρίου

Βιωματική γνωριμία με το αντικείμενο της δραματοθεραπείας μέσα από:

– παιχνίδια

– ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες

– θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς

– μικρά δραματικά τελετουργικά

– δημιουργία ομαδικής ιστορίας και θεατρική αναπαράσταση

– μεταμφιέσεις

– κατασκευές

– χρώματα και ζωγραφιές

– συζήτηση

Θεωρητική γνωριμία με το αντικείμενο της δραματοθεραπείας:

– η προέλευση της επιστήμης και του τίτλου της, οι πρώτοι διδάξαντες

– οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται και τα κύρια θεραπευτικά της εργαλεία

– τα πλαίσια στα οποία εφαρμόζεται

– τα στάδια μιας δραματοθεραπευτικής παρέμβασης

– παρουσίαση των διαφορών της δραματοθεραπείας από άλλες κοντινές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (π.χ. ψυχόδραμα κ.α.)

– η εφαρμογή των αρχών της δραματοθεραπείας στην καθημερινότητά μας

– ενημέρωση για τη σημερινή εκπαίδευση στη δραματοθεραπεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

– θεωρητικές πηγές δραματοθεραπείας, ελληνική και ξένη βιβλιογραφία

– συζήτηση

Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, φοιτητές των αντίστοιχων σχολών αλλά και σε κάθε ενήλικα που θέλει να δοκιμάσει μια δημιουργική θεραπευτική προσέγγιση των προβληματικών – και μη – καταστάσεων. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται η παραμικρή προηγούμενη επαφή και εμπειρία με τη θεατρική τέχνη, καθώς οι τεχνικές της δραματοθεραπείας προσαρμόζονται πάντοτε στο υπόβαθρο, τις ικανότητες και τις δυνάμεις των συμμετεχόντων.

Στόχος του σεμιναρίου

Στόχος είναι να γνωρίσετε, να επεξεργαστείτε και να εξοικειωθείτε θεωρητικά και βιωματικά με τις βασικές μεθόδους της δραματοθεραπείας. Να οικειοποιηθείτε τα εργαλεία αυτής της μεθόδου έτσι ώστε να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε θεραπευτικά, προληπτικά και διαγνωστικά τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική σας ζωή.

Διάρκεια: 5 ώρες

Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2011, ώρες 10:00 πμ – 3.00 μμ

Κόστος συμμετοχής: 50?

Οι τιμές σε έκδοση τιμολογίου επιβαρύνονται με Φ.Π.Α 23℅

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στο κόστος του σεμιναρίου συμπεριλαμβάνονται:

  • Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου
  • Σημειώσεις και βιβλιογραφία
  • Καφές στα διαλείμματα

Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα.

Η πληρωμή γίνεται με:

  • Κατάθεση στην EUROBANK, Αριθμός Λογαριασμού: Σταθάκου Μαρία, 0026.0456.55.0200017341

Διαδικασία εγγραφής

  • Με τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210-2814378, ώρες 15.00 – 21.00
  • Με υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας http://www.evrymathia.com.gr/

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων. Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες

8-9/10 Ευρυμάθεια: Παιδικό Ιχνογράφημα

Εισηγήτρια: Νένα Γεωργιάδου, Ψυχολόγος

Η ζωγραφιές των παιδιών, εκτός από μια δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση, συχνά αποτελούν και ένα μέσο έκφρασης του συναισθηματικού τους κόσμου.

Αναλύοντας και ερμηνεύοντας τα παιδικά σχέδια, μας δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε για να λύσουν τις ανησυχίες τους, να αναπτύξουν σημαντικές αξίες και αρετές και να παρέμβουμε θεραπευτικά.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τα παιδιά και στόχος του είναι να διερευνηθούν και να αναλυθούν οι ζωγραφιές των παιδιών έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν διαγνωστικά, προληπτικά και θεραπευτικά για την προσέγγιση των παιδιών και εφήβων.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν σημειώσεις και βιβλιογραφία.

Διάρκεια: 8 ώρες

Σάββατο 8/10/2011, ώρες 11:00 πμ – 3:00 μμ

Κυριακή 9/10/2011, ώρες 11:00 πμ – 3:00 μμ

Κόστος συμμετοχής

Για εκπαιδευτικούς και Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας: 100?

Για φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και Γονείς: 80?

Προθεσμία δήλωσης συμμετοχής έως 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η πληρωμή γίνεται με:

  • Κατάθεση στην EUROBANK, Αριθμός Λογαριασμού: Σταθάκου Μαρία, 0026.0456.55.0200017341

Διαδικασία εγγραφής

  • Με τηλεφωνική επικοινωνία με το Κέντρο ΕΥΡΥΜΑΘΕΙΑ στο τηλέφωνο 210-2814378, ώρες 15.00 – 21.00
  • Με υποβολή των στοιχείων σας στον ειδικό χώρο της ιστοσελίδας www.evrymathia.com.gr

Ακυρώσεις εγγραφών δεν γίνονται δεκτές. Δεκτές γίνονται αντικαταστάσεις ονομάτων. Οι θέσεις συμμετοχής είναι περιορισμένες.

9/10 Ευτοκία: Εκπαιδευτκό Σεμινάριο Μαιών – Μαιευτών

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μαιών – Μαιευτών \θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2011 στους χώρους του Σωματείου «Ευτοκία».

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο αποκλειστικά για μαίες και μαιευτές που θα αφορά στην προετοιμασία των εγκύων για φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC). Καθώς το Σεμινάριο θα έχει περιορισμένο αριθμό συμμετοχών, καλό θα ήταν να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας όσο το δυνατόν πιο άμεσα για την εξασφάλιση έγκαιρης συμμετοχής σε αυτό.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: T: 210 6844201, F: 210 6844970, E: eutokia[at]eutokia.gr

10-13/11 Διεθνής Σύνδεσμος Βρεφικού Μασάζ: Σεμινάριο Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών Βρεφικού Μασάζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεξάγεται σεμινάριο Εκπαιδευτών Βρεφικού Μασάζ από τον Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ (International Association of Infant Massage – IAIM).

Οι Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Βρεφικού Μασάζ διδάσκουν σε τάξεις γονέων – παιδιών ή προσφέρουν ατομική εκπαίδευση.Τα μαθήματα είναι ανοιχτά σε όλους τους γονείς και υπάρχουν εξειδικευμένα μαθήματα για μωρά πρόωρα γεννημένα, για μωρά με ειδικές ανάγκες καθώς και για γονείς με υιοθετημένα παιδιά.

Το βρεφικό μασάζ είναι μια αρχαία τέχνη που συνδέει βαθιά τον γονέα με το μωρό θέτοντας τις βάσεις για μια σχέση εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης. Είναι αναγνωρισμένο από έρευνες και κλινική εμπειρία ότι έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στη φυσική όσο και στη συναισθηματική υγεία του αναπτυσσόμενου παιδιού.

Το βρεφικό μασάζ αναγνωρίζεται ότι

  • ενισχύει το δεσμό γονέα-παιδιού
  • προωθεί την επικοινωνία
  • βελτιώνει το κυκλοφορικό και αναπνευστικό σύστημα
  • ενδυναμώνει τη γαστρεντερική λειτουργία

• βοηθά το μωρό να απελευθερώσει την ένταση και το γονέα να χαλαρώσει και να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του

Σε ποιους απευθύνεται

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε επαγγελματίες του χώρου (νοσηλευτές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, ψυχοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, μασέρ, σύμβουλους τοκετού/θηλασμού, μαίες, βοηθούς μητρότητας, δασκάλους γιόγκα), γονείς και σε όσους επιθυμούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με πρωτεύοντα ρόλο το άγγιγμα και τη στήριξη υγιών σχέσεων γονέων-παιδιών.

Ως εκπαιδευτές βρεφικού μασάζ αναγνωρίζεστε παγκόσμια από τον ΙΑΙΜ που εδρεύει στη Σουηδία και αντιπροσωπεύεται σε περισσότερες από 50 χώρες.

Πληροφορίες Εκπαίδευσης

Ημερομηνία: 10 με 13 Νοεμβρίου 2011
Τοποθεσία: Αθήνα
Ώρες: 9.00 – 17.30 καθημερινά

Τιμή: 570 ευρώ μέχρι 3/10/2011 και 630 ευρώ μετά. Η τιμή περιλαμβάνει: 4ήμερη εκπαίδευση, βιβλία, εγχειρίδια, συνοψίσεις, τη γραπτή εξέταση και τη χορήγηση πτυχίου, έλαια, σνακ και συνδρομή για ένα χρόνο στο Διεθνή Σύνδεσμο Βρεφικού Μασάζ για τον πρώτο χρόνο.

Σημείωση: Η διδασκαλία θα γίνεται στα αγγλικά και θα υπάρχει διερμηνέας. Συστήνεται ωστόσο μια βασική κατανόηση των αγγλικών.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και γι’αυτό ενθαρρύνεται η έγκαιρη εγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραίοτητας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στα ακόλουθα:
τηλ: 6948409474, e-mail: thomai[at]gmail.com

7-13/10 ΔI.ΚE.Ψ.Υ.: Σεμινάριο Μαθησιακών Δυσκολιών (Κύπρος)

Εκπαίδευση στην αξιολόγηση & αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών

από το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. στην Κύπρο.

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) διοργανώνει το Φθινόπωρο στην Κύπρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Αξιολόγηση και Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 07-13 Οκτωβρίου στο Κέντρο Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών-«ΑΝΕΜΩΝΗ» Ηλιουπόλεως 3, 1101, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία.

Η εκπαίδευση αφορά ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές και όλους τους ειδικούς που εμπλέκονται στην υποστήριξη παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και περιλαμβάνει

  • το θεωρητικό πλαίσιο που αφορά στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
  • την αξιολόγηση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και
  • την αποκατάσταση στην ορθογραφία, την ανάγνωση-κατανόηση, τη γραπτή έκφραση, τα μαθηματικά και την πρώτη ανάγνωση

Το σεμινάριο δεν αφορά σε θεωρητικές προτάσεις σχετικά με τους τρόπους παρέμβασης αλλά είναι αμιγώς πρακτικό, όπως και όλες οι τεχνικές που προτείνονται.

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Έφη Βοϊνα, Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο 141 22,Πολυτεχνείου 32, Ν. Ηράκλειο 141 22 (Παράρτημα), Τηλ/ Φαξ: 210 283 0100,e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr, www.dikepsy.gr, www.autismdikepsy.gr

17-19/2/2012 «Διάσκεψις»: Τριήμερο Σεμινάριο με Πρακτική Άσκηση / «Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού» 
Η Εφαρμογή της Δομημένης Εκπαίδευσης TEACCH

Συνεχίζονται οι εγγραφές | Μειωμένο κόστος εγγραφής
Mέγιστος Aριθμός Συμμετεχόντων: 60 Άτομα
Εισηγήτρια: Βάγια Παπαγεωργίου, MD, PhD, Med, Παιδοψυχίατρος – Ειδικός TEACCH, Σύμβουλος Αυτισμού 
17-19 Φεβρουαρίου 2012, Θεσσαλονίκη
Κόστος συμμετοχής
Εγγραφές μέχρι 31/10/2011: 240 ?, Εγγραφές από 1/11/2011: 280 ?
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ματίνα Τσάμη, «Διάσκεψις», Μητροπόέως 28, 546 24, Θεσσαλονίκη, (0030) 2310 230459, Fax: (0030) 2310 264082 , 2310 516008
E-mail: mtsami[at]otenet.gr, Web site: www.diaskepsis.gr
Πληροφορίες: http://diaskepsis.gr/thessaloniki2012/index.php

23-25/9 ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ: Σεμινάριο «Αυτισμός & Παιχνίδι» (Κύπρος)

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων) μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου Πρώιμη Παρέμβαση σε παιδιά με ΔΑΔ, φέρνει στην Κύπρο το πρόγραμμα «Αυτισμός & Παιχνίδι».

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Κέντρου Διημερεύουσας Φροντίδας Σπαστικών και Αναπήρων Παιδιών – “Ανεμώνη”, Ηλιουπόλεως 3, 1101, Άγιος Ανδρέας, Λευκωσία.

Το τριήμερο πρόγραμμα αφορά στη χρήση του παιχνιδιού ως μέσο ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού και απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής (ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές), εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι θα μπορούν να συνεχίζουν την αποκατάσταση του παιδιού τους στα πλαίσια της καθημερινής οικογενειακής ζωής.

Κόστος Συμμετοχής σεμιναρίου: ?350 για επαγγελματίες, ?250 για φοιτητές, γονείς και ανέργους

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.dikepsy.gr ή επικοινωνήστε στο 0030210 2830100.

Πληροφορίες σχετικά με το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων μέσα από έγκυρη επιστημονική διάγνωση και εξειδικευμένες υποστηρικτικές θεραπείες. Μια έμπειρη διεπιστημονική ομάδα ειδικών, η οποία στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Ψυχοθεραπευτή, Ψυχίατρο, Παιδοψυχολόγο, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό, συμβάλει στην επιτυχή διεκπεραίωση του στόχου αυτού με την ολοκληρωμένη διάγνωση και θεραπεία.

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ βρίσκεται σε συνεργασία με τον NAS ώστε να αποκτήσει πιστοποίηση ως Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού.

Υπηρεσίες που προσφέρονται στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ:

  • Ψυχοθεραπεία (ατομική, ομαδική)
  • Λογοθεραπεία
  • Εργοθεραπεία
  • Ειδική αγωγή/αγωγή δυσλεξίας
  • Συμβουλευτική γονέων/ζευγαριών
  • Ένταξη στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης παιδιών με αυτιστική διαταραχή (Lovaa’s)
  • Επαγγελματικός προσανατολισμός
  • Μετεκπαιδεύσεις

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Έφη Βοϊνά: dikepsy[at]dikepsy.gr
Ελένη Φουρνάρου: dikepsy[at]dikepsy.gr

7-9/10 ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.: Τριήμερο Πρακτικό-Hands On Επιστημονικό Σεμινάριο (Ναύπακτος)

Διαταραχές Του Φάσματος Του Αυτισμού | Διάγνωση – Αξιολόγηση της Ανάπτυξης | Εκπαιδευτικοί & Θεραπευτικοί Στόχοι

Ναύπακτος 7,8 και 9 Οκτωβρίου 2011

Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΕ.ΣΥ.Ψ.Υ.Π.Ο.) οργανώνει στη Ναύπακτο στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011, τριήμερο Πρακτικό- Hands On Επιστημονικό Σεμινάριο για τις Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού «Διάγνωση – Αξιολόγηση της Ανάπτυξης. Εκπαιδευτικοί και Θεραπευτικοί Στόχοι»

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.kesypsypo.gr/index.php/ekpaideytika-seminaria/80-diataraxes-tou-fasmatos-tou-aytismou.html?showall=1

27-31/10 Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στη Μουσικοθεραπεία

Guided Imagery & Music (Gim)

A’εισαγωγικός κύκλος εξειδίκευσης (Level I-introductory, 35ώρες)

Εγκεκριμένο από το Association for Music and Imagery (USA) και το Swedish Advanced Bonny Method GIM Training Program

Υπεύθυνη Προγράμματος: Ευαγγελία Παπανικολάου, MA, Msc, FAMI, Μουσικοθεραπεύτρια | Συν-υπεύθυνη διοργάνωσης: Ευμορφία Κούκια, Λέκτορας Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ

Εκπαιδευτής: Dr. Dag Körlin, MD, PhD, FAMI, ψυχίατρος- πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής και επόπτης μεθόδου GIM, διευθυντής του Swedish Advanced Bonny Method GIM Training Program

Tι είναι η Δεκτική Μουσικοθεραπεία GIM και σε ποιους απευθύνεται

Η μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music(GIM) είναι μια τεχνική μουσικά-υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της μουσικής να εγείρει νοητικές εικόνες, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις, σκέψεις ή αναμνήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της μουσικής ακρόασης. Το υλικό αυτό αξιολογείται θεραπευτικά είτε λεκτικά, είτε μέσω άλλων τεχνών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας οποιασδήποτε ψυχοθεραπευτικής κατεύθυνσης με θεραπευτική εμπειρία, οι οποίοι έχουν ενδιαφέρον να εντάξουν μεθόδους μουσικής ψυχοθεραπείας ως συμπληρωματικό ή πρωταρχικό εργαλείο στη θεραπευτική τους άσκηση. Αφορά επαγγελματίες με κλινική εμπειρία ενηλίκων ή εφήβων στο ευρύ φάσμα ψυχιατρικών και ψυχοσωματικών διαταραχών, και σε συναφείς τομείς όπως ογκολογία, παρηγορητική αγωγή, περιγεννητική ψυχολογία, θεραπεία οικογένειας, βελτίωση ποιότητας ζωής, οργάνωση ομάδων, κα.

Εισαγωγικός κύκλος εξειδίκευσης Guided Imagery & Music ( Level Ι )

Μορφή προγράμματος: 5ημερο εντατικό σεμινάριο

Ημερομηνίες και ώρες:

  • Πέμπτη 27 Οκτωβρίου: 16.00-21.00
  • Παρασκευή 28 Οκτωβρίου: 9.30-17.30
  • Σάββατο 29 Οκτωβρίου: 9.30-17.30
  • Κυριακή 30 Οκτωβρίου: 9.30-17.30
  • Δευτέρα 31 Οκτωβρίου: 9.00-15.00

Στόχοι:

 

  • Εισαγωγή στη θεωρία και ιστορική αναδρομή του GIM
  • Ιδιότητες της μουσικής και της νοητικής απεικόνισης χρήσιμες στην κλινική πράξη
  • Αξιολόγηση και βασικά θεραπευτικά ζητήματα
  • Μοντέλα επιπέδων συνείδησης
  • Εξοικείωση με τα θεμελιώδη μουσικά προγράμματα της μεθόδου
  • Εισαγωγή σε τεχνικές χαλάρωσης
  • Εισαγωγή σε τεχνικές καθοδήγησης
  • Κλινικές εφαρμογές
  • Δεοντολογία και αντενδείξεις
  • Βιωματικά εργαστήρια σε ομάδα και δυάδες (role-playing)

 

Το πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξειδίκευσης στο GIM

Για αναλυτική περιγραφή της μεθόδου GIM και λεπτομέρειες για την ύλη του πλήρους προγράμματος παρακαλούμε επικοινωνήστε με την επιστημονική υπεύθυνη κ. Παπανικολάου στη διεύθυνση papaniev[at]gmail.com

Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όμως η καλή προσωπική σχέση με τη μουσική είναι προϋπόθεση.

Η εκπαίδευση και το βιβλιογραφικό υλικό θα είναι στην αγγλική γλώσσα.

Ειδικευόμενοι ψυχίατροι και νέοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να συμμετάσχουν στο εισαγωγικό σεμινάριο αλλά είναι στην κρίση του εκπαιδευτή η περαιτέρω ένταξή τους στο πλήρες πρόγραμμα.

Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος σε μικρή ομάδα.

Κόστος Α’ κύκλου (Level I)

  • 350? (για συμμετοχές με προκαταβολή 100? έως 31/7)
  • 400? (για συμμετοχές μετά τις 31/7)
  • 250? (για μεταπτυχιακούς φοιτητές)

Για λεπτομέρειες εγγραφής, διαδικασία και δόσεις πληρωμής, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την κ. Παπανικολάου στο 210 8025536 & 697 2234 171, papaniev[at]gmail.com

09/2011 Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών: Επαγγελματική Εκπαίδευση στις Διατροφικές Διαταραχές από την επιστημονική ομάδα του Maudsley Hospital του Λονδίνου

Οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας αλλά και της υγείας γενικότερα αντιμετωπίζουν, στη σημερινή εποχή όλο και συχνότερα, άτομα που πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής όπως Νευρική Ανορεξία, Νευρική Βουλιμία και Παχυσαρκία. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν είναι εφικτή εάν δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση και εξειδίκευση των ειδικών στο τομέα των διατροφικών διαταραχών.

Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, θέλοντας να προσφέρει στους ειδικούς έγκυρα επιστημονικά και εμπεριστατωμένα θεραπευτικά εργαλεία βασισμένα σε νέες μεθοδολογίες διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική, ερευνητική και επιστημονική ομάδα της διάσημης ψυχιάτρου Professor Janet Treasure, Institute of Psychiatry at Maudsley, King’s College London, ένα επαγγελματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο«Diploma of Psychological and Nutritional Interventions in Eating Disorders»

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχιάτρους, ιατρούς, ψυχολόγους, διαιτολόγους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. με στόχο να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την ορθή αντιμετώπιση των πασχόντων και των φροντιστών τους σε όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών.

Η εκπαιδευτική ομάδα αποτελείται από την Professor Janet Treasure, τη Gillian Todd (RMN, MSc Clinical Nurse Leader in Eating Disorders South London & Maudsley NHS Foundation UK) και τη Kate Williams, (BSc, MA, Head of Nutrition and Dietetics, Eating Disorders Unit at Maudsley Hospital in London).

Βασική επίσης, εκπαιδεύτρια αλλά και διοργανώτρια της εκπαίδευσης είναι η κα Μαρία Τσιάκα, Διευθύντρια και Ιδρύτρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και συνεργάτης της Professor Janet Treasure. Η Μαρία Τσιάκα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής της κλινικής Maudsley, King’s College του Λονδίνου και οικογενειακή θεραπεύτρια. Είναι επίσης εκπαιδεύτρια ειδικών στο τομέα των Διατροφικών Διαταραχών έχοντας στο ενεργητικό της περισσότερες από 1,500 ώρες διδασκαλίας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 13 ημέρες (104 ώρες) και θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στη Ν.Κηφισιά.

Οι εκπαιδευτικές ενότητες περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική (βιωματική εκμάθηση που βασίζεται σε role playing, videos και εξέταση πραγματικών περιστατικών του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών). Όλοι οι ειδικοί που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης και θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Diploma από το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών εφόσον περάσουν επιτυχώς τις εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά το τέλος της εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα έως τη Παρασκευή 15/7/2011.

Περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στο www.hcfed.gr ή να επικοινωνήσετε με την γραμματεία του Κέντρου, στο τηλέφωνο: +30 210 8003493 ή στο e-mail: info[at]hcfed.gr

 

26/8-1/9 (Χανιά) Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.A.Ι.Χ.): Διεθνές Συμπόσιο Συμβουλευτικής – Ψυχοθεραπείας – Παιδαγωγικής «Συμπόσιο της Μη Κατευθυντικής Παρεμβατικής Προσέγγισης (Ndi*)»

*NDI: Non-Directivite Intervenante: Μέθοδος ψυχοθεραπείας, εμψύχωσης ομάδων αλλά και στάση ζωής!

26 Αυγούστου με 1 Σεπτεμβρίου 2011, 19η συνάντηση

Με τον Michel Lobrot και συνεργάτες. Το συμπόσιο απευθύνεται σε όλους όσoι ενδιαφέρονται να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

Ιδιαίτερα μπορεί να ενδιαφέρει όλους όσοι ασχολούνται με τον άνθρωπο, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας – ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους, κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεραπευτές μέσω τέχνης, καλλιτέχνες, επαγγελματίες της επικοινωνίας, φοιτητές.

Μαρία Μαργέτη: 210 7665 822. Fax 210 7665 572, E-mail: margetim[at]otenet.gr

12/11 ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: Ομάδες Γονέων

Μέσα από την ομάδα, οι γονείς θα μπορούν να πληροφορηθούν, να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ανταλλάξουν πληροφορίες και γνώσεις, καθώς και ν’ αναζητήσουν νέους λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων.
Στόχος δεν είναι απλώς μια ενημέρωση για το τι κάνετε όταν το παιδί σας δεν σας ακούει, όταν το παιδί σας δεν θέλει να διαβάσει ή όταν το παιδί μας κλέβει. Στόχος μας είναι να βρείτε μέσα από τον εαυτό σας, ποιο είναι εκείνο το κομμάτι στην συμπεριφορά σας, που κάνει το παιδί σας να αντιδρά με οποιονδήποτε τρόπο. Επομένως γνωρίζοντας κομμάτια του εαυτού σας και αποκτώντας επίγνωση, είσαστε σε θέση να καταλάβετε και τα παιδιά σας, με αποτέλεσμα την βελτίωση της καθημερινότητας και των σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

1η συνάντηση Αθήνα
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 ώρα 17:30 – 19:30
2η Συνάντηση στην Αθήνα το Σάββατο 12 Νοεμβρίου ώρα 17:00 – 19:00

Για περισσότερες πληροφορίες: Τηλ.2289071061 κιν.6944287975

 

25-26/6 Σεμινάριο Προγεννητικής Εκπαίδευσης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Εγγραφές με μειωμένο δικαίωμα συμμετοχής έως Τετάρτη 22 Ιουνίου.

