Συντονιστής Περιεχομένου

Ρωτήστε την ειδικό: Δρ. Εύη Βογιατζή BSc, MSc, DEA, PhD, Εμβρυολόγο Γενετίστρια

    Recommended Posts

    16 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

    Συγχαρητήρια για το θετικό αποτέλεσμα και συγχαρητήρια και στην ομάδα που σας ανέλαβε, για τη καλή προσπάθεια. Πράγματι είναι μια καλή πρώτη μέτρηση. Αν θυμάμαι καλά μου είχατε πεί οτι είχατε μεταφέρει έμβρυα 3ης ημέρας,  που μικρή σημασία έχει μπροστά στο θετικό αποτέλεσμα σας. Αν θέλετε με κρατάτε ενήμερη και για την εξέλιξη, σας εύχομαι οτι καλύτερο. 

    Σάββατο έγινε η ωοληψια μας, και Τρίτη η έμβρυο μεταφορά. Τι θεωρείται το

    εμβρυο;2 ή 3 ημερών; Ευχαριστούμε πολύ ελπίζω αυτή η εγκυμοσύνη να είναι καλή. 

    • Μου αρέσει 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Δημοσιεύτηκαν (επεξεργάστηκε)
    On 3/4/2019 at 12:49 ΜΜ, Εύη Βογιατζή είπε:

    Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα στην εξωσωματική γονιμοποίηση για τη κρυοσυντήρηση των εμβρύων είναι τόσο εξελιγμένες ώστε στη πλειοψήφία των περιπτώσεων τα έμβρυα που έχουν κρυοσυντηρηθεί δε διαφέρουν απο τα "φρέσκα" έμβρυα. Αυτό όμως που μπορεί να διαφέρει μεταξύ ενός "φρέσκου" και ενός "κατεψυγμένου" κύκλου, είναι η μορφολογία και η δεκτικότητα του ενδομητρίου, που είναι και καθοριστικός παράγοντας για την εμφύτευση.

    Επομένως όταν τίθεται το δίλημμα για εμβρυομεταφορά με "φρέσκα" έμβρυα ή έμβρυα μετά απο κρυοσυντήρηση,  η απόφαση έγκειται κυρίως στη δεκτικότητα του ενδομητρίου -πλήν κάποιων περιπτώσεων όπου τα έμβρυα έχουν  πολύ φτωχή ποιότητα για να ανταπεξέλθουν στο στρες της "κατάψυξης-απόψυξης"  όπότε και συναξιολογούνται οι παράγοντες. 

    Γιατρέ καλησπέρα σας!Θα μπορουσατε να μασ διευκρινίσετε τι εννοείτε όταν αναφέρετε για διαφορά δεκτικότητασ και μορφολογίας ενδομητρίου ανάμεσα σ εναν κύκλο με κατεψυγμένα και φρέσκα έμβρυα;Ευχαριστώ πολύ.

    Επεξεργάστηκαν by anoulious
    Διορθωση

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα

    πήρα το αποτέλεσμα της χοριακής, δυστυχώς αρνητικό αλλά αναμενόμενο για εμένα τουλάχιστον.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι πρέπει να ψάξω το διάστημα των δύο μηνών που δε θα παίρνω χάπια?πέρα από το ενδομήτριο. Έχω κάνει εξετάσεις για θρομβοφιλία και ο σύζυγος κάνει διατροφή για το σπέρμα.

    ο γιατρός μου είπε να σταματήσω τα χάπια, να αδιαθετήσω και μόλις καθαρίσω από την περίοδο, να πάω να με παρακολουθεί σε φυσικό κύκλο χωρίς όμως χάπια έτσι ώστε αν έχω να μαζέψω και να καταψύξω.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 12/4/2019 at 4:57 ΜΜ, Thia1985 είπε:

    Καλησπέρα

    πήρα το αποτέλεσμα της χοριακής, δυστυχώς αρνητικό αλλά αναμενόμενο για εμένα τουλάχιστον.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι πρέπει να ψάξω το διάστημα των δύο μηνών που δε θα παίρνω χάπια?πέρα από το ενδομήτριο. Έχω κάνει εξετάσεις για θρομβοφιλία και ο σύζυγος κάνει διατροφή για το σπέρμα.

    ο γιατρός μου είπε να σταματήσω τα χάπια, να αδιαθετήσω και μόλις καθαρίσω από την περίοδο, να πάω να με παρακολουθεί σε φυσικό κύκλο χωρίς όμως χάπια έτσι ώστε αν έχω να μαζέψω και να καταψύξω.

    Λυπάμαι για την αρνητική έκβαση της προσπάθειας σας. Το ζητούμενο, απο τη δική μου επιστημονική πλευρά, πέραν απο τις εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποιούνται στο σύνολο των μονάδων, είναι σε αυτή τη φάση να συλλέξετε όσα περισσότερα ωάρια - και κατα συνεπεια έμβρυα-  για εμβρυομεταφορά, ακόμη και με φυσικούς κύκλους εάν κρίνουν οι γιατροί σας οτι υπάρχει χαμηλή διέγερση και οτι για εσάς αυτή είναι η ενδεδειγμένη οδός σύμφωνα με το ιστορικό σας. Αυτή η προσέγγιση θέλει υπομονή απο μεριάς σας γιατί θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να έχετε έναν αριθμό εμβρύων για μεταφορά και εμπιστοσύνη στους ιατρούς σας. Σας εύχομαι ολόψυχα να φτάσετε γρήγορα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παραμένω για οποιαδήποτε άλλη σχετική απορία σας. 

    • Μου αρέσει 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 9/4/2019 at 9:58 ΜΜ, Κάντι είπε:

    Χαίρεται και ευχαριστω που ασχολείστε.

    Τα έμβρυα που εχουμε μεταφέρει χαρακτηρίζονταν απο άριστες βλαστοκυστες έως και πολυ μέτρια που θα έπρεπε να μεταφερθούν στην μήτρα 2η μερα για να έχουν μια πιθανότητα να επιβιωςουν.

    Οι εμβρυομεταφορες που εχουμε κανει στο σύνολο ειναι 7. Τα κέντρα που εχω απευθυνθεί 4. Στα δυο κέντρα ειδα συγκριτικά καλυτερα αποτελέσματα οσον αφορα την εξέλιξη και την έκθεση των εμβρύων. Υποθέτω οτι παίζει ρόλο ο χειρισμός των έμβρυολόγων και τα καλλιεργητικά υγρά. Την τριτη μερα ανάπτυξης με ενημέρωσαν ολα τα κέντρα οτι υπήρχαν θραύσματα παρά την άριστη πχ διαίρεση 8,9 διαιρέσεων.

     Τα θραύσματα τι μαρτυρούν;

     Το σπερμα ειναι μέτριο και γινεται μικρογονιμοποιηση, καλος αριθμος εντός  φυσιολογικών  τιμών  αναφοράς, επιτόπια κίνηση κυρίως , 99% ανώμαλες μορφές. Τον κατακερματισμό τον εχουμε κανει δυο φορές στο εργαστηριο του Λυμπεροπουλο αν προσθέτει σε σας καποια πληροφορία. Στην 1η 49% κατακερματισμό και μετα απο εξάμηνη θεραπεία με βιταμίνες πέσαμε στο 28%. Τις γνωστές prof και  q10 ουμπικινολη.

     Ο καρυοτυπος μας ειναι φυσιολογικός.

     Οσον αφορα το δικό μου ιστορικό ενδομητριωση με δυο λαπαροσκόπησεις για λύση συμφυσεων, κύστεων στις ωοθήκες, ινομοιωματα κλπ., υστεροσκοπηση για πολύποδα στην ιστολογική φαίνεται η μήτρα να εχει φλεγμονή, στην συνεχεια εχω στείλει άλλες 4 φορές δείγμα για βιοψία ενώ μεσολαβούν μηνες αντιβίωσης απο το στόμα και κολπικά χωρις βελτίωση. Η προσπαθεια μας διαρκεί επτά χρόνια.

     Προβληματίζομαι για τον προεμφυτευτικο καθαρά για οικονομικούς λόγους καθως στο κέντρο που βρίσκομαι αυτην την στιγμή στοιχίζει οσο μια προσπαθεια.

    Στατιστικά αναρρωτιωμουν λοιπόν ενα απο τα είκοσι έμβρυα που μεταφέραμε δεν θα μπορούσε να ειναι φυσιολογικο;

     Μηπως τελικα ειναι προτιμότερο να κάνουμε μια προσπαθεια με δανεικά και με αυτόν τον τροπο να καθορίσουμε αν το μόνο πρόβλημα μας ειναι στην μήτρα;

     Αν το πρόβλημα ειναι στο σπερμα έχοντας ωάρια απο νεότερη δότρια θα ξεπεραστεί το πρόβλημα στις διαίρεσεις;

     

     

    Θα προσπαθήσω να απευθύνω μια μια τις απορίες σας κατα τη ροή της απαντησής σας.

    Απο τη μία πλευρά είναι θετικό που είχατε έναν ικανοποιητικό αριθμό εμβρύων και που κάποια απο αυτά είχαν τη δυναμική να εξελιχθούν σε βλαστοκύστες απο την άλλη αντιλαμβάνομαι, απο τα λεγόμενα σας, οτι είχαμε μια μεικτή ποιότητα εμβρύων.

    Ρόλο παίζουν τα πάντα σε έναν κύκλο εξωσωματικής και είναι μια συντονισμένη προσπάθεια καλών και εξειδικευμένων επιστημόνων και ενός καλού εργαστηρίου και συνολικά της μονάδας, να αξιοποιήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο μια προσπάθεια, ώστε το ζευγάρι να έχει να έχει τις περισσότερες δυνατές πιθανότητες για μια θετική έκβαση. Τα κυτταρικά θραύσματα δημιουργούνται κατά τις διαιρέσεις των κυττάρων και υποδεικνύουν τη ποιότητα, είναι με απλά λόγια υπολείμματα των κυτταρικών διαιρέσεων των εμβρύων τα οποία θα θέλαμε ιδανικά να μην ανευρίσκονται κατά τη ποιοτική αξιολόγηση και μπορεί να εμπλέκονται διαφορετικοί παράγοντες σε αυτό.  

    Η αρχική τιμή του κατακερματισμού του DNA στο σπέρμα είναι αρκετά αυξημένη και παρόλο που μειώθηκε αισθητά, θεωρώ οτι είναι ένας παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείτε  διότι η υψηλού βαθμού κατάτμηση γνωρίζουμε οτι μπορεί να ευθύνεται για:

    -Aδυναμία εξέλιξης των εμβρύων και φτωχή ποιότητα (οι δύο πρώτες εμβρυϊκές κυτταρικές διαιρέσεις ελέγχονται κυρίως από τα μητρικά γονίδια ενώ τα πατρικά γονίδια επιδρούν απο το στάδιο των 4 κυττάρων), αποτυχία εμφύτευσης, ακόμη και για πιθανές αποβολές κατα το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

    Επίσης, μαζί με τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα που λαμβάνετε καλό θα ήταν να βελτιώσετε και κάποιους άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα διακοπή καπνίσματος, διατροφή με λαχανικά και φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Aντιλαμβάνομαι απο αυτά που αναφέρετε ως προς το ενδομητριο ότι υπάρχει κάποιο ιστορικό και σε κάθε κύκλο εξωσωματικής οι συνθήκες του ενδομητρίου ελέγχονται πριν απο κάθε εμβρυομεταφορά. 

    Μιλώντας θεωρητικά πάντα και κατά την άποψή μου, εάν στις αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες συμβάλλει και ο παράγοντας του ενδομητρίου τότε μια προσπάθεια με δανεικά ωάρια ενδεχομένως δεν είχε θα σημαντικά αυξημένες πιθανότητες, ειδικότερα δε εάν συντρέχει και ο παράγοντας ποιότητας του σπέρματος. Θα σας πρότεινα πριν απο κάποια επόμενη προσπάθεια να λάβετε παραθέτοντας συνολικά το ιστορικό σας, μια καλή συμβουλευτική ως προς το παράγοντα του ενδομητρίου και ώς προς τη ποιότητα του σπέρματος και των εμβρύων που προέκυψαν απο προηγούμενες προσπάθειες, ώστε με βάση και τις δικές σας προσδοκίες και επιθυμίες, να ζυγίστε τεκμηριωμένα τις επιλογές σας. 

     

    • Μου αρέσει 1
    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    On 10/4/2019 at 9:15 ΠΜ, **nikos** είπε:

    Σάββατο έγινε η ωοληψια μας, και Τρίτη η έμβρυο μεταφορά. Τι θεωρείται το

    εμβρυο;2 ή 3 ημερών; Ευχαριστούμε πολύ ελπίζω αυτή η εγκυμοσύνη να είναι καλή. 

    Σας το εύχομαι ολόψυχα! Ναι, τα έμβρυα που μεταφέρατε είναι 3ης ημέρας. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 10/4/2019 at 1:52 ΠΜ, Αντουαν8 είπε:

    Καλησπερα σας!!θα ηθελα να σας ρωτησω ποια ειναι η γνωμη σας για την εξωσωματικη με "ανωριμα" σπερματοζωαρια υστερα απο μικροτεσε!

    Καλησπέρα και σε εσάς, η ανάκτηση των σπερματοζωαρίων όταν δεν είναι δυνατή για διάφορους λόγους μέσω της εκσπερμάτισης τότε στρεφόμαστε σε άλλες μεθόδους όπως με χειρουργική ανάκτηση μέσω δειγματοληψίας από τους όρχεις ή μέσω αναρρόφησης της επιδιδυμίδας. Το TESE και το microTESE είναι μέθοδοι ανάκτησης σπέρματος από τον όρχι, με ρυθμό ανάκτησης περίπου στο 50% των περιπτώσεων, όπου μέσω ειδικής επεξεργασίας των δειγμάτων γίνεται η απομόνωση των σπερματογόνων κυττάρων και η μόνη μέθοδος επιλογής για γονιμοποίηση είναι η μικρογονιμοποίηση.

    Οι μελέτες έως σήμερα μας έχουν δείξει μια διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ως προς την πηγή ανάκτησης του σπέρματος (την επιδιδυμίδα ή τον όρχι) και μεταξύ της προϋπάρχουσας πάθησης, δηλαδή την ύπαρξη αζωοσπερμίας αποφρακτικού ή μη αποφρακτικού τύπου.  Οι μελέτες λοιπόν αναφέρουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα για τα περιστατικά αζωοσπερμίας αποφρακτικού τύπου σε σχέση με τα περιστατικά μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας ως προς τη γονιμοποίηση και εμφύτευση, με ενδείξεις ότι η μη αποφρακτική αζωοσπερμία εμφανίζει μεγαλύτερο ρυθμό ανευπλοειδιών (δηλαδή μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων) που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή του εμβρύου. Τώρα ως προς τη «πηγή» ανάκτησης (δηλαδή τον όρχι ή την επιδιδυμίδα) κάποιες μελέτες αναφέρουν παρόμοια αποτελέσματα ως προς την γονιμοποίηση-εμφύτευση-εγκυμοσύνη, μια μελέτη αναφέρει καλύτερο ποσοστό εμφύτευσης με σπερματοζωάρια που έχουν ανακτηθεί από τον όρχι και κάποιες μελέτες αναφέρουν χαμηλότερο ρυθμό αποβολών στα περιστατικά όπου το σπέρμα ανακτήθηκε από την επιδιδυμίδα.

    Επομένως, όταν πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάκτηση σπέρματος υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα ως προς την υπάρχουσα  πάθηση αλλά και ως προς τη μέθοδο την οποία ακολουθούμε για την ανάκτηση.

    Μια καλή μελέτη από την οποία μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το ρόλο της ποιότητας του σπέρματος αλλά και τις μελέτες που προανέφερα βρίσκεται εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2397432/


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 10/4/2019 at 11:25 ΜΜ, anoulious είπε:

    Γιατρέ καλησπέρα σας!Θα μπορουσατε να μασ διευκρινίσετε τι εννοείτε όταν αναφέρετε για διαφορά δεκτικότητασ και μορφολογίας ενδομητρίου ανάμεσα σ εναν κύκλο με κατεψυγμένα και φρέσκα έμβρυα;Ευχαριστώ πολύ.

    Καλησπέρα και ευχαριστώ για την ερώτηση. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα και στρατηγικές διαχείρισης της υπογονιμότητας ανά τα κέντρα και ένας από τους λόγους για τον οποίο μπορεί να μην προβούμε σε εμβρυομεταφορά σε «φρέσκο» κύκλο αλλά αντίθετα να κρυοσυντηρήσουμε τα έμβρυα για μεταφορά σε επόμενο κύκλο είναι και τα χαρακτηριστικά του ενδομητρίου ή η λεγόμενη «δεκτικότητα» του ενδομητρίου.

     

    Έχει διαπιστωθεί σε διάφορες μελέτες παγκοσμίως ότι η διέγερση των ωοθηκών πριν την ωοληψία, μπορεί σε κάποιες γυναίκες να έχει σαν επακόλουθο την εξασθένηση της δεκτικότητας του ενδομητρίου αλλά και σε κάποια μεμονωμένα περιστατικά που εμφανίζουν ενδείξεις μειωμένης δεκτικότητας, εφαρμόζεται η στρατηγική “freeze-all”, δηλαδή η κρυοσυντήρηση όλων των εμβρύων που προέκυψαν από τον κύκλο για να μεταφερθούν σε επόμενο κύκλο με κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου.  

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας αξιολογεί υπερηχογραφικά το ενδομήτριο για τα χαρακτηριστικά του και το πάχος του που συνδέονται με τη δεκτικότητα, ίσως και με άλλα βιοχημικά ή ιστολογικά μέσα, και ανάλογα με τις ενδείξεις λαμβάνεται η απόφαση για  εμβρυομεταφορά σε «φρέσκο» κύκλο ή εμβρυομεταφορά μετά από κρυοσυντήρηση.  

     

    Επομένως πηγαίνοντας πίσω στην αρχική ερώτηση, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για τη κρυοσυντήρηση είναι τέτοιες που εξασφαλίζουν σε ένα πολύ καλό ποσοστό την αρτιότητα των εμβρύων, σε επίπεδο που ένα «κατεψυγμένο» έμβρυο δεν είναι συνήθως λιγότερο καλό από ένα «φρέσκο», όμως μπορεί να συζητηθεί η επιλογή της χρήσης κρυοσυντήρημένων εμβρύων αντί φρέσκων για λόγους καλύτερης προετοιμασίας του ενδομητρίου.

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα κα. Βογιατζή,

     

    Εκανα μια προσπαθεια εξωσωματικης περσι χωρις να επελθει εγκυμοσυνη στα 42 και κατι. Αλλαξα γιατρο και και εκεινος μου εκανε εξονυχιστικο ελεγχο εξετασεων κι αυτο κρινοντας το με βαση την ηλικια μου και δεδεμενου οτι δεν ειχα μεινει εγκυος ποτε στη ζωη μου αν και προσπαθουμε ελευθερα εδω και καιρο με το συντροφο μου..  Σας παραθετω το αποτελεσμα της εξετασης καρυοτυπου που εκανα.  Ο καρυοτυπος του συζυγου ειναι φυσιολογικος.

     

    Ποια πιστευετε εσεις οτι ειναι καλυτερη αντιμετωπιση;  Να γινει αλλη μια προσπαθεια εξωσωματικης;

    "Μελετήθηκαν συνολικά 50 μεταφάσεις από 2 καλλιέργιες. Σε αυτές βρέθηκαν τρεις
    διαφορετικές κυτταροσειρές. Σε 5 μεταφάσεις βρέθηκε να λείπει το ένα φυλετικό
    χρωμόσωμα Χ, το οποίο εύρημα είναι συμβατό με το σύνδρομο Turner, σε μικρό
    ποσοστό του 10%. Σε δύο μεταφάσεις βρέθηκε ένα έξτρα φυλετικό χρωμόσωμα Χ, το
    οποίο εύρημα είναι συμβατό με το σύνδρομο Triple-X, σε ποσοστό δηλαδή 4%. Σε 43
    μεταφάσεις βρέθηκε φυσιολογικός καρυότυπος 46,ΧΧ. Σε όλες τις μεταφάσεις επίσης
    βρέθηκε η περικεντρική αναστροφή στο χρωμόσωμα 9, με πιθανότερα σημεία
    αναστροφής τα p21 και q34.1, [inv(9)(p21q34.1)]. Η συγκεκριμένη αναστροφή δεν
    συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς πολυμορφισμούς ώστε να θεωρηθεί φυσιολογική,
    και έχει συνδεθεί με προβλήματα στις εγκυμοσύνες."

     

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 20/4/2019 at 12:32 ΠΜ, Natashoni είπε:

    Καλησπέρα κα. Βογιατζή,

     

    Εκανα μια προσπαθεια εξωσωματικης περσι χωρις να επελθει εγκυμοσυνη στα 42 και κατι. Αλλαξα γιατρο και και εκεινος μου εκανε εξονυχιστικο ελεγχο εξετασεων κι αυτο κρινοντας το με βαση την ηλικια μου και δεδεμενου οτι δεν ειχα μεινει εγκυος ποτε στη ζωη μου αν και προσπαθουμε ελευθερα εδω και καιρο με το συντροφο μου..  Σας παραθετω το αποτελεσμα της εξετασης καρυοτυπου που εκανα.  Ο καρυοτυπος του συζυγου ειναι φυσιολογικος.

     

    Ποια πιστευετε εσεις οτι ειναι καλυτερη αντιμετωπιση;  Να γινει αλλη μια προσπαθεια εξωσωματικης;

    "Μελετήθηκαν συνολικά 50 μεταφάσεις από 2 καλλιέργιες. Σε αυτές βρέθηκαν τρεις
    διαφορετικές κυτταροσειρές. Σε 5 μεταφάσεις βρέθηκε να λείπει το ένα φυλετικό
    χρωμόσωμα Χ, το οποίο εύρημα είναι συμβατό με το σύνδρομο Turner, σε μικρό
    ποσοστό του 10%. Σε δύο μεταφάσεις βρέθηκε ένα έξτρα φυλετικό χρωμόσωμα Χ, το
    οποίο εύρημα είναι συμβατό με το σύνδρομο Triple-X, σε ποσοστό δηλαδή 4%. Σε 43
    μεταφάσεις βρέθηκε φυσιολογικός καρυότυπος 46,ΧΧ. Σε όλες τις μεταφάσεις επίσης
    βρέθηκε η περικεντρική αναστροφή στο χρωμόσωμα 9, με πιθανότερα σημεία
    αναστροφής τα p21 και q34.1, [inv(9)(p21q34.1)]. Η συγκεκριμένη αναστροφή δεν
    συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς πολυμορφισμούς ώστε να θεωρηθεί φυσιολογική,
    και έχει συνδεθεί με προβλήματα στις εγκυμοσύνες."

     

    Ευχαριστω εκ των προτερων

    Καλημέρα Νατάσσα, 

    Θα σου πρότεινα να επαναλάβεις την εξέταση σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο με καλή εμπειρία στην ανάλυση του καρυότυπου ώστε να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 4/22/2019 at 3:55 PM, Εύη Βογιατζή said:

    Καλημέρα Νατάσσα, 

    Θα σου πρότεινα να επαναλάβεις την εξέταση σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο με καλή εμπειρία στην ανάλυση του καρυότυπου ώστε να επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα. 

    Καλησπερα

     

    Μου συστηθηκε μοριακή εξέταση mFISH και μοριακός καρυότυπος υψηλής ανάλυσης array CGH απο τον κυτταρογεννετιστη του συγκεκριμενου εργαστηριου.

    Εσεις θα προτεινετε να την κανω αυτην την εξεταση και σε ποιο κεντρο θα μου προτεινατε;

     

    Ευχαριστω
     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 24/4/2019 at 12:59 ΠΜ, Natashoni είπε:

    Καλησπερα

     

    Μου συστηθηκε μοριακή εξέταση mFISH και μοριακός καρυότυπος υψηλής ανάλυσης array CGH απο τον κυτταρογεννετιστη του συγκεκριμενου εργαστηριου.

    Εσεις θα προτεινετε να την κανω αυτην την εξεταση και σε ποιο κεντρο θα μου προτεινατε;

     

    Ευχαριστω
     

    Χρόνια Πολλά με υγεία! Οι εξετάσεις αυτές είναι πιο αναλυτικές και εξειδικευμένες, επομένως κατα τη γνώμη μου ναι θα μπορούσατε να προχωρήσετε και με αυτές στο εργαστήριο με το οποίο μιλήσατε. 


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας,

     

    26/04 έκανα ωοληψία όπου πήραμε άριστο όπως μου είπαν μορφολογικά ωάριο σε φυσικό κύκλο το οποίο γονιμοποιήθηκε, μεταφέρθηκε την 4η μέρα της ζωής του αλλά δυστυχώς δεν εμφυτεύθηκε πάλι και είχα αρνητική χοριακή. Το έμβρυο μας αυτή τη φορά με άριστα το 4, πήρε 3 προς 4.

    Τι μπορεί να έφταιξε?

    τι πρέπει να ψάξω?

    Oιστραδιόλη 220, μια μέρα πριν την ωοληψία

    το ενδομήτριο μου ήταν άριστο όπως μου είπαν, τριφασικό και παχύ, 13.5 μία ημέρα πριν την ωοληψία.

    Θα προσπαθήσω πάλι σε φυσικό κύκλο καθώς η ΑΜΗ είναι χαμηλή και δε θέλω να χάνω ωάρια αλλά σκέφτομαι να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίου και όχι εμβρύου.

    Πρότεινα στον γιατρό μου την εξέταση του Ν......αλλά μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνω τώρα και αν υπήρχαν φλεγμονές θα φαίνονταν στο ενδομήτριο ακόμη και στον υπέρηχο(λεπτό πάχος, όχι τριφασικού τύπου σε επαναλαμβανόμενα υπερηχογραφήματα). Εγώ όμως φοβάμαι μήπως υπάρχει κάτι από πλευράς μου το οποίο δεν φαίνεται.

    Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε?

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κυρία Βογιατζη καλησπέρα, ευχαριστούμε πολυ για τις πολυ ωραίες και αναλυτικές πληροφορίες σας.

     Ηθελα να μου διευκρινίσετε αν κατάλαβα καλα οσον αφορα την γονιμοποίηση και την εξέλιξη των εμβρύων. Το ωάριο παίζει σημαντικό ρόλο μεχρι την δεύτερη μερα που διαιρείται το έμβρυο σε 4 κύτταρα και μετα αναλαμβάνει το σπερματοζωάριο;

     Στις δυο τελευταιες προσπαθειες μας διέγερση και φυσικός κυκλος βρέθηκαμε με έμβρυα 5 διαιρέσεων την τριτη μερα, καθόλου αισιόδοξο, καθως δεν εξελίχθηκαν σε βλαστοκυστες.


    4vrkp2.png cEvWp2.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γειά σας κ. Βογιατζή εγω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Είχα τελευταία περίοδο 21 Νοεμβρίου και με βάση αυτή την ημερομηνία σήμερα είμαι 25 εβδομάδων και 2 ημερών εχω κανει κ β επιπέδου στην 22η εβδομάδα. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος απο πιο πριν της τελευταίας περιόδου και να ήταν ψευδοπεριοδος και να μην το κατάλαβα ? Και αν ναι θα φαινόταν στους υπερηχους που κάνουμε? Ποια είναι η απόκλιση που μπορεί να εχω στις εβδομάδες? Και πόσο σίγουρο ειναι αυτο? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. 

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    On 15/5/2019 at 4:11 ΜΜ, Thia1985 είπε:

    Καλησπέρα σας,

     

    26/04 έκανα ωοληψία όπου πήραμε άριστο όπως μου είπαν μορφολογικά ωάριο σε φυσικό κύκλο το οποίο γονιμοποιήθηκε, μεταφέρθηκε την 4η μέρα της ζωής του αλλά δυστυχώς δεν εμφυτεύθηκε πάλι και είχα αρνητική χοριακή. Το έμβρυο μας αυτή τη φορά με άριστα το 4, πήρε 3 προς 4.

    Τι μπορεί να έφταιξε?

    τι πρέπει να ψάξω?

    Oιστραδιόλη 220, μια μέρα πριν την ωοληψία

    το ενδομήτριο μου ήταν άριστο όπως μου είπαν, τριφασικό και παχύ, 13.5 μία ημέρα πριν την ωοληψία.

    Θα προσπαθήσω πάλι σε φυσικό κύκλο καθώς η ΑΜΗ είναι χαμηλή και δε θέλω να χάνω ωάρια αλλά σκέφτομαι να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίου και όχι εμβρύου.

    Πρότεινα στον γιατρό μου την εξέταση του Ν......αλλά μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να την κάνω τώρα και αν υπήρχαν φλεγμονές θα φαίνονταν στο ενδομήτριο ακόμη και στον υπέρηχο(λεπτό πάχος, όχι τριφασικού τύπου σε επαναλαμβανόμενα υπερηχογραφήματα). Εγώ όμως φοβάμαι μήπως υπάρχει κάτι από πλευράς μου το οποίο δεν φαίνεται.

    Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε?

     

    Καλημέρα, λυπάμαι για την αρνητική έκβαση της προσπάθειας και κατανοώ την αγωνία σας. Η εξωσωματική έχει ένα ορισμένο ποσοστό επιτυχίας, το οποίο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από ζευγάρι σε ζευγάρι. Μερικές φορές παρόλα τα καλά στοιχεία, ένας κύκλος μπορεί να αποτύχει και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες οι οποίοι άλλες φορές είναι ελεγχόμενοι, άλλες όχι .

    Κατά τη γνώμη μου, αφού ο Ιατρός που σας παρακολουθεί δε βρίσκει ενδείξεις για να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις, καλό είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή του ή εάν νιώθετε ότι θέλετε να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο για να νιώθετε ήρεμη, καλύτερα να το συζητήσετε πρώτα μαζί του. 

    Μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο παραπάνω στο γιατί εξετάζετε τη συλλογή και κατάψυξη ωαρίων αντί για έμβρυα;

     


    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 16/5/2019 at 10:07 ΜΜ, Κάντι είπε:

    Κυρία Βογιατζη καλησπέρα, ευχαριστούμε πολυ για τις πολυ ωραίες και αναλυτικές πληροφορίες σας.

     Ηθελα να μου διευκρινίσετε αν κατάλαβα καλα οσον αφορα την γονιμοποίηση και την εξέλιξη των εμβρύων. Το ωάριο παίζει σημαντικό ρόλο μεχρι την δεύτερη μερα που διαιρείται το έμβρυο σε 4 κύτταρα και μετα αναλαμβάνει το σπερματοζωάριο;

     Στις δυο τελευταιες προσπαθειες μας διέγερση και φυσικός κυκλος βρέθηκαμε με έμβρυα 5 διαιρέσεων την τριτη μερα, καθόλου αισιόδοξο, καθως δεν εξελίχθηκαν σε βλαστοκυστες.

    Καλημέρα, το ωάριο παίζει σημαντικό ρόλο καθ΄όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και εξέλιξης του εμβρύου καθόσον αν το σκεφτείτε, το κυτταρόπλασμα που διαμορφώνει τα κύτταρα ενός εμβρύου προέρχεται κατεξοχήν από το ωάριο, ενώ το σπερματοζωάριο συνεισφέρει κυρίως το γενετικό του υλικό και άλλες μικρότερες δομές. Επομένως η ποιότητα του κυτταροπλάσματος ενός ωαρίου, μαζί με το ενεργειακό απόθεμα του ωαρίου και τη γενετική του αρτιότητα και από τη δεύτερη ημέρα εξέλιξης του εμβρύου και μετά, η γενετική αρτιότητα του σπερματοζωαρίου, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την εξελικτική ικανότητα ενός εμβρύου. 

    • Μου αρέσει 2

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 17/5/2019 at 3:38 ΠΜ, Theodora85 είπε:

    Γειά σας κ. Βογιατζή εγω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Είχα τελευταία περίοδο 21 Νοεμβρίου και με βάση αυτή την ημερομηνία σήμερα είμαι 25 εβδομάδων και 2 ημερών εχω κανει κ β επιπέδου στην 22η εβδομάδα. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος απο πιο πριν της τελευταίας περιόδου και να ήταν ψευδοπεριοδος και να μην το κατάλαβα ? Και αν ναι θα φαινόταν στους υπερηχους που κάνουμε? Ποια είναι η απόκλιση που μπορεί να εχω στις εβδομάδες? Και πόσο σίγουρο ειναι αυτο? Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. 

     

    Θεοδώρα καλημέρα, για την ερώτησή σου αυτή θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γυναικόλογο με ειδίκευση στη παρακολούθηση της κύησης, ώστε να σου εξηγήσει πως χρονολογείται μια κύηση με βάση τη τελευταία περίοδο και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του εμβρύου. 

    • Ευχαριστώ! 1

    Δρ. Εύη Βογιατζή, BSc, MSc, DEA, PhD

    Γενετίστρια Εμβρυολόγος 

    Για να δείτε το βιογραφικό μου πατήστε εδώ

    Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

    Δημοσιεύστε το ερώτημά σας απευθείας στην  Δρ. Βογιατζή εδώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 6 λεπτά , Εύη Βογιατζή είπε:

    Καλημέρα, λυπάμαι για την αρνητική έκβαση της προσπάθειας και κατανοώ την αγωνία σας. Η εξωσωματική έχει ένα ορισμένο ποσοστό επιτυχίας, το οποίο διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και από ζευγάρι σε ζευγάρι. Μερικές φορές παρόλα τα καλά στοιχεία, ένας κύκλος μπορεί να αποτύχει και αυτό έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες οι οποίοι άλλες φορές είναι ελεγχόμενοι, άλλες όχι .

    Κατά τη γνώμη μου, αφού ο Ιατρός που σας παρακολουθεί δε βρίσκει ενδείξεις για να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις, καλό είναι να ακολουθήσετε τη συμβουλή του ή εάν νιώθετε ότι θέλετε να εξετάσετε και αυτό το ενδεχόμενο για να νιώθετε ήρεμη, καλύτερα να το συζητήσετε πρώτα μαζί του. 

    Μπορείτε να με βοηθήσετε λίγο παραπάνω στο γιατί εξετάζετε τη συλλογή και κατάψυξη ωαρίων αντί για έμβρυα;

     

    Καλησπέρα,

     

    ναι βεβαίως. Υπάρχει θέμα και με το σπέρμα. Δεν είναι άσχημο αλλά ούτε και άριστο όπως με ενημέρωσαν και ο γιατρός και η συνάδελφος σας στο κέντρο που είμαι οπότε δεδομένου ότι έχω μεν ωάρια αλλά λίγα(αν δεχθώ ότι οι εξετάσεις ισχύουν και το λέω αυτό γιατί έχω τρέξει πάρα πολύ αναφορικά με αυτό το θέμα....)θέλω να εξαντλήσω όλες μα όλες τις πιθανότητες για βιολογικά και γεννετικά δικό μου παιδί. Δεν αποκλείω άλλες μεθόδους όπως τα  ωάρια δότριας αλλά μόνο εχοντας εξαντλήσει όλα τα δικά μου περιθώρια.

    Δεν έχω κλείσει καν τα 34

    οπότε καταλαβαίνετε την αγωνία μου

    Ο γιατρός προτιμά τον φυσικό κύκλο στην περίπτωση μου γιατί ο φυσικός έδωσε άριστο μορφολογικά ωάριο και πολύ καλό ενδομήτριο ενώ με τα φάρμακα, κατεβάζω το πολύ τρια και την πρώτη φορά ο κύκλος μου ακυρώθηκε λόγω σχήματος ωοθυλακίων και οιστραδιόλης που ήταν στο 48.

     

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    10 ώρες πρίν, Εύη Βογιατζή είπε:

    Καλημέρα, το ωάριο παίζει σημαντικό ρόλο καθ΄όλη τη διάρκεια ανάπτυξης και εξέλιξης του εμβρύου καθόσον αν το σκεφτείτε, το κυτταρόπλασμα που διαμορφώνει τα κύτταρα ενός εμβρύου προέρχεται κατεξοχήν από το ωάριο, ενώ το σπερματοζωάριο συνεισφέρει κυρίως το γενετικό του υλικό και άλλες μικρότερες δομές. Επομένως η ποιότητα του κυτταροπλάσματος ενός ωαρίου, μαζί με το ενεργειακό απόθεμα του ωαρίου και τη γενετική του αρτιότητα και από τη δεύτερη ημέρα εξέλιξης του εμβρύου και μετά, η γενετική αρτιότητα του σπερματοζωαρίου, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα και την εξελικτική ικανότητα ενός εμβρύου. 

    Σας ευχαριστω πολυ για την απάντηση!


    4vrkp2.png cEvWp2.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα σας, 

    Σήμερα κάναμε την πρώτη μας σπερματεγχυση με το σύζυγό μου με σπέρμα 15.1εκ και 85% κινητικότητα μετά τον εμπλουτισμό. Θεωρείται καλό δείγμα; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν πρέπει να προσέχω κάτι ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. Ευχαριστώ

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    On 22/5/2019 at 1:28 ΜΜ, Εύη Βογιατζή είπε:

    Θεοδώρα καλημέρα, για την ερώτησή σου αυτή θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα γυναικόλογο με ειδίκευση στη παρακολούθηση της κύησης, ώστε να σου εξηγήσει πως χρονολογείται μια κύηση με βάση τη τελευταία περίοδο και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του εμβρύου. 

    Σας ευχαριστώ για την απάντηση οι μετρήσεις όλες είναι φυσιολογικές και με βάση το crl πέφτει ακριβώς η ημερομηνία πανω στην πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου.. Δεν θα υπήρχε στον υπέρηχο της αυχενικής η της β επιπέδου η ενός απλού υπέρηχου να μου βγάζει αν είμαι παραπάνω εβδομάδων? Να σημειώσω επίσης οτι εχω ρωτήσει 2 γυναικολογους. Ο πρώτος μου είπε οτι δεν γίνεται να είμαι παραπάνω εβδομάδων και να μην φαίνεται και ο δεύτερος μου είπε οτι υπάρχει πιθανότητα να είμαι και παραπανω η και λιγότερο και δεν μπορώ να το ξέρω. Εγω βέβαια δεν μιλαω για 1-2 μερες αλλά για 3 εβδομάδες και πάνω. Δεν ξερω έχω μπερδευτεί αρκετά με το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχω κάπου αλλού να παω. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα