Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πρωτοτυπο δωρο για νεογεννητο;

Recommended Posts

Τρία πρωτότυπα δώρα που της έφεραν στη βάφτιση πάντως και δεν ήταν τα κλασικά ρουχο-παιχνιδι-σερβιτσιο ήταν ένα πορτατίφ, ένα ρολόι κι ένας καθρέφτης.

Διαφημίσεις

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Just now, little lamb είπε:

Μου άρεσε να βλέπω νέα αντικείμενα, ρουχαλακια και τέτοια! Ακόμα κι αν επρόκειτο να το αλλάξουμε μετά, μου άρεσε να βλέπω αντικείμενο, μου φαίνεται πιο "δώρο".

Γενικά δεν διαφωνώ, αν κ εγώ είμαι πολύ πρακτικός άνθρωπος σ αυτά. Αλλά όταν μιλάμε για περιπτώσεις που κάποιος είναι διατεθειμένος να δώσει ένα μεγάλο ποσό, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να κάνει κάτι που πιάνει τόπο. Ο σταυρός της βάφτισης είναι ένα συγκεκριμένο σύμβολο. Κι εγώ όμως θα ἠθελα να μπορώ να φοράω τον δικό μου βαφτιστικό, που είναι σαν πατριαρχικός, αντί να φοράω άλλους σταυρούς που είναι διακριτικοί. Τα κοσμήματα που μου έκανε η πεθερά μ στον αρραβώνα κ το γάμο τα φοράω κάθε μέρα,γιατί είναι πολύ κομψά κ μικρά κ διακριτικά. Αν ήταν κάτι πιο "μεγαλοπρεπές", θα έμενε αφόρετο σχεδόν. ΄Κάπως έτσι βλέπω κ τα ματάκια κ τα φλουριά κ όλα τα σχετικά. Η λίρα ας πούμε ότι έιναι μια επένδυση άλλου είδους, αν κ πάλι παλιομοδίτική μου φαίνεται. @Deena μαζί γράφαμε για τη λίρα! 

Εμένα η λίρα κορίτσια μου φαίνεται πιο "χαμένη", γιατί το ματάκι, την ταυτότητα κλπ τουλάχιστον μπορεί να το βάλει κάποιες φορές, τη λίρα τι θα την κάνει; Να την εξαργυρώσει δεν νομίζω ότι το κανει κανείς! Εμείς τρεις λίρες που έχουμε από τον αρραβώνα κ τη γέννηση της μικρής τις έχουμε σε κάτι σακουλάκια και απλα κάθονται! Τη μια είχαμε ξεχάσει και ότι την είχαμε κ τη βρήκαμε μια μέρα τυχαία. 

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι, άσχετα από τα κοσμήματα και σχετικά με το "λεφτά για εξοπλισμό ή δώρο τύπου ρουχαλακι-παιχνιδι" μία η άλλη βγαίνει, αφού αν σου δώσουν λεφτά για τον εξοπλισμό παίρνεις εσύ τα ρούχα-παιχνιδια κι αν σου κάνουν δώρο τα ρούχα-παιχνιδια παίρνεις εσύ τον εξοπλισμό. Το καλο είναι ότι αν δεν σου φέρουν ρούχα-παιχνιδια κ σου δωσουν λεφτά για εξοπλισμό, τα ρουχα κ παιχνιδια τα διαλέγεις μόνος σου όπως τα θες. Και τον εξοπλισμο. Αλλά δεν ξέρω, εμένα τα λεφτά και στους γάμους και στα μωρά δεν μου φαίνονται τόσο "δώρα", μου φαίνονται πιο πολύ σαν "συνεισφορά". Που προφανώς δεν με ενοχλεί και ευχαριστούμε όποιον το κάνει αφού όπως και να'χει διαθέτει χρήματα για εμάς, αλλά άλλη "χαρά" παίρνω ανοίγοντας πακέτο! (Θα πάω στο "πάμε πακέτο" μου φαίνεται, χαχα)

• Like 1

Εμένα η λίρα κορίτσια μου φαίνεται πιο "χαμένη", γιατί το ματάκι, την ταυτότητα κλπ τουλάχιστον μπορεί να το βάλει κάποιες φορές, τη λίρα τι θα την κάνει; Να την εξαργυρώσει δεν νομίζω ότι το κανει κανείς! Εμείς τρεις λίρες που έχουμε από τον αρραβώνα κ τη γέννηση της μικρής τις έχουμε σε κάτι σακουλάκια και απλα κάθονται! Τη μια είχαμε ξεχάσει και ότι την είχαμε κ τη βρήκαμε μια μέρα τυχαία. 

