Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Παρουσίαση των Χριστουγέννων σε νήπια

Recommended Posts

Καλά εγώ λέω φέτος να στόλισουμε κ να κάνω γλυκά το σ/κ μετα του Αγίου Μικολαου (λογω νησιου ο Αγιος τιμάται εδω ιδιαιτερως) και το θεωρω νωρις!!! μονο κ μονο για να προλαβει το σπίτι στολισμένο αφου μετα θα λειπουμε. Ειλικρινα δεν θυμαμαι αν λάτρευα παιδι τα Χριστουγεννα. τα τραπεζια μου αρεσαν πιυ μαυει μαςταν ολοι μαζι, νομιζω αυτη ειναθ η πιο εντονη αναμνηση

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 72
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Εγώ δεν θυμάμαι σαν παιδί, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα λατρεύω τώρα! Πέφτει και η γιορτή μου Δεκέμβρη και ως φοιτήτρια έκανα μεγάλο πάρτυ που στόλιζα ένα ενα τα κολονατα ποτήρια κ τις χαρτοπετσέτες με πράσινο κ μπορντω φιόγκο, κουκουναρακια κλπ, σκορπούσα αστερακια κομφετι στο τραπεζομάντηλο, έφτιαχνα gluwhein κ.α. Έζησα κι ένα διάστημα στο Στρασβούργο που λέει η Έσπερος πιο πάνω, όπου όλη η πόλη "είναι" Χριστούγεννα! Επίσης πήγαινα μέχρι πριν 3-4 χρόνια παραδοσιακούς χορούς όπου μπαίναμε στο κλίμα από νωρίς ετοιμάζοντας εκδήλωση με παραδοσιακά κάλαντα κλπ και ίσως συνεβαλε αυτο.Παρολαυτά, δεν στολίζω πριν τις 10 Δεκέμβρη, αλλά δεν θέλω με τίποτα να ξεστολίσω! Τα αφήνω σχεδόν όλο το Γενάρη.Η μικρή μου θα είναι μόνο 8 μηνών τα Χριστούγεννα οπότε δεν θα καταλαβει κάτι, αλλά ένα θα σας πω: ετοιμάζω χριστουγεννιάτικες μπομπονιέρες για τη βαφτιση της που θα γίνει τότε!

Επεξεργάστηκαν by little lamb

2 hours ago, little lamb said:

Εγώ δεν θυμάμαι σαν παιδί, αλλά το σίγουρο είναι ότι τα λατρεύω τώρα! Πέφτει και η γιορτή μου Δεκέμβρη και ως φοιτήτρια έκανα μεγάλο πάρτυ που στόλιζα ένα ενα τα κολονατα ποτήρια κ τις χαρτοπετσέτες με πράσινο κ μπορντω φιόγκο, κουκουναρακια κλπ, σκορπούσα αστερακια κομφετι στο τραπεζομάντηλο, έφτιαχνα gluwhein κ.α. Έζησα κι ένα διάστημα στο Στρασβούργο που λέει η Έσπερος πιο πάνω, όπου όλη η πόλη "είναι" Χριστούγεννα! Επίσης πήγαινα μέχρι πριν 3-4 χρόνια παραδοσιακούς χορούς όπου μπαίναμε στο κλίμα από νωρίς ετοιμάζοντας εκδήλωση με παραδοσιακά κάλαντα κλπ και ίσως συνεβαλε αυτο.Παρολαυτά, δεν στολίζω πριν τις 10 Δεκέμβρη, αλλά δεν θέλω με τίποτα να ξεστολίσω! Τα αφήνω σχεδόν όλο το Γενάρη.Η μικρή μου θα είναι μόνο 8 μηνών τα Χριστούγεννα οπότε δεν θα καταλαβει κάτι, αλλά ένα θα σας πω: ετοιμάζω χριστουγεννιάτικες μπομπονιέρες για τη βαφτιση της που θα γίνει τότε!

Wow, υπερπαραγωγή!!!

Χριστουγενιάτικη βάφτιση πάντως είναι σίγουρα κάτι πρωτότυπο!

Έσπερος δεν το έχετε βαφτίσει? Ονοματοδοσια κάνατε? Δεν έβαλε λάδι ο νόνος? Δεν έχετε πάει ποτέ στην εκκλησία μαζί? Γενικά συμφωνώ με την erin, καλό είναι αν δεν πιστεύουμε η αν πιστεουμε να το πιάνουμε από την αρχή σωστά.. Για τη νηστεία έχω μια ένσταση καθώς είναι μικρά και πρέπει να τρώνε τα πάντα αλλά μια ιδέα για μερικές μέρες μπορεί κάποιος να τη δώσει.. 

15 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Άσχετο σχόλιο αλλά επιτέλους κι αλλά δίχρονα που δεν μιλάνε! είχα αρχίσει να νιώθω πολύ κομπλεξικά! 

:grin::grin:

Κοίτα η μία κόρη μίλησε μετά και αναπολούσαμε τις στιγμές που δεν μίλαγε. Η άλλη μας δυσκόλεψε αρκετά. Όπως και να χει, δώσε λίγο χρόνο στο παιδάκι σου και προς τα 2 1/2, το ξαναεξετάζεις το θέμα. Στα 2 είναι λίγο νωρίς για να ανησυχήσεις.

Διαφημίσεις

Just now, erin0000 είπε:

:grin::grin:

Κοίτα η μία κόρη μίλησε μετά και αναπολούσαμε τις στιγμές που δεν μίλαγε. Η άλλη μας δυσκόλεψε αρκετά. Όπως και να χει, δώσε λίγο χρόνο στο παιδάκι σου και προς τα 2 1/2, το ξαναεξετάζεις το θέμα. Στα 2 είναι λίγο νωρίς για να ανησυχήσεις.

Ναι είναι απλώς, εμπειρικσ εγώ μιλώντας πάντα διότι τα ίδια μου λέγαν κι εμένα, λογικά μέχρι τα 2 πρέπει να λένε κάποιες λέξεις και γενικά να βλέπουμε βελτίωση. Κι εγώ έτσι περίμενα ως τα 2, 5 αλλά επειδή δεν έβλεπα μεγάλο κι έντονο φως πήγα νωρίς. Θεωρώ πως αν είχα πάει στα 2, 5 νταν θα είδαμε περισσότερο χρόνο. Εγώ την πήγα στα 3 και είδαμε 

Θέλω να πω χωρίς άγχος όπως και το χω γράψει στον εσπερο θέλει καταγραφή και παρακολούθηση τίποτε άλλο. Επισγς εγώ είχα κλείσει ραντεβού από νωρίς στα 2 για να μας παρουν στα 3.ελεγα άμα χρειστει καλώς αμα όχι καλύτερα αλλά τελικά χρειαστηκε οκ. 

