Συντονιστής Περιεχομένου

Ρωτήστε την ειδικό: Δρ. Εύη Βογιατζή BSc, MSc, DEA, PhD, Εμβρυολόγο Γενετίστρια

    Recommended Posts


    Αγαπητά μέλη εδώ μπορείτε να τοποθετείτε τις απορίες /ερωτήματα σας προς την Δρ. Εύη Βογιατζή Εμβρυολόγο Γενετίστρια BSc, MSc, DEA, PhD.

    Για να δείτε το βιογραφικό της Δρ. Βογιατζή   πατήστε εδώ :

    https://parents.org.gr/wp-content/uploads/2019/02/Short-CV-ΒΟΓΙΑΤΖΗ-FEB019-GR_new.pdf

     

    https://parents.org.gr/forum/profile/80943-eui-vogiatzi/


    Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης και της αναφοράς. Οδηγίες για το πως γίνεται η αναζήτηση δείτε εδώ  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ Ευχαριστούμε

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Καλησπερα,εχω μεινει 3φορες εγκυος,την πρωτη φορα ειχα αρνητικη καρδιακη λειτουργια στην 11 βδομαδα,και μετα απο εξεταση μοριακο καρυοτυπου μας εδειξε τρισωμια 22.την δευτερη φορα ηταν βιοχημικη κυηση.την τριτη φορα στην αυχενικη διαφανεια μας εδειξε καποιο προβλημα στην καρδια και μετα απο ληψη τροφοβλαστη τρισωμια 21.οπου κ μου το πηρανε στην 15 βδομαδα.εγω κ ο συζυγος μου εχουμε κανει καρυοτυπο και ειναι φυσιολογικοι.τι με συμβουλευετε απο εδω και περα;ηταν τυχαια γεγονοτα;πως μπορουμε να διαφυλαχτουμε στο μελλον για να μην μας συμβει κατι παρομοιο;

    Επεξεργάστηκαν by Konstantina3

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα Κωνσταντίνα και ευχαριστώ για την ερώτηση. Λυπάμαι για την εμπειρία σας μέχρι στιγμής και εύχομαι η επόμενη προσπάθειά σας να ειναι επιτυχής. Διαφοροποιήσεις στον αριθμό των χρωμοσωμάτων ενός εμβρύου μπορεί να συμβούν τυχαία με το πολλαπλασιασμό και διαχωρισμό του γενετικού υλικού κατα την εμβρυική ανάπτυξη, αλλά υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αύξηση του ποσοστού εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο όπως η αυξανόμενη ηλικία της γυναίκας, ο σοβαρός ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας και διαπιστωμένες διαφοροποιήσεις στο καρυότυπο των γονέων (είτε δομικές, είτε αριθμητικές). Μια μέθοδος με υψηλή ασφάλεια αποτελεσμάτων, είναι ο Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος κατα τον οποίο τα έμβρυα που προκύπτουν μετά απο Εξωσωματική Γονιμοποίηση δύναται να ελεγχθούν μέσω βιοψίας (δηλάδή αφαίρεση και ανάλυση ενός ή λιγοστών κυττάρων απο το πρώιμο έμβρυο) ως προς τη χρωμοσωμική τους σύσταση, όπου και ακολουθεί και η μεταφορά στη μήτρα μόνον του εμβρύου/εμβρύων που φέρουν το φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων.   

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Δημοσιεύτηκαν (επεξεργάστηκε)

    καλησπερα σημερα καναμε εμβρυομεταφορα με εμβρυακια 3ων ημερων. Κατα τα λεγομενα του γιατρου ειπε οτι ηταν παρα πολυ καλα , φαινεται και στις εικονες που μας εδωσαν με την αναφορα της εμβρυομεταφορας,ειχαν απο 8 διαιρεσεις και πανω. Αν τα αφηναμε μια μερα ακομα θα ηταν καλυτερα ή εντος της μητρας ειναι πιο καλα; ηθελα να το ρωτησω στο γιατρο αλλα ολα εγιναν τοσο γρηγορα. Ευχαριστω πολυ. 

    Επεξεργάστηκαν by **nikos**

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    On 26/3/2019 at 10:42 ΜΜ, **nikos** είπε:

    καλησπερα σημερα καναμε εμβρυομεταφορα με εμβρυακια 3ων ημερων. Κατα τα λεγομενα του γιατρου ειπε οτι ηταν παρα πολυ καλα , φαινεται και στις εικονες που μας εδωσαν με την αναφορα της εμβρυομεταφορας,ειχαν απο 8 διαιρεσεις και πανω. Αν τα αφηναμε μια μερα ακομα θα ηταν καλυτερα ή εντος της μητρας ειναι πιο καλα; ηθελα να το ρωτησω στο γιατρο αλλα ολα εγιναν τοσο γρηγορα. Ευχαριστω πολυ. 

     

    Καλή επιτυχία στη προσπάθειά σας! Όσο καλά και να εξομοιώνουμε τις συνθήκες εργαστηριακά, το περιβάλλον της μήτρας είναι αναμφισβήτητα το ιδανικό για την φιλοξενία και εξέλιξη των εμβρύων και σίγουρα εάν τα αφήνατε να φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης (5-6η ημέρα ανάπτυξης) θα είχαμε περισσότερες πληροφορίες για τη δυναμική εμφύτευσής τους, όμως με ρίσκο την απώλεια κάποιον εμβρύων - δε φτάνουν όλα τα έμβρυα στο στάδιο της βλαστοκύστης.

    Για τη μία ημέρα ακόμη που συγκεκριμένα ρωτάτε, δηλαδή για τη 4η ημέρα ανάπτυξής τους που είναι στο στάδιο του μορίδιου, είναι ένα σημείο της εμβρυικής ανάπτυξης που αποφεύγουμε την εμβρυομεταφορά, γιατί το έμβρυο σε αυτό το στάδιο υπόκειται σε ευαίσθητες διεργασίες για τη μετάβασή του σε βλαστοκύστη, παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια κλινικά αποτελέσματα με τη μεταφορά μοριδίου ή βλαστοκύστης.   

     


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 27/3/2019 at 1:02 ΜΜ, 19Καλλη είπε:

    Καλημέρα, θέλω να ρωτήσω εάν είναι σημαντικός ο προεμφυτευτικος έλεγχος στην περίπτωση των εμβρύων απο δότρια.

    Καλημέρα. Συνήθως οι δότριες έχουν ελεγχθεί και ως προς τον καρυότυπο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ως προς κάποια βασικά γενετικά νοσήματα, καθώς και η ηλικία των δότριων που επιλέγονται απο το εκάστοτε κέντρο είναι μικρή, μειώνοντας τη πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο έμβρυο. 

     

    Εάν δε συντρέχει κάποιος λόγος απο τη γενετική συνεισφορά του σπέρματος (δηλαδή ανωμαλίες στο καρυότυπο ή κάποιο γενετικό νόσημα του συζύγου/συντρόφου, ή κληρονομικότητα στην οικογένειά του), δεν υπάρχει ένδειξη για να υποβάλλετε σε βιοψία τα έμβρυα που έχουν προκύψει. Θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε και τον Ιατρό που σας παρακολουθεί για την σειρά εξετάσεων στην οποία έχει υποβληθεί η δότρια, μιας και απο κέντρο σε κέντρο οι εξετάσεις μπορεί να διαφέρουν. 

     


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα... Είμαι 31 και ο άντρας μου 36.. μέσα σε 1,5 χρόνο είχα 4 αποβολές με χοριακη μέχρι 250-370 όλες.. χωρίς να δούμε ποτέ κάτι στον υπέρηχο.. θριμβοφιλια δεν έχω έχω κάνει όλες τις εξεταεεις, όπως και θυροειδή ορμονικές και είναι όλες οκ... Έχει βρεθεί φλεγμονή , ενδομητριτιδα... Ποια μπορεί να είναι η αιτία των συνεχόμενων αποβολών , όλες τόσο νωρίς; Ευχαριστώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    7 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

     

    Καλή επιτυχία στη προσπάθειά σας! Όσο καλά και να εξομοιώνουμε τις συνθήκες εργαστηριακά, το περιβάλλον της μήτρας είναι αναμφισβήτητα το ιδανικό για την φιλοξενία και εξέλιξη των εμβρύων και σίγουρα εάν τα αφήνατε να φτάσουν στο στάδιο της βλαστοκύστης (5-6η ημέρα ανάπτυξης) θα είχαμε περισσότερες πληροφορίες για τη δυναμική εμφύτευσής τους, όμως με ρίσκο την απώλεια κάποιον εμβρύων - δε φτάνουν όλα τα έμβρυα στο στάδιο της βλαστοκύστης.

    Για τη μία ημέρα ακόμη που συγκεκριμένα ρωτάτε, δηλαδή για τη 4η ημέρα ανάπτυξής τους που είναι στο στάδιο του μορίδιου, είναι ένα σημείο της εμβρυικής ανάπτυξης που αποφεύγουμε την εμβρυομεταφορά, γιατί το έμβρυο σε αυτό το στάδιο υπόκειται σε ευαίσθητες διεργασίες για τη μετάβασή του σε βλαστοκύστη, παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια κλινικά αποτελέσματα με τη μεταφορά μοριδίου ή βλαστοκύστης.   

     

    Πιο «καλό» είναι όταν γίνεται με φρέσκο έμβρυο η μεταφορά ή μετά από κατάψυξη;

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα. Την Παρασκευή έκανα εμβρυομεταφορα με ένα μόνο εμβρυακι κατηγορίας 3 όπως μου είπε ο γιατρός. Είμαι 33 σε πρόωρη εμμηνοπαυση(τουλαχιστον αυτο δείχνουν οι εξετάσεις. Περίοδος κανονικότατη, δεν έχω χάσει κύκλο.,αίμα επίσης κανονικό σε ποσότητα Κ διάρκεια αλλά άμη ο.90 και fsh έχει φτάσει ως και 26 μετά από λήψη cyclacur )έκανα θεραπεία με αντισυλληπτικά όπου η fsh έπεσε στο 4 κι αμέσως μετά προσπάθεια η οποία έδωσε δύο ωοθυλακια, δυο Ωαρια πολύ καλής ποιότητας όπως μου είπαν αλλά το ένα προχώρησε Κ το μεταφέραμε την τρίτη μερα ζωής του. Η εμβρυολογος μου είπε ότι έχω πιθανότητες το ίδιο Κ ο γιατρός( ο οποίος μου είπε ότι η περίπτωση μου είναι θαύμα, δε το πίστευε ούτε αυτός ότι θα βρισκόταν ωάριο Κ θα προχωρουσε) και το περιβάλλον της μήτρας είναι το πιο κατάλληλο ώστε να επιβιώσει. Θα ήθελα Κ τη γνώμη σας. Παρότι δεν ήταν άριστο εμβρυακι πιστεύετε μπορεί να τα καταφέρει? 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 29/3/2019 at 6:24 ΜΜ, matinak. είπε:

    Καλησπέρα... Είμαι 31 και ο άντρας μου 36.. μέσα σε 1,5 χρόνο είχα 4 αποβολές με χοριακη μέχρι 250-370 όλες.. χωρίς να δούμε ποτέ κάτι στον υπέρηχο.. θριμβοφιλια δεν έχω έχω κάνει όλες τις εξεταεεις, όπως και θυροειδή ορμονικές και είναι όλες οκ... Έχει βρεθεί φλεγμονή , ενδομητριτιδα... Ποια μπορεί να είναι η αιτία των συνεχόμενων αποβολών , όλες τόσο νωρίς; Ευχαριστώ

    Καλησπέρα Ματίνα, είναι πολύ σημαντικό οτι μένεις έγκυος πρέπει όμως να διερευνηθεί ο λόγος για τον οποίο δεν προχωρούν οι εγκυμοσύνες σας. Απο τη δική μου τη πλευρά θα σου συνιστούσα να πραγματοποιήσετε και εσύ και ο σύζυγος σου μια εξέταση καρυότυπου, για να αποκλείσετε πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες στα έμβρυα που προκύπτουν. Θα πρέπει όμως κατα τη γνώμη μου να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο στην αναπαραγωγή, ώστε εκτός απο τη κλινική εξέταση και το ιστορικό σας, να σας οδηγήσει  στις κατάλληλες εξετάσεις για την περιπτωσή σας ώστε να διαφυλάξετε μια επόμενη εγκυμοσύνη. Εύχομαι στο μέλλον να σας πάνε όλα καλά. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 29/3/2019 at 10:28 ΜΜ, **nikos** είπε:

    Πιο «καλό» είναι όταν γίνεται με φρέσκο έμβρυο η μεταφορά ή μετά από κατάψυξη;

    Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τη κρυοσυντήρηση των εμβρύων είναι τόσο εξελιγμένες ώστε στη πλειοψήφία των περιπτώσεων τα έμβρυα που έχουν κρυοσυντηρηθεί δε διαφέρουν απο τα "φρέσκα" έμβρυα. Αυτό όμως που μπορεί να διαφέρει μεταξύ ενός "φρέσκου" και ενός "κατεψυγμένου" κύκλου, είναι η μορφολογία και η δεκτικότητα του ενδομητρίου, που είναι και καθοριστικός παράγοντας για την εμφύτευση.

    Επομένως όταν τίθεται το δίλημμα για εμβρυομεταφορά με "φρέσκα" έμβρυα ή έμβρυα μετά απο κρυοσυντήρηση,  η απόφαση έγκειται κυρίως στη δεκτικότητα του ενδομητρίου -πλήν κάποιων περιπτώσεων όπου τα έμβρυα έχουν  πολύ φτωχή ποιότητα για να ανταπεξέλθουν στο στρες της "κατάψυξης-απόψυξης"  όπότε και συναξιολογούνται οι παράγοντες. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 1/4/2019 at 4:29 ΜΜ, Thia1985 είπε:

    Καλησπέρα. Την Παρασκευή έκανα εμβρυομεταφορα με ένα μόνο εμβρυακι κατηγορίας 3 όπως μου είπε ο γιατρός. Είμαι 33 σε πρόωρη εμμηνοπαυση(τουλαχιστον αυτο δείχνουν οι εξετάσεις. Περίοδος κανονικότατη, δεν έχω χάσει κύκλο.,αίμα επίσης κανονικό σε ποσότητα Κ διάρκεια αλλά άμη ο.90 και fsh έχει φτάσει ως και 26 μετά από λήψη cyclacur )έκανα θεραπεία με αντισυλληπτικά όπου η fsh έπεσε στο 4 κι αμέσως μετά προσπάθεια η οποία έδωσε δύο ωοθυλακια, δυο Ωαρια πολύ καλής ποιότητας όπως μου είπαν αλλά το ένα προχώρησε Κ το μεταφέραμε την τρίτη μερα ζωής του. Η εμβρυολογος μου είπε ότι έχω πιθανότητες το ίδιο Κ ο γιατρός( ο οποίος μου είπε ότι η περίπτωση μου είναι θαύμα, δε το πίστευε ούτε αυτός ότι θα βρισκόταν ωάριο Κ θα προχωρουσε) και το περιβάλλον της μήτρας είναι το πιο κατάλληλο ώστε να επιβιώσει. Θα ήθελα Κ τη γνώμη σας. Παρότι δεν ήταν άριστο εμβρυακι πιστεύετε μπορεί να τα καταφέρει? 

    Απο τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορά και οι επιστήμονες που σας παρακολουθούν έκριναν οτι έχετε πιθανότητες, φυσικά και θα έχετε κάποιο ποσοστό επιτυχίας για να εμφυτευθεί και να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη. Το πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσοστό αυτό όμως εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες γιατί η αναπαραγωγή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία - με κύρια χαρακτηριστικά τον αριθμό και τη ποιότητα των εμβρύων και τη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Παρόλα αυτά, και συνολικά  οι επιστήμονες που ασχολούμαστε με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή,  έχουμε δεί κύκλους με καλή πρόγνωση να μην οδηγούνται σε εγκυμοσύνη - αλλά και κύκλους με λιγότερο καλής ποιότητας έμβρυο/α να έχουν μια επιτυχή έκβαση με γέννηση. Σας εύχομαι απο καρδιάς να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα. 

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 3/4/2019 at 12:49 ΜΜ, Εύη Βογιατζή είπε:

    Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τη κρυοσυντήρηση των εμβρύων είναι τόσο εξελιγμένες ώστε στη πλειοψήφία των περιπτώσεων τα έμβρυα που έχουν κρυοσυντηρηθεί δε διαφέρουν απο τα "φρέσκα" έμβρυα. Αυτό όμως που μπορεί να διαφέρει μεταξύ ενός "φρέσκου" και ενός "κατεψυγμένου" κύκλου, είναι η μορφολογία και η δεκτικότητα του ενδομητρίου, που είναι και καθοριστικός παράγοντας για την εμφύτευση.

    Επομένως όταν τίθεται το δίλημμα για εμβρυομεταφορά με "φρέσκα" έμβρυα ή έμβρυα μετά απο κρυοσυντήρηση,  η απόφαση έγκειται κυρίως στη δεκτικότητα του ενδομητρίου -πλήν κάποιων περιπτώσεων όπου τα έμβρυα έχουν  πολύ φτωχή ποιότητα για να ανταπεξέλθουν στο στρες της "κατάψυξης-απόψυξης"  όπότε και συναξιολογούνται οι παράγοντες. 

    Καλησπέρα πήραμε σήμερα τα αποτελέσματα της χοριακη, 180. Πιστεύουμε ότι είναι καλή χοριακη έτσι δεν είναι;τα εμβρυακια ήταν νομίζω 2 ημερών.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και διανύω την 23η εβδομάδα κύησης. Προχθές έκανα β επιπέδου. Όλα ήταν τέλεια, ρινικό οστό 7,3 mm , αυχενική πτυχή 2,7mm, όλοι οι δείκτες απόντες εκτός από ένα υπερηχογενες κομβίο που βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της καρδουλας. Η ΑΔ ήταν τέλεια 0,9mm το ίδιο καλή ήταν και η εξέταση papp A. Ο γιατρός που μου έκανε την β επιπέδου αλλά και η μαιευτήρας μου μου είπαν να μην δώσω σημασία στο κομβίο,μιας και δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του και ότι θα χαθεί στη διάρκεια της κύησης. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και διανύω την 23η εβδομάδα κύησης. Προχθές έκανα β επιπέδου. Όλα ήταν τέλεια, ρινικό οστό 7,3 mm , αυχενική πτυχή 2,7mm, όλοι οι δείκτες απόντες εκτός από ένα υπερηχογενες κομβίο που βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της καρδουλας. Η ΑΔ ήταν τέλεια 0,9mm το ίδιο καλή ήταν και η εξέταση papp A. Ο γιατρός που μου έκανε την β επιπέδου αλλά και η μαιευτήρας μου μου είπαν να μην δώσω σημασία στο κομβίο,μιας και δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του και ότι θα χαθεί στη διάρκεια της κύησης. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κα Βογιατζη καλημερα,

     Απο διάφορες διεγέρσεις (5 στο σύνολο) και με μεταφορά φρέσκων και κατεψυγμένων εμβρύων, εχουμε μεταφέρει στην μήτρα μου συνολικά 20 έμβρυα, δεύτερης, τρίτης ημέρας, μοριδιο, βλαστοκυστες ακόμη και 6ης μέρας , φαινομενικά οκ.

    Δεν υπήρξε ποτε εμφυτευση.

    Εφαρμόστηκε και υποβοηθούμενη εκκόλαψη.

    Θεωρείτε οτι υπάρχει περιπτωση να υπάρχει πρόβλημα και στα έμβρυα εκτος απο την υποδεκτικοτητα της μήτρας;

     Θα υπήρχε νόημα να κάνουμε και προεμφυτευτικο; Χωρις ουσιαστικά να ξέρουμε τι ψάχνουμε θα παίρναμε απαντήσεις οσον αφορα ποιο κομμάτι;


    4vrkp2.png cEvWp2.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κ. Βογιατζή καλησπέρα. Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου (σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση) ψάχνοντας παλιότερες εξετάσεις και συγκεκριμένα 2017 όπου έκανα υστεροσκοπικη αφαίρεση ενδομητριου πολυποδα, είδα στην ανάλυση του ιστολογικου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε να γράφει το εξης" εντός αιματοπηγματων αναγνωρίζεται ώριμο πλακώδες επιθηλιο και επιφανειακά ενδοτραχηλικα τεμαχίδια με αλλοιώσεις χρονιας ενεργούς μικροπολυποδους τραχηλιτιδας". Όντας σε αναμονή για τη χοριακη μου την Παρασκευή θορυβήθηκα Κ σκέφτηκα μήπως αυτό από μόνο του είναι αποτρεπτικος παράγοντας για εμφύτευση. Γράφει επίσης ότι το ενδομητριο μου είναι παραγωγικό Κ βρέθηκαν πινοποδια. Μήπως άσκοπα έκανα εμβρυομεταφορα? Ξέρετε, επειδή μου έχουν αναφέρει όπως σας έγραψα πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είμαι να το γράψω απλά για να χάνω έτσι Ωαρια οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας. 

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 6/4/2019 at 2:49 ΜΜ, **nikos** είπε:

    Καλησπέρα πήραμε σήμερα τα αποτελέσματα της χοριακη, 180. Πιστεύουμε ότι είναι καλή χοριακη έτσι δεν είναι;τα εμβρυακια ήταν νομίζω 2 ημερών.

    Συγχαρητήρια για το θετικό αποτέλεσμα και συγχαρητήρια και στην ομάδα που σας ανέλαβε, για τη καλή προσπάθεια. Πράγματι είναι μια καλή πρώτη μέτρηση. Αν θυμάμαι καλά μου είχατε πεί οτι είχατε μεταφέρει έμβρυα 3ης ημέρας,  που μικρή σημασία έχει μπροστά στο θετικό αποτέλεσμα σας. Αν θέλετε με κρατάτε ενήμερη και για την εξέλιξη, σας εύχομαι οτι καλύτερο. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 6/4/2019 at 8:04 ΜΜ, Mampa είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι 30 ετών και διανύω την 23η εβδομάδα κύησης. Προχθές έκανα β επιπέδου. Όλα ήταν τέλεια, ρινικό οστό 7,3 mm , αυχενική πτυχή 2,7mm, όλοι οι δείκτες απόντες εκτός από ένα υπερηχογενες κομβίο που βρέθηκε στην αριστερή πλευρά της καρδουλας. Η ΑΔ ήταν τέλεια 0,9mm το ίδιο καλή ήταν και η εξέταση papp A. Ο γιατρός που μου έκανε την β επιπέδου αλλά και η μαιευτήρας μου μου είπαν να μην δώσω σημασία στο κομβίο,μιας και δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του και ότι θα χαθεί στη διάρκεια της κύησης. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ

    Καλησπέρα και σε εσάς. Κατά τη γνώμη μου και σε αυτή τη φάση θα εμπιστευόμουν τον Εμβρυομητρικό που σας εξέτασε και το Μαιευτήρα σας, μιας και οι οι ίδιοι έχουν πλήρη εικόνα, παρολαυτά αν κάπου έχετε αμφιβολία ή χρειάζεστε μια δεύτερη γνώμη καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν Γυναικολόγο με εξειδίκευση στην Εμβρυομητρική Ιατρική που είναι και ο ειδικός για να σας απαντήσει το ερώτημά σας. Με το καλό να υποδεχτείτε το μωράκι σας!  


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    14 ώρες πρίν, Thia1985 είπε:

    Κ. Βογιατζή καλησπέρα. Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου (σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση) ψάχνοντας παλιότερες εξετάσεις και συγκεκριμένα 2017 όπου έκανα υστεροσκοπικη αφαίρεση ενδομητριου πολυποδα, είδα στην ανάλυση του ιστολογικου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε να γράφει το εξης" εντός αιματοπηγματων αναγνωρίζεται ώριμο πλακώδες επιθηλιο και επιφανειακά ενδοτραχηλικα τεμαχίδια με αλλοιώσεις χρονιας ενεργούς μικροπολυποδους τραχηλιτιδας". Όντας σε αναμονή για τη χοριακη μου την Παρασκευή θορυβήθηκα Κ σκέφτηκα μήπως αυτό από μόνο του είναι αποτρεπτικος παράγοντας για εμφύτευση. Γράφει επίσης ότι το ενδομητριο μου είναι παραγωγικό Κ βρέθηκαν πινοποδια. Μήπως άσκοπα έκανα εμβρυομεταφορα? Ξέρετε, επειδή μου έχουν αναφέρει όπως σας έγραψα πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είμαι να το γράψω απλά για να χάνω έτσι Ωαρια οπότε θα ήθελα τη γνώμη σας. 

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

    Καλησπέρα σας, δε πιστεύω οτι συντρέχει λόγος για να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο. Καταρχάς, η ομάδα που σας παρακολουθεί πρέπει να έχει λάβει υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό (να τους έχετε ενημερώσει για προηγούμενες επεμβάσεις μαζί με τη προσκόμιση της ιστολογικής έκθεσης) και επιπρόσθετα επειδή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απο μέρους μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο της εμβρυομεταφοράς, θεωρώ βέβαιο ότι έχει πραγματοποιηθεί και λεπτομερής έλεγχος του ενδομητρίου.  

    Όσο για την αφαίρεση του πολύποδα και την ιστολογική έκθεση που μου αναφέρατε, είναι μια κατάσταση η οποία έχει επιλυθεί προ διετίας και επιπρόσθετα εάν ο γυναικολόγος σας εντόπιζε παράγοντες που θα συνέβαλαν αρνητικά σε μια ενδεχόμενη εμφύτευση θα σας είχε προτείνει τη κρυοσυντήρηση του εμβρύου μέχρι να υπάρξουν οι ιδανικές συνθήκες για εμβρυομεταφορά.  


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 8/4/2019 at 11:57 ΠΜ, Κάντι είπε:

    Κα Βογιατζη καλημερα,

     Απο διάφορες διεγέρσεις (5 στο σύνολο) και με μεταφορά φρέσκων και κατεψυγμένων εμβρύων, εχουμε μεταφέρει στην μήτρα μου συνολικά 20 έμβρυα, δεύτερης, τρίτης ημέρας, μοριδιο, βλαστοκυστες ακόμη και 6ης μέρας , φαινομενικά οκ.

    Δεν υπήρξε ποτε εμφυτευση.

    Εφαρμόστηκε και υποβοηθούμενη εκκόλαψη.

    Θεωρείτε οτι υπάρχει περιπτωση να υπάρχει πρόβλημα και στα έμβρυα εκτος απο την υποδεκτικοτητα της μήτρας;

     Θα υπήρχε νόημα να κάνουμε και προεμφυτευτικο; Χωρις ουσιαστικά να ξέρουμε τι ψάχνουμε θα παίρναμε απαντήσεις οσον αφορα ποιο κομμάτι;

    Καλημέρα και εσάς. Θα ήθελα λίγα περισσότερα στοιχεία για να έχω μια καλύτερη εικόνα ώστε να σας εκφράσω την άποψη μου, όπως για παράδειγμα τη ποιότητα των εμβρύων που μεταφέρατε, την ποιότητα του σπέρματος και εάν έχει ελεγχθεί ο σύζυγος για κατάτμηση DNA, εάν έχετε κάνει καρυότυπο ζεύγους ή αν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας στο ιστορικό σας. 

    Το πρόβλημα είναι οτι στην ανάπαραγωγή εμπλέκονται πολυάριθμοι παράγοντες, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους έχουν αποσαφηνιστεί, με κάποιες γκρίζες ζώνες για την επιστημονική κοινότητα οι οποίες διερευνούνται. Αυτό σας το αναφέρω για τη μικρή περίπτωση που έχετε πραγματοποιήσει μια σφαιρική διερεύνηση για το θέμα σας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη γνώση στο γιατί δεν επιτυγχάνετε εμφύτευση. 

    Στη δική σας περίπτωση, έχοντας περισσότερες απο τρείς προσπάθειες χωρίς θετικό αποτέλεσμα και εάν μας το επιτρέπει ο αριθμός των εμβρύων, υπάρχει ένδειξη για να προχωρήσετε σε προεμφυτευτικό έλεγχο. Επι της ουσίας με αυτή τη διαδικασία ελέγχουμε τα έμβρυα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες που εμφανίζονται κατα τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης/πολλαπλασιασμού (ακόμη και σε ζευγάρια με φυσιολογικό καρυότυπο), όπου υπάρχει περίπτωση κακού διαχωρισμού και κατανομής των χρωμοσωμάτων στα κύτταρα που προκύπτουν με αποτέλεσμα τα έμβρυα να φέρουν πλεονάζον ή υπολειπόμενο γενετικό υλικό. Μετά τον έλεγχο μεταφέρονται μόνον τα έμβρυα που φέρουν το φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Just now, Εύη Βογιατζή είπε:

    Καλησπέρα σας, δε πιστεύω οτι συντρέχει λόγος για να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο. Καταρχάς, η ομάδα που σας παρακολουθεί πρέπει να έχει λάβει υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό (να τους έχετε ενημερώσει για προηγούμενες επεμβάσεις μαζί με τη προσκόμιση της ιστολογικής έκθεσης) και επιπρόσθετα επειδή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια απο μέρους μας ώστε να φτάσουμε στο σημείο της εμβρυομεταφοράς, θεωρώ βέβαιο ότι έχει πραγματοποιηθεί και λεπτομερής έλεγχος του ενδομητρίου.  

    Όσο για την αφαίρεση του πολύποδα και την ιστολογική έκθεση που μου αναφέρατε, είναι μια κατάσταση η οποία έχει επιλυθεί προ διετίας και επιπρόσθετα εάν ο γυναικολόγος σας εντόπιζε παράγοντες που θα συνέβαλαν αρνητικά σε μια ενδεχόμενη εμφύτευση θα σας είχε προτείνει τη κρυοσυντήρηση του εμβρύου μέχρι να υπάρξουν οι ιδανικές συνθήκες για εμβρυομεταφορά.  

    Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Θεραπεία για το ενδομητριο δεν είχα κάνει γιατί ο τότε γιατρός μου έκρινε με βάση και τα όσα είδε στην Υστεροσκοπηση ότι δεν συντρεχει λόγος ανησυχίας. Η ομάδα που με παρακολουθεί τώρα με προετοίμασε από την Ωοληψια με χάπια cyclacur και utrogestan τα οποία συνεχίζω και τωρα(4 ενδοκολπικα ουτροτζεσταν, 2 από το στόμα, 4 cyclacur από το στόμα και αυτοκόλλητα οιστραδιολης που αλλάζω κάθε πέντε μέρες)  αλλά από τον Μάρτιο του 2017 έως και τώρα έχω πάρει πολλές φορές αντιβίωση για διάφορους λογους(δεν ξέρω αν επιδρά αυτό στο ενδομητριο) και ο γιατρός που με παρακολουθεί τώρα δε μου ανέφερε για καμιά αλλοίωση στον τραχηλο η για κάποιο μικρόβιο που να προέκυψε από καλλιέργεια κολπικός υγρού. Οι εξετάσεις μου ήταν πεντακάθαρες. Δεν έχω όμως κάνει από τότε βιοψια ενδομητριο. Όσο για το εμβρυακι μου μου είπε ότι έκρινε πως επειδή δεν ήταν άριστο ίσως δε θα άντεχε στην απόψυξη, αντιθέτως είχε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει στη μήτρα μου. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    3 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

    Καλημέρα και εσάς. Θα ήθελα λίγα περισσότερα στοιχεία για να έχω μια καλύτερη εικόνα ώστε να σας εκφράσω την άποψη μου, όπως για παράδειγμα τη ποιότητα των εμβρύων που μεταφέρατε, την ποιότητα του σπέρματος και εάν έχει ελεγχθεί ο σύζυγος για κατάτμηση DNA, εάν έχετε κάνει καρυότυπο ζεύγους ή αν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας στο ιστορικό σας. 

    Το πρόβλημα είναι οτι στην ανάπαραγωγή εμπλέκονται πολυάριθμοι παράγοντες, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους έχουν αποσαφηνιστεί, με κάποιες γκρίζες ζώνες για την επιστημονική κοινότητα οι οποίες διερευνούνται. Αυτό σας το αναφέρω για τη μικρή περίπτωση που έχετε πραγματοποιήσει μια σφαιρική διερεύνηση για το θέμα σας και δεν υπάρχει ξεκάθαρη γνώση στο γιατί δεν επιτυγχάνετε εμφύτευση. 

    Στη δική σας περίπτωση, έχοντας περισσότερες απο τρείς προσπάθειες χωρίς θετικό αποτέλεσμα και εάν μας το επιτρέπει ο αριθμός των εμβρύων, υπάρχει ένδειξη για να προχωρήσετε σε προεμφυτευτικό έλεγχο. Επι της ουσίας με αυτή τη διαδικασία ελέγχουμε τα έμβρυα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες που εμφανίζονται κατα τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης/πολλαπλασιασμού (ακόμη και σε ζευγάρια με φυσιολογικό καρυότυπο), όπου υπάρχει περίπτωση κακού διαχωρισμού και κατανομής των χρωμοσωμάτων στα κύτταρα που προκύπτουν με αποτέλεσμα τα έμβρυα να φέρουν πλεονάζον ή υπολειπόμενο γενετικό υλικό. Μετά τον έλεγχο μεταφέρονται μόνον τα έμβρυα που φέρουν το φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων. 

    Χαίρεται και ευχαριστω που ασχολείστε.

    Τα έμβρυα που εχουμε μεταφέρει χαρακτηρίζονταν απο άριστες βλαστοκυστες έως και πολυ μέτρια που θα έπρεπε να μεταφερθούν στην μήτρα 2η μερα για να έχουν μια πιθανότητα να επιβιωςουν.

    Οι εμβρυομεταφορες που εχουμε κανει στο σύνολο ειναι 7. Τα κέντρα που εχω απευθυνθεί 4. Στα δυο κέντρα ειδα συγκριτικά καλυτερα αποτελέσματα οσον αφορα την εξέλιξη και την έκθεση των εμβρύων. Υποθέτω οτι παίζει ρόλο ο χειρισμός των έμβρυολόγων και τα καλλιεργητικά υγρά. Την τριτη μερα ανάπτυξης με ενημέρωσαν ολα τα κέντρα οτι υπήρχαν θραύσματα παρά την άριστη πχ διαίρεση 8,9 διαιρέσεων.

     Τα θραύσματα τι μαρτυρούν;

     Το σπερμα ειναι μέτριο και γινεται μικρογονιμοποιηση, καλος αριθμος εντός  φυσιολογικών  τιμών  αναφοράς, επιτόπια κίνηση κυρίως , 99% ανώμαλες μορφές. Τον κατακερματισμό τον εχουμε κανει δυο φορές στο εργαστηριο του Λυμπεροπουλο αν προσθέτει σε σας καποια πληροφορία. Στην 1η 49% κατακερματισμό και μετα απο εξάμηνη θεραπεία με βιταμίνες πέσαμε στο 28%. Τις γνωστές prof και  q10 ουμπικινολη.

     Ο καρυοτυπος μας ειναι φυσιολογικός.

     Οσον αφορα το δικό μου ιστορικό ενδομητριωση με δυο λαπαροσκόπησεις για λύση συμφυσεων, κύστεων στις ωοθήκες, ινομοιωματα κλπ., υστεροσκοπηση για πολύποδα στην ιστολογική φαίνεται η μήτρα να εχει φλεγμονή, στην συνεχεια εχω στείλει άλλες 4 φορές δείγμα για βιοψία ενώ μεσολαβούν μηνες αντιβίωσης απο το στόμα και κολπικά χωρις βελτίωση. Η προσπαθεια μας διαρκεί επτά χρόνια.

     Προβληματίζομαι για τον προεμφυτευτικο καθαρά για οικονομικούς λόγους καθως στο κέντρο που βρίσκομαι αυτην την στιγμή στοιχίζει οσο μια προσπαθεια.

    Στατιστικά αναρρωτιωμουν λοιπόν ενα απο τα είκοσι έμβρυα που μεταφέραμε δεν θα μπορούσε να ειναι φυσιολογικο;

     Μηπως τελικα ειναι προτιμότερο να κάνουμε μια προσπαθεια με δανεικά και με αυτόν τον τροπο να καθορίσουμε αν το μόνο πρόβλημα μας ειναι στην μήτρα;

     Αν το πρόβλημα ειναι στο σπερμα έχοντας ωάρια απο νεότερη δότρια θα ξεπεραστεί το πρόβλημα στις διαίρεσεις;

     

     


    4vrkp2.png cEvWp2.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα σας!!θα ηθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας για την εξωσωματικη με "ανωριμα" σπερματοζωαρια υστερα απο μικροτεσε!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα

    • Σύνδεση/Εγγραφή

      Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν!