Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Δεν τα βγάζουν έξω στο διάλλειμα!

Recommended Posts

Φέτος η κόρη μου ξεκίνησε προνήπια σε δημόσιο σχολείο. Η δασκάλα μας είπε ότι τα βγάζουν έξω μόνο μισή ώρα μέσα στις 4.5 ώρες που βρίσκονται εκεί. Και πολλές φορές που ρωτάω τη κόρη μου μου λέει ότι δεν τους βγάλαν έξω. Ρώτησα τη δασκάλα γιατί δεν τους έβγαλε έξω, και μου λέει"ε, να.. είχε λίγο υγρασία, ήταν μουντός ο καιρός...". Δηλαδή το χειμώνα όλο που έχει κρύο θα τα έχουν συνέχεια κλεισμένα μέσα τα παιδιά σαν τα ποντίκια?

Είμαι έξαλλη με αυτή τη στάση. Τα παιδιά σ' αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη να τρέχουν έξω στο καθαρό αέρα, να εκτονωθούν κι όχι να κάνουν χειροτεχνίες. Στο δημοτικό γιατί δηλαδή βγαίνουν έξω κάθε 45 λεπτά και στα προνήπια που έχουν πραγματικά ανάγκη να παίξουν τα κρατάνε μέσα? :angry::angry::angry: Και φυσικά οι ιώσεις και τα μικρόβια δίνουν και παίρνουν αφού όλη μέρα τα παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο σε μια κλειστή αίθουσα.

Άσε που τις μέρες που δεν τα βγάζουν έξω η κόρη μου είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι μες τα νεύρα, κλαίει, πραγματικά δεν ξέρουμε πως να τη συμμαζέψουμε.

Εσείς τι εμπειρία έχετε από το θέμα αυτό από τα σχολεία σας?

Διαφημίσεις

μεχρι σημερα μονο μια μερα δ τα ειχαν βγαλει,που την οροηγουμενη ειχε βρεξει πολυ κ ηταν μουσκεμα ολα.εχει λειψει κ η κορη μου ομως 5μερες,που δ ξερω τι εγινε.καποιες απο αυτες που βγηκαν δ το περιμενα,γτ ειχε σχετικα κρυο,μενουμε β.ελλαδα με πολυ υγρασια

Δεν τα έβγαλαν έξω??Μα δεν είναι λογικό το παιδί να είναι μέσα στα νεύρα αν όλη μέρα είναι κλεισμένο μέσα σε 4 τοίχους?? Συζήτησε το με το σχολείο να δεις τι θα σου πουν. Αν μένεις Αθήνα είναι παράλογο αυτό να συμβαίνει καθώς οι ημέρες είναι ακόμα πολυ πολύ ζεστές, αν δεν βγουν τώρα έξω πότε θα βγουν?

Το να μην κάνουν διάλειμμα αν έχει βρέξει το θεωρώ απόλυτα λογικό καθώς τα παιδιά είναι ακόμα μικρά και αν έξω είναι βρεγμένα υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού, όμως σε μία  ημέρα χωρίς βροχή δεν έχει λογική αυτό.

Kι εγω θα το συζητουσα στο σχολειο. Την συγκεκριμενη παιδαγωγο πρεπει να την παμε στην Σουηδια, που τα παιδια τα βγαζουν και με βροχη και με χιονια, με ολο τον απαραιτητο ενδυματολογικο εξοπλισμο.

Διαφημίσεις

πρίν από 19 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Kι εγω θα το συζητουσα στο σχολειο. Την συγκεκριμενη παιδαγωγο πρεπει να την παμε στην Σουηδια, που τα παιδια τα βγαζουν και με βροχη και με χιονια, με ολο τον απαραιτητο ενδυματολογικο εξοπλισμο.

Κι εγώ τον βγάζω έξω με βροχή (με χιόνι δεν βγαίνω γιατί έχω κοντέψει να σπάσω ότι κόκκαλο έχω χιχιχι ) . Αλλά κατανοώ και τη μαμά που φοβάται μην «κρυώσει» το παιδί . Έχω κάνει κι εγώ φασαρία επειδή τα βγάζουν έξω μόνο μισή ώρα τη μέρα αυτήν την περίοδο , αλλά φοβούνται τον κοινό προαυλισμο με πιο μεγάλα παιδάκια . Προσωπικα , αν ήταν εφικτό θα είχα το παιδί ΜΟΝΟ έξω ...

πρίν από 27 λεπτά , Sentir...natureza είπε:

Συμφωνώ για το εξω με τις παραπάνω απόψεις, συζήτησε το εννοειται αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνει διαφορά. Παρόλα αυτά, αν μπορείς βγάζε την εσύ να εκτονώνεται γιατί το έχουν αναγκη. @Sentir...natureza δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με βόρειες χώρες γιατί εκεί είναι συνηθισμένοι σε αυτόν τον καιρό κ είναι λογικό να δρουν, σε όλα τα θέματα, επί άλλης βάσης. Αν δεν το έκαναν θα έπρεπε 10 μήνες το χρόνο να είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Πρόσφατα ήμουν σε κεντροευρωπαικη χώρα με 2βαθμους κελσίου κ βροχή, κυκλοφορούσαν άπειρα καροτσια με κουκουλωμενα μωρά κ καλυμμένα με το αδιάβροχο σκέπαστρο, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Όμως δεν έχουν άλλη επιλογή, όλος ο χειμώνας τους πάει έτσι. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτές οι μέρες είναι η εξαίρεση οπότε είναι λογικό να επιλέγεις να μείνεις μέσα μια μέρα στις 15 που θα βρέξει. 

3 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

Συμφωνώ για το εξω με τις παραπάνω απόψεις, συζήτησε το εννοειται αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα κάνει διαφορά. Παρόλα αυτά, αν μπορείς βγάζε την εσύ να εκτονώνεται γιατί το έχουν αναγκη. @Sentir...natureza δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με βόρειες χώρες γιατί εκεί είναι συνηθισμένοι σε αυτόν τον καιρό κ είναι λογικό να δρουν, σε όλα τα θέματα, επί άλλης βάσης. Αν δεν το έκαναν θα έπρεπε 10 μήνες το χρόνο να είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Πρόσφατα ήμουν σε κεντροευρωπαικη χώρα με 2βαθμους κελσίου κ βροχή, κυκλοφορούσαν άπειρα καροτσια με κουκουλωμενα μωρά κ καλυμμένα με το αδιάβροχο σκέπαστρο, μου έκανε τρομερή εντύπωση. Όμως δεν έχουν άλλη επιλογή, όλος ο χειμώνας τους πάει έτσι. Αντίθετα, στην Ελλάδα αυτές οι μέρες είναι η εξαίρεση οπότε είναι λογικό να επιλέγεις να μείνεις μέσα μια μέρα στις 15 που θα βρέξει. 

Ακομη κι αν ειναι θεμα αναγκαιοτητας (που δεν ξερω αν ειναι οντως γιατι σε αλλες χωρες που επισης βρεχει πολυ πχ δεν υπαρχει αυτη η νοοτροπια) το θεμα ειναι οτι το παιδι (και οι ενηλικες) δεν ειναι φτιαγμενο μονο για τις καλες μερες. Το κρυο, η βροχη, το χιονι ειναι ολα εμπειριες ανεκτιμητης αξιας. Γενικως, απεχουμε πολυ σε παιδαγωγικα θεματα απο την Σουηδια συγκεκριμενα. Ξερατε οτι οταν κοβεται ενα δεντρο (ειτε λογω καιρου ειτε λογω ανθρωπινης παρεμβασης) το πηγαινουν στην παιδικη χαρα ή σε αυλη σχολειου για να παιξουν τα παιδια, να σκαρφαλωσουν κλπ. Απεχουμε πολυ στο θεμα του καιρου αλλα και η νοοτροπια μας απεχει ακομη περισσοτερο.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Αν και συμφωνώ στο ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο εκτός τάξης, εφόσον δεν υπάρχουν ακραία φαινόμενα, μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι; 

Πχ εχω ακούσει περιπτώσεις νηπιαγωγειων που επειδή μοιράζονται την αυλή με το δημοτικό και επειδή δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους διεύθυνση δημοτικού με νηπιαγωγείου, τα νήπια τα κρατάνε μέσα για λόγους ασφαλείας (εντελώς απαράδεκτο φυσικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά έχω παράδειγμα). Άλλη περίπτωση είναι μονοθέσιο (και υπάρχουν τέτοια και μέσα στην Αθήνα) που η νηπιαγωγος φοβάται να τα επιβλέψει αν δεν είναι "μαντρωμενα". 

Εννοείται ότι είναι απαραίτητος ο προαυλισμος, εδώ η δικιά μου που είναι παιδικό και έχουν τουλάχιστον μια ώρα παιχνίδι έξω στην αυλή, είτε οργανωμένο, είτε ελεύθερο. Δε νομίζω ότι οποιοδήποτε φυσιολογικό παιδί θα άντεχε 5 ώρες μέσα. Μιλήστε με τη νηπιαγωγο να δείτε τι θα σας πει. 

Εγώ αυτό που έχω ακούσει από μητέρες που έχουν παιδιά σε προνήπιο και νήπιο είναι πως τους κάνουν διάλειμμα διαφορετική ώρα από το δημοτικό, όμως το καθόλου  μου φαίνεται απάνθρωπο...κριμα. Υπάρχει περίπτωση να μην έχουν διάθεση να τα επιβλέπουν στο διάλειμμα?

Νομίζω πως το να μην βγάζουν τα παιδιά έξω τον χειμώνα για να μην κρυώσουν είναι κυρίως συνήθεια που είχαν οι παλαιότεροι γονείς (πχ οι γονείς μας), εμάς ο μοναδικός καιρός που μπορεί να μας κρατήσει σπίτι είναι μόνο ο καυσωνας.

Επεξεργάστηκαν by kotsifikos

Διαφημίσεις

Όντως τα νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με δημοτικά έχουν διαφορετικες ώρες προαυλισμού. Δεν καταλαβαίνω τι άλλο μπορεί να εμποδίζει τη συγκεκριμένη νηπιαγωγό.

Ακόμα και σε παιδικούς σταθμούς, μετά τους 12-14 μήνες τα παιδάκια βγαίνουν στην αυλή. Με προσεκτική επίβλεψη και σε συγκεκριμένο χώρο.

Τα 4χρονα και 5χρονα έχουν ανάγκη να τρέξουν, να πάρουν καθαρό αέρα, να παρατηρήσουν τη φύση (δέντρα, πουλάκια, έντομα, πετρούλες).

Στο νηπιαγωγείο και στον παιδικό σταθμό που πηγαίναμε εμείς, ο μόνος λόγος που δεν έβγαιναν ήταν ο βροχερός καιρός. Και με το κρύο ακόμη, έβγαιναν με μπουφαν και σκουφους.

Συζητήστε το μαζί της οπωσδήποτε. Και με την προισταμένη (αν δεν είναι αυτή)

17 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

Μου θύμισες μια από τις ελάχιστες φορές που βγήκα έξω με καρότσι. Η κόρη μου ήταν περίπου 10 μηνών, ήμουν ακόμα σε άδεια και δεν άντεχα σπίτι με τη καμία. Έξω είχε ψιλόβροχο. Ε ευκαιρία λέω να δοκιμάσω το γερμανικό πολυκαρότσι μας που είχε και αδιάβροχο κάλυμμα. Πήγαμε με τα πόδια μέχρι το σούπερ μάρκετ για λίγα ψώνια. Η μικρή είχε τρελαθεί να χαζεύει τις ψιχάλες στο αδιάβροχο, πήραμε τον αέρα μας και γυρίσαμε ευχαριστημένες. Περιττό να σου πω ότι μας κοιτούσαν στην καλύτερη περίπτωση με απορία. Νομίζω όμως ότι μια-δυο γυναίκες πρέπει να σκέφτηκαν ότι πρέπει να μου αφαιρέσουν την επιμέλεια τέκνου που τόλμησα να βγάλω το μωρό έξω με βροχή :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Εντάξει, σίγουρα ζούμε σε μια χώρα που γενικά έχουμε ήπιο κλίμα αλλά όχι παντού, αν σκεφτούμε μέρη όπως η Φλώρινα ή το Διδυμότειχο. Είμαστε όμως και αυτοί που οι μανάδες μας φωνάζουν "να βάλεις ζακετούλα" το κατακαλόκαιρο. Γενικά φοβόμαστε το κρύο και το έχουμε (δεν ξέρω, ίσως λόγω πολέμου) συνδυάσει με αρρώστια. Αό την άλλη, ντύνουμε τα παιδιά σα κρεμμύδια και απορούμε γιατί αρρωσταίνουν (αγνοώντας ότι αν το παιδί ιδρώσει με τη πρώτη δροσιά θα κρυώσει). Τώρα που έπιασε λίγο κρυάκι το βράδυ, βλέπω παιδάκια στη παιδική (όταν έχει πέσει ο ήλιος) να φοράνε ήδη τα φουσκωτά μπουφάν με διπλές μπλούζες από μέσα και λέω το Γενάρη τι θα βάλουν;

Στο θέμα μας, με μια ματιά στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/ECD151/27deppsaps_Nipiagogiou.pdf μπορεί ο γονιός να δει ακριβώς τι προτείνεται στους εκπαιδευτικούς. Σε όλο το πρόγραμμα τονίζεται ότι το κέντρο είναι το παιχνίδι, και σε πολλές θεματικές τονίζεται ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με δράσεις σε εξωτερικό χώρο. @Manoulitsa75 διάβασε τον οδηγό και πήγαινε προετοιμασμένη στο νήπιο με συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πχ στο "Πρόγραμμα σχεδιασμού και αναπτυξης δραστηριοτήτων φυσικής αγωγής" αναφέρει ότι ένας στόχος είναι η ανάπτυξη κινητητικότητας και προτείνει μεταξύ άλλων για τα παιδιά "να χρησιμοποιούν μπάλες, σκοινιά, στεφάνια...να χοροπηδούν κρατώντας μπάλα, ....να κλωτσούν, κυλούν,πετούν..." Πως ακριβώς το δουλεύουν αυτό στο σχολείο σας; 

Σας παραθετω το ωρολογιο προγραμμα του νηπιαγωγειου, οπως αυτο οριζεται απο το ΠΔ 79/2017. Θα δειτε οτι προβλεπονται 45 λεπτα διαλειμμα στο πρωινο προγραμμα (10:00-10:45) και 20 λεπτα στο ολοημερο (15:00-15:20).

Καθως στο νηπιαγωγειο δεν μπορεις να οριοθετησεις πληρως τις δραστηριοττες, οι ωρες αυτες μπορει να διαφερουν, αλλα κατα βαση τοσο ειναι

http://www.elniplex.com/όλη-η-νέα-εγκύκλιος-λειτουργίας-νηπιαγωγείων-2018-2019/

Το κρύο δεν είναι ο λόγος που αρρωσταίνουν τα παιδιά και όλοι μας. Ο λόγος είναι τα μικρόβια, και η μετάδοση μικροβίων είναι πολύ πιο εύκολη σ' ένα κλειστό χώρο. Φοβάμαι όμως να της κάνω υποδείξεις, μήπως δε βγει τελικά σε καλό στο παιδί μου. Είναι και προϊστάμενη. Ίσως μόνο αν ξεσηκώσω και τις άλλες μανάδες να το ζητήσουν, δηλαδή να βγαίνουν κάθε μέρα τα παιδιά έξω.

πρίν από 4 λεπτά , Manoulitsa75 είπε:

Το κρύο δεν είναι ο λόγος που αρρωσταίνουν τα παιδιά και όλοι μας. Ο λόγος είναι τα μικρόβια, και η μετάδοση μικροβίων είναι πολύ πιο εύκολη σ' ένα κλειστό χώρο. Φοβάμαι όμως να της κάνω υποδείξεις, μήπως δε βγει τελικά σε καλό στο παιδί μου. Είναι και προϊστάμενη. Ίσως μόνο αν ξεσηκώσω και τις άλλες μανάδες να το ζητήσουν, δηλαδή να βγαίνουν κάθε μέρα τα παιδιά έξω.

Εαν ανοιξετε τον συνδεσμο που παρεθεσα, θα διαβασετε οτι το διαλειμμα ειναι 45 λεπτα! 

Διαφημίσεις

Just now, emmaki είπε:

Εαν ανοιξετε τον συνδεσμο που παρεθεσα, θα διαβασετε οτι το διαλειμμα ειναι 45 λεπτα! 

:angry: Πραγματικά εξοργιστικό! Δε σέβονται ούτε τον κανονισμό!

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...