Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αλλαγή ΠΗΤ στο τελευταιο τρίμηνο

Recommended Posts

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να φώτα σας μέχρι να μάθω απο τον γιατρο τι οντως πρεπει να κανω γιατι με εχει πιασει αγωνια! Έκανα το Σάββατο υπέρηχο Doppler, οπου μου αλλαξαν την ημερομηνια της τελευταιας περιοδου απο 16/11/18 σε 10/11/18 καθως το μωρακι μου ειναι κατα πολυ μεγακυτερο της ηλικιας που λεγαμε εως τωρα και πρεπει να γεννηθει νωριτερα οποτε και η ΠΗΤ μου αντι για 23/08/19 ειναι πλεον 17/08/19 (γενναω βεβαια εως τις 11/08). Η ερωτηση μου ειναι με τα χαρτια του ΙΚΑ και της δουλειας τι κανω; Τους δινω την τελευταια ΠΗΤ ή συνεχιζω με την πρώτη; Εχω μπερδευτει πολυ! 

Διαφημίσεις

5 ώρες πρίν, Liouda22 είπε:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να φώτα σας μέχρι να μάθω απο τον γιατρο τι οντως πρεπει να κανω γιατι με εχει πιασει αγωνια! Έκανα το Σάββατο υπέρηχο Doppler, οπου μου αλλαξαν την ημερομηνια της τελευταιας περιοδου απο 16/11/18 σε 10/11/18 καθως το μωρακι μου ειναι κατα πολυ μεγακυτερο της ηλικιας που λεγαμε εως τωρα και πρεπει να γεννηθει νωριτερα οποτε και η ΠΗΤ μου αντι για 23/08/19 ειναι πλεον 17/08/19 (γενναω βεβαια εως τις 11/08). Η ερωτηση μου ειναι με τα χαρτια του ΙΚΑ και της δουλειας τι κανω; Τους δινω την τελευταια ΠΗΤ ή συνεχιζω με την πρώτη; Εχω μπερδευτει πολυ! 

Πρώτη φορά το ακούω αυτό, ήξερα ότι η ΠΗΤ βγαίνει με βάση την τελευταία περίοδο -που δεν αλλάζει προφανώς!- ανεξάρτητα από το μέγεθος του μωρού. Γι αυτό λέγεται κ πιθανή! Τεσπά, αν βγει νωρίτερα, οι υπολοιπομενες μέρες προστίθενται στην άδεια λοχείας για να βγει σύνολο 117 ημέρες (νομίζω) άδειας. Αν βγει αργότερα από την ΠΗΤ, οι 63 μέρες λοχείας μετράνε από την ημερομηνία τοκετού. (Για τα νούμερα δεν είμαι απολύτως σίγουρη). Οπότε νομίζω πως δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το ότι άλλαξες ημερομηνία. Με το καλό!

Δεν αλλάζει η Πητ. Το μηχάνημα που κάνει τις μετρήσεις βλέπει ενα μωρό που αντιστοιχεί σε μια εβδομάδα μεγαλύτερης κύησης αυτό δεν σημαίνει ότι είναι 'εν ζωή' όντως μια εβδομάδα παραπάνω απλά έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Δεν θα βγει νωρίτερα. Οπότε δίνεις την αρχική σου Πητ. Τώρα αν θες να κάτσεις μια εβδομάδα παραπάνω συννενόηση με τον γυναικολόγο για το σωστό χαρτί! ;)

Κράτα το

Κράτα το

Λες ότι σου αλλάξανε την ΤΕΡ! Μα αυτή η ημερομηνία είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτός αν πραγματικά δεν θυμάσαι ή αν έγινε κάτι άλλο που ιατρικά να μπορεί να σταθεί, αλλά αλλαγή ΤΕΡ σε φυσιολογικό κύκλο δεν μου φαντάζει λογική! Το οτι βλεπουν ενα πολυ μεγαλο μωρο δε λέει κάτι. Μπορούν απλά να το πάρουν όντως νωρίτερα. Αν για κάποιο λόγο είναι όντως μεγαλύτερο, θα γεννηθεί από μόνο του νωρίτερα. Εσύ κρατάς τις 40 εβδομάδες βάσει της πραγματικης σου ΤΕΡ, στο ΙΚΑ θα πάρεις τις ημέρες που δικαιούσαι όποτε και να γεννήσεις. 

Η ΠΗΤ βγαίνει υπολογίζοντας από την ΤΕΡ 40 εβδομάδες σε κύκλο 28 ημερών. Επειδή όμως δεν έχουμε όλες κύκλο 28 ημερών υπάρχουν διακυμάνσεις. Για 1, 2 μέρες δεν τίθεται θέμα αλλά είναι τελείως διαφορετικό να έχει μια γυναίκα κύκλο 22 ημερών και μια 36! Μιλάμε για μωρά με ιδια ΤΕΡ που φαίνονται στον υπέρηχο με 2 εβδομάδες διάφορα. 

Τώρα στο θέμα μας. Νομίζω πως ότι ΠΗΤ και να τους δώσεις οι μέρες άδειας θα είναι ίδιες. Αν γεννήσεις νωρίτερα θα τις πάρεις στην άδεια λοχείας, αν γεννήσεις αργότερα θα αφαιρεθούν από την άδεια λοχείας. (Για την αφαίρεση δεν είμαι απόλυτα σίγουρη). Με το καλό σου εύχομαι το μωράκι σου!

Διαφημίσεις

@Liouda22 Για την ακρίβεια δεν αλλάζει η ημερομηνία της τελευταίας περιόδου. Όταν για παράδειγμα ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι ανώμαλος (πχ 28 έως 40 ημερών) τότε υπάρχει α) η ημερολογιακή και β) η υπερηχογραφική ηλικία κύησης, με διαφορετικές ΠΗΤ. Αυτός ο επαναπροσδιορισμός της ΠΗΤ γίνεται συνηθέστερα έως/στον πρώτο μεγάλο υπέρηχο (1ου τριμήνου-αυχενικής διαφάνειας). Όπου εκεί το έμβρυο έχει αναπτυχθεί αρκετά, θα ελεγχθεί και θα μετρηθεί εκτενέστερα από εμβρυολόγο και σε μηχάνημα καταλληλότερο από τον υπέρηχο του ιατρείου. Θα υπάρχουν τελοσπάντων οι προϋποθέσεις για μετρήσεις ακριβέστερες. Έκτοτε ως ΠΗΤ θεωρείται η υπερηχογραφική και στους υπερήχους -κυρίως τους ‘μεγάλους’ (1ου τριμήνου, β’ επιπέδου, Doppler 3ου τριμήνου) που ως έγγραφα είναι αναλυτικότερα από τους υπερήχους στο ιατρείο- αυτά αναγράφονται. Δηλαδή αναγράφονται και οι δύο ΠΗΤ και ως σημείωση ‘ανώμαλος εμμηνορρυσιακός κύκλος τάδε ημερών’.

Οπότε στα χαρτιά για τον εργοδότη, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ θα αναγράφεται η ΠΗΤ βάσει υπερηχογραφικής ηλικίας κύησης. Τώρα, σε περίπτωση πρόωρης γέννας (πριν την 37η εβδομάδα), οι μέρες προσμετρώνται στην άδεια λοχείας και σε περίπτωση μεταγενέστερης γέννας (πέραν της 40ης εβδομάδας) - καθώς η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας δεν αποτελεί από μόνη της ένδειξη για τοκετό- δεν πρέπει δηλαδή το μωρό να γεννηθεί πριν από αυτήν -υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν συντρέχουν λόγοι υγείας- η άδεια λοχείας παρατείνεται και υπερβαίνει το προκαθορισμένο διάστημα. Εννοείται ότι σε αυτά πιο σωστά θα σε καθοδηγήσει ο λογιστής στην εργασία σου… ή για την ακρίβεια ένας λογιστής γνώστης του θέματος. Εμείς έχουμε ‘καεί’ από λάθος λογιστή σχετικά με αυτές τις άδειες-επιδόματα.

Με το καλό το μωρό σας!

On 10/6/2019 at 5:42 ΜΜ, Liouda22 είπε:

Η ΠΗΤ δεν αλλάζει μετά το πρώτο τρίμηνο. Εννοείται ότι κάθε φορά κάθε υπέρηχος θα λέει άλλα, γιατί όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, πέφτει η ακρίβεια, και μπορεί να είναι πια και +/- 2 εβδομάδες και περισσότερο. 

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...