Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Υγεία & Ιατρική

Ασφάλεια & Πρόληψη

Διάφορα

 
Μόλυβδος σε γλυκά απο το Μεξικό
31/12/2005

Η δηλητηρίαση απο μόλυβδο οδηγεί σε διαταραχές της συμπεριφοράς αλλά και της ανάπτυξης των παιδιών.  

Ψάχνωντας λοιπόν τα αίτια δηλητηριάσης των παιδιών μιας οικογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκαν υψηλά ποσοστά μόλυβδου σε γλυκά που είχαν εισαχθεί απο το Μεξικό απο τη γιαγιά των παιδιών.

Τα γλυκά αυτά ήταν σε βαζάκια τα οποία ήταν κεραμεικά, επικαλυμμένα με υάλωμα (το οποίο ψήνεται σε ειδικό φούρνο στην θερμοκρασία των χιλίων βαθμών κελσίου, και κάνει την κεραμεική επιφάνεια αδιάβροχη). Όπως έδειξαν οι έρευνες, τα βαζάκια αυτά δεν είχαν ψηθεί στον ειδικό φούρνο σε αυτή την θερμοκρασία, με αποτέλεσμα το υάλωμα να μην έχει σταθεροποιηθεί όπως θα έπρεπε.  Με αυτό τον τρόπο μεταφέρθηκε ο μόλυβδος στο γλυκό το οποίο περιεχόταν στο βαζάκι.  Επίσης το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να είχε και μία πήλινη υαλωμένη κανάτα νερού.

Τα προιόντα στα οποία βρέθηκαν υψηλότατα ποσοστά μόλυβδου είναι τα εξής: Margarita-brand Tamarindo Pulpa (with and without chili), Licona-imported Tamarindo, Picarindo-brand jellied tamarindo candy, Jarrita Chonita-brand jellied tejocote candy with chili, Dulmex-brand Bolirindo lollipops.

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί ξανά υψηλά ποσοστά μόλυβδου που οδήγησαν σε δηλητηρίαση, σε μία κίτρινη σκόνη με την ονομασία Lozeena η οποία χρησιμοποιείται απο τους Ιρακινούς για να δίνουν χρώμα σε ρύζι και κρέας, αλλά και σε άλλα μπαχαρικά με προέλευση την Ινδία και το Μεξικό. Συγκεκριμένα σε κάποιες περιοχές του Μεξικού, για την διαδικασία της αφυδάτωσης των πιπεριών "Chilli" χρησιμοποιείται μηχανισμός θέρμανσης που χρησιμοποιεί ως καύσιμο την βενζίνη με μόλυβδο. Τα καυσαέρια αυτού του μηχανισμού που φυσικά περιέχουν μόλυβδο, εναποθέτονται στις πιπεριές αυτές. 

Στα μπαχαρικά απο την ινδία, προσθέτεται ο μόλυβδος για να δώσει επιπλέον βάρος και χρώμα στα μπαχαρικά.  Μερικές χρωστικές ύλες και άλατα που χρησιμοποιούνται απο τις βιομηχανίες σε γλυκά για παιδιά, περιέχουν μόλυβδο - άρα παραμένει στην κρίση του κάθε κατασκευαστή να ελέγξει αν αυτά τα επίπεδα είναι επιτρεπτά.

Πηγή http://www.weitzlux.com/

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008