Μαρακι2901

Εγκυμοσυνη,με αντιφωσφωλιπιδικο και υποθυροειδισμο

    Recommended Posts

    Γεια σας κοριτσια!Μετα απο εξωσωματικη,ειμαι αισιως εγκυος σε διδυμα 7 εβδ + 3ημερων.Με τη ψυχη στο στομα φυσικα,μια με καφε αιμα,μια με πονους που θεωρουνται φυσιολογικοι αλλα εγω πηγαινω στο νοσοκομειο συνεχεια...Λοιπον,χαπακι για τον θυροειδη μου παιρνω ειμαστε ρυθμισμενοι ειμαστε οκ.Το θεμα του αντιφωσφωλιπιδικου τωρα...Ειχα κανει τον ελεγχο στο Ελενα στην Αθηνα.Καναμε και τις επαναληπτικες μετα απο 12 εβδομαδες οπου επαληθευσαμε το αποτελεσμα.Μου ειπε λοιπον η αιματολογος απο εκει,την μερα της εμβρυομεταφορας να ξεκινησω καθε μερα 1 ενεση ινοχεπ 0.45 και 1 salospir 100.Σε ολη την εγκυμοσυνη το ιδιο μοτιβο χωρις να κανω καποια εξεταση γι αυτο.Ο γυναικολογος μου λοιπον δεν συμφωνει με το οτι δεν πρεπει να κανω εξεταση για να δουμε εαν με καλυπτει η δοση της αντιπηκτικης..Πηγα σε αλλη αιματολογο στην πολη που μενω και μου ειπε οτι πρεπει να κανω καθε 30 μερες το πολυ,μια εξεταση την anti-xa που θα μας δειχνει κατα ποσο με καλυπτει η δοση της ηπαρινης.Επισης αυτη μου ειπε οτι δε συμφωνει με υο σαλοσπιρ επειδη σε περιπτωση αιμορραγιας ειναι προβλημα το σαλοσπιρ,κατι μου ειπε οτι θα πρεπει να μου χορηγησει αιμοπεταλια,δεν καταλαβα καλα..Το αφηνει στην κριση του γυναικολογου για το σαλοσπιρ,εαν το θελει αυτος να το συνεχισω,αλλα εγω θεωρω την αιματολογο υπευθυνη για αυτο το θεμα.Πειτε μου τις εμπειριες σας βρε κοριτσια,γιατι ο γυναικολογος με αγχωσε πολυ,μου ειπε οτι το αντιφωσφωλιπιδικο ευθυνεται για αποβολες και ενδομητριο θανατο,ας παιρνεις ινοχεπ...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Αν διαφωνουν ειδικοι μεταξυ τους, φαντασου ποσο ανευθυνος θα ηταν ενας απλος αναγνωστης εδω να σου δωσει συμβουλες. Θα σου ελεγα να μιλησεις με ενα δευτερο γυναιοκολογο αμεσα, και με τριτο αν χρειαστει, η ακομη καλυτερα να κλεισεις ραντεβου σε ενα απο τα μεγαλα νοσοκομεια, που εχουν ολες τις ειδικοτητες μεσα απο τη μια, και εμπειρια με δυσκολα περιστατικα. 

    • Μου αρέσει 2

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    8 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

    Αν διαφωνουν ειδικοι μεταξυ τους, φαντασου ποσο ανευθυνος θα ηταν ενας απλος αναγνωστης εδω να σου δωσει συμβουλες. Θα σου ελεγα να μιλησεις με ενα δευτερο γυναιοκολογο αμεσα, και με τριτο αν χρειαστει, η ακομη καλυτερα να κλεισεις ραντεβου σε ενα απο τα μεγαλα νοσοκομεια, που εχουν ολες τις ειδικοτητες μεσα απο τη μια, και εμπειρια με δυσκολα περιστατικα. 

    Δεν θελω συμβουλες,εμπειριες θελω να ακουσω...Φυσικα και δεν θα επαναπαυομουν σε μια απλη συμβουλη απο εδω!Δεν ειναι καθολου ευκολο να μπω σε αναζητηση 2ου,3ου γιατρου,ειδικα στην αθηνα γιατι απεχω σχεδον 400 χιλιομετρα και το πηγαινε ελα ειναι εξαιρετικα δυσκολο..

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    7 ώρες πρίν, Μαρακι2901 είπε:

    Δεν θελω συμβουλες,εμπειριες θελω να ακουσω...Φυσικα και δεν θα επαναπαυομουν σε μια απλη συμβουλη απο εδω!Δεν ειναι καθολου ευκολο να μπω σε αναζητηση 2ου,3ου γιατρου,ειδικα στην αθηνα γιατι απεχω σχεδον 400 χιλιομετρα και το πηγαινε ελα ειναι εξαιρετικα δυσκολο..

     

    Θεσαλλονική, Λάρισα, Ηράκλειο,Πάτρα; Κάποια άλλη μεγάλη πόλη κοντά σου; Δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη από τις εμπειρίες άλλων, αν και καταλαβαίνω την αγωνία σου. 

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα,πάνω στο θέμα της θρομβοφιλιας πρώτο λόγο έχει ο Αιματολογος,όταν έμεινα έγκυος ο γυναικολόγος μου είπε να πάρω σαλοσπιρ,στο καπάκι είχα ραντεβού με την αιματολογο μου για να ξεκινήσουμε ενέσεις inoxep,μου είπε ότι το σαλοσπιρ δεν χρειάζεται να το πάρω,πρώτον γιατι με καλύπτει η ένεση και δεύτερον σε περίπτωση αιμορραγίας επιδεινώνει την κατάσταση αυτό το λέω με κάποια επιφύλαξη δεν θυμαμαι πολύ καλά τι ακριβως μου ειχε πει αλλα κατι τετοιο τελος πάντων,ξεκινησα και εγώ με inoxep 0,45 μέχρι τον τέταρτο  μήνα που δεν είχα πάρει κιλα,και μετά κάθε 40 ημέρες καναμε anti-xa για να δούμε μήπως χρειαστεί να ανεβάσουμε τη δόση,επόμενως με βάση τη δική μου εμπειρία μου φαίνεται φυσιολογικό κάθε 30 ημέρες να κάνεις anti-xa να βλέπεις κατά πόσο σε καλύπτει η ηπαρίνη.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Ως προς το αιματολογικό κομμάτι υπάρχει αιματολόγος επιστημονικός συνεργάτης του forum @Βασίλειος Χατζηαντωνίου που ενδεχομένως να μπορέσει να σας δώσει μια πρώτη απάντηση. 

     

    @Μαρακι2901 Προσωπικά ελάμβανα αντιπηκτική αγωγή με Innohep σε όλη την διάρκεια της 2ης εγκυμοσύνης μου (και 40 ημέρες μετά τον τοκετό) και εξέταση D-Dimmers και Anti-Xa έκανα μία φορά μόνο, στην έναρξη της κύσης (και ο αιματολόγος και ο γυναικολόγος μου συμφωνούσαν σε αυτό). Ωστόσο, αυτό αφορά σε εμένα και το δικό μου μοναδικό ιστορικό. @ΑΡΓΚ έχει δίκιο, οι προσωπικές εμπειρίες δεν σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Μόνο η λεπτομερής συζήτηση με τον κατάλληλο επιστήμονα που θα μελετήσει το δικό σας μοναδικό ιστορικό και θα λύσει όλες τις απορίες σας τεκμηριωμένα, μπορεί να σας προσφέρει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    17 ώρες πρίν, samsympan είπε:

    Ως προς το αιματολογικό κομμάτι υπάρχει αιματολόγος επιστημονικός συνεργάτης του forum @Βασίλειος Χατζηαντωνίου που ενδεχομένως να μπορέσει να σας δώσει μια πρώτη απάντηση. 

     

    @Μαρακι2901 Προσωπικά ελάμβανα αντιπηκτική αγωγή με Innohep σε όλη την διάρκεια της 2ης εγκυμοσύνης μου (και 40 ημέρες μετά τον τοκετό) και εξέταση D-Dimmers και Anti-Xa έκανα μία φορά μόνο, στην έναρξη της κύσης (και ο αιματολόγος και ο γυναικολόγος μου συμφωνούσαν σε αυτό). Ωστόσο, αυτό αφορά σε εμένα και το δικό μου μοναδικό ιστορικό. @ΑΡΓΚ έχει δίκιο, οι προσωπικές εμπειρίες δεν σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Μόνο η λεπτομερής συζήτηση με τον κατάλληλο επιστήμονα που θα μελετήσει το δικό σας μοναδικό ιστορικό και θα λύσει όλες τις απορίες σας τεκμηριωμένα, μπορεί να σας προσφέρει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

     

    On 4/7/2020 at 12:48 ΠΜ, Μαρακι2901 είπε:

    Γεια σας κοριτσια!Μετα απο εξωσωματικη,ειμαι αισιως εγκυος σε διδυμα 7 εβδ + 3ημερων.Με τη ψυχη στο στομα φυσικα,μια με καφε αιμα,μια με πονους που θεωρουνται φυσιολογικοι αλλα εγω πηγαινω στο νοσοκομειο συνεχεια...Λοιπον,χαπακι για τον θυροειδη μου παιρνω ειμαστε ρυθμισμενοι ειμαστε οκ.Το θεμα του αντιφωσφωλιπιδικου τωρα...Ειχα κανει τον ελεγχο στο Ελενα στην Αθηνα.Καναμε και τις επαναληπτικες μετα απο 12 εβδομαδες οπου επαληθευσαμε το αποτελεσμα.Μου ειπε λοιπον η αιματολογος απο εκει,την μερα της εμβρυομεταφορας να ξεκινησω καθε μερα 1 ενεση ινοχεπ 0.45 και 1 salospir 100.Σε ολη την εγκυμοσυνη το ιδιο μοτιβο χωρις να κανω καποια εξεταση γι αυτο.Ο γυναικολογος μου λοιπον δεν συμφωνει με το οτι δεν πρεπει να κανω εξεταση για να δουμε εαν με καλυπτει η δοση της αντιπηκτικης..Πηγα σε αλλη αιματολογο στην πολη που μενω και μου ειπε οτι πρεπει να κανω καθε 30 μερες το πολυ,μια εξεταση την anti-xa που θα μας δειχνει κατα ποσο με καλυπτει η δοση της ηπαρινης.Επισης αυτη μου ειπε οτι δε συμφωνει με υο σαλοσπιρ επειδη σε περιπτωση αιμορραγιας ειναι προβλημα το σαλοσπιρ,κατι μου ειπε οτι θα πρεπει να μου χορηγησει αιμοπεταλια,δεν καταλαβα καλα..Το αφηνει στην κριση του γυναικολογου για το σαλοσπιρ,εαν το θελει αυτος να το συνεχισω,αλλα εγω θεωρω την αιματολογο υπευθυνη για αυτο το θεμα.Πειτε μου τις εμπειριες σας βρε κοριτσια,γιατι ο γυναικολογος με αγχωσε πολυ,μου ειπε οτι το αντιφωσφωλιπιδικο ευθυνεται για αποβολες και ενδομητριο θανατο,ας παιρνεις ινοχεπ...

     

    Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο απαιτεί ταυτόχρονη χορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων ηπαρίνης και η αγωγή θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Τα όσα είπε η δεύτερη συνάδελφος είναι, δυστυχώς, ανακριβή και αντιβαίνουν στις διεθνείς οδηγίες.

    Η μέτρηση του Anti-Xa μια παλιά πρακτική και δεν είναι πλέον απαραίτητη, αφού δεν συνιστάται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (νεφρική ανεπάρκεια, βάρος <50 ή >120 κιλά και άλλες) διότι είναι μια ανακριβής εξέταση που κατά κανόνα οδηγεί σε μη απαραίτητες αλλαγές της δόσης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υπο- ή να υπερθεραπεύεται.

    Με βάση όσα γράφετε, η πρώτη συνάδελφος σας έδωσε σωστές οδηγίες.

    Προσοχή όμως:

    Η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου απαιτεί την παρουσία κλινικών προβλημάτων:

    1. 3 ανεξήγητες αποβολές 1ου τριμήνου ή 

    2. 1 ανεξήγητη αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα κύησης ή

    3. Την πρόωρη γέννηση νεογνού εξαιτίας προεκλαμψίας, αποκόλλησης πλακούντα ή άλλων σχετιζόμενων με τον πλακούντα επιπλοκών ή

    4. Το ιστορικό απρόκλητης θρόμβωσης εκτός κύησης.