To Κέντρο Ανάπτυξης του Παιδιού και η Sonatal διοργανώνουν στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα στις 25 & 26 Ιουνίου 2011
Σεμινάριο ΠΡΟΓΕΝΝΕΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ με θέμα: “Υγιής Γέννηση και Ανάπτυξη. Η Μέθοδος SONATAL».  Γέννηση πριν απo τη γέννηση. Ο πολιτισμός της υγιούς παιδικής ηλικίας. Η προσωπικότητα πριν και μετά τη γέννηση.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Dr. Mikhail Lazarev, M.D., PhD, μέλος της Ακαδημίας Παιδαγωγικών και Κοινωνικών Επιστημών, Προγεννετιστής, Καθηγητής της Ιατρικής της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών & Τεχνών, Επικεφαλής του Εργαστηρίου Παιδικής Υγείας του Ρώσικου Επιστημονικού Κέντρου Αποκατάστασης. Δημιουργός της προγεννητικής μεθόδου Sonatal.

Μέθοδος SONATAL       www.sonatal.ru
Ο Dr. M. Lazarev (Μ.D., Ph.D. στην ψυχολογία), μέλος της Ακαδημίας Παιδαγωγικών & Κοινωνικών Επιστημών,  ανέπτυξε το πρόγραμμα Sonatal στη Ρωσία, το οποίο κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων της εφαρμογής του έχει φέρει στον κόσμο περισσότερα από 50.000 παιδιά που έλαβαν συστηματική προγεννητική μουσική εκπαίδευση. Η Ρώσικη εμπειρία έδειξε ότι η προγεννητική εκπαίδευση επιτρέπει στα παιδιά να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας όχι μόνο στο φυσικό αλλά και στο γνωστικό επίπεδο. Για πρώτη φορά την ιστορία της ιατρικής, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής, υπάρχουν δημοσιευμένα ήδη αποτελέσματα για τα παιδιά που έλαβαν τη μέθοδο πριν και μετά τον τοκετό, τα οποία αποκαλύπτουν  την συνεχή ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης τους, την ωρίμανση του νευρικού τους συστήματος και την τάχιστη ανάπτυξη των γνωστικών τους ικανοτήτων.

Τo σεμινάριo απευθύνεται σε παιδιάτρους, εργοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς, νηπιαγωγούς, βρεφοκόμους, μαίες και στους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη φροντίδα της εγκύου.

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ελευθ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα 176 71.
Πληροφορίες στο τηλ. 210 7665 822

Πληροφορίες για τη μέθοδο Sonatal και στο link 

20&26/6 GPSeminars: Σεμινάριο – Βιωματικό Εργαστήριο: «Δημιουργικές Μουσειακές Εμπειρίες Για Μικρούς & Μεγάλους Παρέα»

Εισηγείται η Μαρίζα Τσαχάλη, Σύμβουλος Μουσειακής Εκπαίδευσης.

Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που επισκέπτεται χώρους τέχνης και πολιτισμού με παιδιά (γονείς, θείους, παππούδες, νονούς, παιδαγωγούς). Καθώς επίσης και σε ενδιαφερόμενο που ασχολείται με τη δημιουργία εκπαιδευτικών οικογενειακών προγραμμάτων (σπουδαστές, καθηγητές και επαγγελματίες του χώρου της ευρύτερης εκπαίδευσης, μουσειολόγους). H σειρά μαθημάτων διερευνά το όφελος της μουσειακής εμπειρίας, ειδικά όταν αυτή βιώνεται μεταξύ γενεών.

Την Δευτέρα 20 Ιουνίου 5.30μμ – 9.30μμ στην Αθήνα (περιοχή Κυψέλης) γνωριζόσαστε και οργανώνετε τις ομαδικές πολιτιστικές εξορμήσεις σας

την Κυριακή 26 Ιουνίου 10πμ – 2μμ θα πειραματιστείτε σε μουσείο της Αθήνας.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου μπορούν να σας συντροφεύουν τα παιδιά σας.

Απαραίτητη η έγγραφη δήλωση συμμετοχής

GPSeminars: Αγίας Ζώνης 53 Κυψέλη 11256, Τηλ. 6977016146, http://www.gpseminars.gr/

18/6 Ανέλιξη / Ξένιος Ζευς: Βιωματικό Σεμινάριο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας

Εισηγήτρια

Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας.  Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music). Επιστημονική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας «Ερεισμα». Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Το σεμινάριο αποτελεί μια σύντομη εισαγωγή στις αρχές της δεκτικής μουσικοθεραπείας (μουσική ακρόαση) και ειδικότερα στη μουσικοθεραπεία Guided Imagery and Music (GIM), μια από τις 5 αναγνωρισμένες μουσικοθεραπευτικές προσεγγίσεις παγκοσμίως. Θα ακολουθήσει βιωματικό εργαστήριο, σε ένα συνδυασμό από διάφορες τεχνικές.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, μουσικούς, ή παιδαγωγούς, και σε όποιους γενικότερα ενδιαφέρονται για τις χρήσεις της μουσικής στη θεραπευτική διαδικασία. Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες για τη συμμετοχή στο σεμινάριο.

*Για τους επαγγελματίες υγείας που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στον πλήρη εκπαιδευτικό κύκλο εξειδίκευσης στη Δεκτική Μουσικοθεραπεία, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, για όσους ενδιαφέρονται να εντάξουν την μέθοδο ως συμπληρωματική προσέγγιση στην κλινική τους άσκηση.

Πιστοποίηση παρακολούθησης θα δοθεί από τον φορέα ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»

Κόστος συμμετοχής 40?

Δηλώσεις συμμετοχής: 210.9022010, ώρες επικοινωνίας: 08:00-12:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κα Γαμπιέρη Θεοδώρα.

Σάββατο 18 ιουνιου , 11.00-15.00
Συμβουλευτικό-Θεραπευτικό Κέντρο Ημέρας «Ανέλιξη»
Δεινοστράτους 95-97& Ηλία Ηλιού 34, Αθήνα
Με την υποστήριξη του Φορέα Ψυχικής Υγείας «Ξένιος Ζευς»

30/5 ΙΕΚ ΞΥΝΗ: Εσπερίδα «Πρώιμη παρέμβαση – Δημιουργική Απασχόληση – Εκπαίδευση – Κατάρτιση Ατόμων με Αναπηρία»

Στο πλαίσιο του “XINIS EDU FESTIVAL 2011” τη Δευτέρα, 30 Μαΐου, ώρα 18:00. Εισηγητές της εσπερίδας θα είναι:

  • Γιαννακοπούλου Ελένη, Λογοθεραπεύτρια ΕΛΕΠΑΠ
  • Kατσούδα Καίτη, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Υποστηριζόμενης Εργασίας και Σύμβουλος Εργασίας στο Ίδρυμα “ΘΕΟΤΟΚΟΣ”
  • Μπίστας Γιάννης, Εκπαιδευτικός- Διευθυντής Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ”
  • Κουτουμάνος Άγγελος, Κοινωνικός Λειτουργός- Εκδότης www.noesi.gr

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Live Stage Metropolis (Πανεπιστημίου 54 & Εμ. Μπενάκη).

Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο και να αποκτήσετε το FREE V.I.P. PASS, το οποίο θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε δωρεάν όλες τις εκδηλώσεις του XINIS EDU FESTIVAL ‘11 μπορείτε να καλέσετε στο: 210 5279500

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, http://www.xinisfestival.edu.gr/
«ΠΕΣ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», http://www.xinisfestival.edu.gr/

7/5-29/5 ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ: Προβολικές Δοκιμασίες (Cat-Tat-Παιδικο Ιχνογράφημα)

Διάρκεια: 40 ώρες
Συναντήσεις: κάθε Σαββατοκύριακο
Ώρες: Σάββατο 15.30-20.30, Κυριακή 11.00-16.00
Συμμετοχή: 480? (420 για φοιτητές και ανέργους)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις προβολικές δοκιμασίες CAT και TAT, απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους.

Πρόκειται για κλινικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση και την εξαγωγή κλινικών συμπερασμάτων, τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Η εκπαίδευση του ΔΙΚΕΨΥ περιλαμβάνει:

  • Κάλυψη θεωρητικών θεμάτων σχετικά με τις Προβολικές Δοκιμασίες
  • Λεπτομερή ανάλυση των καρτών
  • Ερμηνεία των καρτών
  • Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης
  • Εποπτεία των εκπαιδευόμενων
  • Χορήγηση βεβαίωσης

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα/Διημερίδα για το Παιδικό Ιχνογράφημα, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ειδικοί ψυχικής υγείας, καθώς και οι εκπαιδευτικοί.

Όλο το υλικό παρέχεται από το ΔΙΚΕΨΥ.

Η Μετεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί τα παρακάτω Σαββατοκύριακα: 07-08/05, 14-15/05, 21-22/05 & 28-29/05 2011

Παιδικό Ιχνογράφημα

Για την παρακολούθηση των Ψυχομετρικών και Προβολικών Δοκιμασιών απαιτείται άδεια ασκήσεως  επαγγέλματος Ψυχολόγου (ή η δυνατότητα απόκτησης αυτής). Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα ισχύουν ειδικές τιμές για φοιτητές. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε δόσεις. Η έκδοση τιμολογίων επιβαρύνεται με το νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ (23%).

Όλο το υλικό παρέχεται από το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων και μετεκπαιδεύσεων παρέχονται βεβαιώσεις με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε καθημερινά με το ΔΙΚΕΨΥ.

Eλένη Φουρνάρου,Υπεύθυνη επικοινωνίας & οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο 141 22
Πολυτεχνείου 32, Ν. Ηράκλειο 141 22 (Παράρτημα)
τηλ/ φαξ: 210 283 0100, e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr, www.dikepsy.gr; www.autismdikepsy.gr
Επιμορφωτικά Σεμινάρια: “Το βρέφος μου κι εγώ”

Τρεις κύκλοι επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα την βρεφική ηλικία,για γονείς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.
Εισηγήτρια: Κορίνα Χατζηνικολάου, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας

Α’ ΚΥΚΛΟΣ:  Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ
Ευαισθητοποίηση στους κώδικες επικοινωνίας  και πρακτικές συμβουλές για τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Τα βρέφη θέλουν και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Μάθετε τι καταλαβαίνουν τα βρέφη κοιτώντας σας στα μάτια, πώς νοιώθουν το άγγιγμά σας, και ποιος είναι ο τόνος της φωνής που διεγείρει περισσότερο την προσοχή τους στην παρουσία σας. Κατανοήστε πώς η ιδιοσυγκρασία (τεμπεραμέντο) του βρέφους σας μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας απέναντι του.  Συζητήστε με ειδικούς και άλλους γονείς για ανησυχίες και φόβους που αφορούν στην καθημερινότητά σας  με το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του. Θα δοθούν πρακτικές κατευθύνσεις για σημαντικές στιγμές της ημέρας με το βρέφος σας, όπως το φαγητό, ο ύπνος, το παιχνίδι. Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για τον ερχομό του μωρού μας, τόσο μειώνουμε το άγχος και το φόβο που δικαιολογημένα συντροφεύουν τέτοιες σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, όπως είναι η μητρότητα και η πατρότητα.

2 συναντήσεις, Παρασκευή 13 & 20 Μαΐου 2011, 18.00-20.00

Β’ ΚΥΚΛΟΣ: ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ
Πώς αναγνωρίζουμε ότι πάσχουμε από επιλόχεια κατάθλιψη; Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας με το βρέφος μας, τον/την σύντροφό μας, την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Επιλόχεια κατάθλιψη στη μητέρα και στον πατέρα. Η σημασία της κοινωνικής στήριξης στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Πού απευθυνόμαστε, και πώς αντιμετωπίζεται.

2 συναντήσεις, Παρασκευή 27 Μαΐου & 3 Ιουνίου 2011, 18.00-20.00

Γ’ ΚΥΚΛΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Οι αναπτυξιακές διαταραχές  (όπως ο αυτισμός, η διαταραχή κινητικού συντονισμού, κ.α.) συνήθως εμφανίζονται τα πρώτα χρόνια της ζωής. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για κάποια πρώιμα σημάδια στη συμπεριφορά του παιδιού που θα επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά στις διαταραχές του συναισθήματος (όπως η βρεφική κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, κτλ.), μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και στη βρεφική ηλικία. Είναι σκόπιμο να είμαστε ευαισθητοποιήμενοι για το πώς οι διαταραχές αυτές μπορούν να εκδηλωθούν σε βρέφη και μικρά παιδιά, έτσι ώστε να απευθυνθούμε σε αρμόδιες υπηρεσίες και επαγγελματίες.

2 συναντήσεις, Παρασκευή 10 & 17 Ιουνίου 2011, 18.00-20.00

Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 9 Μαΐου 2011. Κόστος συμμετοχής για τον κάθε κύκλο: 40 ευρώ

Κόστος συμμετοχής για τους τρεις κύκλους: 100 ευρώ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Πολυχώρος Spring People, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, τηλ: 2103252034. Καθημερινά 17.00-21.00, Τετάρτη & Πέμπτη 12.00-21.00, e-mail: springpeople[at]gmail.com, www.springpeople.gr

Η εισηγήτρια Κορίνα Χατζηνικολάου εργάζεται ως Ψυχολόγος/Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, και έχει πολύχρονη διδακτική και ερευνητική εμπειρία σε ελληνικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ινστιτούτο Ψυχολογικής Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανάπτυξης Ψ-polis”

26/5 Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια: Γυναίκα σε πρώτο πρόσωπο: Μητέρα, σύντροφος, εργαζόμενη, κόρη, φίλη… Ρόλοι γυναικών σε σύγκρουση ή σε αρμονία;

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011, ώρα 5:15 μ.μ.– 8:15 μ.μ.

Σεμινάρια – Εργαστήρια Προσωπικής Ανάπτυξης  και Αυτογνωσίας για την κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεων μας με τους άλλους.

9&10/4 Εργαστήρι Φωνητικής Μουσικοθεραπείας & Έκφρασης

Εισηγήτρια

Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας. Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music). Εξωτερική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Λόγου «Ερεισμα». Ερευνητικό ενδιαφέρον σε προσεγγίσεις μουσικοθεραπείας σε άτομα με τραυλισμό. Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Περιεχόμενο και στόχοι

Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού φωνής, ασκήσεις φωνής και σωματικής κίνησης, όπως και ατομικές και ομαδικές ασκήσεις ψυχοδυναμικού ή δημιουργικού χαρακτήρα με κύριο εργαλείο τη φωνή. Στόχος η απελευθέρωση οποιουδήποτε εσωτερικού, συναισθηματικού μπλοκαρίσματος καθρεφτίζεται στη φωνή μας, η συνειδητοποίηση των ικανοτήτων και αδυναμιών της και η ενδυνάμωσή της και η αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την εκφορά λόγου ή με το τραγούδι. Οι στόχοι είναι θεραπευτικού/δημιουργικού χαρακτήρα και είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε εξειδικευμένη τεχνική φωνητικής.

Aπευθύνεται:

  • Σε εκείνους που χρησιμοποιούν επαγγελματικά τη φωνή τους ως μέσο έκφρασης (τραγουδιστές, ηθοποιούς, στελέχη επιχειρήσεων, κ.α.) και που επιθυμούν να αποδώσουν εκφραστικά καλύτερα, συμπληρωματικά με όποια άλλη τεχνική παρέμβαση
  • σε επαγγελματίες ειδικούς (λογοπαιδικούς, καθηγητές τραγουδιού, κ.α.)
  • σε αθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εκφοράς λόγου
  • σε όσους γενικότερα θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη επαφή με τη φωνή τους.

Ωρες: 12-4μμ (8 ώρες)

Xώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν.Ψυχικού), Αποστολοπούλου 64

Πληροφορίες-Εγγραφές: 2106724052

Κόστος: 70 ευρώ

Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) το αργότερο έως 7/4.
9/4 Κόκκινη κλωστή: Το Παραμύθι ως μέσο προσωπικής ανάπτυξης

Το εργαστήρι «Κόκκινη κλωστή…» οργανώνει βιωματικό σεμινάριο προσωπικής ανάπτυξης με μέσο το παραμύθι.
Θέμα: «Η συνεισφορά της διαφοράς»
Μια φορά κι έναν καιρό ο κόσμος ήταν ασπρόμαυρος…
Πώς γεννήθηκαν τα χρώματα; Γιατί η πολυχρωμία είναι ζωτική για την ύπαρξη και τη δημιουργία; Πώς η διαφορετικότητα κάνει πιο χαρούμενη και ενδιαφέρουσα τη ζωή των ανθρώπων;
Ένα παραμύθι, «Η ιστορία των χρωμάτων», του Subcomandante Marcos, μας εξηγεί πώς έγιναν όλα αυτά τότε και μας καλεί να ανακαλύψουμε σήμερα την αξία και τη χαρά της διαφοράς.
Οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν το παραμύθι με καλλιτεχνικές δραστηριότητες και βιωματικές ασκήσεις με στόχο την αυτογνωσία και την προσωπική ανάπτυξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και σε κάθε ενήλικα που ενδιαφέρεται ενεργά για την προσωπική του ανάπτυξη.
Εμψυχώτρια: Πόλα Καραντάνα, δασκάλα-ψυχοθεραπεύτρια
Διάρκεια: 10.00 – 14.00
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Η ομάδα θα είναι ολιγομελής και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες επικοινωνήστε στα: 210 3421541, 6944222639, 6978368180 ή e-mail: kokiniklosti[at]yahoo.com, www.kokkiniklosti.gr
Διεύθυνση: Κυδαντιδών 34, Άνω Πετράλωνα (πλησίον ΗΣΑΠ).

 

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “ΔΕΠΥ: Παιδιά σε Κίνδυνο και Πρώιμες Παρεμβάσεις”,
το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, ώρα 9.30-14.30.

Η Ημερίδα θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Παν/μίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφια”, Γουδί, Αθήνα και τελεί υπό την Α:ιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης.

Είσοδος: 20 ευρώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://www.adhd.gr, http://eepynp.pblogs.gr και στα τηλ. 2107211845, 6944153009, 2107757496, 2132009401

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.: Σεμινάριο με θέμα “Tics και Σύνδρομο Tourette”

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ διοργανώνει διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «TICS και ΣΥΝΔΡΟΜΟ TOURETTE. Η νευροψυχολογική προσέγγιση»
2-4 Απριλίου 2011.  Προσκεκλημένη εισηγήτρια η Δρ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Παιδονευρολόγος, Διευθύντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσοι ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή και την Ψυχική Υγεία.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν και θα διερευνηθούν θέματα σχετικά με τους νευροβιολογικούς παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση των tics, καθώς και η διάγνωση και η φαρμακολογική θεραπεία.  Επιπλέον, θα συζητηθεί η αντιμετώπιση των tics  μέσω της ψυχοεκπαίδευσης και function based behavioral intervention ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης, αξιολογώντας θεραπευτικά μοντέλα και την καταλληλότητά τους.

Ενδεικτικές θεματικές ενότητες
1. Κλινικά χαρακτηριστικά
2. Ταξινόμηση
3. Διαφοροδιάγνωση
4. Εργαστηριακή αξιολόγηση
5. Γενετική των tics
6. Συννοσηρότητα
7. Θεραπεία: Φαρμακολογική/ Μη φαρμακολογική
8. Cognitive behavioral therapy
9. Habit reversal therapy
10. Συμβουλευτική στις οικογένειες των παιδιών
11. Αντιμετώπιση των tics στο σχολικό περιβάλλον: bullying prevention & Strategies
12. Impulse control and affect Issues: Aggression in Tourette Syndrome
13. Organisation and Executive function

Ημ/νία Διεξαγωγής: 2-3 Απριλίου 2011. Ώρες Διεξαγωγής: 10:00-16:00. Τόπος Διεξαγωγής: ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Σοφ. Βενιζέλου 16). Το κόστος είναι 120,00 ευρώ (100,00 για φοιτητές και ανέργους).  Η έκδοση τιμολογίων επιβαρύνεται με το νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το ΔΙΚΕΨΥ στο 210 283 0100
ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: http://www.dikepsy.gr/index.php/seminar?seminar=27 , e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr
Το ΔΙΚΕΨΥ διοργανώνει διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:

«Παιδική και Εφηβική Επιληψία:  Η αντιμετώπιση τους στο θεραπευτικό πλαίσιο»

12-13 Μαρτίου 2011
Προσκεκλημένη εισηγήτρια η Δρ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Παιδονευρολόγος,
Διευθύντρια Παιδονευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

Το σεμινάριο αφορά κυρίως θεραπευτές (λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές) και εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν περιστατικά παιδικής και εφηβικής επιληψίας.

Θα παρουσιαστούν και θα διερευνηθούν οι κλινικές, ψυχολογικές και γνωστικές παράμετροι της επιληψίας και θα προταθούν τρόποι αποτελεσματικής διαχείρισης και αντιμετώπισης των περιστατικών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πώς αναγνωρίζονται οι επιληπτικές κρίσεις.
Πώς αναγνωρίζουμε τις ενδείξεις που προηγούνται της κρίσης.
Πώς ένας ειδικός θεραπευτής μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια ένα παιδί ή έφηβο την ώρα της κρίσης.
Πώς επιδρά η επιληψία αλλά και η φαρμακευτική αγωγή σε επιμέρους γνωστικές και πρακτικές λειτουργίες.
Πώς μπορούμε να παρέμβουμε στους επιμέρους τομείς ανάλογα με τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί κατά το διήμερο 12-13 Μαρτίου 2011 και ώρες 10:00-18:00 στο ΔΙΚΕΨΥ. Το κόστος είναι 180,00 ευρώ (120,00 για φοιτητές και ανέργους).  Η έκδοση τιμολογίων επιβαρύνεται με το νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το ΔΙΚΕΨΥ στο 210 2830100 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας.

ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ. Σοφ. Βενιζέλου 16 & Ρόδων, Ν. Ηράκλειο, τηλ: 210 283 0100, e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr, www.dikepsy.gr; www.autismdikepsy.gr

Εισαγωγή στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Αυτισμός – Σύνδρομο Asperger)

Eισαγωγή στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα: Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό μοντέλο για παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) είναι ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που χαρακτηρίζουν τα παιδιά με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger. Το πρωτοποριακό αυτό μοντέλο συνδυάζει τεχνικές του δράματος με αρχές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωσιακή και η συμπεριφορική.  Το ΓΣΔ στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά με ΥΛΑ και Asperger να ανακαλύψουν τους κανόνες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες, όπως η  βλεμματική επαφή, η αναγνώριση της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ΓΣΔ σε παιδιά με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική μελέτη της Δρ Χάρις Καρνέζη στο πανεπιστήμιο Trinity College Dublin της Ιρλανδίας, είναι ενθαρρυντικά ως προς την αποτελεσματικότητα του στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων προβληματικών συμπεριφορών.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΓΣΔ επισκεφθείτε το www.cbdmethod.com

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με ΥΛΑ και σύνδρομο Αsperger, όπως ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και δασκάλους ειδικής αγωγής.

Σκοπός της εκπαίδευσης

η κατανόηση των αναγκών των παιδιών με ΥΛΑ και Αsperger

η κατανόηση του ΓΣΔ ως εκπαιδευτικό εργαλείο

η πρακτική εφαρμογή του ΓΣΔ σε άτομα με ΥΛΑ και Αsperger

Ημερομηνία & Ώρα Διεξαγωγής Εισαγωγικού Σεμιναρίου: Σάββατο 12 Mαρτίου, 10.00 – 14.00, Κόστος: 45 ευρώ

Συμβουλευτικό & Θεραπευτικό Κέντρο Βάρης, Βάκχου 13, 16672  Βάρη, τηλ: 210 8900036, 6932 310936, www.psychosynthesis.gr

19-20/3 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Μουσικοθεραπείας (Θεωρητικό)

Ώρες:  12-5μμ (10 ώρες)

Εισηγήτρια
Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Κλινικών Νευροεπιστημών και Ανοσολογίας.  Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM). Εξωτερική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνεργάτης της μονάδας Β’ Αναπτυξιακής Παιδιατρικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων Π.Α. Κυριακού) και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Λόγου, Γνωστικών και Κινητικών Διαταραχών «Έρεισμα». Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών

Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:
* Ορισμός της Μουσικοθεραπείας
* βασικές σχολές και είδη μουσικοθεραπείας
* βασικές αρχές ψυχοδυναμικής μουσικοθεραπείας
* εφαρμογές της μουσικοθεραπείας σε διάφορα κλινικά πλαίσια
* κλινικά παραδείγματα
* διάκριση και σύγκριση της μουσικοθεραπείας με παρεμφερή επιστημονικά ή εμπειρικά πεδία
* η εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία
* βιβλιογραφία

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παιδαγωγούς, ειδικούς ψυχικής υγείας και ανθρωπιστικών επαγγελμάτων, μουσικούς, φοιτητές, γονείς, και σε όσους έχουν ενδιαφέρον για τη Μουσικοθεραπεία σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο.

Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
Κόστος : 100 Ευρώ *Σε όσους έχουν παρακολουθήσει ήδη ένα από τα προηγούμενα βιωματικά εργαστήρια, υπάρχει έκπτωση 20%
Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη

Αντωνία) έως 17 Μαρτίου το αργότερο.

Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν. Ψυχικού) Αποστολοπούλου 64.  Πληροφορίες-Εγγραφές:  210 6724052

Δουλεύοντας με τον Ναρκισσισμό: Θεωρητικές και κλινικές προεκτάσεις

Τι είναι ναρκισσισμός? Πότε η αυτοεκτίμηση ξεπερνά τα όρια και δημιουργεί διαταραχές στο άτομο?  Ποια η προσέγγιση του ψυχοδυναμικού μοντέλου; Τι υποστήριξαν ο Φρόυντ και οι μαθητές του για το θέμα αυτό και τι οι μεταφροϋδικοί;

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Mediterranean College,  που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αντίστοιχου επιπέδου σεμινάρια σε συνεργασία με το Beck Institute (USA), διοργανώνει διήμερη εκπαίδευση πάνω στον ναρκισσισμό με θέμα: «Δουλεύοντας με τον Ναρκισσισμό: Θεωρητικές και κλινικές προεκτάσεις», με εκπαιδευτή τον Δρ. Αναστάσιο Γαϊτανίδη (Roehampton Univeristy, University of London, Open University).

Η εκπαίδευση θα διεξαχθεί το διήμερο 9-10 Απριλίου 2011. Στη διάρκεια της πρώτης μέρας, ο Δρ. Γαϊτανίδης θα εξετάσει:

  • τις εφαρμογές του ναρκισσισμού στο προσωπικό (μίκρο-) επίπεδο και στο κοινωνικό (μάκρο-) επίπεδο
  • τις προεκτάσεις του ναρκισσισμού και οι διαταραχές του

ενώ τη δεύτερη μέρα θα ακολουθήσει η βιωματική εκπαίδευση (4 ομάδες των 25 ατόμων).

Η συμμετοχή στη διήμερη εκπαίδευση κοστίζει 175 ευρώ, ενώ για φοιτητές και επαγγελματίες του χώρου (απαιτείται η επίδειξη σχετικής ταυτότητας), το κόστος ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 9 και 10 Απριλίου 2011 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

Για πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Admissions Office του Κολεγίου (καθημερινά 10:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00) ή στο [email protected]

Σεμινάριο για τις διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού

«Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού» Η Εφαρμογή της Δομημένης Εκπαίδευσης TEACCH.

Οργάνωση: Ευρωπαϊκή Ακαδημία Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
Εισηγήτρια: Βάγια Παπαγεωργίου, MD, PhD, Med, Παιδοψυχίατρος — Ειδικός TEACCH, Σύμβουλος Αυτισμού

Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες για έγκυρη ενημέρωση, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης οργανώνει στα Τρίκαλα, στις 18 – 20 Φεβρουαρίου 2011 τριήμερο πρακτικό σεμινάριο στη δομημένη εκπαίδευση, που απευθύνεται σε γονείς και επαγγελματίες, υγείας και εκπαίδευσης Το σεμινάριο εστιάζεται στις νεότερες εξελίξεις στον τομέα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού και στην ανάλυση και εφαρμογή της δομημένης εκπαίδευσης στο σχολείο, στο σπίτι και στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, το σεμινάριο περιλαμβάνει την παρουσίαση της μεθόδου και συστηματική πρακτική άσκηση, με έμφαση στην προώθηση της κατανόησης, της επικοινωνίας, της κοινωνικής συνδιαλλαγής και στην οργάνωση και διαχείριση της συμπεριφοράς.

Ρέθυμνο: Σεμινάριο με Πρακτική Άσκηση «Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού»

18-20 Μαρτίου 2011, Επιμελητήριο Ρεθύμνης, Ρέθυμνο
Υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Ρεθύμνου

ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ. Μητροπόλεως 28, 546 24, Θεσσαλονίκη, T. 2310 230 459, mtsami[at]otenet.gr, www.diaskepsis.gr

Κύκλος Σεμιναρίων για το Παραμύθι:

Εμψυχώτρια: Λίλη Λαμπρέλλη, Αφηγήτρια παραμυθιών

Α. Εισαγωγή στην τέχνη της αφήγησης

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, ώρα 5:30 μ.μ. – 9:30μ.μ.

Τι είναι παραμύθι; Τι είναι παραμυθάς; Η αφήγηση είναι τέχνη; Τα
παραμύθια λέγονται μόνο σε μικρά παιδιά; Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση των παραμυθιών προφορικής παράδοσης και της αφηγηματικής τέχνης.
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Β. Κανιβαλισμός και ενδοοικογενειακή αλληλοβορά στο ελληνικό
λαϊκό παραμύθι.  Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, ώρα 5:30 μ.μ. – 9:30μ.μ.

“Το παραμύθι δεν λέει αυτό που θέλει να μας πει” (Νικόλ Μπελμόν)  Τί κρύβεται πίσω από το συμβολικό λόγο των μαγικών παραμυθιών; Τι νόημα έχει ο κανιβαλισμός και η ενδοοικογενειακή αλληλοβορά;  Συμβολική ανάλυση δύο ανόμοιων λαϊκών παραμυθιών: “Ο κανίβαλος” και “ο κανίβαλος δάσκαλος”.
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Γ. Ομήρου Οδύσσεια: Προσεγγίσεις μαγικού παραμυθιού:
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011, ώρα 5:30 μ.μ. – 9:30μ.μ. (Υπάρχει μια
μικρή πιθανότητα αλλαγής ημερομηνίας)
Η Οδύσσεια ως μαγικό μυητικό παραμύθι – θεωρητική προσέγγιση και
συμβολική ανάλυση. Ο σημερινός αφηγητής του έπους: Αοιδός,
ραψωδός ή παραμυθάς;
Δηλώσεις συμμετοχής έως: Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κόστος Συμμετοχής σε μία συνάντηση: 40 ευρώ. Κόστος Συμμετοχής στο σύνολο των 3 συναντήσεων: 120 ευρώ. Αν προπληρωθεί 10% έκπτωση
Πληροφορίες – Κρατήσεις: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια»,
Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ.: 210-5125600, e-mail:
info[at]akademeia.gr,  http://www.akademeia.gr, http://www.theatroneon.com

Προφορική Αφήγηση και Τέχνη του Λόγου

«ΠΑΡΑ – ΜΥΘΕΟΜΑΙ» 2ος Κύκλος: Προφορική Αφήγηση και η Τέχνη του Λόγου.  Με την ψυχοπαιδαγωγό – παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Ένα σεμινάριο που προτείνει μια διερεύνηση στη μαγεία της προφορικής αφήγησης και μια γνωριμία με τις τεχνικές της και τα μυστικά της. Αποτελείται από τρεις κύκλους, των δέκα τρίωρων συναντήσεων, που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ανεξάρτητα από αυτόν που έχει προηγηθεί, και που ο κάθε κύκλος θα αναφέρεται σε μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Β΄ Κύκλος: 18 Ιανουαρίου έως 22 Μαρτίου 2011, Κάθε Τρίτη 18:00-21:00

Θέμα: ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Πληροφορίες-συμμετοχή: 210 9572613, 6972 261037
http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507&ref=ts
[email protected]

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχολών Γονέων

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτών-Συντονιστών Σχολών Γονέων

Το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία από το 1999, απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους, παιδοψυχιάτρους, ψυχοπαιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς) που ενδιαφέρονται να συντονίσουν ομάδες Σχολών Γονέων. Η διάρκειά του είναι 40 ώρες και πραγματοποιείται σε 3 σαββατοκύριακα στα γραφεία των Σχολών Γονέων, Ασκληπιού 43 (Σάββατο: 10:15-17:30 και Κυριακή: 9:30-14:00). Το κόστος συμμετοχής είναι 480 ευρώ και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Πρόκειται για ΤΟ ΜΟΝΟ πρόγραμμα, που βασίζεται στο ‘Εξελικτικό Σύστημα’ της Μαρίας Χουρδάκη και το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τη ‘Διεθνή Ομοσπονδία για την Εκπαίδευση των Γονέων’ (Federation Internationale pour l’ Education des Parents – F.I.E.P.).

Το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις 12, 13/3, 26, 27/3 & 2,3/4/2011.  Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  [email protected] ή με fax στο: 210-7647872.  Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ.: 210-7647872, καθημερινά από τις 15:00μμ-16:00μμ., ή με το 697-3233673.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Συντονιστών Ομάδων Σχολών Γονέων Συναισθηματικής Αγωγής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας που  θέλουν να συντονίσουν ομάδες Σχολών Γονέων που εστιάζονται στη Συναισθηματική Αγωγή των παιδιών. Η διάρκειά του είναι 10 ώρες και θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00π.μ.-14:00μμ. (Σάββατο και Κυριακή) στα γραφεία των Σχολών Γονέων, Ασκληπιού 43.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] ή  στο τηλ: 210-7647872. Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ.

Το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 18 & 19/6/2011.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτών-Συντονιστών Σχολών Υποψήφιων-Μελλοντικών Γονέων

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, συμβούλους, ψυχοπαιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς) που ενδιαφέρονται να συντονίσουν ομάδες Σχολών Υποψήφιων-Μελλοντικών Γονέων σύμφωνα με το ‘Εξελικτικό Σύστημα της Μ. Χουρδάκη’. Η διάρκειά του είναι 13 ώρες και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία των Σχολών Γονέων, Ασκληπιού 43 (Σάββατο: 10:15-17:30 και Κυριακή: 9:30-14:00). Το κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ και ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Το επόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις 19 & 20/2/2011.

Σεμινάριο Αφήγησης-Δραματοποίησης Παραμυθιού

Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το δικό μας παραμύθι…..!
Ένα βιωματικό σεμινάριο διάρκειας 40 ωρών που ενώνει το παραμύθι με τη φωνή, τη φωνή με το σώμα , το σώμα με το μύθο και το μύθο με την πραγματικότητα και τη σύγχρονη ζωή!  Σας καλούμε να ξετυλίξουμε μαζί αυτό το κουβάρι και να ταξιδέψουμε παρέα στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών!

Υπεύθυνη Σεμιναρίου: Μαρίνα Μανδαλά (Ηθοποιός – εμψυχώτρια), 2109954189 – 6946235821
-Α’ κύκλος σεμιναρίων 10/11/2010 – 9/2/2011
-Β’ κύκλος σεuιναρίων 16/2/2011 – 25/5/2011
Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών

Μέσα από το σεμινάριο θα προσπαθήσουμε μαζί να δώσουμε απαντήσεις
στα ερωτήματα:
– Γιατί δεν με καταλαβαίνουν όταν διαβάζω κάτι;
– Πώς μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον του κοινού μόνο με τη φωνή μου;
– Πώς μπορώ να μεταφέρω το κοινό στον κόσμο του παραμυθιού;
– Γιατί δεν καταλαβαίνω κάποιες φορές αυτά που μου αφηγούνται στη σκηνή;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από ασκήσεις ορθοφωνίας, αυτοσχεδιασμού, επικοινωνίας, χαλάρωσης και πάνω απ’ όλα μέσα από πολύ πολύ παιχνίδι!

Τα μαθήματα απευθύνονται σε εκκολαπτόμενους καθώς και σε επαγγελματίες ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς, καθώς και σε όλους όσους πιστεύουν ότι η ζωή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κι αυτή κομμάτι κάποιου παραμυθιού!  http://www.operipatos.gr/seminario-afigisis.html

Βιωματικό εργαστήρι για την τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή

“Προετοιμάζοντας μια ιστορία για αφήγηση”. Σύμβολα, ενεργητικός οραματισμός και ψυχολογία του βάθους.  Από το παραμύθι στο μύθο, από τον μύθο στην μαρτυρία, από την ανάμνηση στην προσωπική ιστορία και από κει στις ειδήσεις.

Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ
Σάββατο – Κυριακή 12 – 13 Μαρτίου 2011, Σάββατο 10 π.μ – 3 μ.μ, Κυριακή 10 π.μ – 3 μ.μ

Κόστος Συμμετοχής: 130 Ευρώ (Εκπαιδευτικοί 110 Ευρώ)
«Εργαστήρι Μαιρηβή». Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο. Τηλ. 210 52.22.181. info[at]mairivi.gr, www.mairivi.gr

Σεμινάριο για δασκάλους, ηθοποιούς φοιτητές δραματικών σχολών, θεατρολόγους και για όσους χρησιμοποιούν το παιχνίδι στην δουλειά τους από τη Σοφία Πάσχου, ηθοποιό, μουσικό, Ma in Creative Theatre Σε συνεργασία με το LISPA (London International School of Performing Arts)

Θέμα : Γίνεται;
– Γίνεται να ξαναγίνω παιδί;
– Γίνεται να μάθω να παίζω χωρίς να κρίνω, χωρίς να μπλοκάρω τον εαυτό μου;
– Γίνεται να μάθω να έχω ένα ενεργό, ζωντανό σώμα στην τάξη, στη σκηνή;
– Γίνεται να κάνω τα παιδιά στην τάξη να με ακούνε;
– Γίνεται να κάνω το θεατή να με ακούσει;
– Γίνεται να ………………..;
Κάποιος είπε: “anything is possible…….”

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μαζί τις απαντήσεις σε ένα σεμινάριο που στόχο έχει να θυμηθούμε το παιχνίδι, να ξαναγίνουμε και πάλι παιδιά. Ο δάσκαλος, είναι σημαντικό να μάθει να γίνεται παιδί, να μάθει να παίζει χωρίς να κρίνει και να μπλοκάρει τον εαυτό του. Αυτό προκαλεί μια ασφάλεια στο παιδί που έτσι σιγά σιγά ανοίγεται και ακολουθεί τη διαδικασία.
Ο ηθοποιός πολλές φορές ξεχνάει την αρχή της τέχνης του, το παιχνίδι. Είναι σημαντικό να ξαναβρεί την αφέλεια, την αθωότητα και τη περιέργεια ενός μικρού παιδιού.

Από 21 Φλεβάρη- 28 Μαρτίου. Κάθε Δευτέρα 18.00-21.00. Σύνολο 18 ώρες.

Πληροφορίες- Εγγραφές. Πόρτα Εργαστήρι. Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, 115 21 Αθήνα, 210 32.49.829, e- mail :[email protected]

16-18/5: Ομπρέλα: 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο – Νέες Μορφές Παιδικής και Εφηβικής Κακοποίησης

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ενωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, από 16 έως 18 Μαίου 2011, 9.00 πμ έως 9.00 μμ.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: www.obrela.gr, info[at]obrela.gr

Ομάδα Παρέμβασης ΟΜΠΡΕΛΑ: Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, www.obrela.gr, www.prosarmogi.gr

22/5 Εορταστικές εκδηλώσεις: 7 Χρόνια Παραμυθοπλάστης

12:00 – 15:00: «Παραδοθείτε!» Εισαγωγικό Σεμινάριο Αφήγησης για Ενήλικες

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και όσους ενδιαφέρονται να παραδοθούν και να παραδώσουν!

Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή γιατί θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Ο αριθμός συμμετεχόντων στις εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένος και οι δραστηριότητες είναι ΔΩΡΕΑΝ.

«Νιώθω πως ήρθε η ώρα να ανοίξω το σεντούκι μου και να μοιραστώ με όσους θέλουν να δοκιμάσουν τί σημαίνει παραμυθία, μοίρασμα, τρατάρω! Αλήθεια τί είναι η παράδοση; Τί μας παραδίδεται; Γιατί παραδίδουμε; Σε ποιόν; Γιατί έχει τόση αξία η προφορικότητα; Και η επικοινωνία;»

Μεγάλη τέχνη του να ΘΕΣ να πεις, να ΛΕΣ και να ΘΕΛΟΥΝ να σε ακούνε!

Παναγιώτα Κολοκυθά (παιδαγωγός, αφηγήτρια, μουσειοπαιδαγωγός)

Παραμυθοπλάστης: Εργαστήρι έκφρασης και φαντασίας, Παναγή Τσαλδάρη 17, Περιστέρι,Τηλ. 210 57 74 599, 6973 31 99 71, www.paramythoplastis.gr, email: info[at]paramythoplastis.gr

Βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να κινητοποιηθεί και να αλλάξει ουσιαστικά τη σχέση του με τη τροφή

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011, 10 π.μ.-5 μ.μ.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι η υποστήριξη της οικογένειας και η διευκόλυνση της στο να κατανοήσει και να αναπτύξει χρήσιμα πρότυπα επικοινωνίας και στρατηγικές έτσι ώστε να βοηθήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο  το αγαπημένο της πρόσωπο στο σπίτι και στην εργασία.

Συντονιστές σεμιναρίου:

Gillian Todd,  επικεφαλής ψυχιατρική νοσηλεύτρια του Maudsley Hospital London, εκπαιδεύτρια Kings College London.

Μαρία Τσιάκα Διευθύντρια Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, Υποψήφια Διδάκτωρ στην Ψυχολογική Ιατρική,Institute of Psychiatry at Maudsley, Kings College London

Θα υπάρχει αυτόματη μετάφραση στα ελληνικά.

Κόστος: 120 ευρώ/άτομο. Ειδική τιμή μελών κέντρου : 100 Ευρώ /άτομο

Τώρα ή Μετά;  Αντιμετωπίστε τα προβλήματα διατροφικών διαταραχών

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011, 10:00 – 15:00

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να μάθεις με ποιούς τρόπους μπορείς να κινητοποιείς τον εαυτό σου όταν αποθαρρύνεσαι και να του προσφέρεις ένα κίνητρο για να επιθυμεί να συνεχίσει τη προσπάθεια. (Motivational Interviewing)

Απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα διατροφικών διαταραχών.

Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, Κήπων 40 & Χελιδονούς, 145 64 Ν. Κηφισιά, Τηλ 210-8003493, info[at]hcfed.gr, http://www.hcfed.gr/

Ο Παιδαγωγός ως εμψυχωτής στην ομάδα της τάξης (Θεσ/κη)

Η «Σχεδία στην πόλη» ανοίγει το φετινό κύκλο σεμιναρίων για παιδαγωγούς, εμψυχωτές κ.α. με θέμα: «Ο Παιδαγωγός ως εμψυχωτής στην ομάδα της τάξης» (δυναμική ομάδας, αντιμετώπιση προβλημάτων, θεατρικό παιχνίδι)

19 & 20 Φεβρουαρίου 2011, Διάρκεια; 8 ώρες, 11:00-15:00 Σάββατο & Κυριακή. Παιδικός σταθμός Λιλιπούπολη, Αλ. Σβώλου 7

Πληροφορίες-εγγραφές: 2310 236344, 6978 383064, info[at]sxediastinpoli.gr

Θεατρικό Εργαστήρι: Θεατρικό Παιχνίδι: Δραματοποίηση-Δραματουργία

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011, 11 π.μ – 2 μ.μ, και για τα επόμενα 6 Σάββατα

Ένα βιωματικό εργαστήριο με στόχο την εξοικείωση με τις τεχνικές και τη μεθοδολογία του
θεατρικού παιχνιδιού, της δραματοποίησης, του εκπαιδευτικού δράματος, της εμψύχωσης, της
θεατρικής αγωγής κ.α. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατρολόγους,
εμψυχωτές και σε όσους θέλουν να διευρύνουν την προσωπική τους ανάπτυξη. Θα δωθεί έμφαση
σε διαχείρηση συγκρούσεων και επίλυση συμπεριφορών στην τάξη, στην διαθεματικότητα του
Νέου Σχολείου στο Δημοτικό, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με δραστηριότητες και
την οργάνωση σχολικών γιορτών.

Οι εκπαιδευτικοί που είναι μέλοι του Συλλόγου Θεατρολόγων, του Δικτύου για το Θέατρο στην
Εκπαίδευση, καθώς και οι θεατρολόγοι/ηθοποιοί που έχουν προσληφθεί φέτος στο Νέο Σχολείο
θα έχουν έκπτωση 20% επί των διδάκτρων.
Πληροφορίες: info[at]mairivi.gr

Σύνδρομο ASPERGER
Μέθοδοι Αξιολόγησης και Θεραπευτικές Παρεμβάσεις

Αθήνα, 18-19-20 Φεβρουαρίου 2011 Διάρκεια:20 ώρες
Παρασκευή 18.02.11: 15.00-21.00. Σάββατο 19.02.11: 11.00-18.00.Κυριακή 20.02.11: 11.00-18.00

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους,
παιδοψυχιάτρους και ψυχιάτρους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς
παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς) εκπαιδευτικούς και γονείς.
Έχει στόχο την ενημέρωση, εξοικείωση και εκπαίδευσή τους πάνω σε θέματα
διάγνωσης, αξιολόγησης και κυρίως παρέμβασης σε άτομα που βρίσκονται σε αυτή
τη θέση του φάσματος του αυτισμού.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις παρακάτω ενότητες:
– Διαχείριση συναισθημάτων όπως άγχος, θλίψη και θυμός,
– Στρατηγικές κατανόησης των κοινωνικών σχέσεων και δημιουργίας φιλικών
δεσμών
– Τραυματικά γεγονότα, όπως κοροϊδίες και πειράγματα, συναισθηματικές
δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σύνδρομο Asperger και στρατηγικές
μείωσής τους
– Ειδικά θέματα εφηβείας και ενηλικίωσης. Διαπροσωπικές σχέσεις και
επαγγελματική αποκατάσταση.

Κόστος: 250 ευρώ/180 για φοιτητές, ανέργους και γονείς.  Η έκδοση τιμολογίων επιβαρύνεται με το νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ. Όλο το υλικό παρέχεται από το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων και μετεκπαιδεύσεων παρέχονται βεβαιώσεις με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε
επικοινωνήστε καθημερινά με το ΔΙΚΕΨΥ στα 210 2830100 & 6945 558644 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.dikepsy.gr, e-mail: dikepsy[ατ]dikepsy.gr

Σεμινάριο για γονείς

‘Οι γονείς κατηγορούνται αλλά δεν εκπαιδεύονται.’

Οι Σχολές Γονέων δίνουν την ευκαιρία στους γονείς, να γίνουν το ιδανικό παράδειγμα που διδάσκει στο παιδί τον τρόπο να κατευθύνει τα δικά του όνειρα, τις επιθυμίες και του στόχους του, ώστε να γίνει αυτό που είναι σωστό για κείνο όπως το κρίνει εκείνο.

Διεξαγωγή : Σάββατο 5 Μαρτίου, Ώρες συνάντησης : 11.00 – 17.00

Kόστος: 70 ?    Ζευγάρια: 100 ?     Φοιτητές: 60 ?

‘ΧΑΡΑ’ Κέντρο Προσωπικής  Ανάπτυξης & Διαπροσωπικών Σχέσεων, Λυκούργου 67, Νέα Φιλαδέλφεια (πλησίον σταθμού Περισσού), Tηλ. 2130034186, 6951 005265,  xaravge[at]gmail.com

Εκπαίδευση και Ψηφιακή Κουλτούρα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11, 18, 25 ΦΕΒ, 10.00-11.30 (ΜΚ2)

Τα σεμινάρια αυτά έχουν ως στόχο την ενημέρωση των γονέων σε σχέση με τα τελευταία αποτελέσματα του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Mac Arthur (http://www.macfound.org) με θέμα την Ψηφιακή Κουλτούρα (Digital Media-Digital Culture). Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για το πώς οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι μαθαίνουν, παίζουν, κοινωνικοποιούνται και συμμετέχουν στην κοινωνία.

Η ενημέρωση και το ενδιαφέρον των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από μια τόσο ενεργή συμμετοχή των παιδιών τους στη διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού πέρα από σύνορα και γλώσσες, γίνεται πλέον ανάγκη και μέρος του ρόλου τους.

Τιμή ενότητας 3 διαλέξεων: ?60.

Δράμα και Θέατρο στην Εκπαίδευση

Το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα- Ξένια Καλογεροπούλου καλεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα τον Chris Cooper, καλλιτεχνικό διευθυντή της Βig Brum Theatre in Education Company και πρωτοπόρο σε θέματα που αφορούν στο Θέατρο στην Εκπαίδευση

Ο Chris Cooper θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα DICE – Drama Improves Lisbon Key Competences in Education – καθώς και τις Βασικές Αρχές του Δράματος και του Θεάτρου στην Εκπαίδευση (Drama & Theatre in Education) όπως διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς.  Η παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Πόρτα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στις  19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου:  210 32 49 829 από 7/1.

Επίσης, θα διδάξει Master Class 20 ωρών (από 27/1 έως 3/2 2011)

Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ηθοποιούς, θεατρολόγους και   όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους πρόκειται να επιμορφωθούν από αυτόν για πρώτη φορά.  Τέλος, θα διδάξει στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια των παιδιών και των εφήβων και στα οκτάμηνα σεμινάρια θεατρικής αγωγής των ενηλίκων του Εργαστηρίου του Θεάτρου Πόρτα.

Μελίνας Μερκούρη 54, Κολωνάκι, (πίσω από το Ναυτικό Νοσοκομείο, Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής). Τηλ.  210 32.49.829. http://www.portatheatre.gr/

ΔΙΚΕΨΥ

Δεξιότητες Συμβουλευτικής Β’ κύκλος

Για ψυχολόγους και ψυχιάτρους
Έναρξη: 15/01/11 Λήξη: 06/02/11. Διάρκεια: 40 ώρες
Ώρες: Σάββατο 15.30-20.30, Κυριακή 11.00-16.00
Κόστος: 480 ευρώ για επαγγελματίες/420 για φοιτητές και ανέργους.

Στον Β’ κύκλο Δεξιοτήτων Συμβουλευτικής θα γίνει περεταίρω εμβάθυνση στα
θέματα που παρουσιάστηκαν στον Α’ κύκλο (Επικοινωνία, Διαζύγιο, Πένθος,
Παρενόχληση κλπ) και θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση συγκεκριμένων κλινικών
περιπτώσεων.  Θα συζητηθεί, επίσης, η σχέση της Συμβουλευτικής με την Ψυχοθεραπεία (κοινά σημεία και διαφοροποιήσεις) και θα αναλυθούν βασικές θεραπευτικές κατευθύνσεις στη Συμβουλευτική.
Η Μετεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:
15-16/01, 22-23/01, 29-30/01, 05-06/02  2011

Ψυχομετρικές Δοκιμασίες WISC III

Για ψυχολόγους με άδεια άσκησης επαγγέλματος
Έναρξη: 15/01/11. Λήξη: 12/03/11. Διάρκεια: 40 ώρες. Ώρες: Σάββατο 10.00-15.00
Κόστος: 480 ευρώ για επαγγελματίες/420 για φοιτητές και ανέργους.

Η εκπαίδευση του ΔΙΚΕΨΥ απευθύνεται αποκλειστικά σε ψυχολόγους με άδεια άσκησης εργασίας και περιλαμβάνει:
– Κάλυψη θεμάτων σχετικά με τις προβολικές δοκιμασίες
– Λεπτομερή ανάλυση των κλιμάκων
– Βαθμολόγηση και ερμηνεία του WISC III
– Χορήγηση του τεστ στο χώρο του ΔΙΚΕΨΥ
– Συγγραφή ψυχολογικής έκθεσης
– Εποπτεία των εκπαιδευομένων
Η Μετεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημερομηνίες:
15-22-29/01, 05-12-19-26/02, 12/03 2011

Για όλες τις Μετεκπαιδεύσεις του ΔΙΚΕΨΥ ισχύουν τα ακόλουθα:
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε δόσεις.  Η έκδοση τιμολογίου επιβαρύνεται με το εκάστοτε νόμιμο ποσοστό ΦΠΑ. Όλο το υλικό παρέχεται από το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.
Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων και μετεκπαιδεύσεων παρέχονται
βεβαιώσεις με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε
επικοινωνήστε καθημερινά με το ΔΙΚΕΨΥ στα 210 2830100 & 6945 558644 ή
επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.dikepsy.gr, e-mail: dikepsy[at]dikepsy.gr

Διαχείριση της Σχολικής Τάξης

Τρόποι διδασκαλίας που βοηθούν τους μαθητές να κατευθύνουν τη μάθησή τους.
Απευθύνεται:   Σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας

Πότε (3 συναντήσεις): Σάββατο 22 Ιανουαρίου, 5 και 19 Φεβρουαρίου 2011,
10:00-13:00

*        Πώς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα σχέδιο εργασίας;
*        Πώς  διαφοροποιούμε την ύλη;
*        Πώς οργανώνουμε την τάξη έτσι ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε σε
ομάδες;
*        Πώς μέσα από τον τρόπο που δομούμε τη διδασκαλία μας, σεβόμαστε τις
διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας;
*        Πώς εφαρμόζουμε τη  βιωματική μάθηση  στην τάξη;

Αυτό το σεμινάριο δίνει τη βάση και τα εφόδια στους εκπαιδευτικούς, έτσι
ώστε να μπορούν  να εντάξουν στην καθημερινή πρακτική της τάξης, την
καλλιέργεια δεξιοτήτων απαραίτητων για τον ενήλικα του 21ου αιώνα –  όπως η
δημιουργικότητα, η συνεργατικότητα, η ανάπτυξη της συναισθηματικής
νοημοσύνης, και πολλά άλλα.

Για πληροφορίες και εγγραφές: Τηλ: 2106640433, site: www.anoixto-sxoleio.gr
Κέντρο Βιωματικής & Συνεργατικής Μάθησης: Ανοιχτό Σχολείο, Αντωνίου Καπελή 1, Παιανία

Η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγρονου ιστορητή

Βιωματικό εργαστήρι για την τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή.  Θεραπευτικές και παιδαγωγικές εφαρμογές της προφορικής αφήγησης και της προφορικής παράδοσης.  Ψυχική κοινωνική (και πολιτική;) χρησιμότητα της δημόσιας αφήγησης. Πολλαπλή νοημοσύνη. Ειδική αγωγή και εύθραστες ομάδες πληθυσμού.

Διδασκαλία: Στέλιος Πελασγός Δρ
Σάββατο – Κυριακή 12 – 13 Φεβρουαρίου 2011, Σάββατο 10 π.μ – 3 μ.μ, Κυριακή 10 π.μ – 3 μ.μ
Δηλώσεις συμμετοχής: 9 π.μ – 9 μ.μ στο 210 5222181

«Εργαστήρι Μαιρηβή». Δεληγιώργη 33, Μεταξουργείο, Τηλ. 210 52.22.181
info[at]mairivi.gr, www.mairivi.gr

Βιωματικό Εργαστήριο Μουσικοθεραπείας
Ημερομηνίες: 5 & 6 Φεβρουαρίου 2011, 12-5μμ (10 ώρες)

Εισηγήτρια:  Ευαγγελία Παπανικολάου: Μεταπτυχιακό Μουσικοθεραπείας (ΜΑ) Παν. Roehampton (Surrey, UK), και Msc Κλινικών Επιστημών και Ανοσολογίας.  Εξειδίκευση στη μουσική ψυχοθεραπεία GIM (Guided Imagery & Music). Εξωτερική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της μονάδας Β’ Αναπτυξιακής Παιδιατρικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Λόγου ¨Ερεισμα¨. Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ)

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση πάνω σε διάφορα είδη και τεχνικές
μουσικοθεραπείας μέσα από μια συστηματική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με
τους οποίους η μουσική λειτουργεί ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει :
·         εισαγωγή στην έννοια της μουσικοθεραπείας
·         βιωματικές ασκήσεις:
-ενεργητικής/διαδραστικής μουσικοθεραπείας
-δεκτικής μουσικοθεραπείας/μουσικής ακρόασης
-μουσικοκινητικές δραστηριότητες
– φωνητικό και οργανικό αυτοσχεδιασμό

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους έχουν ενδιαφέρον  για τη Μουσικοθεραπεία
σε επαγγελματικό ή  προσωπικό επίπεδο.  Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.  Κόστος : 100?

Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν.Ψυχικού) Αποστολοπούλου
64, Πληροφορίες-Εγγραφές:  210 6724052.  Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό Alpha Bank 269-002101-023660 (Χαϊκάλη Αντωνία) έως 3 Φεβρουαρίου το αργότερο.

Διαλέξεις για τη γνώση, την ομιλία, την ανεξαρτησία

«Οι αισθήσεις το κλειδί για την γνώση»
Τετάρτη 26/1/2011   ώρα 18.00-20.00 (ώρα προσέλευσης 17.30)
Το παιδί από πολύ νωρίς θέλει να αγγίξει, να μυρίσει, να γευτέι, να δει και να ακούσει, μόνο έτσι θα ανοίξει ό δρόμος για την γνώση. Πως μπορεί το σπίτι από πολύ νωρίς να γίνει αρωγός σε αυτή τη γνώση. Κόστος συμμετόχής: 15 ευρώ το άτομο / 24 ευρώ ζευγάρι

«Η γλώσσα, η ομιλία, η άρθρωση και η επικοινωνία. Πως να προλάβουμε τις δυσκολίες.»
Τετάρτη 9/2/2011   ώρα 18.00-20.00 (ώρα προσέλευσης 17.30)
Από την γέννηση ακόμα το παιδί ακούει την μητρική του γλώσσα, αλλά συχνά στον δρόμο προκύπτουν δυσκολίες. Πως μπορούμε από νωρίς να χειριστούμε τη γλώσσα ώστε να προλάβουμε δυσκολίες και να δώσουμε στο παιδί το καλύτερο δυνατό γλωσσικό περιβάλλον στο σπίτι.  Κόστος συμμετόχής: 15 ευρώ το άτομο / 24 ευρώ ζευγάρι

«Βοήθα με να το κάνω μόνος μου. Η ανεξαρτησία που οδηγεί στην εσωτερική πειθαρχία.»
Τετάρτη 16/2/2011   ώρα 18.00-20.00 (ώρα προσέλευσης 17.30)
Πως το περιβάλλον του σπιτιού αλλά και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να ενθαρύνουμε το παιδί προς την ανεξαρτησία. Ένα ανεξάρτητο παιδί είναι και ένα πειθαρχημένο παιδί, και ποια είναι η έννοια της παρεξηγημένης πειθαρχίας;
Κόστος συμμετόχής: 15 ευρώ το άτομο / 24 ευρώ ζευγάρι

Όλες οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο βιβλιοπωλέιο Καλλίεργεια, Φιλολάου 125, Παγκράτι. Τηλ. επικοινωνίας 6947842849 (μετά τις 16.00)
Εισηγήτρια: Νομικού Κων/να (νηπιαγωγός, μοντεσσοριανή εκαπιδευτικός)

Σεμινάριο με τίτλο «Παντού Μαθηματικά»

Συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Ίδρυμα Ευγενίδου και θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, 17564 Π. Φάληρο) στις 21,22 και 28, 29 Ιανουαρίου 2011.

Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε φοιτητές Μαθηματικών, σπουδαστές αλλά και όλους εκείνους που αγαπούν τα Μαθηματικά.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να αποκαλύψει με τρόπο ευχάριστο πως η Παιδεία, η Οικονομία, η Δικαιοσύνη, η Βιοχημεία, η Αστροφυσική, η Λογοτεχνία, η Τέχνη, όλα έχουν φόντο τα Μαθηματικά. Ταυτόχρονα επιθυμεί να παρουσιάσει σε όλους όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση νέους τρόπους, που θα κάνουν τη διδασκαλία των Μαθηματικών ενδιαφέρουσα!

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τους :
–          κ. Ιωάννη Λ. Αραχωβίτη, Καθηγητή του Μαθηματικού Τμήματος του
Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ και
τον
–          Καθηγητή κ. Γ. Καλογερόπουλο, Πρόεδρο Τμήματος Μαθηματικών ΕΚΠΑ
και Πρόεδρο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 4 ημέρες 21,22 και 28,29 Ιανουαρίου και η
είσοδος είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται προηγούμενη δήλωση συμμετοχής.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την εκπαιδευτική πορεία του παιδιού σας;

2 ώρες αφιερωμένες στις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με την ανάπτυξη και την εκπαιδευτική πορεία του παιδιού σας

Κέντρο Συμβουλευτικής Προσέγγισης «γραμμή» , Ελ. Βενιζέλου 80 – Αίθουσα Συλλόγου Ιμβρίων – 1ος όροφος, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, 11:00π.μ. – 1:00μ.μ., Κόστος: 10 ? / άτομο

Τηλ/fax 210 9350191, http://www.grammisp.gr/, info[ατ]grammisp.gr

Ομάδες γονέων απο το Εργαστήρι Διαπροσωπικών Σχέσεων και Επικοινωνίας

Μία φορά το μήνα (κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα) στις 8:00μμ λειτουργεί ομάδα γονέων στην οποία συζητάμε θέματα που αφορούν την οικογενειακή ζωή.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 : Η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010: Ο άνδρας και η γυναίκα στο συζυγικό ρόλο
Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010: Το άγχος σε οικογενειακές στιγμές

Κόστος συμμετοχής: 20?
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Ώρες: 8:00-9:00μμ

Εργαστήρι Διαπροσωπικών Σχέσεων και Επικοινωνίας
Μωραίτη 68, Ν. Ψυχικό, Μετρό Κατεχάκη
Τηλ: 698 47 00 927, 210 95 29 024
Email: edise[at]otenet.gr

Σεμιναριακό πρόγραμμα «Σχολείο για Γονείς»

Γονείς όλων των ηλικιών μπορούν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Parent Effectiveness Training (P.E.T) – Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα.

Το γνωστό σεμιναριακό πρόγραμμα του Dr. Thomas Gordon διάρκειας 24 ωρών, θα ολοκληρωθεί σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διδασκαλία της φιλοσοφίας και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων που χρειάζονται οι σημερινοί γονείς για να ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της σχέσης τους με τα παιδιά.

Τα ακόλουθα θα αποτελέσουν μέρος της θεματολογίας που θα καλυφθεί:

Πώς να κατανοείτε τη σχέση σας με τα παιδιά, Πώς να στηρίζετε τα παιδιά σας, Πώς να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας, Πώς να επιλύετε τις συγκρούσεις, Πώς να γίνετε ένας πιο αποτελεσματικός και σίγουρος για τον εαυτό του γονέας.

Ημερομηνία Έναρξης: Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010, 19:00-22:00 & για 8 Τρίτες (Σύνολο 24 ώρες εκπαίδευσης)

Σε Ποιους Απευθύνεται: Γονείς κάθε ηλικίας. Κόστος: 200 Ευρώ (περιλαμβάνεται και το βασικό υλικό εκπαίδευσης)

Χώρος Διεξαγωγής: κεντρικές εγκαταστάσεις του ICPS, Φιλικών 56α, Αγ. Αντώνιος – Περιστέρι. Επικοινωνία: Τηλ: 210 64 56 564-5, Φαξ: 210 64 56 564, E-mail: admissions[ατ]icps.edu.gr

Ίδρυμα Ευγενίδου

Καφενείο της Επιστήμης «Η Διατροφική Νοημοσύνη στην Αντιμετώπιση της Πολυφαγίας και της Παχυσαρκίας» που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00.

Είναι δυνατόν, μέσα από τη σωστή χρήση κατάλληλων τροφών, να μπορέσει ο
σύγχρονος άνθρωπος να ξαναβρεί τις ισορροπίες του σε σχέση με το φαγητό; Πως μπορεί να βοηθήσει η παραδοσιακή Κρητική διατροφή; Διδάσκεται η σωστή διατροφή; Τι είναι η διατροφική νοημοσύνη;  Αυτά και άλλα ερωτήματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν από τον επιστημονικό οικοδεσπότη κ. Ευάγγελο Ζουμπανέα, Κλινικό Διαιτολόγο –
Διατροφολόγο ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο κ. Κωνσταντίνος
Στοφόρος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική
Οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ http://www.day-after.gr/.  Η είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη

Τηλ.: 210 9469615, Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11

Βιωματικό Εργαστήριο Μουσικοθεραπείας

Ημερομηνίες: 11& 12 Δεκεμβρίου 2010, Ωρες:  11-5μμ, Xώρος: Ελληνικό Ωδείο, (παράρτημα Χαλανδρίου-Ν.Ψυχικού) Αποστολοπούλου 64, Πληροφορίες-Εγγραφές:  210 6724052

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι η ενημέρωση πάνω σε διάφορα είδη και τεχνικές μουσικοθεραπείας μέσα από μια συστηματική διερεύνηση διαφορετικών τρόπων με τους οποίους η μουσική λειτουργεί ξεχωριστά για τον καθένα από εμάς.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει την εισαγωγή στην έννοια της μουσικοθεραπείας και βιωματικές ασκήσεις:

-ενεργητικής/διαδραστικής μουσικοθεραπείας

-δεκτικής μουσικοθεραπείας/μουσικής ακρόασης

-μουσικοκινητικές δραστηριότητες

– φωνητικό και οργανικό αυτοσχεδιασμό

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, μουσικούς, φοιτητές, και σε όσους έχουν ενδιαφέρον  για τη Μουσικοθεραπεία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.  Μουσικές γνώσεις δεν είναι απαραίτητες.  Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από το Ελληνικό Ωδείο.

Κόστος: 120 Ευρώ.  Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες. Για κράτηση θέσης, απαραίτητη η τηλεφωνική επιβεβαίωση καθώς και η κατάθεση προκαταβολής 50 Ευρώ έως 8 Δεκεμβρίου το αργότερο.

ΕΛΕΠΑ-Ελληνικη Επιχείρηση Προσωπικής Ανάπτυξης

* «Αν διαισθανθούν τους φόβους σου θα σου..Γαβγίσουν» Oι συνέπειες όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται τους φόβους σου. Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010 (18.30-21.30.μμ). Κόστος: 50 Ευρώ

Σκοπός του σεμιναρίου: Ποιο ερέθισμα, ποιες σκέψεις μπορεί να είναι η αιτία που αισθάνεστε δυσάρεστα μερικές φορές. Οι βασικοί φόβοι εκφράζονται με άπειρους τρόπους.  Πραγματικά ο φόβος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευτυχία, και την ολοκλήρωσή σου σε προσωπικό, κοινωνικό και διεθνές επίπεδο. Δεν εξελίσσονται όλοι οι άνθρωποι μέσα από τις αρνητικές τους εμπειρίες. Πολλοί γίνονται ακόμα πιο φοβισμένοι με τον φόβο μήπως και δεν μπορέσουν να διατηρήσουνε όσα έχουνε αποκτήσει λόγω φθοράς ή αλλαγής.

Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα μάθετε:
Oι συνέπειες όταν οι άλλοι αντιλαμβάνονται τους φόβους σου
Αυτοαξιολόγηση της παρούσας θέσης
Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι
Ο φόβος είναι πόνος
Η μοναξία της αποτυχίας
Αντιμετώπιση δεν σημαίνει σύγκρουση
Aν αποφασίσεις ναι, τότε συνέχισε.

* «Επικοινωνία και διαπροσωπικές σχέσεις»
Γεννιόμαστε λόγω μιας σχέσης, τρεφόμαστε μέσα σε σχέσεις, εκπαιδευόμαστε μέσα σε σχέσεις! (Cottone). Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010 (18.30-21.30.μμ).  Κόστος: 50 Ευρώ

. Attachment Babywearing Bonding Bιβλία ENCA Kids in Athens KMOP LaLeche Online Εκπαιδευτικά Παιχνίδια Origami Quilling S.O.S. Saferinternet STEM Tourette vbac Άγχος Όρια Αγόρια Αδερφάκι Αθήνα Αθλητισμός Αιματολογική εξέταση Ανάπτυξη Ανακύκλωση Ανοσοκαταστολή Απόκριες Ασφάλεια Ασφάλιση Αυτισμός Αυτοάνοσα Βάφτιση Βίντεο Βιβλιάριο Υγείας Βιβλιοθήκες Βοήθεια Βρώμικο παιχνίδι Γεωγραφία Γεωμετρία Γλουτολίνη Γυναικολογία ΔΕΠΥ Δημιουργικότητα Διάστημα Διαγωνισμοί Διαδίκτυο Διαδραστικό Διαζύγιο Διακρίσεις Διαταραχές Διατροφή Δικαιοσύνη Δωρεά ωαρίων Δώρο ΕΨΥΠΕ Εγκυμοσύνη Εθελοντισμός Ειδική Αγωγή Εκδρομή Εκπαίδευση Εκπαιδευτικές δράσεις Εκτυπώσεις Εκφοβισμός Εμβόλια Εξωσωματική Επιμέλεια Επιστημονικά νέα Ευεξία Εφηβεία Εφημερίες Ζάχαρη Ζήλεια Θεσσαλονίκη Θετική ενίσχυση Θηλασμός Θυμός Ιατρική Ιστορία Ισχίο ΚΑΡΠΑ Κακοποίηση Καλοκαίρι Καρκίνος Κατάθλιψη Κατοικίδια Κοινωνικοποίηση Κορωνοϊός Κουράκης Κουτάκι Κρίση ΛΟΑΤΚΙ Λεπτή Κινητικότητα Μαθηματικά Μαιευτήρια Μουσεία Μουσική Μπαμπάς Μυθολογία Νεογέννητο Νηπιαγωγείο Νησί Νοηματική Νοσοκομεία Ξύλο Ολοήμερο Ορθοπεδική Ουρολογία Πάρτυ Πάσχα Παιδικός Παιχνίδια Παλιές κακές συνήθειες Πανεπιστήμιο Παππούς & Γιαγιά Παρασυμπαθητικό Παχυσαρκία Πετιμέζι Ποτέ πια μόνα Προγεννητική Προς Ετήσια Ανανέωση Προσκόλληση Πρωτοχρονιά Πρόληψη Ρολό τουαλέτας Σαπουνόφουσκες Σαπούνι Σεμινάρια Σεξουαλική αγωγή Σπίτι Στατιστικές Συμβουλές Συμπαθητικό Σχολείο Σώμα Ταξίδι Ταυτότητα φύλου Τηλεφωνικές γραμμές Τηλεόραση & Η/Υ Τοκετός Τυρί ΥΛΑ Υπερδιέγερση Υποστήριξη Φαρμακεία Φθηνές κατασκευές Φοβίες Φωτιά Φόβος Φόρουμ Φύση Χανιά Χαρτί Χορηγία Επικοινωνίας Χριστούγεννα Χρυσόσκονη Χωρίς Ζάχαρη Ωάριο















Διαφημίσεις (5)












"Με την παραμονή σας σε αυτή τη σελίδα συμφωνείτε στους όρους χρήσης & την πολιτική απορρήτου/cookies. Το φόρουμ συζητήσεων είναι δημόσιο. Θα είναι καλό να τηρείτε την ανωνυμία σας και να μην δημοσιεύετε πληροφορίες που σας ταυτοποιούν. Ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο μένει για πάντα στο διαδίκτυο. "





      © parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008
Υποστηρικτές: