Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εξωσωματική στα 46 για 2ο παιδάκι. Είναι εφικτό;

Recommended Posts

Γειά σας κορίτσια,

Ήμουν 43 μισό το 2021 όταν ξεκίνησα 2 κύκλους εξωσωματικής. Προέκυψε ένα έμβρυο 3 ημερών την πρώτη φορά και 5 την δεύτερη φορά. Κάνω την πρώτη εμβρυομεταφορά τον Φεβρουάριο του 2022 με 3 έμβρυα. Όταν έκανα την εμβρυομεταφορά ρωτήσαμε ποιες είναι οι πιθανότητες τώρα; Και ο  εμβρυολόγος μου απάντησε αυτολεξεί «ΜΟΝΟΨΗΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ». Τελικά έμεινα έγκυος με την πρώτη!! Και το αγοράκι μου τώρα είναι 14,5 μηνών.

Πριν λίγο καιρό, αφού το αγοράκι μου έγινε 13 μηνών είπα να δοκιμάσω για δεύτερο παιδάκι με τα υπόλοιπα 3 έμβρυα 3 ημερών που είχα από το 2021, οπότε τέλη Νοεμβρίου έκανα την δεύτερη εμβρυομεταφορά και νόμιζα ότι το σκεφτόμουν χαλαρά. Δηλ. αφού έχω το παιδάκι μου (σσ και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό το γεγονός), να δω τι μπορεί να γίνει και με τα υπόλοιπα 3 και τελευταία.  Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν ήμουν τόσο τυχερή. Όταν έκανα το τεστ το πρωί πλάνταξα στο κλάμα και δεν μπορούσα να σταματήσω. Περίμενα να βγει και το αποτέλεσμα της χοριακής το μεσημέρι για σιγουριά. Τζίφος κι εκεί. Τελικά με πείραξε πάρα πολύ ενώ δεν το περίμενα τόσο. Από την μια ήξερα ότι οι πιθανότητες πάλι θα ήταν μονοψήφιες, αλλά από την άλλη αφού έπιασε την πρώτη φορά με την πρώτη, λέω ότι και αυτή τη φορά κάτι θα γίνει, ότι δεν ήταν και τόσο τυχαίο που έγινε με την πρώτη την προηγούμενη φορά.  Να φανταστείτε ότι μου είχε κολλήσει ότι αυτή τη φορά θα κάνω δίδυμα , ένα αγόρι και ένα κορίτσι… καλό ε;    Όταν είδα το αρνητικό τεστ,  αμέσως σκέφτηκα: «μέχρι εδώ ήταν δηλαδή»; «τώρα πώς να ελπίζω σε δεύτερο παιδάκι ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια δηλ. 3ο κύκλο εξωσωματικής στα 46 πια αν δεν έπιασαν τα έμβρυα που τα έκανα στα 43";

Την ίδια μέρα μίλησα με τον γυναικολόγο μου και του είπα ότι την εξωσωματική την βλέπω σαν να παίζω τζόγο, επειδή παίζουμε με μικρές πιθανότητες και κυνηγάμε πότε και αν ποτέ στο μέλλον θα κάτσει η μπίλια. Συμφώνησε σε αυτό και μου είπε ότι αν έχω όρεξη και δυνάμεις να συνεχίσω και να παίξω λόττο, να το κάνω δηλ. να προχωρήσω σε νέους κύκλους εξωσωματικής, αν όχι πάλι οκ. αφού έχω ήδη ένα παιδάκι.

Όμως εσείς τι πιστεύετε; Αν ο ίδιος ο γυναικολόγος μου, μου είπε στο τηλέφωνο ότι πλέον είναι λίγο απίθανο στην ηλικία μου να συμβεί εγκυμοσύνη, τότε δεν ξέρω…αξίζει να προχωρήσω ή τσάμπα η προσπάθεια;

Αλλά από την άλλη αυτό που με πριζόνει είναι ότι και την προηγούμενη φορά μου έλεγαν ότι οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου, αλλά έκατσε με την πρώτη!!! Θα μου πείτε ήμουν 3 χρόνια νεότερη.

Με προβλημάτισε πολύ και κάτι που διάβασα  από έναν γυναικολόγο στο site του και λέει το εξής:

«Μετά την ηλικία των 44-45 ετών η πιθανότητα τεκνοποίησης ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ και είναι ίδια με αυτήν της φυσιολογικής επαφής (λιγότερο από 1% ανά κύκλο).»

Αυτό επειδή

1.    Δεν μπορεί να βελτιώσει μία ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα ωαρίων.

και   2.   Δεν μπορεί να αυξήσει ήδη μειωμένα αποθέματα ωοθηκών.

Έχω μπερδευτεί, δεν ξέρω τι να κάνω. Έχει καμία από εσάς εμπειρία με γυναίκες στην ηλικία μου που κατάφεραν να κάνουν παιδάκι με εξωσωματική; Αν όντως είναι οι ίδιες οι πιθανότητες με φυσιολογική σύλληψη, να μην σκέφτομαι το ενδεχόμενο νέων κύκλων; Τι να κάνω;

Διαφημίσεις

4 ώρες πρίν, μαγιοπουλας είπε:

Στατιστικά είναι δύσκολο Όμως ποτέ δεν ξέρεις.Οι εξετάσεις σου πως είναι?Ο κύκλος σου?ωορρηξια κάνεις κανονικά?

Όλες τις εξετάσεις τις είχα κάνει τότε, το 2021. Έκτοτε  αφού έκανα την πρώτη εμβρυομεταφορά το 2022 και έμεινα έγκυος και μετά γέννησα, δεν έχω κάνει ορμονολογικές διότι δεν χρειάζονταν.

Γενικά όμως ήταν καλές. Μόνο κάπως χαμηλή ΑΜΗ είχα, αλλά μου είπαν ότι ήταν φυσιολογικό για την ηλικία μου και ότι έχουν μείνει έγκυες γυναίκες με πιο χαμηλή ΑΜΗ από τη δική μου.

Μέχρι τώρα έχω κανονικά ωορρηξία με σταθερή περίοδο. Αυτές τις μέρες αγόρασα ψηφιακό τεστ ωορρηξίας αλλά με προβληματίζει ότι δεν μου δείχνει ότι είμαι σε ωορρηξία. Δηλ. από την Τετάρτη είμαι στη 10η μέρα της περιόδου και δεν μου έδειξε τίποτα. Αν υπολογίζω σωστά. Όταν μας έρχεται η περίοδος, μετράμε την μέρα αυτή σαν πρώτη ημέρα μέχρι την 10η με 12η ως γόνιμες, σωστά; Συγκεκριμένα μου ήρθε στις 11 Δεκεμβρίου. Άρα η 10η ήταν στις 20 του μήνα μέχρι σήμερα η 12η. Σωστά;

On 22/12/2023 at 2:13 ΜΜ, Madrugada είπε:

Όλες τις εξετάσεις τις είχα κάνει τότε, το 2021. Έκτοτε  αφού έκανα την πρώτη εμβρυομεταφορά το 2022 και έμεινα έγκυος και μετά γέννησα, δεν έχω κάνει ορμονολογικές διότι δεν χρειάζονταν.

Γενικά όμως ήταν καλές. Μόνο κάπως χαμηλή ΑΜΗ είχα, αλλά μου είπαν ότι ήταν φυσιολογικό για την ηλικία μου και ότι έχουν μείνει έγκυες γυναίκες με πιο χαμηλή ΑΜΗ από τη δική μου.

Μέχρι τώρα έχω κανονικά ωορρηξία με σταθερή περίοδο. Αυτές τις μέρες αγόρασα ψηφιακό τεστ ωορρηξίας αλλά με προβληματίζει ότι δεν μου δείχνει ότι είμαι σε ωορρηξία. Δηλ. από την Τετάρτη είμαι στη 10η μέρα της περιόδου και δεν μου έδειξε τίποτα. Αν υπολογίζω σωστά. Όταν μας έρχεται η περίοδος, μετράμε την μέρα αυτή σαν πρώτη ημέρα μέχρι την 10η με 12η ως γόνιμες, σωστά; Συγκεκριμένα μου ήρθε στις 11 Δεκεμβρίου. Άρα η 10η ήταν στις 20 του μήνα μέχρι σήμερα η 12η. Σωστά;

Είναι ανάλογα τον κύκλο σου η ωορρηξία. Το πιο πιθανόν στα 46 να μην κάνεις Κ ωορηξια πάντα. Άσχετα αν έρχετε η περίοδος δεν σημαίνει ότι έγινε ωορηξια . 

Παντως τίποτα δεν είναι αδύνατο αλλά είναι όντως Λόττο αν έχεις λεφτά για παίξιμο το παίζεις Κ ας ξέρεις ότι μάλλον θα χάσεις. Το χρήμα κάνει την διαφορά στα 46  αν δεν σε ενδιαφέρει ότι θα χάσεις χρήματα δεν μπορεί κανείς να σου πει ότι αποκλείετε . Αν πραγματικά τα χρειάζεσε αυτά τα χρήματα για κάτι καλύτερο θα σου έλεγα κρατά τα για κάτι άλλο . 

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...