Χρησιμοποιούμε cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επίσης, κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του ιστότοπού μας στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων. Προβολή λεπτομερειών ! [ OK ]
Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων Σύνδεσμοι Α-Ω | chat
0-2 | 3-5 | 6-12
forum υγεία & ασφάλεια διατροφή ψυχολογία δραστηριότητες ειδήσεις
   
Υγεία & Ιατρική

Ασφάλεια & Πρόληψη

Διάφορα

 
DVD με κινούμενα σχέδια βοηθάει παιδιά με αυτισμό, στο να αναγνωρίζουν συναισθήματα.
10/01/2007

Μια πρωτοποριακή μέθοδος (που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο) για να βοηθηθούν παιδιά με αυτισμό στο να αναγνωρίζουν συναισθήματα μέσα απο DVD με κινούμενα σχέδια εκδόθηκε στην Μεγ.Βρετανία και μέσα απο την αρχική έρευνα αποδείχθηκε η μεγάλη αποτελεσματικότητά της.

Η μέθοδος χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια τα οποία μαθαίνουν στα παιδιά τις εκφράσεις του ανθρώπινου προσώπου.
Ενήλικες και παιδιά με αυτισμό πολλές φορές αγωνίζονται να καταλάβουν και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και να κοιτάξουν άλλους στα μάτια.
Ο μικρός Dennis, έξι ετών είναι ένα απο τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα και οι γονείς του ήδη έχουν προσέξει αλλαγές στη συμπεριφορά του.

Είναι ένα τυπικό παιδί που έχει αυτισμό - του αρέσουν τα τραίνα και τα αυτοκίνητα αλλά βρίσκει πολύ πιό δύσκολο να καταλάβει τα ανθρώπινα συναισθήματα - αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα οχήματα αυτά έχουν πολύ προβλεπόμενες κινήσεις ενώ οι άνθρωποι είναι πολύ λιγότερο προβλέψιμοι.

Η σειρά των DVD με κινούμενα σχέδια με ονομασία The Transporters μεταχειρίζεται αυτή την αδυναμία όσων έχουν αυτισμό, με το να τοποθετήσε ανθρώπινα πρόσωπα σε φιγούρες των οχημάτων που εμφανίζονται. 

Ο καθηγητής Simon Baron-Cohen είναι διευθυντής του Autism Research Centre στο πανεπιστήμιο του Cambridge.
"Πρέπει κάπως να βρούμε ένα τρόπο να κάνουμε τα παιδιά με αυτισμό να ξεπεράσουν το φόβο τους να κοιτάζουν στο πρόσωπο τους συνανθρώπους τους έτσι ώστε να αρχίσουν να μαθαίνουν απο πού ξεκινούν οι εκφράσεις. Είναι ένας τρόπος να τα προσελκύσουμε στο να "διαβάζουν" το πρόσωπο."

Ο Dennis άρχισε να βλέπει τα κινούμενα σχέδια πρίν τα χριστούγεννα. Του ζήτησαν να τα βλέπει κάθε μέρα για 15 λεπτά κατα τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων.
Την πρώτη φορά όμως που τα είδε, του άρεσαν τόσο πολύ που είδε όλα τα δεκαπεντάλεπτα επεισόδια μονομιάς.
Κάθε επεισόδιο περιγράφει την ιδέα ξεχωριστών συναισθημάτων όπως ευτυχία, θυμός, φόβος, ευγένεια και περηφάνεια.
Συμπεριλαμβάνουν ένα κουίζ το οποίο βοηθάει τα παιδιά να μάθουν για τα συναισθήματα. Η μητέρα του, Alex Murphy εντυπωσιάστηκε με τα αποτελέσματα.
"Πρόσεξα ότι όταν διαβάζουμε ιστορίες όταν ένας χαρακτήρας είναι στεναχωρημένος διακόπτει για να εξηγήσει το γιατί. Για ένα παιδί το οποίο δεν το ενδιαφέρουν τα συναισθήματα ή δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει καλά είναι ευχάριστο να τα βλέπει να καταλαβαίνουν αυτή την πλευρά της ζωής."
Άλλοι γονείς περιέγραψαν ότι ήταν σαν να άνοιξε ένας διακόπτης στη συμπεριφορά του παιδιού τους.
Ο καθηγητής Baron-Cohen αναφέρει ότι στο τέλος της περιόδου των 4 εβδομάδων όπου διεξάγη η έρευνα παρατηρήθηκε 52% βελτίωση στην ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα.
Είναι αποτελέσματα πρώιμα, αλλά πολύ ελπιδοφόρα - ακόμα και με μία τόσο σύντομη παρέμβαση, παιδιά με αυτισμο μπορούν να βλέπουν πρόσωπα και να αρχίσουν να μαθαίνουν τις πληροφορίες που πηγάζουν απο τις εκφραστικές τους κινήσεις. 

Τα DVD δημιουργήθηκαν για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού και δίδονται τώρα σε 30.000 οικογένειες με αυτιστικά παιδιά στην ηλικία των 2 εώς και 8 ετών.
Έχουν σχεδιαστεί και άλλα τέστ, παρόλα αυτά όμως, είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν αυτή η μέθοδος θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές όμως ελπίζουν μέσω αυτής της μεθόδου να προσφέρουν σημαντικά στην ζωή των αυτιστικών παιδιών.

Δείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο της σειράς The Transporters:  http://www.transporters.tv/watchep.html 

Πηγή: www.bbc.co.uk

Διαβάστε εδώ το άρθρο στα Αγγλικά: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6241733.stm 

Η έρευνα του Autism Research Centre στο πανεπιστήμιο του Cambridge: http://www.autismresearchcentre.com/research/project.asp?id=4

Διαβάστε εδώ για ένα άλλο παιχνίδι για την αναγνώριση των συναισθημάτων (στα Αγγλικά) απο την εκδότρια εταιρεία των DVDs: http://www.jkp.com/mindreading/

(Δυστυχώς η σειρά των DVD με τίτλο The Transporters δεν είναι δυνατό να αγοραστεί στην Ελλάδα ακόμα, λόγω του ότι αποτελεί έργο της κυβέρνησης της Μεγ.Βρετανίας μαζί με τις έρευνες που γίνονται απο το Autism Research Centre στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η σειρά διατίθεται σε Βρετανούς υπήκοους/κάτοικους Μ.Βρετανίας, στην  εξής διεύθυνση -  http://www.transporters.tv/getcopy.html )

ποιοί είμαστε | επικοινωνία | στατιστικά  
© parents.org.gr - Ελληνική Εταιρία Ενημέρωσης Γονέων 2008