Συντονιστής Περιεχομένου

Ρωτήστε την ειδικό: Δρ. Εύη Βογιατζή BSc, MSc, DEA, PhD, Εμβρυολόγο Γενετίστρια

    Recommended Posts

    17 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

    Συμμερίζομαι απόλυτα το κόπο σας και την επιθυμία σας να προχωρήσετε με δικά σας ωάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα που έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες με χαμηλότερη διέγερση ώστε να υπάρχει πιθανότητα λήψης περισσότερων ωαρίων, όπως επίσης σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να βελτιστοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι υπόλοιπες παράμετροι ενός κύκλου, όπως για παράδειγμα η ποιότητα σπέρματος. Εάν βρίσκεστε σε διαδικασία διερεύνησης της ποιότητας σπέρματος και προσπάθειας βελτίωσης της, τότε είναι κατανοητή η επιλογή κρυοσυντήρησης ωαρίων αντί για έμβρυα. 

    καλημέρα και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας

    έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ 

    ο γιατρός που είμαι αυτή τη στιγμή, εμμένει σε αυτό, στα ωάρια ενώ έχει ξεπεραστεί(δύο γιατροί και η εμβρυολόγος, με διαβεβαίωσαν ότι μετά τη λήψη, τα ωάρια είχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν ώστε να προχωρήσουν, μου τα εξήγησαν , συγχωρέστε με, τα γνωρίζετε καλύτερα)

    υπάρχουν ωάρια, όχι πολλά αλλά υπάρχουν, κάνουν  κανονικά τις κυτταρικές διαιρέσεις ,υπάρχουν όμως και οι άλλες παράμετροι που σας ανέφερα

    θα κάνω προσπάθεια και αυτό το μήνα, σε φυσικό, καθώς έχω δύο ωοθυλάκια πολύ καλά σε μέγεθος και ένα μικρότερο το οποίο δεν ξέρω αν θα προχωρήσει, δε θέλω να τα χάνω, εμμένω σε κατάψυξη αλλά ο γιατρός μου πιστεύει ότι έχω πιο πολλές πιθανότητες με εμβρυομεταφορά

    θα είναι η τρίτη που θα κάνω, μέσα σε τρεις μήνες, αν όλα πάνε καλά

    ζήτησα βλαστοκύστες αλλά διαφώνησε δεδομένου ότι έχω μόνο δύο

    πραγματικά πολύτιμη η συμβουλή σας και η βοήθεια σας καθώς όπως σας ανέφερα έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, έχω χάσει πολύτιμο χρόνο καθώς όλοι κολλούσαν στο θέμα μου δεδομένου ότι έφτασα με fsh 26(πολύ καλή ενδοκρινολόγος, παρατήρησε ότι ανεβαίνει από τα cyclacur, μου τα έκοψε τρεις μήνες και η fsh έπεσε στο 3 τον πρώτο μήνα μετά από τρίμηνη διακοπή και στο 4 τον αμέσως επόμενο)

    επίσης, αν προχωρήσω με δωρεά(δεν είναι κάτι που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι έχω) και υπάρχει θέμα στο σπέρμα, που υπάρχει, το γνωρίζω θα μείνω πιο εύκολα?

    θέλω ένα παιδί και σαφέστατα υγιές παιδί

    σας ευχαριστώ για το χρόνο και τη βοήθεια σας

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 28/5/2019 at 11:51 ΠΜ, Thia1985 είπε:

    καλημέρα και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας

    έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ 

    ο γιατρός που είμαι αυτή τη στιγμή, εμμένει σε αυτό, στα ωάρια ενώ έχει ξεπεραστεί(δύο γιατροί και η εμβρυολόγος, με διαβεβαίωσαν ότι μετά τη λήψη, τα ωάρια είχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονταν ώστε να προχωρήσουν, μου τα εξήγησαν , συγχωρέστε με, τα γνωρίζετε καλύτερα)

    υπάρχουν ωάρια, όχι πολλά αλλά υπάρχουν, κάνουν  κανονικά τις κυτταρικές διαιρέσεις ,υπάρχουν όμως και οι άλλες παράμετροι που σας ανέφερα

    θα κάνω προσπάθεια και αυτό το μήνα, σε φυσικό, καθώς έχω δύο ωοθυλάκια πολύ καλά σε μέγεθος και ένα μικρότερο το οποίο δεν ξέρω αν θα προχωρήσει, δε θέλω να τα χάνω, εμμένω σε κατάψυξη αλλά ο γιατρός μου πιστεύει ότι έχω πιο πολλές πιθανότητες με εμβρυομεταφορά

    θα είναι η τρίτη που θα κάνω, μέσα σε τρεις μήνες, αν όλα πάνε καλά

    ζήτησα βλαστοκύστες αλλά διαφώνησε δεδομένου ότι έχω μόνο δύο

    πραγματικά πολύτιμη η συμβουλή σας και η βοήθεια σας καθώς όπως σας ανέφερα έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, έχω χάσει πολύτιμο χρόνο καθώς όλοι κολλούσαν στο θέμα μου δεδομένου ότι έφτασα με fsh 26(πολύ καλή ενδοκρινολόγος, παρατήρησε ότι ανεβαίνει από τα cyclacur, μου τα έκοψε τρεις μήνες και η fsh έπεσε στο 3 τον πρώτο μήνα μετά από τρίμηνη διακοπή και στο 4 τον αμέσως επόμενο)

    επίσης, αν προχωρήσω με δωρεά(δεν είναι κάτι που σκέφτομαι αυτή τη στιγμή δεδομένου ότι έχω) και υπάρχει θέμα στο σπέρμα, που υπάρχει, το γνωρίζω θα μείνω πιο εύκολα?

    θέλω ένα παιδί και σαφέστατα υγιές παιδί

    σας ευχαριστώ για το χρόνο και τη βοήθεια σας

    Καλησπερα κοριτσι.Συγνωμη που γραφω εδω .Προσπαθησα να σου στειλω μηνυμα αλλα δεν μπορουσα.Μηπως πρεπει να σβησεις κανενα?Μου εκανε τρομερη εντυπωση αυτο που ειπες για την fsh και τα cyclacur!!Και που ασχοληθηκε με αυτο ενδοκρινολογος..Θα δοκιμασω να σου στειλω παλι καποια στιγμη.Καλη συνεχεια.

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα. 

    Χθες, έκανα την τρίτη εμβρυομεταφορα ενός αριστου εμβρύου όπως με ενημέρωσαν ωστόσο, κατά την εισαγωγή του καθετήρα, σφιχτηκα, πιεστηκα, δεν ξέρω τι και τον πέταξα εκτός, πανικοβλήθηκα όπως καταλαβαίνετε Κ η συνάδελφος σας, μου έδειξε ένα καθετήρα που κρατουσε και μου είπε μην αγχώνεσαι, το έμβρυο το έχω εγώ, προστατευμένο ανάμεσα στις δύο φυσαλίδες, δε το βλέπεις εσύ, μόνο με μικροσκόπιο, είναι όμως εδώ και θα στο μεταφέρουμε. Πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορα, ρώτησα πάλι τη συνάδελφο σας αν έκανα κακό στο έμβρυο και μου είπε όχι, το θέμα είναι όμως ότι με τρώει μέσα μου γιατί ήταν άριστο έμβρυο. Υπάρχει περίπτωση, άθελα μου να του έκανα κακό?

    Υπάρχει περίπτωση να μη μεταφέρθηκε? 

    Δεν ξερω πως συνεβη

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 4/6/2019 at 11:45 ΠΜ, Thia1985 είπε:

    Καλησπέρα. 

    Χθες, έκανα την τρίτη εμβρυομεταφορα ενός αριστου εμβρύου όπως με ενημέρωσαν ωστόσο, κατά την εισαγωγή του καθετήρα, σφιχτηκα, πιεστηκα, δεν ξέρω τι και τον πέταξα εκτός, πανικοβλήθηκα όπως καταλαβαίνετε Κ η συνάδελφος σας, μου έδειξε ένα καθετήρα που κρατουσε και μου είπε μην αγχώνεσαι, το έμβρυο το έχω εγώ, προστατευμένο ανάμεσα στις δύο φυσαλίδες, δε το βλέπεις εσύ, μόνο με μικροσκόπιο, είναι όμως εδώ και θα στο μεταφέρουμε. Πραγματοποιήθηκε η εμβρυομεταφορα, ρώτησα πάλι τη συνάδελφο σας αν έκανα κακό στο έμβρυο και μου είπε όχι, το θέμα είναι όμως ότι με τρώει μέσα μου γιατί ήταν άριστο έμβρυο. Υπάρχει περίπτωση, άθελα μου να του έκανα κακό?

    Υπάρχει περίπτωση να μη μεταφέρθηκε? 

    Δεν ξερω πως συνεβη

    Καλησπέρα και καλή σας επιτυχία. Σωστά σας είπε η συνάδελφος και για να σας έδειξε τον καθετήρα προφανώς ότι κάνατε το κάνατε πριν την μεταφορά του εμβρύου, πολύ πιθανόν κατά τη προετοιμασία για την εισαγωγή του καθετήρα. Είναι τόσο μεγάλος ο κόπος απο τη μεριά σας και απο τη δική μας και οι δικλείδες ασφαλείας τόσες πολλές που δε αποτυγχάνουν οι εμβρυομεταφορές απο απλούς παράγοντες, όπως το ότι πιεστήκατε. Εύχομαι να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα απο καρδιάς. 

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κυρια Βογιατζη καλημερα!