Πάντως τώρα που το σκέφτομαι, άσχετα από τα κοσμήματα και σχετικά με το "λεφτά για εξοπλισμό ή δώρο τύπου ρουχαλακι-παιχνιδι" μία η άλλη βγαίνει, αφού αν σου δώσουν λεφτά για τον εξοπλισμό παίρνεις εσύ τα ρούχα-παιχνιδια κι αν σου κάνουν δώρο τα ρούχα-παιχνιδια παίρνεις εσύ τον εξοπλισμό. Το καλο είναι ότι αν δεν σου φέρουν ρούχα-παιχνιδια κ σου δωσουν λεφτά για εξοπλισμό, τα ρουχα κ παιχνιδια τα διαλέγεις μόνος σου όπως τα θες. Και τον εξοπλισμο. Αλλά δεν ξέρω, εμένα τα λεφτά και στους γάμους και στα μωρά δεν μου φαίνονται τόσο "δώρα", μου φαίνονται πιο πολύ σαν "συνεισφορά". Που προφανώς δεν με ενοχλεί και ευχαριστούμε όποιον το κάνει αφού όπως και να'χει διαθέτει χρήματα για εμάς, αλλά άλλη "χαρά" παίρνω ανοίγοντας πακέτο! (Θα πάω στο "πάμε πακέτο" μου φαίνεται, χαχα)

Εγώ πάντως όλες τις λίρες που μου έχουν δωρίσει κατά καιρούς τις έχω εξαργυρώσει σε ώρα ανάγκης, επίσης όλα σχεδόν τα δώρα που έλαβα στο μαιευτήριο τα αντάλλαξα με πιστωτικά, το τελευταίο που μπορούσα να κάνω εκείνη την εποχή είναι να ξεδιαλέγω ποια μου άρεσαν και ποια όχι ή να προβλέπω ποια θα χρειαστώ στο μέλλον. Άσε που ειδικά στην μικρή έπηξα στα φορεματάκια και τις ζακετούλες που πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος που είναι ο ίδιος γονιός θεωρεί ότι είναι το δώρο που ενδείκνυται για ένα νεογέννητο!!!! 

Με τα ρούχα οντως γίνεται χαμός. Και στη γέννηση και στη βάφτιση μας έφεραν άπειρα, και είχαμε και άπειρα μεταχειρισμένα από αλλα παιδιά. Αφού απορώ όταν κάνεις δεύτερο παιδί τι γίνεται που έχει και τα δικά του και του αδερφού του και τα μεταχειρισμένα! Παιχνίδια έφεραν λίγοι, μονοψηφιος αριθμός, νόμιζα θα ήταν ίσα με τα ρούχα περίπου. Ρούχα χαμός! Γι' αυτό είπα παραπάνω ότι ήταν πρωτότυπα ένα ρολόι κι ένα πορτατίφ!

Διαφημίσεις

Just now, Deena είπε:

Άσε που ειδικά στην μικρή έπηξα στα φορεματάκια και τις ζακετούλες που πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς κάποιος που είναι ο ίδιος γονιός θεωρεί ότι είναι το δώρο που ενδείκνυται για ένα νεογέννητο!

Εγώ την ίδια απορία έχω κ για τα αγοριστικα σετ αξία μπλούζα-παντελόνι για νεογέννητο! αλλα ενταξει το φορεματακι ειναι ακομα πιο προχωρημενο. 

Γιατι τα πορσελάνινα σερβίτσια που έχουν μέσα και αυγουλιέρα; 

Λιρες εχουμε κ εμεις κ ευχομαι να μη χρειαστει να εξαργυρωσουμε. Θα στενοχωριομουν πολυ. Αλλα τουλαχιστον ειναι μια ασφαλεια. 

Just now, Έσπερος είπε:

Λιρες εχουμε κ εμεις κ ευχομαι να μη χρειαστει να εξαργυρωσουμε. Θα στενοχωριομουν πολυ. Αλλα τουλαχιστον ειναι μια ασφαλεια. 

Κι εγώ στενοχωρήθηκα, αλλά γιατί χρειάστηκε να τις εξαργυρώσω για δυσάρεση περίσταση και για λόγο απολύτως μη σχετιζόμενο με τα παιδιά. Δεν ξέρω αλλά αν είχε χρειαστεί να τις εξαργυρώσω όταν δυσκολευόμουν π.χ. να πληρώνω την νταντά της μικρής και μαζί τον παιδικό σταθμό του μεγάλου (που όντως δυσκολευόμουν πολύ τότε αλλά δεν κατέφυγα σε αυτή την λύση) δεν θα μου είχε κακοφανεί τόσο.

Just now, Έσπερος said:

Εγώ την ίδια απορία έχω κ για τα αγοριστικα σετ αξία μπλούζα-παντελόνι για νεογέννητο! αλλα ενταξει το φορεματακι ειναι ακομα πιο προχωρημενο. 

Γιατι τα πορσελάνινα σερβίτσια που έχουν μέσα και αυγουλιέρα; 

Γιατί εμένα η πεθερά, μου, λίγο καιρό αφότου γέννησα, γέννησε η ανηψιά της και ετοιμαζόταν να πάει απ' το σπίτι μας στο μαιευτήριο. Είχε αγοράσει λοιπόν 2 φορεματάκια φρου φρου από το jumbo (γιατί τα βρήκε χαριτωμένα είπε) και ένα μπιχλιπμίδι- μενταγίον γαι την μικρή.. Της έδωσα και κάτι σχεδόν αφόρετα φορμάκια του μικρού με unisex σχέδιο , λέγοντας της, πάρε κι αυτά για να τους πας και κάτι χρήσιμο.. :oops:

Just now, Deena είπε:

Κι εγώ στενοχωρήθηκα, αλλά γιατί χρειάστηκε να τις εξαργυρώσω για δυσάρεση περίσταση και για λόγο απολύτως μη σχετιζόμενο με τα παιδιά. Δεν ξέρω αλλά αν είχε χρειαστεί να τις εξαργυρώσω όταν δυσκολευόμουν π.χ. να πληρώνω την νταντά της μικρής και μαζί τον παιδικό σταθμό του μεγάλου (που όντως δυσκολευόμουν πολύ τότε αλλά δεν κατέφυγα σε αυτή την λύση) δεν θα μου είχε κακοφανεί τόσο.

Ναι καταλαβαινω πώς το λες. Κατι αναλογο που καναμε εμεις ηταν οτι καποια δωρα χρηματα πηγαν στην πληρωμη του μαιευτηριου, κ είχαμε πει οτι θα ηταν "δανεικά" κ θα τα επιστρέφαμε για μελλοντική αποταμίευση, πραγμα που δεν εχει πληρως, κ ακομα "δανειζόμαστε" απο τις αποταμιεύσεις του παιδιου, ομως αυστηρα κ μονο για δικα του εξοδα. Μας παρηγορεί λιγο το οτι σε πραγματα του παιδιου πηγαινουν, κ εξαλλου εχουμε μια αποταμίευση στο μυαλο μας (σε προγραμμα τράπεζας). 

Just now, Έσπερος said:

Ναι καταλαβαινω πώς το λες. Κατι αναλογο που καναμε εμεις ηταν οτι καποια δωρα χρηματα πηγαν στην πληρωμη του μαιευτηριου, κ είχαμε πει οτι θα ηταν "δανεικά" κ θα τα επιστρέφαμε για μελλοντική αποταμίευση, πραγμα που δεν εχει πληρως, κ ακομα "δανειζόμαστε" απο τις αποταμιεύσεις του παιδιου, ομως αυστηρα κ μονο για δικα του εξοδα. Μας παρηγορεί λιγο το οτι σε πραγματα του παιδιου πηγαινουν, κ εξαλλου εχουμε μια αποταμίευση στο μυαλο μας (σε προγραμμα τράπεζας

Κορίτσι όλοι το κάνουμε αυτό. Χρήματα που μας δίνουν για το παιδί, οι γιαγιάδες βασικά, τα χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες του. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι, ούτε στην γέννηση, ούτε στην βάπτιση μας έδωσε κανείς χρήματα, εκτός από την πεθερά μου , η οποία μας βοήθησε πολύ. Αντίθετα, στον γάμο μας , το 90% μας έδωσε φακελάκι.

Διαφημίσεις

Just now, Yovanna είπε:

Γιατί εμένα η πεθερά, μου, λίγο καιρό αφότου γέννησα, γέννησε η ανηψιά της και ετοιμαζόταν να πάει απ' το σπίτι μας στο μαιευτήριο. Είχε αγοράσει λοιπόν 2 φορεματάκια φρου φρου από το jumbo (γιατί τα βρήκε χαριτωμένα είπε) και ένα μπιχλιπμίδι- μενταγίον γαι την μικρή.. Της έδωσα και κάτι σχεδόν αφόρετα φορμάκια του μικρού με unisex σχέδιο , λέγοντας της, πάρε κι αυτά για να τους πας και κάτι χρήσιμο.. :oops:

Εμας εκτος απο το καροτσι, μας πηρε κ τη φορμα εξοδου, η οποια  δεν μας βολεψε γιατι οι βολτες μας συνδυάζονταν με αυτοκινητο ή υπνο στο σπίτι κ ετσι δεν γινοταν να φοραει τη φορμα - ετσι κ αλλιως τους δυο πρωτους μηνες του ηταν κ τεραστια. Ηταν πραγματικα χρηστικό δωρο αλλα δεν φορεθηκε ουτε πεντε φορες κ ειναι κριμα γιατι ηταν ακριβο. Γι αυτο καποια πραγματα καλο ειναι να μην τα αγοραζει κανεις απο πριν. 

Just now, Yovanna είπε:

το σκέφτομαι, ούτε στην γέννηση, ούτε στην βάπτιση μας έδωσε κανείς χρήματα, εκτός από την πεθερά μου , η οποία μας βοήθησε πολύ. Αντίθετα, στον γάμο μας , το 90% μας έδωσε φακελάκι.

Τα αδέρφια μας κ μια θεία μας έδωσαν χρήματα στη γεννα, κ τ αδέρφια μας κ στη βάφτιση. Οι παππούδες καρότσι κ κρεβάτι κ διαφορά ρούχα κ γενικα εχουν αναλαβει το ντυσιμο του. Όσα παιχνίδια έχει πάρει η πεθερά μ είναι για μικροτερα παιδια, δεν ξερω τι μπερδευει οταν τα διαλέγει!!! 

Just now, Έσπερος said:

Εμας εκτος απο το καροτσι, μας πηρε κ τη φορμα εξοδου, η οποια  δεν μας βολεψε γιατι οι βολτες μας συνδυάζονταν με αυτοκινητο ή υπνο στο σπίτι κ ετσι δεν γινοταν να φοραει τη φορμα - ετσι κ αλλιως τους δυο πρωτους μηνες του ηταν κ τεραστια. Ηταν πραγματικα χρηστικό δωρο αλλα δεν φορεθηκε ουτε πεντε φορες κ ειναι κριμα γιατι ηταν ακριβο. Γι αυτο καποια πραγματα καλο ειναι να μην τα αγοραζει κανεις απο πριν. 

Εγώ που γέννησα χειμώνα, η φόρμα εξόδου με βόλεψε απίστευτα όλο το χειμώνα! Δεν ξέρω πώς θα βγαίναμε έξω χωρίς αυτήν. Κοιμόταν στο καρότσι του καλού καιρού, και ήμουν ήσυχη.

Just now, Yovanna είπε:

Εγώ που γέννησα χειμώνα, η φόρμα εξόδου με βόλεψε απίστευτα όλο το χειμώνα! Δεν ξέρω πώς θα βγαίναμε έξω χωρίς αυτήν. Κοιμόταν στο καρότσι του καλού καιρού, και ήμουν ήσυχη.

Εμένα για δυο μήνες το παιδί κολυμπούσε μέσα. Οπότε δεν είχε νόημα, τότε που είχε κ τα πολλά κρύα., μετά κάναμε βόλτες με αυτοκίνητο κ καρότσι οπότε δεν γινόταν να τη φοράει στο αυτοκίνητο -όπου κοιμόταν κιόλας και καμιά φορά συνέχιζε κ λίγο ύπνο στο αυγό όταν γυρνούσαμε σπίτι, κ όταν βγαίναμε με το καρότσι αλώς για περπάτημα πάλι κοιμόταν κ τον έφερνα σπίτι κοιμισμένο, με σκοπό να μείνει κοιμισμένος κ έτσι δεν του τη φόρεσα σχεδόν ποτέ!!!!! Δεν τη θεωρώ όμως άχρηστο αντικέιμενο, απλώς αν με ρωτούσε κάποιους θα του έλεγα να δει πώς τον βολεύει  να βγαίνει βόλτα κ μετά να την αγοράσει. 

Κορίτσια τι εννοείτε ότι παίρνετε "από τις αποταμιεύσεις" του παιδιού; Αφού ούτως ή άλλως θα ξοδευτουν κάποια στιγμή τα αντίστοιχα χρήματα για το παιδί, έχει σημασία αν είναι τα συγκεκριμένα που δόθηκαν; Τα φυλάτε κάπου ξεχωριστά δηλαδή και ο,τι παίρνετε στο παιδί δεν το παίρνετε με αυτά αλλά με δικά σας; Εμείς όχι, αφού έτσι κι αλλιώς θα ξοδέψουμε περισσότερα από όσα έδωσαν ως δώρα, θέλω να πω δεν "τα τρώμε από το παιδί", τι σημασία έχει αν ήταν τα συγκεκριμένα που δόθηκαν τότε ή είναι αργότερα από δικά μας; Εγώ και σε μια αλλαγή της μικρής από το ζαρα είχα σκεφτεί να πάρω μπουφάν δικό μου επειδή είχε πήξει στα ρούχα (δεν βρήκα τελικά) κ σκέφτηκα μήπως δεν είναι σωστό αλλά μετά λέω αφού έτσι κι αλλιώς με το ίδιο ποσό ούτως ή άλλως θα πάρω κάτι στο μέλλον για εκείνη, τι σημασία θα έχει αν ήταν από το συγκεκριμένο πιστωτικό ή από αλλού; Οπότε Deena μη στενοχωριέσαι για τη λίρα, αφου ούτως ή άλλως σίγουρα έχεις πάρει κάτι με τα ίδια χρήματα για τα παιδιά σου, δεν έχει σημασία αν ήταν απ'ευθειας από τη λίρα ή όχι. Το μόνο είναι μήπως ήθελαν να κρατήσουν τη λίρα τους, αλλά θα καταλάβουν ότι ήταν ανάγκη και ότι ούτως ή άλλως τους έχεις διαθεσει μέσω άλλων πραγμάτων τα ίδια χρήματα.  Βλέποντας τον τρόπο που σκέφτεσαι είμαι σίγουρη ότι κι εκείνα θα εκτιμούν ο,τι κανετε κ γενικά θα είναι "σωστοί" χαρακτήρες οπότε μη νιώθεις άσχημα!

Edited by little lamb

Κορίτσια τι εννοείτε ότι παίρνετε "από τις αποταμιεύσεις" του παιδιού; Αφού ούτως ή άλλως θα ξοδευτουν κάποια στιγμή τα αντίστοιχα χρήματα για το παιδί, έχει σημασία αν είναι τα συγκεκριμένα που δόθηκαν; Τα φυλάτε κάπου ξεχωριστά δηλαδή και ο,τι παίρνετε στο παιδί δεν το παίρνετε με αυτά αλλά με δικά σας; Εμείς όχι, αφού έτσι κι αλλιώς θα ξοδέψουμε περισσότερα από όσα έδωσαν ως δώρα, θέλω να πω δεν "τα τρώμε από το παιδί", τι σημασία έχει αν ήταν τα συγκεκριμένα που δόθηκαν τότε ή είναι αργότερα από δικά μας; Εγώ και σε μια αλλαγή της μικρής από το ζαρα είχα σκεφτεί να πάρω μπουφάν δικό μου επειδή είχε πήξει στα ρούχα (δεν βρήκα τελικά) κ σκέφτηκα μήπως δεν είναι σωστό αλλά μετά λέω αφού έτσι κι αλλιώς με το ίδιο ποσό ούτως ή άλλως θα πάρω κάτι στο μέλλον για εκείνη, τι σημασία θα έχει αν ήταν από το συγκεκριμένο πιστωτικό ή από αλλού; Οπότε Deena μη στενοχωριέσαι για τη λίρα, αφου ούτως ή άλλως σίγουρα έχεις πάρει κάτι με τα ίδια χρήματα για τα παιδιά σου, δεν έχει σημασία αν ήταν απ'ευθειας από τη λίρα ή όχι. Το μόνο είναι μήπως ήθελαν να κρατήσουν τη λίρα τους, αλλά θα καταλάβουν ότι ήταν ανάγκη και ότι ούτως ή άλλως τους έχεις διαθεσει μέσω άλλων πραγμάτων τα ίδια χρήματα.  Βλέποντας τον τρόπο που σκέφτεσαι είμαι σίγουρη ότι κι εκείνα θα εκτιμούν ο,τι κανετε κ γενικά θα είναι "σωστοί" χαρακτήρες οπότε μη νιώθεις άσχημα!

ΕΜείς τις σκεφτόμασταν για πολύ μελλοντική χρήση τις αποταμιεύσεις. Για μετά τα 18 κατά προτίμηση, ή έστω για κάτι σχετικό με προετοιμασία για σπουδές. Επειδή γενικά δεν μας είναι αυτονόητο ότι κάθε  μήνα θα μπαίνει κάτι στην άκρη για το  μισθό μας, να ξέρουμε ότι τουλ υπάρχουν αυτά, που μακάρι να μη χρειαστούν για κάτι έκτακτο νωρίτερα, αλλά δεν το ξέρουμε κ αυτό, άνθρωποι είμαστε. Σε φάσεις ανάγκης ρευστού έχουμε πάρει κ από το παιδί για να συμπληρώσουμε το ποσό το πετρελαίου, αλλά αυτά τα επιστρέφουμε το συντομότερο. 

Διαφημίσεις

15 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Εμείς δεν είχαμε νονό πριν γεννηθεί το  παιδί και δεν είχαμε σκεφτεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν γνωρίζαμε κ την ύπαρξη τέτοιου εθίμου για να είμαι ειλικρινής! Στη μητερα μου παντως που προσφατα πηγε σε συγγενικό μωρο δωρο χρυσή ταυτότητα με το ονομα (σε βαφτιση), ηθελα πολυ να τα ψάλλω για το παλιομοδίτικο δωρο, απλως αυτολογοκριθηκα. Σκεφτομουν οτι εγινε μονη της ρεζιλι, αλλα μετα εμαθα οτι κ στη βάφτιση της ανιψιάς μ έκαναν τέτοια δώρα κ κατάλαβα ότι δεν σκεφτομαστε ολοι με τον ιδιο τροπο. Εμενα μ φαινεται αδιανοητο, έως εξοργιςτικο, να σκεφτομαι οτι οι γονεις μετρανε το καθε ευρω για να ξεπληρώσουν το μαιευτηριο ή για να πάρουν ένα ποιοτικό κάθισμα αυτοκινήτου, κ οι πιο στενοι συγγενεις τους θεωρουν οτι ενα μωρο χρειαζεται δώρο χρυσαφικά στη γέννηση ή τη βάφτιση. 

Τα δώρα δεν εφευρέθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτών που τα λαμβάνουν αλλά για να δείξει την αγάπη του αυτός που τα κάνει. Ούτε καν στο γάμο δεν είχαμε βάλει λογαριασμό, όπως συνηθίζεται, γι αυτόν το λόγο, μιας που σε καλούμε κάλυψε κ τα έξοδα μας.

Προσωπικά σιχαίνομαι να με ρωτάνε τι δώρο θέλω. Κάθε δώρο είναι ευπροσδεκτο, ειδικά αν ξέρω ότι προσφέρεται με αγαπη. 

Νεφέλη εμάς μας έκαναν πολλά κοσμήματα δώρο στην κόρη μου. Κάποια της τα φοραω, κάποια όχι ακόμη, αλλά ξέρω ότι αυτοί που της τα πήραν ήθελαν με το χρυσό να δείξουν την αγάπη τους κ το δώρο τους να μείνει. Όταν μεγαλώσει θα της τα δώσω κ θα της πω ποιος της πήρε τι κ ας τα κάνει ότι θέλει.

• Like 2
  • Thanks 1

Just now, Lenia16 είπε:

Τα δώρα δεν εφευρέθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτών που τα λαμβάνουν αλλά για να δείξει τη αγάπη του αυτός που τα κάνει. Προσωπικά σιχαίνομαι να με ρωτάνε τι δώρο θέλω. Κάθε δώρο είναι ευπροσδεκτο, ειδικά αν ξέρω ότι προσφέρεται με αγαπη. 

Νεφέλη εμάς μας έκαναν πολλά κοσμήματα δώρο στην κόρη μου. Κάποια της τα φοραω, κάποια όχι ακόμη, αλλά ξέρω ότι αυτοί που της τα πήραν ήθελαν με το χρυσό να δείξουν την αγάπη τους κ το δώρο τους να μείνει. Όταν μεγαλώσει θα της τα δώσω κ θα της πω ποιος της πήρε τι κ ας τα κάνει ότι θέλει.

Μα εγώ δεν αμφισβητώ την αγάπη. Εχω γράψει και αλλού ότι ποτέ δεν αλλάζω δώρα. Ούτε καν του γάμου δεν άλλαξα κρύσταλλα που δεν ταιριάζουν στο σπίιτ μου κ δεν έχω χώρο για βιτρίνα κ έτσι είναι στα κουτιά τους στο πατάρι των γονιών μου στην ΑΘήνα. Απλώς εμένα η λογική μου λέει ότι όταν θες να δείξεις την αγάπη σου στον άλλον, θες να του κάνεις και κάτι που θα του χρειαστέι. Η θεία των 80 ετών δεν έχω την απαίτηση να σκεφτεί ότι το ματάκι κ η χρυσή παραμάνα είναι δώρο μη χρηστικό. Στην εποχή της τέτοια δώρα είχαν μεγάλη αξία και υλική, εκτός από συναισθηματική. ήταν μια παρακαταθήκη, μια επένδυση για λύση ανάγκης, μια προσωπική περιουσία της γυναίκας κλπ. Από τη μάνα μου όμως, που έχει πλέον δύο εγγόνια, έχω λίγο περισσότερες απαιτήσεις όταν επιλέγει δώρα και είναι και διατεθειμένη να δώσει χρήματα. Δεν το λέω σε σχέση με το τι έχει κάνει σε εμάς, για δώρα που κάνει σε τρίτους το λέω. Και για τον εαυτό μου έχω σκεφτεί, γιατί παλιά που την έστελνα να μου αγοράζει δώρα για γέννες κ βαφτίσεις, όταν δεν ασχολιόμουν, έπαιρνε πορσελάνινα σερβίτσια. Τώρα ξέρω ότι ποιοτικά ισοθερμικά δοχεία ή τσαντάκια διαφόρων μεγεθών, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα. ΓΙα νέους ανθρώπους, δεν το συζητώ καν ότι θα έπρεπε να σκέφτονται πρακτικά. Δεν μιλάμε για ένα μικρό δωράκι που θα πάρεις με το γούστο σου για να σε θυμάται  κάποιος. ΜΙλάμε για ανθρώπους που θα δώσουν και αρκετά χρήματα για δώρα που θα μείνουν. Είναι δυνατόν εκεί να μη σκέφτεσαι αν αυτός που αγαπάς, έχει και κάποια ανάγκη; Εμένα μου ακούγεται πολύ ασυλλόγιστο αυτό, εκτός αν ξέρεις ότι ο αποδέκτης εκτιμά την παράδοση οπότε βγαίνεις από το δίλημμα. 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι και ο καλεσμένος είναι σε δυσκολη θέση τι να πάρει, γιατί συνήθως αυτά που χρειάζεσαι τα έχεις ήδη, πχ ρούχα, πετσέτες, σερβίτσια, ισοθερμικά δοχεία και τέτοια. Είναι σπάνιο να μην έχεις, οπότε πόσα να χρειαστείς; Εμείς τα πορσελάνινα σερβίτσια τα χρησιμοποιούμε πάντως τώρα που την ταιζουμε. Σε λίγο που θα τρώει μόνη της θα αποσυρθούν λογικά αλλά μετά που θα είναι κοριτσάκι δημοτικού άνετα θα ξαναχρησιμοποιηθούν, δεν θα είναι πάντα μωρο και νήπιο. Δεν το βρίσκω άχρηστο (εκτός από την αυγουλιερα)

Η αλήθεια πάντως είναι ότι και ο καλεσμένος είναι σε δυσκολη θέση τι να πάρει, γιατί συνήθως αυτά που χρειάζεσαι τα έχεις ήδη, πχ ρούχα, πετσέτες, σερβίτσια, ισοθερμικά δοχεία και τέτοια. Είναι σπάνιο να μην έχεις, οπότε πόσα να χρειαστείς; Εμείς τα πορσελάνινα σερβίτσια τα χρησιμοποιούμε πάντως τώρα που την ταιζουμε. Σε λίγο που θα τρώει μόνη της θα αποσυρθούν λογικά αλλά μετά που θα είναι κοριτσάκι δημοτικού άνετα θα ξαναχρησιμοποιηθούν, δεν θα είναι πάντα μωρο και νήπιο. Δεν το βρίσκω άχρηστο (εκτός από την αυγουλιερα)

Τα σερβιτσια για μελλοντική χρηση δεν τα θεωρω άχρηστα, απλως μου φαινεται αστειο να πωλούνται σαν σετ για νεογεννητα ή βαφτισεις! Γιατι δεν θα σκεφτει κανεις να παει δωρο γενεθλιων σε πεντάχρονο ενα σετ κούπα/μπολάκ/πιατάκι! 

Οντως ο καλεσμένος αν δεν εχει επαφη με παιδια, δυδκολευεται. Ενας καπως έμπειρος γονιος πιστευω οτι μπορει να σκεφτει χρησιμα κ πιο πρωτότυπα πραγματα. Τα ρουχα εγω αν ειναι πρακτικα, δεν τα θεωρω περιττά οσα κ αν ειναι. Μπορεις να τα διαχωρίσεις σε ρουχα σπιτιου κ βολτας κ να μη σε νοιαζει αν θα λερωθούν απο φαγητο. Αν περναει καιρο σε σπίτια παππουδων μπορεις να αφησεις εκει αλλαξιές για να μην κουβαλάς. Υπερβολη  θεωρω να εχεις πολλα τζιν, πουκάμισα, φορέματα, καλα ρουχα, ζακέτακια, παλτά.... Αλλα τωρα οπου τυχει, θα κανονίζω να παιρνω ειδη ένδυσης χρηστικα: εςωρουχα, καλτσες, σαλιαρες με τσεπούλα κ μανίκια, πιτζαμες, γιατι με τα διαφορα ατυχηματα καλο ειναι να εχεις πολλα κ ας ειναι κ μεγσλα, υποσεντονα που σκεπάζουν ολοκληρη την επιφανεια της κουνιας, πιατα με βεντούζες κ γενικα σετ φαγητου, μασητικα, τσαντάκια ισοθερμικα, δεν μου ερχεται τωρα κατι αλλο. 

• Like 1

Ναι αυτά εννοώ ότι συνήθως τα έχει ο άλλος ήδη, εκτός αν είναι πολύ νεογέννητο. Σχετικά με τα σερβίτσια πάντως, τα δώρα γέννησης/βάφτισης δεν είναι απαραιτήτως για να χρησιμοποιηθούν αμέσως, ώστε να είναι για νεογέννητα και μόνο. Εμάς όπως είπα μας έφεραν ακόμα και σκουλαρίκια για μεγάλη! Εμείς αυτά που δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε κ δεν ξέρω για τι ηλικία είναι, είναι κάτι πιάτα και με χωρισματα, γιατί τρώει σε μπολακι (10 μηνών)

είς αυτά που δεν έχουμε καταφέρει να χρησιμοποιήσουμε κ δεν ξέρω για τι ηλικία είναι, είναι κάτι πιάτα και με χωρισματα, γιατί τρώει σε μπολακι (10 μηνών)

Αυτά είναι για κομματακια που βαζεις χωρια το κρεας απο τα συνοδευτικα κ μπορεις να κανεις κ καποια διακοσμηση. Εγω ως ψυχαναγκαστική με την ταξινόμηση τα θεωρουσα εκ των ων ουκ ανευ, αλλα τωρα κατεληξα να κρυβω το κρεας μεσα σε ζυμαρικα ή αρακα ή πιλάφι κ ξεπέρασα τους ψυχαναγκασμους μου. Τετοια ομως ανετα θα επαιρνα δωρο. 

Ναι αυτά εννοώ ότι συνήθως τα έχει ο άλλος ήδη, εκτός αν είναι πολύ νεογ

καλτσες κ εςωρουχα που ειναι για διαφορες ηλικιες σπανια κανουν δωρο, δεν εχει κανεις

• Haha 1

1 hour ago, Lenia16 said:

Τα δώρα δεν εφευρέθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτών που τα λαμβάνουν αλλά για να δείξει την αγάπη του αυτός που τα κάνει. Ούτε καν στο γάμο δεν είχαμε βάλει λογαριασμό, όπως συνηθίζεται, γι αυτόν το λόγο, μιας που σε καλούμε κάλυψε κ τα έξοδα μας.

Προσωπικά σιχαίνομαι να με ρωτάνε τι δώρο θέλω. Κάθε δώρο είναι ευπροσδεκτο, ειδικά αν ξέρω ότι προσφέρεται με αγαπη. 

Καλά τα δώρα καλοπροαίρετα προσφέρονται. Δεν είπε κανείς το αντίθετο. Υπάρχει όμως το δώρο βγάζω την υποχρέωση, το δώρο παίρνω ότι μου αρέσει εμένα αδιαφορώντας αν θα άρέσει στον άλλον και το δώρο θέλω να ευχαριστήσω τον άλλον και να του πάρω κάτι που θα του αρέσει πραγματικά ή που χρειάζεται. Το να μείνει το δώρο, δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο. Εμένα όταν ήμουν μικρή, οι παππούδες και οι θείοι απ την πλευρά του μπαμπά μου, μου έπαιρναν πάντα χρυσαφικά , κυρίως δαχτυλιδάκια και μενταγιόν με μονογράμματα κτλ. Ξενέρωνα απίστευτα. Σίγουρα φαινόταν . Τα παιδιά δεν κρύβονται. Τα περισσότερα τα έχω χάσει, και τα υπόλοιπα κάπου φυλαγμένα να πιάνουν απλά χώρο. Ένα σωρό δαχτυλίδια , και γώ δεν φοράω καν την βέρα μου, ούτε το μονόπετρο μου. Μόνο ένα δαχτυλίδι που ανήκε στην γιαγιά μου κάποιες φορές. Πεταμένα λεφτά. Κρίμα το θεωρώ.

Με αυτή τη λογική όμως, και τα δώρα όπως καθισματάκι δεν είναι για να τα ευχαριστηθεί το παιδί αλλά για να ελαφρώσουν οι γονείς. Τα παιδιά υποθέτω ξενερώνουν με πολλά δώρα. 

Επίσης και τα λεφτά μερικές φορές μπορεί να είναι το βγάλσιμο υποχρέωσης που λες και ''πού να τρέχω να ψάχνω".

Με αυτή τη λογική όμως, και τα δώρα όπως καθισματάκι δεν είναι για να τα ευχαριστηθεί το παιδί αλλά για να ελαφρώσουν οι γονείς. Τα παιδιά υποθέτω ξενερώνουν με πολλά δώρα. 

Επίσης και τα λεφτά μερικές φορές μπορεί να είναι το βγάλσιμο υποχρέωσης που λες και ''πού να τρέχω να ψάχνω".

Ε άμα το πάμε έτσι το νεογέννητο δεν ευχαριστιέται ούτε τα ρουχαλάκια που του παίρνουν δώρο!!!! Το παιδί μπορεί να μάθει ότι κάποια πράγματα που χρησιμοποιούμε, μας τα έχουν πάρει δώρο άνθρωποι που μας αγαπούν, είτε έιναι το καρότσι είτε η κούνια είτε κάτι άλλο χρηστικό. Αλλά ακόμα και πρακτικά να το δεις, ότι ελαφρώνουν τα βάρη των γονέων, δεν είναι λίγο κι αυτό. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν από αυτό, θα τα αξιοποιήσουν προς όφελος του παιδιού με αλλους τρόπους και θα το ευχαριστηθούν όλοι, πχ με ένα ταξίδι, μια εκδρομή, κάποια παιχνίδια.... 

Just now, Yovanna είπε:

Υπάρχει όμως το δώρο βγάζω την υποχρέωση, το δώρο παίρνω ότι μου αρέσει εμένα αδιαφορώντας αν θα άρέσει στον άλλον και το δώρο θέλω να ευχαριστήσω τον άλλον και να του πάρω κάτι που θα του αρέσει πραγματικά ή που χρειάζεται.

ΥΠάρχει κ το δώρο "κρατάω τα έθιμα χωρίς να σκέφτομαι αν έχουν νόημα στην εποχή μας ή αν ταιριάζουν στον αποδέκτη" στο οποίο είναι πρωταγωνίστρια η μάνα μου, που κολλάει στα τυπικά ότι το τάδε δώρο είθισται να το παίρνει ο νονός / ο κουμπάρος / ο παππούς  κλπ. Η οποία βέβαια είναι κ ο τύπος που θα πάει γλυκά στην επίσκεψη κ σε σπίτι που ξέρει ότι τα μέλη της δεν τρώνε γλυκά για λόγους υγείας, επειδή είθισται να πηγαίνουμε γλυκά!!!Το οποίο δεν είναι κακοπροαίρετο προφανώς γιατί είναι πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος. Απλώς είναι ασυλλόγιστο και κολλημένο στα τυπικά. 

Φυλαχτό εγώ κρέμασα στο καρότσί μια χάντρα που ήταν στη συσκευασία ενός δώρου. Εππειδή με είχαν φάει γιατί δεν έχω φυλαχτό μη μου ματιάσουν το παιδί.... 

Μια ενδιάμεση λύση για νονό πάντως θα μπορούσε να είναι, να κάνει ένα συμβολικό φυλαχτό και ένα κανονικό δώρο, έτσι ώστε και να προσφέρει πραγματικά στην οικογένεια, και να τηρήσει το έθιμο και να προλάβει και τις κακές γλώσσες ότι δεν ασήμωσε το παιδί. 

• Like 1

Just now, Έσπερος είπε:

Το παιδί μπορεί να μάθει ότι κάποια πράγματα που χρησιμοποιούμε, μας τα έχουν πάρει δώρο άνθρωποι που μας αγαπούν, είτε έιναι το καρότσι είτε η κούνια είτε κάτι άλλο χρηστικό.

Μα δεν λέω το αντίθετο από αυτό. Απάντησα στη Yovanna που είπε ότι τα κοσμήματα που της έφερναν ουσιαστικά πήγαν χαμένα και ότι ξενέρωνε (όπως κάθε παιδί προφανώς). Και είπα ότι το παιδί ξενερώνει με οτιδήποτε δεν του αρέσει. Προφανώς και πρέπει να μάθει να εκτιμά κάθε δώρο, αυτό όμως ισχύει και για τα κοσμήματα. Αλλιώς είναι λίγο αντίφαση το "να τα εκτιμάει, μας τα πήρε άνθρωπος που μας αγαπάει, αλλά αυτό ισχύει μόνο για τα χρηστικά" :-D

Just now, Έσπερος είπε:

Μια ενδιάμεση λύση για νονό πάντως θα μπορούσε να είναι, να κάνει ένα συμβολικό φυλαχτό και ένα κανονικό δώρο, έτσι ώστε και να προσφέρει πραγματικά στην οικογένεια, και να τηρήσει το έθιμο και να προλάβει και τις κακές γλώσσες ότι δεν ασήμωσε το παιδί. 

Αυτό έκαναν οι νονοί μας, φυλαχτό και λεφτά μαζί.