22 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Έσπερος δεν το έχετε βαφτίσει? Ονοματοδοσια κάνατε? Δεν έβαλε λάδι ο νόνος? Δεν έχετε πάει ποτέ στην εκκλησία μαζί? Γενικά συμφωνώ με την erin, καλό είναι αν δεν πιστεύουμε η αν πιστεουμε να το πιάνουμε από την αρχή σωστά.. Για τη νηστεία έχω μια ένσταση καθώς είναι μικρά και πρέπει να τρώνε τα πάντα αλλά μια ιδέα για μερικές μέρες μπορεί κάποιος να τη δώσει.. 

Ναι το βαφτίσαμε. Είπαμε δεν ειναι κανενας άθεος στην οικογενεια. Αν ηταν στο χερι μου δεν θα το βαφτίζαμε αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα. Δεν ειμαι φανατική στο να επιμεινω. Εκκλησια πηγε να κοινωνήσει μετα τη βαφτιση και καποιες φορες ακομα για να κοινωνήσει σε αλλες φασεις (πιο μικρος ομως, μεχρι το ετος), μετα ξαναπήγε το πασχα για να ανάψει λαμπαδα αλλα δεν ειχαμε κανει καποια ιδιαιτερη αναλυση. Την τελευταια φορα ζορίστηκε στον μαρσιπο κ την ακινησία, ειναι μεγαλο παιδια πια για να καθεται χψρις να κανει τιποτα. Αν παμε τωρα θα κατσουμε εξω και αν ειναι δεκτικός στο να κοινωνήσει θα το δοκιμασουμε. Ετσι κι αλλιως κι εμεις δεν εκκλησιαζομαστε. στην οικογενεια μου το εθχαμε καθαρα για λογους παράδοσης, εχω ειχα συνηθισει να νηστεύουμε κ να πηγαινουμε ταξτικα στην εκκλησια. Ο αντρας μου παλι καθολου, ειναι πολυ πιστοί ολοι τους αλλα του στιλ να ανάψουν ενα κερί σε μια εκκλησια κνα προσευχηθούν, το οποιο μου φαινεται πιο ειλικρινές κ σωστο απο το πώς μεγαλωσα εγω. 

1 ώρα πρίν, Έσπερος είπε:

Ναι το βαφτίσαμε. Είπαμε δεν ειναι κανενας άθεος στην οικογενεια. Αν ηταν στο χερι μου δεν θα το βαφτίζαμε αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα. Δεν ειμαι φανατική στο να επιμεινω. Εκκλησια πηγε να κοινωνήσει μετα τη βαφτιση και καποιες φορες ακομα για να κοινωνήσει σε αλλες φασεις (πιο μικρος ομως, μεχρι το ετος), μετα ξαναπήγε το πασχα για να ανάψει λαμπαδα αλλα δεν ειχαμε κανει καποια ιδιαιτερη αναλυση. Την τελευταια φορα ζορίστηκε στον μαρσιπο κ την ακινησία, ειναι μεγαλο παιδια πια για να καθεται χψρις να κανει τιποτα. Αν παμε τωρα θα κατσουμε εξω και αν ειναι δεκτικός στο να κοινωνήσει θα το δοκιμασουμε. Ετσι κι αλλιως κι εμεις δεν εκκλησιαζομαστε. στην οικογενεια μου το εθχαμε καθαρα για λογους παράδοσης, εχω ειχα συνηθισει να νηστεύουμε κ να πηγαινουμε ταξτικα στην εκκλησια. Ο αντρας μου παλι καθολου, ειναι πολυ πιστοί ολοι τους αλλα του στιλ να ανάψουν ενα κερί σε μια εκκλησια κνα προσευχηθούν, το οποιο μου φαινεται πιο ειλικρινές κ σωστο απο το πώς μεγαλωσα εγω. 

Tα Χριστούγεννα, σαν εορταστική περίοδος, όχι η ίδια η μέρα,  δεν έχουν πλέον καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα, οπότε από αυτή την άποψη, μπορείς να το ορίσεις όπως νιώθεις εσύ άνετα. Το δέντρο, τα δώρα κλπ, καμία σχέση δεν έχουν με τη θρησκεία, και έχουμε φίλους και μουσουλμάνους και εβραίους που στολίζουν το σπίτι και ανταλλάσουν δώρα, στα πλαίσια του ότι είναι μία ωραία γιορτή, έχει πλάκα, κακό δεν κάνει και απλά λένε ότι γιορτάζουν το τέλος της χρονιάς. Περισσότερο καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε μεταξύ σας τι θέλετε γενικότερα να πιστεύει το παιδί, και ανάλογα να προσαρμόσετε το τι θα πείτε ανά περίσταση. Δεν μπορεί το παιδί να μην έχει ακούσει τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, θα είναι σαν εξωγήινος στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο, ανεξάρτητα από τι πιστεύετε εσείς. Αν από την άλλη, θέλετε τελικά το παιδί να αποδεχτεί τη θρησκεία, ακόμη και σε μία χαλαρή σχέση, αυτό είναι πολύ δύσκολο αν είστε απόλυτα αποστασιωποιημένοι. Πρέπει τελικά να πείτε κάποια στιγμή "σήμερα γιορτάζουμε τη γέννηση του Κυρίου" ή "σήμερα γιορτάζουμε ότι γεννήθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος παλια", ή "κάτσε να σου πω ένα παραμύθι για ένα μωρό που γεννήθηκε σαν σήμερα" κλπ. Μπορεί όχι τόσο ξεκάθαρα στα 2, αλλά αργά ή γρήγορα, θέλοντας και μη, πρέπει να αποφασίσετε τι μήνυμα θα δώσετε.

Για να σου δώσω τη δική μας εμπειρία, ο σύζυγος δηλώνει μεν Χριστιανός, και το δηλώνει με ένταση, αλλά όσα λέει και κάνει δεν ταιριάζουν με τη θρησκεία (δεν εκκλησιάζεται παρά σπάνια, δεν εξομολογείται, δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή). Εγώ από την άλλη, βρίσκω "παρήγορο" το τελετουργικό και ακόμη και πηγαίνω περιστασιακά στην εκκλησία, μου αρέσει γενικά ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία (στη θεωρία, όχι όπως εφαρμόζεται) αλλά δηλώνω μάλλον αγνωστικίστρια. Τα παιδιά τελικά έχουν πάρει όλες τις απόψεις και τις έχουν προσαρμόσει στο χαρακτήρα τους: η κόρη μου απέρριψε την κάθε οργανωμένη θρησκεία, θεωρώντας ότι υπάρχει τόση υποκρισία που δεν έχει νόημα να ψάξεις καν αν υπάρχει κάτι καλό εκεί μέσα, αν και δεν απορρίπτει 100% την έννοια του Θείου ή την πίστη, ο μεσαίος μου γιος σαφέστατα πιστεύει αλλά αντιδρά στα έθιμα, το τελετουργικό κλπ, ο μικρός δεν πιστεύει καθόλου μεν, με λογικότατα επιχειρήματα, αλλά του αρέσουν πάρα πολύ τα έθιμα και οι παραδόσεις. 

Αν δεν είστε προετοιμασμένοι πραγματικά να αποδεχτείτε ότι μπορεί το παιδί να απορρίψει τη θρσκεία (εμένα η μεγάλη αρνείται π.χ. να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών ή να εκκλησιαστεί ή να παραστεί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις), καλό θα ήταν να το σκεφτείτε από τώρα. Αν δεν είστε έτοιμοι στην πράξη το παιδί να το σκεφτεί και να αποφασίσει, και ενδεχομένως να σας έρθει στα 12 και να δηλώσει άθεος, μουσουλμάνος, βουδιστής ή οτιδήποτε μη εύκολα αποδεκτό από εσάς ή το ευρύτερο περιβάλλον, αυτό καλό θα ήταν να το σκεφτείτε από τώρα. Δεν θα κριθεί από το πώς παρουσιάζεται τα Χριστούγεννα, αλλά θα κριθεί και από αυτό εν μέρει. 

7 ώρες πρίν, ΑΡΓΚ είπε:

Tα Χριστούγεννα, σαν εορταστική περίοδος, όχι η ίδια η μέρα,  δεν έχουν πλέον καθαρά θρησκευτικό χαρακτήρα, οπότε από αυτή την άποψη, μπορείς να το ορίσεις όπως νιώθεις εσύ άνετα. Το δέντρο, τα δώρα κλπ, καμία σχέση δεν έχουν με τη θρησκεία, και έχουμε φίλους και μουσουλμάνους και εβραίους που στολίζουν το σπίτι και ανταλλάσουν δώρα, στα πλαίσια του ότι είναι μία ωραία γιορτή, έχει πλάκα, κακό δεν κάνει και απλά λένε ότι γιορτάζουν το τέλος της χρονιάς. Περισσότερο καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσετε μεταξύ σας τι θέλετε γενικότερα να πιστεύει το παιδί, και ανάλογα να προσαρμόσετε το τι θα πείτε ανά περίσταση. Δεν μπορεί το παιδί να μην έχει ακούσει τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, θα είναι σαν εξωγήινος στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο, ανεξάρτητα από τι πιστεύετε εσείς. Αν από την άλλη, θέλετε τελικά το παιδί να αποδεχτεί τη θρησκεία, ακόμη και σε μία χαλαρή σχέση, αυτό είναι πολύ δύσκολο αν είστε απόλυτα αποστασιωποιημένοι. Πρέπει τελικά να πείτε κάποια στιγμή "σήμερα γιορτάζουμε τη γέννηση του Κυρίου" ή "σήμερα γιορτάζουμε ότι γεννήθηκε ένας πολύ καλός άνθρωπος παλια", ή "κάτσε να σου πω ένα παραμύθι για ένα μωρό που γεννήθηκε σαν σήμερα" κλπ. Μπορεί όχι τόσο ξεκάθαρα στα 2, αλλά αργά ή γρήγορα, θέλοντας και μη, πρέπει να αποφασίσετε τι μήνυμα θα δώσετε.

Για να σου δώσω τη δική μας εμπειρία, ο σύζυγος δηλώνει μεν Χριστιανός, και το δηλώνει με ένταση, αλλά όσα λέει και κάνει δεν ταιριάζουν με τη θρησκεία (δεν εκκλησιάζεται παρά σπάνια, δεν εξομολογείται, δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή). Εγώ από την άλλη, βρίσκω "παρήγορο" το τελετουργικό και ακόμη και πηγαίνω περιστασιακά στην εκκλησία, μου αρέσει γενικά ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία (στη θεωρία, όχι όπως εφαρμόζεται) αλλά δηλώνω μάλλον αγνωστικίστρια. Τα παιδιά τελικά έχουν πάρει όλες τις απόψεις και τις έχουν προσαρμόσει στο χαρακτήρα τους: η κόρη μου απέρριψε την κάθε οργανωμένη θρησκεία, θεωρώντας ότι υπάρχει τόση υποκρισία που δεν έχει νόημα να ψάξεις καν αν υπάρχει κάτι καλό εκεί μέσα, αν και δεν απορρίπτει 100% την έννοια του Θείου ή την πίστη, ο μεσαίος μου γιος σαφέστατα πιστεύει αλλά αντιδρά στα έθιμα, το τελετουργικό κλπ, ο μικρός δεν πιστεύει καθόλου μεν, με λογικότατα επιχειρήματα, αλλά του αρέσουν πάρα πολύ τα έθιμα και οι παραδόσεις. 

Αν δεν είστε προετοιμασμένοι πραγματικά να αποδεχτείτε ότι μπορεί το παιδί να απορρίψει τη θρσκεία (εμένα η μεγάλη αρνείται π.χ. να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών ή να εκκλησιαστεί ή να παραστεί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις), καλό θα ήταν να το σκεφτείτε από τώρα. Αν δεν είστε έτοιμοι στην πράξη το παιδί να το σκεφτεί και να αποφασίσει, και ενδεχομένως να σας έρθει στα 12 και να δηλώσει άθεος, μουσουλμάνος, βουδιστής ή οτιδήποτε μη εύκολα αποδεκτό από εσάς ή το ευρύτερο περιβάλλον, αυτό καλό θα ήταν να το σκεφτείτε από τώρα. Δεν θα κριθεί από το πώς παρουσιάζεται τα Χριστούγεννα, αλλά θα κριθεί και από αυτό εν μέρει. 

Με τα πρώτα που λες συμφωνώ απόλυτα, και τα θεωρώ κ αυτονόητα κ γι αυτό ξαφνιάστηκα από κάποιες απαντήσεις που ταύτιζαν τα εορταστικά έθιμα  με τη θρησκεία. Αλλά τέλος πάντων αυτό είναι προσωπικο θεμα. 

Τωρα για τα αλλα, κι εμεις μεσες ακρες μια τετοια μπερδεμένη στάση έχουμε. Ο άντρας μου που απέχει από το τελετουργικό σε βαθμο ανέκδοτου (σαν αυτον που πηρε την κολυμπήθρα στην περιφορά για να βοηθησει την μετακομιση) ειναι πιστός και επειδη ειναι κ συντηρητικός σε καποια θέματα, δεν θα μεγάλωνε το παιδι ως άθεο. Κι εγω ακομα πιστευω οτι θα παρουσίαζα τη θρησκεία -αναλογα με την ηλικια- κ μετά ας κάνει ο,τι θέλει, πραγματικά όμως εμένα δεν με απασχολεί. Τον αντρα μου θα τον απασχολούσε αλλα δεν είναι κι ο τύπος που θα καθόταν να κάνει κατήχηση ή να του μάθει να κάνει το σταυρο του κλπ. Αλλα ειμαστε κ σε μερος αρκετα τυπικο στις θρηςκευτικες παραδοσεις οποτε δεν θα μου φαινοταν απιθανο να επηρεαστει απο το κλιμα κ να μας ζητησει πχ να παει κατηχητικό στο οποιο πηγαινουν ολοι σχεδον οι μαθητες του νησιου -ακομα κ αυτοι που ειναι αρκετα ξεπεταγμενοι σε σχεση με το στερεότυπο του πώς είναι ένα παιδί του κατηχητικού! 

Τελος παντων πλατειαζω. Εχουμε καταληξει σε ενα σεναριο του τι θα πουμε κ στο τι θα στολίσουμε, ελπιζω μεχρι του αγ Νικολαου να εχει μπει χειμωνας για να είμαστε στο κλίμα. Επισης εχουμε ηδη μπει στο κλιμα του να φορτίζουν αστέ για το πού, ποτέ, ποσό θα μείνουμε στην Αθηνα, πού θα γινει το καθε τραπεζι κ τα σχετικα κλασικα μας που εχετε μαθει κ εσεις πλεον. Οποτε ειμαστε γενικα σε καλο δρομο! 

Κι εγώ κάπως έτσι την βλέπω τη δικιά μας με εξαίρεση το ότι εκεί που λόγω θέσης θα μπαίνει πολυ φως το πρωί ίσως να ξυπνάει νωρίτερα.Στο εξοχικό που έχει κάτι τζαμακια χωρίς παντζούρια το έπαθε. Οι σύμβουλοι ύπνου βέβαια λένε να κοιμόμαστε πάντα με ανοιχτά παντζούρια αλλά όπως έχω γράψει και αλλού ευτυχώς εδώ δεν είναι Facebook κ τολμώ να παραδεχτώ ότι το καλοκαίρι κατεβαζα ακόμα και την τέντα για να μη ξυπνήσει με το χάραμα!

Διαφημίσεις

4 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Με τα πρώτα που λες συμφωνώ απόλυτα, και τα θεωρώ κ αυτονόητα κ γι αυτό ξαφνιάστηκα από κάποιες απαντήσεις που ταύτιζαν τα εορταστικά έθιμα  με τη θρησκεία. Αλλά τέλος πάντων αυτό είναι προσωπικο θεμα. 

Τωρα για τα αλλα, κι εμεις μεσες ακρες μια τετοια μπερδεμένη στάση έχουμε. Ο άντρας μου που απέχει από το τελετουργικό σε βαθμο ανέκδοτου (σαν αυτον που πηρε την κολυμπήθρα στην περιφορά για να βοηθησει την μετακομιση) ειναι πιστός και επειδη ειναι κ συντηρητικός σε καποια θέματα, δεν θα μεγάλωνε το παιδι ως άθεο. Κι εγω ακομα πιστευω οτι θα παρουσίαζα τη θρησκεία -αναλογα με την ηλικια- κ μετά ας κάνει ο,τι θέλει, πραγματικά όμως εμένα δεν με απασχολεί. Τον αντρα μου θα τον απασχολούσε αλλα δεν είναι κι ο τύπος που θα καθόταν να κάνει κατήχηση ή να του μάθει να κάνει το σταυρο του κλπ. Αλλα ειμαστε κ σε μερος αρκετα τυπικο στις θρηςκευτικες παραδοσεις οποτε δεν θα μου φαινοταν απιθανο να επηρεαστει απο το κλιμα κ να μας ζητησει πχ να παει κατηχητικό στο οποιο πηγαινουν ολοι σχεδον οι μαθητες του νησιου -ακομα κ αυτοι που ειναι αρκετα ξεπεταγμενοι σε σχεση με το στερεότυπο του πώς είναι ένα παιδί του κατηχητικού! 

Τελος παντων πλατειαζω. Εχουμε καταληξει σε ενα σεναριο του τι θα πουμε κ στο τι θα στολίσουμε, ελπιζω μεχρι του αγ Νικολαου να εχει μπει χειμωνας για να είμαστε στο κλίμα. Επισης εχουμε ηδη μπει στο κλιμα του να φορτίζουν αστέ για το πού, ποτέ, ποσό θα μείνουμε στην Αθηνα, πού θα γινει το καθε τραπεζι κ τα σχετικα κλασικα μας που εχετε μαθει κ εσεις πλεον. Οποτε ειμαστε γενικα σε καλο δρομο! 

Kι όμως, θα σε "στεναχωρήσω", αλλά στα χρόνια μέχρι το Γυμνάσιο, η θρησκεια μαθαίνεται στο σπίτι. Μπορεί στο Λύκειο να δεις στροφή και αναζητήσεις σε κάτι άλλο, αλλά στην αρχή, αποδέχεσαι αυτό που σου λένε οι γονείς. Πού θα δε το παιδί το τυπικό, αν όχι στο σπίτι; Τα παιδιά που πάνε στο κατηχητικό (ακόμη και αν το κάνουν για να παίξουν μετα μπάλα με τους φίλους τους), έχουν συνήθως κάποιες παραστάσεις από το σπίτι: κάνουν το σταυρό τους, λένε ίσως και προσευχή αν φάνε όλοι μαζί, πάνε έστω κάποιες Κυριακές όλοι μαζί στην εκκλησία, μαίνει κάποιες μέρες η μαμά να βοηθήσει με τον καφέ μετά ή να συμμετέχει στα της ενορίας, κλπ. 

Από κάποιο σημείο και πέρα εξάλλου, πέφτεις και σε αντιφάσεις αλλιώς. Μαθαίνει κάτι στο σχολείο, από την παρέα, από τυχαία περιστατικά, και εσύ, άθελά σου ή το ενισχύεις ή το μηδενίζεις. Δες ένα απλό παράδειγμα από αυτό το φόρουμ: έχει μία μέλλουσα μαμά πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Κάποιες θα τη συμβουλέψουν να προσεύχεται και να πάει και να ανάψει ένα κεράκι. Κάποια στιγμη, θα σου πει κάτι αντίστοιχο το παιδί σου, θες στα 4, 5, 6, όταν κάποιος στο σχολείο αρρωστησει, χτυπήσει κλπ. Θέλοντας και μη, θα πάρεις χωρίς να το σκεφτείς θέση. Είτε θα σου βγει αυθόρμητα ότι η προσευχή βοηθά, είτε θα μαγκωθείς να μην προσβάλεις αυτή την άποψη, είτε θα βάλεις τα γέλια.

Η άλλο παράδειγμα: πάει το σχολείο εκκλησία και υπάρχει επιδημία γρίπης. Ε, ο μη πιστός θα απαγορεύσει στο παιδί του να κοινωνήσει, γιατί δε νιώθει κανένα μυστήριο στην υπόθεση, απλά βλέπει ένα κουτάλι να μπαίνει σε 100 στόματα αγνώστων και πιθανά αρρώστων.  Τελικά το τι πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, θα μείνει στο παιδί περισσότερο από το τι θα του πουν εκτός σπιτιού. Γιατί αν αυτά που μαθαίνει στο σχολείο, στο κατηχητικό κλπ σε βρίσκουν αντίθετη, ε δεν είναι χαζό το παιδί. 

Εγώ πάντως το βρίσκω πολύ εύκολο να πω για Άγιο Βασίλη, να φέρω κρυφά τα δώρα τη νύχτα, να μιλήσω για αγγελάκια κλπ, στα πλαίσια της όλης μυθοπλασίας, που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τα πιστεύει το παιδί με θρησκευτική πίστη. Οπότε δεν εχω θέμα με το να στολίσω το σπίτι, να πούμε τα κάλαντα, να συμμετέχουμε σε εράνους των ημερών κλπ. Αλλά ενώ μου είναι πολύ εύκολο να κάνω υπερπαραγωγή αυτό το παιδικό παραμυθένιο κομμάτι, ε να πω μία προσευχή πριν κοιμηθούμε, αυτό δεν μπορώ. Και τα παιδιά δεν είναι χαζά.

14 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Με τα πρώτα που λες συμφωνώ απόλυτα, και τα θεωρώ κ αυτονόητα κ γι αυτό ξαφνιάστηκα από κάποιες απαντήσεις που ταύτιζαν τα εορταστικά έθιμα  με τη θρησκεία.

Το οτι τα Χριστουγεννα ειναι μια γιορτη της γεννησης του Χριστου αρα και Θρησκευτικη δεν θα επρεπε να σε ξαφνιαζει σαν απαντηση...Αλλα το οτι στην εποχη μας ειναι πολλοι ανθρωποι που αντιμετωπιζουν τις Θρησκευτικες εορτες σαν κατι απλα διασκεδαστικο, αφορμη για τραπεζια, στολισμους και κατι απλα ωραιο και εμπορικο, δεν αναιρει οτι παραμενει μια Θρησκευτικη εορτη....

14 ώρες πρίν, Έσπερος είπε:

Τωρα για τα αλλα, κι εμεις μεσες ακρες μια τετοια μπερδεμένη στάση έχουμε.

Και οπως μονη σου απαντας στον εαυτο σου απλα ειναι μια μπερεδεμενη κατασταση  να μην αποδεχεσαι την θρησκεια μεν να θες ομως να αποδωσεις νοημα και στα Χριστουγεννα δε....Απλα ειναι σαν να "τρωγεσαι" με τα ρουχα σου με την Θρησκεια και τις γιορτες και πως να το αποδωσεις στο παιδι....

Με την ιδια λογικη τις αποδοχης του και καλα "εορταστικου εθιμου" και οχι της θρησκειας εχεις σκεφτει αν θα του κανεις γιορτη στο ονομα του? Αν δηλαδη γιορταζει το παιδι με καποιον Αγιο γιατι προφανως δεν ξερω το ονομα του παιδιου και τι θα του πεις? Γενικα φιλικα μιλωντας παντα, μπου φαινεται καπως φασκω και αντιφασκω ολο αυτο, δεν ξερω τι πιστευω, ενα "χλιαρο" πραγμα....

Έσπερος, πραγματικά έχω μπερδευτεί... από τη μια λες ότι δεν είστε της θρησκείας και δεν ξέρετε πως να παρουσιάσετε τα Χριστούγεννα, από την άλλη μιλάς για κατηχητικό...:shock: 

Όπως και να χει, καλύτερα δεν είναι απλώς να πείτε την ιστοριούλα των Χριστουγέννων από το να στείλετε το παιδί αργότερα σε κατηχητικό -έστω απλώς επειδή πηγαίνουν και άλλοι- και να του κάνουν εκεί πλύση εγκεφάλου;

Γενικώς να μάθετε το παιδί (μεγαλώνοντας γιατί τώρα είναι πολύ μικρό) να σκέφτεται, να κρίνει και να έχει δική του άποψη, από το να το αφήσετε έρμαιο σε θρησκόληπτες θείτσες και κατηχητικά...

On 11/10/2019 at 3:32 AM, Έσπερος said:

Συγνώμη βρε Εσπερος αλλά μάλλον τα έχετε μπερδέψει λίγο, καλοπροαίρετα σου γράφω.

Η βάπτιση, η θεία κοινωνία όχι δεν είναι παραδόσεις! Για εμένα είναι υποκριτικό να λέει κάποιος (δεν το λέω για σένα) γενικά μιλάω ότι δεν πιστεύω αλλά βάπτισα το παιδί μου, μου κάνει λίγο και κοροιδία προς το μυστήριο. Εχω φίλη κολλητή που δεν πιστεύει και έκανε ονοματοδοσία.

Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε κάτι συγκεκριμένο, όποιος πιστεύει ξέρει πολύ καλά τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα.

Μην τα "βαπτίζεις" όλα παραδόσεις. Δυστυχώς είναι πολύς κόσμος που παντρεύεται με θρησκευτικό γάμο, βαπτίζει τα παιδιά του, τα κοινωνεί κλπ και δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν. Αν αυτό δεν είναι κοροιδία προς την θρησκεία τι είναι?

Και εν πάσει περιπτώσει ενήλικες είμαστε. Δεν μας επιβάλλει ο περίγυρος εάν θα παντρευτούμε με θρησκευτικό γάμο, εάν θα βαπτίσουμε το παιδί μας, εάν θα το πάμε να κοινωνήσει κλπ κλπ. Εκτός εάν είμαστε άβουλα όντα!

Διαφημίσεις

Εγώ απ οτι έχω καταλάβει γενικά όμως όχι μόνο σε αυτό το ζήτημα, τελικά ότι βολευει τον καθέναν διδάσκει στα παιδιά του οπότε δε βρίσκω τον λόγο να σκαμε με τέτοιες ανησυχίες. Θέλω να πω αν θέλει η Έσπερος να του πει για τον Άη Βασίλη την αλήθεια πχ ας το πει, η αν θέλει να κοινωνει αλλά να μη το πηγαίνει και συχνά στην εκκλησία οκ ας το κάνει. Άμα κάτι δεν μπορούν οι γονείς να το υποστηρίξουν εξ ολοκλήρου το βρίσκω κάπως δύσκολο να το δοκιμάσουν στα παιδιά τους. Οπότε πορευόμαστε όλοι όπως έχουμε μάθει. Άρα είναι και λίγο υποκείμενικο εδώ το θέμα. Και να της πείτε εσείς δίδαξε του αυτά δε θα το κάνει γιατί δεν τα πιστεύει πχ η και να τις πείτε άμα δεν πιστεύεις μην τηρείς τα βασικά πχ βάπτιση θεία κοινωνία κλπ πάλι δε θα τα κάνει γιατί έχει μάθει να τα κάνει. Θέλω να πω είναι καθαρά υποκειμενικο δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθηθεί... Λέω γω τωρα.. 

2 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Όπως και να χει, καλύτερα δεν είναι απλώς να πείτε την ιστοριούλα των Χριστουγέννων από το να στείλετε το παιδί αργότερα σε κατηχητικό -έστω απλώς επειδή πηγαίνουν και άλλοι- και να του κάνουν εκεί πλύση εγκεφάλου;

Γενικώς να μάθετε το παιδί (μεγαλώνοντας γιατί τώρα είναι πολύ μικρό) να σκέφτεται, να κρίνει και να έχει δική του άποψη, από το να το αφήσετε έρμαιο σε θρησκόληπτες θείτσες και κατηχητικά...

Χρειάζεται προσοχή για να μην συγχέεται η ελευθερία λόγου, με το μιλώ με ασέβεια, εν προκειμένω, για την θρησκευτική ταυτότητα που υιοθετεί ο συμπολίτης μου. Βέβαια (έχουμε το προνόμιο να) ζούμε σε μια κοινωνία πλουραλισμού και ανεκτικότητας, ετσί ακόμη και η θρησκευτική μισαλλοδοξία μπορεί να "περάσει" ως ελευθερία έκφρασης... Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στο διαδίκτυο που μεταξύ του αναγνωστικού κοινού βρίσκονται παιδιά και έφηβοι, προκειμένου να εντοπίζονται τέτοιες δηλώσεις, να υποδεικνύεται η πραγματική τους φύση και να απομονώνονται.

Just now, samsympan είπε:

Χρειάζεται προσοχή για να μην συγχέεται η ελευθερία λόγου, με το μιλώ με ασέβεια, εν προκειμένω, για την θρησκευτική ταυτότητα που υιοθετεί ο συμπολίτης μου. Βέβαια (έχουμε το προνόμιο να) ζούμε σε μια κοινωνία πλουραλισμού και ανεκτικότητας, ετσί ακόμη και η θρησκευτική μισαλλοδοξία μπορεί να "περάσει" ως ελευθερία έκφρασης... Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στο διαδίκτυο που μεταξύ του αναγνωστικού κοινού βρίσκονται παιδιά και έφηβοι, προκειμένου να εντοπίζονται τέτοιες δηλώσεις, να υποδεικνύεται η πραγματική τους φύση και να απομονώνονται.

Δεν μίλησα για τη θρησκευτική ταυτότητα του καθενός.

Δικαίωμα του καθενός να πιστεύει όπου θέλει και όπως θέλει. Άλλοι είναι άθεοι, άλλοι είναι θρησκόληπτοι, άλλοι είναι πιστοί με μέτρο, άλλοι ακολουθούν απλώς έθιμα, άλλοι πιστεύουν με τον δικό τους τρόπο. Δεν προσβάλλω καμιά από αυτές τις κατηγορίες. Δεν είχα τέτοιο σκοπό.

Μου έκοψες την πρώτη φράση στην παράθεση. Εκεί φαίνεται ότι αναφέρομαι στα μπερδεμένα μηνύματα που στέλνει η Έσπερος. Από τη μια δεν θέλει να παρουσιάσει τη θρησκευτική διάσταση των Χριστουγέννων για να μην επηρεάσει το παιδί, από την άλλη υπάρχει σαν πιθανότητα στο μυαλό τους και το κατηχητικό έστω και επειδή το κάνουν στην περιοχή της. Κατήχηση=μύηση. Άρα κάπου εδώ υπάρχει μπέρδεμα. 

Εκεί λέω ότι από το ένα άκρο στο άλλο, υπάρχει και η επιλογή να παρουσιάσουν στο παιδί τα πράγματα απλά όπως συμβαίνουν γύρω του και να καλλιεργήσουν την κριτική του σκέψη. 

και να του κάνουν εκεί πλύση εγκεφάλου;

από το να το αφήσετε έρμαιο σε θρησκόληπτες θείτσες και κατηχητικά...

Οι εκφρασεις σου τα λενε ολα και αυτο δεν εχει καμια σχεση με την εσπερος. Το οτι θεωρεις εσυ οτι μια κατηγορια ανθρωπων που στελνουν τα παιδια τους κατηχητικο τα αφηνουνε ερμαια στην "πλυση εγκεφαλου" απο "θρησκοληπτες θειτσες" απο μονο του αυτο ειναι προσβλητικο.

Just now, erin0000 είπε:

άλλοι είναι θρησκόληπτοι, άλλοι είναι πιστοί με μέτρο,

Εγω καταλαβαινω απο αυτα που γραφεις λοιπον οτι ενδομυχα κρινεις τους ανθρωπους αυτους, τους εχεις βαλει στα καλουπια σου και βγαινει και αυθορμητα στην επιφανεια.

Ειναι ντροπη να μιλαμε για αξιες και να μην δειχνουμε τον αυτονοητο σεβασμο σε καποιους ανθρωπους που επιλεγουν εναν τροπο ζωης κοντα στην εκκλησια ακομη κι αν αυτο εμεις οι ιδιοι δεν το καταλαβαινουμε ουτε το "αποδεχομαστε"...

Ενταξει κοπελα μου, ολοι μας μεσα μας καποια πραγματα τα κρινουμε, καλως κακως ειναι η ανθρωπινη φυση, αλλα δημοσια πρεπει να εχουμε ενα τακτ και να προσεχουμε πως μιλαμε ...

Φωτιές άναψα με μια απλή ερωτηση. Για την ιστορία πάντως δεν είπα ουι θα στειλουμε το παιδι κατηχητικό, εγραψα απλα οτι ζουμε σε ενα μερος με έντονο θρησκευτικό στοιχείο, τα περισσοτερα παιδια εδω πηγαινουν, χωρις να ειναι απο "θρησκόληπτες" οικογενειες και χωρις να διδάσκουν σε αυτα "θείτσες". Κανουν κ εκδρομες, εχουν παιχνιδια, γενικως ακουγεται σαν ευχαριστη δεαστηριοτητα κ δεν θα μου εκανε εντυπωση αν πολλα παιδια ζητούν να πανε για την παρεα. Δεν ξερω τι θα καναμε σε τετοια περιπτωση γιατι δεν θα το επιθυμούσαμε αλλα αυτο ειναι υποθετικό οποτε αν προκυψει θα δουμε πώς θα το χειριστούμε. Γεθνικά ήθελα να παρατηρήσω ότι δεν ζούμε σε ουδέτερο θρησκευτικά κράτος ουτε εχουμε αυστηρα κοσμική εκπαιδευση οποτε κανενα παιδι δεν θα μεινει μακρια απο θρησκευτικές εκδηλωσεις απο τη στιγμη που θα φυγει εστω κ για λιγες ωρες στον παιδικο σταθμο.

Εγω δεν κατατάσσω τον εαυτο μου στους πιστούς απλως δεν δηλώνω άθεη ουτε μεγαλων ετσι το παθδι μου, εξαλλου ουτε ο αντρας μου ειναι άθεος.  Αλλα πραγματι στην καθημερινοτητα μας δεν υπαρχουν αναφορές στη θρησκεία άρα τα Χριστούγεννα θα είναι η πρώτη αφορμή για να κάνουμε κάποια συζήτηση- στη γιορτή του ήταν πιο μικρός κ δεν το αναλυσαμε.  Επειδή ξέρω ότι τα παιδάκια τα προσελκύει το διασκεδαστικό κομμάτι της γιορτής αυτής, γι αυτό ρώτησα πώς το συνδυάσατε με το θρησκευτικό σε παιδια αυτης της ηλικιας ωστε να μην τους μεινει οτι τα Χριατουγεννα ειναι η εποχη που παιρνουμε δωρα. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα σκεφτει πως καποιε παιδια ηδη απο αυτην την ηλικια θα ειχαν βιωματική επαφη με τον εκκλησιασμό κ τη νηστεία κ τα σχετικα.

Just now, Έσπερος said:

Επειδή ξέρω ότι τα παιδάκια τα προσελκύει το διασκεδαστικό κομμάτι της γιορτής αυτής, γι αυτό ρώτησα πώς το συνδυάσατε με το θρησκευτικό σε παιδια αυτης της ηλικιας ωστε να μην τους μεινει οτι τα Χριατουγεννα ειναι η εποχη που παιρνουμε δωρα. Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα σκεφτει πως καποιε παιδια ηδη απο αυτην την ηλικια θα ειχαν βιωματική επαφη με τον εκκλησιασμό κ τη νηστεία κ τα σχετικα.

Καλά βρε Εσπερος μας κοροιδεύεις τώρα? Ακόμη και τις 2 - 3 φορές που έχετε πάει Εκκλησία στην ζωή σας δεν έχεις δει μικρά παιδιά? Τι έχεις δει? τις θείτσες που έλεγε η κοπέλα?

Από την μία μας λες ότι ζεις  και σε περιοχή που έντονο θρησκευτικό χαρακατήρα αλλά δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι ένα παιδάκι θα πάει Εκκλησία από τόσο μικρό?

Λυπάμαι εάν σε σοκάρω αλλά πολλά παιδάκια πάνε εκκλησία από μωράκια! δεν πάνε από μόνα τους, οι γονείς τους τα πάνε!

Επίσης, σταματήστε να χλευάζετε την θρησκεία. "Δεν είμαι πιστός, είμαι τόσο όσο, αλλά κρατάω και καμία παράδοση στο τσακίρ κέφι". Ή είναι ΧΟ κάποιος ή δεν είναι, όλα τα άλλα μου κάνουν λίγο από γιουβέτσι!

Φιλικά πάντα!

Just now, Fenia27 είπε:

Οι εκφρασεις σου τα λενε ολα και αυτο δεν εχει καμια σχεση με την εσπερος. Το οτι θεωρεις εσυ οτι μια κατηγορια ανθρωπων που στελνουν τα παιδια τους κατηχητικο τα αφηνουνε ερμαια στην "πλυση εγκεφαλου" απο "θρησκοληπτες θειτσες" απο μονο του αυτο ειναι προσβλητικο.

Εγω καταλαβαινω απο αυτα που γραφεις λοιπον οτι ενδομυχα κρινεις τους ανθρωπους αυτους, τους εχεις βαλει στα καλουπια σου και βγαινει και αυθορμητα στην επιφανεια.

Ειναι ντροπη να μιλαμε για αξιες και να μην δειχνουμε τον αυτονοητο σεβασμο σε καποιους ανθρωπους που επιλεγουν εναν τροπο ζωης κοντα στην εκκλησια ακομη κι αν αυτο εμεις οι ιδιοι δεν το καταλαβαινουμε ουτε το "αποδεχομαστε"...

Ενταξει κοπελα μου, ολοι μας μεσα μας καποια πραγματα τα κρινουμε, καλως κακως ειναι η ανθρωπινη φυση, αλλα δημοσια πρεπει να εχουμε ενα τακτ και να προσεχουμε πως μιλαμε ...

Δεν έκανα ποτέ καμία γενίκευση. Παίρνεις αποκομμένες φράσεις μου και τις μεταφράζεις όπως θέλεις.

Αυτό που λέω είναι ότι καλύτερα να του μιλήσουν οι γονείς με τον τρόπο που θέλουν, παρά να αφήσουν άλλους να παίξουν αυτόν τον ρόλο που δεν ξέρεις τι ακριβώς πρεσβεύουν.

Και αυτό το λέω συγκεκριμένα στην Έσπερος για το συγκεκριμένο θέμα που την απασχολεί. Δεν το λέω γενικά για όλους όσοι πηγαίνουν εκκλησία ή κατηχητικό. Πιστεύω να είμαι σαφής τώρα.

Just now, elenip είπε:

Καλά βρε Εσπερος μας κοροιδεύεις τώρα? Ακόμη και τις 2 - 3 φορές που έχετε πάει Εκκλησία στην ζωή σας δεν έχεις δει μικρά παιδιά? Τι έχεις δει? τις θείτσες που έλεγε η κοπέλα?

Από την μία μας λες ότι ζεις  και σε περιοχή που έντονο θρησκευτικό χαρακατήρα αλλά δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι ένα παιδάκι θα πάει Εκκλησία από τόσο μικρό?

Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν δεν παρατηρούσα πόσο μικρά είναι τα πιαδιά που εκκλησιάζονται, πραγματικά η μόνη μου σκέψη όταν έβλεπα παιδάκια να κλαίνε ήταν γιατί τα βασανίζουν οι γονείς τους. Συγγνώμη για την ωμότητα της διατύπωσης αλλά η εικόνα ενός βρέφους-νηπίου να κλαίει μπροστά στο κουτάλι της κοινωνίας για εμένα βασανιστήριο ήταν. Κατά τ άλλα ναι θυμάμαι παιδάκια να παίζουν να τρέχουν κ να διαμαρ΄τυρονται κάτι που επίσης θεωρώ ανούσιο. Αλλά τέλος πάντων μιλάμε για παιδιά κάτω των δύο ετών πάντα, και όχι δεν θεωρούσα συνηθισμένο ένα παιδάκι δύο ετών να γνωρίζει για νηστείες, γιορτές κλπ. Ή τέλος πάντων αναρωτιόμουν τι μπορεί να καταλάβει από αυτά και γι αυτό ρώτησα.

Just now, vtgian είπε:

@Έσπερος από τη στιγμή που συμμετέχετε στα εκκλησιαστικά, έχετε πάει το παιδί να κοινωνήσει, παντρευτήκατε με θρησκευτικό γάμο, βαφτίσατε, δεν καταλαβαίνω γιατί δυσκολεύεσαι με το θέμα των Χριστουγέννων. Και είναι χίλιες φορές καλύτερο να φέρεις εσύ το παιδί κοντά στην εκκλησία  με τον τρόπο που επιθυμείς, από το να το αφήσεις σε τρίτους για αργότερα. Ακόμα και εμείς που μόνο στην ταυτότητα είμαστε Χ.Ο. (μάλλον δεν έχω κοινωνήσει ποτέ μου ή δε το θυμάμαι, παντρεύτηκα πολιτικά, κάναμε ονοματοδοσία) το παιδί και σε εκκλησία το έχω πάει, και για τον Χριστό έχουμε μιλήσει και για τη βάφτιση και γιατί γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και δεν τα βάζω πχ με την πεθερά μου που μιλάει για θεούλη που μας κοιτάει από τον ουρανό (ακόμα και αν κάτι τέτοιο μπορεί να είναι τρομαχτικό στα μάτια του παιδιού). 

Δεν δυσκολεύομαι ακριβώς, απλώς αναρωτιέμαι τι μπορούμε να πούμε για αυτή τη γιορτή σε αυτήν τη ηλικία. ΌΠως θα ανρωτιόμουν για οποιοδήποτε θέμα θεωρώ συνθετότερο από την ηλικία του,. ΓΙα το κατηχητικό συμφωνώ, γι αυτό λέω ότι δεν θα ήθελα να ζητήσει το παιδί. Δεν καταλαβαίνω πώς καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι θα τον έστελνα ποτέ. Πάντως εδώ οι κατηχήτριες, οι κόρες και οι γυναίκες των παπάδων είναι πολύ  μοντέρνες και με κάποιες απορείς όταν μαθαίνεις από τι οικογένεια έρχονται. Αλλά και πάλι αυτό δεν μου λέει κάτι γιατί εμένα η κατήχηση πχ για το ότι οι σχέσεις είναι αμαρτία, δεν μου αρέσει. Αλλά αυτό είναι τελείως εκτός θέματος. 

5 ώρες πρίν, erin0000 είπε:

Just now, erin0000 είπε:

Αυτό που λέω είναι ότι καλύτερα να του μιλήσουν οι γονείς με τον τρόπο που θέλουν, παρά να αφήσουν άλλους να παίξουν αυτόν τον ρόλο που δεν ξέρεις τι ακριβώς πρεσβεύουν.

Οταν λες δηλαδη οτι καλυτερα να του πει εκεινη την ιστοριουλα των Χριστουγεννων απο το να το στειλουν στο κατηχητικο στο οποιο θα του κανουν πλυση εγκεφαλου εννοεις δηλαδη το συγκεκριμενο κατηχητικο στην περιοχη της ? Επειδη εχεις εμπειρια απο το συγκεκριμενο κατηχητικο στο οποιο συγκεκριμενο κατηχητικο κανουν πλυση εγκεφαλου ? Ενω δεν γενικευεις στα αλλα κατηχητικα που μπορει να ειναι καλα?

Ας μην σχολιασω τις πολυ συγκεκριμενες θρησκοληπτες θειτσες τις οποιες μαλλον και αυτες τις γνωριζεις και δεν γενικευεις σε ολες αυτες τις κυριες που κανουν κατηχητικο αλλα συγκεκριμενα μιλας για τι θεμα της Εσπερος...

Just now, vtgian είπε:

Μπορεί από το κατηχητικό κάποιες να έχετε τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά δυστυχώς είναι υπαρκτή και η σκοτεινή του πλευρά. Η erin στην προκειμένη περίπτωση δεν έθιξε, ούτε χλεύαζε κανενός την χριστιανική ταυτότητα. Δεν έκρινε κανενός την πίστη. Έκρινε την πρακτική της κατήχησης σε σύγκριση με την ατομική διδασκαλία και συγκεκριμένα για την οικογένεια της @Έσπερος.  Και όσο προσβλητικό και αν ακούγεται (που δεν καταλαβαίνω το γιατί), και εγώ το ίδιο πιστεύω και μάλιστα εγώ το πιστεύω γενικευμένα, ότι στέλνοντας το παιδί σου για κατήχηση, έχεις μεγάλες πιθανότητες να του καταπατήσουν κάθε ελευθερία σκέψης.

Ναι φιλη μου, εσυ το πιστευεις προφανως και προφανως (!) δεν σε καλυπτει και σε πολλα αλλα η θρησκεια ή η εκκλησια κτλ και για αυτο κανεις οτι κανεις με την οικογενεια σου και πορευεσαι οπως πορευσαι...Θα πρεπει ομως να χαρακτηρισεις αυτον που πιστευει το αντιθετο? Και ναι δεν ειναι ολα τα κατηχητικα τα ιδια και υπαρχουν και πολλες σκοτεινες πλευρες και στην εκκλησια και σε ολες τις πλευρες της ζωης ομως...Σου δινει λοιπον αυτο το δικαιωμα να χαρακτηριζεις ? Και απορω που δεν καταλαβαινεις το γιατι...Και εγω πιστευω πολλα και διαφορα αλλα δεν θα βγω να χαρακτηρισω δημοσια  επειδη στο μυαλο μου ειναι τοσο δεδομενο οποτε οκ...

Just now, vtgian είπε:

Δυστυχώς αυτό εισέπραξα εγώ ως παιδί και αυτό βλέπω από γνωστές μου που παρέμειναν στο Κατηχητικό. Καταπίεση, ενοχές και φόβο. Πολύ μακριά από κάθε έννοια αγάπης. Ίσως δεν είναι έτσι παντού, ίσως άλλα κατηχητικά να είναι πιο "ελεύθερα".

Λυπαμαι που ενιωθες ετσι σαν παιδι...Παντου δυστυχως υπαρχουν ακαταλληλοι ανθρωποι να κανουν σημαντικες "δουλειες"...

Τωρα η "ελευθερια" για τον καθενα ειναι σχετικη πως οριζεται...αυτο εχω καταλαβει :)

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...