    την δευτερα καναμε εμβρυομεταφορα σε γνωστο κεντρο της θεσσαλονικης!τοποθετησαν 2 βλαστοκυστες μια αριστη μια πολυ καλη.απο την διεγερση πηραμε 9 ωαρια τα 7 ηταν ωριμα τα 5 γονιμοποιηθηκαν τα 3 εφτασαν σε βλαστοκυστες 5 μερας κατηγοριας α.Η διεγερση εγινε τον προηγουμενο μηνα γιατι ο γιατρος ειπε οτι ειχα περισσοτερη προγεστερονη απ οσο επρεπε.το ενδομυτριο μου θεωρειτε εξαιρετικο 11-13 χιλιοστα η μορφολογια της μητρα ειναι "τελια"συμφωνα με οσους γιατρους μ εχουν δει!το σπερμα του συζυγου θεωρειτε πολυ καλο.εχω χασιμοτο το οποιο εχει ρυθμηστη εδω και 1,5 χρονο.ενα προχειρο ιστορικο να σας πω οτι εκανα μια προσπαθεια το σεπτεμβρη του 18 σε δημοσιο νοσοκομειο που απετυχε.βεβαια δημοσιο με ενα καλο κεντρο δεν ειναι το ιδιο.μετα την αποτυχια τον σεπτεμβρη τον φλεβαρη εμεινα εκγυος φυσιολογικα αλλα τελικα ηταν εξωμητριο!καναμε λαπαροσκοποιση και ο χειρουργος που το εκανε δε μπορεσε να μπει μεσα απο τις πολλες συμφυσεις που βρηκε και εκανε λαπαροτομια.αποτελεσμα δεξια σαλπιγγα καταστραμενη (την αφαιρεσε) γεματη συμφυσεις και ενδομητριωση στη σαλπιγγα.εγινε καλος καραθισμος και η γιατρος μας ειπε οτι ολα τα υπολοιπα αναπαραγωγικα οργανα ειναι πολυ καλα και γερα και οτι τωρα ειναι η καλυτερες συνθηκες για εγκυμοσυνη.ειμαι 38 χρονων η περιοδος μου ηρθε στα 15 η αμη μου ειναι 8,2 και ολες η ορμονες ειναι ισορροπημενες.Θα ηθελα να μου πειτε με βαση το εξωμητριο γιατι ειναι τωρα πιο ευκολο να μεινω εγκυος(μου το λενε οι γιατροι)και πως βλεπετε την περιπτωση μου.θα δυσκολευτω να μεινω εγκυος με τις εξωσωματικες?σας ευχαριστο πολυ!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    Καλησπέρα,

     

    Δυστυχώς ούτε κι αυτή τη φορά δεν ήμουν τυχερή.

    Τώρα ο γιατρός μου θα μου κάνει διαγνωστική υστεροσκόπηση(είχα κάνει επεμβατική το 2017 για αφαίρεση πολύποδα και στο τότε κέντρο μου είχαν πει ότι η εικόνα της μήτρας μου ήταν άριστη)

    Ενδομητρίωση δεν πιστεύει ότι έχω

    Ζήτησα βιοψία ενδομητρίου και εξέταση του Ν..... την οποία όμως δεν πιστεύει.

    Δεν θα ήθελα να φύγω από το συγκεκριμένο κέντρο δεδομένου ότι ο γιατρός είναι έντιμος όμως δεν ξέρω πώς να κινηθώ, τι να ψάξω, δεδομένου ότι δε θέλω να χάνω ωάρια.

    Επίσης, ενώ υπάρχει θέμα στο σπέρμα(θέμα σε κινητικότητα και ποιότητα), δε το διερευνούν περισσότερο .. γίνεται η γονιμοποίηση(μικρογονιμοποίηση) και η απορία μου είναι η εξής:

    σε τρεις φυσικούς κύκλους πήραν άριστα ωάρια αλλά είχα μέτρια έμβρυα εκτός από την τελευταία φορά που είχα άριστο, κατά την τρίτη μέρα ζωής του όπου και μεταφέρθηκε.

    Γιατί είχα μέτρια εμβρυα?

    αφού η οιστραδιόλη, ειδικά στις δυο τελευταίες προσπάθειες ήταν άριστη και η συνάδελφος σας με διαβεβαίωσε ότι μορφολογικά τα ωάρια είχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να γονιμοποιηθούν.

    αν το σπέρμα είναι αδύναμο, αφού τοποθετηθεί το έμβρυο στη μήτρα, έχει τη δύναμη να συνεχίζει να το διαιρεί δεδομένου ότι δεν εμφυτεύεται?

    να σας θυμίσω ότι έχω άμη 0.90 και η fsh (επηρεασμένη από cyclacur τρια ολόκληρα κουτιά), έφτασε το 26 ενώ όταν τα σταμάτησα και επανέλαβα σύμφωνα με την ορμονολόγο μετά από τρεις μήνες η fsh ήταν 4, 3, 4 σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις

    τώρα δε μου επιτρέπουν να την μετρήσω καθώς έχω πάρει τρεις συνεχούς μήνες οιστρογόνα μετά τις εμβρυομεταφορές

    σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 19/6/2019 at 2:17 ΜΜ, poulaki21 είπε:

    Κυρια Βογιατζη καλημερα!

    την δευτερα καναμε εμβρυομεταφορα σε γνωστο κεντρο της θεσσαλονικης!τοποθετησαν 2 βλαστοκυστες μια αριστη μια πολυ καλη.απο την διεγερση πηραμε 9 ωαρια τα 7 ηταν ωριμα τα 5 γονιμοποιηθηκαν τα 3 εφτασαν σε βλαστοκυστες 5 μερας κατηγοριας α.Η διεγερση εγινε τον προηγουμενο μηνα γιατι ο γιατρος ειπε οτι ειχα περισσοτερη προγεστερονη απ οσο επρεπε.το ενδομυτριο μου θεωρειτε εξαιρετικο 11-13 χιλιοστα η μορφολογια της μητρα ειναι "τελια"συμφωνα με οσους γιατρους μ εχουν δει!το σπερμα του συζυγου θεωρειτε πολυ καλο.εχω χασιμοτο το οποιο εχει ρυθμηστη εδω και 1,5 χρονο.ενα προχειρο ιστορικο να σας πω οτι εκανα μια προσπαθεια το σεπτεμβρη του 18 σε δημοσιο νοσοκομειο που απετυχε.βεβαια δημοσιο με ενα καλο κεντρο δεν ειναι το ιδιο.μετα την αποτυχια τον σεπτεμβρη τον φλεβαρη εμεινα εκγυος φυσιολογικα αλλα τελικα ηταν εξωμητριο!καναμε λαπαροσκοποιση και ο χειρουργος που το εκανε δε μπορεσε να μπει μεσα απο τις πολλες συμφυσεις που βρηκε και εκανε λαπαροτομια.αποτελεσμα δεξια σαλπιγγα καταστραμενη (την αφαιρεσε) γεματη συμφυσεις και ενδομητριωση στη σαλπιγγα.εγινε καλος καραθισμος και η γιατρος μας ειπε οτι ολα τα υπολοιπα αναπαραγωγικα οργανα ειναι πολυ καλα και γερα και οτι τωρα ειναι η καλυτερες συνθηκες για εγκυμοσυνη.ειμαι 38 χρονων η περιοδος μου ηρθε στα 15 η αμη μου ειναι 8,2 και ολες η ορμονες ειναι ισορροπημενες.Θα ηθελα να μου πειτε με βαση το εξωμητριο γιατι ειναι τωρα πιο ευκολο να μεινω εγκυος(μου το λενε οι γιατροι)και πως βλεπετε την περιπτωση μου.θα δυσκολευτω να μεινω εγκυος με τις εξωσωματικες?σας ευχαριστο πολυ!

    Καλησπέρα σας, οι κύκλοι εξωσωματικής έχουν ένα μέσο ποσοστό επιτυχίας για επιτυχή εμφύτευση με θετική μέτρηση χοριακής που με τα παγκόσμια βιβλιογραφικά δεδομένα κυμαίνεται περίπου στο 40%. Μετά παίζουν ρόλο επιπρόσθετες παράμετροι που είναι πολυάριθμες, όπως οι παράμετροι του κύκλου εξωσωματικής, το ιστορικό του ζεύγους, η ηλικία και άλλα, παρόλα αυτά η μεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης μπορεί να έχει αυξημένα ποσοστά μιας και είναι έμβρυα που ήδη έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο ανάπτυξης που γίνεται να φτάσουν εργαστηριακά. Μιας και έχω καθυστερήσει λίγο να σας απαντήσω, εύχομαι να είχατε ένα θετικό αποτέλεσμα στη προσπάθειά σας.  


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 21/6/2019 at 3:20 ΜΜ, Thia1985 είπε:

    Καλησπέρα,

     

    Δυστυχώς ούτε κι αυτή τη φορά δεν ήμουν τυχερή.

    Τώρα ο γιατρός μου θα μου κάνει διαγνωστική υστεροσκόπηση(είχα κάνει επεμβατική το 2017 για αφαίρεση πολύποδα και στο τότε κέντρο μου είχαν πει ότι η εικόνα της μήτρας μου ήταν άριστη)

    Ενδομητρίωση δεν πιστεύει ότι έχω

    Ζήτησα βιοψία ενδομητρίου και εξέταση του Ν..... την οποία όμως δεν πιστεύει.

    Δεν θα ήθελα να φύγω από το συγκεκριμένο κέντρο δεδομένου ότι ο γιατρός είναι έντιμος όμως δεν ξέρω πώς να κινηθώ, τι να ψάξω, δεδομένου ότι δε θέλω να χάνω ωάρια.

    Επίσης, ενώ υπάρχει θέμα στο σπέρμα(θέμα σε κινητικότητα και ποιότητα), δε το διερευνούν περισσότερο .. γίνεται η γονιμοποίηση(μικρογονιμοποίηση) και η απορία μου είναι η εξής:

    σε τρεις φυσικούς κύκλους πήραν άριστα ωάρια αλλά είχα μέτρια έμβρυα εκτός από την τελευταία φορά που είχα άριστο, κατά την τρίτη μέρα ζωής του όπου και μεταφέρθηκε.

    Γιατί είχα μέτρια εμβρυα?

    αφού η οιστραδιόλη, ειδικά στις δυο τελευταίες προσπάθειες ήταν άριστη και η συνάδελφος σας με διαβεβαίωσε ότι μορφολογικά τα ωάρια είχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να γονιμοποιηθούν.

    αν το σπέρμα είναι αδύναμο, αφού τοποθετηθεί το έμβρυο στη μήτρα, έχει τη δύναμη να συνεχίζει να το διαιρεί δεδομένου ότι δεν εμφυτεύεται?

    να σας θυμίσω ότι έχω άμη 0.90 και η fsh (επηρεασμένη από cyclacur τρια ολόκληρα κουτιά), έφτασε το 26 ενώ όταν τα σταμάτησα και επανέλαβα σύμφωνα με την ορμονολόγο μετά από τρεις μήνες η fsh ήταν 4, 3, 4 σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις

    τώρα δε μου επιτρέπουν να την μετρήσω καθώς έχω πάρει τρεις συνεχούς μήνες οιστρογόνα μετά τις εμβρυομεταφορές

    σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Καλησπέρα, λυπάμαι για το αρνητικό αποτέλεσμα και σας εύχομαι υπομονή και κουράγιο στη προσπάθειά σας. Οι ενδείξεις που έχει ένας εμβρυολόγος απο την εικόνα των ωαρίων κατά τη λήψη τους δε μπορεί να εγγυηθεί ούτε το αποτέλεσμα, ούτε την εξέλιξη των εμβρύων που θα προκύψουν και τη ποιότητά τους και για αυτό το λόγο υπάρχει και συνήθως διαρκής ενημέρωση στα ζευγάρια, γιατί είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία όπου τα δεδομένα καθημερινά μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί λοιπόν ένα άριστο ωάριο να εξελιχθεί σε ένα μέτριο έμβρυο στη πορεία με την ύπαρξη κυτταρικών θραυσμάτων, δηλαδή υπολειμμάτων των κυτταρικών διαίρεσεων αλλά επειδή αξιολογούνται πολλές παράμετροι συνήθως στα έμβρυα να παρατηρούνται και άλλα στοιχεία που να συνηγορούν σε μέτρια ποιότητα. Αυτο που γνωρίζουμε γενικά και χωρίς να το απευθύνω σε εσάς, είναι οτι με την αυξανόμενη ηλικία της γυναίκας η ποιότητα των ωαρίων μπορεί να είναι χαμηλότερη ή και να μην έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν περαιτέρω τα έμβρυα ώστε να εμφυτευθούν, όπως επίσης και η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη τους. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές γκρίζες ζώνες στην αναπαραγωγή γιατί επαναλαμβάνω είναι μια διαδικασία που εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    20 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

    Καλησπέρα, λυπάμαι για το αρνητικό αποτέλεσμα και σας εύχομαι υπομονή και κουράγιο στη προσπάθειά σας. Οι ενδείξεις που έχει ένας εμβρυολόγος απο την εικόνα των ωαρίων κατά τη λήψη τους δε μπορεί να εγγυηθεί ούτε το αποτέλεσμα, ούτε την εξέλιξη των εμβρύων που θα προκύψουν και τη ποιότητά τους και για αυτό το λόγο υπάρχει και συνήθως διαρκής ενημέρωση στα ζευγάρια, γιατί είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία όπου τα δεδομένα καθημερινά μπορεί να αλλάξουν. Μπορεί λοιπόν ένα άριστο ωάριο να εξελιχθεί σε ένα μέτριο έμβρυο στη πορεία με την ύπαρξη κυτταρικών θραυσμάτων, δηλαδή υπολειμμάτων των κυτταρικών διαίρεσεων αλλά επειδή αξιολογούνται πολλές παράμετροι συνήθως στα έμβρυα να παρατηρούνται και άλλα στοιχεία που να συνηγορούν σε μέτρια ποιότητα. Αυτο που γνωρίζουμε γενικά και χωρίς να το απευθύνω σε εσάς, είναι οτι με την αυξανόμενη ηλικία της γυναίκας η ποιότητα των ωαρίων μπορεί να είναι χαμηλότερη ή και να μην έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν περαιτέρω τα έμβρυα ώστε να εμφυτευθούν, όπως επίσης και η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη τους. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές γκρίζες ζώνες στην αναπαραγωγή γιατί επαναλαμβάνω είναι μια διαδικασία που εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. 

    Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ασχολείστε.

    Έκανα τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, η εικόνα της μήτρας μου είναι άριστη, δεν βρέθηκε τίποτα το παθολογικό.

    Αυτό το μήνα ξεκουράζεται ο οργανισμός μου από τα φάρμακα καθώς στην επόμενη περίοδο θα κάνουμε εκ νέου προσπάθεια

    η επόμενη εξέταση που θα γίνει σε εμένα και το σύζυγο θα είναι τα αντιπατρικά αντισώματα

    ο σύζυγος ακολουθεί διατροφή και γυμνάζεται για βελτίωση του σπέρματος 

    θα συνεχίσω να προσπαθώ με δικά μου γι αυτό και θέλω να βελτιστοποιήσω όλους τις υπόλοιπους παράγοντες, δεδομένου ότι όπως καταλαβαίνω αν το σπέρμα δεν είναι άριστο, ούτε με ωάρια δότριας μπορεί να μου εγγυηθεί κανείς ότι θα έχω άριστα έμβρυα άρα και περισσότερες πιθανότητες εμφύτευσης.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα κ. Βογιατζή

     

    Είμαι σε προσπάθεια εμβρυομεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων. Στην πρώτη απόπειρα πριν 3 μήνες διαπιστώθηκε ότι το ενδομήτριο δεν ανταποκρινόταν στην αγωγή (cyclacur)  και τη διέκοψα. Τον επόμενο μήνα παρακολούθησα την εξέλιξη του ενδομητρίου σε φυσικό κύκλο, όπου έφτασε περίπου 7,5 χιλιοστά τη 14η μέρα. Τώρα ακολουθώ μια πιο επιθετική αγωγή (6 cyclacur καθημερινά), αλλά η ανταπόκριση του ενδομητρίου είναι φτωχή (11η μέρα 6,6mm). Η γιατρός μου προτείνει να συνεχίσω την αγωγή για λίγες μέρες ακόμα. Ποια η γνώμη σας, να επιχειρήσω εμβρυομεταφορά σε ενδομήτριο που ανταποκρίνεται όχι τόσο καλά; ευχαριστπω.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    ΚΑΛΗΜΕΡΑΚ ΒΟΓΙΑΤΖΗ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ Κ ΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.Ο ΣΎΖΥΓΟΣ ΜΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΙΟΨΙΑ ΜΕ ΤΕse ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΕΝ ΒΡΈΘΗΚΑΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ.ΟΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ Η ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΈΤΑΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΤΤΑΡΑ  Κ ΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΙΔΩΝ.ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΓΕΝΕΣΗ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΠΕΡΜΑΤΙΔΕΣ Κ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΚΡΟΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ?ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Κ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΡΥΟΤΥΠΟΥ ΟΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΕΡΙΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΟΣ 9. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ p23  ΜΙΑ ΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΑΣ ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 10% ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΥΧΗ ΚΥΗΣΗ ΘΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΜ 11 ΒΔΟΜΑΔΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπερα γιατρε!

    Ειμαι 33 ετων κ πριν εναν μηνα ειχα μια παλινδρομη κυηση στο τελος της 7ης εβδομαδας.καρδουλα δεν ειχαμε ακουσει ακομα.εκανα αποξεση κ η ιστολογικη δεν εδειξε κατι.τυχαιο γεγονος λογω χρωμοσωματων.

     Εχω 2 ερωτησεις:

    α)υπαρχει περιπτωση να παλινδρομισε λογω δυσκοιλιοτητας κ εντονου σφηξιματος;ρωταω γιατι την ωρα της «προσπαθειας» ενιωσα να βγαινει κατι,σκουπιστηκα κατευθειαν γιατι τρομαξα,κ οντως ηταν σκουρο αιμα.

    β)Τι εξετασεις πιστευετε οτι ειναι καλο να κανουμε εγω κ ο αντρας μου απο δω κ περα; (π.χ θυροειδη,ουρεοπλασμα)

    (δεν θελω να το αφησω εντελως στην τυχη του)

    Ευχαριστω εκ των προτερων!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Γεια σας, 
    ονομάζομαι Νασια , είμαι 39 ετών. Θα ήθελα την συμβουλή σας στο πρόβλημα που  εχω με 2 παλινδρομες κύησεις.  η πρώτη πέρυσι όπου στο πρώτο τρίμηνο  στις 7 εβδομάδες δεν ακούσαμε καθόλου καρδούλα. Εφέτος έμεινα ξανά έγκυος όλα πήγαιναν καλά.  είδαμε να αναπτύσσεται και ακούσαμε και την καρδιά του. Είπα ότι από την στιγμή που την ακούσαμε όλα θα πήγαιναν καλά. Δυο εβδομάδες πριν κλείσω το πρώτο τρίμηνο πάμε για το υπερηχογράφημα όπου διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε παλμός... βίωσα δεύτερη παλινδρομη κύηση....  Μας συνεστησαν καρυοτυπο ζεύγους... Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος φυσιολογικα και να πετύχει να έχω ένα υγιές μωράκι ή η λύση είναι εξωσωματική και μόνο?  ξέρω ότι είναι δύσκολο να μου απαντήσετε αλλά έχω απογοητευτεί  θα ήθελα πολύ να να γίνω μαμά αλλά είναι τόσο δύσκολο....  Επίσης... Αν βγει η καρυοτυπος ζεύγους καλή αυτό σημαίνει ότι οι παλινδρομησεις δεν οφείλονταν σε χρώμοσωμικες ανωμαλίες....?  Επισης εχω κάνει και εξέταση θρομβοφιλιας η οποία και αυτή καθαρή.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

        Καλησπέρα κα. Βογιατζή,

        Εύχομαι και ελπίζω να είστε καλά.

        Ο λογαριασμός αυτός είναι του άντρα μου και προς ενημέρωση σας είναι 43 ετών. Εγώ είμαι 40 ετών και δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη παιδάκι. Θα ήθελα σας παρακαλώ την πολύτιμη γνώμη σας.

        Εν συντομία το ιστορικό μου είναι το εξής: Πρώτη εγκυμοσύνη πολύ εύκολη σύλληψη φυσιολογικά αλλά τελικώς διακοπή κύησης Δεκέμβριο του έτους 2018 λόγω συνδρόμου Turner και τρισωμίας Χ. (Μωσαϊκισμός στο έμβρυο που βρέθηκε μετά από αμνιοπαρακέντηση 89% Turner και 11% τρισωμία Χ, αυχενική διαφάνεια 3,9).  Δύο βιοχημικές αποβολές Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2019, οπότε και μετά έκανα υστεροσκόπηση στον κ. Σφακιανούδη στην Αθήνα, όπου βρέθηκε μετα απο υστεροσκόπηση φλεγμονή στη μήτρα και έκανα τη θεραπεία που μου σύστησε με εγχύσεις αντιβίωσης στην μήτρα.

         Έμεινα έγκυος φυσιολογικά τον Απρίλιο του 2020 και σήμερα είμαι 17 εβδομάδων περίπου και με παρακολουθεί ο κ. Κυριάκος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

          Στις 27-07-2020 έκανα αυχενική και Papp-A στον κ. Σπηλιόπουλο Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη.

        Τα αποτελέσματα της Papp-A ισοδύναμο με 0,332 ΜοΜ, η ελέυθερη β-hCG 1,182 MoM, η αυχενική διαφάνεια 1,50 mm και ο υπέρηχος άριστος όπως είπε ο γιατρός. Ωστόσο, λόγω χαμηλής τιμής Papp-A καθώς και ελαφρώς αυξημένων καρδιακών παλμών του μωρού (179) το σύστημα έβγαλε αποτέλεσμα 1 σε 11 για τρισωμία 13.

         Ο κ. Σπηλιόπουλος ωστόσο με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι τα έμβρυα με τρισωμία 13 δίνουν ευρήματα στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας και επίσης δεν είναι βιώσιμα και ότι λογικά θα είχα αποβάλει η ότι θα αποβάλω σύντομα.

         Ωστόσο μου είπε ότι πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση όπως και έκανα στις 20-08-2020.

       Δυστυχώς χθες 21-08-2020 βγήκε το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας και μου είπε ο γιατρός ότι κάτι συμβαίνει στο χρωμόσωμα 13 και ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μωσαϊκισμό στο χρωμόσωμα 13 που τον εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 30%, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου την ερχόμενη Παρασκευή. Τα αποτελέσματα τα έβγαλε το εργαστήριο Ανάλυση στη Θεσσαλονίκη.

         Σημειώνεται ότι ο καρυότυπός μου είναι 92% φυσιολογικά, 6% μονοσωμία Χ, 1% τρισωμία Χ και 1% τετρασωμία Χ.

         Ο καρυότυπος του συζύγου μου είναι φυσιολογικός.

          Επίσης, από την αρχή της κύησης κάνω αντιπηκτικές και παίρνω salospir 160 mg καθημερινά.

         Τέλος, εδώ και κάποια χρόνια παίρνω καθημερινά Cymbalta 120 mg (ουσία ντουλοξετίνη) και Seroquel 50 mg (ουσία quetiapine).

     

          Αυτά που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι τα εξής:

         Έχει νόημα να επαναλάβω την αμνιοκέντηση και να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο εργαστήριο για επαλήθευση του αποτελέσματος; Υπάρχει το ενδεχόμενο λάθους σε ένα εργαστήριο;

         Επίσης υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται για τον μωσαϊκισμό του εμβρύου ο καρυότυπός μου;

        Υπάρχει περίπτωση να ευθύνονται για τον μωσαϊκισμό τα Cymbalta και τα Seroquel; Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα φάρμακα αυτά να δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα  στην αμνιοπαρακέντηση  ή όντως να προκαλούν διασπάσεις  και γενετικες ανωμαλίες στα χρωμοσωματα του εμβρύου;

         Διότι μου κάνει εντύπωση που και οι δύο εγκυμοσύνες που προχώρησαν είχαν μωσαϊκισμό, δύο στα δύο συνήθως δεν είναι τυχαίο γεγονός.

         Τέλος εάν το έμβρυο έχει όντως μωσαϊκισμό δεν θα έπρεπε να δείξει κάτι η τιμή της αυχενικής διαφάνειας (1,50) καθώς και ο ίδιος ο υπέρηχος;

        θερμή παράκληση εάν μπορείτε και έχετε χρόνο να δείτε και να μου πείτε τη γνώμη σας. 

     

          Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 5/27/2019 at 3:06 PM, Εύη Βογιατζή said:

    Καλημέρα Έφη και καλή επιτυχία. Στην ερώτησή σου παίζει ρόλο και το αρχικό δείγμα πρίν τον εμπλουτισμό διότι τα τελικά χαρακτηριστικά του σπέρματος καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό απο το αρχικό δείγμα και σε μικρότερο απο την αρτιότητα της διαδικασίας καθαρισμού και ενεργοποίησης ή αλλιώς εμπλουτισμού του σπέρματος. Γενικά είναι ένα δείγμα καλό για αυτή τη διαδικασία, όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες μετά τη σπερματέγχυση, όπως η αλληλεπίδραση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο, η ικανότητα μετακίνησης του γονιμοποιημένου ωαρίου απο τη σάλπιγγα στο ενδομήτριο, η δυναμική εξέλιξης και εμφύτευσης του εμβρύου και η δυναμική των αναπαραγωγικών δομών να στηρίξουν την κύηση. 

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Δυστυχώς κατέληξε σε βιοχημική αποβολή η προηγούμενη μας προσπάθεια. Σε αυτό το κύκλο έκανα ενέσεις Gonal αλλά λόγω υπερδιέγερσης έγινε διακοπή της προσπάθειας για σπερματέγχυση. Ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει περίπτωση να έχω καθυστέρηση περιόδου λόγω των ενέσεων. Βρίσκομαι στη 2η μέρα καθυστέρησης με επαφές στις γόνιμες μέρες. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 22/8/2020 at 10:31 ΜΜ, chris4 είπε:

        Καλησπέρα κα. Βογιατζή,

        Εύχομαι και ελπίζω να είστε καλά.

        Ο λογαριασμός αυτός είναι του άντρα μου και προς ενημέρωση σας είναι 43 ετών. Εγώ είμαι 40 ετών και δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη παιδάκι. Θα ήθελα σας παρακαλώ την πολύτιμη γνώμη σας.

        Εν συντομία το ιστορικό μου είναι το εξής: Πρώτη εγκυμοσύνη πολύ εύκολη σύλληψη φυσιολογικά αλλά τελικώς διακοπή κύησης Δεκέμβριο του έτους 2018 λόγω συνδρόμου Turner και τρισωμίας Χ. (Μωσαϊκισμός στο έμβρυο που βρέθηκε μετά από αμνιοπαρακέντηση 89% Turner και 11% τρισωμία Χ, αυχενική διαφάνεια 3,9).  Δύο βιοχημικές αποβολές Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2019, οπότε και μετά έκανα υστεροσκόπηση στον κ. Σφακιανούδη στην Αθήνα, όπου βρέθηκε μετα απο υστεροσκόπηση φλεγμονή στη μήτρα και έκανα τη θεραπεία που μου σύστησε με εγχύσεις αντιβίωσης στην μήτρα.

         Έμεινα έγκυος φυσιολογικά τον Απρίλιο του 2020 και σήμερα είμαι 17 εβδομάδων περίπου και με παρακολουθεί ο κ. Κυριάκος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

          Στις 27-07-2020 έκανα αυχενική και Papp-A στον κ. Σπηλιόπουλο Ιωάννη στη Θεσσαλονίκη.

        Τα αποτελέσματα της Papp-A ισοδύναμο με 0,332 ΜοΜ, η ελέυθερη β-hCG 1,182 MoM, η αυχενική διαφάνεια 1,50 mm και ο υπέρηχος άριστος όπως είπε ο γιατρός. Ωστόσο, λόγω χαμηλής τιμής Papp-A καθώς και ελαφρώς αυξημένων καρδιακών παλμών του μωρού (179) το σύστημα έβγαλε αποτέλεσμα 1 σε 11 για τρισωμία 13.

         Ο κ. Σπηλιόπουλος ωστόσο με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι τα έμβρυα με τρισωμία 13 δίνουν ευρήματα στον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας και επίσης δεν είναι βιώσιμα και ότι λογικά θα είχα αποβάλει η ότι θα αποβάλω σύντομα.

         Ωστόσο μου είπε ότι πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση όπως και έκανα στις 20-08-2020.

       Δυστυχώς χθες 21-08-2020 βγήκε το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας και μου είπε ο γιατρός ότι κάτι συμβαίνει στο χρωμόσωμα 13 και ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μωσαϊκισμό στο χρωμόσωμα 13 που τον εκτιμά ότι θα είναι πάνω από 30%, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου την ερχόμενη Παρασκευή. Τα αποτελέσματα τα έβγαλε το εργαστήριο Ανάλυση στη Θεσσαλονίκη.

         Σημειώνεται ότι ο καρυότυπός μου είναι 92% φυσιολογικά, 6% μονοσωμία Χ, 1% τρισωμία Χ και 1% τετρασωμία Χ.

         Ο καρυότυπος του συζύγου μου είναι φυσιολογικός.

          Επίσης, από την αρχή της κύησης κάνω αντιπηκτικές και παίρνω salospir 160 mg καθημερινά.

         Τέλος, εδώ και κάποια χρόνια παίρνω καθημερινά Cymbalta 120 mg (ουσία ντουλοξετίνη) και Seroquel 50 mg (ουσία quetiapine).

     

          Αυτά που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι τα εξής:

         Έχει νόημα να επαναλάβω την αμνιοκέντηση και να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο εργαστήριο για επαλήθευση του αποτελέσματος; Υπάρχει το ενδεχόμενο λάθους σε ένα εργαστήριο;

         Επίσης υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται για τον μωσαϊκισμό του εμβρύου ο καρυότυπός μου;

        Υπάρχει περίπτωση να ευθύνονται για τον μωσαϊκισμό τα Cymbalta και τα Seroquel; Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα φάρμακα αυτά να δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα  στην αμνιοπαρακέντηση  ή όντως να προκαλούν διασπάσεις  και γενετικες ανωμαλίες στα χρωμοσωματα του εμβρύου;

         Διότι μου κάνει εντύπωση που και οι δύο εγκυμοσύνες που προχώρησαν είχαν μωσαϊκισμό, δύο στα δύο συνήθως δεν είναι τυχαίο γεγονός.

         Τέλος εάν το έμβρυο έχει όντως μωσαϊκισμό δεν θα έπρεπε να δείξει κάτι η τιμή της αυχενικής διαφάνειας (1,50) καθώς και ο ίδιος ο υπέρηχος;

        θερμή παράκληση εάν μπορείτε και έχετε χρόνο να δείτε και να μου πείτε τη γνώμη σας. 

     

          Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    Καλησπέρα σας. 

    Επειδή είδα ότι η γιατρός δεν απαντά εδώ και χρόνια στο φόρουμ, θα ήθελα να μου πείτε τελικά τι έγινε με το μωράκι?

    Εμείς κάναμε καρυότυπο ζεύγους, και οι δύο φυσιολογικοί. 

    Το δικό μας μωράκι είχε σύνδρομο Turner :

    Η μελέτη έδειξε την παρουσία μωσαϊκισμού με δύο κυτταρικές σειρές. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μία κυτταρική σειρά (90 από τις 100

    αναλυθείσες μεταφάσεις) με 46 χρωμοσώματα, με παρουσία ενός φυσιολογικού χρωμοσώματος Χ και ενός παράγωγου χρωμοσώματος,

    το οποίο προέρχεται από διπλασιασμό των μακρών σκελών του χρωμοσώματος Χ, i(Xq). Στη δεύτερη κυτταρική σειρά (10 από τις 100

    αναλυθείσες μεταφάσεις) παρατηρούνται 45 χρωμοσώματα με παρουσία ενός μόνο φυλετικού χρωμοσώματος Χ.

     

    Μας είπε ότι ήταν τυχαίο αφού εμείς.ειμαστε καλά. 

    Εγώ είμαι 27. Προσπαθώ να πάρω κουράγιο για την επόμενη φορά. 

     

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα