Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Αποφάσισα να μην...

Recommended Posts

Ναι, έχεις δίκιο Vicky86. Όταν ματωνουν οι θηλες συνήθως δε γίνεται σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Όμως, μερικές γυναίκες ίσως δεν έχουν το κουράγιο να το προσπαθήσουν, αποθαρρυνονται εύκολα. Επίσης, δεν έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη του πόνου. 

Άρα τι θα λέγαμε σε μια τέτοια περίπτωση στη μαμά? Δεν προσπάθησες αρκετά? Έπρεπε να επιμείνεις κι άλλο? 

Θέλω να πω ρε παιδί μου, εγώ και στα 2 μου παιδιά, στις αρχές, θήλαζα κι ι έκλαιγα (στις 12-15 πρώτες μέρες περίπου, μετά όλα καλά). Αυτό όμως, μια άλλη μαμά, ίσως να μη μπορεί να το αντέξει. 

Διαφημίσεις

• Απαντήσεις 137
  • Πρώτη δημ/ση
  • Τελευταία Απάντηση

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Περισσότερες δημοσιεύσεις

Νομίζω πάντως ότι το δικό μου στήθος τώρα που θηλάζω τη δεύτερη κόρη μου είναι πεσμένο. Ίσως όταν αποθηλασω να επανέλθει. Δε θυμάμαι τι είχε γίνει όταν είχα αποθηλασει την πρώτη μου κόρη. 

Βλέπεις όμως ότι εσένα το στήθος σου δεν επηρεάστηκε ευτυχώς. Κάποιας άλλης όμως μπορεί να επηρεαστεί. Είναι σαν το θηλασμό και την απώλεια βάρους. Άλλες έχαναν βάρος γρήγορα κι άλλες τελικά άρχισαν να χάνουν όταν πια αποθηλασαν. 

Κατά τα άλλα, η ποιότητα και η θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος αναμφισβητητα είναι ασύγκριτη ωστόσο ο τρόπος που το λέμε, καμία φορά, δεν πείθει τους άλλους. Αν θέλεις μπορώ να σου το αναλύσω περεταιρω αυτο. Δεν επεκτεινομαι για να μην κουράσω. 

Σε αυτό τι σημείο, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη απο τη Lenia16 και τη Marakiz για τη χθεσινή παρανόηση. Ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται γιατί δε βλέπεις το συνομιλητή σου. 

το ποσο θα προσπαθησει καθε μαμα δ θα το κρινω εγω.η το τι αντεχε

αλλα θα ηθελα οι "ειδικοι" να μπορουν να λυσουν το προβλημα αυτο,γτ ειναι κτ που λυνεται

μια μαμα που θηλαζει 15φορες την ημερα,πρωταρα,υα ανησυχησει οτι δ εχει γαλα.καλο δ ειναι να υπαρχει καποιος να της πει οτι αυτο ειναι φυσιολογικο κ μετα θα φτιαξει;

Διαφημίσεις

πρίν από 54 λεπτά , Marilh είπε:

Ναι, οι ειδικοί θα πρέπει να λύνουν όλες τις απορίες μιας νέας μαμάς και να την υποστηρίζουν. Μα εγώ δεν είπα κάτι διαφορετικό. 

Ασφαλώς και πρέπει να λύνουν τις απορίες, αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε, φτάνει να έχουν τη γνώση να το κάνουν και δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο ότι την έχουν. Η μαία του γιατρού μου για παράδειγμα η οποία είναι 20 χρόνια τουλάχιστον στο επάγγελμα και υποτίθεται αρκετά ενημερωμένη για να συμβουλέψει τη λεχώνα, σε συνάντησή μας προ του τοκετού με προέτρεψε να βάλω οινόπνευμα στις θηλές για να τις προετοιμάσω για το θηλασμό, προειδοποιώντας με ότι επειδή έχουν ροζ χρώμα είναι ευαίσθητες και σίγουρα θα πληγωθούν (για τη σωστή τοποθέτηση του μωρού ούτε λόγος). Δυο μέρες μετά τον τοκετό και επειδή το στήθος μου δεν πρήστηκε όπως αναμενόταν έβγαλε το συμπέρασμα ότι δεν έχω γάλα, ενώ όταν έβγαλα μόλις 20ml με το θήλαστρο μου είπε "είδες που σου το' λεγα;", ικανοποιημένη που το είχε "πετύχει". Σήμερα με καλύτερη ενημέρωση και τις ορμόνες μου να έχουν καταλαγιάσει, νιώθω τόσο θυμό όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά και πολλά άλλα που δεν έχει και πολύ νόημα να αναφέρω. 

Λαμβάνοντας δε υπόψη και έναν μαστολόγο (καταξιωμένο υποτίθεται) που επισκέφτηκα πρόσφατα και με προέτρεψε να κόψω τις αντλήσεις με το θήλαστρο αφού δεν προσφέρουν τίποτα στο μωρό μετά το 6μηνο, νιώθω ότι αυτοί οι άνθρωποι που υποτίθεται πως ξέρουν, είναι οι πιό επικίνδυνοι για τη διαιώνιση της άγνοιας και όχι τόσο πολύ η ενοχική μανούλα που την πείσανε ή εσκεμμένα δηλώνει ότι "δεν είχε γάλα" για να δικαιολογήσει την αποτυχία της να θηλάσει.

2 ώρες πρίν, Marilh είπε:

Νομίζω πάντως ότι το δικό μου στήθος τώρα που θηλάζω τη δεύτερη κόρη μου είναι πεσμένο. Ίσως όταν αποθηλασω να επανέλθει. Δε θυμάμαι τι είχε γίνει όταν είχα αποθηλασει την πρώτη μου κόρη. 

Βλέπεις όμως ότι εσένα το στήθος σου δεν επηρεάστηκε ευτυχώς. Κάποιας άλλης όμως μπορεί να επηρεαστεί. Είναι σαν το θηλασμό και την απώλεια βάρους. Άλλες έχαναν βάρος γρήγορα κι άλλες τελικά άρχισαν να χάνουν όταν πια αποθηλασαν. 

Κατά τα άλλα, η ποιότητα και η θρεπτική αξία του μητρικού γάλακτος αναμφισβητητα είναι ασύγκριτη ωστόσο ο τρόπος που το λέμε, καμία φορά, δεν πείθει τους άλλους. Αν θέλεις μπορώ να σου το αναλύσω περεταιρω αυτο. Δεν επεκτεινομαι για να μην κουράσω. 

Σε αυτό τι σημείο, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη απο τη Lenia16 και τη Marakiz για τη χθεσινή παρανόηση. Ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται γιατί δε βλέπεις το συνομιλητή σου. 

Ναι, ξέρω τι εννοείς ότι "ο τρόπος που το λέμε, καμία φορά, δεν πείθει τους άλλους". Το βλέπεις συχνά σε μαμαδο-ομάδες. Δυστυχώς κάποιες γυναίκες έχουν αναλάβει τον ρόλο του "ευαγγελιστή" του θηλασμού, θέλοντας μέσα από αυτό να τονώσουν τις δικές τους ανασφάλειες. Δυστυχώς κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αφού στην ήδη ευαίσθητη λεχώνα η πιεστική τους συμπεριφορά δείχνει ως επίθεση και όχι ως βοήθεια. Όταν μιλάμε σε μια γυναίκα που έχει ταλαιπωρηθεί από τον τοκετό και αντιμετωπίζει μαζί με τα ορμονικά της ανασφάλεια, καλό είναι να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση της και να προσέχουμε τα σχόλιά μας να είναι θετικά και βοηθητικά, επικεντρωμένοι στο να δώσουμε λύσεις στο πλαίσιο της οικογένειας. Όχι να δημιουργήσουμε τύψεις και επιβεβαιώσουμε τον εγωισμό μας.

Στο παράδειγμα της "πτώσης" ήθελα να τονίσω το ότι δεν ισχύει πάντα αυτό (σαφώς και κάποιες φορές συμβαίνει) αλλά για να είμαι ειλικρινής, θα το έκανα κυρίως γιατί στη ζυγαριά "όψη στήθους" / "τροφή μωρού" ε νομίζω ότι όπως και να το κάνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το δεύτερο. Αλλά και πάλι, μπορεί για όλους τους λάθος λόγους, για μια γυναίκα η εικόνα τους στήθους της να είναι τρομερά σημαντική στη ζωή της. Το να της κουνήσω το δάχτυλο, τι θα προσφέρει;

Και μια και θίχτηκε, στην επαναφορά του στήθους το σημαντικότερο ρόλο τον παίζει ο στηθόδεσμος που φοράει μια γυναίκα όσο μεταβάλλεται ο όγκος και το βάρος των μαστών και  ο τρόπος με τον οποίο θα αποθηλάσει. Ο ήπιος σταδιακός αποθηλασμός, δίνει το απαραίτητο χρονικό περιθώρειο στους ίστους των μαστών να επανέλθουν στο αρχικό σχήμα. Αντιθέτως, η απότομη διακοπή του θηλασμού ειδικα όταν αυτή γίνεται κατά την εδραίωση του (όπου το στήθος τείνει να είναι στο μεγαλύτερο όγκο) είναι σαν απότομο σοκ. 

Καλύφθηκα απόλυτα από την απάντησή σου Vtgian. 

Παρακολουθώ αυτό το forum  από το 2013 οπότε και γέννησα την κόρη μου. Αυτός ο λάθος τρόπος (για να μην πω φανατισμός) αυτών ακριβώς των μαμαδο-ομαδων (που ενίοτε συναντάμε κι εδώ μέσα) με έκανε να αναθεωρήσω πολλά και να υπερασπιζομαι το διαφορετικό ακόμα κι αν δε το ασπάζομαι. Οπότε, κατανοώ απόλυτα και το λόγο για τον οποίο η Nefeli2014 ανοίξε αυτό το post και δυστυχώς νομίζω ότι μαντεύω σωστά και το γιατί σταματήσε να γράφει και να απαντά απο νωρίς. 

15 ώρες πρίν, Marilh είπε:

Ναι καλά, εννοείται. Δε μιλάω για τέτοιες περιπτώσεις. Εγώ με την καλή μου φίλη συζητούσα για να μου δώσει συμβουλές ως "παλιά μαμά". Ούτε να μου την πει ήθελε η κοπέλα, ούτε να με αποτρέψει νομίζω από το να θηλασω. 

Αυτή τη μαμά που λες εσύ Μarakiz, που τη συνάντησες? Πώς ξεκίνησε η συζήτηση, αν επιτρέπεται? 

Μα ο καθένας μιλάει για τις περιπτώσεις που ο ίδιος συναντά. Και κυρίως γράφει τον τρόπο που τα βλέπει ο ίδιος τα πράγματα. Νιώθω πως υπερασπίζεσαι τις γυναίκες που δεν θήλασαν λες και κάποιος σε αυτό το τόπικ τις έχει θίξει. Ωστόσο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Καμιά δεν γράφει ότι η μαμά που θηλάζει είναι καλύτερη μαμά από κάποια που δεν θηλάζει. Είναι πολλά αυτά που κάνουν μια μαμά καλή (ή/και όχι), όχι μόνο ο θηλασμός που έτσι κι αλλιώς αφορά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ανθρώπου. Όμως είναι γεγονός πως το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό. Thats it! Αυτό δεν αλλάζει. Όποια μαμά δεν θηλάζει για τον α, β λόγο να μην το παίρνει προσωπικά. Όσο αφορά τη θεματοθέτρια, λυπάμαι αν στεναχωριέται γιατί έχω κάνει λεχώνα και ξέρω πόσο ευαίσθητη μπορεί να είναι. Όμως δεν μπορεί να μην ειπωθεί η αλήθεια σε ένα δημόσιο γονεϊκό φόρουμ. Κι αν δεν είναι καλά, εννοείται να κάνει αυτό με το οποίο νιώθει η ίδια καλά, προτεραιότητα για το μωρό έχει μια μαμά που να νιώθει καλά. 

Τη μαμά που έγραψα στο παράδειγμα τη συνάντησα σε ένα παιδικό πάρτι. Δεν θυμάμαι πως ξεκίνησε η συζήτηση. Είναι εύκολο να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση ανάμεσα σε  μαμάδες. Δεν με ενδιαφέρει αν κάποια μαμά θήλασε ή όχι, δικαίωμα της. Όμως δεν γουστάρω, δεν δέχομαι να με κρίνει., ειδικά για κάτι που έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως είναι το καλύτερο για το μωρό μου. Προτιμά να με κρίνει είτε από άγνοια είτε γιατί καλύπτει υποσυνείδητη ενοχή. Εγώ όμως δεν τριγυρνάω να λέω ότι θηλάζω για να το παίζω καλύτερη μαμά. Αν τύχει λέω πως θηλάζω γιατί αυτή είναι η νόρμα στο σπίτι μου. Χωρίς επίκριση χωρίς τίποτα. Είναι κάτι που αφορά εμένα και το δικό μου παιδί. ΔΕΝ με ενδιαφέρει τι κάνει η άλλη μαμά. Όπως με ενοχλεί η μαμά που δεν θηλάζει αλλά λέει μπούρδες όπως το γάλα δεν κάνει τίποτα μετά τους 6 μήνες, έτσι με ενοχλεί και μια μαμά που θηλάζει 3 χρόνια και το παίζει η οσία μανούλα, κατακρίνοντας όποια δεν θηλάζει. Και στις δύο περιπτώσεις θα επέμβω αν ειπωθεί κάτι προσβλητικό ή κάποια παραπληροφόρηση, είτε αφορά εμένα είτε αφορά οποιαδήποτε μαμά. 

2 ώρες πρίν, Anna3011 είπε:

Λαμβάνοντας δε υπόψη και έναν μαστολόγο (καταξιωμένο υποτίθεται) που επισκέφτηκα πρόσφατα και με προέτρεψε να κόψω τις αντλήσεις με το θήλαστρο αφού δεν προσφέρουν τίποτα στο μωρό μετά το 6μηνο, νιώθω ότι αυτοί οι άνθρωποι που υποτίθεται πως ξέρουν, είναι οι πιό επικίνδυνοι για τη διαιώνιση της άγνοιας και όχι τόσο πολύ η ενοχική μανούλα που την πείσανε ή εσκεμμένα δηλώνει ότι "δεν είχε γάλα" για να δικαιολογήσει την αποτυχία της να θηλάσει.

Συμφωνώ απόλυτα. Ήταν ενός χρ το παιδί μου όταν μίλησα με κορυφαίο επίσης μαστολόγο για να τον ρωτήσω αν μπορώ να κάνω μαστογραφία και χωρίς να με ξέρεις με αυθάδεια μου είπε, τι θα γίνει πόσο θα θηλάσεις, δεν προσφέρεις κάτι μετά τους 6 μήνες. Και του απάντησα. "Καταρχάς, δεν σας ρώτησα μέχρι πότε θα θηλάζω, σας ρώτησα σχετικά με το αν μπορώ να κάνω μαστογραφία. Κατά δεύτερον να ξέρετε πως ο ΠΟΥ συστήνει το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη".

Να δεις πως μαζεύτηκε μετά...

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

Υπερασπιζομαι τις γυναίκες που δε θήλασαν γιατί αυτές νιώθω ότι βαλλονται περισσότερο. Σε αυτό το topic έμμεσα, στο forum γενικότερα άμεσα. 

Η θεματοθετρια Nefeli2014 πήρε και απαντήσεις τύπου "αν καποια είναι σίγουρη για τις επιλογές της δεν ενοχλείται απο τα σχόλια των άλλων" ή "δεν καταλαβαίνω γιατί ενιωσες την αναγκη να ανοίξειε ολόκληρο θέμα για να υπερασπιστείς την επιλογή σου". Τη στιγμή που νομίζω πως μια 2 μερών λεχωνα (η οποία μάλιστα έχει κι άλλο παιδί το οποίο έχει θηλάσει, άρα ξέρει πως είναι ο θηλασμός) έχει ανάγκη να διαβάσει 2 λόγια συμπαράστασης και κατανόησης. Ότι ναι βρε κορίτσι, είναι πακέτο ο θηλασμός για κάποιες, εσένα δε σου έκατσε, δεν είχες τις αντοχές, δεν πειράζει. Ας είσαι εσύ καλά! Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. 

Μέσα στο forum γενικότερα έχω παρατηρήσει από ορισμένους μια εμμονή με το θηλασμό, αυτό που η Vtgian χαρακτήρισε πιο πάνω ως "ευαγγελιστές" του θηλασμού. Σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη απάντηση είναι "δεν προσπάθησες αρκετά, όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλασουν αρκεί να το θέλουν.

Για να μην αναφερθώ στα topics του αποθηλασμού. 

Θέλω να πιστεύω ότι η μαμά που σε σχολίασε αρνητικά σε κεινο το παιδικό πάρτυ ήταν μεμονωμένη περίπτωση κι ελπίζω να μη σου ξανασυμβεί. 

Όσον αφορά τώρα το μαστολογο, παραήταν αδιάκριτος και αγενής. 

Διαφημίσεις

Θα διαφωνήσω, στο φόρουμ υπάρχουν πολλές φαν του θηλασμού και καλές γνώστες με σωστές συμβουλές. Θα βρεις και αφοριστές όπως σε κάθε μικροκοινωνία. Οι πορωμένες είναι μαζεμένες σε ομάδες στο φβ, καμία σχέση με εδώ. 

Δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο σκηνικό η κοπέλα στο πάρτι απλά το ύφος μου είναι τέτοιο όταν χρειάζεται που δεν την παίρνει την άλλη.  Γιατί πέρα από φαν του θηλασμού είμαι κ σωστά ενημερωμένη. Και δεν την φοβάμαι την άλλη την άποψη,  είμαι σίγουρη για τις επιλογές μου. Όμως στην έξω ζώη κι όχι στο ίντερνετ,  οι θηλάζουσες είναι που αντιμετωπίζονται ως μειοψηφία και με αρνητικά σχόλια. Και είναι άσχημο γιατί ούτε όλες είναι δυναμικές ούτε τόσο ενημερωμένες. 

Επίσης, καθόλου μεμονωμένο το σκηνικό με το γιατρό, λυπάμαι αλλά οι περισσότεροι γιατροί είναι αρνητικοί και άσχετοι.  Η ίδια έχω μάθει σε 5 τουλάχιστον γιατρούς πως μπορούν να βρίσκουν συμβατά με το θηλασμό φάρμακα.  Τι να λέμε τώρα. .

Ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά μας, γίνεται η εσωτερική τους φωνή.

4 ώρες πρίν, marakiz είπε:

Συμφωνώ απόλυτα. Ήταν ενός χρ το παιδί μου όταν μίλησα με κορυφαίο επίσης μαστολόγο για να τον ρωτήσω αν μπορώ να κάνω μαστογραφία και χωρίς να με ξέρεις με αυθάδεια μου είπε, τι θα γίνει πόσο θα θηλάσεις, δεν προσφέρεις κάτι μετά τους 6 μήνες. Και του απάντησα. "Καταρχάς, δεν σας ρώτησα μέχρι πότε θα θηλάζω, σας ρώτησα σχετικά με το αν μπορώ να κάνω μαστογραφία. Κατά δεύτερον να ξέρετε πως ο ΠΟΥ συστήνει το θηλασμό τουλάχιστον μέχρι τα δύο έτη".

Να δεις πως μαζεύτηκε μετά...

Πολύ καλά κάνεις και απαντάς. Να ξέρουν ότι δεν καταπίνουμε αμάσητα όσα ακούμε. Κρίμα αν σκεφτείς ότι οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας έχουν φάει τα  χρόνια τους εξετάζοντας το γυναικείο στήθος.

Εγώ του είπα απλώς ότι στα θέματα διατροφής του μωρού μιλάω με την παιδίατρο. Δε μασάει όμως και συνεχίζει την επιστημονική του τοποθέτηση πετώντας μου την ατάκα "άσε που από το πολύ τράβηγμα θα γίνει το βυζί σου μαστάρι και δε θα σε θέλει ο άντρας σου". Κάγκελο η Αννούλα! Όπως καταλαβαίνεις αποφάσισα να μην ξαναπάω στον εν λόγω τσοπάνη και να δοκιμάσω την τύχη μου αλλού :).

4 ώρες πρίν, Marilh είπε:

Υπερασπιζομαι τις γυναίκες που δε θήλασαν γιατί αυτές νιώθω ότι βαλλονται περισσότερο. Σε αυτό το topic έμμεσα, στο forum γενικότερα άμεσα. 

Η θεματοθετρια Nefeli2014 πήρε και απαντήσεις τύπου "αν καποια είναι σίγουρη για τις επιλογές της δεν ενοχλείται απο τα σχόλια των άλλων" ή "δεν καταλαβαίνω γιατί ενιωσες την αναγκη να ανοίξειε ολόκληρο θέμα για να υπερασπιστείς την επιλογή σου". Τη στιγμή που νομίζω πως μια 2 μερών λεχωνα (η οποία μάλιστα έχει κι άλλο παιδί το οποίο έχει θηλάσει, άρα ξέρει πως είναι ο θηλασμός) έχει ανάγκη να διαβάσει 2 λόγια συμπαράστασης και κατανόησης. Ότι ναι βρε κορίτσι, είναι πακέτο ο θηλασμός για κάποιες, εσένα δε σου έκατσε, δεν είχες τις αντοχές, δεν πειράζει. Ας είσαι εσύ καλά! Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. 

Μέσα στο forum γενικότερα έχω παρατηρήσει από ορισμένους μια εμμονή με το θηλασμό, αυτό που η Vtgian χαρακτήρισε πιο πάνω ως "ευαγγελιστές" του θηλασμού. Σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη απάντηση είναι "δεν προσπάθησες αρκετά, όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλασουν αρκεί να το θέλουν.

Για να μην αναφερθώ στα topics του αποθηλασμού. 

Θέλω να πιστεύω ότι η μαμά που σε σχολίασε αρνητικά σε κεινο το παιδικό πάρτυ ήταν μεμονωμένη περίπτωση κι ελπίζω να μη σου ξανασυμβεί. 

Όσον αφορά τώρα το μαστολογο, παραήταν αδιάκριτος και αγενής. 

Στην Ελλαδα, τα ποσοστά των μαμάδων που θηλάζουν αποκλειστικά είναι αστεία. Το φυσιολογικό στην χώρα μας είναι το μπουκάλι. Η επιλογή είναι πάντα σεβαστή, και ποτέ δεν άκουσα ειλικρινά μαμά να λέει "δε θέλησα να θηλάσω" και κανείς να της κάνει κήρυγμα. Το "δεν μπορώ" να θηλάσω σχεδόν πάντα είναι παραπληροφόρηση, και αν κανείς δεν το πει, πώς αυτή η 1 στις 10 Ελληνίδες που όντως θέλει να θηλάσει και το εννοεί, θα ψάξει να δει τι κάνει λάθος και θα καταλάβει ότι όσα αντιμετωπίζει είναι φυσιολογικά;

Διαβάζοντας posts γυναικών που υποστηρίζουν το μη θηλασμό θα πίστευε κανείς ότι ζούμε σε μία εντελώς άλλη χώρα. Πού είναι κρυμμένες όλες αυτές οι φανατικές του θηλασμού που κάνουν κήρυγμα στον κόσμο στο δρόμο και τον ανακρίνουν για τις επιλογές του; Το ανάποδο το έχω δει πολλές φορές, αυτό με την καταπίεση υπέρ του θηλασμού, πού στο καλό συμβαίνει;

Από εκεί και πέρα, δεν σκέφτηκα ποτέ να ανοίξω ένα νήμα σε κανένα forum που να ανακοινώνει την απόφαση μου να κολυμπάω, να τρώω μακαρόνια, να δώσω στο παιδί μου παγωτό ή δεν ξέρω τι άλλο κάνω ως φυσιολογικό μέρος της ζωής μου. Επίσης όταν το ένα μου παιδί σταμάτησα για διάφορους, λάθος ή σωστούς, λόγους να το θηλάζω, ούτε αυτό το ανακοίνωσα. Και φαντάζομαι και οι περισσότεροι άνθρωποι, ξεκινούν ένα θέμα όταν κάτι τους προβληματίζει ή όταν για κάτι νιώθουν περήφανοι. Το "αποφάσισα να θηλάσω" συνήθως έχει το νόημα να πάρει η νέα μαμά βοήθεια, αφού στην πραγματική ζωή δεν μπορεί να την έχει. Το "δε θέλω να θηλάσω" τι νόημα έχει αν η μαμά νιώθει καλά με την απόφασή της; Το 90% των μαμάδων γύρω της δε θηλάζει, και λοιπόν;

On 30/8/2018 at 2:09 ΜΜ, Anna3011 είπε:

@vtgian δε θα μπορούσα να ταυτιστώ περισσότερο με αυτά που γράφεις. Λες ακριβώς ότι ήθελα να πω. Ίσως γιατί είμαι και εγώ μια μαμά που παραπληροφορήθηκε παρόλο που γενικά στη ζωή μου ψάχνω αρκετά για αυτά που με ενδιαφέρουν, πόσο μάλλον οτιδήποτε έχει να κάνει με το παιδί. Δε θα κρύψω ότι ακόμα έχω ενοχές που δεν τα κατάφερα αλλά δε μπορώ να πάρω όλη την ευθύνη που π.χ. δεν παρακολούθησα σεμινάρια θηλασμού επειδή έβγαλα την εγκυμοσύνη μου στο κρεβάτι ή που ενέδωσα σε λήψη συμπληρώματος επειδή το παιδί μου γενήθηκε λιποβαρές, δε ρούφαγε και είχαν πέσει πάνω μου μαίες και γιατροί για επιτακτικό τάισμα ανά 3ωρο. Που το παιδί είχε βραχύ χαλινό και δεν έπιανε σωστά στο στήθος με αποτέλεσμα να μου κομματιάζει τις θηλές και κανείς δε βρέθηκε να μου πει ότι μπορεί να ευθύνεται και αυτό που το παιδί δεν πιάνει. Που κυνηγούσα τις μαίες για βοήθεια και δεν ερχόταν καμία, σε υποτίθεται μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο, φιλικό στο θηλασμό. Με όλα αυτά, το στήθος μου να τρέχει γάλα και να μη μπορώ να το δώσω, με μία ψυχολογία στο πάτωμα και το παιδί να σφαδάζει από κολικούς μετά την πρώτη εβδομάδα στο σπίτι, πήρα θήλαστρο γιατί πλέον φάνταζε η μόνη λύση για να δίνω το γάλα μου. Και παρόλο που έχω ενοχές που δεν ψάχτηκα με σύμβουλο θηλασμου μέσα στον πανικό μου, λυπάμαι αλλά δε θα πάρω όλη την ευθύνη για την αποτυχία μου και θα "κατηγορήσω" όλους αυτούς τους συμβουλάτορες που δε με έβγαλαν έστω και λιγάκι από την άγνοιά μου όταν οι ορμόνες μου έκαναν πάρτυ. 

Όσο και αν πιστεύω ότι ο θηλασμός είναι προσωπική επιλογή και δεν αφορά κανέναν άλλο παρά το ζευγάρι, δε μπορώ όμως να μην "ενοχληθώ" με μια φίλη, που έγκυος στο μήνα της μου είπε πριν λίγες μέρες "Σιγά μη θηλάσω, βαριέμαι την ταλαιπωρία". Μπορώ να δεχτώ όλες τις αιτιολογίες αλλά η βαρεμάρα μου έπεσε κάπως βαριά.

Όλα αυτά που γράφεις βίωσα εγώ στο πρώτο μωρό.. Με υποστήριξε πολύ η οικογένεια μου μεχρι που οι ίδιοι στο τέλος μου είπαν φτάνει. Αφού έκλαιγα όλη μέρα και εγώ και το μωρό, δεν κοιμόμουν και νομίζω ήμουν στα Πρόθυρα να αρρωστήσω από την στεναχώρια μου. Τελικά σταμάτησα άρχισα δουλειά βγήκαμε έξω και όλα λύθηκαν ως δια μαγειας. 

Με την τωρινή μου απόφαση και με τον τρόπο που το χειρίστηκα με τους έξω όλα πήγαν καλά. Δε σας κρύβω ότι ορισμένοι νόμιζουν ότι θηλαζω γιατί πολύ απλά αυτό θέλουν να ακούσουν κι έτσι εγώ δεν μπαίνω σε εξηγήσεις. Στην αρχη ο Αντρας μου ήταν αρνητικός στο να λέω ψέμματα, όταν όμως κατάλαβε στο δεύτερο ότι ορισμένοι είναι ηλιθιοι και το μόνο που τους καίει είναι το κους κους τότε μου είπε πως εχω δίκιο που τους κοροϊδεύω. 

Όσο για τους κολικούς να σας πω πως η πρώτη όσο θηλαζα έκανε κολικούς, και η δεύτερη τώρα ψιλό σφίγγεται τα βράδια σα να εχει δυσφορία αλλά της βάζω λίγο χαμομηλάκι στο γάλα, κανει κακά και ησυχάζει... 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

Διαφημίσεις

8 ώρες πρίν, Nefeli2014 είπε:

Όλα αυτά που γράφεις βίωσα εγώ στο πρώτο μωρό.. Με υποστήριξε πολύ η οικογένεια μου μεχρι που οι ίδιοι στο τέλος μου είπαν φτάνει. Αφού έκλαιγα όλη μέρα και εγώ και το μωρό, δεν κοιμόμουν και νομίζω ήμουν στα Πρόθυρα να αρρωστήσω από την στεναχώρια μου. Τελικά σταμάτησα άρχισα δουλειά βγήκαμε έξω και όλα λύθηκαν ως δια μαγειας. 

Με την τωρινή μου απόφαση και με τον τρόπο που το χειρίστηκα με τους έξω όλα πήγαν καλά. Δε σας κρύβω ότι ορισμένοι νόμιζουν ότι θηλαζω γιατί πολύ απλά αυτό θέλουν να ακούσουν κι έτσι εγώ δεν μπαίνω σε εξηγήσεις. Στην αρχη ο Αντρας μου ήταν αρνητικός στο να λέω ψέμματα, όταν όμως κατάλαβε στο δεύτερο ότι ορισμένοι είναι ηλιθιοι και το μόνο που τους καίει είναι το κους κους τότε μου είπε πως εχω δίκιο που τους κοροϊδεύω. 

Όσο για τους κολικούς να σας πω πως η πρώτη όσο θηλαζα έκανε κολικούς, και η δεύτερη τώρα ψιλό σφίγγεται τα βράδια σα να εχει δυσφορία αλλά της βάζω λίγο χαμομηλάκι στο γάλα, κανει κακά και ησυχάζει... 

Νεφέλη μου λυπάμαι πολύ τόσο για σένα όσο και για μένα που βιώσαμε την ίδια κατάσταση προκειμένου να κάνουμε το αυτονόητο, να θηλάσουμε τα παιδιά μας. Είχα υποψιαστεί από το ποστ σου ότι είχες κακή προηγούμενη εμπειρία γιατί ένιωσα ότι έβγαζε απογοήτευση και κούραση. Και εμένα με έχει προβληματίσει ο θηλασμός ενός δεύτερου παιδιού, εφόσον έρθει. Τώρα λέω ότι θα προσπαθήσω ξανά και πολύ, ποιός ξέρει όμως ποιές θα είναι οι συνθήκες τότε, αν δεν έχω τη δύναμη, τη διάθεση, το κουράγιο; Αν θα σκέφτομαι ότι έχω ένα ακόμα παιδί που με χρειάζεται και δε θέλω να στερηθεί τη μαμά του την ώρα που θα πολεμάω να θηλάσω; Γιατί για μας που προσπαθήσαμε χωρίς αποτέλεσμα, το όλο εγχείρημα φαντάζει τόσο δύσκολο...

Μια φιλική συμβουλή θα σου δώσω: απενοχοποιήσου! Μη λες ψέμματα σε κανένα. Ο κόσμος μιλάει πολύ, σχολιάζει, κουτσομπολεύει, έχει κόμπλεξ και θέλει να νιώσει καλύτερα για τον εαυτό του κατακρίνοντάς σε. Δε σε αφορά. Ο άντρας σου, που μόνο αυτόν αφορά στην ουσία η σίτιση του παιδιού του, λες ότι είναι μαζί σου. Επίσης η οικογένειά σου σε υποστηρίζει. Όλα αυτά αρκούν για να είσαι απόλυτα εντάξει. Με το να κρύβεσαι συντηρείς τις ενοχές σου και ενοχές δε θα έπρεπε να έχεις. 

Να χαίρεσαι τα κοριτσάκια σου και να νιώθεις ευλογημένη που έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε νοιάζονται! Έτσι σκέφτομαι και εγώ όταν βλέπω στην παιδική χαρά μαμάδες που θηλάζουν τα μωράκια τους και νιώθω το ελαφρύ τσίμπημα της ζήλιας... Και παίρνω αγκαλιά το κοριτσάκι μου και τον άντρα μου και μου περνάνε όλα :)

Κ ο θηλασμός μετά το έτος κρίνεται με καυστικά σχόλια. Εγώ θηλάζω 20 μήνες κ πολλοί με ρωτάνε "ακομα?" ,"Ως πότε?", "Μα κοντεύει δύο!" Οι περισσότεροι είναι άνδρες. Οπότε σε σχετικές ερωτήσεις αρκουμαι σε μία απάντηση του τύπου "πίνει το γάλα του κ κοιμάται" ή "ξυπνά δύο φορές για γάλα". Δεν ντρέπομαι που θηλάζω αλλά θεωρώ πως δεν αφορά τον καθένα πως θα πιει γάλα το παιδί μου! 

Eγω παλι δεν ειμαι καθολου ο ανθρωπος που θα πει αυτο που θελουν να ακουσουν οι αλλοι. Ισα ισα, σε θεματα που ξερω οτι μπορει να προκαλεσω τους συνομιλητες μου, οπως ειναι ο μακροχρονιος θηλασμος, μπορω να πω οτι επιδιωκω κιολας να φτασει εκει η συζητηση για να ακουστει και η "αλλη πλευρα", να δουν και να ακουσουν λιγο περα απο τον μικροκοσμο τους. Φυσικα με ομορφο και ευγενικο τροπο, χωρις να προσβαλλω. Θεωρω οτι αν εισαι σιγουρος 100% για τις επιλογες σου δεν χρειαζεται ουτε να κρυβεσαι, ουτε να λες ψεματα, ουτε να υποκρινεσαι κατι που δεν εισαι, ουτε να ενοχλεισαι απο τα ασχημα σχολια, αλλα ουτε και να το βροντοφωναζεις ζητωντας επιβεβαιωση.  Δυστυχως, οταν λεμε αυτα που θελουν να ακουσουν και οχι αυτα που ειναι, δημιουργειται μια διαστρεβλωμενη πραγματικοτητα, η οποια εκτος των αλλων διαιωνιζει την αγνοια. Ακομη κι αν διαφωνει ο αλλος, θεωρω επιτυχια αυτην την διαφωνια ή ακομη και την δυσαρεσκεια που μπορει να νιωσει, γιατι τουλαχιστον δεν μενει κλεισμενος στο καβουκι του, αλλα ερχεται αντιμετωπος με μια αλλη αποψη, η οποια μπορει να ειναι η αρχη για να ψαχτει περισσοτερο για το θεμα.

Επεξεργάστηκαν by Sentir...natureza

Απαντάω στην ΑΡΓΚ : (δυστυχώς δεν έχω βρει πώς γίνεται η παράθεση.) 

Τις μαμάδες που είναι φανατισμενες με το θηλασμό τις συναντάς συχνά στο internet σε forums, blogs, κυρίως σε σχόλια κάτω από κάποια άρθρο, κάποια προσωπική ιστορία κτλ. Ας μην κάνουμε πως δε βλέπουμε. Ακόμα και στις πανελλήνιες συναντήσεις θηλασμού που γίνονται ετησίως θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κάποιος φανατισμός. Αλλιώς, γιατί τόσες μαμαδες να βγαίνουν στο δρόμο, να κάνουν το αυτονόητο, το φυσιολογικό? 

Εσύ θήλασες, εγώ θήλασα. Ποιος ο λόγος του να μπαίνουμε στα forums και να τονίζουμε ξανά και ξανά πόσο καλός είναι ο θηλασμός για βρέφος και μητέρα, πόσο πιο έξυπνα κάνει τα παιδιά (δεν ξέρω αν όντως ισχύει, έτσι λένε), πόσο αφελείς είναι οι δικαιολογίες όσων δε θήλασαν κτλ.? Αφού και πάλι κι εσύ λι εγώ που θήλασαμε κάναμε το φυσιολογικό και το αυτονόητο. Μήπως περιμένουμε συγχαρητήρια, μήπως θέλουμε να νιώσουμε ανώτερες και καλύτερες επειδή θήλασαμε, μήπως επειδή τα βρήκαμε λίγο πιο εύκολα και μας "έκατσε" ο θηλασμός δε μπορούμε να μπούμε στη δύσκολη θέση της άλλης μαμάς, μήπως τέλος όλη μας η προσωπική αξία περιστρεφεται στο αν θήλασαμε και πόσο? 

Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτή, προσπαθώ να πω ότι όπως εσύ ΑΡΓΚ υποστηρίζεις ότι δε θα έπρεπε να ανοίγονται ολόκληρα posts για μια απόφαση με την οποία η θεματοθετρια είναι απολύτως εντάξει, έτσι κι εγώ θεωρώ ότι κι όσοι έχουν κάνει το αντίθετο από εκείνη (θήλασαν, εν προκειμενω) δε χρειάζεται να αναρωτιουνται γιατί και να της υπενθυμίζουν (διακριτικά...?) πόσο απαραίτητος είναι ο θηλασμός.

Ναι, οι θηλαζουσες είναι μειοψηφία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι συχνά δε γίνονται επικριτικες και αυστηρές επειδή έχουν αναγάγει το θηλασμό στο υπέρτατο δώρο που μπορεί μια μαμά να κάνει στο παιδί της. 

1 ώρα πρίν, Marilh είπε:

Ακόμα και στις πανελλήνιες συναντήσεις θηλασμού που γίνονται ετησίως θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κάποιος φανατισμός. Αλλιώς, γιατί τόσες μαμαδες να βγαίνουν στο δρόμο, να κάνουν το αυτονόητο, το φυσιολογικό? 

Nα σχολιασω μονο πανω σ'αυτο το σημειο. Γυναικες που θεωρουν τον θηλασμο κατι φυσικο και αυτονοητο βρισκουν αυτες τις συναντησεις ταυτοχρονου θηλασμου λιγο αστειες (οπως κι εγω), αλλα η αληθεια ειναι οτι αυτες οι εκδηλωσεις αρχισαν να γινονται για να εξοικειωθει και παλι ο κοσμος με την εικονα του θηλασμου, καθως εδω και δεκαετιες ειναι ανυπαρκτη. Αν η πλειοψηφια θηλαζε και η εικονα της μαμας σε ενα παγκακι, εστιατοριο, λεωφορειο κλπ ηταν κατι φυσικο και αυτονοητο, τοτε αυτες οι εκδηλωσεις δεν θα ειχαν λογο υπαρξης. Δεν θα γινοντουσαν απο "φανατισμενες" του θηλασμου, αλλα απλα δεν θα υπηρχαν. Δυστυχως, για να τραβηξεις το ενδιαφερον καποιες φορες χρειαζεται να κανεις "αστεια" πραγματα, αλλα οπως και να το κανουμε πιανει. Τα ΜΜΕ (και οχι μονο) αρχισαν να ασχολουνται περισσοτερο με το θεμα του θηλασμου και ολο αυτο ειναι ενας κυκλος που μονο θετικα θα μπορουσε να προσφερει, αν δεν γινομασταν τοσο "μικροι" ωστε να φτιαχνουμε στρατοπεδα "φανατισμενες" και "εναντιωμενες".

εγω μπορω να μιλησω μονο απο την δικη μου εμπειρια.ετσι κ αλλιως γραφω μονο ως η βασω 32χρ με καποια προσωπικα στοιχεια που εχω δωσει κατα καιρους.πχ εχω δυο παιδια,εχω κανει δυο καισαρικες,κ εν προκειμενω μια κ το θεμα αφορα τον θηλασμο,θηλαζω 4χρ

δ νομιζω οτι ειναι γενικοτερα πασιφανες οταν με βλεπει καποιος οτι ο γιος μου συνεχιζει να θηλαζει.δ νιωθω την αναγκη να συζητησω γι αυτο.αν με ρωτησουν θα πω την αληθεια.αν ζητησει ο μικρος θα του δωσω,θεωρω διακριτικα

συνηθως εγω μιλαω λιγο παραπανω απο την vtgian,δλδ αν καποια πει ηθελα να θηλασω αλλα δ τα καταφερα μπορει να ρωτησω κ γτ.αναλογα πως κοβω τη συνομιλιτρια

προσωπικα λοιπον επειδη λογω ξαπλας κ εγω στην πρωτη εγκυμοσυνη δ μπορεσα να ενημερωθω οπως θα ηθελα,το εχω πει κ οφειλω να το ξαναπω οτι τα καταφερα αφενος μεν γτ το ηθελα,αφετερου γτ δ μου δημιουργησαν προβλημα ο περιγυρος μου,χωρις να ειναι ιδιαιτερα υποστηρικτικοι,συν οτι διαβασα το βιβλιου της πατσουρου,κ παρα πολλα πραγματα στο ιντερνετ κ με βοηθησε παρα πολυ κ το φορουμ

εχω σταθει αρκετα τυχερη αφου δ μου εχει πει κανεις διαφορα κουλα για τον μακροχρονιο θηλασμο,αλλα απο την αλλη στερουνταν κ βασικων γνωσεων για τον θηλασμο.οποτε μονη μου με οσα ειχα διαβασει εδω εκανα τη γνωματευση για καντιτα οταν επαθα,κ μονη μου βρηκα τη λυση

ενα θεμα τυπου αποφασισα να μην θηλασω,δ καταλαβαινω γτ εχει λογω υπαρξης.εκτος απο το να πεις στη μαμα,να χαιρεσαι τα παιδακια σου κ αφου εσυ εισαι ηρεμη μη σε νοιαζει τπτ.αντιστοιχα ενα θεμα θελω να θηλασω ενω ακομη εισαι εγκυος για μενα εχει την απαντηση:μπορεις να ενημερωθεις εκει,εκει κ εκει,πχ

νομιζω τα πιο πολλα θεματα εχουν το σκεπτικο θελω να θηλασω,αλλα αντιμετωπιζω καποιο προβλημα.που γιατροι δ ειμαστε,γι αυτο κ συνηθως προτεινονται μερη οπου μπορεις να απευθυνθεις αλλα μια γνωμη αν το εχουμε περασει προσωπικα μπορουμε να την πουμε

4 ώρες πρίν, Marilh είπε:

Απαντάω στην ΑΡΓΚ : (δυστυχώς δεν έχω βρει πώς γίνεται η παράθεση.) 

Τις μαμάδες που είναι φανατισμενες με το θηλασμό τις συναντάς συχνά στο internet σε forums, blogs, κυρίως σε σχόλια κάτω από κάποια άρθρο, κάποια προσωπική ιστορία κτλ. Ας μην κάνουμε πως δε βλέπουμε. Ακόμα και στις πανελλήνιες συναντήσεις θηλασμού που γίνονται ετησίως θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει ένας κάποιος φανατισμός. Αλλιώς, γιατί τόσες μαμαδες να βγαίνουν στο δρόμο, να κάνουν το αυτονόητο, το φυσιολογικό? 

Εσύ θήλασες, εγώ θήλασα. Ποιος ο λόγος του να μπαίνουμε στα forums και να τονίζουμε ξανά και ξανά πόσο καλός είναι ο θηλασμός για βρέφος και μητέρα, πόσο πιο έξυπνα κάνει τα παιδιά (δεν ξέρω αν όντως ισχύει, έτσι λένε), πόσο αφελείς είναι οι δικαιολογίες όσων δε θήλασαν κτλ.? Αφού και πάλι κι εσύ λι εγώ που θήλασαμε κάναμε το φυσιολογικό και το αυτονόητο. Μήπως περιμένουμε συγχαρητήρια, μήπως θέλουμε να νιώσουμε ανώτερες και καλύτερες επειδή θήλασαμε, μήπως επειδή τα βρήκαμε λίγο πιο εύκολα και μας "έκατσε" ο θηλασμός δε μπορούμε να μπούμε στη δύσκολη θέση της άλλης μαμάς, μήπως τέλος όλη μας η προσωπική αξία περιστρεφεται στο αν θήλασαμε και πόσο? 

Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτή, προσπαθώ να πω ότι όπως εσύ ΑΡΓΚ υποστηρίζεις ότι δε θα έπρεπε να ανοίγονται ολόκληρα posts για μια απόφαση με την οποία η θεματοθετρια είναι απολύτως εντάξει, έτσι κι εγώ θεωρώ ότι κι όσοι έχουν κάνει το αντίθετο από εκείνη (θήλασαν, εν προκειμενω) δε χρειάζεται να αναρωτιουνται γιατί και να της υπενθυμίζουν (διακριτικά...?) πόσο απαραίτητος είναι ο θηλασμός.

Ναι, οι θηλαζουσες είναι μειοψηφία. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι συχνά δε γίνονται επικριτικες και αυστηρές επειδή έχουν αναγάγει το θηλασμό στο υπέρτατο δώρο που μπορεί μια μαμά να κάνει στο παιδί της. 

Θα σου απαντήσω στο γιατί εγώ γράφω: Γιατί στο πρώτο μου παιδί, καλώς ή κακώς τα παράτησα εύκολα. Στο δεύτερο, μέσα από ένα μαμαδο-φόρουμ, πήρα τις σωστές συμβουλές για να επιμείνω. Οπότε αν και μία μαμά που αμφιταλαντεύεται ή ναι μεν θέλει αλλά φοβάται ή έχει πλάσει ένα μύθο στο κεφάλι της γιατί αυτή ειδικά δεν μπορεί, βοηθηθεί από το να ακούσει "ναι, αρχίζει δύσκολα, αλλά γίνεται" και δεν το βάλει κάτω, νομίζω αξίζει τον κόπο.

Το να λεμε οτι δεν υπαρχει λογος για μια γυναικα να κανει ποστ για νε πει οτι δεν ηθελε ή δεν αντεξε να θηλασει ειναι σαν ναακυρωνουμε πληρως το βιωμα που την οδηγησε σε αυτο. Εκτος αν θεωρειτε οτι οσες νιωθουνε ετσι ειναι φαντασιοπληκτες με συνδρομο καταδιωξης. Με την προσβαση που εχουμε ολοι στο διαδικτυο κ τον χρονο που καλως ή κακως περναμε ειδικα στο τελος της εγκυμοσυνης που η κινητικοτητα μας ειναι καπως περιορισμενη, η στην αρχη της λοχειας που το κινητο ειναι μαλλον το μονο πραγμα που μπορεις να κανεις κρατωντας αγκαλια ενα βρεφος, ολες οι γυναικες μας εχουμε γυρω μας συζητησεις περι θηλασμου. Ισως η εικονικη πραγματικοτητα διογκωνει το κλιμα γιατι τα στατιστικα λενε αλλα για τον θηλασμο στην Ελλαδα, δεν ξερω. Οταν λοιπον ψαχνεις απο δω ψαχνεις απο κει για το  μωρο κ ολα σχεδον περιστρεφονται γυρω απο τον θηλασμο - ακομα κ πιο περιφερειακες συζητησεις πχ το θεμα του υπνου, σχηματιζεις την εντυπωση οτι ολες θηλαζουν. Βαλε και μια δοση φανατισμου απο οσες αυτοικανοποιουνται και νιωθουν οτι αυτοπραγματωνονται απο τον θηλασμο (και αντθστοιχα το baby led weaning, την υγιεινη διατροφη, το babywearing, την ενσυναισθηση κλπ), βαλε κ τις τυψεις οτι δεν κανεις αυτο που πρεπει για το παιδι σου, ολη αυτη η εμπειρια διογκωνεται. Μπορει να την προκαλει μια εικονικη πραγματικοτητα, ειναι ομως βιωμενη πραγματικοτητα και ωθει καποιες γυναικες να θελουν να εκτονωθουν ή να ακουσουν εναν λογο παρηγοριας ή απλως να ανταλλαξουν αποψεις. Σημειωνω παντως οτι γυρω μου εγω προσωπικα ξερω μονο δυο γυναικες της ηλικιας μου που γεννησαν την τελευταια πενταετια τουλαχιςτον κ δεν θηλασαν κι αυτο οχι απο επιλογη. Η μια κλασικα αγχωνοταν για το βαρος, δν επιανε καλα το μωρο, εδωσε συμπληρωμα κλπ κλπ κ την αλλη απλουστατα δεν τη βοηθησε κανενας απο το περιβαλλον της. Μια που εκανε αποκλειστικες αντλησεις δεν τη μετραω γιατι εκεινη ηταν κ λογω δουλειας. Ωρες ωρες λεω για πλακα οτι απ´ οσες ξερω ειμαι η μονη που οντως το μωρο της δεν πρεπει να ηπιε ουτε μια σταγονα απευθειας απο το στηθος της. Δεν το λεω για πλακα παντα, μπροστα σε αλλες κοπελες νιωθω και  λιγο ηλιθια που δεν θηλασα κ αυτο ειναι κ ενας απο τους λογους που αντεχω το θηλαστρο τοσο καιρο.  Και δεν το λεω για να ακυρωσω τις στατιστικες αλλα γιατι βλεπω οτι το κλιμα αλλαζει κ σιγουρα θα φανει σε επομενες ερευνες. Αυτο το κλιμα καποιες τις κανει να νιωθουν ασχημα για τον εαυτο τους κ ειναι σεβαστο. Εξαλλου μπορεις να εισαι οκ με μια αποφαση σου αλλα να ξερεις οτι δεν ηταν απολυτα σωστη αλλα σου ταιριαξε σε μια δεδομενη στιγμη κ παρολα αυτα θα ηθελες να μην την ειχες παρει. Αν λοιπον εχει δικαιωμα μια γυναικα να γραψει ενα ποστ για το αυτονοητο, αλλο τοσο δικαιωμα εχει να μιλησει για τον εαυτο της και μια γυναικα που δεν κανει το αυτονοητο/το φυσικο/το σωστο κλπ. 

Επισης, σχετικα με το αν οι γυναικες λενε προς τα εξω ακυρες δικαιολογιες και αν πρεπει να τις διορθωνουμε: πού ξερετε οτι η καθεμια θελει να λεει σε ολους ακριβως τους λογους για τους οποιους εκανε ή δεν εκανε κατι; Κι εγω στις στενες μου φιλες εχω πει οτι καπου στο μηνα ενιωσα βολεμενη με το θηλαστρο κ φοβηθηκα να δοκιμασω το στηθος απευθειας για τους λογους που εχω γραψει κ εδω οτι φοβομουν τον θηλασμο (κυριως το προγραμμα δλδ). Σε αλλες πιο εξω λεω απλα οτι το μωρο στην αρχη δν επιανε κ μετα συνηθισε το μπιμπερο. Σε αλλους αν η κουβεντα ερθει καπως στο θεμα γαλακτος λεω αορθστα οτι θηλαζω. Οχι απο ντροπη απλως αν βαριεμαι τη συζητηση κ δν υπαρχει λογος να πω ψεματα οτι δινω φορμουλα, απλως δεν λεω ακριβως την αληθεια. Δεν εδινα κ σε ολους αναφορα οτι το μωρο επαιρνε κ  συμπληρωμα φορμουλα σε καποια γευματα. Ή ελεγα καμια φορα οτι δεν ειχα μεγαλη παραγωγη χωρις να αναλυσω το τι ακριβως εκανα κ δν εκανα με τις αντλησεις κ δεν την αυξησα οσο χρειαζοταν. Καπως ετσι μπορει κ μερικες γυναθκες να μην θελουν να αναλυσουν κ λενε αοριστα δεν ειχα γαλα/ πονουσα/ δν επιανε καλα κλπ.

17 ώρες πρίν, Sentir...natureza είπε:

Eγω παλι δεν ειμαι καθολου ο ανθρωπος που θα πει αυτο που θελουν να ακουσουν οι αλλοι. Ισα ισα, σε θεματα που ξερω οτι μπορει να προκαλεσω τους συνομιλητες μου, οπως ειναι ο μακροχρονιος θηλασμος, μπορω να πω οτι επιδιωκω κιολας να φτασει εκει η συζητηση για να ακουστει και η "αλλη πλευρα", να δουν και να ακουσουν λιγο περα απο τον μικροκοσμο τους. Φυσικα με ομορφο και ευγενικο τροπο, χωρις να προσβαλλω. Θεωρω οτι αν εισαι σιγουρος 100% για τις επιλογες σου δεν χρειαζεται ουτε να κρυβεσαι, ουτε να λες ψεματα, ουτε να υποκρινεσαι κατι που δεν εισαι, ουτε να ενοχλεισαι απο τα ασχημα σχολια, αλλα ουτε και να το βροντοφωναζεις ζητωντας επιβεβαιωση.  Δυστυχως, οταν λεμε αυτα που θελουν να ακουσουν και οχι αυτα που ειναι, δημιουργειται μια διαστρεβλωμενη πραγματικοτητα, η οποια εκτος των αλλων διαιωνιζει την αγνοια. Ακομη κι αν διαφωνει ο αλλος, θεωρω επιτυχια αυτην την διαφωνια ή ακομη και την δυσαρεσκεια που μπορει να νιωσει, γιατι τουλαχιστον δεν μενει κλεισμενος στο καβουκι του, αλλα ερχεται αντιμετωπος με μια αλλη αποψη, η οποια μπορει να ειναι η αρχη για να ψαχτει περισσοτερο για το θεμα.

Σε μια λεχωνα θα πας να ανοίξεις τέτοια συζήτηση Κί ας τη δυσαρεστήσει μόνο και μόνο για να ανοίξει τα μάτια της όπως γράφεις? Δε νομίζω πως η ψυχολογία της γυναίκας σε αυτή τη φάση είναι τέτοια ώστε να μπορέσει να ακούσει τις αλήθειες του άλλου... Γιατί η αλήθεια κι αυτή τελικά υποκειμενική είναι.. 

Επεξεργάστηκαν by Nefeli2014

πρίν από 39 λεπτά , Έσπερος είπε:

Το να λεμε οτι δεν υπαρχει λογος για μια γυναικα να κανει ποστ για νε πει οτι δεν ηθελε ή δεν αντεξε να θηλασει ειναι σαν ναακυρωνουμε πληρως το βιωμα που την οδηγησε σε αυτο. Εκτος αν θεωρειτε οτι οσες νιωθουνε ετσι ειναι φαντασιοπληκτες με συνδρομο καταδιωξης. Με την προσβαση που εχουμε ολοι στο διαδικτυο κ τον χρονο που καλως ή κακως περναμε ειδικα στο τελος της εγκυμοσυνης που η κινητικοτητα μας ειναι καπως περιορισμενη, η στην αρχη της λοχειας που το κινητο ειναι μαλλον το μονο πραγμα που μπορεις να κανεις κρατωντας αγκαλια ενα βρεφος, ολες οι γυναικες μας εχουμε γυρω μας συζητησεις περι θηλασμου. Ισως η εικονικη πραγματικοτητα διογκωνει το κλιμα γιατι τα στατιστικα λενε αλλα για τον θηλασμο στην Ελλαδα, δεν ξερω. Οταν λοιπον ψαχνεις απο δω ψαχνεις απο κει για το  μωρο κ ολα σχεδον περιστρεφονται γυρω απο τον θηλασμο - ακομα κ πιο περιφερειακες συζητησεις πχ το θεμα του υπνου, σχηματιζεις την εντυπωση οτι ολες θηλαζουν. Βαλε και μια δοση φανατισμου απο οσες αυτοικανοποιουνται και νιωθουν οτι αυτοπραγματωνονται απο τον θηλασμο (και αντθστοιχα το baby led weaning, την υγιεινη διατροφη, το babywearing, την ενσυναισθηση κλπ), βαλε κ τις τυψεις οτι δεν κανεις αυτο που πρεπει για το παιδι σου, ολη αυτη η εμπειρια διογκωνεται. Μπορει να την προκαλει μια εικονικη πραγματικοτητα, ειναι ομως βιωμενη πραγματικοτητα και ωθει καποιες γυναικες να θελουν να εκτονωθουν ή να ακουσουν εναν λογο παρηγοριας ή απλως να ανταλλαξουν αποψεις. Σημειωνω παντως οτι γυρω μου εγω προσωπικα ξερω μονο δυο γυναικες της ηλικιας μου που γεννησαν την τελευταια πενταετια τουλαχιςτον κ δεν θηλασαν κι αυτο οχι απο επιλογη. Η μια κλασικα αγχωνοταν για το βαρος, δν επιανε καλα το μωρο, εδωσε συμπληρωμα κλπ κλπ κ την αλλη απλουστατα δεν τη βοηθησε κανενας απο το περιβαλλον της. Μια που εκανε αποκλειστικες αντλησεις δεν τη μετραω γιατι εκεινη ηταν κ λογω δουλειας. Ωρες ωρες λεω για πλακα οτι απ´ οσες ξερω ειμαι η μονη που οντως το μωρο της δεν πρεπει να ηπιε ουτε μια σταγονα απευθειας απο το στηθος της. Δεν το λεω για πλακα παντα, μπροστα σε αλλες κοπελες νιωθω και  λιγο ηλιθια που δεν θηλασα κ αυτο ειναι κ ενας απο τους λογους που αντεχω το θηλαστρο τοσο καιρο.  Και δεν το λεω για να ακυρωσω τις στατιστικες αλλα γιατι βλεπω οτι το κλιμα αλλαζει κ σιγουρα θα φανει σε επομενες ερευνες. Αυτο το κλιμα καποιες τις κανει να νιωθουν ασχημα για τον εαυτο τους κ ειναι σεβαστο. Εξαλλου μπορεις να εισαι οκ με μια αποφαση σου αλλα να ξερεις οτι δεν ηταν απολυτα σωστη αλλα σου ταιριαξε σε μια δεδομενη στιγμη κ παρολα αυτα θα ηθελες να μην την ειχες παρει. Αν λοιπον εχει δικαιωμα μια γυναικα να γραψει ενα ποστ για το αυτονοητο, αλλο τοσο δικαιωμα εχει να μιλησει για τον εαυτο της και μια γυναικα που δεν κανει το αυτονοητο/το φυσικο/το σωστο κλπ. 

Επισης, σχετικα με το αν οι γυναικες λενε προς τα εξω ακυρες δικαιολογιες και αν πρεπει να τις διορθωνουμε: πού ξερετε οτι η καθεμια θελει να λεει σε ολους ακριβως τους λογους για τους οποιους εκανε ή δεν εκανε κατι; Κι εγω στις στενες μου φιλες εχω πει οτι καπου στο μηνα ενιωσα βολεμενη με το θηλαστρο κ φοβηθηκα να δοκιμασω το στηθος απευθειας για τους λογους που εχω γραψει κ εδω οτι φοβομουν τον θηλασμο (κυριως το προγραμμα δλδ). Σε αλλες πιο εξω λεω απλα οτι το μωρο στην αρχη δν επιανε κ μετα συνηθισε το μπιμπερο. Σε αλλους αν η κουβεντα ερθει καπως στο θεμα γαλακτος λεω αορθστα οτι θηλαζω. Οχι απο ντροπη απλως αν βαριεμαι τη συζητηση κ δν υπαρχει λογος να πω ψεματα οτι δινω φορμουλα, απλως δεν λεω ακριβως την αληθεια. Δεν εδινα κ σε ολους αναφορα οτι το μωρο επαιρνε κ  συμπληρωμα φορμουλα σε καποια γευματα. Ή ελεγα καμια φορα οτι δεν ειχα μεγαλη παραγωγη χωρις να αναλυσω το τι ακριβως εκανα κ δν εκανα με τις αντλησεις κ δεν την αυξησα οσο χρειαζοταν. Καπως ετσι μπορει κ μερικες γυναθκες να μην θελουν να αναλυσουν κ λενε αοριστα δεν ειχα γαλα/ πονουσα/ δν επιανε καλα κλπ.

μα δ αναφερει πουθενα τους λογους για τους οποιος το αποφασισε,οποτε δ ξερω τι εζησε κ πηρε αυτην την αποφαση.πως να την συμπονεσω;

εχει ειπωθει ξανα.το φορουμ ειναι μια μικρογραφια της κοινωνιας.αν καποια παρεα δ μας ταιριαζει ας αλλαξουμε παρεα

οταν γραφεις δημοσια περιμενεις να παρεις απαντησεις διαφορων ειδων,υποτιθεται γι αυτο το κανεις κιολας

αν για οποιοδηποτε λογο νιωθεις ασχημα για τον θηλασμο,δ ειναι πιο λογικο να μην σκαλιζεις τετοια θεματα κ στεναχωριεσαι;δ υπαρχουν αλλα ενδιαφεροντα θεματα στο ιντερνετ;

καποιες ομως δ το λενε ετσι αοριστα,αλλα λογω αγνοιας.καλο δ θα ηταν να αλλαξει αυτο;δ ειναι δουλεια μου συμφωνω,αλλα δ βλεπω κ καποιον πιο ειδικο να την κανει

Επεξεργάστηκαν by vicky86

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...