Sentir...natureza

Vaginal seeding ή αλλιως κολπικος βακτηριακος αποικισμος

  Recommended Posts

  Τι ακριβώς είναι το «vaginal seeding»;

   

  Είναι μια πρακτική όπου οι μητέρες που γεννούν τα παιδιά τους με καισαρική τομή, με μια γάζα που έχει τοποθετηθεί μια ώρα πριν στον κόλπο τους, απλώνουν τα κολπικά βακτήρια στο στόμα, στο πρόσωπο και στο σώμα του νεογέννητου.

   

  Μπορεί αυτή η πρακτική να ακούγεται ακραία, αλλά τα μωρά που γεννιούνται φυσιολογικά έρχονται σε επαφή με περίπου 300 διαφορετικά βακτήρια υποστηρίζει ο Dr Hannah Dahlen, γεγονός που δεν βιώνουν εκείνα που γεννιούνται με καισαρική τομή.

   

  Εκείνοι που υποστηρίζουν το «vaginal seeding» αναφέρουν πως η δημιουργία μιας τέτοιου είδους επαφής με τα μικρόβια, στα οποία θα είχε εκτεθεί το μωρό εάν γεννιόταν φυσιολογικά, μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματοςμε τον ίδιο τρόπο.

   

  Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιθανότερο να πάσχουν στο μέλλον από προβλήματα υγείας όπως είναι το άσθμα, οι αλλεργίες, το έκζεμα, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και η κοιλιοκάκη, ενώ έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για γαστρεντερίτιδα και αυτοάνοσα νοσήματα.

   

  Η Δρ. Μαρία Gloria Dominguez-Bello, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διεξήγαγε μια μελέτη στο Puerto Rico με 21 μωρά, στα οποία αμέσως μετά την καισαρική τομή κάλυψαν με κολπικά υγρά το στόμα και το πρόσωπο των νεογνών και τα τοποθέτησαν στο στήθος της μητέρας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι υπήρξε αποικισμός με την χλωρίδα των βακτηρίων της μητέρας στο έντερο και ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος.

   

  Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και γίνεται η διαδικασία του vaginal seeding ή κολπικός βακτηριακός αποικισμός (ΚΒΑ) έχουν διπλάσια βακτήρια από τα γεννηθέντα με καισαρική τομή και πλησιάζουν της βακτηριακής χλωρίδα των παιδιών που γεννήθηκαν κολπικά, παρόλο που αυτά υπερέχουν κατά έξι φορές περισσότερο στον αποικισμό του εντέρου τους.

   

  Χαρακτηριστικά ο Dr Josef Neu, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας αναφέρει ότι όσο νωρίτερα στην ζωή μας ενεργοποιούμε το αμυντικό μας σύστημα ερχόμενοι σε επαφή με πολλούς μικροοργανισμούς τόσο πιο ισχυρό αμυντικό σύστημα χτίζουμε σε σχέση με το να γίνεται σιγά σιγά και αργότερα στην ζωή μας.

   

  Ολοκληρο το αρθρο εδω

  http://eimaimaia.gr/2018/03/09/vaginal-seeding-μια-νέα-αμφιλεγόμενη-πρακτική-στο/

  • Μου αρέσει 3

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Διαφημίσεις


  Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια, εδώ στην Ελλάδα δε σου βάζουν το παιδί πάνω σου όταν γεννιέται θα το περνάνε με γάζα εμποτισμένη στα κολπικά σου υγρά;! Τεσπά, εγω προσωπικά δε θα το έκανα, όχι λόγω σιχαμαρας αλλά γιατι θεωρώ ότι είναι αχρειαστο. Ειλικρινά πιστεύεις ότι με τόσους εξωτερικούς παράγοντες που επιδρούν αλλεπάλληλα στον ανθρώπινο οργανισμό, από το φαγητό μέχρι τον αέρα που αναπνέεις, το ανοσοποιητικό ενος ανθρώπου επηρεάζεται τόσο πολύ από το αν θα πάρει τα κολπικά βακτήρια της μαμάς όταν γεννηθεί; Δεν ξέρω αλλα όλες αυτές οι έρευνες μου φαίνονται λίγο υπερβολικές.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  εγώ στο επόμενο παιδί μου θα το επιδιώξω. 

  microbirthing λέγεται το ντοκιμαντέρ και είναι πολύ διαφωτιστικό περί του θέματος. 

  Κακό πάντως αποκλείεται να του κάνει.

  Όσο για το εάν θα το επιτρέψει ο γιατρός, πολύ απλά πλέον θα πάω σε ιδιωτικό νοσοκομείο και θα γεννήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για εμένα και το παιδί μου, και όχι όπως βολεύει τους γιατρούς και το προσωπικό.


  2t7wp3.png
   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  3 ώρες πρίν, Lenia16 είπε:

  Ειλικρινά πιστεύεις ότι με τόσους εξωτερικούς παράγοντες που επιδρούν αλλεπάλληλα στον ανθρώπινο οργανισμό, από το φαγητό μέχρι τον αέρα που αναπνέεις, το ανοσοποιητικό ενος ανθρώπου επηρεάζεται τόσο πολύ από το αν θα πάρει τα κολπικά βακτήρια της μαμάς όταν γεννηθεί; Δεν ξέρω αλλα όλες αυτές οι έρευνες μου φαίνονται λίγο υπερβολικές.

   

  Κι όμως είναι τόσο σημαντικό, που μπαίνουν στη διαδικασία να το εφαρμόζουν. Οχι μονάχα αυτό, αλλά και μεταμόσχευση κοπράνων γίνεται, για να βελτιωθείς η βακτηριδιακή κατάσταση ενός ασθενούς εντέρου, με τα πολύτιμα βακτήρια ενός άλλου, υγειούς εντέρου. 

   

  Υπάρχει αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον προς αυτό τον τομέα (των βακτηρίων και του πεπτικού συστήματος) γιατί φαίνεται ότι στο πεπτικό μας σύστημα και τη "συγκατοίκηση" μας με μυριάδες βακτήρια, βρίσκονται απαντήσεις για την ασθένεια και την υγεία που μέχρι πρόσφατα, έμεναν αναπάντητες, από την έρευνα του εγκεφάλου και της γενετικής. Παρόλα αυτά, απ' όσα έχω διαβάσει, είναι πολλά υποσχόμενα τα μέχρι τώρα ευρήματα, αλλά είναι εξαιρετικά πρόσφατα και πολύ περιορισμένα σε εύρος (πχ. είναι μερικά συγκεκριμένα βακτήρια που έχουν ελεγχθει και έχει αποδειχθεί η σχέση τους και η σημασία τους για την καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού, αλλά υπάρχει μυριάδες άλλα που γνωρίζουν ότι επιρρεάζουν, αλλά δεν γνωρίζουν πώς και με ποιες σχέσεις). Η ιστορία θα δείξει.

   

  Δίνεται τόση βαρύτητα πάντως στον μικρόκοσμο αυτό, των βακτηρίων, που χαρακτηρίζουν το όλο πεπτικό σύστημα και τα όσα ζουν εντός του "δευτερο εγκέφαλο". 

   

  Για το κομμάτι της γέννας, η έξοδος από τον κόλπο είναι ευεργετική και προφυλακτική για το βρέφος, διότι τα βακτήρια που παίρνει έχουν άμεση σχέση με τα βακτήρια που θα συνεχίσει να παίρνει το παιδί από τον θηλασμό. Τα δύο αυτά: κολπική γέννα και θηλασμός, είναι ο πρώτος και κυρίαρχος σύμμαχος του βρέφους στην ανάπτυξη ενός σωστού ανοσοποιητικού. Οτι από τα δύο κι αν λείψει από την εξίσωση, δίνει το παιδί σοβαρά μειονεκτήματα, και εκεί έρχεται να προστεθεί η επιβάρυνση από ξένα βακτήρια (ενδονοσοκομειακά), η σύγχυση του πεπτικού από το αγελαδινό γάλα, η στερεά διατροφή που θα έρθει να προστεθεί αργότερα (αν αυτή δεν είναι πλούσια και υγιεινή), οι αντιβιώσεις (που σκοτώνουν ΚΑΘΕ βακτήριο, καλό ή κακό και αφήνουν τον οργανισμό έκθετο σε βλαπτικούς παράγωντες) κ.α. πολλά. Αλλά λένε ότι μέχρι τα 3 έτη, ένα παιδί έχει ήδη σχηματίσει τον μικρόκοσμο μέσα στο πεπτικό του σύστημα που θα τον συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωή του. Αν αυτός είναι ανεπαρκής, βλαπτικός ή περιορισμένος σε ποικιλία, είναι πολύ δύσκολο με άλλες προσπάθειες (όπως διατροφή με προβιοτικά κ.α.) να ενισχυθεί και να αλλάξει η ποιότητα αυτή.

   

  Προσωπικά, προτιμώ όλο αυτό να δώσει βαρύτητα, στην σημασία του κολπικού τοκετού, για την υγεία των παιδιών και να συνειδητοποιήσουν ιατροί και γονείς, ότι η απομάκρυνση από τη φυσική διαδικασία ΕΧΕΙ συνέπειες, πολλές από τις οποίες ούτε καν μπορούμε να προβλέψουμε, πόσο μάλλον να αποτρέψουμε. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να είναι προτιμότερη, από το αποστειρωμένο περιβάλλον στο οποίο θα έρθει ένα παιδί που έρχεται με καισαρική, αλλά δεν μου αρέσει όταν διαβάζω να χρησιμοποιείται σαν "καλή λύση" να μιμηθούμε τον κολπικό τοκετό, χωρίς να γίνεται νύξη για προσπάθειες να τον επιδιώξουμε.

   

  Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία, όποιος θέλει να διαβάσει, αλλά και μια αναζήτηση στο ίντερνετ θα δείξει το μέγεθος που παίρνουν αυτά τα ευρήματα και την έρευνα που αρχίζει και παίρνει μεγάλος μέγεθος στον τομέα.

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites
  Με ξενίζει το γεγονός ότι το άρθρο έχει σαν τίτλο "αμφιλεγόμενη" και στην μετέπειτα πορεία του αναλύονται οι απόψεις υπέρ αυτής της πρακτικής. Τότε γιατί είναι αμφιλεγόμενη; Οι αντίθετες απόψεις ποιες είναι και από ποιους; Δεν θα έπρεπε να αναφέρονται για πλήρη κάλυψη του θέματος και εγκυρότητα; 

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  @kine δεν θα μπορουσα να τα γραψω καλυτερα. Η αληθεια ειναι οτι υπαρχει μεγαλο ενδιαφερον απο τους επιστημονες για το εντερο και τα βακτηρια του, μιας και ειναι ενα πεδιο που μας ειναι αγνωστο. Προσφατα διαβασα οτι ανακαλυψαν στο ανθρωπινο εντερο ηλεκτροπαραγωγα βακτηρια, τα οποια γενικως υπαρχουν στη φυση (πχ στα σπηλαια ή σε λιμνες), αλλα δεν γνωριζαν οτι υπηρχαν και στον ανθρωπινο οργανισμο. Και μονο αν σκεφτει κανεις οτι τοσα σωματικα προβληματα οφειλονται στο εντερο και επηρεαζονται απο την συναισθηματικη μας κατασταση ειναι απιστευτη η σχεση αυτου του οργανου και δικαιως το αποκαλουν "δευτερο εγκεφαλο" (που παρεμπιπτοντως ηταν και ο λογος που αρνηθηκα το κλισμα στον τοκετο κι ας με κοιτουσαν περιεργα οι μαιες). Δυο πολυ καλα σχετικα βιβλια ειναι το "The Mind-Gut Connection" της Mayer Emeran (ξενογλωσσο) και το "Η κρυφη γοητεια του εντερου: στα αδυτα του παρεξηγημενου οργανου του ανθρωπινου σωματος" της Enders Julia.

   

  Οσον αφορα συγκεκριμενα για τον τοκετο, το ντοκιμαντερ που αναφερει η @jellyfishch ειναι οντως αρκετα διαφωτιστικο, μιας που αναλυει ακριβως αυτους τους προβληματισμους των επιστημονων. Προσωπικα, μεχρι πριν λιγο καιρο δεν γνωριζα την υπαρξη της μεθοδου του κολπικου αποικισμου, αλλα διαβαζοντας την, το πρωτο πραγμα που μου ηρθε στο μυαλο ηταν : Κατι τοσο απλο αλλα πιθανον τοσο σημαντικο και δεν το ειχαμε σκεφτει νωριτερα. Μπορει να μην ειναι το ιδιο με τον κολπικο τοκετο, αλλα πιστευω οτι εστω και αυτη η μικροτερη αποικια βακτηριων ειναι πολυ ωφελιμη για το νεογνο και το χτισιμο του ανοσοποιητικου του και σιγουρα θα μπει στο τωρινο μου πλανο τοκετου. Βεβαια, συμφωνω με την @kine οτι σκοπος δεν πρεπει να ειναι η "εξυγιανση" της καισαρικης, αλλα αν μια μαμα εν τελει χρειαστει το χειρουργειο, να προσφερθει στο νεογεννητο το καλυτερο δυνατο ξεκινημα της ζωης του. 

  πρίν από 10 λεπτά , Dust pink είπε:

  Με ξενίζει το γεγονός ότι το άρθρο έχει σαν τίτλο "αμφιλεγόμενη" και στην μετέπειτα πορεία του αναλύονται οι απόψεις υπέρ αυτής της πρακτικής. Τότε γιατί είναι αμφιλεγόμενη; Οι αντίθετες απόψεις ποιες είναι και από ποιους; Δεν θα έπρεπε να αναφέρονται για πλήρη κάλυψη του θέματος και εγκυρότητα; 

   

  Αν αναζητησεις κι αλλα αρθρα περι του θεματος αναφερονται οι ισχυρισμοι των αντιθετων αποψεων, οι οποιες απ'οσο εχω διαβασει αφορουν κυριως τις πιθανοτητες μολυνσης :confused:. Αλλα μαλλον ξεχνανε οτι το παιδι οταν περναει μεσα απο τον κολπο παιρνει πολλα περισσοτερα βακτηρια και φυσικα αν τιθεται θεμα μολυνσης απο καποια ενεργη νοσο τοτε οχι vaginal seeding, αλλα ουτε κολπικο τοκετο δεν θα σου επιτρεψουν να κανεις. Παρ'ολα αυτα, νομιζω πως η ιδεα να εχεις μια γαζα στον κολπο σου και να την ακουμπησεις στο προσωπο του μωρου, απο το να περασει το μωρο απο τον κολπο, τους φαινεται πιο "αηδιαστικο" χωρις ωστοσο να εχουν πραγματικες βασεις οι διαφωνιες τους.

  Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

   

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Κι εγώ προσφάτως έπεσα πάνω στο θέμα κι άρχισα να μελετάω και εντυπωσιάστηκα είναι η αλήθεια. Επειδή μάλιστα είχα ήδη εξαντλήσει την παθολογία του πεπτικού συστήματος, από ιατρικής απόψεως και δεν είχα βρει απαντήσεις σε προσωπικά προβλήματα υγείας, μου έκανε πολύ θετική εντύπωση, ότι η "συγκατοίκηση" με τα βακτήρια μπορεί να δώσει απαντήσεις και ερμηνεία σε πολλά αναπάντητα (από την ιατρική) θέματα. 

   

  Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία θα δείξει.

   

  Καμιά φορά δεν αρκεί η έρευνα και η "καλή" επιστήμη, αλλά μάλλον έχει περισσότερη σημασία, ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιήσει η επιστήμη (και οι εταιρείες) τα αποτελέσματα των ερευνών τους και η κατεύθυνση που παίρνει αυτή η έρευνα. Οπως και στο θέμα της καισαρικής, διαβάζοντας τα δεδομένα, εγώ καταλαβαίνω ακόμη μια φορά πως η απομάκρυνση από την φυσική διαδικασία έχει τρομερό κόστος στην υγεία (και γι' αυτό καλό θα κάνουμε, ως ανθρωπότητα, να μην παίζουμε τους θεούς κάνοντας πειράματα πάνω και πέρα από τη φύση του ανθρώπου). Αλλος το διαβάζει και σκέφτεται: άρα μπορώ να κάνω καισαρική χωρίς τύψεις και προβληματισμούς, αφού μπορώ να προσφέρω τα πολύτιμα βακτήρια στο νεογνό, με άλλους τρόπους! problem solved! 

  • Μου αρέσει 1

  Share this post


  Link to post
  Share on other sites

  Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

  Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

  Δημιουργήστε νέα εγγραφή

  Σύνδεση

  Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

  Συνδεθείτε τώρα

  • Σύνδεση/Εγγραφή

   Για να μπορέσετε να απαντήσετε σε ερωτήματα ή να ρωτήσετε τα μέλη κάποιο νέο ερώτημα είναι απαραίτητο να εγγραφείτε! Είναι εύκολο & δωρεάν! 

  • Similar Content

   • Από lenilena,
    Καλησπερα κοριτσια....
    Θα ηθελα τα φωτα σας για αυτη την εξεταση...
    Την εχει κανει καποια....???
    Κοστος....?
    Πως γινεται....?
    Ειχε επιτυχια καποια κοπελα μετα απο την εξεταση....???
     
     
     
     
   • Από rania_t,
    Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποια τη διαφορά ανάμεσα στην επισκληρίδιο αναισθησία και στην ραχιαία. Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη, γένννησα σε ιδιωτικό μαιεύτηριο της Θεσσαλονίκης με καισαρική τομή και επισκληρίδιο και μου άφησαν το σωληνάκι για ένα 24ωρο, αν θυμάμαι καλά. Δεν είχα καμία παρενέργεια, ούτε πονούσα ιδιαίτερα μετά. Σε αυτήν την εγκυμοσύνη, αν όλα πάνε καλά, θα γεννήσω στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, που απ' ότι είδα από κάτι στατιστικά του νοσοκομείου, σε ένα έτος έκαναν 3200 ραχιαίες και περίπου 300 αναισθησίες με επισκληρίδιο. Επίσης μια φίλη μου που γέννησε στο Παπαγεωργίου μου είπε ότι της έκαναν ραχιαία αναισθησία, το σωληνάκι το έβγαλαν αμέσως μετά την καισαρική και το πρώτο 24ωρο πονούσε πολύ. Από αυτά που διάβασα στο διαδίκτυο, κατάλαβα ότι η ραχιαία δρα πιο γρήγορα αλλά και η δράση της περνά πιο γρήγορα. Υπάρχει κανείς να με διαφωτίσει? Είναι καλύτερα με επισκληρίδιο?
   • Από demi,
    εφτασε λοιπον για μενα η ωρα..αυριο κυριακη γενναω με προγραμματισμενη καισαρικη..ειναι η 2 φορα αλλα ομολογω οτι το αγχος ειναι μεγαλυτερο και τα συναισθηματα μπερδεμενα...δεν θελω να αποχωριστω το φουντουκακι μου για 5 μερες ..δεν θελω να με δει με σωληνακια και ορους και θα μου λειψει φρικτα..
    απο την αλλη θελω ενα υγιες μωρο και λαχταραω να τον γνωρισω και να του πω Καλως ηρθες αγγελουδι μου ...σε περιμεναμε ..
    το γεγονος οτι γενναω σε δημοσιο νοσοκομειο και οχι στο χλιδατο γενεσις (επιλογη μου βεβαια )με αγχωνει αρκετα....δεν ξερω την σταση του προσωπικου ,δεν ξερω τι ωρα θα με χειρουργησουν και μπορει να περιμενω ως και την δευτερα το πρωι αν δεν εχει ελευθερο χειρουργειο..
    ειμαι μπερδεμενη ,αγχωμενη...
    μου ειπαν για μια συνδιασμενη μεθοδο επισκληριδιου και ραχιαιας και ψαχνω ολο το ιντερνετ χωρις να εχω καταλαβει ακομα τι θα μου κανουν(ειμαι και φυσιοθεραπευτρια τρομαρα μου...
    ετσι λοιπον οσε ςκοπελες πανε αυριο εκκλησια ας μας συμπεριλαβουν στις προσευχες τους..
    ευχαριστω θερμα ολες τις κοπελες για την φοβερη συμπαρασταση ολους αυτους τους μηνες και τις πολυτιμες συμβουλες τους...
    επειδη εχω i phone θα σας ενημερωσω για το πως πηγε η καισαρικη μολις μπορεσω..
   • Από Mikraki2207,
    Εχω γεννησει εδω και μήνες βέβαια αλλα τωρα άρχισε να με τρωει πιο πολύ μέσα μου αυτό. Κάποια στιγμή στο φόρουμ ειχα διαβασει για το μετατραυματικό στρες που έχουν κάποια μωρά που δε γεννιούνται όπως τα προοριζει η φυση να γεννηθούν, κι απο τοτε αυτο χώθηκε στο κεφαλι μου και τειγυρνουσε. Εγω γεννησα με καισαρική τομή, κατεπείγουσα κιόλας έναν μηνα νωρίτερα απο την πητ. Ενω πιστευω ότι θα πρεπε τουλάχιστον να μου το ακουμπήσουν πάνω μου, μονο μου τον εδειξαν και τον πηρανε. Εκλαψε πολύ το μανάρι μου κι εγω παρεα και πλέον σκέφτομαι οτι αυτο το βιαιο ανοιγμα της κοιλιας και εισβολη στο χωρο του και ότι τον βγαλανε εξω ενω δεν ήταν έτοιμος και ουτε μπορούσε να αντιδράσει, ισως να του έχει προκαλεσει καποιο τραυμα . Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω τις γνώμες σας ή ίσως καποια ξέρει κατι παραπάνω πανω σε αυτο. Θέλω να κάνω τα πάντα ωστε να διορθωσω ότι μπορω. Στο ίντερνετ διαβασα ότι υπάρχουν και ψυχοθεραπείες μωρων γιαυτό το λογο, αστειο μου φαίνεται αλλα υπάρχει. Μου φαίνεται τοσο λογικο να χει καποιο τραυμα, αφού ακόμα κι εγω εχω μετα τη γέννα, οχι επειδή με κοψανε αλλα επειδή δεν ένιωσα τον πονο, επειδή ο αντρας της ζωής μου βγηκε με το ζόρι απο τη κοιλια, επειδη τον πήρανε μακριά μου και δεν ήμουν η πρώτη που τον πήρε αγκαλιά (καθε φορά που το σκέφτομαι αυτο κλαιω). Αυτα! Θα μπορούσα να γράψω κι αλλα, αλλα δεν είστε ψυχολογοι. 
    Και τωρα μόλις διαβασα αρθρο για το vaginal seeding και στεναχωρηθηκα ακόμα πιο πολυ που στο μωρό μου δεν προσφερα κατι τόσο απλο. Και απλώς πηγε σε ενα πολύ φωτεινο δωματιο με αλλα δεκα μωρα. 
   • Από administrator,
    Οι πρώτες ώρες μετά την καισαρική!?
     
     
    ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
     
    Καισαρικη και Θαλασσα!!!!
     
     
     
    Γεννήσατε με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική?ψηφοφορία
     
     
     
    κοιλια μετα την καισαρικη
     
    Καισαρική και άσχημη ψυχολογία..
     
     
     
    καισαρική - φιάλη αίματος
     
     
    Ο ΛΟΓΟΣ.....
     
     
    Γιατί χρειάζεται η επισκληρίδιος στην καισαρική;
     
     
     
    γιατροι που δεν κανουν ευκολα καισαρικη
     
    καισαρικη με επισκληριδιο?
     
     
    Καισαρική + Φακοί επαφής
    edit admin
     
    Επιπλοκές καισαρικής
    http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=4452
     
     
    ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΜΕ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ΄Ή ΜΕ ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΝΑΡΚΩΣΗ?
     
     
    Τοκετός και υψηλή μυωπία
     
    Καισαρική - πόνος και κάψιμο
     
    Διαφορά κόστους Φυσιολογικού Τοκετού και Καισαρικής
    http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=611
     
    απο την ενότητα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης
     
    ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΗΨΗ
     
     
    Περίοδος ανάνηψης μετά από καισαρική και Φ.Τ.
     
    ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ - ΑΠΟΡΙΕΣ!!!
     
     
    ΤΕΛΙΚΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ
    http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=7417&start=0
     
    ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13 ΜΠΑΙΝΩ ΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ!
    http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=6836&start=0
     
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΛΟΓΟ?
     
     
    ΤΟ ΜΩΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
     
     
    ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ
     
     
    Επαναλαμβανόμενες καισαρικές
     
     
     
    Καισαρική κ Θηλασμός
     
     
    Eρώτηση: θηλασμός και καισαρική
     
     
     
     
   • Από Cultemperor,
    Καλημέρα σας! Έχω έρπη γεννητικών οργάνων και θέλω να γεννήσω φυσιολογικα. Ο γιατρός μου είπε ότι χρειάζεται καισαρική για να μη πάθει τίποτα το μωρό. Έχω ακούσει τα χειρότερα για καισαρική. Γνωρίζετε κάτι περί του θέματος;