     

    Αν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα κριτήρια και το μόνο εύρημα είναι Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα που βρέθηκαν τυχαία σε έλεγχο θρομβοφιλίας, τότε δεν έχετε το σύνδρομο, παρά μόνο "εμμένοντα αντισώματα" (persistent Antiphospholipid Antibodies), που ανευρίσκονται σε 1 στους 20 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και έχουν απροσδιόριστη συμπεριφορά. Κατά κανόνα δεν προκαλούν προβλήματα και για τον λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της αντιπηκτικής αγωγής.

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    6 ώρες πρίν, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

     

    Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο απαιτεί ταυτόχρονη χορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων ηπαρίνης και η αγωγή θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Τα όσα είπε η δεύτερη συνάδελφος είναι, δυστυχώς, ανακριβή και αντιβαίνουν στις διεθνείς οδηγίες.

    Η μέτρηση του Anti-Xa μια παλιά πρακτική και δεν είναι πλέον απαραίτητη, αφού δεν συνιστάται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (νεφρική ανεπάρκεια, βάρος <50 ή >120 κιλά και άλλες) διότι είναι μια ανακριβής εξέταση που κατά κανόνα οδηγεί σε μη απαραίτητες αλλαγές της δόσης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υπο- ή να υπερθεραπεύεται.

    Με βάση όσα γράφετε, η πρώτη συνάδελφος σας έδωσε σωστές οδηγίες.

    Προσοχή όμως:

    Η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου απαιτεί την παρουσία κλινικών προβλημάτων:

    1. 3 ανεξήγητες αποβολές 1ου τριμήνου ή 

    2. 1 ανεξήγητη αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα κύησης ή

    3. Την πρόωρη γέννηση νεογνού εξαιτίας προεκλαμψίας, αποκόλλησης πλακούντα ή άλλων σχετιζόμενων με τον πλακούντα επιπλοκών ή

    4. Το ιστορικό απρόκλητης θρόμβωσης εκτός κύησης.

     

    Αν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα κριτήρια και το μόνο εύρημα είναι Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα που βρέθηκαν τυχαία σε έλεγχο θρομβοφιλίας, τότε δεν έχετε το σύνδρομο, παρά μόνο "εμμένοντα αντισώματα" (persistent Antiphospholipid Antibodies), που ανευρίσκονται σε 1 στους 20 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και έχουν απροσδιόριστη συμπεριφορά. Κατά κανόνα δεν προκαλούν προβλήματα και για τον λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της αντιπηκτικής αγωγής.

    @Βασιλειος Χατζηαντωνιου σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση ανταποκριση!Ησασταν πολυ αναλυτικος και επεξηγηματικος.Εχω στο ιστορικο μου μια παλλινδρομη κυηση την 12η εβδομαδα και γι αυτο εψαξα την θρομβοφιλια,καθως εγω προσωπικα δεν θα αντεχα μετα απο 3 αποβολες να αρχισω να ψαχνω!Το σωματικο και οικονομικο τιμημα ειναι πολυ βασικοι παραγοντες.Οποτε ξεκαθαρα η αποψη σας ειναι οτι δεν χρειαζεται μετρηση anti-xa,ομως πως ειμαστε σιγουροι οτι η δοση αυτη που παιρνουμε μας καλυπτει,ή υπερ καλυπτει,αναλογως?και οσον αφορα το σαλοσπιρ,σε περιπτωση αιμμοραγιας τι γινεται?

    On 5/7/2020 at 2:14 ΜΜ, samsympan είπε:

    Ως προς το αιματολογικό κομμάτι υπάρχει αιματολόγος επιστημονικός συνεργάτης του forum @Βασίλειος Χατζηαντωνίου που ενδεχομένως να μπορέσει να σας δώσει μια πρώτη απάντηση. 

     

    @Μαρακι2901 Προσωπικά ελάμβανα αντιπηκτική αγωγή με Innohep σε όλη την διάρκεια της 2ης εγκυμοσύνης μου (και 40 ημέρες μετά τον τοκετό) και εξέταση D-Dimmers και Anti-Xa έκανα μία φορά μόνο, στην έναρξη της κύσης (και ο αιματολόγος και ο γυναικολόγος μου συμφωνούσαν σε αυτό). Ωστόσο, αυτό αφορά σε εμένα και το δικό μου μοναδικό ιστορικό. @ΑΡΓΚ έχει δίκιο, οι προσωπικές εμπειρίες δεν σας προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Μόνο η λεπτομερής συζήτηση με τον κατάλληλο επιστήμονα που θα μελετήσει το δικό σας μοναδικό ιστορικό και θα λύσει όλες τις απορίες σας τεκμηριωμένα, μπορεί να σας προσφέρει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

    Σε ευχαριστω παρα πολυ.Απλα οσους διαφορετικους γιατρους ρωτησεις για το ιδιο θεμα,τοσες διαφορετικες απαντησεις θα παρεις.Γι αυτο διχαζομαι.

    On 5/7/2020 at 11:39 ΠΜ, ΑΡΓΚ είπε:

     

    Θεσαλλονική, Λάρισα, Ηράκλειο,Πάτρα; Κάποια άλλη μεγάλη πόλη κοντά σου; Δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη από τις εμπειρίες άλλων, αν και καταλαβαίνω την αγωνία σου. 

    Μενω αναμεσα σε λακωνια και τριπολη..Δεν εχω τη δυνατοτητα να κανω 400-500 χλμ για να παιρνω διαφορετικες αποψεις.Απλα θεωρουσα οτι ειναι κατι απλο,οπως ξερεις οτι εχεις θυροεοδη ας πουμε,κανεις θεραπεια,κανεις ανα διαστηματα εξετασεις να δεις αν σε καλυπτει το χαπακι σου..Δηλαδη εχει και μια λογικη το να ξερεις αν σε καλυπτει μια θεραπεια που κανεις!Απλα για αλλη μια φορα,ειναι λαβυρινθος οι αποψεις των γιατρων για το ιδιο θεμα & πρεπει εσυ να επιλεξεις ποιον θα ακολουθησεις...Με οτι ρισκο αυτο συνεπαγεται..

    On 5/7/2020 at 12:24 ΜΜ, Mamaloulou είπε:

    Καλησπέρα,πάνω στο θέμα της θρομβοφιλιας πρώτο λόγο έχει ο Αιματολογος,όταν έμεινα έγκυος ο γυναικολόγος μου είπε να πάρω σαλοσπιρ,στο καπάκι είχα ραντεβού με την αιματολογο μου για να ξεκινήσουμε ενέσεις inoxep,μου είπε ότι το σαλοσπιρ δεν χρειάζεται να το πάρω,πρώτον γιατι με καλύπτει η ένεση και δεύτερον σε περίπτωση αιμορραγίας επιδεινώνει την κατάσταση αυτό το λέω με κάποια επιφύλαξη δεν θυμαμαι πολύ καλά τι ακριβως μου ειχε πει αλλα κατι τετοιο τελος πάντων,ξεκινησα και εγώ με inoxep 0,45 μέχρι τον τέταρτο  μήνα που δεν είχα πάρει κιλα,και μετά κάθε 40 ημέρες καναμε anti-xa για να δούμε μήπως χρειαστεί να ανεβάσουμε τη δόση,επόμενως με βάση τη δική μου εμπειρία μου φαίνεται φυσιολογικό κάθε 30 ημέρες να κάνεις anti-xa να βλέπεις κατά πόσο σε καλύπτει η ηπαρίνη.

    Και εγω ετσι πιστευω,ο καθενας στο κομματι του,ομως μπερδευτηκα με την 2η γνωμη της αιματολογου που πηγα...εσενα με βαση την εξεταση που εκανες χρειαστηκε να σου αλλαξει τη δοση τελικα?ασπιρινη συνεχισες ή οχι?

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Μαρακι2901 είπε:

    @Βασιλειος Χατζηαντωνιου σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση ανταποκριση!Ησασταν πολυ αναλυτικος και επεξηγηματικος.Εχω στο ιστορικο μου μια παλλινδρομη κυηση την 12η εβδομαδα και γι αυτο εψαξα την θρομβοφιλια,καθως εγω προσωπικα δεν θα αντεχα μετα απο 3 αποβολες να αρχισω να ψαχνω! Το σωματικο και οικονομικο τιμημα ειναι πολυ βασικοι παραγοντες.Οποτε ξεκαθαρα η αποψη σας ειναι οτι δεν χρειαζεται μετρηση anti-xa,ομως πως ειμαστε σιγουροι οτι η δοση αυτη που παιρνουμε μας καλυπτει,ή υπερ καλυπτει,αναλογως?και οσον αφορα το σαλοσπιρ,σε περιπτωση αιμμοραγιας τι γινεται?

     

     

    1. Το κριτήριο διάγνωσης του συνδρόμου απαιτεί 3 αποβολές διότι αφενός οι αποβολές είναι συχνές στο γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα δεν σχετίζονται με τη θρομβοφιλία και αντίθετα τα αντισώματα ανευρίσκονται σε πολλούς υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, άρα πρέπει κανείς να ξεχωρίσει σε ποιους συνεπάγονται νόσο (δηλαδή έχουν πραγματικό πρόβλημα) και σε ποιους όχι (δηλαδή έτυχε να βρεθούν θετικά, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα). Όσο κι αν είναι επώδυνο, πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να νομίζετε ότι έχετε το σύνδρομο να πάρετε θεραπεία και να καταλήξετε πάλι σε αποβολή, γιατί τα αίτια είναι άλλα.

     

    2. Γνωρίζουμε εμπειρικά από μεγάλες μελέτες ότι η δράση των ηπαρινών είναι προβλέψιμη, όταν χορηγούνται σε δόση σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς. Αν μετράει κανείς το Anti-Xa (που είναι μια εξέταση ανακριβής και με μεγάλη πιθανότητα εργαστηριακού λάθους) κινδυνεύει να αλλάξει τη δόση και άρα η δόση πλέον να μην είναι κατάλληλη για το βάρος. Για αυτόν τον λόγο (και για να μην πληρώνει άσκοπα ο ασθενής εξετάσεις και επισκέψεις στους γιατρούς), οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της, εκτός από ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως έγραψα.

     

    3. Σε περίπτωση αιμορραγίας θα επικοινωνήσετε με τους γιατρούς σας, οι οποίοι (λογικά) γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Το να πάρετε μια θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από τον ενδεδειγμένο επειδή φοβάστε τις παρενέργειες, είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση με τους γιατρούς σας. Αν το συναποφασίσετε, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο του ρίσκου που του αναλογεί από μια τέτοια απόφαση. Όλοι μας ερχόμαστε συχνά σε τέτοιες συζητήσεις και το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τους κινδύνους από μια θεραπεία και να πάρετε τις αποφάσεις σας έχοντας πλήρη κατανόηση της κατάστασης.


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Βασίλειος Χατζηαντωνίου είπε:

     

    1. Το κριτήριο διάγνωσης του συνδρόμου απαιτεί 3 αποβολές διότι αφενός οι αποβολές είναι συχνές στο γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα δεν σχετίζονται με τη θρομβοφιλία και αντίθετα τα αντισώματα ανευρίσκονται σε πολλούς υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, άρα πρέπει κανείς να ξεχωρίσει σε ποιους συνεπάγονται νόσο (δηλαδή έχουν πραγματικό πρόβλημα) και σε ποιους όχι (δηλαδή έτυχε να βρεθούν θετικά, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα). Όσο κι αν είναι επώδυνο, πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να νομίζετε ότι έχετε το σύνδρομο να πάρετε θεραπεία και να καταλήξετε πάλι σε αποβολή, γιατί τα αίτια είναι άλλα.

     

    2. Γνωρίζουμε εμπειρικά από μεγάλες μελέτες ότι η δράση των ηπαρινών είναι προβλέψιμη, όταν χορηγούνται σε δόση σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς. Αν μετράει κανείς το Anti-Xa (που είναι μια εξέταση ανακριβής και με μεγάλη πιθανότητα εργαστηριακού λάθους) κινδυνεύει να αλλάξει τη δόση και άρα η δόση πλέον να μην είναι κατάλληλη για το βάρος. Για αυτόν τον λόγο (και για να μην πληρώνει άσκοπα ο ασθενής εξετάσεις και επισκέψεις στους γιατρούς), οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της, εκτός από ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως έγραψα.

     

    3. Σε περίπτωση αιμορραγίας θα επικοινωνήσετε με τους γιατρούς σας, οι οποίοι (λογικά) γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Το να πάρετε μια θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από τον ενδεδειγμένο επειδή φοβάστε τις παρενέργειες, είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση με τους γιατρούς σας. Αν το συναποφασίσετε, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο του ρίσκου που του αναλογεί από μια τέτοια απόφαση. Όλοι μας ερχόμαστε συχνά σε τέτοιες συζητήσεις και το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τους κινδύνους από μια θεραπεία και να πάρετε τις αποφάσεις σας έχοντας πλήρη κατανόηση της κατάστασης.

    Οσον αφορα το βαρος,σε μια εγκυμοσυνη που το βαρος αλλαζει,δεν πρεπει να ξερεις εαν σε καλυπτει η δοση?δηλαδη εαν εγω παρω 20 κιλα,με καλυπτει η δοση που ηδη παιρνω???σε περιπτωση αιμορραγιας ο γυανικολογος δεν φερει ευθυμη εφ οσον η αιματολογος εχει χορηγησει το σαλοσπιρ..το θεμα δεν ειναι εαν καποιος  φοβαται τις παρενεργειες,αλλα κατα ποσο ειναι σε θεση ενας ασθενης να 'κρινει' ποια μεθοδο θα ακολουθησει,εφ οσον ο καθε ιατρος ακολουθει δικο του δρομο...

    Σας ευχαριστω πολυ ομως για τις σαφεις οδηγιες σας.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    2 ώρες πρίν, Μαρακι2901 είπε:

    Οσον αφορα το βαρος,σε μια εγκυμοσυνη που το βαρος αλλαζει,δεν πρεπει να ξερεις εαν σε καλυπτει η δοση?δηλαδη εαν εγω παρω 20 κιλα,με καλυπτει η δοση που ηδη παιρνω???σε περιπτωση αιμορραγιας ο γυανικολογος δεν φερει ευθυμη εφ οσον η αιματολογος εχει χορηγησει το σαλοσπιρ..το θεμα δεν ειναι εαν καποιος  φοβαται τις παρενεργειες,αλλα κατα ποσο ειναι σε θεση ενας ασθενης να 'κρινει' ποια μεθοδο θα ακολουθησει,εφ οσον ο καθε ιατρος ακολουθει δικο του δρομο...

    Σας ευχαριστω πολυ ομως για τις σαφεις οδηγιες σας.

     

    Όσα σας γράφω βασίζονται στις διεθνείς οδηγίες, οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στα καλύτερα δυνατά και διαθέσιμα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι πάντα πλήρη, γιατί η ιατρική εξελίσσεται. Εν έτει 2020 ισχύουν τα όσα γράφω και άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη και την παρακολούθηση της δραστικότητας των ενέσεων. 

    Αν οι γιατροί ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες δεν θα έπρεπε να διαφωνούν. Αν δεν τις ακολουθούν, αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί ενώ ακολουθούν προσωπικές πρακτικές. Φυσικά όλοι μας το κάνουμε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σημαντικό δεν είναι να ακολουθείς τυφλά τις οδηγίες, αλλά να εξηγείς στον ασθενή τι προτείνεις και γιατί, ανάλογα και με τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου. Τότε ο ασθενής συμμετέχει ενεργά και δεν έχει απορίες σαν αυτές που περιγράφετε. Μιλήστε ανοιχτά με τους γιατρούς σας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί λένε όσα σας λένε και προσπαθήστε να πάρετε μέρος στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα και με τους φόβους και ανησυχίες σας. 


    Δρ. Βασίλης Χατζηαντωνίου, MD, PhD


    Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.



    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα